Slobodna Marihuana

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

sojka

Post by sojka »

car-x wrote:
sojka wrote:Ne radi mi se prosudjivanjima narkoman,nenarkoman,komercijalnim drustvenim deplasiranjima, city rekordsima...nego oslabanjima balasta koji ih je odvec, ovisnosti...dakle zdravom razumu iole...

Care,
par prijedloga
ako se toliko brinemo za zdravlje i protiv ovisnosti, onda zabranimo kafu, cigare, pivo, rakiju (i sva ostali alkohol), bijeli hljeb, cokoladu, kapi za nos, ljepilo, benzin, ugalj, ...

kafa- caj, cokoladni kappucino, kakao
cigare- dzvake
alkohol- sok
bijeli hljeb- crni :) :D
cokolada- voce
kapi za nos- ulje za nos
ljepilo- DIN norme ljepila, bio ljepak
benzin- solarna energija i sl.
ugalj- gas

I sam vidis da je dovoljno problematike, a stize nova...
Slazes li se?
ne slazem se..
ove stvari se nikad nece rijesiti, jer prije svega drzava na tome ima veliku dobit (alkohol, benzin, cigare, ..)..

Pa ni ja sasvim. Mislim ne gubim nadu da se mnoge drzave bore protiv toga. Obicno zeleni.

a kad bi legalizacija marihuane bila nas najveci problem, ja bi (pored svog silnog straha od visine) pristo da skocim ne sa starog mosta, nego s one kuce pored mosta (jos 5-6 metara vise)..

Smatram da imamo i vecih problema, nego pitanje legalizacije trave. Kod nas je skoro sve legalizovano. Narkotike dobijamo i bez recepta u apotekama. (Tema je bila nekad.)

zato mi se cini malo licemjernim silna glasna borba PROTIV DROGE, a kad malo otvoris oci, droga je na svakom koraku.. legalizacija marihuane bi samo usmjerila lovu iz dzepova kojekakvih dilera u drzavnu kasu (da ne govorimo o turistickoj mogucnosti eksploatacije) a musterije bi ostale iste..
Iz tvoje tacke gledista da, ali pitanje je na koji nacin se drzave trude da ponude nesto drugo, da zamijene necim daleko boljim po sve, idejama, filmovima, drugim vidovima rekreacije i opustanja.
Liberalism

Post by Liberalism »

3per wrote:
Liberalism wrote:A sto je marihuana zabranjena?
Ako znas engleski i ako te ne prestrasi duzina teksta:)

http://magazine.audubon.org/incite/incite9911.html

http://www.forbes.com/services/2005/06/ ... 02pot.html
Nisam procitao tvoje linkove, al vjerovatno si ti pa nam svima mozes reci zbog cega je marihuana zabranjena u Bosni?

Sta je to toliko strasno za nas a nije za Holandjane? Jesmo li mi bas pameni a oni glupi?
EI Presidente

Post by EI Presidente »

evo zgodne naprave, pusis strogo thc, nista cadz, dim, pizdarije... :D samo ga cijena yebe...

http://www.vaporwarehouse.com/store/sho ... lcano.html

jedno je sigurno: glava te nece zaboliti od osobe koja voli zapalit' Image

al' ce te sigurno zaboliti od samozvanih moralista, vjernika, i ostalih pravednika....
danas

Post by danas »

EI Presidente wrote:evo zgodne naprave, pusis strogo thc, nista cadz, dim, pizdarije... :D samo ga cijena yebe...

al' ce te sigurno zaboliti od samozvanih moralista, vjernika, i ostalih pravednika....
smotas li ga katkad prezidente :lol: :lol: :lol:
Salko sto je u vodu skako

Post by Salko sto je u vodu skako »

PITARKA_SA wrote:zar marihuana nije legalizovana kod nas?? :? :D :D

ups....do mene je onda :D :D
nije jos pitarko...
reformator

Post by reformator »

tko je rekao:trava je buducnost?
1.krava
2.narkoman
3.travar
neocekivana_sila

Post by neocekivana_sila »

nije bitno da li droga ili joga, samo je bitno cemu dodjes putem toga
Salko sto je u vodu skako

#58 Re: Slobodna Marihuana

Post by Salko sto je u vodu skako »

Loading... wrote:Dali ste za legalizaciju marihuane?
U Holandiji to funkcioniše pravo dobro i kontrolisano je, što znači da nemožeš baš eto tako da je uzgajaš, prodaješ, duvaš itd.
Jest li za legalizaciju ili ne?
odakle ti to da to u holandiji funkcionise dobro i da je sve pod kontrolom???
EI Presidente

Post by EI Presidente »

danas wrote:
EI Presidente wrote:evo zgodne naprave, pusis strogo thc, nista cadz, dim, pizdarije... :D samo ga cijena yebe...

Ja ne motam jer imam pipe. :D Smotas li ga ti Mrs. Today?
danas

Post by danas »

EI Presidente wrote:
danas wrote:

ne motam ti ja :D ja sam ti naturally high :lol: :lol: :lol: :lol:

uzesmo i senat prezidente :wink:
EI Presidente

Post by EI Presidente »

danas wrote:
EI Presidente wrote:
danas wrote: smotas li ga katkad prezidente :lol: :lol: :lol:
ne motam ti ja :D ja sam ti naturally high :lol: :lol: :lol: :lol:

uzesmo i senat prezidente :wink:
sta ba uzesmo? Jel to proglasise Virginiu nasom? odo trazit vijesti :D
gavrilo

#62 Re: Slobodna Marihuana

Post by gavrilo »

da!

kada se rakija, votka i ostali spirituozi slobodno prodaju, ne vidim razlog zasto se nebi trava legalizovala
Sarafcina

Post by Sarafcina »

Liberalism wrote:
3per wrote:
Liberalism wrote:A sto je marihuana zabranjena?
Ako znas engleski i ako te ne prestrasi duzina teksta:)

http://magazine.audubon.org/incite/incite9911.html

http://www.forbes.com/services/2005/06/ ... 02pot.html
Nisam procitao tvoje linkove, al vjerovatno si ti pa nam svima mozes reci zbog cega je marihuana zabranjena u Bosni?

Sta je to toliko strasno za nas a nije za Holandjane? Jesmo li mi bas pameni a oni glupi?

a sto se mi ne bi ugledali na Nijemce ;)
Ili Singapurce ;)
ili Amerikance :D ;)
ili ja Japance :)
odakle ti od citavog dunjaluka :) da izvadis ... holandjane :D
Liberalism

Post by Liberalism »

Fali li nesto Holandjanima zato sto je kod njih legalizovana marihuana?

Kad bi se u Bosni legalizovala marihuana, da li bi kod nas bilo na svakom koraku po desetine firmi kompanija i preduzeća kao sto je to slucaj sa Holandijom :-) :D ?

Sta li sa liberalizaciom marihuane bilo gore u Bosni nego sto je sad?
Sarafcina

Post by Sarafcina »

Liberalism wrote:Fali li nesto Holandjanima zato sto je kod njih legalizovana marihuana?

Kad bi se u Bosni legalizovala marihuana, da li bi kod nas bilo na svakom koraku po desetine firmi kompanija i preduzeæa kao sto je to slucaj sa Holandijom :-) :D ?

Ma ne fali ni Amerikancima ni Nijemcima nista bez ganje :). A meni je njemacki laksi :P
Liberalism

Post by Liberalism »

Sarafcina wrote:
Liberalism wrote:Fali li nesto Holandjanima zato sto je kod njih legalizovana marihuana?

Kad bi se u Bosni legalizovala marihuana, da li bi kod nas bilo na svakom koraku po desetine firmi kompanija i preduzeća kao sto je to slucaj sa Holandijom :-) :D ?

Ma ne fali ni Amerikancima ni Nijemcima nista bez ganje :). A meni je njemacki laksi :P
Imas pravo slab argument.

To ti dodje isto kao da si rekao sto ce meni stan kad ga mnogi nemaju, sto bi ga ja imao.
Sarafcina

Post by Sarafcina »

Liberalism wrote:
Sarafcina wrote:

Kad bi se u Bosni legalizovala marihuana, da li bi kod nas bilo na svakom koraku po desetine firmi kompanija i preduzeæa kao sto je to slucaj sa Holandijom :-) :D ?

Imas pravo slab argument.

To ti dodje isto kao da si rekao sto ce meni stan kad ga mnogi nemaju, sto bi ga ja imao.

Mislis sta ce meni ganja kad je mnogi nemaju? ;)
tempora

#68 Re: Slobodna Marihuana

Post by tempora »

U Holandiji to funkcioniše pravo dobro i kontrolisano je, što znači da nemožeš baš eto tako da je uzgajaš, prodaješ, duvaš itd.
Tako velis? Prvo, marihuana u Holandiji nije "legalizovana" Tom rjecju namece se misao, da je konzumiranje botanike dozvoljeno svuda, na sve nacine i u mogucim zeljenim kolicinama! Glede trave u Holandiji postoji "gedogen beleid" sto ce reci, da postoji odredjen "nivo" konzumpcije koji se gradjaninu "progleda" kroz prste. Znaci jasno je naznaceno koliko mozes imati u dzepu ili koliko stabljika mozes posaditi na balkonu! Naravno, niko te na ulici nece zaustaviti zato sto pusis gudru, ako nisi maloljetan. Na mjestima na kojima se prodaje trava, zabranjena je prodaja ili konzumpcija alkohola. Takodjer apsolutno ne mozes pusiti na svim mjestima, znaci u kafanama, kaficima, restoranima tj jednom rijecju u ugostiteljstvu je zabranjeno pusenje trave. Opcenito, skoro posvuda je zabranjeno pusenje cigareta osim na jasno naznacenim mjestima. A oni koji prekrse te zone ( kao recimo ako neko pusi na metro stanici ili na peronu zeljeznicke stanice) dobije "po usima" velikom novcanom kaznom.
Ilegalni "proizvodjaci" ove stabljike svakodnevno bivaju otkriveni a novcane kazne su veoma veoma veoma visoke. Mimo toga, opstine se svaka na svoj nacin efikasno bore protiv ilegalnih "rasadnika" pa eto tako neki dan u mojoj ulici osvane opstinski plakat na prozoru jednog stana gdje stoji prekrizen znak marihuane i "oglas" da je jos jedan diler i proizvodjac trave uhvacen na djelu.
Mimo svega toga, odredjene vrste trave se svrstavaju u rang visokih droga zbog kojekakvih substanci koje se stavljaju kako bi se valjda pojacao efekat.
E sad, bez obzira sto je sve tako lijepo uredjeno u Holandiji, gdje zakoni manje vise funkcionisu i gdje se blagostanje gradjanina ove drzave ne moze porediti sa onim u BiH, zar zaista mislis, da se ove dvije zemlje uopste mogu porediti ili da bi legalizacija imala isti efekat u BiH?
Naravno da je u BiH konzumpcija marihuane ili teskih droga veoma razvijena ali bi bilo zanimljivo istraziti koliko sistem i polozaj drustva utjece na ovu rasprostranjenost?
Mislim da je zamisao o legalizaciji pogresna iz prostog razloga sto u drzavi nista ne funkcionise.
Liberalism

#69 Re: Slobodna Marihuana

Post by Liberalism »

tempora wrote:
Tako velis? Prvo, marihuana u Holandiji nije "legalizovana" Tom rjecju namece se misao, da je konzumiranje botanike dozvoljeno svuda, na sve nacine i u mogucim zeljenim kolicinama! Glede trave u Holandiji postoji "gedogen beleid" sto ce reci, da postoji odredjen "nivo" konzumpcije koji se gradjaninu "progleda" kroz prste. Znaci jasno je naznaceno koliko mozes imati u dzepu ili koliko stabljika mozes posaditi na balkonu! Naravno, niko te na ulici nece zaustaviti zato sto pusis gudru, ako nisi maloljetan. Na mjestima na kojima se prodaje trava, zabranjena je prodaja ili konzumpcija alkohola. Takodjer apsolutno ne mozes pusiti na svim mjestima, znaci u kafanama, kaficima, restoranima tj jednom rijecju u ugostiteljstvu je zabranjeno pusenje trave. Opcenito, skoro posvuda je zabranjeno pusenje cigareta osim na jasno naznacenim mjestima. A oni koji prekrse te zone ( kao recimo ako neko pusi na metro stanici ili na peronu zeljeznicke stanice) dobije "po usima" velikom novcanom kaznom.
Ilegalni "proizvodjaci" ove stabljike svakodnevno bivaju otkriveni a novcane kazne su veoma veoma veoma visoke. Mimo toga, opstine se svaka na svoj nacin efikasno bore protiv ilegalnih "rasadnika" pa eto tako neki dan u mojoj ulici osvane opstinski plakat na prozoru jednog stana gdje stoji prekrizen znak marihuane i "oglas" da je jos jedan diler i proizvodjac trave uhvacen na djelu.
Mimo svega toga, odredjene vrste trave se svrstavaju u rang visokih droga zbog kojekakvih substanci koje se stavljaju kako bi se valjda pojacao efekat.
E sad, bez obzira sto je sve tako lijepo uredjeno u Holandiji, gdje zakoni manje vise funkcionisu i gdje se blagostanje gradjanina ove drzave ne moze porediti sa onim u BiH, zar zaista mislis, da se ove dvije zemlje uopste mogu porediti ili da bi legalizacija imala isti efekat u BiH?
Naravno da je u BiH konzumpcija marihuane ili teskih droga veoma razvijena ali bi bilo zanimljivo istraziti koliko sistem i polozaj drustva utjece na ovu rasprostranjenost?
Mislim da je zamisao o legalizaciji pogresna iz prostog razloga sto u drzavi nista ne funkcionise.
Kakve to veze ima sa zabranom koristenja marihuane? Mislim ovo sto u drzavi nista ne funkcionise?

U slucaju da u drzavi sve funkcionise (npr kao u zemljama evrope), sta bi tad trebalo? Legalizovati?
:-)
car-x

#70 Re: Slobodna Marihuana

Post by car-x »

tempora wrote:Tako velis? Prvo, marihuana u Holandiji nije "legalizovana" Tom rjecju namece se misao, da je konzumiranje botanike dozvoljeno svuda, na sve nacine i u mogucim zeljenim kolicinama! Glede trave u Holandiji postoji "gedogen beleid" sto ce reci, da postoji odredjen "nivo" konzumpcije koji se gradjaninu "progleda" kroz prste. Znaci jasno je naznaceno koliko mozes imati u dzepu ili koliko stabljika mozes posaditi na balkonu! Naravno, niko te na ulici nece zaustaviti zato sto pusis gudru, ako nisi maloljetan. Na mjestima na kojima se prodaje trava, zabranjena je prodaja ili konzumpcija alkohola. Takodjer apsolutno ne mozes pusiti na svim mjestima, znaci u kafanama, kaficima, restoranima tj jednom rijecju u ugostiteljstvu je zabranjeno pusenje trave. Opcenito, skoro posvuda je zabranjeno pusenje cigareta osim na jasno naznacenim mjestima. A oni koji prekrse te zone ( kao recimo ako neko pusi na metro stanici ili na peronu zeljeznicke stanice) dobije "po usima" velikom novcanom kaznom.
off-topic totalno:
za ovaj prvi put sam mislio da si se zajebala (mada slovo a i slovo p na tastaturi stoji pravo daleko), ali kod drugog puta me je zainteresovalo.. odakle ti fakat ovo konzumpcija za konzumaciju? jel to neka holandska rijec ili neki mega-lokalizam za koji nisam cuo?
tempora

#71 Re: Slobodna Marihuana

Post by tempora »

car-x wrote:
tempora wrote:Tako velis? Prvo, marihuana u Holandiji nije "legalizovana" Tom rjecju namece se misao, da je konzumiranje botanike dozvoljeno svuda, na sve nacine i u mogucim zeljenim kolicinama! Glede trave u Holandiji postoji "gedogen beleid" sto ce reci, da postoji odredjen "nivo" konzumpcije koji se gradjaninu "progleda" kroz prste. Znaci jasno je naznaceno koliko mozes imati u dzepu ili koliko stabljika mozes posaditi na balkonu! Naravno, niko te na ulici nece zaustaviti zato sto pusis gudru, ako nisi maloljetan. Na mjestima na kojima se prodaje trava, zabranjena je prodaja ili konzumpcija alkohola. Takodjer apsolutno ne mozes pusiti na svim mjestima, znaci u kafanama, kaficima, restoranima tj jednom rijecju u ugostiteljstvu je zabranjeno pusenje trave. Opcenito, skoro posvuda je zabranjeno pusenje cigareta osim na jasno naznacenim mjestima. A oni koji prekrse te zone ( kao recimo ako neko pusi na metro stanici ili na peronu zeljeznicke stanice) dobije "po usima" velikom novcanom kaznom.
off-topic totalno:
za ovaj prvi put sam mislio da si se zajebala (mada slovo a i slovo p na tastaturi stoji pravo daleko), ali kod drugog puta me je zainteresovalo.. odakle ti fakat ovo konzumpcija za konzumaciju? jel to neka holandska rijec ili neki mega-lokalizam za koji nisam cuo?
Duboko se izvinjavam. :) Hvala na opomeni, da nisi spomenuo, nikad ne bih skontala da sam prisvojila holandsku rijec :-? i prevela je na nas. :shock: Katastrofa! A inace ne duvam. :oops:
Loading...

#72 Re: Slobodna Marihuana

Post by Loading... »

Salko sto je u vodu skako wrote:
odakle ti to da to u holandiji funkcionise dobro i da je sve pod kontrolom???
Jer sam tamo živio 5 i pol godina.

A što pitaš?
car-x

#73 Re: Slobodna Marihuana

Post by car-x »

tempora wrote:Duboko se izvinjavam. :) Hvala na opomeni, da nisi spomenuo, nikad ne bih skontala da sam prisvojila holandsku rijec :-? i prevela je na nas. :shock: Katastrofa! A inace ne duvam. :oops:
meni je bilo interesantno, jer nisam nikad cuo u tom obliku, pa sam konto da se mora raditi o nekom stranjskom jeziku, a s obzirom na geografsku ti sirinu i duzinu, holandski je bio prva sumnja.. ;)

produvaj ponekad.. lakse se spava.. hehe
tempora

#74 Re: Slobodna Marihuana

Post by tempora »

Liberalism wrote:
tempora wrote:
Kakve to veze ima sa zabranom koristenja marihuane? Mislim ovo sto u drzavi nista ne funkcionise?

U slucaju da u drzavi sve funkcionise (npr kao u zemljama evrope), sta bi tad trebalo? Legalizovati?
:-)

Pa ako se ne varam, itekako ima? Mislis li da ce nasi "organi" uspjesno drzati legalizaciju pod kontrolom?
GandalfSivi

Post by GandalfSivi »

Vuja je raja. Legalizuj.
Post Reply