Centralni zatvor: Dosta vs Intrade

TV i novinske vijesti, vaši komentari, vaše teme...

Moderator: anex

DobroJutroKolumbo

Post by DobroJutroKolumbo »

Jimmy_The_Saint wrote:Mislim da je "ekologija" sebičnija priča, valja toj djeci i nekakvu jebenu PRIVREDU graditi, da je fol rađati se u netaknutoj prirodi još bismo k'o prailiri živjeli u zemunicama i sojenicama ispod piramide, jedino sam protiv toga da dileri oružjem na trehu prelaze u branšu hidrogradnje, kao paravan za slovenačke folere.

Covjece koliko tu toga ima...Jeste oni su "taj" klub!!! Ma venaslo su nebitni u toj prici ,vjeruj mi...neko drugi stoji iza toga...mozes li ti zamisliti firmu sa jedno 10-tak uposlenih, ako ih ima i toliko, kako valjaju milione... :?
Stolac92

Post by Stolac92 »

Prije svega da kažem da sam naravno sve kritike prihvatio dobronamjerno i ne tvrdim da sam uspio "pobijediti" g. Avdića.

Čovjek je stručnjak i profesionalac. Došao je pripremljen i uz pratnju.
Ja nit sam stručnjak nit sam profesionalac (svoje gorivo sam platio do FTV-a) ali sam pokušao da pokrenem raspravu o branama na gornjem toku Neretve. Možda je g. Avdić bio spremniji od mene i bolje baratao činjenicama ali trebamo biti svijesni da je "Bitka za Neretvu" tek počela i da je ne vodim samo ja. Nekoliko sedmica prije mene je u CZ bio Amir Vereščić, čovjek koji mnogo bolje barata tehničkim činjenicama. Sljedeće srijede će biti dva profesora (jedan za drugi protiv)... Hoću da kažem da je ova bitka tek počela i da se zahuktava. Nakon mog nastupa u CZ me je kontaktirao veliki broj građana (od Šipova do Mostara) i čak jedan penzioner koji u Sarajevu ima mini solarnu elektranu, koja proizvodi dovoljno struje za njegove potrebe. Sutra idem da se nađem sa njim da mi pokaže čovjek kako moja priča o sloarnoj energiji nije toliko šuplja kako neki žele da je predstave. Skuplja jeste i teže izvodljiva, ali je bolje platiti veću cijenu nego uništiti prirodno blago koje se više nikad neće oporaviti.

Zamjerke na to da ja i pokret pristupamo problemima emotivno su na mjestu. Jedino su nam emocije i ostale. Para nemamo, podrške nemamo, ljudi samo palamude i komentarišu tuđe aktivnosti tako da samo emocije i imamo. Ja nikad nisam ni namjeravao da se upuštam u tehničku raspravu jer po struci nisam mjerodavan da to radim ali pozivam ljude koji znaju o čemu se radi da bez emocija pristupe ovom i ovakvim problemima.

Jedno znam a to je da se treba boriti. Niko ne razmišlja o tome zašto protestuju mlađi inprektori KS. Niko se ne pita treba li izaći i podržati radnike Sarabobe u srijedu kad budu blokirali ulicu kod Predsjedništva.
Dozvoljavamo da političke stranke preuzimaju inicijativu borbe za socijalnu pravdu (GDS protiv struje)... i mnogo drugi primjeri.

Ja ću se nastaviti boriti i nikad neću tvrditi da sam pokupio svo znanje svijete. Volio bih da ovo što ja radim, zajedno sa dostašima, radi neko drugi i da ja mogu da vodim računa samo o svojoj dječici. Ali se neću povući i čekati da neko nešto uradi.

Hvala na kritikama i uvijek sam ih spreman saslušati.
DobroJutroKolumbo

:shock: ... :shock: :zzzz:
Last edited by DobroJutroKolumbo on 24/11/2006 10:54, edited 1 time in total.
Liberalism

Post by Liberalism »

nesvrstan wrote:
E neka si ubacio ovu racunicu, bas mi je drago.

Ali da te pitam ovo - znas li ti koliko mi godisnje damo novca za uvoz nafte. Otprilike isto koliko bi smo dali za uvoz struje kad bi smo je svu uvozili !
Sta ti hocu reci - ajmo malo razmisliti o ovim informacijama da u Bosni ima nafte.

Hajmo vadit naftu, ostavimo Neretvu na miru ![/quote]

Nafte je BiH u 10 mjeseci 2006. godine uvezla u vrijednosti preko 1 milijarde KM. odprilike mineralnih goriva u Vrijednosti od 1,4 milijarde KM, znaci nafta, srodni proizvodi plus ostale bitumenske tvari.

Puno....

Mada se nikad time nisam ni bavio tako da neznam nista posebno o tome, kazu da u uuzlanskom bazenu ima na desetine miliona tona zaliha nafte (kazu, od prilike se rezerve krecu oko 30-godisnjih potreba BiH).

Sta mislite treba li to vaditi ili sacuvati okolis?

Mozete misliti koje bi pare neko uzeo kad bi se poceo baviti eksploatacijom nafte, ako tenafte zaista i ima? Milijarde eura? A jos ako se pojave slovenci da je vade :-) :-) :-)
Stolac92

Post by Stolac92 »

...... do Neretve
Last edited by Stolac92 on 24/11/2006 10:50, edited 1 time in total.
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Arslan_ wrote:
_BosanaC wrote:
Arslan_ wrote: Na drugoj strani "Ministar" Avdic je bio veoma konkretan i ocito je da covjek zna sta zeli i da ima znanje da to i ostvari.
Jel ti ovo ozbiljno? :shock:
Valahi Ja to ozbiljno :roll:

Nisam ja za unistavanje Neretve ali danas je takav vakat da mi i nemam bas puno izbora ako hocemo da dodje do "kakvog-takvog" porasta broja zaposlenih.A pokretanje velikih radova kao sto su auto put ili ove hidrocentrale su jedina sansa da se narod zaposli.Svjedoci smo koliko traje naprezanje oko autoputa i kako stvari stoje to ce u nedogled trajati.Mislim da nebi bilo pametno da se protraci prilika da konacno nesta krene naprijed.
Misljenja sam da ne treba biti iskljuciv i da bi se ozbiljno trebalo porazgovarti o ovim projektima.Znam da je dosta ljudi emotivno vezano za Neretvu ali danas je situacija takva da se od ljubavi ne moze zivjeti.
Koji broj zaposlenih? Stotinjak porodica zivi od raftinga samo na Neretvi, plus bar dva puta toliko njih koji indirektno zive od te vrste turizma.

A braca Slovenci obecavaju 30-40 radnih mjesta plus sto sav novac od prihoda ode u Sloveniju :roll:
Goran_35

Post by Goran_35 »

mIRCerka wrote: Ne parafraziras vec lazes kao psic :D
Demir je to rekao za SOLARNE elektrane, a sto se tice protocnih, rekao je da nam sa ovim planiranim elektranama podvaljuju muda pod bubrege, tj staru tehnologiju, samo nove dijelove, i da je umjesto brane mnogo bolje graditi protochnu, ako vec nema druge solucije za ELKTRANU uopste.
CCCCCCCCC sram i stid da te bude, ne dao Bog tebe pustiti da prenosi utakmice.

:D

po toj logici i najnoviji BMW je stara tehnologija sa novim dijelovima - :oops: - koliko znam auti se jos uvjek rulaju na tockovima? :D

Joj ljudi meni ste vi svi smjesni ...

:lol:
Last edited by Goran_35 on 24/11/2006 09:50, edited 1 time in total.
DobroJutroKolumbo

--------
Last edited by DobroJutroKolumbo on 24/11/2006 10:50, edited 1 time in total.
DobroJutroKolumbo

I ako trebate reklamu, pa pocnite prvo od Sarajevo-x.com...Radi li ova mircerka ista kod Vas!? Hajde mirci ti si za kampanje "dusu dala"... :-D
nesvrstan

Post by nesvrstan »

Arslan_ wrote: Nisam ja za unistavanje Neretve ali danas je takav vakat da mi i nemam bas puno izbora ako hocemo da dodje do "kakvog-takvog" porasta broja zaposlenih.
Jebo te ovaj argument!
Broj zaposlenih na tim branama ce biti ravan broju ljudi u camcu sto se spusta niz Neretvu. S tim da je trend da se brane potpuno automatiziraju i rade bez ljudi!

Ono sto ja predvidjam jeste da ce na branama koje se grade na ovakav nacin - na silu i sa ovoliko mnogo protiovnika, ipak biti jako jako mnogo uposlenih - na obezbjedjenju !
Liberalism

Post by Liberalism »

Sto se tice argumenata ZA brane, argument u broju radnih mjesta nije argument najvece vaznosti.

Puno bolji argumenti su slijedeći:

1. U lokalnoj zajednici postoji preduzeće koje ima izuzetno visoke prihode. Ovi prihodi utticu na ukupan rast prihoda od poslovanja svih preduzeća u opštini (primjer Gacko) te na osnovu toga sama opština/kanton ima znatno više prihoda po osnovu indirektnih poreza. Ukoliko bi se sva struja trošila u BiH, 17 % prihoda HE bi se ponovo vratio tu. Ako bi se izvozila manje, al to se moze uraditi drugim propisima.

2. U slucaju kada u lokalnoj zajednici posluje preduzeće koje ima milionske prihode ta ista firma, vodeci se svojim vlastitim interesima, daje ogrnomnu podrsku lokalnim inicijativama (sponzorstvo kulture i sporta, davanje socijalne pomoci, i pomoci zajednici u krizama). Mozda je nekome ovo smijesno i nebitno, ali kad neku porodicu u gorazdu zadesi stravicna sudbina (teška bolest, tragedija-invaliditet, izgori kuca ili slicno) jedina pomoc stigne ne od drzave vec od takve visoko profitne firme.

3. Uz svako preduzeće koje ima visoke prihode, pripoji se bar jos nekoliko lokalnih firmi koje rade sve i svasta za potrebe te firme i po pravilu to su uvijek dobro placeni poslovi (velika firma ne zeli da se cjenka u fening sa lokalnim ponudjacem usluga, ne radi cijene vec zbog drustvenog pritiska).

4. na cetvrtom jestu su uposleni u toj firmi. Nema automatizma u firmi koja dnevno zarađuje stotine hiljada KM. Tu mora biti zaposlenih. Korist za zajednicu jesu stalno zaposleni. Oni i njihove porodice imaju direktnu korist ali i bar jos 3-5 puta veci broj porodica u lokalnoj zajednici. samo da pomenem smijesno pitanje ziranta. U Gorazdu 90% ljudi koji su digli dugorocne kredite digli su samo iz razloga sto su im ziranti ljudi koji rade u jednoj takvoj firmi (mada to vi iz 'velikih' gradova ne razumijete bas).

5. Na petom mjestu su investicije. Koliko se ulozi za izgradnju (to bitrebali znati ekonomisti) minimalno toliko isto sredstva će ostati u BiH/lokalnoj zajednici. faktori multiplikacije investicija (mada nema preciznih statističkih informacija koliki je taj multiplikator za BiH za ovu vrstu investicije - ili bar ja nemam) mora biti veci od 1 a vjerovatno je 2 ili 3 pa neka neko izracuna koliko kao drustvo dobijamo sa investicijom od 600 miliona KM.

6. Na šestom mjestu je pitanje poslovnog imidza, percepcije ostatka svijeta prema investicijama u BiH (Ako se neko odluci za da investira u zemlju 600 miliona KM onda sigurno tamo nema rata.. kao sto se mogu cuti primjeri s ovog foruma da mnogi na zapadu misle da je ovde jos rat isl), psiholoskog efekta za domaći poslovni svijet (ako oni odluce da investiraju, mozda se odluce i drugi da investiraju u druge oblasti, te ako ja ne reagujem na vrijeme i ne investiram prije njih, oni ce uspjeti a ja cu zakasniti na voz) i socijalnog efekta na stanovnistvo (sigurno je da će investicija imati pozitivan efekat na socijalni status određene grupe građana - kroz posao, naknadu zemljista, indirektno kroz posao, pa cak i kroz privremeni posao, te će ti prihodi omoguciti tim porodicama da se manje brinu sta imaju jesti a vise da razmisljaju o drustvu što je pozitivno za sve nas jer postoji direktno proporcionalna veza između neefikasne vlasti i stepena socijalno ugroženog stanovništva)

Eto sest nekih argumenata ZA, za koje oni koji su protiv brane trebaju ponuditi konkretan odgovor ili bar imati smisleni odgovor ako je ozbiljna stvar u pitanju.
Ammy

Post by Ammy »

Liberalism wrote:Sto se tice argumenata ZA brane, argument u broju radnih mjesta nije argument najvece vaznosti.

1. U lokalnoj zajednici postoji preduzeće koje ima izuzetno visoke prihode. Ovi prihodi utticu na ukupan rast prihoda od poslovanja svih preduzeća u opštini (primjer Gacko) te na osnovu toga sama opština/kanton ima znatno više prihoda po osnovu indirektnih poreza. Ukoliko bi se sva struja trošila u BiH, 17 % prihoda HE bi se ponovo vratio tu. Ako bi se izvozila manje, al to se moze uraditi drugim propisima.

2. U slucaju kada u lokalnoj zajednici posluje preduzeće koje ima milionske prihode ta ista firma, vodeci se svojim vlastitim interesima, daje ogrnomnu podrsku lokalnim inicijativama (sponzorstvo kulture i sporta, davanje socijalne pomoci, i pomoci zajednici u krizama). Mozda je nekome ovo smijesno i nebitno, ali kad neku porodicu u gorazdu zadesi stravicna sudbina (teška bolest, tragedija-invaliditet, izgori kuca ili slicno) jedina pomoc stigne ne od drzave vec od takve visoko profitne firme.

3. Uz svako preduzeće koje ima visoke prihode, pripoji se bar jos nekoliko lokalnih firmi koje rade sve i svasta za potrebe te firme i po pravilu to su uvijek dobro placeni poslovi (velika firma ne zeli da se cjenka u fening sa lokalnim ponudjacem usluga, ne radi cijene vec zbog drustvenog pritiska).

4. na cetvrtom jestu su uposleni u toj firmi. Nema automatizma u firmi koja dnevno zarađuje stotine hiljada KM. Tu mora biti zaposlenih. Korist za zajednicu jesu stalno zaposleni. Oni i njihove porodice imaju direktnu korist ali i bar jos 3-5 puta veci broj porodica u lokalnoj zajednici. samo da pomenem smijesno pitanje ziranta. U Gorazdu 90% ljudi koji su digli dugorocne kredite digli su samo iz razloga sto su im ziranti ljudi koji rade u jednoj takvoj firmi (mada to vi iz 'velikih' gradova ne razumijete bas).

5. Na petom mjestu su investicije. Koliko se ulozi za izgradnju (to bitrebali znati ekonomisti) minimalno toliko isto sredstva će ostati u BiH/lokalnoj zajednici. faktori multiplikacije investicija (mada nema preciznih statističkih informacija koliki je taj multiplikator za BiH za ovu vrstu investicije - ili bar ja nemam) mora biti veci od 1 a vjerovatno je 2 ili 3 pa neka neko izracuna koliko kao drustvo dobijamo sa investicijom od 600 miliona KM.

6. Na šestom mjestu je pitanje poslovnog imidza, percepcije ostatka svijeta prema investicijama u BiH (Ako se neko odluci za da investira u zemlju 600 miliona KM onda sigurno tamo nema rata.. kao sto se mogu cuti primjeri s ovog foruma da mnogi na zapadu misle da je ovde jos rat isl), psiholoskog efekta za domaći poslovni svijet (ako oni odluce da investiraju, mozda se odluce i drugi da investiraju u druge oblasti, te ako ja ne reagujem na vrijeme i ne investiram prije njih, oni ce uspjeti a ja cu zakasniti na voz) i socijalnog efekta na stanovnistvo (sigurno je da će investicija imati pozitivan efekat na socijalni status određene grupe građana - kroz posao, naknadu zemljista, indirektno kroz posao, pa cak i kroz privremeni posao, te će ti prihodi omoguciti tim porodicama da se manje brinu sta imaju jesti a vise da razmisljaju o drustvu što je pozitivno za sve nas jer postoji direktno proporcionalna veza između neefikasne vlasti i stepena socijalno ugroženog stanovništva)

Eto sest nekih argumenata ZA, za koje oni koji su protiv brane trebaju ponuditi konkretan odgovor ili bar imati smisleni odgovor ako je ozbiljna stvar u pitanju.
Potpisujem !
Goran_35

Post by Goran_35 »

Ja bih samo dod'o :oops: da ce Slavuj Milence :oops: drpiti lovu i izgraditi HE - a i taj dio BiH je za mene jos uvjek BiH sa svojim prirodnim ljepotama...

Ko zna mozda vam budu prodavali struju,a i razvoj koji ce da finansira svjetska banka otici ce tamo-jerbo :oops: ljudi imaju energiju kao preduslov za dalji razvoj.Onda mozda referendum :oops: pa cete vi iz federacije ici po vizu da radite tamo kao gatarbajteri :oops: :D

I sada salu na stranu :oops: ,meni su zaista smjesni argumenti o ocuvanju prirode-kada u cijelom svijetu hidroelektrane zajedno sa vjetrenjacama i solarnom energijom se smatraju ekoloski prihvatljivim oblicima proizvodnje energije!TE su nesto od cega treba bjezati i ako postoji hidroenergetski potencijal svako ga treba iskoristiti!
Takodjer ,veoma vazno je znati da se elektricna energija ne moze skladistiti a voda u akumulacijama moze!
Stari

Post by Stari »

nesvrstan wrote:
Stari wrote:Hm ...Prenj nikako da se vrati da nastavimo diskusiju o hidroelektranama i njihovoj gradnji...ali eto , ako se to uopste nesto racuna, ja sam za kompromis mogle bi se graditi hidroelektrane na rijekama koje su vec svakako pregradjene na vise mjesta (hidroelektrane postoje vec na Drini, Neretvi, Vrbasu, Trebisnjici) i niko se ne buni na te brane koje vec postoje...elektricna energija koja iz njih dolazi ...je svima draga.

Ja sam za to da se ne nacinju one rijeke koje su do sad ostale nedirnute...Una , Sana, i jos neke.
Zar je moguce da se neko ovako provaljuje!
Neretva je vec "naceta" i treba je dokrajciti!
Cuj stari, ako nisi znao rijeke su tekucice i sa svakom branom nastaju dvije rijeke - ona nizvodno i ona uzvodno!

Boze sta sve covjek mora objasnjavati na ovom forumu!
Ako uspijevam ispravno protumaciti ovo tvoje gornje pisanje... (osim toga sto ocito vjerujes da znas puno toga o ovoj materiji) ti nisi za to da se one rijeke koje su dosad netaknute ..takvima i sacuvaju? Buduci da te takav moj stav ...vidno iritira.

Ili si mozda za to da se i one elektrane koje vec postoje ...sruse...pa da bosna stekne nesto sto niko u evropi nema ...sve rijeke netaknute.

A onaj rezon o tome koliko rijeka tece jednim koritom ...te prije te poslije te izmedju (dvije) brane .... :-) ....ukazuje na neke stvari...naravno. Vjerovatno bi ti se svidio prizor koji se ponekad zna pruzati sa onoga sto se nekad zvalo hidromelioracijski postrojenje Grancarevo-Popovo polje.... :D gdje ponekad zna izgledati kao da rijeka tece uzbrdo :D ....mogao bi to koristiti kao krunski argument o stetnosti gradnje hidroelektrana.... :D
kekec

Post by kekec »

Liberalism wrote:Sto se tice argumenata ZA brane, argument u broju radnih mjesta nije argument najvece vaznosti.

Eto sest nekih argumenata ZA, za koje oni koji su protiv brane trebaju ponuditi konkretan odgovor ili bar imati smisleni odgovor ako je ozbiljna stvar u pitanju[/color].
Odgovori na 6 argumenata:

1. Ovaj argument = 0 (nula bodova). TE Gacko izgradila drzava, u vlasnistvu lokalne zajednice- elektroprivrede. Planirane HE u vlasnistvu stranca, koji odredjuje, uzima i odlucuje.

2. 0 bodova. Ili kako bi Cenga rekao: "more bit´ bidne, more bit´ ne bidne".
Kapital ima svoju logiku. Tu nema milosti. Mozda se nekome i pomogne, ali socijale NEMA. Stranac je gazda.

3. 0 bodova.Planirane HE su locirane u "divljini". Nigdje nikakve lokalne firme. A koje su to firme koje bi opsluzivale jednu hidrocentralu gdje je sve automatizovano, a ljudstvo svedeno na minimum potrebnog (opet profit).

4. 0 bodova. Planirane hidrocentrale su kako rekoh u "divljini", daleko od vecih gradova (najblizi Konjic, mali gradic, je oko 30-40 km). Zamisli koliko ce inzinjera i tehnicara biti zainteresovano da se nastani u blizini radnog mjesta. Svi ce vozariti za Sarajevo ili Mostar, eventualno da ce naci stancic u Konjicu ili Glavaticevu, boraviti radnim danima, a vikende ce provoditi sa porodicom.

5. 0 bodova. Faktor multiplikacije ima negativni predznak jer Investitor-stranac ulaze u nesto sto ce samo njemu donijeti profit. 30 godina koristenja i kada izgradjeno ostari i dodje u fazu obaveznog, skupog, remonta, onda ce biti: "Izvolite Bosanci/Hercegovci, "poklanjamo vam hidrocentralu. E tada dolaze "prava" ulaganja. A znamo koliko kosta odrzavanje starog auta, kojem uvijek neki klinac fali, skripi, zahrdja i sl.

6. 0 bodova. Znaju strani investitori kakav je nas imidz, kakvi su nasi zakoni i koji su sve problemi u ovoj zemlji bezzakonja. Nisu oni blesavi. Ulazu tamo gdje je sigurno. Ima dosta toga, ali HE danas nije nikakav pokazatelj. Zasto se ne zalete pa da izgrade autoput V5, aktiviraju vec postojece industrijske kapacitete, fabrike? Ne, to je nesto sto daje profit, ali manji i teze ostvaren. Bolje je imati "fabriku" u vidu HE koja zahtijeva mnogo manje, a daje vise, nego imati fabriku sa "mnogo" radnika, zahtijevnom logistikom, borbom sa konkurencijom na trzistu koje ne oprasta...

Sve u svemu, a imajuci u vidu opasnost od brana na Neretvi, ekoloske probleme koji bi nastali, jasno i glasno treba osuditi svakoga ko je za gradnju istih, jer SVJESNO unistava opste prirodno dobro (pitku vodu, floru i faunu- dosta endemicnih vrsta, obradivu zemlju u rijecnoj dolini, postojecu infrastrukturu itd) i dovodi u opasnost zivote ljudi i njihovih dobara nizvodno.

Plavni talas prije par godina ugrozio Mostar, nanesena, srecom samo, materijalna steta.

Dosta je primjera u svijetu gdje je voda iz hidroakumulacije unistila SVE nizvodno, unistila gradove, infrastrukturu, odnijela ljudske zivote.
http://www.geol.ucsb.edu/faculty/sylves ... e_dam.html
Image

Najnoviji slucaj sa Tarom
http://www.vijesti.cg.yu/naslovna.php?a ... &id=219380
Image

I ne zaboravite:
PRIRODU JE NEMOGUCE POBIJEDITI.
Treba zivjeti sa prirodom, a ne protiv nje.
Pregradjivanje Neretve je atak na prirodu. Ona ce se kad-tad osvetiti.
Neretva je rijeka sa najvecim kolebanjima vodostaja u YU.
Za 24 sata, njen vodostaj poraste za 5 metara ( uz odredjene meteo preduslove).
Ovo nije matematicka pretpostavka, ovo je vec izmjereni rezultat. Radi poredjenja,
prisjetite se poplava u Hrvatskoj i Srbiji, kada na vijestima spiker cita:
"Nivo Drave kod... porastao je od juce za 10 cm".
Uporedi 10 cm sa 500 cm.
Razlika: drasticna.
Podrucje gornjeg toka Neretve je trusno podrucje.
Desi se ZEMLJOTRES.
A brana visoka nekoliko desetina metara, akumulacija vode u milionima litara.
Razmisli.
Last edited by kekec on 25/11/2006 01:16, edited 1 time in total.
kekec

Post by kekec »

Goran_35 wrote:Ja bih samo dod'o :oops: da ce Slavuj Milence :oops: drpiti lovu i izgraditi HE - a i taj dio BiH je za mene jos uvjek BiH sa svojim prirodnim ljepotama...

Ko zna mozda vam budu prodavali struju,a i razvoj koji ce da finansira svjetska banka otici ce tamo-jerbo :oops: ljudi imaju energiju kao preduslov za dalji razvoj.Onda mozda referendum :oops: pa cete vi iz federacije ici po vizu da radite tamo kao gatarbajteri :oops: :D

I sada salu na stranu :oops: ,meni su zaista smjesni argumenti o ocuvanju prirode-kada u cijelom svijetu hidroelektrane zajedno sa vjetrenjacama i solarnom energijom se smatraju ekoloski prihvatljivim oblicima proizvodnje energije!TE su nesto od cega treba bjezati i ako postoji hidroenergetski potencijal svako ga treba iskoristiti!
Takodjer ,veoma vazno je znati da se elektricna energija ne moze skladistiti a voda u akumulacijama moze!
E taj "Slavuj Milence" izgleda zna razmisljati:
http://www.ekomrezabih.net/new/index.ph ... _news=1531
BANJALUKA - Vjetrenjače, kao alternativni izvor električne energije, privukao je pažnju brojnih inostranih i domaćih investitora, spremnih da ulažu u korištenje energije vjetra u Republici Srpskoj.
...
Pocelo je !
Istina, kako ce se zavrsiti, vidjeti cemo, ali na dobrom su putu.

A sto se tice potencijala, mozes li odgovoriti ZASTO SLOVENCI NE IZGRADE HIDROCENTRALU NA SOCI, SAVI ...
I to je hidropotencijal.
Zasto vodu ne skladiste u "svojim buradima", zasto u bosanskim.
Sarafcina

Post by Sarafcina »

Sto se tice argumenata ZA brane, argument u broju radnih mjesta nije argument najvece vaznosti.

Puno bolji argumenti su slijedeæi:

1. U lokalnoj zajednici postoji preduzeæe koje ima izuzetno visoke prihode. Ovi prihodi utticu na ukupan rast prihoda od poslovanja svih preduzeæa u op¹tini (primjer Gacko) te na osnovu toga sama op¹tina/kanton ima znatno vi¹e prihoda po osnovu indirektnih poreza. Ukoliko bi se sva struja tro¹ila u BiH, 17 % prihoda HE bi se ponovo vratio tu. Ako bi se izvozila manje, al to se moze uraditi drugim propisima.
Argument ne stoji, jer prema sadasnjoj situaciji, mi izvozimo struju :). Dakle sve sto sada gradimo...trosi se negdje drugo :).
A drugi razlog zasto ti argument ne stoji (na stranu to sto su pomijesane kruske i jabuke) je to da jedno jako preduzece ne znaci nista. Znaci broj zaposlenih u tom preduzecu odnosno broj onih koji indirektno zive od tog preduzeca.

2. U slucaju kada u lokalnoj zajednici posluje preduzeæe koje ima milionske prihode ta ista firma, vodeci se svojim vlastitim interesima, daje ogrnomnu podrsku lokalnim inicijativama (sponzorstvo kulture i sporta, davanje socijalne pomoci, i pomoci zajednici u krizama). Mozda je nekome ovo smijesno i nebitno, ali kad neku porodicu u gorazdu zadesi stravicna sudbina (te¹ka bolest, tragedija-invaliditet, izgori kuca ili slicno) jedina pomoc stigne ne od drzave vec od takve visoko profitne firme.

To je prica da li je bolje imati ili neimati.

3. Uz svako preduzeæe koje ima visoke prihode, pripoji se bar jos nekoliko lokalnih firmi koje rade sve i svasta za potrebe te firme i po pravilu to su uvijek dobro placeni poslovi (velika firma ne zeli da se cjenka u fening sa lokalnim ponudjacem usluga, ne radi cijene vec zbog drustvenog pritiska).
Hidroelektrane su dosta uske i jako male (iako profitabilne) da bi sluzile za razvoj klastera na podrucju jedne opstine. Kao klaster na nivou drzave (ono da se mi zovemozemlja hidrocentrala) moglebi znaciti.

4. na cetvrtom jestu su uposleni u toj firmi. Nema automatizma u firmi koja dnevno zaraðuje stotine hiljada KM. Tu mora biti zaposlenih. Korist za zajednicu jesu stalno zaposleni. Oni i njihove porodice imaju direktnu korist ali i bar jos 3-5 puta veci broj porodica u lokalnoj zajednici. samo da pomenem smijesno pitanje ziranta. U Gorazdu 90% ljudi koji su digli dugorocne kredite digli su samo iz razloga sto su im ziranti ljudi koji rade u jednoj takvoj firmi (mada to vi iz 'velikih' gradova ne razumijete bas).

Pogledaj odgovor pod jedan. A onda budi ljubazna ili ljubazan pa nazovi elektropirvredu i pitaj koliko ljudi radi u HE jablanica.

5. Na petom mjestu su investicije. Koliko se ulozi za izgradnju (to bitrebali znati ekonomisti) minimalno toliko isto sredstva æe ostati u BiH/lokalnoj zajednici. faktori multiplikacije investicija (mada nema preciznih statistièkih informacija koliki je taj multiplikator za BiH za ovu vrstu investicije - ili bar ja nemam) mora biti veci od 1 a vjerovatno je 2 ili 3 pa neka neko izracuna koliko kao drustvo dobijamo sa investicijom od 600 miliona KM.

To "minimalno ce toliko ostati" mi je malo cudno. Recimo da se na projektovanju, izgradnji i odrzavanju angazuju strane firme. Lokalnoj zajednici ce ostati ono sto oni pojedu i popiju.

6. Na ¹estom mjestu je pitanje poslovnog imidza, percepcije ostatka svijeta prema investicijama u BiH (Ako se neko odluci za da investira u zemlju 600 miliona KM onda sigurno tamo nema rata.. kao sto se mogu cuti primjeri s ovog foruma da mnogi na zapadu misle da je ovde jos rat isl), psiholoskog efekta za domaæi poslovni svijet (ako oni odluce da investiraju, mozda se odluce i drugi da investiraju u druge oblasti, te ako ja ne reagujem na vrijeme i ne investiram prije njih, oni ce uspjeti a ja cu zakasniti na voz) i socijalnog efekta na stanovnistvo (sigurno je da æe investicija imati pozitivan efekat na socijalni status odreðene grupe graðana - kroz posao, naknadu zemljista, indirektno kroz posao, pa cak i kroz privremeni posao, te æe ti prihodi omoguciti tim porodicama da se manje brinu sta imaju jesti a vise da razmisljaju o drustvu ¹to je pozitivno za sve nas jer postoji direktno proporcionalna veza izmeðu neefikasne vlasti i stepena socijalno ugro¾enog stanovni¹tva)

Halo Bosmal... Rambo ja te volim :)
Dobro mi dosli ... dosada alkohol hidrocentrale :)

Eto sest nekih kontraargumenata PROTIV, za koje oni koji trebaju ponuditi konkretan odgovor ili bar imati smisleni odgovor ako je ozbiljna diskusija u pitanju.
kekec

Post by kekec »

http://www.zone-2000.net/arhiv/06/056neret/doc01.htm
- E, DA SAM ZNAO PRIJE ŠTO SAD ZNAM, NE BIH NIKADA HC JABLANICU OVAKVU PODIGAO!
rekao je inžinjer Jaroslav Černi, uvidjevši sve negativne posljedice po stanovništvo neposredno nakon izgradnje i stavljanja u funkciju objekta hidroelektrane, a kada je splasnula graditeljska groznica.
Brane na Soči su ekonomski isplativije, pobogu, podižite ih tamo!!!
Kapital u sprezi sa potkupljivom (i potkupljenom, ne brinite) domaćom političkom elitom uvjerava nas da je "...uništavanje jedinstvenih i izvanrednih prirodnih objekata u zemlji u skladu sa najvišim evropskim standardima".
A nama su pojam "kapital", pojam "elita" i pojam "Evropa" uvijek imponirali. E, pa, skinimo pantolone, nagnimo se naprijed, zažmirimo i..., otvorimo put tim vrijednostima!

Slušajte pažljivo jer rijetke su prilike kad kompetentni i nepotkupljeni imaju priliku govoriti (na žalost anonimno): "Pošto je u pitanju slovenački korporacijski kapital koji nam se infiltrirao prije svega putem Intrade-Energija, lobiranjem vladajućih struktura države (Op.a.: Sjetite se Fate i Janeza), interesntno je upitati se zašto s istim afirmativnim "argumentima" ne pokušavaju investirati u izgradnju velikih brana u gornjem toku rijeke Soče. Ne smiju ni pomisliti na to, a kamoli pokušati!
A Neretva je, u svom gornjem toku, po svim pokazateljima, ljepši, očuvaniji i jedinstveniji prirodni resurs od Soče."
Dvije ljepotice, Soca i Neretva.
Po kojoj logici, po cijoj odluci, jedna ostaje kao ukras,
a druga mora biti unistena.
Cuvati i u njima uzivati.
ImageImage
SherlockHolmes

Post by SherlockHolmes »

Moja dva feninga na ovu temu.

Cini mi se da nije vrijeme dozrelo za gradnju bilo kakvih velikih brana, i ovo je previse za tako malu zemlju.

Najveci dugorocni potencijal BiH, svidjelo se to nama ili ne, ne leze ni u teskoj industriji ni turbo energetici na-zor, vec u poljoprivredi, turizmu, trgovini i donekle komunikacijama. Tu ne koristimo ni 5% od potencijala koje imamo, a ako ga koristimo to radimo za Slovence, Nijemce, Austrijance, Srbijance, itd.

Sto se tice debate i sl, traba apelirati i na emocije i na razum. To uopste nije pitanje, svaki dobar debater (a gosn. Buco, koliko god bio ekspert, to ipak nije) to dobro zna. Odlucujuca pitanja, medjutim, koje obicni gradjanin sebi postavlja su vjerovatnije slicnija:
- "Hoce li mi dijete ovdje napokon naci posao"
- "Hoce li ovi majmuni i mene i djecu poplaviti/potrovati"
- "Hoce li mi moja cijela, lijepa BiH izgledati kao tok Vrbasa, Drine ili Neretve, od onolikih flasa, kesa i mulja?"
- "Ko ce ovdje vise ukrasti? Ima li tu mene i malog Salke?" (ovo je glavno pitanje i za odlucioce, pa ko god bio na vlasti)
itd

Nego:
- "Sta ovo znaci za amaterski ili profesionalni rafting?"
- "Kolikog cu sada sarana moc lagat da sam upec'o"
- "Koliko je ovo MWh, a koliko gradi Kina?"
i sl

Dakle, treba napraviti realnu, pragmaticnu i prilagodjenu strategiju za uticaj na:
- Medije (od Avaza do Dana, od PBS, FBiH do Bijeljine i Pinka, koliko god se to kome gadilo ili ne)
- "Poznate"
- Obicne ljude, tamo gdje su (u kucama, na ulicama, u kafanama, na poslu, na pijacama)
- Odlucioce (uglavnom u kafanama)
- Tehnokrate

Toliko od mene.
Last edited by SherlockHolmes on 27/11/2006 04:00, edited 1 time in total.
SherlockHolmes

Post by SherlockHolmes »

Ammy wrote:

Potpisujem !
Oprostite, ali ne znam u kojem svijetu zivite. Ovako se ni na zapadu ne odlucuje, sem ako neko ulaze svoje novce/zdravlje, sto je rijetkost -- a ne kod nas.

Ovo mozete shvatiti i kao kompliment, ali...
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Opet se vracam u nazad: zasto nije uradjena studija utjecaja na okolis? Zato sto iko kome je imalo stalo do svog obraza i poslovno-profesionalnog renomea nece staviti svoj aferim na tako nesto na rijeci kao sto je Neretva.

A @Liberalism i organizacija koju predstavlja bi trebali biti za vladavinu prava, ili barem postivanje onih zakona koje je drzava sama donjela.
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

Bosanac, koji ce nam K neka studija za okolis? Bitno je da SADA mi uzmemo SVE PARE KOJE MOZEMO i da nam unuci budu dovoljno stabilni i situirani da imaju para i za uvoznu vodu, a kako je krenulo i za uvozni zrak (napomena: TLN skec CISTI HRVATSKI UVOZNI ZRAK u konzervama).

Mene samo interesuje sto mi niko do sada nista ne rece vezano za termoelktranu od dva bloka sto se planira graditi kraj Bugojna...

mislim, hocemo li mi biti najveci proizvodjaci struje u regionu? Sta je cilj svega toga? I cemu onda, sa tim planovima PONOVNO POSKUPLJENJE STRUJE najavljeno za mart/april 2007.g.?
SherlockHolmes

Post by SherlockHolmes »

mIRCerka wrote:Bosanac, koji ce nam K neka studija za okolis? Bitno je da SADA mi uzmemo SVE PARE KOJE MOZEMO i da nam unuci budu dovoljno stabilni i situirani da imaju para i za uvoznu vodu, a kako je krenulo i za uvozni zrak (napomena: TLN skec CISTI HRVATSKI UVOZNI ZRAK u konzervama).

Mene samo interesuje sto mi niko do sada nista ne rece vezano za termoelktranu od dva bloka sto se planira graditi kraj Bugojna...

mislim, hocemo li mi biti najveci proizvodjaci struje u regionu? Sta je cilj svega toga? I cemu onda, sa tim planovima PONOVNO POSKUPLJENJE STRUJE najavljeno za mart/april 2007.g.?
Naravno. I stuja ce biti sve skuplja, sve dok stancamo vise energeticara nego siredzika. A to radimo, evo vec pa bice 50 godina.

I velike hidro i termo elektrane su dugorocno promasene investicije. Sta ce nam ostati nakon njih, malo koga interesuje.
Liberalism

Post by Liberalism »

_BosanaC wrote:Opet se vracam u nazad: zasto nije uradjena studija utjecaja na okolis? Zato sto iko kome je imalo stalo do svog obraza i poslovno-profesionalnog renomea nece staviti svoj aferim na tako nesto na rijeci kao sto je Neretva.

A @Liberalism i organizacija koju predstavlja bi trebali biti za vladavinu prava, ili barem postivanje onih zakona koje je drzava sama donjela.
Liberalizam nikoga ne predstavlja :-) :-) ja sam protiv gradnje hidroakumulacionih jezera ako ti je to lakse ali i istovremeno za sve ono što je u trenutno najbolje za blagostanje svih građana BiH.

Vi izgleda ne bi dali da se gradi brana na neretvi, cak i kad bi se svi nezaposleni ljudi u BiH zaposlili i kad bi imali plate veće nego sto su minimalne plate na zapadu i tu se ja razlikujem od vas a ne u pogledu vladavine prava i drugih bla bla bla argumenata.
Saraswati

Post by Saraswati »

Liberalism wrote:Vi izgleda ne bi dali da se gradi brana na neretvi, cak i kad bi se svi nezaposleni ljudi u BiH zaposlili i kad bi imali plate veće nego sto su minimalne plate na zapadu i tu se ja razlikujem od vas a ne u pogledu vladavine prava i drugih bla bla bla argumenata.
Ne bi :oops:
Post Reply