Ovo je da se sledis!!!

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
babanovac

Post by babanovac »

Ergot wrote:
babanovac wrote:Jel iscerase djina?
Nadjose li mu alternativni smjestaj? Evo ja se javljam, simpatican mi nekakav. :lol:
Prvo provjeri ko je,sta je,mozda je na kakvoj crnoj listi...
Ako neznas arapski,a ti pokusaj sa kineskim,jerbo djini i taj govore (to im je drugi strani jezik u skoli).
babanovac

Post by babanovac »

U nekim americkom drzavama,tek tamo nekih sedamdesetih je ukinut zakon po kojem se oboljelim od epilepsije zabranjuje ulazak u sve javne ustanove.
Tek tako,da nebi plasili pojedine...Ti pojedini ce se sami prepoznat.
PITARKA_SA

Post by PITARKA_SA »

termin"podvojene licnosti",svakako spada u psihicka oboljenja,bas me zanima kako su ga onda "lijecili",vjerovatno su istjerivali sejtana iz njega ili su za dobrobit okoline skratili muke takvim ljudima..da ne pricam dalje.. :D ..jer ne mogu od smijeha :D
uozo

Post by uozo »

Ja sam dobar sa dva dzina. Jedan se zove Tanqueray a drugi Bombay Sapphire. :shock:
Uvijek kad me obuzmu oci mi se jos gore iskolace i izbalece. :shock: :shock:
A sve jezike pricaju, i cesto dolaze s tonikom. :D :D
Last edited by uozo on 23/10/2006 15:02, edited 1 time in total.
danas

Post by danas »

---
Last edited by danas on 23/10/2006 15:01, edited 1 time in total.
danas

Post by danas »

DaysleepeR wrote:The Muslim priest succeeded to convert the Jin (possess in the girl's body) into Muslim. He guided the "Jin" to swear in the name of Allah and Mohd the messenger. The Jin also agreed not to possess young klix anymore. He preferred to be named, Idros.

he gets the 'demon' to say the Muslim declaration of Faith in Arabic and then in Malay. (I bear witness that there is no god but God and Muhammad is His Messenger) and asks by what name he would like to be called. Idros is the reply. He then asks the demon to promise that he would no longer hurt or disturb human beings, would return back to his world and not pester any human beings, whoever they may be

jel' to dzin sad postao musliman? ako jeste, nek ga haqqo okaci na onu temu o prelascima u islam.
a jel' se to zove idriz sad? klanja li? sta bi s' njim?
Patron of Formello

Post by Patron of Formello »

babanovac wrote:
Ergot wrote:
babanovac wrote:Jel iscerase djina?
Nadjose li mu alternativni smjestaj? Evo ja se javljam, simpatican mi nekakav. :lol:
Prvo provjeri ko je,sta je,mozda je na kakvoj crnoj listi...
Ako neznas arapski,a ti pokusaj sa kineskim,jerbo djini i taj govore (to im je drugi strani jezik u skoli).

:-) :-) :-)
Ergot

Post by Ergot »

danas wrote:jel' to dzin sad postao musliman? ako jeste, nek ga haqqo okaci na onu temu o prelascima u islam.
Ja u ime sa-x foruma zelim Idrizu sretan i bericetan Bajram! Idrize, ahbabu moj dzinovski, dobrodosao u stado pravovjernih!
halo_ba

Post by halo_ba »

Ergot wrote:
danas wrote:jel' to dzin sad postao musliman? ako jeste, nek ga haqqo okaci na onu temu o prelascima u islam.
Ja u ime sa-x foruma zelim Idrizu sretan i bericetan Bajram! Idrize, ahbabu moj dzinovski, dobrodosao u stado pravovjernih!
Idrize, Idrize, gdje si spisko sve devize..... :D
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

Ja ne smijem otvorit link.

Bismillahir-rahmanir-rahim!
Allahu dz.s. Sacuvaj nas ovakvih stvari! Amin!
teletrader

Post by teletrader »

Ovo nije bas tema na koju se rado javljam,medjutim neki komentari su me ponukali na to...I mozhemo ih klasificirati u dvije grupe...

Na jednoj strani se nalazo oni koji misle da je sve to rezultat "nase zaostale sredine" i "neimastine" sto znaci,kada bi u Bosni plata svima bila nekih skromnih 5000KM,ovakve se stvari ne bi desavale???
Wrong...
S druge strane se nalazi oni,koji na osnovu svojih iskustava,vjeruju u ove stvari..
Da li je to rezultat ljudske oholosti,ali na osnovu cega mi,karbonske jedinke,
smatramo da svaki drugi inteligentan oblik zhivota mora postojati na onaj nacin na koji mi zhivimo,u okvirima u kojima mi zhivimo??Pa i sami znamo da postoje spektri svjetlosti van vidljive,da postoje spektri zvuka van onog koji mi mozhemo registrovati...I zar je toliko tesko shvatiti da postoje i nevidljiva bica..
Naravno mnogi odmah to povezuju sa religijom a zasto da ne,ako sam vjernik,trazhicu i potvrdu svoje religije u nauci..
Za one koji pripadaju boshnjachkoj populaciji,napomenucu da u Kur'anu postoji sura "Dzin",u Tori ne u Bibliji ne..
Sto se tice dzinskog zaposjedanja,lijecenja i sl. to je sada druga tema..

Najbolja prijateljica moje djevojke je psihijatar i ima (a svi znamo zasto) jako puno posla..medjutim posto je i vjerski edukovana,a i na osnovu stanovitih pacijenata kod kojih je otkrivala simptome koji nemaju veze sa psihijatrijom niti im se bilo kakvim terapijama,pilulicma ili slicnim nije moglo pomoci,stekla je poprilicno iskustvo sa raznim slucajevima i jako brzo mozhe ocijeniti ko je za terapiju a ko je za kakvog dobrog "hodze"..
Najveci problem joj je,sto ona,kao psihijatar u jednoj sarajevskoj bolnici,NE SMIJE,pacijentu predlozhiti ovako nesto...
kub lajkan

Post by kub lajkan »

teletrader wrote:Na jednoj strani se nalazo oni koji misle da je sve to rezultat "nase zaostale sredine" i "neimastine"
Sto ce ti navodnici?
teletrader wrote:Najbolja prijateljica moje djevojke je psihijatar i ima (a svi znamo zasto) jako puno posla..medjutim posto je i vjerski edukovana,a i na osnovu stanovitih pacijenata kod kojih je otkrivala simptome koji nemaju veze sa psihijatrijom niti im se bilo kakvim terapijama,pilulicma ili slicnim nije moglo pomoci,stekla je poprilicno iskustvo sa raznim slucajevima i jako brzo mozhe ocijeniti ko je za terapiju a ko je za kakvog dobrog "hodze"...
Kad "kakav dobar hodza" otkrije suru za lijecenje raka, skinucu mu kapu...
babanovac

Post by babanovac »

kub lajkan wrote:
teletrader wrote:Na jednoj strani se nalazo oni koji misle da je sve to rezultat "nase zaostale sredine" i "neimastine"
Sto ce ti navodnici?
teletrader wrote:Najbolja prijateljica moje djevojke je psihijatar i ima (a svi znamo zasto) jako puno posla..medjutim posto je i vjerski edukovana,a i na osnovu stanovitih pacijenata kod kojih je otkrivala simptome koji nemaju veze sa psihijatrijom niti im se bilo kakvim terapijama,pilulicma ili slicnim nije moglo pomoci,stekla je poprilicno iskustvo sa raznim slucajevima i jako brzo mozhe ocijeniti ko je za terapiju a ko je za kakvog dobrog "hodze"...
I milion zelembaca za nobelovu nagradu...
teletrader

Post by teletrader »

kub lajkan wrote:
Sto ce ti navodnici?

Zbog nekih ljudi koje je ne cine takvom..
halo_ba

Post by halo_ba »

Vjerujem u postojanje dzinna, iako nisam licno nikad vidjela jasnu manifestaciju opsjednutosti.
Meni ovaj snimak lici na skolski primjer seksualne neuroze(ceste kod mladih djevojaka u patrijarhalnim krajevima), a Idriz....
moglo bi biti ime tipa na kojeg je mala naostrena.
Sorry, ne zelim nikog vrijedjati, ali mislim tako.
danas

Post by danas »

kub lajkan wrote:
Sto ce ti navodnici?
cinjenica je da se povecanje sujevjerja, gatanja, vjerovanja u sihire, dzine... poklapa sa nivoom drustvenog progresa i obrazovanja. ove pojave su rampantne u drustvima u krizi, u kojima pojedinac trazi objasnjenje i spas za svoje probleme. nije nebitno napomenuti da su na nasim terenima kojekakve gatare, vrachare, sihirbase i sta ti ja znam, bili mislena imenica u doba 'mraka' a danas obrcu dobar biznis. nije mi jasno zasto -- to su se dzini i sihirbashe pomamili u zadnjih 15-ak godina ili je nesto drugo u pitanju?

sa druge strane, psihosomatska oboljenja su kompleksna. ako osoba iz bilo kojih razloga vjeruje u ove stvari, fizicke manifestacije su veoma lako moguce. tada 'lijek' jeste hodza -- ne zato sto hodza zaista ima lijek, vec sto taj jadnik vjeruje da ce ga hodza izlijeciti. dok su svo vrijeme i 'bolest' i 'lijek' u njegovom mozgu.
babanovac

Post by babanovac »

Nesto poput histerije...
Histericar dodje doktoru,zali se na oduzetu ruku.
Ruka mlitavo visi pored tijela.
Malo ga zapricas,podignes mu ruku i pustis,kad ono ruka stoji horizontalno,folirant zaboravio da mu je oduzeta.
danas

Post by danas »

pa tako nekako...

zanimljivo je da dzini recimo uvijek napadnu muslimane a nikad katolike :D i da sotona nikad ne posjedne jevrejina nego uvijek hriscanina :D ili da jos nijedan budista nije postao zrtva vudu magije sa haitija :D ukratko -- ljudi 'obole' od onoga u sta vjeruju i to je ta psihosomatska konekcija...

na moju srecu :D koliko znam -- jos nijedan slucaj posjednosti dzinima, sejtanom, sotonom... :D nije zabiljezen medju ateistima :D
nesto nece na nas... :lol: :lol: :lol:
teletrader

Post by teletrader »

danas wrote:
kub lajkan wrote:
Sto ce ti navodnici?
cinjenica je da se povecanje sujevjerja, gatanja, vjerovanja u sihire, dzine... poklapa sa nivoom drustvenog progresa i obrazovanja. ove pojave su rampantne u drustvima u krizi, u kojima pojedinac trazi objasnjenje i spas za svoje probleme. nije nebitno napomenuti da su na nasim terenima kojekakve gatare, vrachare, sihirbase i sta ti ja znam, bili mislena imenica u doba 'mraka' a danas obrcu dobar biznis. nije mi jasno zasto -- to su se dzini i sihirbashe pomamili u zadnjih 15-ak godina ili je nesto drugo u pitanju?

sa druge strane, psihosomatska oboljenja su kompleksna. ako osoba iz bilo kojih razloga vjeruje u ove stvari, fizicke manifestacije su veoma lako moguce. tada 'lijek' jeste hodza -- ne zato sto hodza zaista ima lijek, vec sto taj jadnik vjeruje da ce ga hodza izlijeciti. dok su svo vrijeme i 'bolest' i 'lijek' u njegovom mozgu.
Sujevjerje gatanje jesu danas uzeli jako puno maha,jer je fakat lakse nekome napisati nekakav zapis negu ustati u 4 ujutro i voditi kravu na ispasu ili ici na posao...
Nekada davno sam citao biografiju K.Atatürka,koji se,dok je bio mlad,uzhasavao raznih nadrihodza i istjerivaca,koji bi,cak i ako je neko bolovao od gripe,propisivali razne zapise i sl.
Dok su u Evropi proucavali vakcine,serume i slicno..
I zaista je bio u pravu kada je takvu vjeru odvojio od drzhave..
Ili drugi primjer,kada nisu dali da se u Mekku uvede telefon,smatrajuci to sejtanskom spravom,sve dok se neko nije sjetio da zauci Kur'an preko slusalice..
Previse tuzhno da bi bilo smjesno...
Danas ne znam jesi li religiozan/na ili ne,ali spomenuh suru iz Kur'ana u koju za mene nema sumnje...
Ne opovrgavam psihosomatska oboljenja,znaci kada neko misli da mu samo hodza mozhe pomoci ali znam za slucajeve kada je bilo drugacije..
Smatram da je granica izmedju jednih i drugih jako tanka...
danas

Post by danas »

teletrader wrote: Danas ne znam jesi li religiozan/na ili ne,ali spomenuh suru iz Kur'ana u koju za mene nema sumnje...
Ne opovrgavam psihosomatska oboljenja,znaci kada neko misli da mu samo hodza mozhe pomoci ali znam za slucajeve kada je bilo drugacije..
nisam religiozna ni najmanje. mada prihvatam da ljudi koji su istinski religiozni nalaze neki duhovni mir u vjeri, i da ista moze imati odredjene pozitivne utjecaje na mentalno zdravlje u tim slucajevima. nesto poput utjecaja joge ili meditacije recimo (za neke druge ljude).

po mom vidjenju -- psihosomatska oboljenja su u osnovi pojava koje ovdje diskutujemo. gospa u medjugorju jos nije zalijecila otvoreni lom noge, kao ni hodza, kao ni vudu vrac. za to ti treba doktor sa znanjem. indikativno je da je tvoja poznanica psihijatar, znaci neko ko se bavi mentalnim zdravljem, sto ukljucuje i odredjene psihosomatske poremecaje. ja jos nisam cula za kardio-vaskularnog hirurga da salje ljude hodzi na lijecenje, ili da mu to pada na pamet... i kao sto rekoh -- jos nijedan dzin nije usao u katolika. kako to?
danas

Post by danas »

Minnela wrote:
danas wrote:
teletrader wrote: Danas ne znam jesi li religiozan/na ili ne,ali spomenuh suru iz Kur'ana u koju za mene nema sumnje...
nisam religiozna ni najmanje. mada prihvatam da ljudi koji su istinski religiozni nalaze neki duhovni mir u vjeri, i da ista moze imati odredjene pozitivne utjecaje na mentalno zdravlje u tim slucajevima. nesto poput utjecaja joge ili meditacije recimo (za neke druge ljude).

po mom vidjenju -- psihosomatska oboljenja su u osnovi pojava koje ovdje diskutujemo. gospa u medjugorju jos nije zalijecila otvoreni lom noge, kao ni hodza, kao ni vudu vrac. za to ti treba doktor sa znanjem. indikativno je da je tvoja poznanica psihijatar, znaci neko ko se bavi mentalnim zdravljem, sto ukljucuje i odredjene psihosomatske poremecaje. ja jos nisam cula za kardio-vaskularnog hirurga da salje ljude hodzi na lijecenje, ili da mu to pada na pamet... i kao sto rekoh -- jos nijedan dzin nije usao u katolika. kako to?
ma ulaze bolan i u katolike :D samo pod drugim imenom :D
aha :D sad kontam :D
i u tim slucajevima se dzini zakunu u isusa :D a kod nasih promijene ime u idriz :D

:-) :-) :-) :-)
danas

Post by danas »

Minnela wrote:ma sejtan ovaj :D djavo onaj :D
sad mi je jasno sto se boje krsta u onim filmovima :D to nisu djavoli, to je nas idriz :D :lol:
kub lajkan

Post by kub lajkan »

danas wrote:zanimljivo je da dzini recimo uvijek napadnu muslimane a nikad katolike :D
Mislim da dzini dosljedno zive po principu "tudje postuj, ali svoje ne daj"... :D
danas

Post by danas »

Minnela wrote:
danas wrote:
Minnela wrote:ma sejtan ovaj :D djavo onaj :D
sad mi je jasno sto se boje krsta u onim filmovima :D to nisu djavoli, to je nas idriz :D :lol:
gluho bilo :D svasta pisem po ovom forumu :D da me nije kakav dzin savlad'o :D
sad cemo mi to istjerat :D pa te metnut na yotube :D :lol:
al' mislim da u tebe nije idriz :D on je obeco da nece barkat u cure otkako je doso tobe :D
teletrader

Post by teletrader »

danas wrote:

Ne bih zhelio da sad diskusija ide na sprdanciju ali koliko ja znam,dzini (kojima je vec do ulaska u nekoga) ne biraju..
Pitanje je zasto ulaze,sta ih tjera da ulaze...
jer uglavnom vazhi princip "ne dirajte vi nas necemo ni vi nas" a oni se i te kako boje ljudi..
naravno ne svih...
Locked