Zašto je Dženeta Džukljan otišla od roditelja
- Latina
- Location: I'd ratha' be hated 4 who I am, than loved 4 who I'm not.
biscanka84 wrote:
A gdje to islam nije umjeren? u kojoj drzavi?
Boziji poslanik je rekao: Islam je vjera srednjeg puta,t.j umjerenosti
i Allah ne voli pretjeravanje ni u cemu,pa cak ni u klanjanju
Ima sad pojedinih grupa koje su radikalne ali manjina,i ne treba sada govoriti kako mi slijedimo neki islam,kad to nije tacno niti to postoji.Mi slijedimo islam,isti kao i svi ostali.Mi grijesimo,isto kao i sto ostali cine
Pa nije bio umjeren u Afganistanu za vrijeme Talibana, nije umjeren trenutno u Iraku, jer muslimani ubijaju jedni druge, ne tako davno je bilo problema u Alziru...u toku rata u Bosni muslimani su se ubijali izmedju sebe u Krajini.
Ko smo "mi" ?
-
prijateljica
Glupo sam se izrazila, a mislila sam na umjereni islam.Istina da svako ima pravo da izabere i prosudi i ja prihvatam Dženetin izbor, jer je njen, ali ga ne podržavam. Samo zelim da se izbjegnu nagađanja i klevetanja i da svak izmišlja svoju istinu o Dženeti.
-
biscanka84
Eh pa to sto se dogadja to se nebi trebalo pripisivati islamu,ali eto..sad covjek ubije majku...musliman ubio majku,a kad to isto uradi neki nemusliman nigdje se ne spominje njegova vjera
"Mi" su muslimani
"Mi" su muslimani
-
biscanka84
Molimo Allaha da se rijesi sve na dobro.Da oni prihvate da je ona vjernica,a ona da malo bude umjerenija prema njima.prijateljica wrote:Glupo sam se izrazila, a mislila sam na umjereni islam.Istina da svako ima pravo da izabere i prosudi i ja prihvatam Dženetin izbor, jer je njen, ali ga ne podržavam. Samo zelim da se izbjegnu nagađanja i klevetanja i da svak izmišlja svoju istinu o Dženeti.
- Latina
Mi smo - ti i ja koje sada razgovaramo. Nemamo ni predstavu o tome o cemu razmisljaju Muslimani u ostatku svijeta. Dogma koja kaze "Mi" ovo, "Oni" ono, je opasna. Da je Allah htio da samo neki od nas imaju sposobnost razmisljanja, lako bi mu to bilo uciniti. Umjesto toga nam je dao da svi koristimo vlastitu moc razmisljanja da bismo dosli do zakljucaka o bilo cemu.biscanka84 wrote:Eh pa to sto se dogadja to se nebi trebalo pripisivati islamu,ali eto..sad covjek ubije majku...musliman ubio majku,a kad to isto uradi neki nemusliman nigdje se ne spominje njegova vjera
"Mi" su muslimani
Bilo je malo ozbiljnije od ovoga sto ti navodis, ali ti to trenutno nisi spremna uvidjeti.
pozdrav
-
Grom iz vedra neba
Ne radi se o clanku nego o intervjuu. Dani su ti koji pisu clanke ili "Sjekirica" il Gornja Maoca ili ova djevojka. Saff je samo intervjuisao drugu stranu, sto su Dani prije svega trebali uraditi kako ne bi jos jedan zivot u nizu unistili, a izgleda da im je to preslo u naviku.Dezze wrote:Kada sam clanak poceo citati, nakon druge recenice sam skrolao da vidim gdje je ovaj napis objavljne. SAFF. Tako sam i ocekivao. Dalje nisam htio ni da citam.
SAFF ni u snu ne moze pricati o novinarskim principima, pogotovo ne drzati lekcije o tome.
-
zuti-kisobran
MuaDib wrote:Ovo je jedan propagandni pamflet i malo je tu istine.
Samo vi zatavarajete oči pred problemom, pa ćemo se sutra probuditi nespremni kao i 1992. sa hordama vehabija i klanjima kakva viđamo po Pakistanu i Afganistanu.
A ko je to 1192 poceo klanje ? Vidis ja sve do sad mislila da su to bili cetnici ! :?Nemoj mi samo reci da su to bili Bosnjaci a sad se ti isti preobrazili u vehabije pa nam sad opet prijeti opasnost od tih istih . E stvarno ti svaka cast neki si ti nas prosvijetlio da ne zivimo u neznanju.A Mladic i Karadzic su onda sigurno bili zastitnici tradicionalnih muslimana koji imaju vise zajednickog sa tim istim srbima nego li sa islamom i muslimanima.Nesto nisam cula da su bilo koga pitali dali klanja prije smaknuca sve su to njima balije pa se vi dokazujte koliko god hocete pred njima ko je od koga losiji musliman to vam nista ne znaci. Pa ako vam se ponovi 1992 godina to ce vam biti samo sto se niste opametili i sto niste nikakvu pouku izvukli iz predhodnog rata to vam sigurno nece biti zbog nikakvih vehabija vec zbog vas samih koji i poslije svega niste svatili ni ko ste ni sta ste .Vi koji jos niste svatili ni svrhu svoga postojanja kako onda da svatite zasto su vas ubijali . Sigurno su se i oni samo borili protiv vehabija a pa protiv cega bi drugog Bosnjaci tad jos nisu ni postojali pa kako da se onda bore protiv necega sto ne postoji zar ne ?
-
shadow
@zuti kisobran, nece ti trebati ni cetnici ni ustase ako se ovi nastave "razmnozavati" ovom brzinom. To ce biti sukob poput ovog u Iraku a ono tamo vise niko zaustaviti nece. Meni samo ide na zivce to sto Islamska Zajednica pasivno sve to posmatra i ne djeluje a vrlo brzo ce se moci reci da je kasno za popravni.
-
Gnjuscic
Bayo !shadow wrote:@zuti kisobran, nece ti trebati ni cetnici ni ustase ako se ovi nastave "razmnozavati" ovom brzinom. To ce biti sukob poput ovog u Iraku a ono tamo vise niko zaustaviti nece. Meni samo ide na zivce to sto Islamska Zajednica pasivno sve to posmatra i ne djeluje a vrlo brzo ce se moci reci da je kasno za popravni.
Europa, stara fuksa sa casnim izuzecima ( Danska ... ) jeste pokvarena do kostiju, ali svoj zivot zna urediti.
U odnosu na njih, americki kauboj je moralni gigant. S kockastom kosuljom, sirov, obogacen mirisom znoja, grubih prstiju i ruku, ali posten i s osjecajem za prawdu, on je taj koji je spasio bosnjacki narod i drzavu i protivno volje njene politicke elite. ( cuuuuj elite
E, al' ta elita sto se sljuljala od Foce i Gorazda od Gackog, Mostara, Novog Pazara i hercegovackog kamenjara, dosla u Saraj'vo, otkrila dezodorans, parfem i fin ajncug, pa joj amerikanski kauboj - smrdi. Postali smo fini.
Gradjani Evrope nemaju problema da jedu i plate struju. Ako u Bosni prevladaju muzde, idioti, kreteni i zaglupljeni ekstremisti islamske orijentacije ( a koje bi druge ), Evropa ce prepustiti Srbiji i Hrvatskoj da " rijese problem ", sto ce ovi sa zadovoljstvom uciniti. Niko se vise nece uzbudjivati sto je jedan narod nestao. Njegovi ostaci u Evropi i Americi, Kristine i Ernesti, Dzeraldine i Piteri, ce biti jedini koji se sjecaju postojanja jednog evropskog naroda koji je svu svoju energiju usmjerio da dokaze kako ne pripada Evropi. Dakle:
Zivile muzde, braca muslimanci, vehabije, somalci, burkino-fasijanci, libijci, ...... Dolje Amerika, Dolje Evropa, Zivijo Islam !!!!
- Latina
Nemoj pretjerivati.shadow wrote:@zuti kisobran, nece ti trebati ni cetnici ni ustase ako se ovi nastave "razmnozavati" ovom brzinom. To ce biti sukob poput ovog u Iraku a ono tamo vise niko zaustaviti nece. Meni samo ide na zivce to sto Islamska Zajednica pasivno sve to posmatra i ne djeluje a vrlo brzo ce se moci reci da je kasno za popravni.
Bosna nije Irak, iako bi to njeni neprijatelji pasionirano zeljeli.
Najlakse je reci - Oni su krivi za sve, ali nista nije crno-bijelo. Tolerancija je imanentna bosanskom bicu i to ce tako i ostati.
-
ragib
Ako prihvatis Islam onda moras racunati na provokacije i na te stvari. Neka se "pobulila" meni je zaista drago jer je to pokornos Allahu.dz.s ali pokornost je i biti strpljiv prema roditeljima. Ne kazem za ovaj primjer ali vecinom osobe koje prihvate vjeru ne zele da saburaju i trpe udarce, maltretiranja itd..biscanka84 wrote:a ti nisi citao text ili? otac joj prijetio smrcu,kad je napokon vratila se da vidi bolesnu nanu otac joj s tjela izcijepao odjelo,i nije joj dao da posti,tjerali je da se skida u kupace i ako znaju da je cura vjernik..hajde bogati cutiragib wrote:mislim da je trebala saburati. Biti pokrivena ali imati sabura prema roditeljima, siguran sam da bi popustili nakon odredjenog vremenskog perioda.
Moramo biti svjesni da je nasim roditeljima komunizam isprao mozak i da ljudi koji prihvate ovu vjeru moraju na jedan lijep nacin pokazati kako je ova vjera uzvisena.
Oni te udaraju a ti moras da budes jos blazi prema njima.
023:096. Ti lijepim zlo uzvrati, Mi dobro znamo šta oni iznose,
041:034. Dobro i zlo nisu isto! Zlo dobrim uzvrati, pa će ti dušmanin tvoj odjednom prisni prijatelj postati.
- Latina
#65 Re: tuga
Zbog cega je to bitno ?Nando wrote:koliko ti je godina, Ragibe?
Ako neko iznese umjerene, ili ne daj Boze pozitine stavove, odmah se implicira da je to neko ko je dijete, naivan, blablabla.
Ovo sto ja Ragib naveo, promoviraju sve 3 monoteisticke religije ( ali se ljudi nazalost istog cesto ne pridrzavaju ).
Sve rjecju pocinje, rjecju takodje sve mora i zavrsiti.
Umjetnost je uciniti ono sto je izmedju - sto bezbolnijim za sviju. To je ujedno i sadrzaj ljudskog zivota. A svi uvijek imamo izbor, cak i onda kada nam tako ne izgleda.
-
Nando
#66 tuga opet
bitno je radi njegove tvrdnje da je komunizam
isprao mozak nashim roditeljima
-
biscanka84
Da ali to se ne odnosi i na ponizavanje Allahove vjere.ragib wrote:Ako prihvatis Islam onda moras racunati na provokacije i na te stvari. Neka se "pobulila" meni je zaista drago jer je to pokornos Allahu.dz.s ali pokornost je i biti strpljiv prema roditeljima. Ne kazem za ovaj primjer ali vecinom osobe koje prihvate vjeru ne zele da saburaju i trpe udarce, maltretiranja itd..biscanka84 wrote:a ti nisi citao text ili? otac joj prijetio smrcu,kad je napokon vratila se da vidi bolesnu nanu otac joj s tjela izcijepao odjelo,i nije joj dao da posti,tjerali je da se skida u kupace i ako znaju da je cura vjernik..hajde bogati cutiragib wrote:mislim da je trebala saburati. Biti pokrivena ali imati sabura prema roditeljima, siguran sam da bi popustili nakon odredjenog vremenskog perioda.
Moramo biti svjesni da je nasim roditeljima komunizam isprao mozak i da ljudi koji prihvate ovu vjeru moraju na jedan lijep nacin pokazati kako je ova vjera uzvisena.
Oni te udaraju a ti moras da budes jos blazi prema njima.
023:096. Ti lijepim zlo uzvrati, Mi dobro znamo šta oni iznose,
041:034. Dobro i zlo nisu isto! Zlo dobrim uzvrati, pa će ti dušmanin tvoj odjednom prisni prijatelj postati.
-
zuti-kisobran
shadow wrote:@zuti kisobran, nece ti trebati ni cetnici ni ustase ako se ovi nastave "razmnozavati" ovom brzinom. To ce biti sukob poput ovog u Iraku a ono tamo vise niko zaustaviti nece. Meni samo ide na zivce to sto Islamska Zajednica pasivno sve to posmatra i ne djeluje a vrlo brzo ce se moci reci da je kasno za popravni.
Izvini ne zelim te uvrijediti,ali ces se ti ipak najvjerovatni naci uvrijedjen sa ovim sto cu ja sad napisati pa ti nemoj svoj bijes na meni iskaliti vec sjedni pa razmisli.Vidis veca su prijatnja za mir i medjubosnjacki sukob ljudi koj razmisljaju kao ti o prizivaju sukobe nego te vehabije. Ljudi koji razmisljaju kao ti i pozivaju na sukobe ,prijete bosnacima Irakom uglavnom pozivaju na mrznju i netoleranciju zar ne a ne vehabije . Pogledaj komentare samo ljudi koji govore protiv tih vehabija sve kometari puni mrznje,bijsa pozivanja na ubijanje i sad ko je tu zapravo prijetnja miru ? Ja zaista nigdje ne vidim da ti koje nazivate vehabijama pozivaju na linc onih koji pozivaju bosnjake i IZ drzavu,vlat sve i svakoga da istrijebe te iste . Nemojte da se krijete iza neke demokratije i tradicije ,jer demoratija je tolerancija razlicitosti a ne da odma osudimo na propast sve one koji su drugaciji od nas. Nemojte se pozivati na islam ,jer islam je vjera tolerancije.
A poslije svega najvise tih koji pozivaju na istrebljenje tih vehabija i koji su najglasniji cudna li cuda sebe smatraju za tradicionalne boanske muslimane a sa isamom i islamskom tradicijom imaju zajednicko samo ime i nista vise. Pa oni sve nesto dokazuju kako to nije nasa bosnjacka i islamska tradicija a prvo oni cak i ne klanjaju izuzev poneku dzumu i bajram ono kad je dzamija puna onih koji su eto tad najbolji muslimani i najveci borci za islam i tradiciju.A vezano za sukob u Iraku samo jos jedan dokaz koliko znas o tom sukobu i razlici izmedju sija,rafidija i sunnija . Mi smo sunnije a i te vehabije su isto sunije prema tome tu moze da dodje samo do sukoba izmedju onih koji nose zapravo zloupotrebljavaju svoja muslimanka imena a sebe smatraju ateistima to jest onih koji ne vjeruju i sunnita onih koji vjeruju. A sto se tice sije,rafidija u bosni ih imama ,ali ih jos uvijek nema puno a nadam se da ih nece ni biti znaci do sukoba nemoze ni doci.Tako onda prestanite da prijetite narodu sa ovim i ovakvim stvraima ,jer je ocito da bas i ne znate o cemu pricate i cime im prijetite.Oni koji znaju malo vise o tome na ovakve prijetnje mogu da se samo nasmijati i nista vise ,ali oni koji neznaju puno o ovome mogu i ozbiljno da ih svate zbog svoga neznanja.
-
ragib
#69 Re: tuga opet
Kako ne odnosi.
Koliko je samo Muhamed.a.s dozivio provokacija pa se na lijep nacin ponasao prema tim osobama(a nisu mu bili roditelji).Poslje su mnogi primili Islam kada su vidjeli njegovo ophodjenje prema drugim ljudima.
Koliko je samo Muhamed.a.s dozivio provokacija pa se na lijep nacin ponasao prema tim osobama(a nisu mu bili roditelji).Poslje su mnogi primili Islam kada su vidjeli njegovo ophodjenje prema drugim ljudima.
-
biscanka84
Problem je sto njeni nisu spremni da je gledaju pokrivenu u kuci,razumijes? djeca su duzna biti poslusna roditeljima sve do trenutka kad roditelji krenu protiv islama i zabranjuju ono sto je naredjeno,te i ponizavaju
- Latina
#71 Re: tuga opet
Interesantno je kako se tema polako ali sigurno pretvara u politicku.Nando wrote:bitno je radi njegove tvrdnje da je komunizam
Sto u sustini i jeste. Iz toga i proizlazi glavni otpor Bosanaca prema tzv. vehabijama. Svi mi znamo da je ovaj Saudijski pristup Islamu i prodor na bosansko tlo ima politicku pozadinu. A sami Saudijci imaju podosta oraha u dzepu kada se promatra regionalna politika i njihovo ucesce u svemu tome.
Znaci, bilo bi lijepo da oni prvo pociste oko svoje kuce, prije nego udju u nasu ( i to jos vrlo pompezno ). Eto.
-
Hattab72
Esselamu alejkum,
Neko rece umjereni islam i time pokusava da pogresno predstavi ono sto je Allahov Poslanik s.a.w.s. zaista rekao za islam kao srednji put...
Allahov Poslanik s.a.w.s. je na zamlji pred ashabima nacrtao jednu liniju, a sa strana dodao mnogo drugih linija koje se spajaju sa tom srednjom.
I onda im je rekao da je ta srednja linija Islam-Pravi put koji vodi do dzenneta, a oni mnogi putevi sa strane su shejtanovi koji u dzehennem vode...
Znaci srednji put, ne znaci umjerenost, vec je islam sam po sebi put sredine, jedini pravi, koji vodi u dzennet.
A pripisivati ovaj hadis umjerenosti u islamu i njegovim propisima moze samo onaj ko ne poznaje islam,vec prica onu rekla-kazala...
Neko rece umjereni islam i time pokusava da pogresno predstavi ono sto je Allahov Poslanik s.a.w.s. zaista rekao za islam kao srednji put...
Allahov Poslanik s.a.w.s. je na zamlji pred ashabima nacrtao jednu liniju, a sa strana dodao mnogo drugih linija koje se spajaju sa tom srednjom.
I onda im je rekao da je ta srednja linija Islam-Pravi put koji vodi do dzenneta, a oni mnogi putevi sa strane su shejtanovi koji u dzehennem vode...
Znaci srednji put, ne znaci umjerenost, vec je islam sam po sebi put sredine, jedini pravi, koji vodi u dzennet.
A pripisivati ovaj hadis umjerenosti u islamu i njegovim propisima moze samo onaj ko ne poznaje islam,vec prica onu rekla-kazala...
-
Hattab72
A sto se tice sestre Dzennete, da joj je Allaha na pomoci...
Neki joj prigovaraju sto se nije vratila roditeljima i pokusala nekako da ih ubjedi...Ti ljudi koji to tvrde ili su slijepi ili sa zestokim predrasudama prema nekome ko zeli da svoj zivot uredi po Allahovoj Uputi.
Ona je pokusala sve...Vratila je se previ put i sta su joj roditelji uradili...Otac joj je potrgao odjecu i marame, skinuli je skoro do gola i odveli na plazu, a to je za muslimanku zestoko ponizenje i ubijanje u pojam...Za ramazan tjerati vjernika,muslimana da jede je zlocin nad covjekom i njegovom slobodom...
I kako da musliman to presuti i ne uradi ovo sto je i sestra nasa uradila...To joj je bio jedini izlaz, a da se ja pitam, ja bih te roditelje tuzio za krsenje ljudskih prava, za zlostavljanje i maltretiranje u porodici, jer i punoljetna osoba moze biti zlostavljana, a nasa sestra je bila ponizavana i zlostavljana i na svakom sudu bi dobila slucaj...
Ovo je stvarno jadno, citati optuzbe nekakvih tipova vehabije ovo, nas islam ono, a ti i takvi od islama, Allah zna sta imaju.
A ako i postoje vehabije, onda su to zasigurno Dzennetini roditelji...
Neki joj prigovaraju sto se nije vratila roditeljima i pokusala nekako da ih ubjedi...Ti ljudi koji to tvrde ili su slijepi ili sa zestokim predrasudama prema nekome ko zeli da svoj zivot uredi po Allahovoj Uputi.
Ona je pokusala sve...Vratila je se previ put i sta su joj roditelji uradili...Otac joj je potrgao odjecu i marame, skinuli je skoro do gola i odveli na plazu, a to je za muslimanku zestoko ponizenje i ubijanje u pojam...Za ramazan tjerati vjernika,muslimana da jede je zlocin nad covjekom i njegovom slobodom...
I kako da musliman to presuti i ne uradi ovo sto je i sestra nasa uradila...To joj je bio jedini izlaz, a da se ja pitam, ja bih te roditelje tuzio za krsenje ljudskih prava, za zlostavljanje i maltretiranje u porodici, jer i punoljetna osoba moze biti zlostavljana, a nasa sestra je bila ponizavana i zlostavljana i na svakom sudu bi dobila slucaj...
Ovo je stvarno jadno, citati optuzbe nekakvih tipova vehabije ovo, nas islam ono, a ti i takvi od islama, Allah zna sta imaju.
A ako i postoje vehabije, onda su to zasigurno Dzennetini roditelji...