danas wrote:kub lajkan wrote:teletrader wrote:Na jednoj strani se nalazo oni koji misle da je sve to rezultat "nase zaostale sredine" i "neimastine"
Sto ce ti navodnici?
teletrader wrote:Najbolja prijateljica moje djevojke je psihijatar i ima (a svi znamo zasto) jako puno posla..medjutim posto je i vjerski edukovana,a i na osnovu stanovitih pacijenata kod kojih je otkrivala simptome koji nemaju veze sa psihijatrijom niti im se bilo kakvim terapijama,pilulicma ili slicnim nije moglo pomoci,stekla je poprilicno iskustvo sa raznim slucajevima i jako brzo mozhe ocijeniti ko je za terapiju a ko je za kakvog dobrog "hodze"...
Kad "kakav dobar hodza" otkrije suru za lijecenje raka, skinucu mu kapu...
cinjenica je da se povecanje sujevjerja, gatanja, vjerovanja u sihire, dzine... poklapa sa nivoom drustvenog progresa i obrazovanja. ove pojave su rampantne u drustvima u krizi, u kojima pojedinac trazi objasnjenje i spas za svoje probleme. nije nebitno napomenuti da su na nasim terenima kojekakve gatare, vrachare, sihirbase i sta ti ja znam, bili mislena imenica u doba 'mraka' a danas obrcu dobar biznis. nije mi jasno zasto -- to su se dzini i sihirbashe pomamili u zadnjih 15-ak godina ili je nesto drugo u pitanju?
sa druge strane, psihosomatska oboljenja su kompleksna. ako osoba iz bilo kojih razloga vjeruje u ove stvari, fizicke manifestacije su veoma lako moguce. tada 'lijek' jeste hodza -- ne zato sto hodza zaista ima lijek, vec sto taj jadnik vjeruje da ce ga hodza izlijeciti. dok su svo vrijeme i 'bolest' i 'lijek' u njegovom mozgu.
Sujevjerje gatanje jesu danas uzeli jako puno maha,jer je fakat lakse nekome napisati nekakav zapis negu ustati u 4 ujutro i voditi kravu na ispasu ili ici na posao...
Nekada davno sam citao biografiju K.Atatürka,koji se,dok je bio mlad,uzhasavao raznih nadrihodza i istjerivaca,koji bi,cak i ako je neko bolovao od gripe,propisivali razne zapise i sl.
Dok su u Evropi proucavali vakcine,serume i slicno..
I zaista je bio u pravu kada je takvu vjeru odvojio od drzhave..
Ili drugi primjer,kada nisu dali da se u Mekku uvede telefon,smatrajuci to sejtanskom spravom,sve dok se neko nije sjetio da zauci Kur'an preko slusalice..
Previse tuzhno da bi bilo smjesno...
Danas ne znam jesi li religiozan/na ili ne,ali spomenuh suru iz Kur'ana u koju za mene nema sumnje...
Ne opovrgavam psihosomatska oboljenja,znaci kada neko misli da mu samo hodza mozhe pomoci ali znam za slucajeve kada je bilo drugacije..
Smatram da je granica izmedju jednih i drugih jako tanka...