ma vidjela sam stranicu - i u njega mu zelenu kravatu...Macintosh wrote:@dashing,
Investitori u industrijske projekte preferiraju zemlje koje imaju relativno veliko domace trziste i dobar potencijal za kontinuirani rast istog jer im to obezbjedjuje bazno trziste cak i kad je sama investicija regionalnog karaktera.
Sto se tice Slovacke, njihove prednosti ukljucuju prilicno niske troskove poslovanja, prilicno jeftinu radnu snagu (kad se svi faktori uzmu u obzir, jeftinije je zaposliti radnika u Slovackoj nego u BiH), spremnost drzave da na sebe preuzme masu troskova veznih za samu investiciju kao sto su otkup zemljista, izgradnja gotovo cijele infrastrukture, placanje obuke radnika, oslobadjanje od placanja poreza po raznim osnovama (npr. lokacija na kojoj se nalaze tvornica i prateci kapaciteti se proglasava specijalnom izvoznom zonom, razni porezi i davanja se umanjuju ili eliminiraju na period od nekoliko godina uz klauzulu da ce dodatna ulaganja (prosirenje kapaciteta, izgradnja razvojnog centra, itd.) povuci dodatne poreske olaksice, itd). Ovome treba dodati da Slovacka ima bolju i noviju tehnolosku bazu od BiH, generalno bolji geografski polozaj, putnu povezanost sa drugim trzistima, valutu koja slobodno kotira, bolju organizaciju promocije ulaganja i, vise manje, jednako lose politicare.
Sto se tice konkretnih troskova u BiH, davanja od 50% na prihod radnika su prevelika za drzavu sa ovakvom ekonomskom situacijom. Po istoj osnovi, prosjecna plata od 300 do 450 eura, s obzirom na ukupne okolnosti, je prevelika u poredjenu sa zemljama koje su nam direktna konkurencija kao i sa zemljama koje su, ekonomski, daleko ispred nas.
S tobom se slazem da mi, unatoc gore navedenom, imamo itekako sta ponuditi stranim trzistima, ali nam nedostaje generalna vizija, ideje, organizacija i profesionalnost. Dovoljno je otici na strahotu od FIPA stranice da se vidi koliko smo mi ne samo nekonkurentni nego i, na osnovu pokazanog, nesvjesni te nekonkurentnosti.
Pozdrav,
Macintosh
ovdje je prekasno - odoh spavat.
pozdrav.