Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Ne znam da li je istina da voda za podrucje Dobrinje dolazi sa Tilava?
Mislim da to ne stoji, ali mozda je neko pomislio da je to tako jer dovodna cijev na neki od rezervoara dolazi iz tog pravca. Mislim da nema bunara na lijevoj obali Zeljeznice.
Harise, malo su pretjerali u tom pezorativnom pojasnjavanju ali materijalna greska ne postoji. Brzo nam ta pisaka stiže u izvorišta nema šta. Nego eto cestitam na tituli a ti nama sutra, kada dodjes sebi od derneka malo o tom pcb-eu.
PS Mi ove godine nismo osvojili nijedan trofej pa se moramo baviti pcb-eom
Nije mi jasno ko je dopustio da se u vodozaštitnoj zoni neko naseljava.
Šta vam je ne budite ovce.
Nije niko dopustio dekretom. Postoji odgovornost opcine Ilidza po tom pitanju i nadle\nih inspekcija. Njihovim neradom su zeznuli i izvorista i ljude koji su napravili kuce u tom podrucju.
Čestitam navijačima Željezničara i njihovim igračima !
Od kako je ove kotline i života u njoj mislim da se ovakvo što nikad desilo nije, bar koliko ja znam. Provincijsko-nazadna vlast je po babi i po stričevima uspjela sjebati sve i svja, njihova razvojna politika te druge njihove politike (demografske, saobraćajne, infrastrukturne i urbanističke) graniče sa idiotizmom, bolje rečeno njih i nema već se radi stihijski i mahom nekontrolisano. Nemamo urbanističkog plana koji jasno ograničava populacioni pritisak na samu kotlinu, nemamo riješen veliki problem koji se zove divlja gradnja, sa tom glasačkom mašinom koja živi u kućerinama bez fasade i dozvola niko i ne smije da se realno suoči i da im kaže da je to što oni rade neodrživo... da sad ne spominjem njihove apartmane i hotele koje su samo tek tako napravili....
Ovaj grad, kotlina ova nalazi se na raskršću, pitanje je gdje ćemo svi mi krenuti, bez obzira koliko plaćamo vodu ili koliko smo za nju dužni platiti,smeće koje tolerišemo, smeće koje biramo, smeće koje bacamo, smeće koje generiramo će nas ugušiti, utopiti i otrovati... vrlo je to sve jednostavno... jer i da je voda po m3 recimo 1000Km, džaba je to u ovakvim okolnostima dok javna preduzeća funkcionišu po rahmetli babi i po stričevima....
Jarani, kumovi, paše i begovi skopčali su ih na struju, telefon, vodu, plin... ali nisu na kanalizaciju...
Za sve postoji odgovornost, mi nit je imamo nit je tražimo.... ja sam recimo išao kao mali na Vrelo Bosne sa starim i mamom... bez boce, bez "Brite"... bez straha od bakterija... šta za koju godinu ako budem imao djete da mu kažem... kad odvedem isto na Vrelo... nemoj piti evo kupio babu flaširanu tu smo zagadili...?
Gdje je granica provincijalizma i renesanse ne njihov način koja nas je pogodila... =?
P.S
mene brine što u medijima ovo nije prezentirano kako je trebalo i po meni moralo.... no opet ko god misli da su nam kao neki mediji objektivni i u službi "građana"..... nek promisli opet..
Za sve postoji odgovornost, mi nit je imamo nit je tražimo.... ja sam recimo išao kao mali na Vrelo Bosne sa starim i mamom... bez boce, bez "Brite"... bez straha od bakterija... šta za koju godinu ako budem imao djete da mu kažem... kad odvedem isto na Vrelo... nemoj piti evo kupio babu flaširanu tu smo zagadili...?
...
Upozorenje:
vrlo su male sanse da nekakva prirucna "Brita" moze ocistiti vodu od virusa zutice, koji se takodjer vrlo lako moze naci u otpadnim vodama koja u Vrelo Bosne dolazi iz naselja na Babinom dolu.
Sve dok se trajno ne rijesi problem kanalizacije iz naselja na Bjelasnici, voda na Vrelu Bosne nije za pice!
mene brine što u medijima ovo nije prezentirano kako je trebalo i po meni moralo.... no opet ko god misli da su nam kao neki mediji objektivni i u službi "građana"..... nek promisli opet..
Da se nekim slucajem analizom bakterija iz zagadjene vode moze otkriti i njen vlasnik, tj. "posiljalac - stanar" naselja u Babinom dolu , dobio bi i vrlo egzaktan odgovor na ovo pitanje.
Ovako, mozemo samo naslutiti da vlasnici utjecajnih medija imaju i vrlo konkretne interese u tome da se nesmetano nastavi profitabilna izgradnja na Bjelasnici.
chuchumbamayumbe wrote:Vox ba, pa necu valjda Britu da nosim na Vrelo Bosne kada budem tamo pedal'o?
btw, ova Brita je mozda dobra za pojedinca, ali za porodicu od 4 clana je strasno skupa. Znam da je zdravlje najprece, ali ljudi nemaju para za Britu i slicne stvari.
Slazem se da je skupa za vecu porodicu. Imas par rjesenja:
1. piti vodu sa cesme i rizikovati bolest
2. kupovati flasiranu vodu sto je najskuplja varijanta
3. Brita
4. filter za vodu na slavini - jeftina varijanta ali ne tako pouzdana
5. fliter za vodu na cjevovodu prije slavine - idealno rjesenje za vecu porodicu
6. filter za vodu na glavnom cjevovodu - jako skupo ali dugorocno se isplati. Roditelji moje djevojke ugradili ovaj fliter, sve skupa ih izaslo 2000€ ali su mirni slijedecih 10 godina, tek tada moraju mjenjati filter sto ce biti jeftinije od ovih 2000€.
Pa izaberi.
A na vrelo Bosne moras nositi flasiranu vodu, kako god okrenes. Da li ces kupiti vodu ili ces je filtrirati, tvoj izbor.
EDIT:
Brita i nije toliko skupa.
Recimo da imas porodicu od 4 clana te da svako pije 2 litra vode dnevno. To je 8 litara dnevno, plus recimo 2 litra za kuhanje i sl, izadje na 10 litara dnevno. Filter ti znaci traje 10 dana, ili paket od 6 filtera ti traje 2 mjeseca. Znaci, na porodicu od 4 clana trosis 15€ mjesecno za vodu, ili 1 KM dnevno. Toliko ti izadje litar i po flasirane vode.
Neću bolan, nijedno od tih šest da izaberem, ja hoću onu sedmu varijantu, svoju vodu koju čitav život pijem sa česme ili na vrelu Bosne iz ruke. Nek' ona govna što se nastaniše po Igmanu i Bjelašnici kupuju Brite i ostale gluposti, a nama neka vrate NAŠU VODU.
Kantonalni ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša Abid Jusić, načelnik opštine Trnovo(sa savjetnicima i nadležnim po službama) to su osobe koje su trebale ponuditi mandate još u petak na raspolaganje javnosti i nadležnim skupštinama..., a premijer Kantona i Gradonačelnik trebaju istražiti cijeli slučaj i kazniti (ne)odgovorne !
Last edited by uvjek dobar gost on 24/05/2010 12:43, edited 1 time in total.
sramota je kako je ova vijest hinjavo provucena ispod radara, tako da 90% raje ni ne zna za ovo.
mada se nista ne bi desilo ni promjenilo i da svi znaju.
Voda na Dobrinji od juce doslovno bazdi na hlor kad se pusti nad umivaonikom
Da li hlor uopste moze sve bakterije i potencijalne viruse ala zutice ubiti?
I ona "akcija" telekoma na dovodjenju adsl-a i tv kanala u Trnovo je cisti primjer privatluka vikendasa preko drzavne firme.
Uzas sta nam uradise kratkovidni monstrumi.
Zna li iko gdje se nalazi mjesto gdje kanalizacija istice koje je neko snimio u martu: http://www.ekoakcija.com/content/igman- ... -eko-bombe
Da li to znaci da i onaj izvor na Sajinoj kuhinji vise nije za pice ?
Sa izviđačima sam kao dijete pio ovu vodu sa Radava, Rižom se popeli na Igman, sve planinari označili oznakama put.
Riža=Procjep planine Igman koji se spušta do Vrela Bosne.
Uništili su mi hojrati i sjećanje na djetinjstvo,...kgrhrrrrrrrrgrrrrr12(#$***)(%ps.mter-kghrrrrrgrrrr&%(//)=***%,....
Osušila se dabogda ruka onom ko ne izadje u oktobru/listopadu da glasa, pa makar načinio svoje listiće nevažećim!
hz__semir wrote:
Neću bolan, nijedno od tih šest da izaberem, ja hoću onu sedmu varijantu, svoju vodu koju čitav život pijem sa česme ili na vrelu Bosne iz ruke. Nek' ona govna što se nastaniše po Igmanu i Bjelašnici kupuju Brite i ostale gluposti, a nama neka vrate NAŠU VODU.
Hocu i ja da dobije 10 miliona eura na lotu, pa da kupim sebi belu ladju i da budem kapetan.
hz__semir wrote:
Hocu i ja da dobije 10 miliona eura na lotu, pa da kupim sebi belu ladju i da budem kapetan.
Ali nece da hoce.
Kakve veze imaju tvoje mastarije sa necim o cemu mi pricamo?
Fakat pokusavam da skontam...
hz__semir wrote:
Ali nece da hoce.
Jedna je velika razlika dečko između tvoje i moje želje. Ono što ja hoću je ono što sam imao čitav život, na čemu sam odrastao, pijući vodu s česme.
Osim ako se ti nisi rodio sa 10 miliona eura, "belom" lađom i kao kapetan, pa zbog nemara nekakvih krkana koji samo sebe gledaju izgubio sve to. Ako je tako, onda pardon.
Ma meni se cini izlisni vise ista pisati i o ovoj i o mnogim drugim temama. Sve ce se rjesiti kada neko pronadje odrejeni interes u rjesavanju ovakvih problema.
Da li ce to rjesenje biti fabrika vode na Vrelu Bosne ili zastita izvorista ostaje da vrijeme pokaze.
karanana wrote:danas isto javise i prikazase postavljene znakove ispred vrela na kojima pise da voda nije za pice. i tako se pozdravismo sa jos jednim simbolom sarajeva. hvala opstini trnovo sto izgradi onako velelepna zdanja na bjelasnici i hvala vam budzovani iz bjelasnickih apartmana. do sada smo jeli vasa govna u prenesenom znacenju a sada to radimo i bukvalno.
Nemoj tako, ne jedes nego ih pijes.
Btw, ja se ukljucin na temu reko ona od prije neki dan gdje se govori da imamo najbolju vodu na svijetu. Mi inace jako volimo to "naj".
hz__semir wrote:
Ali nece da hoce.
Jedna je velika razlika dečko između tvoje i moje želje. Ono što ja hoću je ono što sam imao čitav život, na čemu sam odrastao, pijući vodu s česme.
Osim ako se ti nisi rodio sa 10 miliona eura, "belom" lađom i kao kapetan, pa zbog nemara nekakvih krkana koji samo sebe gledaju izgubio sve to. Ako je tako, onda pardon.
Pa vidi, mogucnost da ti pijes cistu vodu u Sarajevu je cak i manja nego da ja dobijem 10 miliona eura. To sto si nesto IMAO (proslo vrijeme) cijelog svog zivota ne znaci da ce ti biti dostupno do kraja zivota. A uzimajuci u obzir generalnu zainteresovanost ljudi u BiH za vlastitu dobrobit, mijenjanje situacije (politicke, drustvene i bilo koje druge) je u domenu naucne fantastike.
@chuch..
jel ti sada jasnije kako su moje mastarije povezane sa onim o cemu se ovdje prica?
Komentari uz kafu kako je to nemoguće, il puitanja kako je to moguće... pokoja neumjesna šala ne primjerena problemu koji nas je snašao... u glavno sve se svodi samo na to... Sarajevo je prešlo preko još jedne velike stvari olako, šutke i bez imalo smisla za vrijeme i mjesto...
Moguće je ljudi moguće, provincijska vlast nam je konačno zadala udarac koji treba da nam otvori oči, oni su pokušali... zagadili su nam vodu svojim rješenjima, svojim apartmanima... svojim neznanjem... a mi... ma mi ko mi... idemo parolom što manje znam to se manje živciram, sve što manje znam to više uživam....
Sad kad znamo da nam je izvor zagađen... uživajmo u banalnostima, ne oglašavajmo se.. ne šaljimo mailove ministru Abidu Jusiću, neka premijera nek šuti, nek šuti i gradonačelnikov ured... ma nek svi šutimo i uživamo...
Obraćam Vam se ponukan informacijama koje dopiru do mene iz sredstava javnog informisanja, a vezanih za zagađenje sarajevskog izletišta Vrela Bosne. Da se ispravim nije pomenuto mjesto samo izletište, sa te lokacije većina građana i građanki Sarajeva snabdijeva se vodom za piće. Taj prostor poznat je od postanka grada i predstavlja jedan od rijetkih simbola samog grada koji još nije uništen i demontiran od strane neodgovornih pojedinaca uz prešutni blagoslov vlasti.
No prema informacijama dostupnim i taj prostor narušen je i u samom izvorištu pojavile su se bakterije koje mogu ugroziti zdravlje osoba koje se napiju vode direktno sa izvora. Mene kao građanina ovog grada interesuje šta ste Vi konkretno poduzeli od petka po ovom pitanju, koliko ste (ne)odgovornih pojedinaca i pojedinki smijenili jer nisu radili svoj posao, ovdje mislim na nadležne inspekcijske službe, mislim na osobe koje rade u zavodu za planiranje izgradnje kantona sarajevo, mislim na ljude koji rade u Vašem kabinetu... mislim na sve one osobe u lancu koje su direktno il indirektno odgovorne za stanje koje imamo...
Park Prirode Vrelo Bosne su svojim (ne)radom ugrozili ljudi koji rade u Opštini Trnovu, Opštini Ilidža koji su dozvolili divlju gradnju u vodozaštitnim zonama kao i ispašu stoke na istim lokacijama, nadalje osobe koje su izdale potrebne dozvole za gradnju objekata na područiju Bjelašnice (apartmani i hoteli) kao i svi oni koji su mogli a nisu spriječili pomenuto zagađenje.... te su svojim odobravanjem svega pobrojanog i sami saučesnici u zagađenju koje je bez presedana u istoriji grada !
Od Vas tražim da izvijestite javnost, da nas obavijestite šta se u stvari zbiva, ko je odgovoran, šta mislite poduzeti i koliko će pomenuto zagađenje dugoročno i kratkoročno uticati na vodo-snabdijevanje nas koji živimo u gradu Sarajevu ?
S poštovanjem
ja sam upravo poslao ovaj mail na adrese gradonačelnika, premijera kantona i ministra Abida Jusića... obavijestim o (eventualnom) odgovoru !
vox-populi wrote:
Ali nece da hoce.
Pa vidi, mogucnost da ti pijes cistu vodu u Sarajevu je cak i manja nego da ja dobijem 10 miliona eura. To sto si nesto IMAO (proslo vrijeme) cijelog svog zivota ne znaci da ce ti biti dostupno do kraja zivota. A uzimajuci u obzir generalnu zainteresovanost ljudi u BiH za vlastitu dobrobit, mijenjanje situacije (politicke, drustvene i bilo koje druge) je u domenu naucne fantastike.
@chuch..
jel ti sada jasnije kako su moje mastarije povezane sa onim o cemu se ovdje prica?
Ne bash.
Govna koja idu iz onih kucerina na planinama se mogu preusmjeriti kako treba, kroz kvalitetnu kanalizaciju, i ovo se ne bi desilo sto se tice Vrela Bosne.
A ti kako god okrenes niti ces biti kapetan, niti ces imati ladju a bogami niti 10 miliona eura. Nazalost.
Kalkulacija je vrlo cista.
Na Ilidzi je nacelnik dopusti izgradnju kuca da bi osvojio izbore ( jedna kuca-jedan glas ). 80% na lokalitetu Ilidze se tu naselilo nakon rata ( iz Podrinja i iz Sandzaka ). Nacelnik njima dopusti izgradnju kuca, "baci" malo asfalta i postavi par stubova javne rasvjete pred izbore i eto glasova. To sto se mi u ostalim djelovima grada trujemo, to ko jebe.
Pored toga, neka vrela sigurno svoju akumulaciju " formiraju" tacnije voda u njihova vrela se sljeva i dolazi iz RS-a a tamo je sasvim drugi zakon i drugi prostor, gdje se opet gradi po drugom principu.
Jednom prilikom, gospodin Drago Bozija je na tv-u rekao da su za vrijeme Olimpijade, pojedinci imali planove da grade vikendice i hotele na Bjelasnici i Igmanu al da im je to bilo zabranjeno, jer bi na taj nacin sigurno zagadili izvorista Bacevo i Vrelo Bosne. Cak je rekao da i ono par hotela i objekata sto je izgradjeno, izgradjeno je sto se moralo i da su postojale ideje ( ne od njega licno ) o uklanjanju tih objekata nakon Olimpijade.
Na ovo sve, treba jos dodati i rat i zestoke borbe koje su vodjene na Igmanu pa pitaj Boga sta se sve u tim borbama koristilo i kako se tlo trovalo a samim tim i vode.
Problem vode u Sarajevo treba rijesiti prvo sanacijom i zamjenom vodovodnih cijevi ( nadam se da nisu azbestne ) i onda krenuti sa rusenjem ( bez milosti ) objekata sagradjenih na vodozastitnoj zoni.
Cak protiv odgovornih lica dici i optuznice: član 303 KZ F BiH- Onečišćenje okoliša pa cak i član 328 KZ F BiH ( nepropisno i nepravilno izvodjenje gradjevinskih radova )- Teska kaznena djela protiv opce sigurnosti LJUDI i imovine. Pa onda imamo i tuzbu protiv nadlezne inspekcije, tacnije inspektora, za nesavjestan rad ( nemam zakon pred sobom al mislim da se moze ).
Jos na ovo napisano da dodam, da sam gledao na NG-u emisiju o azbestnim cijevima. U jednom dijelu Atlante su ljudi bas cesto oboljevali od raka, bez obzira na godine i zanimanje ( od sudija do fizikanera ). Takvo stanje je trajalo ( po onome sto su oni zabiljezili a trajalo je sigurno i duze ) od '50-ih pa negdje do pred kraj '70-ih kada su shvatili o cemu se radi.
Prije Drugog svjetskog rata, krenulo se sa zamjenom azbestnih cijevu u gradu i kako je izbio rat, pa neki drugi planovi nakon rata, ugl. slucajno ili namjerno zaboravljeno je da se sa zamjenom azbestnih cijevi nikada nije zavrsilo. Kada su to uocili, shvatili su sta je sustina problema i '80-ih se krenulo sa " gumizacijom " azbestnih cijevi. Naime, preko azbesta su lijepili mjesavinu gume i jos nekih materijala. Broj oboljelih od karcinoma je na kraju pao.
@uvijekdobrigoste,
Postiraj e-mail adrese kome si sve uputio protest, iako sam pola sata tabirio web. stranicu Grada, ne nadjoh e-mail adresu gradonačelnika.
Želim identičnu poruku poslati i ja.