ZDRAVA ISHRANA - recepti

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

FFK as Lucy01

Post by FFK as Lucy01 »

Hierarchia wrote:
Lucy01 wrote:
Hierarchia wrote:Ja cesto pravim te salate sa ribom (tunjevina iz konzerve).
Prokuhas makarone (sitne). Narezes dvije crvene paprike i dva paradajza, dodas u procijedjene i ohladjene makarone. Dodas konzervu kukuruza, masline, konzernu tunjevine. Dresing: pavlaku pomijesati sa malo majoneze, senfa, sirceta, dodati bosiljak, sol i biber. Preliti dresingom salatu i promijesati. Prakticna je, brzo se pravi, nema puno keckanja po sporetu (osim ako makarone ne pokipe :D )
I ja...uf dobra pravo :-), samo umjesto iz konzerve koristim susenu tunjevinu (zdravija ;-) )
Kakvu susenu? Nikad cula...
Ako si u US, imas da kupis u specijalizovanim prodavnicama susenu (oli dimljenu) tunjevinu...dooobrrraaaa.
Hierarchia

Post by Hierarchia »

Lucy01 wrote:
Hierarchia wrote:
Lucy01 wrote: I ja...uf dobra pravo :-), samo umjesto iz konzerve koristim susenu tunjevinu (zdravija ;-) )
Kakvu susenu? Nikad cula...
Ako si u US, imas da kupis u specijalizovanim prodavnicama susenu (oli dimljenu) tunjevinu...dooobrrraaaa.
Nisam, u Sarajevu sam. Posalji nam postom svima po paklo. :-)
Hierarchia

Post by Hierarchia »

Ali ima dimljeni losos. To sam vidjela ovdje. To mi ne djeluje bas najzdravije (tovljeni losos ko zna od kuda + dimljenje hrane - sumnjiv proces)-
FFK as Lucy01

Post by FFK as Lucy01 »

Hierarchia wrote:
Lucy01 wrote:
Hierarchia wrote: Kakvu susenu? Nikad cula...
Nisam, u Sarajevu sam. Posalji nam postom svima po paklo. :-)
Upecat cu ti jednu, pa ti sama osusi :lol:
Hierarchia

Post by Hierarchia »

Sto se tice ribe, najzdravija je ona koja je najbogatija omega-3 kiselinama. Tu spadaju losos, skusa i tuna. Skusa je najbogatija, ali mi je dosta neukusna (ima jak miris). Losos je ok. Tuna je velika riba, a poznato je da se u vecim ribama zazdrava vise toksina. Zato su najbolje sitnije ribice.
Ja ribu spremam u onim celofanskim vrecicama u rerni, rijetko przim na ulju.
Prvo mariniram (limun, zacini, maslinovo ulje) a onda to ubacim u rernu. Trebalo bi jesti svake sedmice makar 1-2 puta. Doduse, ja doruckujem cesto ribu u konzervi.
debela

Post by debela »

e ovo je super. nasla sam recept na kesici gotove supe :D

varivo sa puretinom i porilukom

preprzite na kockice narezano purece meso (240 g), dodajte na kolutice narezan poriluk (50 g), promjesajte i zalijte sa 9 dl vode u kojoj ste razmutili juhu. neka varivo zavri pa dodajte 1 dl mlijeka i kuhajte jos 10 minuta. prema ukusu posolite i pospite sjeckanim persunom ili zakiselite sircetom sa zacinskim biljem.
anais_nin

Post by anais_nin »

jao sto cu da se zabavljam u narednih par sedmica :D
Hierarchia

Post by Hierarchia »

Ovo je jos jedno u nizu omiljenih jela. Pravim ga vrlo cesto, izmedju ostalog i zbog citata na dnu. :-)

Kuskus šarenilo

kuskus stavite u posudu, pa ga prelijte kipućom vodom i dodajte prstohvat morske soli. Poklopite i ostavite da stoji najmanje 20 minuta.
U kipućoj vodi, kojoj ste dodali prstohvat soli, skuhajte grašak, izvadite ga i odmah stavite u hladnu vodu da zadrži svijetlozelenu boju.
Nakon toga, u kipućoj posoljenoj vodi skuhajte narezanu mrkvu i brokulu.
U tavi zagrijte 1 kasicicu maslinova ulja, dodajte gljive i pirjajte ih nekoliko minuta. Dodajte tamari i sve zajedno još kratko propirjajte.
Gljivama dodajte kuskus, kuhano povrće, ocijeđeni kukuruz šećerac, 2 kasike maslinova ulja te sve poprskajte limunovim sokom i pospite nasjeckanim začinskim biljem.

"Podijeliti senzualnu hranu s osobom koju volite”
, definicija je užitka Aine McAteer, poznate makrobiotičke kuharice. Ovaj je recept svrstala u “hranu za ljubav”, stoga predlažemo da i vi nekome uljepšate dan s brižno pripremljenim cous-cousom.
cHupjahalic@

Post by cHupjahalic@ »

Hierarchia wrote:Ali ima dimljeni losos. To sam vidjela ovdje. To mi ne djeluje bas najzdravije (tovljeni losos ko zna od kuda + dimljenje hrane - sumnjiv proces)-
U Norveskoj sam gledala kako sreduju dimljeni losos i puno je zdravije nego npr nase suho meso. Znam da filete od lososa "premazu" sa sasvim malo soli i secera, puste da odstoji par dana, operu to sve, premazu konjakom i objese da se susi, prvo u prostoriji gdje je vec zapaljena smreka (ubij me, al` ne znam od cega... to valjda radi mirisa :D ) tako da povuce malo tog mirisa i dan poslije se iznese vani i susi 5 - 6 dana na suhom zraku.

@anais Ovo nije recept, jedino ako ne kontas i ti susiti losos. :D

Ako nekoga interesuju recepti od raznih riba samo recite.... ja redovno konzumiram ribu. Jucer sam bas jela losos sa rostilja sa povrcem (nisam ja to pravila :D ).
cHupjahalic@

Post by cHupjahalic@ »

@Hierarchia

Ovaj zadnji recept je izgleda dobar, kuskus volim i bas cu ovo probati srediti jedan dan. :-)
Hvala ti... imas super recepte. :)
Hierarchia

Post by Hierarchia »

cHupjahalic@ wrote:
Hierarchia wrote:Ali ima dimljeni losos. To sam vidjela ovdje. To mi ne djeluje bas najzdravije (tovljeni losos ko zna od kuda + dimljenje hrane - sumnjiv proces)-
U Norveskoj sam gledala kako sreduju dimljeni losos i puno je zdravije nego npr nase suho meso. Znam da filete od lososa "premazu" sa sasvim malo soli i secera, puste da odstoji par dana, operu to sve, premazu konjakom i objese da se susi, prvo u prostoriji gdje je vec zapaljena smreka (ubij me, al` ne znam od cega... to valjda radi mirisa :D ) tako da povuce malo tog mirisa i dan poslije se iznese vani i susi 5 - 6 dana na suhom zraku.

Ako nekoga interesuju recepti od raznih riba samo recite.... ja redovno konzumiram ribu. Jucer sam bas jela losos sa rostilja sa povrcem (nisam ja to pravila :D ).
Mene interesuju. Samo nek nije przeno.
anais_nin

Post by anais_nin »

cHupjahalic@ wrote:

ribe obavezno stavljaj :D kod mene se riba vecinom sprema u rerni marinirana i u aluminijskog foliji ili na rostilju :D svi recepti dobrodosli :D
cHupjahalic@

Post by cHupjahalic@ »

OK, vidjet cu ovih dana kad imala vremena pa naci recepte od jela sa ribom sto sam do sada pripremala i ubacit ih na forum. :-)
Imam ih poprilicno dosta tako da ce biti zanimljivo. :D

Ako neko ima kakav fin recept i najbolji nacin za pripremanje rakova pisite ovdje (ja stvarno pojma nemam o nacinu pripremanja rakova)... njam njam. :-)
Last edited by cHupjahalic@ on 07/11/2006 23:14, edited 1 time in total.
Hierarchia

Post by Hierarchia »

Meni je ukus dimljenog lososa predivan, ali se stalno sustezem jer ne znam kakvim je sve procesima napravljen. Sjetim se samo suhog mesa i bakterija u njemu. Anais, kako spremas u alufoliji? Samo uvijes?
anais_nin

Post by anais_nin »

joj ostala mi je knjiga Kao voda za cokoladu u sarajevu :oops: ali ta knjiga je prepuna izvanrednih recepata :D
cHupjahalic@

Post by cHupjahalic@ »

Hierarchia wrote:Meni je ukus dimljenog lososa predivan, ali se stalno sustezem jer ne znam kakvim je sve procesima napravljen. Sjetim se samo suhog mesa i bakterija u njemu. Anais, kako spremas u alufoliji? Samo uvijes?
Ako te nesto vise interesuje u vezi dimljenog lososa mogu ja provjeriti na par stranica ovdje pa ti javiti, jer znam da imaju procedure koje moraju slijediti (nece japanac kupiti bilo sta :D ).
Najbolje isto tako da provjeris porijeklo dimljenog lososa...

A sto se tice folije dosta ribe pripremam tako... mariniram, ubacim u foliju i pecem...
Kao sto sam rekla recepte cu naci i napisati ovdje. :-) (ako imala vremena sutra to radim).
anais_nin

Post by anais_nin »

Hierarchia wrote:Meni je ukus dimljenog lososa predivan, ali se stalno sustezem jer ne znam kakvim je sve procesima napravljen. Sjetim se samo suhog mesa i bakterija u njemu. Anais, kako spremas u alufoliji? Samo uvijes?
nekad poslazem na dno folije tanke kriske narance ili limuna, da finu aromu :D ali foliju zavijem navisoko....ono ne umotam tik uz ribu nego ribu polozim na sredinu onda sastavim dva kraja iznad glave i repa i zarolam onaj dio na vrhu....tako kad mi je riba pri kraju (a brzo se napari i ne treba joj tako dugo da se pece) samo otvorim taj dio u sredini na vrhu, vreo zrak brzo izadje i samo malo ostavim tako za one u kuci koji vole malo hrskaviju "koru" :D

a marinadu obicno prvo stavim u stomak ribe prije stavljanja u foliju :D
Hierarchia

Post by Hierarchia »

anais_nin wrote:
nekad poslazem na dno folije tanke kriske narance ili limuna, da finu aromu :D ali foliju zavijem navisoko....ono ne umotam tik uz ribu nego ribu polozim na sredinu onda sastavim dva kraja iznad glave i repa i zarolam onaj dio na vrhu....tako kad mi je riba pri kraju (a brzo se napari i ne treba joj tako dugo da se pece) samo otvorim taj dio u sredini na vrhu, vreo zrak brzo izadje i samo malo ostavim tako za one u kuci koji vole malo hrskaviju "koru" :D

a marinadu obicno prvo stavim u stomak ribe prije stavljanja u foliju :D
Ja to nisam radila, ali imam neke celofanske vrecice, u koje ubacim ribu (ali i sve ostalo - piletinu, teletinu, povrce) i onda se na jednom kraju prihefta zicom (probuse se rupice na vreci) i tako se przi na tepsiji. Meso pusti tecnost, zadrze se svi vitamini iz povrca i naravno miris&okus.
cHupjahalic@

Post by cHupjahalic@ »

@Hierarchia
Ja sam bas kontala da to spomenem kad pripremas ribu, meso... I ja te vrecice koristim uvijek kad pripremam meso i puno je ukusnije nego kad se pece onako golo. :D
A sto je jos zanimljivije: ulje i ostali zacini ne prscu dok se peku po sparetu iznutra sto je jedan veliki plus. :D 8-)
Hierarchia

Post by Hierarchia »

cHupjahalic@ wrote:@Hierarchia
Ja sam bas kontala da to spomenem kad pripremas ribu, meso... I ja te vrecice koristim uvijek kad pripremam meso i puno je ukusnije nego kad se pece onako golo. :D
A sto je jos zanimljivije: ulje i ostali zacini ne prscu dok se peku po sparetu iznutra sto je jedan veliki plus. :D 8-)
Da. I tepsija ti ostane cista. :-D Najmrze mi je bilo kad moram zicom ribati one "zagorjetine" na tepsiji.
anais_nin

Post by anais_nin »

cHupjahalic@ wrote:@Hierarchia
de priheftajte koju sliku tih vrecica da vidim o cemu se radi.... :D a o ribanju mi ne pricaj :lol: zato i volim ovu aluminijsku foliju, izvadis ribu, smotas i bacis :lol: :D
Hierarchia

Post by Hierarchia »

Image
cHupjahalic@

Post by cHupjahalic@ »

anais_nin wrote:de priheftajte koju sliku tih vrecica da vidim o cemu se radi.... :D a o ribanju mi ne pricaj :lol: zato i volim ovu aluminijsku foliju, izvadis ribu, smotas i bacis :lol: :D
Umjesto projekata ja trazim slicicu na internetu pa da vidis to cudo od vrecice, ali nista da nadjem :D ... U toku ovih dana, zajedno sa receptima od ribe, cu licno uslikati tu vrecicu pa je prihefterit ovdje (ako to neko drugi ne uradi prije mene). :D

Ma to su providne aluminijske vrecice gdje se sve ubaci i sa strane gdje je otvoreno zatvori se sa zicom/ zatvaracem za vrecicu (ovdje nije zica, drugacije je :D ). Ja probusim rupicu samo na jednom mjestu...
p.s. pazi da rupica nije na donjoj strani, inace ode tepsija u helac pa valja i nju prat`. :D :lol: :lol:
Hierarchia

Post by Hierarchia »

Image

Znaci, ubacis u nju sve sto hoces peci, zakacis (dodje uz nju masa tih nekih zica) i to je to.
Bumbar

Post by Bumbar »

Hierarchia wrote:Image

Znaci, ubacis u nju sve sto hoces peci, zakacis (dodje uz nju masa tih nekih zica) i to je to.
hmmm ovo izgleda interesantno :)...must try...

@hierarchia... dobri ti svi ovi recepti...kad nas zoves na veceru?? haha..
thx za recept za supu od tikvica :)
Post Reply