Rania wrote:niko ne spomenu da je Josip Broz Tito najpoznatiji mason sa ovih podrucja..
da se masonski znakovi (cija simbolika je posebna prica) nalaze na novcanicama USD
ili cak na kartama kojima nam se djeca igraju (pokemon, you-gi-oh), crticima koje gledaju ili igrackama vezanim za ove crtice.
masonski pokreti nisu nimalo bezazleni i mislim da je neodgovorno povezivati klub bosnjackog instituta sa masonima samo zato sto postoji odredjena lista pravila za dati klub. da su su navedeni clanovi bosnjackog kluba zaista masoni mi sigurno nebi imali priliku da citamo njihove spiskove na internetu.
BH Masoni???
-
njonjica
- Rania
Procitaj ti malo vise o masonima pa ces vidjeti da nisi u pravu..ima dosta literature na engleskom. Procitaj. Iznenadices se.putnik29 wrote:Malo smijesno - cuj Tito mason - ocigledno ne znamo bas previse o tome... Otprilike ovako stoje stvari - ateist ne moze biti mason! Dakle samim time niko ko propagira komunizam...Rania wrote:niko ne spomenu da je Josip Broz Tito najpoznatiji mason sa ovih podrucja..
da se masonski znakovi (cija simbolika je posebna prica) nalaze na novcanicama USD
ili cak na kartama kojima nam se djeca igraju (pokemon, you-gi-oh), crticima koje gledaju ili igrackama vezanim za ove crtice.
masonski pokreti nisu nimalo bezazleni i mislim da je neodgovorno povezivati klub bosnjackog instituta sa masonima samo zato sto postoji odredjena lista pravila za dati klub. da su su navedeni clanovi bosnjackog kluba zaista masoni mi sigurno nebi imali priliku da citamo njihove spiskove na internetu.
Last edited by Rania on 30/01/2007 10:24, edited 1 time in total.
- DobroJutroKolumbo
Evo adresa ako kome treba...
ž
Udruženje "Velika loža Bosne i. Hercegovine", Kantardžića br. 8, Brčko. Distrikt BiH
A ima i Rotari klub u Brckom...ima adresa na internetu...

Udruženje "Velika loža Bosne i. Hercegovine", Kantardžića br. 8, Brčko. Distrikt BiH
A ima i Rotari klub u Brckom...ima adresa na internetu...
- Rania
jedino pravi vjernik (monoteisticki) ne moze biti masonputnik29 wrote:Malo smijesno - cuj Tito mason - ocigledno ne znamo bas previse o tome... Otprilike ovako stoje stvari - ateist ne moze biti mason! Dakle samim time niko ko propagira komunizam...Rania wrote:niko ne spomenu da je Josip Broz Tito najpoznatiji mason sa ovih podrucja..
- Rania
Ima puno puno literature, dokumentaraca ili magazina koji se bave ovom temom..nazalost nigdje nema sazeto sta su Masoni jer su oni prije svega tajni red (17 americkih predsjednika su bili masoni)Lace wrote:pomozite neukima...sta su oni i koja im je svrha...zasto se udruzuju?
Freemasonry is without doubt the largest and most powerful secret society existing throughout the globe today, having millions of members world wide. It is probably as strong and influential in Ireland and Scotland as anywhere else throughout the world. However, like never before, Freemasonry, its degrees and secrets are being exposed in great detail thus revealing more and more elements of its true nature, workings and its purpose for existing. This is causing damage within and damage without. The Masonic membership is becoming increasingly concerned with its image, whilst potential members are shunning the order in significant numbers. With these public revelations (which are being channelled mainly through television, books and the onset of the internet), Freemasonry has been exposed to greater outside examination. Secrets, teaching and practices that were once concealed behind a thick wall of secrecy are now freely out in the public domain for all to view.
Freemasonry is an organisation that most people have heard of, yet, few know much about. For years, Masonry has told us that the Lodge and its internal workings completely accord with the precepts of Christianity and the teaching of Holy Writ. It is the purpose of this site to examine these claims and establish the real meaning and import of the teaching and practices of Freemasonry. http://www.nireland.com/evangelicaltrut ... sonry.html
- Rania
Ne mogu nista na nasem da nadjem osim ovoga
Semir Osmanagic,
ALTERNATIVNA HISTORIJA

Semir Osmanagic,
ALTERNATIVNA HISTORIJA
Masoni/Denverski aerodrom (3)
27.02.1999.
Houston
Ozbiljna studija o masonima pokazuje da je rijec o konspiracijskoj organizaciji jos od antickog starta sa Nimrodom i planom o "svjetskoj vladi".
Korijeni "slobodnog zidarstva" su u drevnom Babilonu i Egipatskim skolama misterija. Pet hiljada godina kasnije jedan od najvise rangiranih masona (32+ stepen) , George Bush Stariji, se moze sresti na njihovim sastancima u Houston-u. Americki Kongres nepodijeljeno podrzava sintagmu o "Novom svjetskom poretku" i sa Republikanskog (pretezno uticaj francuskih masona) i sa Demokratskog (britanski masoni) kraja.
Nizerangirani clanovi nikada ne dokuce sustinu djelovanja organizacije. Stoga se s ove strane paravana masoni predstavljaju humanitarnim.
Dnevno se procesi svode na kontrolu i usmjeravanje svih formi novih tehnologija; pokriveni su i sakralna geometrija, hiper-dimenzionalna fizika ili, pak, NASA.
(William Cooper, "Behold a Pale Horse" : "... postoji javna, ali i tajna strana NASE koja je kontrolisana od masona... Visokorangirani mason je njen direktor..."; takodje, Richard Hoagland, web site "Enterprise Mission", daje spisak astronauta koji su clanovi masonskog reda.)
Da li su masonski simboli svuda oko nas?
Piramida sa (Luciferovim) okom u sredini koje sve vidi? Shell Oil, skoljka ili sunce, koje se uspinje, sa zracima? Texaco Star ili masonski simbol? Exxon sa dva pridruzena "x" , double cross, we're double crossed?
Novi aerodrom u Denveru. Do javnosti nije doprlo mnogo; jedna afera sa gradonacelnikom Grada kojeg je CIA potplatila (!?) sa 1.5 mil. dolara da izda sve potrebne dozvole za gradnju (prema knjizi, Rodney Stitch: "Defrauding America") te niz grotesknih murala na zidovima aerodromskih holova. Detaljnijim pregledom slika (koje se mogu naci na: http://anomalous-images.com/christo.html ) moze se uociti slijedece:
- kamen sa posvetom graditeljima ima masonski simbol na sebi i u potpisu "New World Airport Commission"?!
- jedan od velikih murala ima tri kovcega sa mrtvim osobama; u prvom kovcegu je americko-jevrejska djevojcica sa biblijom u ruci, u drugom je americka indijanka, a u poslednjem je crnkinja. U pozadini je spaljen grad i suma, a djevojcica ispred nosi prorocanstvo Maya u ruci koje govori o unistenju civilizacije.
- slijedeci morbidni murali prikazuju ratnika koji macem unistava grad te djecu svijeta koji predaju svo uruzje u ruke njemackog djecaka. Time se, navodno, simbolicno prikazuje da njemacki tajni masonski red stoji iza radova u ovom Zapadnom Centru Novog Svjetskog Poretka.
Prica o aerodromu se nastavlja u mnogo luckastijim i fantasticnim objasnjenjima gradnje aerodroma, podzemnog grada na 4.5 kvadratne milje, 88.5 kvadratnih milja velikoj podzemnoj bazi dubokoj osam nivoa, Phil Schneider-u koji je radio u supertajnim vojnim podzemnim bazama Area 51 i Dulce (New Mexico), Naci simbolizmu, nizu nepristupacnih ulaza unutar aerodroma (na jednom je neophodno nosenje zastitne bioloske uniforme), misterioznoj sudbini velikog broja gradjevinskih radnika...
Jos jednom natrag u istoriju. Osnivac Illuminata (1776), Adam Weishaupt iz Bavarske, je autor Protokola o preuzimanju (ili zadrzavanju) vlasti na Planeti. Navodno su Protokoli kasnije "podmetnuti" kao jevrejski dokument (cija se verzija moze naci na: http://abbc.com/protocols/indexen.htm ) sa zidovskom strategijom vladanja svijetom, a Illuminati su se skrili unutar "slobodnog zidarstva".

Slika 3: Medju masonskim “umjetnickim” muralima na Denverskom aerodromu je i onaj posvecen balkanskom krvoprolicu. Razdragana djeca nose maceve i automate, zamotane u nacionalne zastave, koji su sijali uzas… i sire se prema “crnoj” Africi, arapskom svijetu i azijskom kontinentu. Da li je ovim prikazana strategija masonskih elita za novi milenij?
-
putnik29
Calimero, mislim da si blizu ali nije to bas u potpunosti tacno. Naime, premda je dosta filantropskih i dobrotvornih prinicipa koji postoje u obje organizacije (masoneriji i Lions klubu), ipak kad govorimo o Lions klubu ne radi se o masonskoj organizaciji.calimero wrote:Jedan od pokreta masona je i Lions klub!
Obje organizacije bazirane su na principima filantropije, ali dok masoni svoj di o filantropskog doprinosa drze privatnim, istovremeno pripadnici Lions kluba ga objavljuju javno...
-
putnik29
Rania, kratka dva komantara,
1. definicija koju izlases o masonima dolazi s nekog crkvenog sajta - a ne od samog masonskog pokreta. Ako vec istrazujes po americkim sajtovima, mozes naci jako puno definicija i clanaka na sajtovima loza ili velikih loza u evropi i americi. Masonstvo je najlakse opisati kao "sistem moralnih vrijednosti ilustrovan kroz simbole". Besmisleno e pricati o tajnama i misterijama kad sve te tajne i misterije mozes izgoogle-ati.
2. Masonstvo nije religija i nema religijskih predznaka. Stavise, dvije teme su zabranjene u lozama (religija i politika) jer rasprava o ovim temama razdvaja a ne priblizava ljude. Ovaj komentar stavljam iz razloga, sto nisam uspio shvatiti na cemu se zasniva tvoj komentar "jedino pravi vjernik (monoteisticki) ne moze biti mason??? Oprosti ali taj komentar je, po mom skromnom misljenju, jednak kao da si rekao/la "jedino pravi vjernik ne moze biti clan videoteke".
Veza izmedju masosnstva i religije je sljedeca. Prema pravilima masonerije, ateista ne moze postati mason. Razlog za ovo je (pretpostavljam) zbog polaganja zakletvi tokom inicijacije. Opcenito je pravilo da svaki mason polaze zakletvu na svetoj knjizi one religije kojoj pripada. Dakle krscani na bibliji, jevreji na Tori, muslimani na kuranu, itd. Onog trenutka kad kandidat postane mason, organizacija od njega trazi da uradi sve sto je u njegovoj moci kako bi bio dobar vjernik u svojoj religiji (bez obzira o kojoj religiji se rad). OVo je otprilike sto sam ja uspio saznati svojim istrazivanjem.
1. definicija koju izlases o masonima dolazi s nekog crkvenog sajta - a ne od samog masonskog pokreta. Ako vec istrazujes po americkim sajtovima, mozes naci jako puno definicija i clanaka na sajtovima loza ili velikih loza u evropi i americi. Masonstvo je najlakse opisati kao "sistem moralnih vrijednosti ilustrovan kroz simbole". Besmisleno e pricati o tajnama i misterijama kad sve te tajne i misterije mozes izgoogle-ati.
2. Masonstvo nije religija i nema religijskih predznaka. Stavise, dvije teme su zabranjene u lozama (religija i politika) jer rasprava o ovim temama razdvaja a ne priblizava ljude. Ovaj komentar stavljam iz razloga, sto nisam uspio shvatiti na cemu se zasniva tvoj komentar "jedino pravi vjernik (monoteisticki) ne moze biti mason??? Oprosti ali taj komentar je, po mom skromnom misljenju, jednak kao da si rekao/la "jedino pravi vjernik ne moze biti clan videoteke".
Veza izmedju masosnstva i religije je sljedeca. Prema pravilima masonerije, ateista ne moze postati mason. Razlog za ovo je (pretpostavljam) zbog polaganja zakletvi tokom inicijacije. Opcenito je pravilo da svaki mason polaze zakletvu na svetoj knjizi one religije kojoj pripada. Dakle krscani na bibliji, jevreji na Tori, muslimani na kuranu, itd. Onog trenutka kad kandidat postane mason, organizacija od njega trazi da uradi sve sto je u njegovoj moci kako bi bio dobar vjernik u svojoj religiji (bez obzira o kojoj religiji se rad). OVo je otprilike sto sam ja uspio saznati svojim istrazivanjem.
-
putnik29
Rania wrote:Procitaj ti malo vise o masonima pa ces vidjeti da nisi u pravu..ima dosta literature na engleskom. Procitaj. Iznenadices se.putnik29 wrote:Malo smijesno - cuj Tito mason - ocigledno ne znamo bas previse o tome... Otprilike ovako stoje stvari - ateist ne moze biti mason! Dakle samim time niko ko propagira komunizam...Rania wrote:niko ne spomenu da je Josip Broz Tito najpoznatiji mason sa ovih podrucja..
Kazes da procitam malo vise. U redu, koji validan izvor informacija predlazes, Ja predlazem da ti procitas (ako zelis na engleskom - "Morals and Dogma" ili "Freemasonry for Dummies". LOL
- Rania
Ovo jeste dostupno na internetu (ali i jos mnogo toga). Svi masonski rituali su kombinacija sve tri monoteisticke religije i nazalost svode se na velicanje neceg loseg. Time svaki mason i ukoliko je bio prestaje biti vjernik u svojoj religiji. Velika osnova masona je u faraonima - a znamo sta recimo Islam kaze o njima.putnik29 wrote:Rania, kratka dva komantara,
Rania: Apsolutno netacno. nista se ne moze naci na njihovim site-ovima osim ono sto oni zele da mi nadjemo. Po tome cemo svi zivjeti u uvjerenju da su humanitarna organizacija. ma daj molim te. U pravu si site jeste crkveni, ja sam citala mnoge knjige, i clanke u ozbiljnim britanskim magazinima na tu temu a ne googlovala po internetuOvo googlovanje je bilo cisto da pokusam ljudima na ovom forumu pokazati da masoni nisu tako bezazleni. Koga zanima nek istrazuje .
Iskreno nemam ni zelje ni vremena pisati vise o masonima, a ne bi da ih populisem - ni najmanje. Procitala dosta toga o masonima, imam svoj stav a iluzorno je da ga mogu artikulisati u par redova ovog site-a.
Samo kazem daleko im kuca od moje..
- Rania
evo jedan site za one koje zanima vise
http://www.bilderberg.org/masons.htm
" ...these people can poison every part of a person's life." Christian ex-masonic judge, 'Christopher',
http://www.bilderberg.org/masons.htm
" ...these people can poison every part of a person's life." Christian ex-masonic judge, 'Christopher',
-
putnik29
Izvini ali malo neobicna replika s tvoje strane. Tesko je usporedjivati cinjenice sa osobnih sajtova jer svako od nas na svom sajtu moze da objavi sta zeli.
Volio bih da mi pojasnis sljedece:
1. Svi masonski rituali su kombinacija sve tri monoteisticke religije? Ma nemoj. Na osnovu cega izvlacis taj zakljucak? Koje su to kompbinacije? Velicaju nesto lose - mislim da moras ovo konkretnije izloziti jer nema smisla da se prepiremo bez neke argumentacije.
2. Velika osnova masona je u "FARAONAMA"? Sta su faraone??? Pretpostavljam da pokusavas da korsitis termin faraon - pl. faraoni. Faraoni su bili vladari egipta i s masonstvom imaju onoliko veze koliko ja i ti imamo s rastom tratincica u japanu...
3. Ti ne bi da populises masone? Sta konkretno hoces da kazes???
Mene stvarno ne privlaci polemiziranje kako o masonima tako ni o drugim zivotno marginalnim stvarima, ali izbace me iz takta nedosljednosti i nelogicnosti. Jednostavno ne dajem sebi za pravo da donosim tvrdnje u ime religije (npr. time svaki mason ukoliko je bio, prestaje biti vjernik u svojoj religiji) - smijesno.
S moje tacke gledista nevazno je sta masoni postaju ili prestaju biti ovo ili ono - ja od toga nemam apsolutno nista ni pozitivno niti negativno, ali mi je smijesno da ih ti individualno, primas i izopcavas iz religije na temelju samo tebi znanih argumenata.
Pozivas se na stav Islama prema faraonima (to mi je poznato), ali sta kaze Islam za ono - ko je jedino mjerodavan da sudi ko je koliko vjernik (odnosno da nekoga uvede ili izvede iz religije)?
Volio bih da mi pojasnis sljedece:
1. Svi masonski rituali su kombinacija sve tri monoteisticke religije? Ma nemoj. Na osnovu cega izvlacis taj zakljucak? Koje su to kompbinacije? Velicaju nesto lose - mislim da moras ovo konkretnije izloziti jer nema smisla da se prepiremo bez neke argumentacije.
2. Velika osnova masona je u "FARAONAMA"? Sta su faraone??? Pretpostavljam da pokusavas da korsitis termin faraon - pl. faraoni. Faraoni su bili vladari egipta i s masonstvom imaju onoliko veze koliko ja i ti imamo s rastom tratincica u japanu...
3. Ti ne bi da populises masone? Sta konkretno hoces da kazes???
Mene stvarno ne privlaci polemiziranje kako o masonima tako ni o drugim zivotno marginalnim stvarima, ali izbace me iz takta nedosljednosti i nelogicnosti. Jednostavno ne dajem sebi za pravo da donosim tvrdnje u ime religije (npr. time svaki mason ukoliko je bio, prestaje biti vjernik u svojoj religiji) - smijesno.
S moje tacke gledista nevazno je sta masoni postaju ili prestaju biti ovo ili ono - ja od toga nemam apsolutno nista ni pozitivno niti negativno, ali mi je smijesno da ih ti individualno, primas i izopcavas iz religije na temelju samo tebi znanih argumenata.
Pozivas se na stav Islama prema faraonima (to mi je poznato), ali sta kaze Islam za ono - ko je jedino mjerodavan da sudi ko je koliko vjernik (odnosno da nekoga uvede ili izvede iz religije)?
- Rania
Aa da ti nisi jedan od njih? Humanitarac?
Kontam.
Sacekaj, mozda da se podignes na jos koji stupanj pa ces i ti nauciti koja je veza izmedju slobodnih graditelja i faraona. A i sta je to negativno u svim religijama a sto bi oni mogli da postuju. Ne objasnjavaju to na tri prva nivoa..tek poslije.
I da mislila sam na faraOne...a ne na faraAne - ne mogu da vjerujem da sam se tako prosula.
A masonski site nije privatni?
Fakat se vise ne javljam na ovu temu. Pobio si me u svakom pogledu.
Kontam.
Sacekaj, mozda da se podignes na jos koji stupanj pa ces i ti nauciti koja je veza izmedju slobodnih graditelja i faraona. A i sta je to negativno u svim religijama a sto bi oni mogli da postuju. Ne objasnjavaju to na tri prva nivoa..tek poslije.
I da mislila sam na faraOne...a ne na faraAne - ne mogu da vjerujem da sam se tako prosula.
A masonski site nije privatni?
Fakat se vise ne javljam na ovu temu. Pobio si me u svakom pogledu.
-
Kraljicin
#72 BH Masoni
Za Rania,
ovaj putnik te fakat razbio argumentima. Vjerujem da su mnogi shvatili koliko su tvoji argumenti plitki i naivni.
ovaj putnik te fakat razbio argumentima. Vjerujem da su mnogi shvatili koliko su tvoji argumenti plitki i naivni.
-
Dezze
Kako to da niste jos skontali ko su masoni u BiH?!
Prof. dr Edvin Dervisevic je veliki majstor. Izmar Mujezinovic i prof. dr Izet Radjo (dekan Fakulteta sporta u Sarajevu) su neka od brace. Ne znam sto to toliko kriju....
Zar niko ne cita Start? Imena na slici u Startu, koja su kao prevucena crnom trakom, e pa to malo bolje pogledajte pod jacim svjetlom..... Ozbiljno!
Uostalom, postoji i internet..... Imaju slike na netu:
http://www.grandeoriente.it/notizie/era ... 6-0708.pdf
Prof. dr Edvin Dervisevic je veliki majstor. Izmar Mujezinovic i prof. dr Izet Radjo (dekan Fakulteta sporta u Sarajevu) su neka od brace. Ne znam sto to toliko kriju....
Zar niko ne cita Start? Imena na slici u Startu, koja su kao prevucena crnom trakom, e pa to malo bolje pogledajte pod jacim svjetlom..... Ozbiljno!
Uostalom, postoji i internet..... Imaju slike na netu:
http://www.grandeoriente.it/notizie/era ... 6-0708.pdf
-
putnik29
Vozdra Dezze,
Ne poznajem nikog od likova koej si naveo u tvom postu i zato en mogu suditi o istima niti uspostavljati vezi izmedju njih i masonstva.
Otvorio sam ovaj link koji si postavio, ali moj talijanski nije bas najbolji. Mozes li mi malo objasniti sto se tu zapravo desava.
Ne poznajem nikog od likova koej si naveo u tvom postu i zato en mogu suditi o istima niti uspostavljati vezi izmedju njih i masonstva.
Otvorio sam ovaj link koji si postavio, ali moj talijanski nije bas najbolji. Mozes li mi malo objasniti sto se tu zapravo desava.