VEHABIJSKA FITNA
-
zonbirile
#51 Re: VEHABIJSKA FITNA
u mne mi pita hanuma,može li 300KM,ono da se pokrije dopola?
-
Mustafapasa
#52 Re:
Diwan wrote:prelijep post i jako iskren ... da te Allah nagradiKOGOD KADGOD wrote:Imali smo priliku vidjeti da je dosta forumasa svjesno opasnosti vehabijske ideologije po razvoj drustvene zajednice. Neki jos uvijek drze da "nista" neji lose sto neki slijede Islam na taj nacin dokle god ne namecu drugima i ne diraju one koji zive drugacije.
Zelim podijeliti svoje iskustvo sa ONIMA KOJI ZIVE "PO SERIJATU" TJ. PO TUMACENJU ISLAMA KAKO SE TO PRETSTAVLJA U KNJIGAMA IZ S.ARABIJE, I OSTALOJ LITERATURI KOJA ZASTUPA EKSTREMIZAM... Sa vama sto vas zovu VEHABIJE a sto sebe smatrate samo DOBRIM MUSLIMANIMA.
Vec sam neke od svojih iskustava navela ukratko ranije. Zaista sam bila, i uvijek to bivam, iskrena u mom pokusaju da budem sto "bolji" vjernik.
Preko godina koje sam provela ziveci do u detalj "po pravilima" islama "ala" Abdul-Wehhab, svasta mi se desavalo i svakakve izbore koji su uticali na moj cijeli zivot sam pravila u okviru hadisa i njihovih tumacenja...
Nista mi nije zao, vec sam to pomenula.
Jednog jeste. I zato zelim da potsjetim ljude koji smatraju da je hadis "obavezan" i da je nacin zivota "ala Wehhab" pozeljan.
NEKE STVARI SE MOGU ISPRAVITI I POVRATITI. NEKE NE MOGU NIKAD.
Pod utiskom raznoraznih hadisa, moj zivot je tekao kao i zivot onih na Trebevicu ili gdje sve ne praktikuju ekstremizam. Samo u milionskoj metropoli.
Nisam imala TV, i to ga nisam prodala, nego BACILA u smece razbijenog, da se ne bi ja "ogrijesila" sto bi neko drugi gledao "haram" mojim "sebebom".
Nisam svome sinu od 2-3 godine citala slikovnice jer su imale "haram" slike, pricala sam mu samo price, pa ni dan danas nije ljubitelj knjige.
Svega sam se "pazila"...
Neka, i to se moze promjeniti, i promjenilo se (osim sina).
Po hadisu da su slike zivih bica zabranjene i "onaj koji slika ce biti prozvan na Sudnjem Danu da udahne zivot naslikanom". [
b]Imala sam puno slika iz djetinjstva i djevojastva kao i sa vjencanja koje sam sa sobom ponijela kada sam se udala. Grizla me je savjest sto drzim te slike[/b].
Nisam se slikavala i iz tih desetak godina nemam slika, osim nekoliko sa hadzdzeva, i sa nekih vjencanja gdje nisam znala da me slikaju.
Nejse, misleci na to sto je "poslanik rekao", i htijuci da se sto manje "grijesim" jednog dana sam, sa svojih 23 godine, sve slike sabrala i spalila da me niko nikad ne vidi "bez hidzaba" a i da mi ne bude sudjeno radi posjedovanja slika "zivih bica" posto je "poslanik rekao" da se ne smije to...
SAMO MI JE TIH SLIKA ZAO... NIKO MI NE MOZE NADOKNADITI TO. PAR DUPLIKATA STO MI JE MATI DONIJELA JE SVE STO IMAM SADA. DJECA ME PITAJU IMAM LI SLIKA KAD SAM BILA MALA... I JA BIH DA SE VIDIM I UPOREDIM SA SVOJOM KCERKOM JER SVI KAZU DA LICIMO... NE MOGU.
NE ZATO STO NAM BOG NIJE DAO DA MOZEMO, DAO JE LJUDIMA ZNANJE KAKO DA ZADRZE USPOMENE.
NE MOGU ZATO STO SAM VJEROVALA NECEMU STO MIJE IMALO AUTENTICNOSTI, SMISLA NITI LOGIKE.
VJERA IMA SMISAO, AUTENTICNOST I LOGIKU.
NEISTINA, RELIGIJE I SEKTE SU TE KOJE JEDINO IDU PROTIV SMISLA I LOGIKE.
Iako mi je zao, prihvatila sam to i ne smeta mi. Puno ljudi je izgubilo sve u ratu, ali ne zato sto su htjeli, ili sami unistili misleci da cine "grijeh".
Ali me srce boli kada znam da ima drugih, isto tako iskrenih ljudi, koji svoje zivote provode na nacin koji im uskracuje nesto sto Bog nije uskratio, i sto Muhammed, Boziji Poslanik, da zivi sada uz nas - ne bi uskratio.
USKRACUJU IM TO ONI KOJI SAMI NE SLIJEDE TO STO PROPAGIRAJU, KOJI SAMI ZIVE LUKSUZNO I DO GRLA U SAMOLJUBLJU I ROBOVI SVOJIH NEFSOVA, I SAMO IMAJU CILJ DA SIRE RAZDOR MEDJU VJERNICIMA KRIJUCI SE IZA "POSLANIK JE REKAO" SA PODRSKOM KJAFIRA KOJI I VLADAJU SVIJETOM ZATO STO SE MUSLIMANI NE MOGU UJEDINITI
.
Naprotiv, Poslanik bi koristio sva dostignuca tehnologije i nauke da ljudima ukaze na vjeru u Boga i na ljepotu zivljenja kao Njegovog Blagoslova. Koristio je sve sto su imali u to doba. Nije hodao ako je mogao jahati kamilu. I to najbolju medju rasnim kamilama. Kao "porshe" medju drugim autima.
Zivite kako hocete, ali znajte da se neke stvari ne mogu povratiti.
Sve ce proci, smrt je iza vrata, ali Bog je rekao "zasto sebi uskracujes ono sto ti Tvoj Gospodar nije zabranio"?...
mir svima...
Jašta radi, Lijep
-
Hipatija
#53 Re: VEHABIJSKA FITNA
Reko Reis - nema wehabija u BiH, a wehabije kažu da ih nema ni u Saudisjkoj Arabiji.
Nema ih ni na Fakultetu Islamskih nauka u Sarajevu!
Nema ih nikako (nikad nisu ni postojali)!
Pitajte Fatmira Alispahića (on će to bolje pojasniti i od samog Reisa).
Nema ih ni na Fakultetu Islamskih nauka u Sarajevu!
Nema ih nikako (nikad nisu ni postojali)!
Pitajte Fatmira Alispahića (on će to bolje pojasniti i od samog Reisa).
- ultima_palabra
#54 Re: Re:
Jeste star post, ali opet svaka častMustafapasa wrote:Diwan wrote:prelijep post i jako iskren ... da te Allah nagradiKOGOD KADGOD wrote:Imali smo priliku vidjeti da je dosta forumasa svjesno opasnosti vehabijske ideologije po razvoj drustvene zajednice. Neki jos uvijek drze da "nista" neji lose sto neki slijede Islam na taj nacin dokle god ne namecu drugima i ne diraju one koji zive drugacije.
Zelim podijeliti svoje iskustvo sa ONIMA KOJI ZIVE "PO SERIJATU" TJ. PO TUMACENJU ISLAMA KAKO SE TO PRETSTAVLJA U KNJIGAMA IZ S.ARABIJE, I OSTALOJ LITERATURI KOJA ZASTUPA EKSTREMIZAM... Sa vama sto vas zovu VEHABIJE a sto sebe smatrate samo DOBRIM MUSLIMANIMA.
Vec sam neke od svojih iskustava navela ukratko ranije. Zaista sam bila, i uvijek to bivam, iskrena u mom pokusaju da budem sto "bolji" vjernik.
Preko godina koje sam provela ziveci do u detalj "po pravilima" islama "ala" Abdul-Wehhab, svasta mi se desavalo i svakakve izbore koji su uticali na moj cijeli zivot sam pravila u okviru hadisa i njihovih tumacenja...
Nista mi nije zao, vec sam to pomenula.
Jednog jeste. I zato zelim da potsjetim ljude koji smatraju da je hadis "obavezan" i da je nacin zivota "ala Wehhab" pozeljan.
NEKE STVARI SE MOGU ISPRAVITI I POVRATITI. NEKE NE MOGU NIKAD.
Pod utiskom raznoraznih hadisa, moj zivot je tekao kao i zivot onih na Trebevicu ili gdje sve ne praktikuju ekstremizam. Samo u milionskoj metropoli.
Nisam imala TV, i to ga nisam prodala, nego BACILA u smece razbijenog, da se ne bi ja "ogrijesila" sto bi neko drugi gledao "haram" mojim "sebebom".
Nisam svome sinu od 2-3 godine citala slikovnice jer su imale "haram" slike, pricala sam mu samo price, pa ni dan danas nije ljubitelj knjige.
Svega sam se "pazila"...
Neka, i to se moze promjeniti, i promjenilo se (osim sina).
Po hadisu da su slike zivih bica zabranjene i "onaj koji slika ce biti prozvan na Sudnjem Danu da udahne zivot naslikanom". [
b]Imala sam puno slika iz djetinjstva i djevojastva kao i sa vjencanja koje sam sa sobom ponijela kada sam se udala. Grizla me je savjest sto drzim te slike[/b].
Nisam se slikavala i iz tih desetak godina nemam slika, osim nekoliko sa hadzdzeva, i sa nekih vjencanja gdje nisam znala da me slikaju.
Nejse, misleci na to sto je "poslanik rekao", i htijuci da se sto manje "grijesim" jednog dana sam, sa svojih 23 godine, sve slike sabrala i spalila da me niko nikad ne vidi "bez hidzaba" a i da mi ne bude sudjeno radi posjedovanja slika "zivih bica" posto je "poslanik rekao" da se ne smije to...
SAMO MI JE TIH SLIKA ZAO... NIKO MI NE MOZE NADOKNADITI TO. PAR DUPLIKATA STO MI JE MATI DONIJELA JE SVE STO IMAM SADA. DJECA ME PITAJU IMAM LI SLIKA KAD SAM BILA MALA... I JA BIH DA SE VIDIM I UPOREDIM SA SVOJOM KCERKOM JER SVI KAZU DA LICIMO... NE MOGU.
NE ZATO STO NAM BOG NIJE DAO DA MOZEMO, DAO JE LJUDIMA ZNANJE KAKO DA ZADRZE USPOMENE.
NE MOGU ZATO STO SAM VJEROVALA NECEMU STO MIJE IMALO AUTENTICNOSTI, SMISLA NITI LOGIKE.
VJERA IMA SMISAO, AUTENTICNOST I LOGIKU.
NEISTINA, RELIGIJE I SEKTE SU TE KOJE JEDINO IDU PROTIV SMISLA I LOGIKE.
Iako mi je zao, prihvatila sam to i ne smeta mi. Puno ljudi je izgubilo sve u ratu, ali ne zato sto su htjeli, ili sami unistili misleci da cine "grijeh".
Ali me srce boli kada znam da ima drugih, isto tako iskrenih ljudi, koji svoje zivote provode na nacin koji im uskracuje nesto sto Bog nije uskratio, i sto Muhammed, Boziji Poslanik, da zivi sada uz nas - ne bi uskratio.
USKRACUJU IM TO ONI KOJI SAMI NE SLIJEDE TO STO PROPAGIRAJU, KOJI SAMI ZIVE LUKSUZNO I DO GRLA U SAMOLJUBLJU I ROBOVI SVOJIH NEFSOVA, I SAMO IMAJU CILJ DA SIRE RAZDOR MEDJU VJERNICIMA KRIJUCI SE IZA "POSLANIK JE REKAO" SA PODRSKOM KJAFIRA KOJI I VLADAJU SVIJETOM ZATO STO SE MUSLIMANI NE MOGU UJEDINITI
.
Naprotiv, Poslanik bi koristio sva dostignuca tehnologije i nauke da ljudima ukaze na vjeru u Boga i na ljepotu zivljenja kao Njegovog Blagoslova. Koristio je sve sto su imali u to doba. Nije hodao ako je mogao jahati kamilu. I to najbolju medju rasnim kamilama. Kao "porshe" medju drugim autima.
Zivite kako hocete, ali znajte da se neke stvari ne mogu povratiti.
Sve ce proci, smrt je iza vrata, ali Bog je rekao "zasto sebi uskracujes ono sto ti Tvoj Gospodar nije zabranio"?...
mir svima...
Jašta radi, LijepSelam i svaki hajr i dobro
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#55 Re: VEHABIJSKA FITNA
meni ovaj vehabizam konceptualno najviše liči na one partijske večernje kurseve marksizma poslije drugog svjetskog rata. A isto tako vidljiv je totalitarizam anti-mišljenja u oba slučaja gdje se satire sve što je postojalo prije ovih jedinih ispravnih viđenja svijeta. U ovu priču bi se mogao uključiti i moderni turbo kapitalizam sa svojim sahranjivanjem istorije i bajkom o demokratiji i ljudskim pravima kao jedinom ispravnom konceptu življenja.
U svakom slučaju je vidljivo da su one ljute čike s brkovima (jedan s malim brčićima na sredini i jedan s velikim brčinama i još većim obrvama) besmrtne. Možda smo ih fizički sahranili ali struktuirano jednoumlje koje su provodili živi i dan danas samo vije zastave drugih boja.
U svakom slučaju je vidljivo da su one ljute čike s brkovima (jedan s malim brčićima na sredini i jedan s velikim brčinama i još većim obrvama) besmrtne. Možda smo ih fizički sahranili ali struktuirano jednoumlje koje su provodili živi i dan danas samo vije zastave drugih boja.
- Bosanac sa dna kace
#56 Re: VEHABIJSKA FITNA
i ope niko da mi kaze dje mogu unovcit svoju bradu! 
- because_of_you
#57 Re: VEHABIJSKA FITNA
Bosanac sa dna kace wrote:i ope niko da mi kaze dje mogu unovcit svoju bradu!
Sigurno već primaš pozamašnu svotu, a vamo prosipaš šuplju da ti ko fol nije plaćeno
-
sarajev_o
#58 Re: VEHABIJSKA FITNA
islam kada je objavljen je bio svjetlo
nazalost sada je u jako losem stanju i mislim da je buducnost jako crna ako se nesto ne promijeni radikalno i brzo u sljedecih 10 godina...
jednostavno se ne razvija nego stagnira doslo je to te mjere da zbog nekih bradatih seljacina i žnj zemalja mene bude strah nekad za sve muslimane.
nazalost sada je u jako losem stanju i mislim da je buducnost jako crna ako se nesto ne promijeni radikalno i brzo u sljedecih 10 godina...
jednostavno se ne razvija nego stagnira doslo je to te mjere da zbog nekih bradatih seljacina i žnj zemalja mene bude strah nekad za sve muslimane.
-
zonbirile
#59 Re: VEHABIJSKA FITNA
-----------------------------------------------------------sarajev_o wrote:islam kada je objavljen je bio svjetlo
i to traje vjekovima
- idealnaM
#60 Re: VEHABIJSKA FITNA
Toliko puta prežvakana tema...čim zamre pdf religija, niče nova tema o vehabizmu... 
- Bosanac sa dna kace
#61 Re: VEHABIJSKA FITNA
a kazel dje u ostatku intervijua dje mogu umarcit bradu?carobnjak_iz_voza wrote:Evo jedan mali dio intervijua sa dekanom islamskog fakulteta u Bihacu dr.Muharemom Stulanovicem,a tice se jako ove tematike ,inace za neupucene dr.Stulanovic je bio jedan od predvodnika poslijeratnog vala "vehabizma"
-
zonbirile
#62 Re: VEHABIJSKA FITNA
mene interesuje ide li štana brkove i može li žena bar pola nafake jamiti,ako se upola pokrije
- Chisum
#63 Re: VEHABIJSKA FITNA
A zamisli tek zena s brkovima... koja je to kinta 
-
zonbirile
#64 Re: VEHABIJSKA FITNA
----------------------------------Chisum wrote:A zamisli tek zena s brkovima... koja je to kinta
plus nastup u cirkusu, ili kasinu Coloseum-u
- Bosanac sa dna kace
#65 Re: VEHABIJSKA FITNA
cek prvo da saznamo kad je sve po PSzonbirile wrote:mene interesuje ide li štana brkove i može li žena bar pola nafake jamiti,ako se upola pokrije
-
zonbirile
#66 Re: VEHABIJSKA FITNA
pa zna se,odeš na Dobrinju i imaš uzor.Mene interesuje,kako se to prati,jebi ga 6 joja nije mala stvar.
- arzuhal
#67 Re: VEHABIJSKA FITNA
I kad nije, ljudi voli pravit cirkus...simptomatično.
-
zonbirile
#68 Re: VEHABIJSKA FITNA
takvi smo ti mi ljudi,a ibermenši se moraju motati,čuvati od nas budala običnih smrtnika
- BHF_Manijak
#69 Re: VEHABIJSKA FITNA
Pa eto prijavi se, lezis ko hadzija a ono samo kapa, sjoooo, jes vidio...zonbirile wrote:pa zna se,odeš na Dobrinju i imaš uzor.Mene interesuje,kako se to prati,jebi ga 6 joja nije mala stvar.
-
sarajev_o
#70 Re: VEHABIJSKA FITNA
buraz to nije bosnjacka vjera mi smo uvijek bili drugaciji od arapa i uvijek cemo biti makar to krvlju morali platiti.vama ako se svidja da hodate bradati i imate po 3 zene fino voz u drzavu koja vam to omogucavacarobnjak_iz_voza wrote:Vas dva hudnjaka sa tim nekakvim pokusajima provokacije pokupljenim sa gradske pijace niste cak ni smijesni ...to je u stvari zalosno kako bosnjaci rezonuju svoju vjeru i ne mogu nikako da poimaju ljude kojima marke nisu sve u zivotu.
Dok vi tako pricate u stvari pokazujete pravu istinu da ste vi vec davno ucinili ono sto pripisujete drugima,prodali ste vjeru za veceru...
Ako ste vas dva shvatili uopce o cemu text govori ,ja sam klavir
- WipeOut
- Location: I'm Somewhere in Between What is real & just a dream
- Bloo
- Globalna šefica
-
zonbirile
#73 Re: VEHABIJSKA FITNA
ima čova pravo,šta se može hajrovati večera za 6 joja 
- jump
#74 Re: VEHABIJSKA FITNA
DA SE "PREŠALTAMO" NA TEMU...
VIDEO ZA S.V.E. KOJI NEMAJU VREMENA O DETALJIMA A INTERESUJE IH "NEŠTO" O VEHABIJAMA
A MOŽDA SAMO ZNAJU DA IH SAUDIJCI FINANSIRAJU ALI KO SU SAUDIJCI
IZ POSTA OVE TEME VIDIMO KAKO JE ABU-WEHAB BIO PRIHVAĆEN OD OSNIVAČA SAUDIJSKE KRALJEVINE...EVO VIDEO , BAR MALI DIO O NJIMA
VIDEO ZA S.V.E. KOJI NEMAJU VREMENA O DETALJIMA A INTERESUJE IH "NEŠTO" O VEHABIJAMA
A MOŽDA SAMO ZNAJU DA IH SAUDIJCI FINANSIRAJU ALI KO SU SAUDIJCI
- Bosanac sa dna kace
#75 Re: VEHABIJSKA FITNA
a velil Imran dje i kako da se prijavim? mozda su sad postali ko kakava multinašnl korporejšn pa moreš se prijavit đe hoćeš....

a koji ste vi cirkuzantisarajev_o wrote:buraz to nije bosnjacka vjera mi smo uvijek bili drugaciji od arapa i uvijek cemo biti makar to krvlju morali platiti.vama ako se svidja da hodate bradati i imate po 3 zene fino voz u drzavu koja vam to omogucavacarobnjak_iz_voza wrote:Vas dva hudnjaka sa tim nekakvim pokusajima provokacije pokupljenim sa gradske pijace niste cak ni smijesni ...to je u stvari zalosno kako bosnjaci rezonuju svoju vjeru i ne mogu nikako da poimaju ljude kojima marke nisu sve u zivotu.
Dok vi tako pricate u stvari pokazujete pravu istinu da ste vi vec davno ucinili ono sto pripisujete drugima,prodali ste vjeru za veceru...
Ako ste vas dva shvatili uopce o cemu text govori ,ja sam klavir