POLIGAMIJA
-
PITARKA_SA
da,to su mogli sprovoditi ,u ta doba kada zeni NISU DALIi da mrdne iz kuce,jer ona je samo stvorena da radja i odgaja i SLUZI MUSKARCU ..a znas sta sada mogu po tom pitanju??..da ne lajem ovdje

-
KOGOD KADGOD
upravo TO, samo sto sam ja bez "lajanja" pa malo se otegne... valjda zato narod puno i psuje jer jednomrijecju iskazu sta misle o necemuPITARKA_SA wrote:da,to su mogli sprovoditi ,u ta doba kada zeni NISU DALIi da mrdne iz kuce,jer ona je samo stvorena da radja i odgaja i SLUZI MUSKARCU ..a znas sta sada mogu po tom pitanju??..da ne lajem ovdje![]()
samo sto je ovo pristojan forum pa se moramo i pristojno izrazavati
-
KOGOD KADGOD
neces mi vjerovati, ali mi je Bog (i hvala Mu) dao sve to u jednom covjeku, da je ziv i zdrav i svaki hajir mu Bog dao na dunjaliku i ahiretumamica 31 wrote:jao, kad bi mi zene mogle imati 5-6 muzevaaaaaaaaa![]()
jedan baca smece, drugi kuha, treci pegla... a ja svaki dan udarim dzadu po gradu
jes' da sam prije toga prosla kroz "drvlje i kamenje" ali "Allah svaku muku providi" elhamdulillah...
- Fair Life
Vise je u tom "prijedlogu" religije i politike nego biologije i hemije... zajedno.sojka wrote:Tita ti?![]()
Biologija, a gdje je hemija?
-
Shoshana
Ja nisam sigurna da li je tema 'poligamija uopsteno' ili 'poligamija u islamu'.
O poligamiji u islamu se nema sta raspravljati. Sta tu ima ko kome da se pravda i opravdava i dokazuje potrebu i izvlaci teze o povecavanju/smanjenju populacije
Po islamu je dozvoljeno, a ako zivis u zemlji u kojoj to zakon ne odobrava - idi brate negdje gdje odobrava.
O poligamiji uopsteno - nimalo mi ne smeta. Kao sto vec jednom rekoh na nekoj davnoj temi o poligamiji - ja se slazem sa svedskim feministkinjama da se brak kao institucija treba ukinuti, a izraz 'brak' u zakonu zamijeniti izrazom 'zajednica (ugovor) izmedju dvije ili vise osoba'. Ko voli - nek izvoli.
O poligamiji u islamu se nema sta raspravljati. Sta tu ima ko kome da se pravda i opravdava i dokazuje potrebu i izvlaci teze o povecavanju/smanjenju populacije
O poligamiji uopsteno - nimalo mi ne smeta. Kao sto vec jednom rekoh na nekoj davnoj temi o poligamiji - ja se slazem sa svedskim feministkinjama da se brak kao institucija treba ukinuti, a izraz 'brak' u zakonu zamijeniti izrazom 'zajednica (ugovor) izmedju dvije ili vise osoba'. Ko voli - nek izvoli.
-
KOGOD KADGOD
znas kako kazu:bosniak wrote:kogod kadgod cini mi se da se sprdaju s tobom ljudi.vidis kakve nepristojne rijeci govore a ti se jos maltene izvinjavas.
nemoj si to ba dozvoliti.
"sa glupim se nemoj raspravljat' jer sta god mu rek'o on ce sa smijat'... "
-
KOGOD KADGOD
Fair Life wrote:Vise je u tom "prijedlogu" religije i politike nego biologije i hemije... zajedno.sojka wrote:Tita ti?![]()
-
KOGOD KADGOD
hvala na komentaru,Shoshana wrote:Ja nisam sigurna da li je tema 'poligamija uopsteno' ili 'poligamija u islamu'.
O poligamiji u islamu se nema sta raspravljati. Sta tu ima ko kome da se pravda i opravdava i dokazuje potrebu i izvlaci teze o povecavanju/smanjenju populacijePo islamu je dozvoljeno, a ako zivis u zemlji u kojoj to zakon ne odobrava - idi brate negdje gdje odobrava.
Govorilo se o poligamiji opcenito, ako pogledas pocetni post bice ti jasno. A tema je nastala sa druge teme na kojoj su se poceli neki prepucavati - kad musko moze da ima vise zena zasto zena ne moze da ima 6-7 muzeva, i tako, u tom smislu.
Pa da ne skrecu sa teme o kojoj je trebalo razmjenjivati misljenja pokrenuli smo je zasebno, i dosli do zakljucka da je poligamiju Islam OGRANICIO i poboljsao PRAVA zena koje do tada nisu imale nikakva - bar sam ja tako shvatila, za druge ne znam, zavisi od osobe.
A slazem se s tobom, ja znam za familiju u kojoj su (zena ostala udovica sa 5-oro djece) prihvatili da udju u poligamni brak. Ova zena, prva, nikad nije imala sestre a i djecu voli, zao joj bilo, muz bogat i prijazan covjek ozeni ovu udovicu - i sad su jedna velika familija, prva zena je zadovoljna jer je muz nije zapustio, cak je bolji prema njoj, ima s kim po shopovima hodati i kojesta kad je on na poslu, a druga sretna sto imaju krov nad glavom i djeca dobro zbrinuta, postuje ih oboje k'o ista, imaju zasebne odaje u velikoj kuci (a do tad zivjela u kolibici, starija djeca morali raditi a sad idu u skolu i tako..)
Kad je nuzda - dozvoljeno je, i dobro dodje ako se svi sloze. Ima i drugih slucajeva, ali to nije tema, sad da ne nabrajamo zasebne, ima ih bespotrebnih pa s puno problema a ima i nuznih pa se time problem rijesi... Procitaj pocetni post ako imas koji minut (za ove sto citaju dvije rijeci na minut - zale se da je "dugo" a tebi vjerovatno nece trebati vise od 2-3)
- sojka
Jel se meni obracas?KOGOD KADGOD wrote:Fair Life wrote:Vise je u tom "prijedlogu" religije i politike nego biologije i hemije... zajedno.sojka wrote:Tita ti?![]()
bome, i hemija pravo fura, da je tebi 'vako, ne bi ti sanjarila o 5-6
![]()
da mi nije ove hemije ne bi 'vako rahat bila da me niko rasrditi ne moze
![]()
![]()
![]()
- ahmed_dv
Dali se u BiH zakonu spominje nesto o ovom? Dali se zabranjuje ili ne? Ili nema zakon za to? Zna li ko od vas?
Ako ne postoji zakon trebao bi se uvesti. Ako u zakonu stoji da su muskarci i zene ravnopravni onda se mora zabraniti mogucnost da muskarac ima vise zena. Ili obrnuto, dozvoliti zenama da imaju vise muzeva
.
Ako ne postoji zakon trebao bi se uvesti. Ako u zakonu stoji da su muskarci i zene ravnopravni onda se mora zabraniti mogucnost da muskarac ima vise zena. Ili obrnuto, dozvoliti zenama da imaju vise muzeva
- NIN
Poligamija je STANDARD u svijetu primata, narocito u covjekolikih majmuna kao sto su cimpanze, gorile, orangutani i bonoboi tako da opravdanje mozemo tarziti u nasim korijenima a ne u nekakvim svetim knjigama. Opravdavanje poligamije je povratak u predhistoriju a ne u Srednji vijek. Ono sto pise u ''svetim'' knjigama je bilo ''normalno'' za vrijeme u kojem su iste pisane.
Meni najsmjesnije je to kada ljudi pocnu opravdavati istu putem ''bozije rijeci'', ali i najzalosnije je to kada temu pokrene jedna nacitana i, po svemu sudeci, pametna ZENA.
Pozdrav...
Meni najsmjesnije je to kada ljudi pocnu opravdavati istu putem ''bozije rijeci'', ali i najzalosnije je to kada temu pokrene jedna nacitana i, po svemu sudeci, pametna ZENA.
Upucenima: klasican primjer inhibicije anksioznoscu.Poznate su mnoge sekte, ili ogranci, jevrejstva kao i hriscanstva, koje dozvoljavaju poligamiju. Mnoga africka plemena (kao i druge domorodacke zajednice) praktikuju poligamiju, i tu se ubraja arabijska (ne "arapska" u ovom slucaju) drustvena zajednica prije poslanistva Muhammeda (koji je prvi dio Objave primio kada mu je bilo 40-tak godina).
Pozdrav...
-
digger
...." this tape will self destruct in a few seconds"NIN wrote:Upucenima: klasican primjer inhibicije anksioznoscu.Poznate su mnoge sekte, ili ogranci, jevrejstva kao i hriscanstva, koje dozvoljavaju poligamiju. Mnoga africka plemena (kao i druge domorodacke zajednice) praktikuju poligamiju, i tu se ubraja arabijska (ne "arapska" u ovom slucaju) drustvena zajednica prije poslanistva Muhammeda (koji je prvi dio Objave primio kada mu je bilo 40-tak godina).
...
- vatrogasac
....ja sam već svoj sud o poligamiji ostavio na temi o hadisima.....nego NIN.....kako psiholozi objašnjavaju sljedeće.....?.....isto ili...?....NIN wrote:Poligamija je STANDARD u svijetu primata, narocito u covjekolikih majmuna kao sto su cimpanze, gorile, orangutani i bonoboi tako da opravdanje mozemo tarziti u nasim korijenima a ne u nekakvim svetim knjigama. Opravdavanje poligamije je povratak u predhistoriju a ne u Srednji vijek. .....
....imam poznanika koji živi u monogamnom braku i ima još par ljubavnica....... vidim da ga mnogi doživljavaju kao macho mana.......jedanput iz kafane krenuo ljubavnici i onako pijan stigne kući i kada mu vrata otvorila supruga on je pitao otkuda ona tu.....mislio da ga provalila.... on je često u situaciji da svoju 'poligamiju' mora da pravda...... jednoj, drugoj ili trećoj.....
- danas
i ja velim, lijepi serijat... pa da se covjek ne mora vise 'pravdat'... nego serbez, bas kako mu je bog dao... a ne da se vako muci...vatrogasac wrote:....ja sam već svoj sud o poligamiji ostavio na temi o hadisima.....nego NIN.....kako psiholozi objašnjavaju sljedeće.....?.....isto ili...?....NIN wrote:Poligamija je STANDARD u svijetu primata, narocito u covjekolikih majmuna kao sto su cimpanze, gorile, orangutani i bonoboi tako da opravdanje mozemo tarziti u nasim korijenima a ne u nekakvim svetim knjigama. Opravdavanje poligamije je povratak u predhistoriju a ne u Srednji vijek. .....
....imam poznanika koji živi u monogamnom braku i ima još par ljubavnica....... vidim da ga mnogi doživljavaju kao macho mana.......jedanput iz kafane krenuo ljubavnici i onako pijan stigne kući i kada mu vrata otvorila supruga on je pitao otkuda ona tu.....mislio da ga provalila.... on je često u situaciji da svoju 'poligamiju' mora da pravda...... jednoj, drugoj ili trećoj.....
- danas
vidis moze i takokekec wrote:A navece se postroje jedan za drugim i savjesno odrade bracnu obavezu.mamica 31 wrote:jao, kad bi mi zene mogle imati 5-6 muzevaaaaaaaaa![]()
jedan baca smece, drugi kuha, treci pegla... a ja svaki dan udarim dzadu po gradu
- vatrogasac
...pa nije mu Bog dozvolio samo radi toga.....prioritet je u nečem drugom kada pričamo o dozvoli....danas wrote:i ja velim, lijepi serijat... pa da se covjek ne mora vise 'pravdat'... nego serbez, bas kako mu je bog dao... a ne da se vako muci...vatrogasac wrote:....ja sam već svoj sud o poligamiji ostavio na temi o hadisima.....nego NIN.....kako psiholozi objašnjavaju sljedeće.....?.....isto ili...?....NIN wrote:Poligamija je STANDARD u svijetu primata, narocito u covjekolikih majmuna kao sto su cimpanze, gorile, orangutani i bonoboi tako da opravdanje mozemo tarziti u nasim korijenima a ne u nekakvim svetim knjigama. Opravdavanje poligamije je povratak u predhistoriju a ne u Srednji vijek. .....
...a znaš li da je nekakvo udruženje omladine Njemačke neposredno poslije WW2 pozvalo profesore sa Kairskog univerziteta i pravilo okrugle stolove o eventualnom uvođenju nekakve vrste poligamije u Njemačkoj....ima negdje.....prije sam ostavio....Kao sto pomenuh, postoje pogresna misljenja da u islamu vlada poligamija. To je volja i dogovor supruznika, ali ne i obaveza, ne ono na sta obavezuje islam. To je u stvari obicaj iz davnina. Za muslimanske muskarce postoji dozvola da se sme imati istovremeno vise od jedne zene, ali ne zbog zadovoljavanja strasti, vec zbog zbrinjavanja udovica i sirocadi npr. posle rata. Nije obaveza i medu muslimanima je to vise izuzetak. U anketi "Usa Today"iz 1998. upitano je 4.700 ljubavnica koji bi status zelele. Izjavile su da bi radije postale drugom zenom, nego ostale ljubavnice, jer tako ne posjeduju ni prava ni finansijsku ravnopravnost udatih zena i osjecaju se iskoristenim.
Dragoljub Todorovic
http://www.geocities.com/famous_bosniak ... obija.html
- danas
samo sto u kuranu ipak samo pise zenite se... a ne pise -- kad poslije rata ostane malo muskih i puno udovica, zenite se tako... bas kao sto i ne pise ako bude neka posast da pobije zene, one sto ostanu nek uzmu sebi po 4 muza...
elem, neko je pomenuo mormone vec -- i oni tradicionalno koriste istu vadionu za svoju poligamiju... kako je poslije njihove selidbe iz NY u Utah dosta muskinja pobijeno pa kao -- sevap je valjda da neko i te udovice po*ebe i o njima se 'pobrine'... samo sto historijski to nije ni najmanje tacno jer se dobro zna kada i kako je joseph smith dobio objavu glede visezenstva...
elem, neko je pomenuo mormone vec -- i oni tradicionalno koriste istu vadionu za svoju poligamiju... kako je poslije njihove selidbe iz NY u Utah dosta muskinja pobijeno pa kao -- sevap je valjda da neko i te udovice po*ebe i o njima se 'pobrine'... samo sto historijski to nije ni najmanje tacno jer se dobro zna kada i kako je joseph smith dobio objavu glede visezenstva...
- vatrogasac
...da se ne ponavljam, a naći ćeš konekciju iako nije na konkretno pitanje ili konstataciju....danas wrote:samo sto u kuranu ipak samo pise zenite se... a ne pise -- kad poslije rata ostane malo muskih i puno udovica, zenite se tako... bas kao sto i ne pise ako bude neka posast da pobije zene, one sto ostanu nek uzmu sebi po 4 muza...
vatrogasac wrote:....u tome i jest problem, a šta ćemo sa vijekovima do 21. .....kako se tada moglo utvrditi očinstvo...?..... u tim vijekovima i muškarci su bili defiticitarniji zbog stalnih ratova...... u tim vijekovima uglavnom su muškarci bili ti koji su hranili porodicu....a Kur'an je za sva vremena.....i za ta prošla.....islam ne insistira niti naređuje poligamiju, nego je ostavio kao alternativu takvim vremenima.....da li se u tim vjekovima (a i danas) osjećala potreba za poliandrijom...?.....patrius wrote:......Drugo,ako mozda ne znas,ovo je 21.vijek a ne "hidzra",covjece!!!Jesi li cuo mozda za DNK???.....
- vatrogasac
...izvađeno iz konteksta jedne druge priče......rekoh....kada se ukaže potreba ili nužda za bilo koje vrijeme....nije farz.....danas wrote:cuj a sta sa vijekovima do 21-og... a ja mislila kuran univerzalan, za sva vremena jednako primjenljiv...
- danas
mozes li mi dati ajet iz kurana koji ovo potvrdjuje... znam da nije farz, ali ovo -- da je poligamija opcija samo ako se ukaze potreba, a ne prosto jer je to bogomdano pravo muskarca da se zeni sa vise zena...vatrogasac wrote:...izvađeno iz konteksta jedne druge priče......rekoh....kada se ukaže potreba ili nužda za bilo koje vrijeme....nije farz.....danas wrote:cuj a sta sa vijekovima do 21-og... a ja mislila kuran univerzalan, za sva vremena jednako primjenljiv...
-
KOGOD KADGOD
Ne znam da li je problem u tome sto se ne cita svaki post, ili sto se cita svaki treci red...NIN wrote:Poligamija je STANDARD u svijetu primata, narocito u covjekolikih majmuna kao sto su cimpanze, gorile, orangutani i bonoboi tako da opravdanje mozemo tarziti u nasim korijenima a ne u nekakvim svetim knjigama. Opravdavanje poligamije je povratak u predhistoriju a ne u Srednji vijek. Ono sto pise u ''svetim'' knjigama je bilo ''normalno'' za vrijeme u kojem su iste pisane.
Upucenima: klasican primjer inhibicije anksioznoscu.Poznate su mnoge sekte, ili ogranci, jevrejstva kao i hriscanstva, koje dozvoljavaju poligamiju. Mnoga africka plemena (kao i druge domorodacke zajednice) praktikuju poligamiju, i tu se ubraja arabijska (ne "arapska" u ovom slucaju) drustvena zajednica prije poslanistva Muhammeda (koji je prvi dio Objave primio kada mu je bilo 40-tak godina).
Pozdrav...
Racunajuci na to da se obracam, po svemu sudeci, pametnim ljudima, ne vidim kako bi neko u mom postu vidio OPRAVDAVANJE poligamije?
Za razliku od vecine koji iznose samo argumente ZA svoj stav, ja sam pokusala da iznesem argumente i "ZA" i "PROTIV" da bi na kraju zakljucila da u danasnjem drustvu NEMA MJESTA a ni POTREBE za poligamijom kao i "polikurdijom".
Sama tema, kao sto se vec pomenulo, ali ocito nije praceno, je nastala pitanjem nekog (na nekoj drugoj temi) "ako muskarci mogu imati vise zena zasto zena ne moze imati 6-7 muskaraca?"
Posto je pitanje bilo ozbiljno i trazilo razjasnjenje, umjesto da se (kako su krenuli, i kako to obicno biva) prepucavaju o poligamiji na stranama potpuno druge teme i time skrecu sa kolosjeka pocetne rasprave, ja prebacim to pitanje i otvorim temu poligamije da se ovdje, a ne tamo, iznesu misljenja u vezi sa tim.
A ko i kakvu temu pokrene - to zaista nema ogranicenja niti veze s tim koliko je ko pametan ili inteligentan.Dovoljno je raspoznati interes za neku temu i pokrenuti je jer je "zanimljiva".
Tema za koju se pojavio interes i o kojoj mnogi, ocito, imaju formirano misljenje je bas ta koju treba pokrenuti, bez obzira na nas stav - iznesemo svoj stav kao i svi i prepustimo da jedni od drugih nesto naucimo ili pak zakljucimo da nas pocetni stav nije bio potpuno ispravan, te smo nasli priliku da obogatimo svoje misljenje o necemu.
Zalosno je kada, po svemu sudeci, pametne osobe nemaju dovoljno senzibilnosti da se ustegnu od komentara na citate izvadjene iz konteksta. Smatram da, ako cemo komentarisati na neki post, posvetimo dovoljno paznje originu tog posta kao i citata u njemu prije nego "izletimo" sa nerelevantnim komentarom.
Hvala svima na razmjeni misljenja, mislim smo zakljucili da je najbolji moto "zivi i pusti druge da zive" kao i "imaj svoje misljenje i imaj obzira prema misljenjima drugih".
Ne treba se ustrucavati da se pokrene bilo koja tema, jer mozda za nju nadjete vise interesa nego sto ste ocekivali. Furamo dalje...