Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
pitt wrote:jest.....bas s emozemo sa irskom porediti za nesto da se desi mora biti volja sa obje strane. ja za sad samo vidim volju dijaspore da ucini nesto koja konstantno nailazi na zatvorena vrata kod lokalnih vlasti. Sve dok se gledaju uski stranacki interesi i ko je babao a ko amidza nista se nece promjeniti.
mozemo se mi sa irskom itekako porediti i nauciti dosta od te zemlje!
prodji malo kroz istoriju te zemlje pa ces vidjeti
pitt wrote:jest.....bas s emozemo sa irskom porediti za nesto da se desi mora biti volja sa obje strane. ja za sad samo vidim volju dijaspore da ucini nesto koja konstantno nailazi na zatvorena vrata kod lokalnih vlasti. Sve dok se gledaju uski stranacki interesi i ko je babao a ko amidza nista se nece promjeniti.
Den wrote:Molim ja tebe kad se samo sijetim...Odes u Sarajevo kao dijasporanac pogledas malo oko sebe, svak i bolje obucen i bolje se provodi i bolji mobitel i auto voza. Malo malo pa hajmo na kafu u ovaj kafic,na sladoled ovdje svak misli da dijasporcima pare padaju sa neba...
Nemaju ljudi pojma sta znaci raditi i pare zaraditi i kako je tesko doci do love.
Meni je samo zao one sirotinje koji nemaju sta da jedu i djece a sada da se ja brinem za BH ekonomiju, ne osijecam potrebu. Da je Bosna i da je Sarajevo kao sto je nekad bilo pa hajde ali Bosna je FUJJJJJJ, ciganluk veliki. A oni koji nisu FUUUJ su ufurani (opet fuj) i bolje zive od mene(netreba im pomoc).Zato kad odem u Sarajevo ako bog da proci ferhadijom i dati svakom starcu da moze taj dan sebi kupiti da jede i svojima i zdraaaavo.
Nadam se da ćeš u Ferhadiji polomiti obje noge u nekom od šahtova, dobročinitelju
Da ti ih ne moram ja lomit'.
Pa nemoras ih ti lomiti mozes se i vratiti u svoje rodno selo a ja cu ti napraviti i kucu i bunar ispred kuce da netrebas ici na vodu..
Mislim da veca donacija za grad Sarajevo ne postoji...
Den wrote:
U Bosni svak studira jarane.Neznam nikaoga od dijeca u Sarajevu a da nije zavrsio gimnaziju i da sada ne studira (Na faxu). U holandiji dok zavrsis fax se moras pravo napatiti. Kolko ti treba napora da dobijes barem 7 za zavrsnu ocijenu iz matematike? A ku Bosni svi sve petice? Pa kako je to moguce da imas peticu molim ja tebe? Kod nas najveci genija ima od 10 predmeta jednu 10 i to se skoro nikad nedesava. Nije problem u obrazovanju vec o nivou obrazovanja. Nivo obrazovanja je nizak a za to treba lova,puno love. A ta lova je vec stigla i propala kroz zemlju,sada je nema nigde a u Sarajevu nema ni jednog faxa kako treba da bude..
Citirat ću Senada Avdića:
MARŠ, BUDALO NEPISMENA!
Last edited by Jimmy_The_Saint on 25/10/2006 18:08, edited 1 time in total.
Uloga dijaspore ima vleiki potencijal... ogromni potencijal. To sto se salju bosnu naravno da je jedna ekonomska inekcija bosni i sto je ok. Ljudi u dijaspori jesu bolje stali na noge, ali isto tako jedan dio te diaspore se i "postranio" jednostavno ljudi cvrsceg karaktera ostaju pri svom i znaju u svakom trenutku gdje pripadaju (to su one vjecne patriote, i ja sam hvala Bogu jedan od njih), s druge strane ima ja vjerujem i veci broj ljudi koji se gubi, i cija su djeca izgubljena i te ljude mozemo samo da smatramo kao ljudima koji su rodjeni u bosni ali koji nemaju nikakve veze s nasom zemljom.
Sad odgoj sljedece generacije je veoma vazna, ako se dijaspora u vecim sredinama organizuje i stvori neku bih komunu e onda ce biti i veci prosjek djece koja imaju svoju korijensku svijest.
Najveci projekat dijaspore treba da bude to kako ce oni edukativno, politicki i ekonomski uticati na njihove drzave gdje stanuju tako da bi te iste drzave pomagale Bosni, ili imali pozitivan stav prema bosni u medzunarodnim zajednicama.
Primjer: Srbska dijaspora koja je opstala sirom svijeta 50 godina ima jak uticaj na medjunarodnu politiku, i vise pomagaju Srbiji na taj nacin nego na neki direktan ekonomski nacin.
Mozemo klinac........gdje je jos opvakva vlast bila? troglava azdaje gdje svako vuce svoju stranu i gdje se u dobijanju pozicija gleda nacionalnost a ne strucnost?
Den wrote:
U Bosni svak studira jarane.Neznam nikaoga od dijeca u Sarajevu a da nije zavrsio gimnaziju i da sada ne studira (Na faxu). U holandiji dok zavrsis fax se moras pravo napatiti. Kolko ti treba napora da dobijes barem 7 za zavrsnu ocijenu iz matematike? A ku Bosni svi sve petice? Pa kako je to moguce da imas peticu molim ja tebe? Kod nas najveci genija ima od 10 predmeta jednu 10 i to se skoro nikad nedesava. Nije problem u obrazovanju vec o nivou obrazovanja. Nivo obrazovanja je nizak a za to treba lova,puno love. A ta lova je vec stigla i propala kroz zemlju,sada je nema nigde a u Sarajevu nema ni jednog faxa kako treba da bude..
Citirat ću Senada Avdića:
MARŠ, BUDALO NEPISMENA!
[/quote]
Citirat cu Roosevelda:
Niko te nemoze uciniti manje vrijednim bez vaseg odobriijenja...
Mozemo klinac........gdje je jos opvakva vlast bila? troglava azdaje gdje svako vuce svoju stranu i gdje se u dobijanju pozicija gleda nacionalnost a ne strucnost?
uredu nema troglave azdaje nigdje
ali patnju kroz koju je irska prosla stoljecima engleske okupacije i cak imala svoj gradjanski rat medju katolicima moze se lako prenjeti na bosansko stanje
DONY wrote:Jos malo pa cu zavsiti kao S.Osmanagic....
Moderator zatvaraj...
@Sticki,kako cu se vratiti i biti profesionalan,vidi kako ucim pravopis,kad neznam pisati,ali...reci mi kako ide Argeta..
Moderator,zatvori...
Daj $50 mjesecno i odajem ti tajnu
Mogu kamion Argete kupiti za$50...ima li malo popusta..imas proviziju od ovog kamiona...
profesijonalac si pravi, odmah na kamione racunas Ja sam vise mislio da ti odam tajnu recepta i od cega se pravi kad vec nisi u ogledalu skontao (ono, stoka, papci, itd)
Goran_35 wrote: Zasto bih ja nekome pomagao kada tog istog boli djon za mnom?
Zato sto mozes. I zato sto je to na kraju krajeva tvoja zemlja i tvoji ljudi. I zato sto bi trebali biti solidarni jedni s drugima i trecima.
I zato sto ces se TI na kraju osjecati bolje.
Humano, to stoji. I tacno je da bi $10 dolara po glavi dijasporca bilo veliko za BH. Ali da dodam:
Prvo:
- Kada se skuplja novac za "Korpu dobrote" onda dijaspora generalno omane. Sramota je sa koliko malo finansijski ucestvuje. Dokaz da je ideja neostvarljiva.
Drugo:
- Recimo da je taj san nekako moguc. Nema razloga da vjerujem da bi se realizovao drugacije nego kao sto je bilo sa milijardima eura pomoci nakon rata.
Vozdra_123 wrote:
ali patnju kroz koju je irska prosla stoljecima engleske okupacije i cak imala svoj gradjanski rat medju katolicima moze se lako prenjeti na bosansko stanje
Tesko. ma kako da su teske oatnje bile, Irci su imali nacionalni identitet (evo me ko Skljoco :D). Kod nas niko nece da bude bosanac vec svi zele u "svoj tor". Cim nema sloge medju narodom, nema tu naopretka
pitt wrote:
Tesko. ma kako da su teske oatnje bile, Irci su imali nacionalni identitet (evo me ko Skljoco :D). Kod nas niko nece da bude bosanac vec svi zele u "svoj tor". Cim nema sloge medju narodom, nema tu naopretka
hajmo se onda pobiti i istrijebiti sve one koji ne pripadaju bosanskoj naciji