postavljac teme, prema postavljenim pitanjima ucitao je to u negativan kontekst, zato nisam ja trebala pitati jesam li?...vec jesam li manje ili vise nacionalistaPearl wrote:pa ne mozemo da skontamo da li je nacionalista pozitivan ili negativan pojamzena wrote:Zanimljiva su ti pitanja @klif. Na sva sam odgovorila negativno, a opet, ima tu nesto dublje...klif wrote:
Zanima me, medjutim, da li se licno smatrate nacionalistom?
Osjecate li se npr. nesigurno, neugodno, uplaseno u prisustvu pripadnika drug(e)ih nacija?
Koristite li pogrdne izraze za pripadnike drug(e)ih nacija, ako se nalazite "medju svojima"?
Birate li prijatelje, djevojku/momka/muza/suprugu na osnovu nacionalne pripadnosti?
Pomazete li radije nekom "svom", nego "onom drugom"? Birate li iskljucivo one politicke opcije koje vam nude "vasi" predstavnici?
Zelite li zlo pripadnicima drug(e)ih nacija?
Iskreno, sve mi ovo nekako vrijedi... za Irce, Svede, Austrijance...
prvo.
Ne znam, ali ne bih izasla bas u Prijedoru popiti kahvu, osjecala bih se nesigurno i uplaseno, kada putujem stajem u Kozarcu, na pumpi brace Memic ili u Bosanskom Novom, kod dzamije.... Ne kazem da se plasim svih Srba ali na putu sigurno necu napraviti pauzu u Prijedoru. U Becu mi je sasvim svjedno...
drugo.
Ako su neki zlikovci pripadnici druge nacije, jel se onda to "zeljeti zlo" stavlja u teret zlikovcima ili zato sto su druge nacije? Uostalom, i ovo zeljeti zlo...ne znam, da cetnici pocrkaju, oni koji su ubijali i silovali...i ostala nedjela...jel to zeljeti zlo?
i trece...
jesam li prema ovome nacionalista?![]()
![]()
mozes li ti da nam rascistis.. ja stvarno mislim da nije negativan, da su ga neki napravili negativnim.. ali mozda grijesim.. valjda jer ne mogu nigdje da se svrstam pa su mi pojmovi nacija, nacionalnost, narodnost totalno nejasni... patriotizam i vjersku pripadnost jedino kontam:D
Eto pearl, ne znam...sad...misleci o tome volim li svoju naciju i cini li me to nacionalistom...ne sviđa mi se ako bih sutra (prema onome sto B. Medjed rece) zbog tog sto sam nacionalista (volim svoju naciju) da to preraste u nesto "bjak"...ne bih onda voljela da jesam...
..meni je patriotizam drugaciji od nacionalizma (voljeti svoju naciju), ali on valjda (bar u mojoj glavi) podrazumijeva da volish svoju zemlju bez obzira sto i druge nacije zive u toj zemlji...dominantne ili manjine, nevazno...
..opet, sve u svemu...ja se u to slabo razumijem, da bih nekome nesto pojasnjavala....zato i pitam klifa..i znam da ili mislim da od mene nece nikoga zaboljeti glava. A to sto se nekih ljudi bojim, i sto se bojim nekih gradova...to su samo...reakcije na bol, valjda...