Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Hierarchia wrote:
Pa, ja redovno idem na preglede (papa test i UZ) ali nisam jos nikad isla radi lica (?!) Nije me stid "onoga", ako vec mislis na to. Nismo sve iste, kao sto ti mislis.
porazgovaraj sljedeci put s doktorom/doktoricom, ali idi bez pudera.. pokazi akne i pitaj da li bi diane35 pomogle..
mada se meni cini da su to kod tebe potkozne.. ako su sitne i ima ih puno.. a ne prave akne..
nista nije skupo ako pomogne.. inace se mozes naci u situaciji da ces potrositi jako puno novca isprobavajuci jeftinije a raznovrsne proizvode...
Upravo tako, one su potkozne i rijetko koja izadje na povrsinu, nisu znaci klasicne akne i ne primijete se toliko. Cak se ni ne crvene, nego kao neke male neravnine na kozi lica. I jako mi zavise od menstruacije.
jaranica koja ima iste takve je meni preporucila ovaj Sap no sap gel za pranje lica.. njoj pomaze, mozda ce i tebi..
njoj su pomagali i proizvodi iz kolecije Avene Thermal Eau...
kosta oko 20KM, a meni traje mjesec dana ako lice perem 2x dnevno.. nekad i duze..
Pearl wrote:
porazgovaraj sljedeci put s doktorom/doktoricom, ali idi bez pudera.. pokazi akne i pitaj da li bi diane35 pomogle..
mada se meni cini da su to kod tebe potkozne.. ako su sitne i ima ih puno.. a ne prave akne..
nista nije skupo ako pomogne.. inace se mozes naci u situaciji da ces potrositi jako puno novca isprobavajuci jeftinije a raznovrsne proizvode...
Upravo tako, one su potkozne i rijetko koja izadje na povrsinu, nisu znaci klasicne akne i ne primijete se toliko. Cak se ni ne crvene, nego kao neke male neravnine na kozi lica. I jako mi zavise od menstruacije.
jaranica koja ima iste takve je meni preporucila ovaj Sap no sap gel za pranje lica.. njoj pomaze, mozda ce i tebi..
njoj su pomagali i proizvodi iz kolecije Avene Thermal Eau...
kosta oko 20KM, a meni traje mjesec dana ako lice perem 2x dnevno.. nekad i duze..
Acne vulgaris (bubuljice-akne) najcesce se pojavljuju u pubertetu i to na licu, prsima i na ledjima. Veliku ulogu igra genetska predispozicija za nastanak akni, a postoji zabluda da jedenje cokolade i slatkisa uzrokuje akne sto je nekoliko svjetskih studija dokazalo da nema veze jedno sa drugim.
Akne su rezultat povecanja rada zlijezda lojnica koje su aktivne pod dejstvom hormona.
Androgeni hormoni su najvažniji faktor pojacanog lucenja loja.
Estrogeni smanjuju aktivnost žlijezda lojnica(zbog cega se koriste kao terapija akni)
Progesteron uzrokuje retenciju vode, otok epiderma sa blokadom kanala žlijezda lojnica, tako da pogoršava akne (predmenstrualno pogoršanje akni)
Stres takodje moze pogorsati stanje.
Znaci takva lojna zlijezda koja stvara prekomjerne kolicine sebuma(loj) kao i povecanja keratinizacije lojnih pora ima za rezultat zacepljenje pora lojem, stanicnim izlucevinama i odumrlim epitelnim stanicama. Dolazi do formiranja komedona(crnih ili bijelih). Koza je masna, sjajna i necista. Ukoliko se nadju jos i bakterije u prvom redu Propionibacterium acnes, Staphilococcus aureus, Streptocuccus spp. i druge moguca je pojava upale sa karakteristicnim znacima: crvenilo, otok, bol a pored toga se pocne pojavljivati i gnojni cep na vrhu i kao takav se naziva furunkul.
Akne se mogu podijeliti na:
I STEPEN- BLAGE AKNE
(komedoni i papule, nema nodula i cisti)
II STEPEN- UMJERENE AKNE
(dominiraju papule sa nekoliko nodula i rijetkim cistama)
III STEPEN- TESKE AKNE
(dominiraju ciste i noduli)
Ovisno o stepenu tako se i odnosi prema terapiji.
Svaka extrakcija(istiskanje) bubuljica prljavim rukama, i koze koja nije prethodno dezinfikovana, nosi sa sobom mogucnost prodora bakterija i nastajanja milijarnog do solitarnog abscesa(gnojna kolekcija ogranicena kapsulom od okolnog zdravog tkiva) kao i daljne diseminacije(rasirivanje) akni po licu, vratu, prsima ledjima... Takodje treba napomenuti da se ne smiju istiskati gnojne akne u predjelu gornje usne i bocnih strana nosa jer moze doci do prodora bakterija u velike krvne sudove te mogucnosti daljneg sirenja bakterija i sistemskih infekcija.
Prilikom istiskanja upaljene bubuljice u prvom redu treba voditi strogo racuna o principima antisepse, kozu dezinfikovati alkoholom70% a ruke moraju biti oprane sapunom i najbolje je extrakciju uraditi sa komadicem cistog mekanog papira koji je obmotan na prste ruke. Nakon toga se aplicira lokalno antibiotik.
Lice umivati sa blagim sapunom i neisusivati ga pretjerano a kreme za lice koristiti iskljucivo nemasne hidratantne.
Cilj terapije je sprijeciti stvaranje novih akni, prevenirati nove promjene i zaustaviti stvaranje oziljaka(psihicki i fizicki).
Ono sto je vazno napomenuti da ne postoji nijedan tretman, tableta i slicno koje ce rijesiti problem akni "preko noci"!
Tretman akni zahtjeva dugotrajnu primjenu kozmetickih i medikamentoznih preparata. Na trzistu postoje i kreme sa alfa hidroxilnim vocnim kiselinama koje reguliraju rad zlijezda lojnica i odstranjuju roznate stanice. Korisna je i zinc oxid pasta koja djeluje blago antisepticki i adstrigeno.
Blage akne - komedoni i blage bubuljice se lijece lokalno terapijom - Antibiotici (Klindamycinlosion 2x1), Bivacyn puder pp., i Preparata za hemijski peeling benzoil peroxyd (uvece pred spavanje 1x1) koji ujedno djeluje bakteriostatski (Benzaknen gel 5 i 10 %) i alkoholni rastvor salicilne kiseline2% i rezorcinola 1%, 1-2x1, i neobilazna expresija komedona i gnojanica.
Tezi oblik akni gdje dominiraju cvorici i ciste treba prepustiti specijalisti dermatologu gdje je neophodno propisati peroralne antibiotike
(oxytetraciklin, doxiciclyn, azitromicyn...) uz evakuaciju gnojnih cista i nodula.
Hierarchia, molim te nemoj me nervirati....kakva nelagoda i strah od ginekologa?????? Ako ti se to pocelo samo od sebe javljati i to nakon 25. lijepo provjeri hormonalni status. I jajnike. I ne budi smijesna.....
Inace ti sva ona prica o Faustu pada u vodu.
Dijeliti i primati savjete o tretmanu koze, ovako pausalno je u najmanju ruku neozbiljno....