Izvini, molim te. Naslov teme: OMILJENI LITERARNI GRAD.
Ako je OMILJEN, onda je to sigurno stvar LICNOG ukusa. Pridjev OMILJEN nikako ne moze implicirati objektivnost.
Ako trazis da kazem da je Pariz najvise opisan, obradjivan i opjevan grad, onda ne vidim svrhu rasprave, jer odgovor je DA. I? Zelis da navedem relevantna djela, citate? Ja bih tu temu onda nazvala 'PARIZ kao izvor inspiracije'.
Kako se nisam javila na tu temu, koja me ne bi ni privukla, nego na onu koja je u naslovu, zelim da izdvojim par gradova koji su proizveli najljepsi, najveci dozivljaj u mojoj masti u trenutku citanja njihovih opisa. A ne mog STVARNOG dozivljaja Pariza, Amsterdama ili Osla. Uzgred budi receno, u Parizu sam zivjela i dozivjela sam ga totalno drugacije (i bolje, kad vec pricamo o 'omiljenosti') nego sto sam ga dozivjela kroz literaturu ili film, skoro da se izgubila ona vizija romanticno-revolucionarno-pateticne bljutavosti, koja mi se ovom temom vratila u svijest, nazalost.
O geografiji je pisac ovih redova htio da kaze da za Amerikance postoji jedna drzava mimo njihove, Francuska, barem na platnu, a shodno s tim i jedan Grad, pogodi koji. Taj mali nedostatak u svijesti hegemonista od kojih danas ovisi generalni poredak vrijednosti doveo je prezasicenja i ispiranja mozga jednim te istim kadrom.
Posljedicno, voljela bih vidjeti kako bi izgledala slika svijeta kad bi umjesto hollywoodskih, vodeci bili bollywoodski filmovi i da li i dalje svi 'seljoberi' ludili za gradom svjetlosti. Taj termin, 'seljoberi' mi je toliko mrzak i stran da sam ga ovdje namjerno upotrijebila, u nedostatku gore rijeci, a nikako se ne odnosi na literate i ostale, pogresno si me protumacila.