Da li djecu treba tuci?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Da li djecu treba fizicki kaznjavati?

Da uvijek - batina je iz raja izasla
14
14%
Ne nikad
33
33%
Kad bas zasluze
54
53%

Total votes: 101

Vingo

Post by Vingo »

halo_ba wrote:Vidim...puno staklenih dvoraca....
vidim...puno knjiga sa naslovima "moderni roditelji" etc.
Ja kako li se odgojise ove silne generacije prije nas, svi zajedno dusevno daleko stabilniji od nas neurotika?
Koje generacije? Generacije Radovana Karadzica? Ili da idemo dublje u istoriju?
Goran_35

Post by Goran_35 »

dark side of the moon wrote:
Goran_35 wrote:NE! Djetetu se sve moze objasniti bez batine.Ako se bas radi o bebi,i recimo opasnosti od struje,onda se te uticnice mogu zastititi,i skloniti predmeti kao ekseri i slicno sto ne samo moze gurnuti u uticnicu vec i progutati.

Najlakse je istuci djete,a kakve su posljedice to se niko ne pita.Cak i kada napravi veci zijan,postoje drugi nacini,a ne batinanje.Treba djete vaspitavati,a batinom ga samo lose vaspitavas...
Ovakvo razmisljanje ce nas dovest do iste situacije kao na zapadu....dijete padne sa stolice udari se u vugla dodju socijalni radnici i odvedu ti dijete....mislite da nije tako.....
Treba malo po guzi....da se okali :D
ne dolaze socijalni radnici tako lako,a valjda se slucaj ispita,kao i zlostavljano dijete...
Goran_35

Post by Goran_35 »

Vingo wrote:
Ja kako li se odgojise ove silne generacije prije nas, svi zajedno dusevno daleko stabilniji od nas neurotika?
Bravo! Mora da je i sam radovan dobijao redovnu porciju?
dark side of the moon

Post by dark side of the moon »

Goran_35 wrote:
Goran_35 wrote:NE! Djetetu se sve moze objasniti bez batine.Ako se bas radi o bebi,i recimo opasnosti od struje,onda se te uticnice mogu zastititi,i skloniti predmeti kao ekseri i slicno sto ne samo moze gurnuti u uticnicu vec i progutati.

Najlakse je istuci djete,a kakve su posljedice to se niko ne pita.Cak i kada napravi veci zijan,postoje drugi nacini,a ne batinanje.Treba djete vaspitavati,a batinom ga samo lose vaspitavas...
Ovakvo razmisljanje ce nas dovest do iste situacije kao na zapadu....dijete padne sa stolice udari se u vugla dodju socijalni radnici i odvedu ti dijete....mislite da nije tako.....
ne dolaze socijalni radnici tako lako,a valjda se slucaj ispita,kao i zlostavljano dijete...
Gledas li ti filmove :D :D
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

Za svu djecu koja su rodjena
i prezivjela
1950-te, 60-te, 70-te & 80-te !!

Prvo, prezivjeli smo i rodjeni smo normalni iako su nase majke kad ih je boljela glava pile aspirine, jele hranu iz konzervi, pusile i radile do zadnjeg dana trudnoce i nikad nisu bile testirane na dijabetis

U to vrijeme nisu postojala upozorenja u stilu "Cuvati daleko od domasaja djece" na bocicama sa lijekovima, vratima i ormarima.
Mi, kada smo imali 10-11 godina nismo nosili Pampers-e i pisali se u krevet.

Kao djeca, vozili smo se u autima bez pojasa i zracnih jastuka i nismo morali imati kacige na glavi kad se vozimo biciklom ili na rolama.

Pili smo vodu iz crijeva za zaljevanje baste a ne iz flasica kupljenih u supermarketu. Dijelili smo flasicu Kole sa nasim prijateljima i
NIKO
nije umro zbog toga

Jeli smo mlijecne sladolede, bijeli hljeb i pravi puter, pili kole koje su i tada bile pune secera ali nismo bili debeli
zato sto smo smo se
STALNO IGRALI NAPOLJU

Izlazili smo iz kuce ujutro i igrali se cijeli dan, sve dok se ne upale svjetla na ulici,
zmurke, planova, klisa, klikera, partizana i nijemaca, kauboja i indijanaca, zaloga i svega ostalog sto je samo djecija masta bila u stanju da smisli,

Nerijetko, niko nije mogao da nas nadje po cijeli dan.

I nikad nije bilo problema...

Provodili smo cijele dane praveci trokolice od otpada iz podruma, spustali se niz ulice zaboravljajuci da nismo napravili kocnice.
Nakon par padova, slomljenih prstiju i modrica
naucili smo kako da rijesimo problem

Mi nismo imali imaginarne prijatelje ni probleme sa koncentracijom u skoli.
Nama nisu davali tablete protiv hiperaktivnosti. Mi nismo imali skolskog psihologa i usmjerivaca pa smo ipak zavrsavali nekakve skole.

Nama nisu prodavali drogu ispred skole...

Mi nismo imali Playstation, Nintendo, X-box,
nikakve video igrice,
nismo imali 99 kanala na televiziji (samo dva),
nismo imali video rekordere, surround sound, celularne telefone, kompjutere, Internet, chat rooms.......

MI SMO IMALI PRIJATELJE
I MI SMO ISLI NAPOLJE
DA SE DRUZIMO S NJIMA !

Padali smo sa drveca, znali se posijeci na staklo, slomiti zub, nogu ili ruku , ali
nasi roditelji nikada nisu isli na sud zbog toga

Igrali smo se la lukovima i strelama, pravili katapulte i bacali petarde za Novu Godinu i sve smo to prezivjeli bez posljedica!

Isli smo biciklom ili pjeske do prijateljeve kuce, zvonili na vrata ili jednostavno ulazili u njihovu kucu da se druzimo i budemo zajedno!

Kad upadnemo u probleme sa zakonom, roditelji nisu placali kauciju da nas izvuku.
U stvari, bili su cesto stroziji nego sam zakon!

Mi nismo provodili jedan vikend sa mamom a jedan sa tatom. Mi smo imali jednu kucu i jednu porodicu.

--------------------------------------------------------------------------------

Poslednjih 50 godina su bile najplodonosnije godine u istoriji covjecanstva

Nase generacije su proizvele najbolje izumitelje
i naucnike do danas.

Imali smo slobodu, pravo na greske, uspjeh i odgovornost.
I naucili smo da zivimo s tim !

I ti pripadas toj generaciji?

CESTITAM!

MOZDA CES ZELJETI DA PODIJELIS OVO SA OSTALIMA KOJI SU IMALI SRECE DA ODRASTU KAO PRAVA DJECA, PRIJE NEGO STO SU ADVOKATI, DRZAVE I VLADE POCELI DA ODREDJUJU KAKO TREBA DA SE ZIVI !

Mozda bi bilo dobro poslati ovu poruku i vasoj djeci da vide kako su njihovi roditelji odrastali

Pozdrav generaciji.
ZIVJELI !!!
Stari

Post by Stari »

Vingo wrote:

Radovan Karadzacic...(nerado bas o njemu al hajd)...je onda nestabilan? ...duhovno? dusevno? neurozno?...kako god...?
sierra1712

Post by sierra1712 »

mIRCerka wrote:Za svu djecu koja su rodjena
i prezivjela

Prvo, prezivjeli smo i rodjeni smo normalni iako su nase majke kad ih je boljela glava pile aspirine, jele hranu iz konzervi, pusile i radile do zadnjeg dana trudnoce i nikad nisu bile testirane na dijabetis

U to vrijeme nisu postojala upozorenja u stilu "Cuvati daleko od domasaja djece" na bocicama sa lijekovima, vratima i ormarima.

Kao djeca, vozili smo se u autima bez pojasa i zracnih jastuka i nismo morali imati kacige na glavi kad se vozimo biciklom ili na rolama.

Pili smo vodu iz crijeva za zaljevanje baste a ne iz flasica kupljenih u supermarketu. Dijelili smo flasicu Kole sa nasim prijateljima i
NIKO
nije umro zbog toga

Jeli smo mlijecne sladolede, bijeli hljeb i pravi puter, pili kole koje su i tada bile pune secera ali nismo bili debeli
zato sto smo smo se
STALNO IGRALI NAPOLJU

Izlazili smo iz kuce ujutro i igrali se cijeli dan, sve dok se ne upale svjetla na ulici,
zmurke, planova, klisa, klikera, partizana i nijemaca, kauboja i indijanaca, zaloga i svega ostalog sto je samo djecija masta bila u stanju da smisli,

Provodili smo cijele dane praveci trokolice od otpada iz podruma, spustali se niz ulice zaboravljajuci da nismo napravili kocnice.

Nama nisu davali tablete protiv hiperaktivnosti. Mi nismo imali skolskog psihologa i usmjerivaca pa smo ipak zavrsavali nekakve skole.

nikakve video igrice,
nismo imali video rekordere, surround sound, celularne telefone, kompjutere, Internet, chat rooms.......

MI SMO IMALI PRIJATELJE
I MI SMO ISLI NAPOLJE
DA SE DRUZIMO S NJIMA !

Padali smo sa drveca, znali se posijeci na staklo, slomiti zub, nogu ili ruku , ali

Igrali smo se la lukovima i strelama, pravili katapulte i bacali petarde za Novu Godinu i sve smo to prezivjeli bez posljedica!

Isli smo biciklom ili pjeske do prijateljeve kuce, zvonili na vrata ili jednostavno ulazili u njihovu kucu da se druzimo i budemo zajedno!

Kad upadnemo u probleme sa zakonom, roditelji nisu placali kauciju da nas izvuku.

Mi nismo provodili jedan vikend sa mamom a jedan sa tatom. Mi smo imali jednu kucu i jednu porodicu.

--------------------------------------------------------------------------------

i naucnike do danas.

CESTITAM!

MOZDA CES ZELJETI DA PODIJELIS OVO SA OSTALIMA KOJI SU IMALI SRECE DA ODRASTU KAO PRAVA DJECA, PRIJE NEGO STO SU ADVOKATI, DRZAVE I VLADE POCELI DA ODREDJUJU KAKO TREBA DA SE ZIVI !

Mozda bi bilo dobro poslati ovu poruku i vasoj djeci da vide kako su njihovi roditelji odrastali

Pozdrav generaciji.
ZIVJELI !!!
POTPISUJEM!
Goran_35

Post by Goran_35 »

Goran_35 wrote:
dark side of the moon wrote: Ovakvo razmisljanje ce nas dovest do iste situacije kao na zapadu....dijete padne sa stolice udari se u vugla dodju socijalni radnici i odvedu ti dijete....mislite da nije tako.....
Gledas li ti filmove :D :D
samo crtane :oops: -hebiga :oops: ne mEres od djece doci na red :D :oops:
Vingo

Post by Vingo »

Stari wrote:
Vingo wrote:

Radovan Karadzacic...(nerado bas o njemu al hajd)...je onda nestabilan? ...duhovno? dusevno? neurozno?...kako god...?
Nasilan?
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

Vingo wrote:
Stari wrote:
Vingo wrote: Koje generacije? Generacije Radovana Karadzica? Ili da idemo dublje u istoriju?

Nasilan?
ti ko frojd, seksualno i fizicko zlostavljanje u djetinjstvu je krivo za njegovo ponasanje kad je omatorio...

Busha niko nije nikako zlostavljao, pa je degen svoje vrste..
idic

Post by idic »

Sve zavisi od djeteta, ima ih po prirodi vrlo mirnih i poslušnih, a ima i onih koje ni batine ne mogu spriječiti od gluposti.
Mislim da svaki roditelj mora skontati neki fol da dijete dovede u red i to je vrlo individualno. Ja svog starijeg sina "ucjenjujem" ako budeš dobar dobit ćeš ovo ili ono, a ako ne nema nečeg do čega mu je stalo. Ovo obično upali, nekad ga klepim po guzici kad zaista pretjera, što se ne dešava baš često.
Imam u svom okruženju par prijatelja koji furaju "moderan" odgoj djece i većina ih je malih asocijalaca koji pored desetero djece okolo vuku roditelje da se igraju s njima i dobivaju napade histerije ( tipa lupanjem glavom od zid, ako mi nedaš to ja ću ti se zakocenuti ili otići ću od vas ) ako ne dobiju ono što su zamislili ili neko od djece nedaj bože uzme neku igračku. Ja bi ih sa takvim merekom iskefala prvo roditelje pa onda djecu.

Ne podržavam batinanje djece, ali ljudi morate shvatiti da sa djecom morate imati minimum autoriteta ako želite od njih nešto napraviti. Imam kolegicu koja se fura da je djeci najbolji prijatelj ?!?! Zovemo je na izlet i ona kaže čekaj da pitam djecu jesu li za ( djeca imaju 4 i 2 godine ) onda djeca kažu kako bi gledali crtane filmove i ona ostaje kući. Meni to nije normalno da ti djete od 4 godine diktira šta ćeš uraditi. Dođeš kod njih kući i taj mali nije raspoložen za goste i u znak protesta se zaključa u kupatilo svo vrijeme dok su gosti tu. Pa ko je onda tu lud ?
Last edited by idic on 20/12/2006 16:10, edited 1 time in total.
Stari

Post by Stari »

Vingo wrote:
Stari wrote:
Vingo wrote: Koje generacije? Generacije Radovana Karadzica? Ili da idemo dublje u istoriju?

Nasilan?
Pa dobro ...mozda je nasilan...no "halo_ba" je spomenuo jedan drugi pridjev ...stabilan<>nestabilan...

A i ovo sto mirtzie veli....mozda je Nasilan.... ali to ne mora znaciti da je je za njegovu nasilnost u tom slucaju...kriv neko drugi...recimo otac mu u njega....biva zato sto ga je eto namaris'o par puta k'o malog.

Rezon mi nekako neprihvatljiv...neznam zasto...ali eto
Goran_35

Post by Goran_35 »

idic wrote:Sve zavisi od djeteta, ima ih po prirodi vrlo mirnih i poslušnih, a ima i onih koje ni batine ne mogu spriječiti od gluposti.
Mislim da svaki roditelj mora skontati neki fol da dijete dovede u red i to je vrlo individualno. Ja svog starijeg sina "ucjenjujem" ako budeš dobar dobit ćeš ovo ili ono, a ako ne nema nečeg do čega mu je stalo. Ovo obično upali, nekad ga klepim po guzici kad zaista pretjera, što se ne dešava baš često.
Imam u svom okruženju par prijatelja koji furaju "moderan" odgoj djece i većina ih je malih asocijalaca koji pored desetero djece okolo vuku roditelje da se igraju s njima i dobivaju napade histerije ( tipa lupanjem glavom od zid, ako mi nedaš to ja ću ti se zakocenuti ili otići ću od vas ) ako ne dobiju ono što su zamislili ili neko od djece nedaj bože uzme neku igračku. Ja bi ih sa takvim merekom iskefala prvo roditelje pa onda djecu.

Ne podržavam batinanje djece, ali ljudi morate shvatiti da sa djecom morate imati minimum autoriteta ako želite od njih nešto napraviti. Imam kolegicu koja se fura da je djeci najbolji prijatelj ?!?! Zovemo je na izlet i ona kaže čekaj da pitam djecu jesu li za ( djeca imaju 4 i 2 godine ) onda djeca kažu kako bi gledali crtane filmove i ona ostaje kući. Meni to nije normalno da ti djete od 4 godine diktira šta ćeš uraditi. Dođeš kod njih kući i taj mali nije raspoložen za goste i u znak protesta se zaključa u kupatilo svo vrijeme dok su gosti tu. Pa ko je onda tu lud ?

Ne mora se autoritet samo sticati batinama.Postoje i drugi nacini...

Mislim da mnogi pogresno shvataju ovo za tucu djece.Pucnuti malo stapom po guzi nije nista.Ali istuci djete opasacem je vec oziljak koji vjecno ostaje na srcu.Naravno ne mislim da Idic ili ostali ucesnici u ovoj diskusiji tako rade,ali ima kretena koji i to urade.Ovo malo puc puc stapicem po guzi nije nista...
halo_ba

Post by halo_ba »

Vingo wrote:
Ne, mislim na generacije americkih boys, svi oko 20, najbolja neuroticna kategorija.To su oni, sto po vlastitom priznanju nabiju slusalice walkmana na usi i onda deraju iz tenka po civilima, jer im sve lici na video igru.
Mislim i na generacije koje gledam u ovoj drzavi gdje sam, koji nisu osjetli rat i imaju tipicno ufurano drzanje "kasno rodjenih"....i koji su vec toliko abnormalni da to vise i ne primjecuju. Govorim o drustvu u kojem ne samo ne smijes udariti svje dijete, vec ga ne smijes ni zagrliti, jer si odmah oznacen kao pedofil. Generalno, govorim o drustvima koja posmatraju dijete kao malog covjeka...a dijete to nije. Dijete je larva iz koje ce se razviti leptir ili gusjenica, zavisno od roditelja i okoline.
A kad vidim teror djece nad roditeljima(a vidim pocesto) zasalim sto me mati nije cesce tukla.
alphonse kauders

Post by alphonse kauders »

Ne znam je li iko čitao tekst od Andreja Nikolaidisa, u kojem on opisuje kako je njegova nana vraćajući se iz Kanade u Crnu Goru na aerodromu u Torontu vidjela 4-5 crnogorskih majki i oko njih čopor djece koja su demolirala onaj aerodrom, ostaviviši pustoš za njima.
Majke nisu ništa smjele da urade, ponekad bi koja ustala sa stolice i ubjeđivala se s djecom, ali su znale - mlatnu li ih, eto socijalne radnice i odoše djeca.
Isto se to ponovilo na minhenskom aerodromu, gdje je bilo presjedanje, djeca su gora bila od engleskih huligana, a majke bespomoćne.

I šta mislite šta se prvo desilo kad su sletili u Podgoricu?

Došlo je do kolektivne marisane djece, za sav belaj kojeg su počinili u inostranstvu, a vozač autobusa (koji je bio navikao na te prizore), mirno je zapalio cigaru i sačekao da se 20-minutna predstava završi.

Helem, Andrej je dao i primjer sebe, kako ga je majka vidjela jednom sa balkona da se druži sa malcem koji je ubio neku pticu i još je popišao, odvela ga kući i ubila baju u njemu iako ništa nije uradio i kako sad odrasli Andrej njoj zahvaljuje, jer je tada naučio razliku između dobra i zla i da ga je silni strah od batina držao dalje od onog malca i glupih radnji.

Mene lično je moja mama, kao 3-godišnjeg dječaka koji se volio igrati blizu prozora (iako često fino upozoravan da to ne radim) fino jedan dan uhvatila za noge i hop držala naglavčke na prozoru - nikad ti se ja prozoru više nisam približio, a začudo kao odrastao sada nemam straha od visine. Ili kada sam se igrao oko rerne, a ona hop uhvati me za ruku pa na rernu...

Sve to izgleda pomalo nasilno, ali kad je dječiji mozak k'o kliker ne možeš se ti pouzdati u to da će on sve sam shvatiti šta treba, a šta ne treba raditi. Nisam za premlaćivanje djeteta, ali mislim da poneka šljaga (ništa da mu sad šljiva ostane) može da ga fino usmjeri, a da je opet 99% u razgovoru sa njim.

Eto, toliko.
halo_ba

Post by halo_ba »

Goran_35 wrote:
idic wrote:Sve zavisi od djeteta, ima ih po prirodi vrlo mirnih i poslušnih, a ima i onih koje ni batine ne mogu spriječiti od gluposti.

Ne mora se autoritet samo sticati batinama.Postoje i drugi nacini...

Mislim da mnogi pogresno shvataju ovo za tucu djece.Pucnuti malo stapom po guzi nije nista.Ali istuci djete opasacem je vec oziljak koji vjecno ostaje na srcu.Naravno ne mislim da Idic ili ostali ucesnici u ovoj diskusiji tako rade,ali ima kretena koji i to urade.Ovo malo puc puc stapicem po guzi nije nista...
Vingo nam je upravo objasnila da ni puc-puc po ruci nije dozvoljeno jer ce ah ostaviti neizbrisiv trag u maloj dusi.
Last edited by halo_ba on 20/12/2006 16:27, edited 1 time in total.
Vingo

Post by Vingo »

halo_ba wrote:
Vingo wrote:
Ne, mislim na generacije americkih boys, svi oko 20, najbolja neuroticna kategorija.To su oni, sto po vlastitom priznanju nabiju slusalice walkmana na usi i onda deraju iz tenka po civilima, jer im sve lici na video igru.
Mislim i na generacije koje gledam u ovoj drzavi gdje sam, koji nisu osjetli rat i imaju tipicno ufurano drzanje "kasno rodjenih"....i koji su vec toliko abnormalni da to vise i ne primjecuju. Govorim o drustvu u kojem ne samo ne smijes udariti svje dijete, vec ga ne smijes ni zagrliti, jer si odmah oznacen kao pedofil. Generalno, govorim o drustvima koja posmatraju dijete kao malog covjeka...a dijete to nije. Dijete je larva iz koje ce se razviti leptir ili gusjenica, zavisno od roditelja i okoline.
A kad vidim teror djece nad roditeljima(a vidim pocesto) zasalim sto me mati nije cesce tukla.
necemo mijesati kruske i jabuke. A znam tacno o kakvoj djeci i kakvim roditeljima ti pricas. Fol je u tome da se odgoju treba posvetiti. Permisivni odgoj samo je izlika za one sto djecu radjaju po defaultu i nemaju se kad njima baviti.
Posvetiti se djetetu znaci posvetit mu se maksimalno. Biti autoritet. Jasno mu staviti do znanja kad je ponasanje neprihvatljivo. I sve to moze bez batina. Samo trazi mnogo energije, odricanja i ucenja. sto je najvaznije...
Opet - odgoj je nauka.
plimpi

Post by plimpi »

ja se grozim ljudi koji tuku svoju djecu i uopste primjenjuju fizičko nasilje,

ako se ičega bojim, to je nasilje. ako išta mrzim, to je nasilje, to mi je gadno i odvratno. jadno i tužno.

znam nekoga ko će se preopzanti u ovome, i gade mi se njegovi postupci! fuj, stidi se!

bilo kakvo nasilje, samo jer si eto slučajno jači, je fuj!
halo_ba

Post by halo_ba »

Vingo wrote: Opet - odgoj je nauka.
ma jasta je, ba.
Znaju to sve ove generacije u proteklih deset hiljada ljudske istorije.
halo_ba

Post by halo_ba »

plimpi wrote:ja se grozim ljudi koji tuku svoju djecu i uopste primjenjuju fizičko nasilje,
Mogu li se tuci BEZ fizickog nasilja?? :?
Oceania

Post by Oceania »

mIRCerka wrote:Za svu djecu koja su rodjena
i prezivjela

NIKO
nije umro zbog toga

zato sto smo smo se
STALNO IGRALI NAPOLJU

nikakve video igrice,

MI SMO IMALI PRIJATELJE
I MI SMO ISLI NAPOLJE
DA SE DRUZIMO S NJIMA !

i naucnike do danas.

CESTITAM!

Pozdrav generaciji.
ZIVJELI !!!
Ovdje ima lijepih stvari koje me vracaju u djetinjstvo ali bi se moglo stosta procistiti / Da ne bi bio sitnicav ipak cu se osvrnuti na dvije stvari /
voznja u autu bez pojasa i voznja bicikla i motora bez kacige/ jedan prijatelj mi je poginuo zato sto nije bio vezan a drugi sto nije imao kacigu na glavi / Mirci kada dobijes djecu molim te vezi ih u specijalnoj stolici na straznjem sjedistu i stavljaj im kacigu jer cu te sanjati u protivnom !!!!!!!!
Vingo

Post by Vingo »

Halo ba.....prije nego drugi put tako nadobudno pocnes pricati o maloj dusi koju nisi upoznala jer te jos brinu boyz..... :D ako sam dobro shvatila....zamolicu te da ne skaces u zakljucke (jel ovako?)
Dozvoljeno je kod nas i gaziti djecu nogama, a ne samo pec pec....

Poenta je da moze i da bolje funkcionise i bez toga.
I opet.....zasto je pec pec djetetu drustveno prihvatljivo, a ti si mene sad toliko iznervirala da bih te najradije .... no ljudi bi se zgrazavali ako bih te malo pec pec.... :D Ili ti mene....kako god zelis.
Pearl

Post by Pearl »

sad ispade sipka kriva za sve probleme...

hajd malo na loptu stati pa trazmisliti o dva termina: "batinanje" i "cuska" (i koje spada blagi udarac po guzi, po prsticima ili butinama)

ja batine niti jednom nisam dobila, ali je moj tata imao metodu povlacenja za usi.. ne pamtim kad sam posljednji put i to osjetila ali do puberteta nisam pravila zijane misleci na to sta mi se moze desiti :D meni i bratu je bilo dovoljno da nas mama i tata pogledaju i mi znamo sta nam je ciniti.. znaci, do odgoja je i odnosa prema djeci, ali nekad i cuska pali...

jezim se na neke "moderne" roditelje koji se hvale kako djecu ne tuku, pa ta ista djeca meni kad dodju u goste porazbijaju omiljene figurice, bacaju daljinski po sobi jer ne mogu da gledaju svoj omiljeni crtani i vriste u prodavnici jer mama nece da im kupi cokoladu.. ima djece kod kojih razgovor o ovome pali, a bogami i neke koji su zijanceri po prirodi :D

kako neko rece, ima mirne djece i ima nemirne..kod nemirnih nekad udarac pamti..

strogo sam protiv batinanja jer u toj situaciji dijete zna da ce sta god da uradi dobiti batine.. i postize se isti efekat kao da si mu rekao da moze da radi sta god da zeli... jer zna da ce najebat svakako, pa mu je onda bolje da se bar zabavi :(:(

ja sam "degeneke" dobijala uglavnom kad sam inat tjerala :D pa nit sam nasilna, nit sam frustrirana, nit sam neprilagodjenja... mogu samo reci: svaka cast mojim roditeljima kad su mi razvili strah od njihovog razocarenja u mene, a ne od batina..
Last edited by Pearl on 20/12/2006 16:36, edited 1 time in total.
Vingo

Post by Vingo »

halo_ba wrote:
Vingo wrote: Opet - odgoj je nauka.
ma jasta je, ba.
Znaju to sve ove generacije u proteklih deset hiljada ljudske istorije.
Zao mi je sto ti se najvise svidjela ta recenica. a ne npr. ona prije nje... :sad:
halo_ba

Post by halo_ba »

Vingo wrote:Halo ba.....prije nego drugi put tako nadobudno pocnes pricati o maloj dusi koju nisi upoznala jer te jos brinu boyz..... :D ako sam dobro shvatila....zamolicu te da ne skaces u zakljucke (jel ovako?)
Dozvoljeno je kod nas i gaziti djecu nogama, a ne samo pec pec....

Poenta je da moze i da bolje funkcionise i bez toga.
I opet.....zasto je pec pec djetetu drustveno prihvatljivo, a ti si mene sad toliko iznervirala da bih te najradije .... no ljudi bi se zgrazavali ako bih te malo pec pec.... :D Ili ti mene....kako god zelis.
Vingo, izvini, ali ovo postaje supljiranje tipa "nemaju hljeba? zasto ne jedu kolace?".
Znam da je poenta da moze i bez toga, ali sta ako ne moze?
Odjavljujem se sa teme, nastavite bez mene.
Post Reply