"Telekom RS-a" prodaje se srbijanskom za 646 milio

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
karanana

Post by karanana »

T8 wrote:
tataratira wrote:e jes vam diskusija

bolje da ne prodamo telekom, jelde?

imamo svake godine od njega 5-6 kilometara auto-puta
i 100tinjak sretnih porodica koje nas gule kao da svi imamo satelitske telefone, jebo vas vas patriotizam

neka ga je prodao, sada i ovi nasi ne mogu izaci sa cifrom od 100-200 miliona, kao sto su sigurno i planirali, nego moraju dobiti bar ovoliko
a ja tu ne vidim da je pala cijena nasem telekomu, nego porasla
Cini mi se da je na raspravi u parlamentu spomenut podatak da je godisnji profit bhtelecoma oko 100 miliona maraka. Znaci za 6 godina dobija se ono sto nude Dodiku.
Utrosak tih sredstava kontrolise Parlament - odakle veca garancija da bi tih 600-700 miliona koje bi dobili prodajom telecoma bila potrosena na ucinkovitiji nacin nego ovaj trenutni prihod.
Dodik je telekom prodao za 600 miliona eura sto ispadne oko milijardu i 200 miliona maraka. Znaci 12 godina profita bh telecoma. Ma fina je to cifra. Samo daj boze da ta lova ikad vidi Republiku Srpsku.
Ljubitelj Zabara

Post by Ljubitelj Zabara »

Ja tipujem da ce dobiti par miliona maraka, a ostatak u svinjskim polutkama.
Tako se oduvek posluje u Srbiji. Domacinski, nego sta.
Eh a ljudi se jos raduju. :lol:
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

Post by Bobi »

Jel se placa PDV na tih 600 mil €...:D?
Ljubitelj Zabara

Ne placa se jer je PDV zamenio porez na promet.
tataratira

Post by tataratira »

karanana wrote: Dodik je telekom prodao za 600 miliona eura sto ispadne oko milijardu i 200 miliona maraka. Znaci 12 godina profita bh telecoma. Ma fina je to cifra. Samo daj boze da ta lova ikad vidi Republiku Srpsku.
ja nisam ni skontao da su u pitanju evrici, pa ovi nasi su nayebali
zato su i bili protiv prodaje

@MileS
"To je samo zabluda da ce cijene ici dole
U Hrvatskoj su cijene vise nego u BiH."

dobro, ali za istu cijenu imas mnogo vise usluga, ne kradu te i postuju te kao klijenta...bar bi tako trebalo biti
zzzzz

Post by zzzzz »

Dobro je sto je telekom u "sportskoj republici" prodan srbijanskom operateru, time su zatvorili vrata trzistu u vecem entitetu, tako da ce federalna vlada odahnuti nakon ove transakcije.

Da je tu uletio austrijski ili neki drugi zapadnoevropski telekom, vjerovatno bi Bosnjo odma promijenio karticu ako bi mu skinuli i pet feninga za minutu razgovora....ovako cisto sumnjam, toliko nisko nismo jos pali.
fuse

Post by fuse »

Jesu cijene vise u Hrvatskoj. Samo poredjenja radi, pretpostavimo da je u BiH cijena minute 1 KM, to je u Hrvatskoj 3,7 kn. Znaci tamo platis 2,7 novcanica vise. Da, ako tako jednom naprednom logikom gledamo, slazem se.
Dezze

Post by Dezze »

zzzzz wrote:Dobro je sto je telekom u "sportskoj republici" prodan srbijanskom operateru, time su zatvorili vrata trzistu u vecem entitetu, tako da ce federalna vlada odahnuti nakon ove transakcije.

Da je tu uletio austrijski ili neki drugi zapadnoevropski telekom, vjerovatno bi Bosnjo odma promijenio karticu ako bi mu skinuli i pet feninga za minutu razgovora....ovako cisto sumnjam, toliko nisko nismo jos pali.
Ma i BH Telecom je lopovska-nepotisticka kuca. Federalna vlada, kako se nedavno ispostavilo, nije tako dobra kako smo mislili. Kad nisu htjeli zajedno da prodaju telekome. Sve su to imbecili. Mi se kao nesto radujemo sto RSovci nece dobiti pare. Necemo vala ni mi. I nas deru k'o sansku kozu. :x
skendo

Post by skendo »

http://www.bhtelecom.ba/1437.html

Evo ovdje ima godisnji profit BH Telecoma

a sto se tice privatizacije telekoma srpske: da ga je uzeo telekom austrije, ja mislim da bi ga popusila fbih i budzet fbih
a ovako ?? mislim da pare nece vidjeti niko od ovih iz rs-a, i da se nece nesto posebno mjenjati u kvalitetu usluga, samo sto ce sada zaradu da vuce srbija sebi, al mislim da je to i do sada radila
Svemirski_Jebach

Post by Svemirski_Jebach »

takodje mislim da ce cijene mobilnog saobracaja ostati manje-vise na istom uz cinjenicu da ce se usluge popraviti.

A koji meni znaci sto imam milion usluga na raspolaganju (konkretno sada mogu sa mobitelom raditi sta hocu) ali nista od toga ne koristim :D :D :D
madner

Post by madner »

tataratira wrote: a porez od novog operatera ?
to ne racunas, pa ne valja ti matematika

nasi nece da prodaju zlatnu koku njihovih najmilijih, to je jedini razlog
gdje ce onda zaposljavati svoju djecu?

ja znam dvojicu koji su platili po 3000 Km radno mjesto u Telekomu

ima jos matematike, ako je sada profit 150 mil, sa stanicma ce biti 300
a usluge ce biti jeftinije, radi njihove infrastrukture koja vec postoji a koju mi placamo kroz sadasnju cijenu razgovora..i onda odlomi porez na duplo vecu cifru i uzmi u obzir nove usluge i profesionalnost jednog njemaćkog operatera i onda ja tu ne vidim da je iko, sem uposlenih Telekoma, na gubitku
Ne znam otkud ti ideja da su stranci posteniji od ovih nasih. I njemacki i americki telecom glase da su monopolisiti koji su gulili kolko su mogli dok su mogli.
Kako ce neko napravit 300 milion profita? Cijene su na gornjoj granici, a dodatne usluge znaci i dodatne troskove. Ne vidim zasto bi usluge bile jeftinije, ali dobro.
A i da naprave, ta dobit nece ic u budzet, nego kupcu. Sto se tice poreza, svaka firma koja ima malo kadrova moze napravit sebi troskove, kako bi izbjegla porez. Recimo kupi BH telecom od njemackog telecoma za 200 miliona softverske pakete i par centrala.
I nema dobiti, nema poreza, a legalno sve.
mirness

Post by mirness »

bandit wrote:Znaci li ovo da i fizicka lica mogu kupiti dionice Telekoma (s certifikatima)?
neznam za rs telecom al ja sam nekad davno kupio dionice bhtelecoma i to certifikatima i bogme svake godine dolazi dividenda na racun :P
latinalover

Post by latinalover »

mileS wrote:
tataratira wrote:
T8 wrote: Cini mi se da je na raspravi u parlamentu spomenut podatak da je godisnji profit bhtelecoma oko 100 miliona maraka. Znaci za 6 godina dobija se ono sto nude Dodiku.
Utrosak tih sredstava kontrolise Parlament - odakle veca garancija da bi tih 600-700 miliona koje bi dobili prodajom telecoma bila potrosena na ucinkovitiji nacin nego ovaj trenutni prihod.
a porez od novog operatera ?
to ne racunas, pa ne valja ti matematika

nasi nece da prodaju zlatnu koku njihovih najmilijih, to je jedini razlog
gdje ce onda zaposljavati svoju djecu?

ja znam dvojicu koji su platili po 3000 Km radno mjesto u Telekomu

ima jos matematike, ako je sada profit 150 mil, sa stanicma ce biti 300
a usluge ce biti jeftinije, radi njihove infrastrukture koja vec postoji a koju mi placamo kroz sadasnju cijenu razgovora..i onda odlomi porez na duplo vecu cifru i uzmi u obzir nove usluge i profesionalnost jednog njemaćkog operatera i onda ja tu ne vidim da je iko, sem uposlenih Telekoma, na gubitku

To je samo zabluda da ce cijene ici dole :(
U Hrvatskoj su cijene vise nego u BiH.

ma naravno....snize cijene da obore konkurenciju, i kad to uspiju, onda cijene budu jos vece, nego sto su bile prije privatizacije :lol:

fakat se ne isplati prodavat nesto od cega imas najvise profita..........

prodas za 1 milijardu.... te pare potrosis za 6 godina, i onda ni telekoma ni para...

a za 6 godina telekom ostvari profita 600 miliona ..plus jos uvijek imas telekom...........

Dodik je bacio bumerang... :lol:

mozda se njima ovo isplati u kratkom roku....ali sta kad taj rok istekne.
Suicidal Siberian

Post by Suicidal Siberian »

Evo da se i ja ukljucim u raspravu....hebi ga...malo sam zadrijemo... :zzzz:

Vecinski vlasnik Telekoma Srbije je italijanski telekom tako da se ne treba previse uzbudjavati oko toga da ga Srbi kupuju, jer naravno svime upravljaju italijani.....

Drugo, najgore sto se nama moze desiti jeste da BH Telekom kupe Slovenci....jer njihov telekom u Slo ima monopolni polozaj zahvaljujuci tome da s njom upravljaju drzavni organi, a pored toga Slo Telecom je vlasnik mobilnog operatera Mobitel d.d. koji ima oko 85 % trznog udjela....

moj point je da su od svih stranih investitora slovenci najveci paraziti, jer zahvaljujuci "nasim" politicarima s kojima imaju "ex-bratske odnose" dolaze do razlicitih akvizicija firmi i fabrika sa cijenama koje su daleko ispod njihove stvarne vrijednosti, zahvaljujuci nasim idiotima koji za proviziju ( koja je s obzirom na njihov mentalni sklop vjerovatno manja nego sto bi mogli dobiti) potapaju slovencima sta zazele...
Suicidal Siberian

Post by Suicidal Siberian »

Ah da....umalo da zaboravimmm:

Ni jedna korporacija na svijetu ne placa nista u keshu, pa ni Carlyle group koja ima na raspolaganju hiljade milijardi dolara....

sto se kod nas desava, a sto raja vjerovatno ne zna jeste da neke strane firme (Mercator) dodju u Sarajevo sa garancijama iz svoje drzave u NASU banku i od njih dobiju novac...znaci to jeste investicija, a i nije jer je novac od BiH....tako da se u slucaju propasti projekta, ljudi zastite da pokupe vrijednost ( infrastrukture, od prodaje) a dugovi ostanu Mercator BiH..... :o
zavrzlama

Post by zavrzlama »

Autor: zavrzlama Poslano: 22/11/2006 18:59
Privatizacija u oba entiteta je stvar uticaja velikih sila i instaliranje njihove politike i uticaja u BIH...rs-u je prvenstven cilj da Rusi udu u BIH ,da imaju jakog politickog saveznika u ostvarenju politickih ciljeva u buducnosti..koliko ce para dobiti entitet od privatizacije je manje vrijedno....rafineriju ce vjerovatno kupiti Rudsi a telekom Srbija....sve zavisi koliko ce to Americi biti u interesu da se Rusi uvuku u zaledinu Nato-a....

A rusi ce kupit rafineriju.. :D...reko mi jedan cojek.. :D
HomeArt

Post by HomeArt »

Uuuuuu jebote Mileta pod hitno upisati na režiju, ima tu štofa za oskra.

Mile svaka ti cast ne bi ni nadrealisti bolje :D
Mr_M

Post by Mr_M »

Mozda bi bilo bolje da je telekom Austrije kupio Telekom RS, najbitnije je da se tih 600-ak miliona € uplate i da se usluge telekom RS poboljsaju.
Poredeci cjene telefona i interneta u Srbiji, na prema onim u RS i FBiH, mora se ipak priznati da telekom Srbije ima povoljnije cjene od ova dva navedena domaca telekoma.
Nadam se da ce otpustiti nesposbnjakovice u telekomu RS i pustiti vrijedne ljude da rade svoj posao.
SherlockHolmes

Post by SherlockHolmes »

Slazem se sa skendom, ovo je najbolja solucija.

Citajuci i izvjestaj bhtelecoma postaje jos jasnije ko tamo vlada. Najbolja solucija za bhtelecom i drzavu i akcionare i korisnike bi bila (da je moguce, a nije) da se rijesi Katica, Aksamlija i ostalih politicki podobnih i dovede sposobne. Ovako, ostaje jedino da se vidi kakvom masovnom pljackom i debaklom ce se sve zavrsiti i cije mecene ce ga na kraju kupiti.
Ljubitelj Zabara

Ova prodaja je kao kad bi rahmetli Eskobar prodao svoje jedino polje kokaina.
Dezze

Post by Dezze »

skendo wrote:http://www.bhtelecom.ba/1437.html

Evo ovdje ima godisnji profit BH Telecoma

a sto se tice privatizacije telekoma srpske: da ga je uzeo telekom austrije, ja mislim da bi ga popusila fbih i budzet fbih
a ovako ?? mislim da pare nece vidjeti niko od ovih iz rs-a, i da se nece nesto posebno mjenjati u kvalitetu usluga, samo sto ce sada zaradu da vuce srbija sebi, al mislim da je to i do sada radila
Bogami na Dnevniku veceras rekose da ce se ugovor potpisati za cca 2 sedmice i da ce se pare tada prebaciti. Ne bih se iznenadio da se to zaista desi. Zivi bili pa vidjeli. To je sve sto imam da kazem.
Ljubitelj Zabara

Pa sta i da legnu? Je l` bi ti prodao radnju za 1 200 000 u strogom centru koja ti sigurno donosi 100 000 maraka godisnjeg profita?
To samo budala i narkoman mogu da urade.
SherlockHolmes

Post by SherlockHolmes »

Milencetu trebaju pare za ovog mandata, jer sljedeceg ko zna hoce li biti. Ovako, ako nesto i u ulozi u infrastrukturu, lakse ce i do sljedeceg doci. Dugorocno je za njegove glasace ovo pogresan korak, ali koga briga...
Dezze

Post by Dezze »

Ljubitelj Zabara wrote:Pa sta i da legnu? Je l` bi ti prodao radnju za 1 200 000 u strogom centru koja ti sigurno donosi 100 000 maraka godisnjeg profita?
To samo budala i narkoman mogu da urade.
Koliko znam, ovdje nije prica o tome treba li rasprodati profitabilne drzavne kompanije. NARAVNO DA NE TREBA.

Mi pricamo o prodaji Telcoma RS. A on je prodat za, svidjelo se to nekom ili ne, fine pare. A Mile ce biti dovoljno mudar da to narod osjeti. Stvarno vjerujem da ce popraviti situaciju u RS. Jeste on sirovina, ali bih ja volio da mi takvu sirovinu u FBiH imamo. Pa neka prica ko sta hoce.
Ljubitelj Zabara

Pa da, on ce malo omastiti brk, a ostatak ce umesto na zaposljavanje otici na javnu potrosnju.
Post Reply