Prvi znaci trudnoce
Moderators: _BataZiv_0809, Euridika
- Nosferatu
- Location: Give me your tired, your poor, Your huddled masses yearning to breathe free
Evo i od mene cestitke.
Test je sensitivan na hCG ili human chorionic gonadotropin. To je hormon koji proizvodi placenta i obicno se u prvom trimestru uduplava svako 48h. Beta lanac tog hormona je unikatan za trudnocu, dok alpha lanac je identican sa vise drugih hormona - tipa prolaktin, lutenizing hormon i slicno - al' da te ne opterecujem s nepotrebnim informacijama - ovo ti pisem ako si se pitala sto bas beta hCG.
Inace ako ti je izostala menstruacija to znaci da si ovulirala prije dvije hefte, u prosjeku zacece se desi u 24-48h sati poslje toga. Sto znaci da fetus ima oko 10-tak dana u vrijeme kad ti izostane naredna menstruacija (test je obico moze detektirati trudnocu 7 dana poslje zaceca - jer treba par dana da implantaciju embrija u maternicu).
Inace neka pretjerana njega nije potrebna do 10-te sedmice trudnoce, tad trebas otici kod ginekologa/obsteatra za prvu prenatalnu posjetu, obicno tad zakazu i UltraSound da potvrde da je sve ok (mozda u BiH funkcionise sistem drukcije). Do tad uzimaj vitamine za trudnice koji imaju folic acid i dosta zeljeza jer kolicina krvi ce ti se postepeno povecati kroz trudnocu sto znaci da ti treba malcice vise zeljeza nego uobicajeno. Nije zgoreg zapisati kad ti je zadnja menstruacija bila, koliko dugo je trajala i da li je bila normalna, te ako su ti redovne mjesecnice i slicno. Ako znas svoj Rh faktor koji obicno ti reknu uz krvnu grupu, mozes vec unaprijed planiras - ukoliko si Rh negativna (20% zena jest) a muz ti je Rh pozitivan onda bi trebala primiti RhoGam inekciju koja sprijecava stvaranje anti-tijela protiv Rh+ krvi.
Sto se tice hrane treba ti oko 300kcal vise nego uobicajeno. Al' posto se probavni trakt usporava tokom trudnoce - da bi mogao sto vise absorbirati nije potrebno da jedes vise nego obicajeno u prvom trimestru (ukoliko budes sretna pa izbjenes "zgaravicu" koja je obicno najgora ujutro i najbolje je da pokusas je ublaziti sa slanim krekerima). Ono sto je potrebno je da jedes malo al' cesto. Npr cetri zalogaja svaka cetiri sata - barem. Uz to dodaj 8-10 casa vode, svaki dan.
Osim poznate "zgaravice" koja muci zene do otprilike 16 sedmice trudnoce i "tvrde/tvrdje" stolice sto zbog zeljeza u vitaminu sto zbog promjene fizioloske u hormonima, vecina zena nema nekih vecih problema u pocetku. Kasnije moze doci do bolova u ledjima i kukovima jer se ligamenti polako razdvajaju i tijelo pokusava na sve nacine da se prilagodi i pripremi za porod. Uz to obicno idu i promjene s ucestali mokrenjem. Moguce i glava da zaboli - ponajcesce zbog malokrvnosti il' ako se ne hranis ispravno, u tom slucaju uzmi acetaminophen/Tylenol, izbjegavaj NSAID (non steroidal anti-inflammatory medication) tipa aspirin, ibuprofen, motrin, advil koliko mozes.
Ako uzimas neke druge ljekove vidi da li sigurni u trudnoci tj. da li prelaze placentu i mogu li naskoditi dijetetu. Ako pusis - prekini bogati.
Ako imas macku ili nekog ko ima macke - izbjegavaj da se muvas/mjenjas pjesak - jer postoji virus toxoplasmose koji je opasan u trudnoci ako zaradis akutnu infekciju. Ovo se desi obicno jako rijetko jer ljudi koji imaju macke obicno imaju anti-tjela tj. imali su u proslosti infekciju s toxoplasmosom - te su imuni. Al' eto nije zgoreg da i to znas.
Sretno i uzivaj u trudnoci koliko je god moguce...
I sve ovo napisano - je samo savjet, a ne pokusaj da zamjenim ginekologa kojeg ces posjetiti ako vec nisi.
Test je sensitivan na hCG ili human chorionic gonadotropin. To je hormon koji proizvodi placenta i obicno se u prvom trimestru uduplava svako 48h. Beta lanac tog hormona je unikatan za trudnocu, dok alpha lanac je identican sa vise drugih hormona - tipa prolaktin, lutenizing hormon i slicno - al' da te ne opterecujem s nepotrebnim informacijama - ovo ti pisem ako si se pitala sto bas beta hCG.
Inace ako ti je izostala menstruacija to znaci da si ovulirala prije dvije hefte, u prosjeku zacece se desi u 24-48h sati poslje toga. Sto znaci da fetus ima oko 10-tak dana u vrijeme kad ti izostane naredna menstruacija (test je obico moze detektirati trudnocu 7 dana poslje zaceca - jer treba par dana da implantaciju embrija u maternicu).
Inace neka pretjerana njega nije potrebna do 10-te sedmice trudnoce, tad trebas otici kod ginekologa/obsteatra za prvu prenatalnu posjetu, obicno tad zakazu i UltraSound da potvrde da je sve ok (mozda u BiH funkcionise sistem drukcije). Do tad uzimaj vitamine za trudnice koji imaju folic acid i dosta zeljeza jer kolicina krvi ce ti se postepeno povecati kroz trudnocu sto znaci da ti treba malcice vise zeljeza nego uobicajeno. Nije zgoreg zapisati kad ti je zadnja menstruacija bila, koliko dugo je trajala i da li je bila normalna, te ako su ti redovne mjesecnice i slicno. Ako znas svoj Rh faktor koji obicno ti reknu uz krvnu grupu, mozes vec unaprijed planiras - ukoliko si Rh negativna (20% zena jest) a muz ti je Rh pozitivan onda bi trebala primiti RhoGam inekciju koja sprijecava stvaranje anti-tijela protiv Rh+ krvi.
Sto se tice hrane treba ti oko 300kcal vise nego uobicajeno. Al' posto se probavni trakt usporava tokom trudnoce - da bi mogao sto vise absorbirati nije potrebno da jedes vise nego obicajeno u prvom trimestru (ukoliko budes sretna pa izbjenes "zgaravicu" koja je obicno najgora ujutro i najbolje je da pokusas je ublaziti sa slanim krekerima). Ono sto je potrebno je da jedes malo al' cesto. Npr cetri zalogaja svaka cetiri sata - barem. Uz to dodaj 8-10 casa vode, svaki dan.
Osim poznate "zgaravice" koja muci zene do otprilike 16 sedmice trudnoce i "tvrde/tvrdje" stolice sto zbog zeljeza u vitaminu sto zbog promjene fizioloske u hormonima, vecina zena nema nekih vecih problema u pocetku. Kasnije moze doci do bolova u ledjima i kukovima jer se ligamenti polako razdvajaju i tijelo pokusava na sve nacine da se prilagodi i pripremi za porod. Uz to obicno idu i promjene s ucestali mokrenjem. Moguce i glava da zaboli - ponajcesce zbog malokrvnosti il' ako se ne hranis ispravno, u tom slucaju uzmi acetaminophen/Tylenol, izbjegavaj NSAID (non steroidal anti-inflammatory medication) tipa aspirin, ibuprofen, motrin, advil koliko mozes.
Ako uzimas neke druge ljekove vidi da li sigurni u trudnoci tj. da li prelaze placentu i mogu li naskoditi dijetetu. Ako pusis - prekini bogati.
Ako imas macku ili nekog ko ima macke - izbjegavaj da se muvas/mjenjas pjesak - jer postoji virus toxoplasmose koji je opasan u trudnoci ako zaradis akutnu infekciju. Ovo se desi obicno jako rijetko jer ljudi koji imaju macke obicno imaju anti-tjela tj. imali su u proslosti infekciju s toxoplasmosom - te su imuni. Al' eto nije zgoreg da i to znas.
Sretno i uzivaj u trudnoci koliko je god moguce...
I sve ovo napisano - je samo savjet, a ne pokusaj da zamjenim ginekologa kojeg ces posjetiti ako vec nisi.
-
slatkusina
Ovo je i vise od obicnog savjeta. Hvala puno. Polako se privikavam na novu situaciju:)
-
lara20
#53 cao
nova sam ovdje...ne znam kako da pocnem jako sam zabrinuta. kasni mi 9 dana. trebala sam dobiti 23.3 ali nista...napetost u grudima je prisutna ali ostalo od pms nista...nervozna sam i to jako..odnos je bez zastite nije ejakulirao u mene, ali koliko poznajem ni niti potrebno jer je dovoljna kap.. sta da radim..
- nebojeplavo
#54 Re: cao
Kupiti test u apoteci i provjeriti da li si trudnalara20 wrote:nova sam ovdje...ne znam kako da pocnem jako sam zabrinuta. kasni mi 9 dana. trebala sam dobiti 23.3 ali nista...napetost u grudima je prisutna ali ostalo od pms nista...nervozna sam i to jako..odnos je bez zastite nije ejakulirao u mene, ali koliko poznajem ni niti potrebno jer je dovoljna kap.. sta da radim..
-
*mima*
#55 Re: cao
Udari se kamenom u glavu. Odakle si ti....koliko ti je godina?lara20 wrote:nova sam ovdje...ne znam kako da pocnem jako sam zabrinuta. kasni mi 9 dana. trebala sam dobiti 23.3 ali nista...napetost u grudima je prisutna ali ostalo od pms nista...nervozna sam i to jako..odnos je bez zastite nije ejakulirao u mene, ali koliko poznajem ni niti potrebno jer je dovoljna kap.. sta da radim..
-
lara20
#56 Re: cao
mislim da tvoj odgovor nije kompatibilan ovom pitanju. trazim savjet i mogucu pomoc a ne da neko ulazi u moju privatnost odakle sam i koliko mi je godina zar je to bitno ako sam zena koja zeli znati odgovore na moja pitanje. u svakom slucaju hvala.mima wrote:Udari se kamenom u glavu. Odakle si ti....koliko ti je godina?lara20 wrote:nova sam ovdje...ne znam kako da pocnem jako sam zabrinuta. kasni mi 9 dana. trebala sam dobiti 23.3 ali nista...napetost u grudima je prisutna ali ostalo od pms nista...nervozna sam i to jako..odnos je bez zastite nije ejakulirao u mene, ali koliko poznajem ni niti potrebno jer je dovoljna kap.. sta da radim..
-
*mima*
#57 Re: cao
Cuj ti zena? Kakva zena? Pa i mala djeca znaju da postoji test trudnoce .........to je prvi korak............Ne mogu da vjerujem da neko postavi takvo pitanje...........tolika neupucenost u danasnje vrijeme.......lara20 wrote:mislim da tvoj odgovor nije kompatibilan ovom pitanju. trazim savjet i mogucu pomoc a ne da neko ulazi u moju privatnost odakle sam i koliko mi je godina zar je to bitno ako sam zena koja zeli znati odgovore na moja pitanje. u svakom slucaju hvala.mima wrote:Udari se kamenom u glavu. Odakle si ti....koliko ti je godina?lara20 wrote:nova sam ovdje...ne znam kako da pocnem jako sam zabrinuta. kasni mi 9 dana. trebala sam dobiti 23.3 ali nista...napetost u grudima je prisutna ali ostalo od pms nista...nervozna sam i to jako..odnos je bez zastite nije ejakulirao u mene, ali koliko poznajem ni niti potrebno jer je dovoljna kap.. sta da radim..
- karanana
#58 Re: Prvi znaci trudnoce
I ja mislim da ti je najlakse otici i kupiti test i vidjeti jesi li ili nisi. A poslije toga...ako je odgovor pozitivan....hmmm....onda je to vec nova tema.
-
lara20
#59 Re: Prvi znaci trudnoce
da bila bi nova tema jedino da trazim i pitam kako njegovati trudnocu..ishod bi bio pozitivan. prije nego uradim test..je li moguce da vec imam gadjenje na cigarete ili cak mi smeta miris neki. i zgaravica.
- zena21
#60 Re: Prvi znaci trudnoce
lara20 wrote:da bila bi nova tema jedino da trazim i pitam kako njegovati trudnocu..ishod bi bio pozitivan. prije nego uradim test..je li moguce da vec imam gadjenje na cigarete ili cak mi smeta miris neki. i zgaravica.
moguce je draga.. trk u apoteku po test
-
lara20
#63 Re: Prvi znaci trudnoce
uradila sam test.. negativan je. uzela sam clearblue. ali negativan je. sad me brine zasto onda kasni to nesto nije ok...mislila sam da je zbog februara jer svake godine mi se desi ali po 2-3 dana ali ne i 10.

- Šeherzada
- Location: Pod ovom kapom nebeskom i mojom dusom Bosanskom....
#64 Re: Prvi znaci trudnoce
Moze da ti kasni zbog emotivnog soka,sikiracije i sl.Mojoj jaranici je kasnilo skoro mjesec.Samo se opusti i ne vjeruj bas testovima,nijedan nije 100%tacan....Njoj je kasnilo mjesec dana skoro test je pokazao tudnocu a nije bila.Zato ako sumnjas na trudnocu-idi doktoru!lara20 wrote:uradila sam test.. negativan je. uzela sam clearblue. ali negativan je. sad me brine zasto onda kasni to nesto nije ok...mislila sam da je zbog februara jer svake godine mi se desi ali po 2-3 dana ali ne i 10.![]()
![]()
- ProS
#65 Re: cao
nisi trudna,ako nije ejakulirao u tebe..lara20 wrote:nova sam ovdje...ne znam kako da pocnem jako sam zabrinuta. kasni mi 9 dana. trebala sam dobiti 23.3 ali nista...napetost u grudima je prisutna ali ostalo od pms nista...nervozna sam i to jako..odnos je bez zastite nije ejakulirao u mene, ali koliko poznajem ni niti potrebno jer je dovoljna kap.. sta da radim..
nije tacno da je dovoljna kap,mozda u teoriji,u praksi nije..
prema nekim radovima,u razmjeni tekucina,nema materijala za oplodnju,a ova je oblast dobro neispitana,tako da se za tu 'kap' ne moras brinuti
ako ce te smiriti,pogledaj plodne dane ovdje http://www.mef.hr/if/alati/racunala/skr ... oncep.html i ako se nista nije desilo tokom njih,mozes bit mirna
obicno kasni od stresa
-
mamica papucarka
#66 Re: Prvi znaci trudnoce
moze zbog stresa, moze zbog hormona, a Baga mi i od stitnjace ako ti lose radi.lara20 wrote:uradila sam test.. negativan je. uzela sam clearblue. ali negativan je. sad me brine zasto onda kasni to nesto nije ok...mislila sam da je zbog februara jer svake godine mi se desi ali po 2-3 dana ali ne i 10.![]()
![]()
Inace, meni su ti testovi oba puta tacno pokazali, iako sam ih radila nakon 2-3 dana izostanka menstruacije. Ja se u njih zaklinjem, mada znam zena (ali se to zaista rijetko desava) da im je test pokazao negativno, a vamo bile trudne. Zna se desit da ona druga crtica bude jedva vidljiva, jer je jako mala trudnoca. Ne bih da te prebadam, ali...
- sinus
#67 Re: Prvi znaci trudnoce
Djevojci od mog prijatelja kasnila mjesec dana, on se počeo pripremati da se ženi i onda ona dobijelara20 wrote:uradila sam test.. negativan je. uzela sam clearblue. ali negativan je. sad me brine zasto onda kasni to nesto nije ok...mislila sam da je zbog februara jer svake godine mi se desi ali po 2-3 dana ali ne i 10.![]()
![]()
A mojoj djevojci je isto tako kasnila i nakon 9 dana kupim joj test i test pokaže negativno, sačekamo još par dana i ona ne dobije, 13-ti dan skontam da kupim još jedan test da ponovimo i prije nego sam stigao da kupim test ona dobije
Tako da ne moraš da se brineš previše. Može biti stres kao što je neko naveo, možeš imati neku infekciju koja se lako riješi tako što odeš ginekologu on ti propiše tablete i sve je ok, možda su ti se malo hormoni poremetili itd itd.
Zato od sad pamet u glavu i ne daj hairliji da ga pristavlja bez gume. Ili nabavite kontracepcijske, ujedno će ti napraviti mengu redovnom i smanjiti mens bolove, a hairlija ne mora se gumirati.
P.S:
Zanemari pojedine debilne komentare, pojedinih likova
Aj zdravo
- pitt
#68 Re: cao
eh blago se onoj koju vi nasavjetujeteMinnela wrote:neka mima,pusti zenu neka pitamima wrote:
Cuj ti zena? Kakva zena? Pa i mala djeca znaju da postoji test trudnoce .........to je prvi korak............Ne mogu da vjerujem da neko postavi takvo pitanje...........tolika neupucenost u danasnje vrijeme.........
..sta bi mi bez ovakvih tema..ne bi imali koga savjetovati![]()
- SaraLe
#69 Re:
Da procitas uputstvaslatkusina wrote:Hvala Vam puno. Pravo sam izgubljena sada. Nadam se da je test tacan i da ta drga svjetlija linija zaista pokazuje da sam trudna:))iako je svjetlija.
Znam da sam dosadna ali i neiskusna...mora li ta druga crvena linija biti jednako crvena kao i prva? (ima li to veze s tim kada se uzima urin jer ipak kod mene to nije bio prvi)
- pitt
#70 Re: Re:
zar nemas ti kakav bolji savjet kako ne zatrudnitiSaraLe wrote:
Da procitas uputstva![]()
- SaraLe
#71 Re: Re:
Imam, jel i tebi kasnipitt wrote:zar nemas ti kakav bolji savjet kako ne zatrudnitiSaraLe wrote:
- pitt
#72 Re: Re:
nista je GodotSaraLe wrote:Imam, jel i tebi kasnipitt wrote:zar nemas ti kakav bolji savjet kako ne zatrudnitiSaraLe wrote:
![]()
-
mojgrad
#73 Re:
Kupis test i rijesen problem. A testovi za trudnocu su veoma pouzdani. Mogu da pokazu cak i ako si samo 2 nedelje trudna. Uzmi paket od 2 testa, uradis jedan odmah, najbolje je izjutra uraditi na prvu mokracu. I onda ponovis test za 5 dana.slatkusina wrote:Kasni mi a imam prave menstrualne bolove zato pitam iskusne a nadam se da ovdje ima takvih![]()
Nakon koliko vremena testovi mogu pokazati trudnocu?
To sto imas bolove ne mora da znaci da su menstrualni, mozda je neka prehlada. A ako dobijes bez obzira uradi test kad prestane.
-
mamica papucarka
#74 Re: Re:
pa jesu li ti bile dvije linije ili jednaSaraLe wrote:slatkusina wrote:Hvala Vam puno. Pravo sam izgubljena sada. Nadam se da je test tacan i da ta drga svjetlija linija zaista pokazuje da sam trudna:))iako je svjetlija.
Znam da sam dosadna ali i neiskusna...mora li ta druga crvena linija biti jednako crvena kao i prva? (ima li to veze s tim kada se uzima urin jer ipak kod mene to nije bio prvi)
ako su dvije, znaci da si trudna. Ako je jedna linija jaca od druge, onosno druga blijeda (moze biti i jedva da se primijeti) znaci da je trudnoca u samom pocetku. Napravi test za nekoliko dana i vidjet ces da ce obje biti iste nijanse
p.s ja sam oba puta radila test popodne. Znaci, uopce ne mora biti prvi urin.
-
mamica papucarka
#75 Re: Prvi znaci trudnoce
jao meni, prolupala sasm. Ova je dosad i rodila