MUSKA BEBA NADJENA U KONTEJNERU NA GRBAVICI
- Suicidal Siberian
@Space Fucker
Kako mozes reci da je isto ubistvo 35 godisnjaka i bebe isto?! ti govoris kao da je kuchka odbacila neko malo stene pa je uginulo....pa to je malo dijete, mozda nije plod ljubavi ali ipak nista nije skrivilo!
Kako mozes reci da je isto ubistvo 35 godisnjaka i bebe isto?! ti govoris kao da je kuchka odbacila neko malo stene pa je uginulo....pa to je malo dijete, mozda nije plod ljubavi ali ipak nista nije skrivilo!
- valterbranisarajevo
A ko su ONI da sude drugim ljudima i da zivota lišavaju tek rodjeno dijete koje nije imalo ama bas nikakve sanse da makar pokusa odbraniti svoj zivot, a uz to koje je najvjerovatnije umrlo u najstrasnijim mukama.
Nedavno je u Zenici svirepo ubijena dvogodisnja Sara. Na zalost ni ona nije imala ama bas nikave sanse da se bori za sebe. Vjerovatno, kada bi sada raspravljali o tome, pokusalo bi se naci neko opravdanje za ubicu - njezinu majku..
Medjutim, ta zena je veoma inteligentno dugo usmjeravala policijsku istragu na pogresan trag sto znaci da je sa njezinom psihom sve OK. Valjda je i ona zasluzila milost po tim kriterijima.
Nedavno je u Zenici svirepo ubijena dvogodisnja Sara. Na zalost ni ona nije imala ama bas nikave sanse da se bori za sebe. Vjerovatno, kada bi sada raspravljali o tome, pokusalo bi se naci neko opravdanje za ubicu - njezinu majku..
Medjutim, ta zena je veoma inteligentno dugo usmjeravala policijsku istragu na pogresan trag sto znaci da je sa njezinom psihom sve OK. Valjda je i ona zasluzila milost po tim kriterijima.
-
in medias res
vrlo vjerovatno je da je u pitanju cedomorstvo, ali kod tog krivicnog djela kao izvrsilac se moze pojaviti samo MAJKA, i to ako je djelo izvrsila u toku i neposredno poslije poroda! U svim ostalim slucajveima radi se o ubistvu sa kaznom od 1-10 godina zatvora!
za cedomorstvo je kazna 1-5 godina!
zalosno, u svakom slucaju, ali eto takav nam je zakon!
za cedomorstvo je kazna 1-5 godina!
zalosno, u svakom slucaju, ali eto takav nam je zakon!
-
SherlockHolmes
Govori se o principima, ako ti to ista govori, a o ovom slucaju trenutno znamo vrlo malo.valterbranisarajevo wrote:A ko su ONI da sude drugim ljudima i da zivota lišavaju tek rodjeno dijete koje nije imalo ama bas nikakve sanse da makar pokusa odbraniti svoj zivot, a uz to koje je najvjerovatnije umrlo u najstrasnijim mukama.![]()
Za resto toplo preporucujem Google i "can't see the forest for the trees".
-
Hierarchia
Svemirski jebacu i Holmse, slazem se s vama. Zgrazavanja i tabuiziranje tih tema, a onda kamenovanje kod nas je izgleda prirodan slijed stvari. Sad se sjetim one teme o macicima i kucicima. I oni se ne mogu odbraniti kao ni te bebe, pa ste svi skocili na mene i Mircerku sto branimo zivotinje. I da - jebac je upravu - svaki je zivot podjednako vrijedan - bebe, starca, zivotinje, pa zasto ne i biljke.
-
Svemirski_Jebach
najlakse je skociti i vjesati ljude. i sta ces time postici? nista.
-
Sogan
Nisam ti ja nista spominjao o visini ili obliku kazne, samo sam ti odgovorio na pitanje i naveo moguci razlog zasto ljudi drugacije reaguju na ubitstvo djeteta u odnosu na ubitstvo odrasle osobe:Svemirski_Jebach wrote:ma to nema nikakve veze sa bilo cim...moze to biti neko ko nije ni znao da ga neko hoce ubiti npr trovanje.
sustina je u tome da se ljudi napale...ponesu ih emocije. Hvala bogu pa nam vi ne sudite...
A kako zakon i sudske ustanove definisu, gradiraju i klasificiraju razlicite oblike takvih zlodjela te njihovih okolnosti, o tome pojma nemam jer nisam pravnik, kao vjerovatno ni ti sto pojma nemas ako nisi pravnik...uvijek sam se pitao sto se ljudi vise pale kada bude ubijeno dijete nego neko od npr 35 godina?
Medjutim, zakonodavstvo nije juridisticko-tehnokratski vec politicki proces i u svakom slucaju podlijeze emocionalnom kontekstu, to kontas, nadam se...
-
Svemirski_Jebach
sudstvo nije i ne smije biti ni emocionalni ni politicki proces.
emocije naravno postoje na strani zrtve, njene porodice i prijatelja pa i sire zajednice, pa i na strani optuzenog i njegove ili njene porodice ali ostali ucesnici u procesu ne smiju se voditi emocijama, jer je to najbrzi put da se jedna tragedija izlijeci drugom tragedijom...
emocije naravno postoje na strani zrtve, njene porodice i prijatelja pa i sire zajednice, pa i na strani optuzenog i njegove ili njene porodice ali ostali ucesnici u procesu ne smiju se voditi emocijama, jer je to najbrzi put da se jedna tragedija izlijeci drugom tragedijom...
-
in medias res
kad vec spominjete emocije, sta mislite zasto je za cedomorstvo kazna 1-5 godina, a zasto za ubistvo 1-10?
i zasto je upoce toliki raspon kazne, da se sudiji, odnosno vijecu, ostavi dovoljno prostora za odmjeravanje kazne?
objasnila sam gore sta je cedomorstvo i koji su mu elemnti, pa pogledajte!
i zasto je upoce toliki raspon kazne, da se sudiji, odnosno vijecu, ostavi dovoljno prostora za odmjeravanje kazne?
-
Hierarchia
Mene bas zanima koliko li se tih pociniteljki cedomortsva zaista pronadje i ustvrdi, pogotovo kod nas. To je nesto slicno kao sa pljackama stanova. Napravi se zapisnik i to je uglavnom to.in medias res wrote:kad vec spominjete emocije, sta mislite zasto je za cedomorstvo kazna 1-5 godina, a zasto za ubistvo 1-10?
-
Sogan
Slazem se i to stoji u vecini demokratskih ustava, sudstvo nije niti smije biti politicki proces... ali procitaj pazljivije sta sam ti napisao, zakonodavna i sudska vlast su dva sasvim razlicita pojma...Svemirski_Jebach wrote:sudstvo nije i ne smije biti ni emocionalni ni politicki proces.
Velim ti nisam pravnik i ne znam da li politicari pri donosenju zakona uzimaju u obzir odredjene okolnosti vezane za zrtvu, kao sto to cine vezano za pocinioca, ali me to u svakom slucaju nebi iznenadilo. Jer u suprotnom, istom analogijom bi se moglo rezonovati; 'ubica je ubica', bilo to malo dijete ili neko od 35 god. a men' se cini da je i zakonodavstvo i sutstvo u tom slucaju ipak napravilo odredjene gradacije...
-
Svemirski_Jebach
gradacija postoji al to je mnogo veca tema.
sto sam htio reci jeste, ne treba se toliko paliti i pozivati na nekakav linc
sto sam htio reci jeste, ne treba se toliko paliti i pozivati na nekakav linc
- valterbranisarajevo
Svakako, osnovni princip za mene je da neko ko pocini nesto tako strasno treba da zavrsi isto tako. Ne da ga neko ubije nego da to odradi sistem poslije sudskog procesa. Ja svejedno nikome necu suditi ali imama pravo da tako mislim zgrozen ovim gnusnim cinom. Kakvi principi i opravdanje.SherlockHolmes wrote:Govori se o principima, ako ti to ista govori, a o ovom slucaju trenutno znamo vrlo malo.valterbranisarajevo wrote:A ko su ONI da sude drugim ljudima i da zivota lišavaju tek rodjeno dijete koje nije imalo ama bas nikakve sanse da makar pokusa odbraniti svoj zivot, a uz to koje je najvjerovatnije umrlo u najstrasnijim mukama.![]()
Za resto toplo preporucujem Google i "can't see the forest for the trees".
Naravno u sistemu iskrivljenih drustvenih vrijednosti veoma je lako naci svog "Karkina" koji ce preveslati nase vajne sudije koji ce ubicu proglasiti mentalno rastrojenim..
U stvari naravno osim ako je u pitanju mentalno retardirana osoba..
Sto se tice engleskih fraza. Eto smatraj da ne razumijem ni rijec engleskog pa mi ih u buduce nemoj navoditi. Ovdje se jos uvijek moze ziviti bez njih..
-
SherlockHolmes
Valter, nije (direktno) tema al zar ti nisi skoro opravdavao slanja na Goli itd? I na taj nacin su ljudi ubijani, i to mnogi zbog uvjerenja/misljenja/govora, a ne ubijanja beba.
Zato, nemas problema, jer vidim da ti principi bas ne leze kao ni proleterski engleski. Ipak, ako ne moras na engleski, probaj se privikavati na principe, jer nova vremena, ipak polako dolaze.
Zato, nemas problema, jer vidim da ti principi bas ne leze kao ni proleterski engleski. Ipak, ako ne moras na engleski, probaj se privikavati na principe, jer nova vremena, ipak polako dolaze.
- valterbranisarajevo
SherlockHolmes wrote:Valter, nije (direktno) tema al zar ti nisi skoro opravdavao slanja na Goli itd? I na taj nacin su ljudi ubijani, i to mnogi zbog uvjerenja/misljenja/govora, a ne ubijanja beba.
Kao i obicno bezobrazno lazes, Na onoj temi nisam ama bas ni jednom pomenuo Goli otok. Tema stoji gdje jeste pa potrazi. samo jednom na samom kraju sa ispod njegove slike napisao Korcula..Ali to je vec bilo na kraju kada je tema otisla u helac. Ubijanje ljudi zbog ideja ne opravdavam. Ni ona koja su cinjena Na Golom otoku, ni ona koja su cinjena u lovu na vjestice pa makar to bili kao sto ti kazes "samo" Rozenbergovi kao ni ubistva vijetnamske djece koja su takodjer cinjena u cilju dolaska novih vremena.
na principe novih vremena u kojima ce se naci opravdanje za ubice nevine djece se takodjer necu navici, jer ce po tom kliseu sutra neko naci opravdanje i za snajperiste koji su ubijali djecu u Sarajevu za vrijeme proslog rata.
Naravno pusticu te da tvoja bude zadnja, to ti je i cilj pa ti pustam to zadovoljstvo da se osjecas pobjednikom, jer se meni sve ovo zgadilo. Samo zelim da je to malo bice sada u nekom ljepsem svijetu jer ga je ovaj zahvaljujuci zlim ljudima docekalo na najgori moguci nacin..
Ovo je bio prvi dio..
A drugi, pa sam si rekao da smo ovdje da razmijenimo misljenja zar ne..Bilo bi glupo kada bi se u svemu slagali, onda ne bi postojali forumi.. Zato nemoj zamjeriti ako sam sta napisao sto nije OK, mislim na tebe licno a ne na temu. Kuckamo se sutra na nekoj drugoj temi.
Good Night !
- Latina
- Location: I'd ratha' be hated 4 who I am, than loved 4 who I'm not.
Boze sacuvaj.
Strasno.
Zar postoji neko na ovom svijetu ko moze na kraju 2006 godine uciniti ovakvo monstruozno ubistvo ??? Zar ikome rodjenje djeteta moze znaciti bilo sta drugo nego beskrajnu srecu ?
Sta rade mediji, sta cini drustvo, kakv ocaj ( ili bolest, sto mi se cini vjerovatnijim ) moze rezultirati ovakvom tragedijom ???
O Boze moj...molim te da prosvijetlis svijest svim slijepima ovog svijeta.
- Latina
- Location: I'd ratha' be hated 4 who I am, than loved 4 who I'm not.
Razlika je ogromna.Svemirski_Jebach wrote:
uvijek sam se pitao sto se ljudi vise pale kada bude ubijeno dijete nego neko od npr 35 godina? nema tu neke velike razlike...ubistvo je ubistvo.
Novorodjence nema ni hipoteticku sansu da se odbrani.
Zbog toga postoje mehanizmi u ( socijalno razvijenim ) drustvima da preduprijede ovakve tragedije.
-
SherlockHolmes
Nema nikakvih problema, samo se nadam da cemo do tada razluciti:valterbranisarajevo wrote:SherlockHolmes wrote:Valter, nije (direktno) tema al zar ti nisi skoro opravdavao slanja na Goli itd? I na taj nacin su ljudi ubijani, i to mnogi zbog uvjerenja/misljenja/govora, a ne ubijanja beba.
Kao i obicno bezobrazno lazes, Na onoj temi nisam ama bas ni jednom pomenuo Goli otok. Tema stoji gdje jeste pa potrazi. samo jednom na samom kraju sa ispod njegove slike napisao Korcula..Ali to je vec bilo na kraju kada je tema otisla u helac. Ubijanje ljudi zbog ideja ne opravdavam. Ni ona koja su cinjena Na Golom otoku, ni ona koja su cinjena u lovu na vjestice pa makar to bili kao sto ti kazes "samo" Rozenbergovi kao ni ubistva vijetnamske djece koja su takodjer cinjena u cilju dolaska novih vremena.
na principe novih vremena u kojima ce se naci opravdanje za ubice nevine djece se takodjer necu navici, jer ce po tom kliseu sutra neko naci opravdanje i za snajperiste koji su ubijali djecu u Sarajevu za vrijeme proslog rata.
Naravno pusticu te da tvoja bude zadnja, to ti je i cilj pa ti pustam to zadovoljstvo da se osjecas pobjednikom, jer se meni sve ovo zgadilo. Samo zelim da je to malo bice sada u nekom ljepsem svijetu jer ga je ovaj zahvaljujuci zlim ljudima docekalo na najgori moguci nacin..
Ovo je bio prvi dio..
A drugi, pa sam si rekao da smo ovdje da razmijenimo misljenja zar ne..Bilo bi glupo kada bi se u svemu slagali, onda ne bi postojali forumi.. Zato nemoj zamjeriti ako sam sta napisao sto nije OK, mislim na tebe licno a ne na temu. Kuckamo se sutra na nekoj drugoj temi.
Good Night !
- Razliku izmedju laganja i postavljanja pitanja
- Kako se citira, kako se pita, a kako se imputira (kao npr ovdje gore, mada tu nisi los iako na "informbiroovski" nacin).
Sto se vijetnamske djece i Rosenbergovih (ne) tice imao si post u kojem sam ispravio tvoju tvrdnju da su, citiram "mnogi i sprženi na električnoj stolici samo zbog svojih uvjerenja ili zato što su se nekome zamjerili" Bolje ipak sto nisi, jer govoriti nekom da laze, posebno dok se ovako direktno imputira nije u skladu vrijednostima vremena o kojima govorim. Nije ni sa onim starim, doduse.
Nadam se i da te ne iznenadjuje cinjenica da se Vijetnam ni tada nije nalazio, a ni danas se ne nalazi, na opet citiram "demokratskom zapadu", o kojem se govorilo. Osim sto se koristimo razlicitim jezicima (ni ovaj "domaci" izgleda ne ide bas najbolje), ocito koristimo i razlicite politicke i geografske karte.
I ne, ne osjecam se pobjednikom. Ocito i tu ocekujemo razlicite stvari iz ovakvih diskusija. I meni se ovo gadi, vjerovao ili ne, ali valjda mora tako...
-
Svemirski_Jebach
takve argumente vezano sa krivicno pravo mozes davati ucenicima srednjih skola na skolskom debatnom takmicenju u oblasti socijalnog rada al ne sa ozbiljnim ljudima.Latinica wrote:Razlika je ogromna.Svemirski_Jebach wrote:
uvijek sam se pitao sto se ljudi vise pale kada bude ubijeno dijete nego neko od npr 35 godina? nema tu neke velike razlike...ubistvo je ubistvo.
Novorodjence nema ni hipoteticku sansu da se odbrani.
Zbog toga postoje mehanizmi u ( socijalno razvijenim ) drustvima da preduprijede ovakve tragedije.
Krivicno pravo nije socijalna zastita.
- danas
objasniti socijani fenomen nije isto sto opravdavati ga. to valjda jedino nije jasno onima koji prvi skacu da upiru prst i osudjuju, a da ne znaju sve detalje i situaciju... mozda je dijete bilo plod silovanja ili zlostavljanja. mozda je majka intelektualno zaostala ili mentalno poremecena, pa ne shvata sta je uradila. mozda je dijete rodjeno od neke nesretne ukrajinke ili rumunke, kojoj je svodnik uzeo dijete po porodu i ubio ga. sta ti znas sta je tu bilo... a dijete je u svakom slucaju bilo neduzno, i kakav god scenario bio u pitanju -- ovo je tragedija...Gargamel wrote:I prije su mi tvoji komentari bili odvratni, ali ovo je dno dna. Pokušavaš opravdati neku zvjer koja je udavila svoje dijete time što sredina osuđuje bludništvo?! FUJ!danas wrote:mozda i jeste, mozda i nije. u sredinama gdje mahala ne ispira usta curom koja je rodila a nije udata; u sredinama gdje na nju i familiju joj u nje nece komsije pokazivati prstom i saputati im iza ledja dok su zivi; u sredinama gdje takva majka i dijete mogu imati normalnu egzistenciju... ovaksve se stvari ne desavaju svako malo...otherside wrote: Mislim da je etiologija ovakvih jezivih pojava puno sira od pukog mahalanja.
i opet, bez da opravdavam -- cak i da je u pitanju situacija koju pretpostavljamo, u kojoj je nevjencana djevojka ubila novorodjence -- zapitati se treba u kakvom to drustvu zivimo gdje je nekome u toj situaciji lakse sebe vidjeti kao ubicu nego kao 'kurvu sa kopiletom'...
jer ovakve stvari se desavaju malo manje u odredjenim sredinama, a desavaju se malo vise u nekim drugim sredinama -- zavisno od mentaliteta i normi po kojima se ta sredina ravna. bas kao sto jos nismo vidjeli svedjanina da je ubio sestru jer se 'kurvala', a vidjeli smo turcina i pakistanca da je to uradio... jer nekome je -- ponavljam -- manja sramota imati ubicu u porodici nego imati 'kurvu'... sve ukupno -- strava i uzas...
-
Svemirski_Jebach
ima to itekako svoju tezinu i smisao al to je meni socijalna psihologija...
krivicno pravo je nesto sasma drugo. to vi poslije rjesavajte kad mi odradimo svoj dio posla
krivicno pravo je nesto sasma drugo. to vi poslije rjesavajte kad mi odradimo svoj dio posla