Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Koliko je to eticki pravilno traziti od tih organizacija da izvrse test genetskog porijekla i da li bi oni uopste pristali na to, zaista ne znam. Mada mislim, to je naglasavam samo moje misljenje, da ljude treba ostaviti da rade svoj posao, taj se test moze obaviti negdje drugo. Mozda se od njih moze dobiti informacija tacno gdje a ako se ne ponude sami da ti to urade radije ih ostavi njihovom poslu, to mora da je mukotrpno......
Prvi put cujem ovako nesto. Mislim na posting i temu.
Gdje se postavljaju ovakva pitanja i teze, na kom institutu? Ovakvu vrstu "rasprave" nisam u ovoj formi nigdje cula.
Koliko je to eticki pravilno traziti od tih organizacija da izvrse test genetskog porijekla i da li bi oni uopste pristali na to, zaista ne znam. Mada mislim, to je naglasavam samo moje misljenje, da ljude treba ostaviti da rade svoj posao, taj se test moze obaviti negdje drugo. Mozda se od njih moze dobiti informacija tacno gdje a ako se ne ponude sami da ti to urade radije ih ostavi njihovom poslu, to mora da je mukotrpno......
Prvi put cujem ovako nesto. Mislim na posting i temu.
Gdje se postavljaju ovakva pitanja i teze, na kom institutu? Ovakvu vrstu "rasprave" nisam u ovoj formi nigdje cula.
Zbunjena sam tim tipom izjava cistih rasa. Pa bar medju studentima ne bi trebalo biti ovakvih reakcija.
Mislim znam svoje porijeklo, ali znaci li to da ga na neki nacin automatski moram stavljati nad ili prvi plan?
U vecini zapadnih zemalja deklarisani bi bili kao rasisti.
(Nauka ostaje nauka i nema veze sa mojom vjerom, nacionalnim ubjedjenima i sl.)
ne radi se o slobodi govora.
Seciraj recenicu tipa "Moje porijeklo je 100%. Moja rasa se zna! " i dobit ce odgovor.
Pa jel se radi o Mängele institutu?
sojka wrote:Zbunjena sam tim tipom izjava cistih rasa. Pa bar medju studentima ne bi trebalo biti ovakvih reakcija.
Mislim znam svoje porijeklo, ali znaci li to da ga na neki nacin automatski moram stavljati nad ili prvi plan?
Upravo sam i ja bio sokiran takvim stavovima. Nije njih bilo puno ali ih je nazalost bilo. Meni su se nazalost desili. Na drugu ruku ne vidim sto su to studenti drugaciji od bilo koga drugog pa da imaju nekakvu vecu svijest?
Ja cu ti reci da nemas pojma o svom porijeklu, nemoj se naci uvrijedjena, znas ko su ti otac, majka, dejdovi, pradjedovi i ko zna dokle u porodicno stablo. Ali prije ili kasnije se taj trag zagubi. Mislio sam da znam i ja svoje porijeklo i cak slusajuci ove kvazi-istoricare svsta covjek moze povjerovati.
Ljudi koji stavljaju svoju rasu ili nacionalnost ili bilo koju drugu pripadnost u prvi plan i na prvo mjesto (ubrajam i religiju u ovo) su naj blaze receno, blize majmunu nego covjeku.
pitt wrote:
neki dan vozim ulicom kroz mahalu kad neki momci rostiljalju a na kuci okacena ogromna zastava White Pride Worldwide. Bem ti freedom of speech
ma nije valjda u ovoj finoj integriranoj sredini
Sviju mi u brentwoodu. Sto je najgore ni hood nije toliko daleko :D
Prilikom identifikacije zrtava vrsi se usporedba roditeljskih kromosoma i kromosoma same zrtve. Tako se dolazi do identifikacije
Ovaj dio ne stoji!
Naime, hromosomi su oooooooooogroooooomni i analiza kompletnog hromosoma bi bila neproduktivna. U biti se posmatra 15+1 specifična sekvenca (locus) raspoređena na tih 46 hromosma (u konkretnom slučaju identifikacije žrtava rata u BiH - broj tih sekvenci može da varira po principu veći broj sekvenci veća preciznost identifikacije). Svaka sekvenca se u tjelesnim ćelijama javlja u duplikatu pri čemu se jedna kopija nasljeđuje od oca a druga od majke. Sekvence se javljaju u različitom broju varijanti (aleli). Ukoliko neka osoba ima dvije iste varijante (alela) neke sekvence (lokusa) onda je homozigotna a ako su varijante različite onda je heterozigotna. Svaka varijanta se u različitim populacijama javlja sa različitom frekvencijom tako da je vjerovatnoća da vaš genom sadrži varijantu A nije ista ako ste porijeklom sa Bliskog Istoka kao da vučete korijene iz Skandinavije.
Identifikacija nikad nije apsolutna tj. 100 %. Kada se odrede varijante na svih 15+1 sekvenci onda statistika stupa na snagu i računa se vjerovatnoća da je dobiveni profil identičan sa profilom neke osobe. Rezultat je obično 99,999999....%.
Last edited by safran on 14/11/2006 21:15, edited 1 time in total.
sojka wrote:Zbunjena sam tim tipom izjava cistih rasa. Pa bar medju studentima ne bi trebalo biti ovakvih reakcija.
Nije riječ o rasama - riječ je o tzv. genetskim linijama pri čemu je jako teško odrediti "čiste" linije. Naime, DNK pamti jako dugo - stotinama hiljada godina unatrag do vremena kada je stanovništvo živjelo u relativno malim skupinama unutar kojih je pronalazilo reproduktivne partnere a migracije su bile slabe i spore. U takvim uslovima se tokom vremena akumuliraju promjene unutar jedne skupine koje je razlikuju od druge takve skupine. To je u biti proces specijacije ili nastajanja novih vrsta. Današnje stanovništvo je izmiješano kao posljedica migracija tako da i te tzv. čiste linije nisu više tako čiste.
Da bi se odredila čista linija potrebno je pronaći populaciju koja se nije puno izmijenila stotinama hiljada godina što je poprilično teško. Zato postoje algoritmi koji omogućuju derivaciju predačkog genotipa od dostupnih podataka.
Poenta - kada je riječ o DNK cijela priča o rasama, nacijama i narodima - ZDRAAAAAAAAAAVOOOOOO!
safran wrote:Prilikom identifikacije zrtava vrsi se usporedba roditeljskih kromosoma i kromosoma same zrtve. Tako se dolazi do identifikacije
Ovaj dio ne stoji!
Naime, hromosomi su oooooooooogroooooomni i analiza kompletnog hromosoma bi bila neproduktivna. U biti se posmatra 15+1 specifična sekvenca (locus) raspoređena na tih 46 hromosma (u konkretnom slučaju identifikacije žrtava rata u BiH - broj tih sekvenci može da varira po principu veći broj sekvenci veća preciznost identifikacije). Svaka sekvenca se u tjelesnim ćelijama javlja u duplikatu pri čemu se jedna kopija nasljeđuje od oca a druga od majke. Sekvence se javljaju u različitom broju varijanti (aleli). Ukoliko neka osoba ima dvije iste varijante (alela) neke sekvence (lokusa) onda je homozigotna a ako su varijante različite onda je heterozigotna. Svaka varijanta se u različitim populacijama javlja sa različitom frekvencijom tako da je vjerovatnoća da vaš genom sadrži varijantu A nije ista ako ste porijeklom sa Bliskog Istoka kao da vučete korijene iz Skandinavije.
Identifikacija nikad nije apsolutna tj. 100 %. Kada se odrede varijante na svih 15+1 sekvenci onda statistika stupa na snagu i računa se vjerovatnoća da dvije nasumično odabrane osobe imaju identičan profil. Rezultat je obično 99,999999....%.
safran wrote:Prilikom identifikacije zrtava vrsi se usporedba roditeljskih kromosoma i kromosoma same zrtve. Tako se dolazi do identifikacije
Ovaj dio ne stoji!
Identifikacija nikad nije apsolutna tj. 100 %. Kada se odrede varijante na svih 15+1 sekvenci onda statistika stupa na snagu i računa se vjerovatnoća da je dobiveni profil identičan profilu neke osobe. Rezultat je obično 99,999999....%.
Hvala Ovo vrijedi ponoviti jos jednom.
Sorry, potkrala mi se greška - sad je ispravljeno.
Nema problema, i drugi put.
who cares rasa... nacija...
to su stvari na koje ionako nisam mogao uticati niti birati.
ne vidim razlog da budem ponosan ili imam kompleks.
porijeklo me pretjerano ne zanima. to sto mi neko kaze da sam ja plemenitog porijekla (neki unuci gospodina Radoncica i gospodina Selimovica ce to vjerovatno pricati za sebe), kao sto se danas mnogi busaju u prsa slavnim dedom koji je bio jedan od kljucnih clanova KPJ. So what. Elite dodju i prodju. Nacije nastanu i utope se. Rase se mijesaju. Zivot jarane .
Nije riječ o rasama - riječ je o tzv. genetskim linijama pri čemu je jako teško odrediti "čiste" linije. Naime, DNK pamti jako dugo - stotinama hiljada godina unatrag do vremena kada je stanovništvo živjelo u relativno malim skupinama unutar kojih je pronalazilo reproduktivne partnere a migracije su bile slabe i spore. U takvim uslovima se tokom vremena akumuliraju promjene unutar jedne skupine koje je razlikuju od druge takve skupine. To je u biti proces specijacije ili nastajanja novih vrsta. Današnje stanovništvo je izmiješano kao posljedica migracija tako da i te tzv. čiste linije nisu više tako čiste.
Da bi se odredila čista linija potrebno je pronaći populaciju koja se nije puno izmijenila stotinama hiljada godina što je poprilično teško. Zato postoje algoritmi koji omogućuju derivaciju predačkog genotipa od dostupnih podataka.
Poenta - kada je riječ o DNK cijela priča o rasama, nacijama i narodima - ZDRAAAAAAAAAAVOOOOOO!