Reinkarnacija - tajanstveno putovanje duše
- Bosanac sa dna kace
a da se nece ope reinkarnirat? 
-
KOGOD KADGOD
#52 Re: Reinkarnacija - tajanstveno putovanje duše
Koncept reinkarnacije odgovara mnogima - naravno da bi svako zelio da ima "jos jednu sansu" - ali ako se sagleda u sirem smislu - kakva bi bila SVRHA svega toga?ljljubavv wrote:Neposredno prije no što dolazmo u jedno od naših bezbrojnih tijela, zbrajaju se rezultati naših prethodnih aktivnosti, ponašanja i sklonosti. Sukladno tome, određuju se uvjeti u kojima se trebamo roditi: mjesto, vrijeme, obitelj, imovinsko stanje, spol i zdravstveno stanje budućeg tijela i sl. Potom bivamo projicirani u sjeme našeg budućeg oca, koje neposredno potom oplođava majku.
Idućih mjeseci osjećamo kako oko nas bujaju materijalne stanice, koje se dijele i polagano oblikuju naše buduće tijelo. Nije nam udobno skvrčenima u maternici tijekom beskrajno dugih devet mjeseci. Svjesni da nam već prije samog rođenja tijelo pruža patnju, kajemo se što smo sami sebe doveli u priliku da moramo ponovo prihvatiti materijalno tijelo. Živo se biće tada moli Svevišnjem da mu umanji patnje i zaklinje se da će budući život posvetiti samospoznaji, koja će ga odvesti van zakona uzroka i posljedica i zauvijek osloboditi tog bolnog kruga rođenja i smrti.
Međutim, nakon porođaja, zaborav prekriva našu svijest o prošlim životima. Postajemo svjesni samo hrane, plakanja, spavanja, igračaka...
Premda uvijek iste i nepromjenjive duhovne čestice, prolazimo kroz tjelesne mijene: djetinjstvo, školovanje, mladost, misleći da nam je ovo jedini život i da smo mi tijelo. Stupamo u odnose s prijateljima, rođacima, ženom ili mužem, djecom, potpuno nesvjesni da samo glumimo ulogu u privremenom filmu našeg materijalnog života. Naše sadašnje stanje nalikuje dubokom snu u kojem sanjamo sve što nam se događa.
Smrt
Tijekom vremena naše tijelo, kao i uostalom sve drugo u materijalnom svijetu, ostari i postaje nepogodno za naš dalji život u njemu. Misleći da smo mi to tijelo, hvata nas strah od uništenja. Mnogi ljudi smatraju da će prestankom funkcioniranja tijela nastupiti njihovo uništenje, vječni mrak i ništavilo. No, što se zapravo događa?
U određenom trenutku prisiljeni smo napustiti naše tijelo za koje smo se tijekom nekoliko desetljeća toliko vezali. Tijelo je suviše oštećeno bolestima (ili mehaničkim povredama) te ga više ne možemo koristiti. Zavitlani kroz jedan od mnogobrojnih otvora (čakri, nadia) na suptilnom tijelu, krećemo ususret svojoj daljoj sudbini. Tijelo, koje je tako ostalo bez svoje životne sile, ostaje ležati tamo gdje smo ga napustili, na krevetu bolničke sobe, u smrskanom limu automobila, na bojnom polju izrešetano mecima... A što je s nama? Ponovno smo na ispitu: Kako smo djelovali u upravo završenoj inkarnaciji? Kako smo se ophodili s bližnjima? Koliko smo savladali zlo koje nas veže za materiju - pohlepu, požudu, zavist? I najvažnije: jesmo li ostvarili duhovni napredak? Jer samo životom posvećenim predanom služenju Boga s ljubavlju vratit ćemo se, nakon napuštanja sadašnjeg tijela, u Njegovo kraljevstvo i nikad se više nećemo morati rađati u ovom negostoljubivom svijetu.
Završne napomene
Od davnih vremena smo prisiljeni prihvaćati materijalna tijela, koja su molekularni omotači oko duše - roboti kojima se služimo dok nastanjujemo svijet materije. Ispočetka smo to sami željeli, no uvjerili smo se da je materijalno okružje vrlo neudobno za život. Naše tijelo je previše često podvrgnuto patnji - ponekad čisto tjelesnoj, a ponekad još bolnijoj, duševnoj. Svakodnevno nas pogađaju tri vrste neprilika: one koje potječu od vlastitog tijela, poput bolesti, one koje potječu od drugih živih bića, od komaraca do drugih ljudi koji nam ne žele dobro, te one koje potječu od viših prirodnih sila, poput prirodnih nepogoda. Sve te bolne nevolje pogađaju nas kao povratni udarci zakona karme. Takvu organizaciju materijalnog svemira postavio je naravno Krišna. Zašto? Da li Bog želi da patimo? I evo nas na klasičnom često postavljanom pitanju: ako je Bog postoji i ako je dobar i svemoguć, zašto ima toliko patnje u svijetu?
Odgovor je u zakonu karme, o kojem ste čitali na našim stranicama, no također i u želji Krišne da Mu se što prije vratimo. Bog ne želi da nastavimo vječno gubiti vrijeme u uzaludnim pokušajima da nađemo sreću na ovom mjestu koje po svojoj prirodi uopće nije predviđeno za naš boravak. Ne možemo biti sretni u materijalnom svijetu, barem ne na iole duže staze. Stoga Krišna uređuje situaciju koja nas potstiče da se što prije odvojimo od ovog privremenog iluzornog svijeta i sjetimo se da je naša prava vječna domovina uz Njega u duhovnom svijetu. Kao što riba ne može biti sretna izvan vode, tako ni mi ne možemo naći sreću izvan našeg prirodnog, duhovnog okružja.
Proces svjesnosti Krišne omogućuje nam da odbacimo prekrivač materije koji nas zarobljava i probudimo se ponovo u našoj vječnoj prirodi - u duhovnom svijetu.
Da se biva sve bolje i bolje dok se ne dosegne nirvana - a ljudi, koliko je ocito, bivaju sve gori i gori, i kada bi se "odradila" sva nakupljena losa karma - samo radi Hitlera trebalo bi nebrojeni niz "zivota" jer bi u svakom bio "kaznjen" time sto bi imao losu karmu -time cinio lose i u krug...
Onaj ko je zaklao zivotinju - bice prozivljen kao ta zivotinja da bi bo i sam zaklan - a znaci da bi mu trebao neko da ga zakolje - time bi mesar bio prozivljen kao ta zivotinja zato sto je zaklao onog sto je zaklao onu zivotinju i trebao biti opet prozivljen kao ta zivotinja da bi bio zaklan - a i njega bi neko trebao da zakolje i taj da "fasuje" .....
Kao clan Theosophical Society, proucavala sam i Bhavad Gita, i Secret Doctrine i mnoge druge spise o reinkarnaciji - i mogu samo da kazem da zaista nema smisla jer se krajnji cilj ne moze nikako dostici narocito s obzirom na to da niko nije svjestan svog "prijasnjeg" zivota i sta je sve lose "uradio" da bi to ispravio - a ispraviti ne moze jer "mora" osjetiti posljedice te bivse karme - a koja je jos prenosena iz "prijasnjih" zivota - oni sto navodno dosegnu NIRVANU - ne znaci da nisu imali lose karme ili da su savrseno zivjeli - to su ljudi koji su se jednostavno pokajali i predali na Volju Prvobitnoj Energiji (Bogu) - "nirvanu" tj vrstu prosvjetljenja redovno dostizu "sveci" ili "evlije" - iako ne vjeruju u reinkarnaciju - jer je vazno sta radimo SADA i od ovog SAD ovisi vjecni zivot - a SADA moze dozivjeti prosvjetljenje BILO KO ako se posveti potpuno i iskreno Svevisnjem, Prvom i Zadnjem (Alfa i Omega), naravno uz pomoc arifa (tj onoga koji je i sam prosao duhovni trening sa svojim vodicem)...
Sta god da vjerujes - ne smeta - ako te to cini boljom osobom i prozima ljubavlju prema Bogu i covjecanstvu opcenito (a ne prema losim djelima ocito)...
-
Zah
#53 Re: Reinkarnacija - tajanstveno putovanje duše
Reinkarnacija i karma u Bibliji
Jeanine Miller
Općenito govoreći, ljudi ne znaju da u Novom zavjetu postoje određene reference koje jasno upućuju na reinkarnaciju. Zapravo, mnogi se pitaju zašto se, ako je s religioznog gledišta tema reinkarnacije tako važna, ona tako malo spominje u Bibliji.
Jedan logičan odgovor je da je činjenica reinkarnacije, barem u Novom zavjetu, jednostavno prihvaćena kao nešto samo po sebi razumljivo, baš kao što mi kao nešto samo po sebi razumljivo uzimamo da zdravo drvo ujesen gubi lišće, a na proljeće dobiva novo.
Razmotrimo dokaze koji nas upućuju na takav zaključak:
Prvi znak prihvaćanja reinkarnacije nečega što je samo po sebi razumljivo nalazimo u evanđelju po Mateju, 11:13-14, 16:13. Isus pita svoje učenike: ''Tko ljudi govore da sam ja, Sin Čovječji?" (Mat. 16:13), a oni odgovaraju: ''Jedni govore da si Ivan Krstitelj, drugi da si Ilija, a treći da si Jeremija ili koji od proroka.'' (Mat. 16:14). Kako je moguće da su smatrali da je Isus netko od njih ako ne u jednom od svojih prijašnjih života? Ilija i Jeremija živjeli su stoljećima prije Isusa. Što se tiče Ivana Krstitelja, ne može se govoriti o reinkarnaciji, budući je bio pogubljen za vrijeme Isusova života, ali čini se da su neki ljudi smatrali da je duh Ivana Krstitelja mogao nadahnjivati Isusa. Ako su ljudi govorili na taj način, to očito ukazuje na to da je princip reinkarnacije bio prihvaćen kao gotova činjenica. Isto tako, to što Isus postavlja takva pitanja pokazuje da je svjestan učenja (o reinkarnaciji, op. p.) i da se slaže s njime.
Sam Isus govori svojim učenicima tko je Ivan Krstitelj zapravo bio u prošlosti: "Jer svi su proroci i Zakon proricali do Ivana. On je, ako ćete pravo, Ilija koji ima doći. Tko ima uši, neka čuje." (Matej, 11:13-14).
Dakle Ilija se, sudeći prema samom Isusu, vratio na Zemlju kao Ivan Krstitelj. To je ponovljeno i potvrđeno u evanđelju po Mateju 17:12: "Ali kažem vam da je Ilija već došao, samo ga oni ne poznaše, nego postupiše s njim kako im se prohtije. Tako će i Sin Čovječji morati od njih mnogo trpjeti. 13. Tada razumješe učenici da im govori o Ivanu Krstitelju".
Nema dvojbe, nema spora: to su riječi samog Majstora. Što se tiče njegovog prošlog identiteta, Isus nije bio sklon govoriti o njemu. Mnogo više ga je zanimalo što su o tome mislili njegovi učenici: "A vi, reče im za koga me držite?" (Matej, 16:15). A Šimunov odgovor da je Isus zapravo Krist, sin Boga živoga i da ništa drugo nije važno, zadovolji Krista te odmah učini Šimuna Petra kamenom-temeljcem svoje crkve. Bit je u tome da nije važno što smo bili u prošlosti i pokušaj da obnavljamo svoje prošle identitete predstavlja neprimjerenu i nepotrebno poistovjećivanje s osobnošću.
Učenje o reinkarnaciji je na nivou osobnosti važno jedino utoliko koliko nas poučava da su nam na ovoj Zemlji dane mnoge mogućnosti da se usavršimo i postignemo svoje konačno spasenje. Preveliki naglasak na prošle živote ima ozbiljne nedostatke. Na primjer, može potaknuti lijenost: ''Potrudit ću se u idućem životu''. S druge strane, može prouzročiti vezanost na osobnost, kao na primjer, "ja sam bio sam Julije Cezar" ili "Kleopatra", već prema sklonostima.
To samo napuhuje naš ego i štetno je za duhovni život, koji zahtijeva potpunu eliminaciju egocentričnosti.
Treći navod dolazi kao pitanje u vezi slijepog čovjeka: "Tko je sagriješio, on ili njegovi roditelji, da se slijep rodio?" (Ivan, 9:2:3). Kako čovjek može zgriješiti prije rođenja? Osim ako grijeh nije počinjen u drugom životu. Apostoli ne pitaju koja VRSTA grijeha je rezultirala sljepoćom, nego TKO je zgriješio, uzimajući kao gotovu činjenicu da sam grijeh može prouzročiti teške posljedice.
Nadalje, grijeh je mogao biti počinjen ili od strane čovjeka, u njegovom prošlom životu, ili od njegovih roditelja. To podrazumijeva kako to da se grijesi roditelja očituju na djeci, što je biblijsko učenje, tako i to da postoji duša i stoga ispašta za prijestupe iz prijašnjih života.
Isus ne priječi apostolima da mu postavljaju takva pitanja. Da je to učenje njemu strano, upozorio bi ih da govore besmislice. On jednostavno zauzima drugačiji stav. Njegov odgovor "nije sagriješio ni on ni roditelji njegovi, nego je rođen slijep da bi se na njemu očitovala Božja djela" (Ivan 9:3) implicira da učenje o karmi (a stoga i učenje o reinkarnaciji koje iz njega proizlazi) nije uvijek pravilno shvaćeno i da ljudi nisu nužno uvijek odgovorni za nesreće koje ih zadese.
Riječi "da bi se očitovala Božja djela" mogli bismo površno protumačiti kao nešto što se odnosi na Isusove vlastite iscjeliteljske sposobnosti; kako bi se pokazalo da on, kao Božje utjelovljenje, može iscijeliti sve, pa čak i urođenu sljepoću. Međutim, sklona sam mišljenju da njegov odgovor ima više dubljih značenja, od kojih bi jedno moglo biti i to da čovjekova sljepoća (ako govorimo doslovno o fizičkoj sljepoći) nije bila prouzročena grijehom nego namjernim izborom duše, a kako bi došlo do određenog odlučujućeg iskustva neophodno za njegov razvoj. Iz tog iskustva duša bi se pobjednički uzdignula kroz savršenu vjeru i pouzdanje u "Krista" -- s čime možemo misliti na vanjskoga Isusa Krista ili pak na unutrašnje božanstv o na koje je Sv. Pavao mislio kada je rekao: "Dječice moja, koju ponovo s mukom rađam dok se Krist ne oblikuje u vama." (Galaćani, 4:19).
Preobrazba nutrašnjeg čovjeka
Da se učenje o karmi (i reinkarnaciji) prečesto upotrebljava kao grubo rješenje za rješavanje problema koji se čine nerješivi donekle se shvaćala u biblijskim vremenima, baš kao što je to slučaj i danas u nekim kulturama i zajednicama. To se može razabrati iz starozavjetnog Levitskog zakonika u kojem nalazimo sljedeće: "Tko ozlijedi svoga bližnjega, neka mu se učini kako je on učinio: lom za lom, oko za oko, zub za zub, rana koju je on zadao drugome neka se zada njemu" (Lev. 24:19-20; cf.Ex. 21:24. Deut. 19:21).
U židovskom izražaju zakona izgleda čini se da nema mjesta "transformaciji" čovjeka, promjeni u srcu i u umu koja bi automatski rezultirala drukčijom reakcijom (dovela do drugačijeg povratnog djelovanja u skladu sa zakonom uzroka i posljedice odnosno zakonom karme -- op.p.). Čini se da je Isus svojom ťnovom zapovijedi" "ljubi bližnjega svoga" pokušao neutralizirati ideju nemilosrdnog zakona koji ne ostavlja mjesta za čovjekovu promjenu u ponašanju. Ta je zapovijed istisnula sve druge i ona je zakon nad zakonima koji nam poručuje da gajimo suosjećanje, opraštanje i milosrđe, a implicira mogućnost preobrazbe.
Što se tiče karme, zanimljiv pasus nalazimo u Evanđelju po Luki: "Galilejcima kojih je krv Pilat pomiješao s krvlju njihovih žrtava" (Luka, 13:1). U svom komentaru Isus kaže: "Mislite li da su ti Galilejci, jer tako nastradaše, bili najveći grješnici od svih Galilejaca? Ne, kažem vam! Štoviše, nego ako se ne pokajete, svi ćete tako izginuti." (Luka, 13:2-3). Citat implicira da se nesreće nekima ne događaju zato što griješili više od drugih, nego da svi imamo pogrešne stavove (op.p. - u izvorniku, attitudes), a pogrešni stavovi vode do nesreća ove ili one vrste.
Promjena stava, promjena sebe, glavni je smisao mnogih parabola kojima je Isus poučavao svoje učenike i vrlo važna tema u učenjima svih evanđelja -- preobrazba unutarnjeg čovjeka, psihološkog čovjeka.
U svom ezoteričkom smislu, Isusova primjedba Nikodemu, "moraš se ponovno roditi", ne može se dovesti u vezu sa reinkarnacijom, nego govori o unutrašnjoj preobrazbi čovjeka koja je jednaka novom rođenju. Samo to nas može pretvoriti u nova bića koja su sposobna ući u to duhovno stanje koje nazivamo kraljevstvom nebeskim. A to je glavna tema evanđelja i Isusovog učenja.
Jeanine Miller
Općenito govoreći, ljudi ne znaju da u Novom zavjetu postoje određene reference koje jasno upućuju na reinkarnaciju. Zapravo, mnogi se pitaju zašto se, ako je s religioznog gledišta tema reinkarnacije tako važna, ona tako malo spominje u Bibliji.
Jedan logičan odgovor je da je činjenica reinkarnacije, barem u Novom zavjetu, jednostavno prihvaćena kao nešto samo po sebi razumljivo, baš kao što mi kao nešto samo po sebi razumljivo uzimamo da zdravo drvo ujesen gubi lišće, a na proljeće dobiva novo.
Razmotrimo dokaze koji nas upućuju na takav zaključak:
Prvi znak prihvaćanja reinkarnacije nečega što je samo po sebi razumljivo nalazimo u evanđelju po Mateju, 11:13-14, 16:13. Isus pita svoje učenike: ''Tko ljudi govore da sam ja, Sin Čovječji?" (Mat. 16:13), a oni odgovaraju: ''Jedni govore da si Ivan Krstitelj, drugi da si Ilija, a treći da si Jeremija ili koji od proroka.'' (Mat. 16:14). Kako je moguće da su smatrali da je Isus netko od njih ako ne u jednom od svojih prijašnjih života? Ilija i Jeremija živjeli su stoljećima prije Isusa. Što se tiče Ivana Krstitelja, ne može se govoriti o reinkarnaciji, budući je bio pogubljen za vrijeme Isusova života, ali čini se da su neki ljudi smatrali da je duh Ivana Krstitelja mogao nadahnjivati Isusa. Ako su ljudi govorili na taj način, to očito ukazuje na to da je princip reinkarnacije bio prihvaćen kao gotova činjenica. Isto tako, to što Isus postavlja takva pitanja pokazuje da je svjestan učenja (o reinkarnaciji, op. p.) i da se slaže s njime.
Sam Isus govori svojim učenicima tko je Ivan Krstitelj zapravo bio u prošlosti: "Jer svi su proroci i Zakon proricali do Ivana. On je, ako ćete pravo, Ilija koji ima doći. Tko ima uši, neka čuje." (Matej, 11:13-14).
Dakle Ilija se, sudeći prema samom Isusu, vratio na Zemlju kao Ivan Krstitelj. To je ponovljeno i potvrđeno u evanđelju po Mateju 17:12: "Ali kažem vam da je Ilija već došao, samo ga oni ne poznaše, nego postupiše s njim kako im se prohtije. Tako će i Sin Čovječji morati od njih mnogo trpjeti. 13. Tada razumješe učenici da im govori o Ivanu Krstitelju".
Nema dvojbe, nema spora: to su riječi samog Majstora. Što se tiče njegovog prošlog identiteta, Isus nije bio sklon govoriti o njemu. Mnogo više ga je zanimalo što su o tome mislili njegovi učenici: "A vi, reče im za koga me držite?" (Matej, 16:15). A Šimunov odgovor da je Isus zapravo Krist, sin Boga živoga i da ništa drugo nije važno, zadovolji Krista te odmah učini Šimuna Petra kamenom-temeljcem svoje crkve. Bit je u tome da nije važno što smo bili u prošlosti i pokušaj da obnavljamo svoje prošle identitete predstavlja neprimjerenu i nepotrebno poistovjećivanje s osobnošću.
Učenje o reinkarnaciji je na nivou osobnosti važno jedino utoliko koliko nas poučava da su nam na ovoj Zemlji dane mnoge mogućnosti da se usavršimo i postignemo svoje konačno spasenje. Preveliki naglasak na prošle živote ima ozbiljne nedostatke. Na primjer, može potaknuti lijenost: ''Potrudit ću se u idućem životu''. S druge strane, može prouzročiti vezanost na osobnost, kao na primjer, "ja sam bio sam Julije Cezar" ili "Kleopatra", već prema sklonostima.
To samo napuhuje naš ego i štetno je za duhovni život, koji zahtijeva potpunu eliminaciju egocentričnosti.
Treći navod dolazi kao pitanje u vezi slijepog čovjeka: "Tko je sagriješio, on ili njegovi roditelji, da se slijep rodio?" (Ivan, 9:2:3). Kako čovjek može zgriješiti prije rođenja? Osim ako grijeh nije počinjen u drugom životu. Apostoli ne pitaju koja VRSTA grijeha je rezultirala sljepoćom, nego TKO je zgriješio, uzimajući kao gotovu činjenicu da sam grijeh može prouzročiti teške posljedice.
Nadalje, grijeh je mogao biti počinjen ili od strane čovjeka, u njegovom prošlom životu, ili od njegovih roditelja. To podrazumijeva kako to da se grijesi roditelja očituju na djeci, što je biblijsko učenje, tako i to da postoji duša i stoga ispašta za prijestupe iz prijašnjih života.
Isus ne priječi apostolima da mu postavljaju takva pitanja. Da je to učenje njemu strano, upozorio bi ih da govore besmislice. On jednostavno zauzima drugačiji stav. Njegov odgovor "nije sagriješio ni on ni roditelji njegovi, nego je rođen slijep da bi se na njemu očitovala Božja djela" (Ivan 9:3) implicira da učenje o karmi (a stoga i učenje o reinkarnaciji koje iz njega proizlazi) nije uvijek pravilno shvaćeno i da ljudi nisu nužno uvijek odgovorni za nesreće koje ih zadese.
Riječi "da bi se očitovala Božja djela" mogli bismo površno protumačiti kao nešto što se odnosi na Isusove vlastite iscjeliteljske sposobnosti; kako bi se pokazalo da on, kao Božje utjelovljenje, može iscijeliti sve, pa čak i urođenu sljepoću. Međutim, sklona sam mišljenju da njegov odgovor ima više dubljih značenja, od kojih bi jedno moglo biti i to da čovjekova sljepoća (ako govorimo doslovno o fizičkoj sljepoći) nije bila prouzročena grijehom nego namjernim izborom duše, a kako bi došlo do određenog odlučujućeg iskustva neophodno za njegov razvoj. Iz tog iskustva duša bi se pobjednički uzdignula kroz savršenu vjeru i pouzdanje u "Krista" -- s čime možemo misliti na vanjskoga Isusa Krista ili pak na unutrašnje božanstv o na koje je Sv. Pavao mislio kada je rekao: "Dječice moja, koju ponovo s mukom rađam dok se Krist ne oblikuje u vama." (Galaćani, 4:19).
Preobrazba nutrašnjeg čovjeka
Da se učenje o karmi (i reinkarnaciji) prečesto upotrebljava kao grubo rješenje za rješavanje problema koji se čine nerješivi donekle se shvaćala u biblijskim vremenima, baš kao što je to slučaj i danas u nekim kulturama i zajednicama. To se može razabrati iz starozavjetnog Levitskog zakonika u kojem nalazimo sljedeće: "Tko ozlijedi svoga bližnjega, neka mu se učini kako je on učinio: lom za lom, oko za oko, zub za zub, rana koju je on zadao drugome neka se zada njemu" (Lev. 24:19-20; cf.Ex. 21:24. Deut. 19:21).
U židovskom izražaju zakona izgleda čini se da nema mjesta "transformaciji" čovjeka, promjeni u srcu i u umu koja bi automatski rezultirala drukčijom reakcijom (dovela do drugačijeg povratnog djelovanja u skladu sa zakonom uzroka i posljedice odnosno zakonom karme -- op.p.). Čini se da je Isus svojom ťnovom zapovijedi" "ljubi bližnjega svoga" pokušao neutralizirati ideju nemilosrdnog zakona koji ne ostavlja mjesta za čovjekovu promjenu u ponašanju. Ta je zapovijed istisnula sve druge i ona je zakon nad zakonima koji nam poručuje da gajimo suosjećanje, opraštanje i milosrđe, a implicira mogućnost preobrazbe.
Što se tiče karme, zanimljiv pasus nalazimo u Evanđelju po Luki: "Galilejcima kojih je krv Pilat pomiješao s krvlju njihovih žrtava" (Luka, 13:1). U svom komentaru Isus kaže: "Mislite li da su ti Galilejci, jer tako nastradaše, bili najveći grješnici od svih Galilejaca? Ne, kažem vam! Štoviše, nego ako se ne pokajete, svi ćete tako izginuti." (Luka, 13:2-3). Citat implicira da se nesreće nekima ne događaju zato što griješili više od drugih, nego da svi imamo pogrešne stavove (op.p. - u izvorniku, attitudes), a pogrešni stavovi vode do nesreća ove ili one vrste.
Promjena stava, promjena sebe, glavni je smisao mnogih parabola kojima je Isus poučavao svoje učenike i vrlo važna tema u učenjima svih evanđelja -- preobrazba unutarnjeg čovjeka, psihološkog čovjeka.
U svom ezoteričkom smislu, Isusova primjedba Nikodemu, "moraš se ponovno roditi", ne može se dovesti u vezu sa reinkarnacijom, nego govori o unutrašnjoj preobrazbi čovjeka koja je jednaka novom rođenju. Samo to nas može pretvoriti u nova bića koja su sposobna ući u to duhovno stanje koje nazivamo kraljevstvom nebeskim. A to je glavna tema evanđelja i Isusovog učenja.
-
Zah
#54 Re: Reinkarnacija - tajanstveno putovanje duše
Nije lose procitati.
http://64.233.169.104/search?q=cache:Qj ... cd=7&gl=us
Poslije ovog ozbiljnog teksta, evo malo i humora
Marija i Francek koji su muž i žena vjeruju u spiritizam i reinkarnaciju dogovore se da onaj koji prvi od njih umre, pokuša
drugoga kontaktirati trideseti dan poslije smrti. Nesreća je htjela da je Francek poginuo u teškoj saobračajki. Prema obećanju koje mu je dala još dok je bio živ, Marija tridesetog dana pokuša ostvariti kontakt s Francekom na drugom svijetu.
Tijekom seanse, Marija u transu zaziva: "Francek, Francek, Marija je tu, čuješ li me??", i pomalo ustrašenim glasom nastavlja: " o, Francek, kako mi nedostaješ! kako li izgleda tamo gdje si sad?"
Konačno se javi Francek: " prekrasno je, plavo nebo, kratko pokošena trava, zelene livade na kojima gotovo stalno sija sunce."
Marija plačući: "i što radiš večinu vremena?"
Francek: "znaš, Marija, ustajemo prije nego izađe sunce, i nakon obilnog doručka ne radimo ništa drugo nego se seksamo, nakon ručka, imamo dvosatni odmor i onda se nastavimo seksati do šest sati, zatim večeramo i ako još možemo nastavimo se seksati sve do noći. Uglavnom to ovisi o spremnosti partnerice. Oko deset sati zaspimo, i tako svaki dan."
Marija, još uvijek plačući, ali ipak šokirana: "pa to ne bi smjelo biti u raju?!? "
Francek: "u raju?. pa Marija, ja nisam u raju!"
Marija: "šmrc, šmrc? pa gdje si onda?"
Francek: "ja sam ti sad zec u Međimurju."
http://64.233.169.104/search?q=cache:Qj ... cd=7&gl=us
Poslije ovog ozbiljnog teksta, evo malo i humora
Marija i Francek koji su muž i žena vjeruju u spiritizam i reinkarnaciju dogovore se da onaj koji prvi od njih umre, pokuša
drugoga kontaktirati trideseti dan poslije smrti. Nesreća je htjela da je Francek poginuo u teškoj saobračajki. Prema obećanju koje mu je dala još dok je bio živ, Marija tridesetog dana pokuša ostvariti kontakt s Francekom na drugom svijetu.
Tijekom seanse, Marija u transu zaziva: "Francek, Francek, Marija je tu, čuješ li me??", i pomalo ustrašenim glasom nastavlja: " o, Francek, kako mi nedostaješ! kako li izgleda tamo gdje si sad?"
Konačno se javi Francek: " prekrasno je, plavo nebo, kratko pokošena trava, zelene livade na kojima gotovo stalno sija sunce."
Marija plačući: "i što radiš večinu vremena?"
Francek: "znaš, Marija, ustajemo prije nego izađe sunce, i nakon obilnog doručka ne radimo ništa drugo nego se seksamo, nakon ručka, imamo dvosatni odmor i onda se nastavimo seksati do šest sati, zatim večeramo i ako još možemo nastavimo se seksati sve do noći. Uglavnom to ovisi o spremnosti partnerice. Oko deset sati zaspimo, i tako svaki dan."
Marija, još uvijek plačući, ali ipak šokirana: "pa to ne bi smjelo biti u raju?!? "
Francek: "u raju?. pa Marija, ja nisam u raju!"
Marija: "šmrc, šmrc? pa gdje si onda?"
Francek: "ja sam ti sad zec u Međimurju."
-
Shanti
#56 Re: Reinkarnacija - tajanstveno putovanje duše
Bit će da se raspravlja o problematici reinkarnacija i uz istu asociranog karmičkog zakona iz ugla Hindu religije, Budizma i Kršćanstva kako smo sad na Zemlji i postojimo u ljudskom obliku, a neo kakav energetski oblačić koji tipka po tastaturi;).jOFLA wrote:A ne znam što svi raspravljaju o reinkarnaciji iz budističkog (ili hinduističkog) ugla i tako je kritikuju. Nije to samo u budizmu ili nekad u hrišćantvu. Više mi se sviđa stav da je Zemlja samo jedna od materijalnih škola za učenje iskustvom za dalje. A đaka ima nebrojeno više nego što će se na Zemlji ikada roditi. Poslije iskustava na Zemlji čekaju ga lekcije i dalja usavršavanja u nematerijalnim svjetovima gdje je bio i prije nego je dospio na ovaj materijalni svijet. Ovo nije moja teorija. Nije ni religijska. Doduše New Age ima sličnu priču.
Naravno da u drevnim spisima, poput npr. Veda starih više hiljada godina (da sad ne detaljišem), postoje informacije o svjetovima i finijih energetskih struktura, vibracija no što je to naša materijalna stvarnost. O tome pišu i sveti spisi religija novijeg datuma, poput Kur'ana (doduše, iz unekoliko drugačijeg ugla)... No, prvo se treba pozabaviti svojim životom ovdje i sada, i životima svojih bližnjih. Pa uz Božiju milost, otom potom šta kad prođemo ta čuvena vrata koja zovemo smrt.
- Chisum
#57 Re:
Buster wrote:A je li ko pod hipnozom govorio da je u proslom zivotu bio zivotinja - npr. VJEVERICA???
Znam da je sa zakasnjenjem, ali ima tu nekih momenata...
http://www.youtube.com/watch?v=JeBIGLDwtpM
- sesalmir
#58 Re: Reinkarnacija - tajanstveno putovanje duše
A sjeca li se iko od ovih forumasa sto vjeruju u reinkarnaciju (posebno me interesuje postavljac-ica teme) sta su bili u proslom zivotu
I jesu li se podvrgli hipnozi ili necemu slicnom da saznaju, posto cvrsto vjeruju u to

E i jos nesta, nije mi se dalo sve citat, al po ovoj teorij, mogu li se reinkarnirati u biljku, pa da osvanes ko kaktus il tako nesta
I jesu li se podvrgli hipnozi ili necemu slicnom da saznaju, posto cvrsto vjeruju u to
E i jos nesta, nije mi se dalo sve citat, al po ovoj teorij, mogu li se reinkarnirati u biljku, pa da osvanes ko kaktus il tako nesta
-
Shanti
#59 Re: Reinkarnacija - tajanstveno putovanje duše
postoje ljudi koji se bave izvjesnim oblicima inducirane regresije u daleku proslostsesalmir wrote:A sjeca li se iko od ovih forumasa sto vjeruju u reinkarnaciju (posebno me interesuje postavljac-ica teme) sta su bili u proslom zivotu![]()
![]()
I jesu li se podvrgli hipnozi ili necemu slicnom da saznaju, posto cvrsto vjeruju u to![]()
to se radi npr. u rusiji. knjiga mi je u drugoj sobi i ne da mi se sad ici tamo da preripkavam ime autora, no ako nekog bas zanima objelodanite pa cu dostavit info javno... no isto tako, i u zapadnom svijetu rade se istrazivanja na tu temu
a ako sesalmire tebe to toliko zanima, budes li ikada putovao u indiju, malo juznije dole, dat cu ti adresu i br telefona zene brahmanskog porijekla koja u tim stvarima ne grijesi.
- sesalmir
#60 Re: Reinkarnacija - tajanstveno putovanje duše
Ja sam pitao za licna iskustva forumasa, al vidim nazalost ni ti ih nemas po tom pitanju, vec samo knjige i autore tipa onih iz emisije na rubu znanosti, koje je jako zanimljivo citati, ali koje ni jedan poznati naucni krug ne priznaje. Iskreno da vjerujem u to isao bi i u indiju ako treba, ali posto mislim da je to totalna glupost u kojoj izlaz traze ljudi koji ne mogu naci svoj smisao zivota, nemam namjeru ici. A kako li ta indijka procjeni sta sam ja bio u proslom zivotu sa apsolutnom tacnoscu ? Kad mi moze reci bilo sta a ja to jednostavno ne mogu to provjerit, moze rec da sam bio kornjaca, zohar, ljubicica, sta god hoceShanti wrote:postoje ljudi koji se bave izvjesnim oblicima inducirane regresije u daleku proslostsesalmir wrote:A sjeca li se iko od ovih forumasa sto vjeruju u reinkarnaciju (posebno me interesuje postavljac-ica teme) sta su bili u proslom zivotu![]()
![]()
I jesu li se podvrgli hipnozi ili necemu slicnom da saznaju, posto cvrsto vjeruju u to![]()
to se radi npr. u rusiji. knjiga mi je u drugoj sobi i ne da mi se sad ici tamo da preripkavam ime autora, no ako nekog bas zanima objelodanite pa cu dostavit info javno... no isto tako, i u zapadnom svijetu rade se istrazivanja na tu temu
a ako sesalmire tebe to toliko zanima, budes li ikada putovao u indiju, malo juznije dole, dat cu ti adresu i br telefona zene brahmanskog porijekla koja u tim stvarima ne grijesi.
Posebno ti indijci, su cirkusanti obicni, bas nedavno je bio lik na tv, koji tvrdi da nista nije jeo 300 i nesta dana, vec se hrani energijom sunca, sto je naravno nemoguce, jer i biljke uzimaju minerale i druge hranjive materije iz zemlje. Odem po internetu i naravno pronadjem da je lik obicni sarlatan, jer i taj period od 300 dana u kojem navodno nije uzimao nikakvu hranu nije bio pod stalnim nadzorom medicinara ili bilo koga, vec su ga doktori samo ponekad obilazili i ne postoji nikakv cvrst dokaz za ono sto tvrdi. Tebi hvala na postu, ali me interesuju licna iskustva nekoga od reinkarnanata ili kako li se vec zovu ljudi koji vjeruju u ovo
- tranquil
#61 Re: Reinkarnacija - tajanstveno putovanje duše
Bojim se da nećeš tako nešto čuti, na raspolaganju su ti jedino knjige sa izjavama ljudi čije je postojanje, a kamoli vjerodostojnost izjava jako teško provjeriti.sesalmir wrote:Ja sam pitao za licna iskustva forumasa, al vidim nazalost ni ti ih nemas po tom pitanju, vec samo knjige i autore tipa onih iz emisije na rubu znanosti, koje je jako zanimljivo citati, ali koje ni jedan poznati naucni krug ne priznaje.Shanti wrote:sesalmir wrote:A sjeca li se iko od ovih forumasa sto vjeruju u reinkarnaciju (posebno me interesuje postavljac-ica teme) sta su bili u proslom zivotu![]()
![]()
...
Tebi hvala na postu, ali me interesuju licna iskustva nekoga od vas reinkarnanata ili kako li se vec zovete
- sesalmir
#62 Re: Reinkarnacija - tajanstveno putovanje duše
Ma znam zato mi je i iskreno govoreci smjesno da neko cvrsto vjeruje u ovako nesta, al haj. Interesuju me svacija misljenja o ovakvim stvarima, a posebno vidim da je osoba koja je otvorila ovu temu, totalnu ubijedjena u reinkarnaciju iako i dalje ne znam na cemu to temelji, pa reko da nije mozda bila u indij ili nekako vidjela sta je bia ranijetranquil wrote:
Bojim se da nećeš tako nešto čuti, na raspolaganju su ti jedino knjige sa izjavama ljudi čije je postojanje, a kamoli vjerodostojnost izjava jako teško provjeriti.
-
Shanti
#63 Re: Reinkarnacija - tajanstveno putovanje duše
Upravo, an masse, ocekujuci ovakve komentare neko ko je i saznao ponesto nece se konkretnim primjerima izlagati masi koja je nedovoljno upoznata s tematikom, a pogotovo s pragmaticnim aspektom datog topica.
Ja LICNO kod Deviamma (doticne gospodje ciji kontakt posjedujem i dalje) jesam saznala vise detalja, od kojih 2 toliko imaju veze s mojim zivotnim putem da je to za ne povjerovat.
Licno i dalje znam biti skepticna oko tih zivota i zivota,no nisam od onih iskljucivih koji misle da sve znaju.
Zivio Sokrat
Om Shanti
Ja LICNO kod Deviamma (doticne gospodje ciji kontakt posjedujem i dalje) jesam saznala vise detalja, od kojih 2 toliko imaju veze s mojim zivotnim putem da je to za ne povjerovat.
Licno i dalje znam biti skepticna oko tih zivota i zivota,no nisam od onih iskljucivih koji misle da sve znaju.
Zivio Sokrat
Om Shanti
-
tvrko
#64 Re:
Takav dilerijum imaju i narkomani a ponekad ipacijenti psihijatrijesojka wrote:reinkarnacija je stvar iskustva. Postoje cak eksperimenti koji govore u ovaj prilog. Ljudi pod hipnozom opisju gradove, mjesta, ljude, predhodna imena,
desavanja i sl. Zatim se u 99% tacnosti, jer se i gradovi mijenjaju vremenom. jel?![]()
.
(sto ce reci i zivot i smrt je jedna)
-
tvrko
#65 Re:koje gluposti
Ujko wrote:Prosiječno, svake sekunde u svijetu, na ovaj ili onaj način, (gruba procjena) umre jedna osoba dok se istovremeno rode dvije.
Budući da koncept reinkarnacije duša podrazumijeva da duša umrlog napušta tijelo i rađa se u tijelu novorođenčeta, proizlazi da bi broj umiranja i rađanja trebao biti jednak.
Međutim, očito iz ovog odnosa broja umrlih i rodjenih, to nije slučaj. Jedno od dva novorođenčeta koje se rodi svake sekunde nije živjelo prošli život.
To bi značilo da zapravo svaki drugi čovjek nije živio prošli život.
Pa ipak vjeruje se da su svi živjeli prošle živote. Odnosno, sljedbeniku te ideje traže se korijeni prošlog života kojeg očito nikada nije živjeo.
Ja se barem toga prošlog života ne sjećam. Stoga znam da nisam živio prošli život.
A niste ni vi, jer to je samo filozofska ideja koja nije sukladna opće poznatim stvarima.
Hinduistički filozofi i mudrac, baši kao i svi mudri ljudi svijeta, iskreno su bili zabrinuti za pitanja dobra i zla, pravde, nepravde, smrti, ... smisla življenja uopće, a našli su ga u ideji da besmrtna ljudska duša ciklusom ponovnih rađanja neprekidno živi.
Znanstvenici srednjeg vijeka pokušavali su razumjeti zakonitosti kretanja nebeskih tijela. Međutim računi im se nikako nisu slagali. Zašto? Zato što su ih računali temeljem pogrešne pretpostavke da je zemlja u središtu svemira.
Tek kad su tu pretpostavku zamijenili drugom, da zemlja možebiti nije u središtu svemira, mogli su doći do određenih točnih zaključaka.
Kada je neka pretpostavka u svom temelju pogrešna svi kasniji zaključci idu krivim smjerom.To je barem jedno od osnovnih načela logike.
Koju je dakle pretpostavku potrebno izmjeniti? Pa onu da čovjek uopće posjeduje besmrtnu dušu koja poslije smrti može bilo što raditi pa izmedju ostalog i reinkarnirati se.
No, vratimo se na onoj "bebi viška" koja očito nije živjela prošli život.
Neko će reći: "Da, ali možda nije živjela ljudski život.
To bi nas odvelo u još nevjerojatniju računicu, pa bi bilo bolje to odmah zaboraviti.
Ili će netko reći: "pa zar ti misliš da samo na našoj planeti ima bića..."
Nemojmo o tome razmišlajti.
Zapazi još jednu stvar. Čini mi se da bi reinkanacija, baš kao i svaki religijski koncept, u konačnom trebao voditi ka nekom boljitku, nekom općem - da tako kažem - vječnom dobru kojem je Bog pokrovitelj.
Uviđam strahovit hendikep u činjenici da se ne mogu sjetiti niti mrvice prošlog života, da bi se na temelju tih iskustava mogao popraviti u ovom životu sad.
I kada zaronim u one superprefinjene mrežaste tanane iskrice najfinijih el. impulsa što čine misli, u nastojanju da uđem u trag prošlom življenju, ja ga ne nalazim. Pitam se, jesam li glup, tvrdoglav, ili mi fali neko čulo.
Netko će reći: "pa u ovom životu ti ne treba da se sjetiš svog prošlog života" Zašto?
Ako reinkarnacija ipak jest mehanizam za popravljanje u narednim zivotima ili put ka općem dobru, pa makar mi to i ne znali kako, onda je više nego očito da taj mehanizam ne funkcionira?
Naime, stanje u svijetu je iz decenije u deceniju sve gore. Čovjecanstvo je na putu moralnog i svakog drugog kolapsa. Vidi li netko izlaz?
Čuo sam i pretpostavke, u koju nadam se malo tko vjeruje, da loš život vodi reinkarniranju u neki niži oblik života.
Zamisli sve te niže oblike života. Svi oni su reinkarnacija nekog lošeg ljudskog života. No nadam se da u to malo tko vjeruje.
- vet
#66 Re: Reinkarnacija - tajanstveno putovanje duše
Mislim da nalazi na polju regresivne terapije potvrđuju mogućnost reinkarnacije:
REGRESIVNA TERAPIJA
...mada u nekim gnostičkim učenjima postoje tvrdnje da se ne reinkarniraju baš svi u istom smislu, tj. da je mogućnost reinkarnacije usko vezana sa razvojnim stepenom individualne svijesti.
...
REGRESIVNA TERAPIJA
...mada u nekim gnostičkim učenjima postoje tvrdnje da se ne reinkarniraju baš svi u istom smislu, tj. da je mogućnost reinkarnacije usko vezana sa razvojnim stepenom individualne svijesti.
...
-
frla
#67 Re: Reinkarnacija - tajanstveno putovanje duše
Čitao sam dosta o reinkarnaciji. Uglavnom radi se o indijskoj religiji Hare Krišna koja ima svoje sljedbenike u Sarajevu. Žalosno je što neki pripadnici javno putem medija lažu da je ova religija slična Islamu a ustvari je sasvim u suprotnosti sa monoteizmom. To je religija koja propagira mnogoboštvo, čineći tako "širk" što je jedan od največih i neoprostivih grijeha a to je pripisivanje druga Allahu dž.š.
- vet
#68 Re: Reinkarnacija - tajanstveno putovanje duše
..."grijehova" u Islamu, dakle u jednoj od nekih 20 religija (mislim na one glavne religije od preko pola miliona sljedbenika - http://en.wikipedia.org/wiki/Religion) koje danas postoje na ovoj planeti. S tim u vezi, treba uzeti u obzir i činjenicu da ono što je grijeh za jedne, istovremeno ne mora da bude grijeh i za druge.frla wrote:...čineći tako "širk" što je jedan od največih i neoprostivih grijeha a to je pripisivanje druga Allahu dž.š.
A šta tek reći za izvještaje iz regresivne terapije gdje je nebrojeno puta ustanovljeno da se mnogi ljudi rađaju iz života u život kao pripadnici RAZLIČITIH religija. Dokad?! Pa valjda sve dotle dok ne dođu pameti ili dok ne izađu iz kontejnera!?
...
-
frla
#69 Re: Reinkarnacija - tajanstveno putovanje duše
Vidi, godine sam proveo pročavajući par vodečih religija u svijetu. Hare Krišna je sekta koja vjeruje u više bogova, dakle monogoboštvo čineći tako "širk" što je jedan od neoprostivih grijehova prema Allahu dž.š.vet wrote:..."grijehova" u Islamu, dakle u jednoj od nekih 20 religija (mislim na one glavne religije od preko pola miliona sljedbenika - http://en.wikipedia.org/wiki/Religion) koje danas postoje na ovoj planeti. S tim u vezi, treba uzeti u obzir i činjenicu da ono što je grijeh za jedne, istovremeno ne mora da bude grijeh i za druge.frla wrote:...čineći tako "širk" što je jedan od največih i neoprostivih grijeha a to je pripisivanje druga Allahu dž.š.
A šta tek reći za izvještaje iz regresivne terapije gdje je nebrojeno puta ustanovljeno da se mnogi ljudi rađaju iz života u život kao pripadnici RAZLIČITIH religija. Dokad?! Pa valjda sve dotle dok ne dođu pameti ili dok ne izađu iz kontejnera!?
...
Moj prijatelj koji je rodjen kao musliman bio je uveden u tu sektu i praktikovao je mantranje i ostale stvari. Kada je u jednom periodu svoga života shvatio da je u zabludi, pokušao da sve to napusti ali je psihički obolio i liječio se je godinama. Sad je dobro hvala Allahu dž.š.
Vjera je srednji put i umjeren. Treba biti normalan čovjek i u ravnoteži sa sobom i okruženjem.
-
oldplague
#70 Re: Reinkarnacija - tajanstveno putovanje duše
Kad umreš, mrtav si. A šta je babi milo, ono joj se snilo. To bi bila pučka definicija regresije u prošle živote. 
-
njonjica
#71 Re: Reinkarnacija - tajanstveno putovanje duše
E moj Frla, Bog zna sta si ti proucavao......nema u Bhakti jogi vise bogova, Bog je jedan i zove se Krsna (Krisna)...ovo ostalo sto se spominje su njegove emanacije....frla wrote: Vidi, godine sam proveo pročavajući par vodečih religija u svijetu. Hare Krišna je sekta koja vjeruje u više bogova, dakle monogoboštvo čineći tako "širk" što je jedan od neoprostivih grijehova prema Allahu dž.š.
Moj prijatelj koji je rodjen kao musliman bio je uveden u tu sektu i praktikovao je mantranje i ostale stvari. Kada je u jednom periodu svoga života shvatio da je u zabludi, pokušao da sve to napusti ali je psihički obolio i liječio se je godinama. Sad je dobro hvala Allahu dž.š.
Vjera je srednji put i umjeren. Treba biti normalan čovjek i u ravnoteži sa sobom i okruženjem.
A taj sto se razbolio, moze li biti ni da ranije nije bio bas dobro?
Ja bila u bhakti jogi prilicno dugo i ostala zdrava i citava....ne's mi vjerovati.
(Taj religijski pravac se ne zove Hare Krisna nego Bhakti yoga (joga ljubavi, predanosti)).
Bold potpisujem velikim slovima.
-
mercur
#72 Re: Reinkarnacija - tajanstveno putovanje duše
njonjica wrote:E moj Frla, Bog zna sta si ti proucavao......nema u Bhakti jogi vise bogova, Bog je jedan i zove se Krsna (Krisna)...ovo ostalo sto se spominje su njegove emanacije....frla wrote: Vidi, godine sam proveo pročavajući par vodečih religija u svijetu. Hare Krišna je sekta koja vjeruje u više bogova, dakle monogoboštvo čineći tako "širk" što je jedan od neoprostivih grijehova prema Allahu dž.š.
A taj sto se razbolio, moze li biti ni da ranije nije bio bas dobro?
Ja bila u bhakti jogi prilicno dugo i ostala zdrava i citava....ne's mi vjerovati.
(Taj religijski pravac se ne zove Hare Krisna nego Bhakti yoga (joga ljubavi, predanosti)).
Bold potpisujem velikim slovima.
ja vjerujem da si puno napredovala
"boraveći" tu hehe
sretno ti i želim da tu i dalje boraviš
jer sam ljubomorna na ljepotu duhovne blagodati
u kojoj žive upućeni (kakva privilegija)
-
njonjica
#73 Re: Reinkarnacija - tajanstveno putovanje duše
Bogme je to daaaavno bilo, da prostis....vratis se malo pa procitas cijeli topic, ne udaras odmah ko maksim po divizijimercur wrote: ja vjerujem da si puno napredovala
"boraveći" tu hehe![]()
sretno ti i želim da tu i dalje boraviš
jer sam ljubomorna na ljepotu duhovne blagodati
u kojoj žive upućeni (kakva privilegija)
I nisu samo tamo "upuceni"; ima ih gdje se god okrenes samo drugacija imena....u glavnom, sve "predznaci o upucenosti i sveistini"...
Najvise vjerujem onom sto rece da su samo svemir i ljudska glupost bezgranicni (s tim da za svemir nije bio bas bio siguran)
Svakom čovjeku, koji misli da može tumačiti i poučavati stvari o “onom svijetu” - Bog će se nasmijati.
Albert Einstein
- Gaia
#74 Re: Reinkarnacija - tajanstveno putovanje duše
fascinantan video klip o djecaku koji se navodno sjeca svog "proslog zivota".
http://www.youtube.com/watch?v=6CbH7liYS0Q
http://www.youtube.com/watch?v=6CbH7liYS0Q
- pojedinac
#75 Re: Reinkarnacija - tajanstveno putovanje duše
Vezano za ovu temu interesantno je pogledati Secrets of Supernatural Reincarnation by 5th Dimension: