recept za cevape

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

medda

Post by medda »

Najbolji cevapi su od 100% junetine sa extra samljevenim lojem jer trebaju biti masniji. I u cevape ne ide crveni luk vec samo bijeli. Crveni ide u pljeskavice.
Znaci:
-meso (naravno) dobro samljeveno
- so, biber
- prasak za pecivo (malo)
- bijeli luk, po mogucnosti samljeven
- sve to zamijesiti sa malo kisele vode

Najvaznije je da smjesa odstoji 1 dan u frizideru.
Ovaj recept je nekad kostao nekoliko hiljada maraka, zato za omjer uplatite na ziro racun.
Prijatno! :)
Santos

Post by Santos »

Meda svaka cast a jel istina za mrvice.ja stavim malo pa ono nadodju.To za loj nisam znao.zivio.Jos kad bi reko kako se Somun pravi.Svaka ti dala.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

Post by PipiDugaDevetka »

2/3 faširane junetine i 1/3 jagnjećeg faširanog mesa +luk&biber+2 tosta otopljena u AB-kulturi+jodirana so Schneekop=Kulturni ćevapi!
Nipošto luk blendirati ili kojekakvim mašinama mljeti!
medda

Post by medda »

Pa mozes stavljati mrvice al ja mislim da su ljudi stavljali mrvice da bi ustedjeli meso. Drugog razloga ne vidim.
A ti kad budes pravio najavi da navrnem u A`dam da provjerim jesi li naucio. :D
Suicidal Siberian

Post by Suicidal Siberian »

nema chevapa bez bar 15% svinjetine :oops:
logo

Post by logo »

opaaaaa, zakomplikova se ovaj recept, treba probati sve ovo!

Murisno...zao mi za taj med, al polako, sljedeci put ga probaj ili stavi manje

A za tu majonezu..ja je licno ne pravim al nadjoh jedan recept kod francuza... znaci na vatri mjesas jedno zumanjce, pola kafene kasike senfa i so...u to lagano dodajes ulje kad se to sjedini i pocne da kuha, na kraju dodas bijeli luk (presujes ga onom masinicom) i komad dzumbira isto presovanog...cijelo vrijeme uz mjesanje naravno...na kraju kad skines sa vatre dodas po zelji malo limuna, i pobiberis.

Ne pitah te volis li dzumir??? jer ima slican recept al sa jogurtom
medda

Post by medda »

kako kome, siberij
svako bira svoje dodatke
meni nema cevapa bez po litre jogurta
nebojeplavo

Post by nebojeplavo »

..a moze se i kupiti zacin pod nazivom "cevapi".. :-)
logo

Post by logo »

koji i gdje da kupimo i probamo??? :D
Murisno1

Post by Murisno1 »

logo wrote:opaaaaa, zakomplikova se ovaj recept, treba probati sve ovo!

Murisno...zao mi za taj med, al polako, sljedeci put ga probaj ili stavi manje

A za tu majonezu..ja je licno ne pravim al nadjoh jedan recept kod francuza... znaci na vatri mjesas jedno zumanjce, pola kafene kasike senfa i so...u to lagano dodajes ulje kad se to sjedini i pocne da kuha, na kraju dodas bijeli luk (presujes ga onom masinicom) i komad dzumbira isto presovanog...cijelo vrijeme uz mjesanje naravno...na kraju kad skines sa vatre dodas po zelji malo limuna, i pobiberis.

Ne pitah te volis li dzumir??? jer ima slican recept al sa jogurtom
da nije dzmbir ... ako jest :D
jednom sam mislim jeo uz neko meso ... mislim da je bio dzumbir .. nikad nisam pravio ... ne znam... možda se ne razumijemo :roll:
logo

Post by logo »

jeste jeste dzumbir, ide super i uz meso (piletinu pogotovo), vidis da smo se razumjeli, ovo B mi se omaklo!!
Murisno1

Post by Murisno1 »

a pazi ovo

Sastojci:

450 g ovčetine
150 g govedine
40 g luka
4 g bibera
12 g soli
Za somun ili lepinju:
goveđa juha ili juha u kocki (ovaj štos je dobar)

Priprema:
Meso oprati, rasijeći na komadiće 3x3 cm i samljeti u stroju. Mljeveno meso miješati rukom 15-20 minuta uz dodavanje začina.

Smjesu ostaviti da odstoji nekoliko sati, a zatim praviti ćevape.

Ćevapi se peku na običnom roštilju namazanom slaninom ili uljem, po prilici 4-7 minuta, a na električnom roštilju oko 10 minuta. Za vrijeme pečenja dovoljno ih je okrenuti dva puta. Kada su gotovi, posipati ih paprom, a prema želji mogu se posipati i kosanim zelenim peršinom.

Uz ćevape se daje kao prilog mladi ili isjeckan luk. Mogu se poslužiti i sa svježim rajčicama, zelenom salatom ili pečenim zelenim paprikama, kao i sa senfom.

Bosanski ćevapi poslužuju se u somunu (lepinji) koji se prethodno umoči u mesni sok. Mesni sok možete napraviti i od goveđe kocke za juhu. Najlakše je pola kocke staviti u 2 dcl vode i na 500W zagrijati u mikrovalnoj 1-2 min

preuzeto sa kuvar.de
Murisno1

Post by Murisno1 »

Santos wrote:Meda svaka cast a jel istina za mrvice.ja stavim malo pa ono nadodju.To za loj nisam znao.zivio.Jos kad bi reko kako se Somun pravi.Svaka ti dala.
evo ovdje vele da idu mrvice

Sastojci:

Juneće ili goveđe meso, soda bikarbona, mrvice, biber,so.

Priprema:
Na 5 kg mljevenog mesa dodati, 2 kesice bibera, so 3%, soda bikarbona 1 supena kašika, prezla (mrvice) 50 grama. Dobro izmješati, najbolje u ručnoj mašini za mjevenje mesa. Oblikovati možete ukoliko imate kalup, ako ne onda ručno. I to je to bosanski ćevap je spreman za roštilj
nebojeplavo

Post by nebojeplavo »

"Pronjuskaj" malo po radnjama, na odjelima gdje su zacini i sl, znam da sam ja jednom vidjela, al sad se ne sjecam ko je proizvodjac. Lako je moguce da ima i fant za cevape, jer znam da ima za pljeskavice.
logo

Post by logo »

znam vise napamet sve ove recepte, al me buni sto u jedne ide bijeli luk a u druge ovaj crni luk, ili cak i jedan i drugi!! I jedan i drugi daju okus! Ja mislim da u onim cevapima iz cevabdzinica nema crnog luka. Morat cu obratit paznju da budem sigurna! Znam da se crni luk stavlja u fasirane snicle, e sad cevape kako ne pravim NE ZNAAAAAAAM!
logo

Post by logo »

sta mislite o ideju restorana u mraku, koji postoji vec u parizu, londonu i briselu????

jedete u potpunom mraku, i ima mogucnost da se naruci meni iznenadjena, sto znaci, niti vidite, niti znate sta jedete :)
car-x

Post by car-x »

logo wrote:sta mislite o ideju restorana u mraku, koji postoji vec u parizu, londonu i briselu????

jedete u potpunom mraku, i ima mogucnost da se naruci meni iznenadjena, sto znaci, niti vidite, niti znate sta jedete :)
tesko je istovremeno uzivati u hrani i paziti na tasnu, jaknu, novcanik, telefon, itd..
logo

Post by logo »

hahahahhaha

to sve pohranis pod kljuc prije ulaska u crno :-) tj. u nevidjeni mrak
car-x

Post by car-x »

logo wrote:hahahahhaha

to sve pohranis pod kljuc prije ulaska u crno :-) tj. u nevidjeni mrak
a kad te u mraku neko ufati?

osim toga, mislim da je skupa oprema za osoblje (one IC naocare i to)..
logo

Post by logo »

neces vjerovati osoblje je potpuno sljepo!!!

i to je ono sto te najvise istraumira prije ulaska, kad oni dodju da te uvedu, jedina zadnja slika koja se pojavljuje kad udjes u mrak, su njihove oci (jer obicno su deformisane). Al su super! To je njihov svijet i oni se tu super snalaze, nema lomljena tanjira ili drugih gresaka!

Mozda malo zvuci strasno, al poenta nije u njima, nego u hrani i culu ukusa, ja fakat nisam znala sta jedem :)))) a sve to sam jela i prije! :-)
Murisno1

Post by Murisno1 »

ej brate ...
a jel saša matić glavni na repertoaru .. :-?

to mi je malo .. ono ... čudno brate ..
logo

Post by logo »

a u pravu si za to fatanje, zato moras znati s kim ides i ko ce sjediti do tebe :roll: :)
medda

Post by medda »

Nisam nikad cula za ovo al zvuci pravo kul! Mislim da bih tu otisla vise zbog dozivljaja nego zbog hrane. Pravi nacin da se uzivis u slijepca.
logo

Post by logo »

Upravo to, izadjes pun utisaka!

Nas je bilo 9 i od silne nervoze (neko i od muke) smo se samo smijali. Moj brat je panicio odma na pocetku, htjeo da izadje, meni guro u usta svaki komad iz njegovog tanjira da probam (jer je alergican na ribu i strah ga je bilo) i samo govorio: ubicu te za ovo kad izadjemo :D

Na kraju izadjes tako umoran, pogotovo ako oci drzis otovrene u mraku, al znas da si dozivio nesto novo!!
ishak

Post by ishak »

Murisno1 wrote:a pazi ovo

Sastojci:

450 g ovčetine
150 g govedine
40 g luka
4 g bibera
12 g soli
Za somun ili lepinju:
goveđa juha ili juha u kocki (ovaj štos je dobar)

Priprema:
Meso oprati, rasijeći na komadiće 3x3 cm i samljeti u stroju. Mljeveno meso miješati rukom 15-20 minuta uz dodavanje začina.

Smjesu ostaviti da odstoji nekoliko sati, a zatim praviti ćevape.

Ćevapi se peku na običnom roštilju namazanom slaninom ili uljem, po prilici 4-7 minuta, a na električnom roštilju oko 10 minuta. Za vrijeme pečenja dovoljno ih je okrenuti dva puta. Kada su gotovi, posipati ih paprom, a prema želji mogu se posipati i kosanim zelenim peršinom.

Uz ćevape se daje kao prilog mladi ili isjeckan luk. Mogu se poslužiti i sa svježim rajčicama, zelenom salatom ili pečenim zelenim paprikama, kao i sa senfom.

Bosanski ćevapi poslužuju se u somunu (lepinji) koji se prethodno umoči u mesni sok. Mesni sok možete napraviti i od goveđe kocke za juhu. Najlakše je pola kocke staviti u 2 dcl vode i na 500W zagrijati u mikrovalnoj 1-2 min

preuzeto sa kuvar.de
Ovo nije lose samo bih dodao da meso mora biti dva puta samljeveno,
a najbolje je od vrata ili skunuti sa rebara, a dodao bih i malo kisele vode.

Prijatno! :-D
Post Reply