Postojanje vanzemaljskog života
- _veleposlanik
#51 Re: Postojanje vanzemaljskog života
ima mjesta i za zajebanciju, i ja bih isto da sam ovaku "glupost" cuo nekog da prosipa.
medjutim, ocekujem i misljenje na tako nesto, kao ovo malo prasine sto ogrebah sa povrsine. a da bi se dalo misljenje za isto, moras ubiti sva svoja dosadasnja uvjerenja, sto cisto sumnjam da ce bilo ko to uciniti preko foruma.
dakle, kao i vise puta na ovom forumu, pokusavam nesto de facto nemoguce. medjutim, imam nadu. imam i vjeru. znam da ima pametnih i tolerantnih ljudi. zasto ne bih pokusao?
svijet nije ni blizu onakav kako ga zamisljamo. ama bas ni blizu. rekao bih sasvim suprotno od onog sto dozivljavamo. a ovo vise zvuci na sci-fi film nego realnost. medjutim, dacu svaki tracak svoje energije do zadnjeg da dokazem da sam ipak (nazalost) upravu.
mnogi ce reci da gledam previse filmova. i bice dosta viceva. ja ne mogu probuditi svaciju svijest, pogotovo ne ovako. samo mogu pozvati na ucenje, istrazivanje, posmatranje...
nevjerovatna je cinjenica sta nam je sve namjerno skriveno i koliko malo znamo. toliko smo zakrzljali, da je ovo ustvari normalna reakcija na nesto tako velicanstveno i tesko za povjerovati u isto vrijeme.
citajte o slobodnoj energiji. upoznajmo Teslu malo bolje. eter ili slobodna energija postoji. a kada to sami sebi dokazete / otkrijete, onda mozda pocnete prava pitanja postavljati sami sebi. jeste li se ikada pitali sta ako je sve ovo laz? ako smo stoljecima varani i prevareni, usli u toliku zabludu da fakticki sami ne zelimo izaci iz iste? da li stvarno mislite da je svijet ovako los i zao sam od sebe? zato sto je to ljudsko svojstvo? zar dobro nema pravdu na svojoj strani da bi prevagnulo i potopilo zlo? zasto to nije tako?
danas je osnovna ljudska vrijednost prema kojoj se svi mjerimo - para! novac. okrutno, ali svi smo mi prevedeni u dolarima, ili eurima, nebitno. a neko ima dovoljno eura da ubije mene, vas ili citavu jednu drzavu, jer nismo vrijedniji kao ziva bica od onog materijalnog. nema duha, nema osjecanja, nema svijesti. zasto? sta bi bilo kada bismo svi na planeti zivjeli spiritualni zivot i drzali materijalno na stranu?
zasto nam ne dozvoljavaju slobodnu energiju? sta bi to znacilo za covjecanstvo? zasto nam kriju postojanje vanplanetarnih bica? ZASTO???
zato sto smo ovce, masa, ogromno stado. nekolicina upravlja nasim zivotima kao farmer svojim zivotinjama. a mi smo slobodni, sretni i dosegli smo maksimum u nasem zivotu.
a ovo o cemu govorim bi jednostavno pobilo svu tu srecu, blagostanje i smisao naseg zivota (naseg plitkog zivota, obzirom da smo podareni razumom, najvecim blagom sto ne umijemo koristiti). dakle, ne interesuje, ne zelimo da ispadnemo najveci glupani, gluplji od najglupljeg zivog bica na planeti. zamislite sta bi za vas znacilo, kako bi na vas utjecala cinjenica da sve sto prozivljavate i sve sto vas okruzuje je ustvari lazno? da li nas je strah istine? strah od nestanka ovosvjetskog meda?
ja sam rascistio sa ovdasnjim zivotom, sada konacno znam gdje se nalazim. i nije me strah svega sto nas okruzuje i svega sto se desava. ni svake nepravde, niti ratova. strah me je covjecanstvenog nehaja. strah me je, jer mi prvi ne zelimo da rascistimo sami sa sobom, da spoznamo nepoznato, da prihvatimo cinjenicu koliko su ustvari nasi zivoti bezvrijedni bili do momenta same spoznaje svega ovoga.
na zalost, nema se vremena za tog. valja raditi, placati kiriju i hraniti svoje. dostici neki ekonomski maksimum u nasim zivotima da bismo bili sretni i slobodni. to je nas vrhunac.
TOGA ME JE NAJVISE STRAH!
pozdrav
medjutim, ocekujem i misljenje na tako nesto, kao ovo malo prasine sto ogrebah sa povrsine. a da bi se dalo misljenje za isto, moras ubiti sva svoja dosadasnja uvjerenja, sto cisto sumnjam da ce bilo ko to uciniti preko foruma.
dakle, kao i vise puta na ovom forumu, pokusavam nesto de facto nemoguce. medjutim, imam nadu. imam i vjeru. znam da ima pametnih i tolerantnih ljudi. zasto ne bih pokusao?
svijet nije ni blizu onakav kako ga zamisljamo. ama bas ni blizu. rekao bih sasvim suprotno od onog sto dozivljavamo. a ovo vise zvuci na sci-fi film nego realnost. medjutim, dacu svaki tracak svoje energije do zadnjeg da dokazem da sam ipak (nazalost) upravu.
mnogi ce reci da gledam previse filmova. i bice dosta viceva. ja ne mogu probuditi svaciju svijest, pogotovo ne ovako. samo mogu pozvati na ucenje, istrazivanje, posmatranje...
nevjerovatna je cinjenica sta nam je sve namjerno skriveno i koliko malo znamo. toliko smo zakrzljali, da je ovo ustvari normalna reakcija na nesto tako velicanstveno i tesko za povjerovati u isto vrijeme.
citajte o slobodnoj energiji. upoznajmo Teslu malo bolje. eter ili slobodna energija postoji. a kada to sami sebi dokazete / otkrijete, onda mozda pocnete prava pitanja postavljati sami sebi. jeste li se ikada pitali sta ako je sve ovo laz? ako smo stoljecima varani i prevareni, usli u toliku zabludu da fakticki sami ne zelimo izaci iz iste? da li stvarno mislite da je svijet ovako los i zao sam od sebe? zato sto je to ljudsko svojstvo? zar dobro nema pravdu na svojoj strani da bi prevagnulo i potopilo zlo? zasto to nije tako?
danas je osnovna ljudska vrijednost prema kojoj se svi mjerimo - para! novac. okrutno, ali svi smo mi prevedeni u dolarima, ili eurima, nebitno. a neko ima dovoljno eura da ubije mene, vas ili citavu jednu drzavu, jer nismo vrijedniji kao ziva bica od onog materijalnog. nema duha, nema osjecanja, nema svijesti. zasto? sta bi bilo kada bismo svi na planeti zivjeli spiritualni zivot i drzali materijalno na stranu?
zasto nam ne dozvoljavaju slobodnu energiju? sta bi to znacilo za covjecanstvo? zasto nam kriju postojanje vanplanetarnih bica? ZASTO???
zato sto smo ovce, masa, ogromno stado. nekolicina upravlja nasim zivotima kao farmer svojim zivotinjama. a mi smo slobodni, sretni i dosegli smo maksimum u nasem zivotu.
a ovo o cemu govorim bi jednostavno pobilo svu tu srecu, blagostanje i smisao naseg zivota (naseg plitkog zivota, obzirom da smo podareni razumom, najvecim blagom sto ne umijemo koristiti). dakle, ne interesuje, ne zelimo da ispadnemo najveci glupani, gluplji od najglupljeg zivog bica na planeti. zamislite sta bi za vas znacilo, kako bi na vas utjecala cinjenica da sve sto prozivljavate i sve sto vas okruzuje je ustvari lazno? da li nas je strah istine? strah od nestanka ovosvjetskog meda?
ja sam rascistio sa ovdasnjim zivotom, sada konacno znam gdje se nalazim. i nije me strah svega sto nas okruzuje i svega sto se desava. ni svake nepravde, niti ratova. strah me je covjecanstvenog nehaja. strah me je, jer mi prvi ne zelimo da rascistimo sami sa sobom, da spoznamo nepoznato, da prihvatimo cinjenicu koliko su ustvari nasi zivoti bezvrijedni bili do momenta same spoznaje svega ovoga.
na zalost, nema se vremena za tog. valja raditi, placati kiriju i hraniti svoje. dostici neki ekonomski maksimum u nasim zivotima da bismo bili sretni i slobodni. to je nas vrhunac.
TOGA ME JE NAJVISE STRAH!
pozdrav
Last edited by _veleposlanik on 10/08/2008 02:38, edited 2 times in total.
- _veleposlanik
#52 Re: Postojanje vanzemaljskog života
jos jednom cu ponoviti i preporuciti:
ovo vrijedi zlata. procitajte i razmislite makar o ovom. mozete se ne slagati, medjutim, nadam se da necete diskvalifikovati Platona olako, kao covjeka koji je davno zivio i nema pojma o zivotu (tako mi odgovorise ljudi sa ulice!).
ovo sjajno slikovito objasnjenje se moze detaljno analizirati i pojasniti. proces "oslobadjanja" od "lanaca" kojim ljudi bivaju zarobljeni u pecini je bolan. istina i znanje su itekako bolni. zato se sistematski kod vecine ignorisu (mozda se radi o komociji u nasem slucaju). dalje, kada bi oslobodjen covjek nakon cijelog zivota gledajuci u tamu ugledao suncevu svjetlost, mogao bi cak i oslijepiti od iste. a moze se zastititi i postepeno se privikavati na velicanstvenost Sunca. dalje, isti se vraca euforican, zbunjen, svakakav u pecinu, da sve to isprica ljudima koji se tamo nalaze, da im ponudi pravu slobodu, zivot. medjutim, ovi ce se ostro usprotiviti, a da su u mogucnosti, cak bi i silom pokusali sprijeciti covjeka koji ih samo zeli osloboditi...
razmislite makar malo i o ovom. pa pokusajte shvatiti moje najskromnije rijeci koje zelim podijeliti sa vama, ma koliko iste zvucile suludo. nisam nikakav mesija, samo sam ugledao suncevu svjetlost.
mislim, ima ljudi koji me i poznaju ovdje, zadnji cilj mi je zajebavati se sa necim ovolike tezine, vrijednosti i vaznosti. mozete izraziti nesuglasice, kontra argumentaciju, vlastito misljenje, naravno. postedite me vrijedjanja i kojekakvih viceva ako vam ovo lici na neku forumsku zajebanciju. ja sam mrtav ozbiljan, hvala Bogu pametan i sabran, sav svoj. nikada bljestavije zrake Sunca nisam gledao kao sada.
pozdrav
Allegory of the CaveSvoje gnoseološko učenje i uzdizanje do najvišeg stupnja znanja i istinskih predmeta pravog saznanja Platon slikovito objašnjava alegorijom pećine u sedmoj knjizi Države. Zamislimo jednu pećinu koja ima otvor prema soljašnjoj svjetlosti i u kojoj od detinjstva žive ljudi u okovima, prinuđeni da uvijek gledaju ka unutrašnjem zidu pećine, tako da nikad ne mogu vidjeti Sunčevu svjetlost koja dopire spolja. Između tih ljudi i otvora nalazi se vatra, a između njih i vatre nalazi se uzdignuta staza i neki zid, poput zastora. Ovom stazom prolaze ljudi koji nose kipove i likove životinja i drugih predmeta, i to tako da predmeti koje oni nose izviruju preko ivice niskog zida ili zastora. Zatvorenici, stalno okrenuti unutrašnjem zidu pećinu, ne mogu da vide ni jedni druge ni predmete koji se nose iza njih: oni na unutrašnjem zidu pećine vide sjenke i sjenke tih predmeta. Oni, dakle, gledaju samo sjenke. Ovi ljudi u pećini simbolišu većinu čovečanstva koja ostaje samo na nivou nagađanja (εἰκασία), opažajući samo sjenke stvarnosti, i pritom ne pokazuju nikakvu želju da pobjegnu iz svoje tamnice. Ako bi ipak neki odbjegli zarobljenik počeo da se privikava na Sunčevu svjetlost i da gleda u konkretne stvari, čije je senke ranije jedino poznavao, on bi ljude u pećini vidjeo u pravom svjetlu, naime kao zatvorenike u okovima obmane.
ovo vrijedi zlata. procitajte i razmislite makar o ovom. mozete se ne slagati, medjutim, nadam se da necete diskvalifikovati Platona olako, kao covjeka koji je davno zivio i nema pojma o zivotu (tako mi odgovorise ljudi sa ulice!).
ovo sjajno slikovito objasnjenje se moze detaljno analizirati i pojasniti. proces "oslobadjanja" od "lanaca" kojim ljudi bivaju zarobljeni u pecini je bolan. istina i znanje su itekako bolni. zato se sistematski kod vecine ignorisu (mozda se radi o komociji u nasem slucaju). dalje, kada bi oslobodjen covjek nakon cijelog zivota gledajuci u tamu ugledao suncevu svjetlost, mogao bi cak i oslijepiti od iste. a moze se zastititi i postepeno se privikavati na velicanstvenost Sunca. dalje, isti se vraca euforican, zbunjen, svakakav u pecinu, da sve to isprica ljudima koji se tamo nalaze, da im ponudi pravu slobodu, zivot. medjutim, ovi ce se ostro usprotiviti, a da su u mogucnosti, cak bi i silom pokusali sprijeciti covjeka koji ih samo zeli osloboditi...
razmislite makar malo i o ovom. pa pokusajte shvatiti moje najskromnije rijeci koje zelim podijeliti sa vama, ma koliko iste zvucile suludo. nisam nikakav mesija, samo sam ugledao suncevu svjetlost.
mislim, ima ljudi koji me i poznaju ovdje, zadnji cilj mi je zajebavati se sa necim ovolike tezine, vrijednosti i vaznosti. mozete izraziti nesuglasice, kontra argumentaciju, vlastito misljenje, naravno. postedite me vrijedjanja i kojekakvih viceva ako vam ovo lici na neku forumsku zajebanciju. ja sam mrtav ozbiljan, hvala Bogu pametan i sabran, sav svoj. nikada bljestavije zrake Sunca nisam gledao kao sada.
pozdrav
- kaubojstina
#53 Re: Postojanje vanzemaljskog života
Zanimljivo je kako ljudi pokusavaju da zamisle izgled 'vanzemaljaca' i upotpunosti ignorisuci prirodu koja ih okruzuje. 

Oni su tu, i posmatraju nas...
U vjerskim knjigama se spominje sedam nebesa...i to moze biti mali znak da nismo sami.

Oni su tu, i posmatraju nas...
U vjerskim knjigama se spominje sedam nebesa...i to moze biti mali znak da nismo sami.
- Jazz_Junkie
#54 Re: Postojanje vanzemaljskog života
Bilo je za ocekivat da ces namamiti i muhe za njihovim ku´ranom na temu, antropo.
Ovoj temi je mjesto na forumu "Nauka" mada nije stetno ni filozofirati o tome, ali kada trazimo cinjenice, ne mozemo samo filozofirati i uzimati neke stvari zdravo za gotovo kao kolege sa njihovim ku´ranom i 7 svjetova, snjeguljicom i 7 patuljaka, te Ali Babom i 40 razbojnika. Mi zivimo na planeti koja se moze pohvaliti na ogromno bogatstvo zivota, iako mi tendiramo ka istrebljenju.
Umjesto da postujemo zivot i nase porijeklo, jer smo i mi zivotinje, covjek si daje za pravo da ubija druga bica da bi se hranio ili da bi si poklonio osjecaj superiornosti.
Naravno, kada postanes svjestan sarolikosti zivota na Zemlji, logicno je da razmisljas o mogucnostima vanzemaljskog zivota u nasem suncanom sistemu, galaksiji i cijelom svemiru. Tocno je kako kazes da nasi strucnjaci mogucnost razvoja zivota cesto intepretiraju kroz ovdasnje uslove i ja mislim da je univerzum pun substanci, sto mi zovemo hemijski elementi, koje su nama nepoznate i nepojmljive za evoluciju zivota. Interesanto je pitanje, da li postoji zivot van prostora i vremena. Da li, ako postoje, vanzemaljska ziva bica uopce poznaju nesto kao prostor i vrijeme i da li mozda imaju neku svoju, nama neshvatljivu, definiciju prostora i vremena? Ostaje da spekuliramo. Ja mislim da postoje neke forme vanzemaljskog zivota, barem bakterije ili nesto sto bi nama na prvi pogled izgledalo na bakterije. Mi shvacamo da je osnovna karakteristika univerzuma asimetrija vremena. Zakoni mikrofizike ne razlikuju proslost i sadasnjost, i opet je nas univerzum npr. prije 14 milijardi godina bio daleko vreliji, puniji i homogeniji. Danas je hladan, osiromasen i haotican.
Ti spominjes vrijeme, no ostaje otvoreno da li je ono zakon prirode po kojem samo mi zivimo, nesto sto smo mi zapravo izumili da bi uredili nas sistem zivljenja. Asimetrija koju sam spomenuo nas vodi iz proslosti u buducnost i u svijesti svakog covjeka je nesto sasvim prirodno i logicno. Za neka daleka bica mozda nije. Mozda nas univerzum nije jedini prostor u kojem se nalazimo nego je zapravo dio jednog multiverzuma? Sto se tice "Tamne materije", postoji teza da ona popunjava prazan prostor i da njezina dinamicnost ne popusta tokom ekspanzije kosmosa. Ako ona "ne popusti", kosmos ce dalje ekspandirati punom brzinom, daleke galaksije ce nestati iz nasih mogucnosti posmatranja, a ostale kolabrirati u tzv. crne rupe. Dakle, univerzum ce dostici maksimum entropije.
To su neka nasa spoznavanja prostora i vremena, no sto ako to ne vazi za ostale. Posto se zivot na Zemlji iovako slucajno razvio, mozda smo jedini u ovom univerzumu dok "ostali" zive u nekim drugim univerzumima koje sto se mene tice mozes nazvati i paralelnim, iako to nebi bio korektan termin. Scientia odnosno nauka je u zadnjih 1000 godina zabiljezila enormne uspjehe i nadajmo se da cemo tako nastaviti. Taj napredak nazalost nije zahvatio one predjele nase planete gdje se vjeruje u 7 svjetova i gospodare prstenova, pardon, svjetova. Izgleda da je nas planet jedna vrsta multiverzuma na kojem zive ljudi koji se jedni prema drugima odnose kao vanzemaljci.
Pozdrav.
Ovoj temi je mjesto na forumu "Nauka" mada nije stetno ni filozofirati o tome, ali kada trazimo cinjenice, ne mozemo samo filozofirati i uzimati neke stvari zdravo za gotovo kao kolege sa njihovim ku´ranom i 7 svjetova, snjeguljicom i 7 patuljaka, te Ali Babom i 40 razbojnika. Mi zivimo na planeti koja se moze pohvaliti na ogromno bogatstvo zivota, iako mi tendiramo ka istrebljenju.
Naravno, kada postanes svjestan sarolikosti zivota na Zemlji, logicno je da razmisljas o mogucnostima vanzemaljskog zivota u nasem suncanom sistemu, galaksiji i cijelom svemiru. Tocno je kako kazes da nasi strucnjaci mogucnost razvoja zivota cesto intepretiraju kroz ovdasnje uslove i ja mislim da je univerzum pun substanci, sto mi zovemo hemijski elementi, koje su nama nepoznate i nepojmljive za evoluciju zivota. Interesanto je pitanje, da li postoji zivot van prostora i vremena. Da li, ako postoje, vanzemaljska ziva bica uopce poznaju nesto kao prostor i vrijeme i da li mozda imaju neku svoju, nama neshvatljivu, definiciju prostora i vremena? Ostaje da spekuliramo. Ja mislim da postoje neke forme vanzemaljskog zivota, barem bakterije ili nesto sto bi nama na prvi pogled izgledalo na bakterije. Mi shvacamo da je osnovna karakteristika univerzuma asimetrija vremena. Zakoni mikrofizike ne razlikuju proslost i sadasnjost, i opet je nas univerzum npr. prije 14 milijardi godina bio daleko vreliji, puniji i homogeniji. Danas je hladan, osiromasen i haotican.
Ti spominjes vrijeme, no ostaje otvoreno da li je ono zakon prirode po kojem samo mi zivimo, nesto sto smo mi zapravo izumili da bi uredili nas sistem zivljenja. Asimetrija koju sam spomenuo nas vodi iz proslosti u buducnost i u svijesti svakog covjeka je nesto sasvim prirodno i logicno. Za neka daleka bica mozda nije. Mozda nas univerzum nije jedini prostor u kojem se nalazimo nego je zapravo dio jednog multiverzuma? Sto se tice "Tamne materije", postoji teza da ona popunjava prazan prostor i da njezina dinamicnost ne popusta tokom ekspanzije kosmosa. Ako ona "ne popusti", kosmos ce dalje ekspandirati punom brzinom, daleke galaksije ce nestati iz nasih mogucnosti posmatranja, a ostale kolabrirati u tzv. crne rupe. Dakle, univerzum ce dostici maksimum entropije.
To su neka nasa spoznavanja prostora i vremena, no sto ako to ne vazi za ostale. Posto se zivot na Zemlji iovako slucajno razvio, mozda smo jedini u ovom univerzumu dok "ostali" zive u nekim drugim univerzumima koje sto se mene tice mozes nazvati i paralelnim, iako to nebi bio korektan termin. Scientia odnosno nauka je u zadnjih 1000 godina zabiljezila enormne uspjehe i nadajmo se da cemo tako nastaviti. Taj napredak nazalost nije zahvatio one predjele nase planete gdje se vjeruje u 7 svjetova i gospodare prstenova, pardon, svjetova. Izgleda da je nas planet jedna vrsta multiverzuma na kojem zive ljudi koji se jedni prema drugima odnose kao vanzemaljci.
Pozdrav.
-
emra_a
#56 Re: Postojanje vanzemaljskog života
vanzemaljci vjerovatno postoje pa i u Kur'anu se naginje na to..postirala sam neke izjave nekih starih islamskih sejhova na drugoj temi o vanzemaljcima
- kaubojstina
#58 Re: Postojanje vanzemaljskog života
Jazz_Junkie wrote:Bilo je za ocekivat da ces namamiti i muhe za njihovim ku´ranom na temu, antropo.![]()
Ovoj temi je mjesto na forumu "Nauka" mada nije stetno ni filozofirati o tome, ali kada trazimo cinjenice, ne mozemo samo filozofirati i uzimati neke stvari zdravo za gotovo kao kolege sa njihovim ku´ranom i 7 svjetova, snjeguljicom i 7 patuljaka, te Ali Babom i 40 razbojnika. Mi zivimo na planeti koja se moze pohvaliti na ogromno bogatstvo zivota, iako mi tendiramo ka istrebljenju.Umjesto da postujemo zivot i nase porijeklo, jer smo i mi zivotinje, covjek si daje za pravo da ubija druga bica da bi se hranio ili da bi si poklonio osjecaj superiornosti.Naravno, kada postanes svjestan sarolikosti zivota na Zemlji, logicno je da razmisljas o mogucnostima vanzemaljskog zivota u nasem suncanom sistemu, galaksiji i cijelom svemiru. Tocno je kako kazes da nasi strucnjaci mogucnost razvoja zivota cesto intepretiraju kroz ovdasnje uslove i ja mislim da je univerzum pun substanci, sto mi zovemo hemijski elementi, koje su nama nepoznate i nepojmljive za evoluciju zivota. Interesanto je pitanje, da li postoji zivot van prostora i vremena. Da li, ako postoje, vanzemaljska ziva bica uopce poznaju nesto kao prostor i vrijeme i da li mozda imaju neku svoju, nama neshvatljivu, definiciju prostora i vremena? Ostaje da spekuliramo. Ja mislim da postoje neke forme vanzemaljskog zivota, barem bakterije ili nesto sto bi nama na prvi pogled izgledalo na bakterije. Mi shvacamo da je osnovna karakteristika univerzuma asimetrija vremena. Zakoni mikrofizike ne razlikuju proslost i sadasnjost, i opet je nas univerzum npr. prije 14 milijardi godina bio daleko vreliji, puniji i homogeniji. Danas je hladan, osiromasen i haotican.
Pozdrav.
Znaci ne vidis relaciju izmedju "Gospodara svih svjetova" sa mogucnosti da Kur'an govori o mogucnosti postojanja drugih dimezija koje ljudski rod jos treba da otkrije. Mislim nacitan tip poput tebe sa otvorenim mislima bi treb'o vidjet' relaciju.
A sad da se nadovezem...
Nisi Musliman, I ne ocekujem od tebe da vidis relaciju jer si odgojen u pogresnoj religiji gdje zechevi raznose ofarbana kokosija jaja. Mislim, svak normalan bi treb'o vidjeti da tu nesto ne stima, te ukoliko je to izvor tvoje religijske kolebljivosti, u potpunosti vas razumijem.
Sto se dice sedam nebesa, to dolazi iz Kur'ana, (At-Talaq 65: 12).
Prvo cu citirati prevod na bosanski jezik: "Allah je sedam nebesa i isto toliko zemalja stvorio; Njegovo naređenje na sve se njih odnosi, a nek znate da je Allah kadar sve i da Allah znanjem Svojim sve obuhvata!"
A evo i na engleski: "He Who created seven Firmaments and of the earth a similar number. Through the midst of them (Allah) descends His Command: that ye may know that Allah has power over all things and that Allah comprehends all things in (His) Knowledge"
Zasto sam naveo engleski prevod? Zato sto ima jako zanimljiva rijec, koja je kod nas prevedena na neki prost nacin: Firmaments.
Definicija: vidljiva povrsina zamisljene sfere na koju se nebeska tijela (vidno) projektuju.
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#59 Re: Postojanje vanzemaljskog života
ma to vam je sve 

- TheGodfather
#60 Re: Postojanje vanzemaljskog života
Apsolutno je nemoguce da smo mi sami u svemiru. Mozda jesmo u svojoj galaksiji, ali galaksija postoji milion. Sto se mene tice, ja vjerujem da negdje postoje mnoge civilizacije, koje mi mozda nikad necemo ni upoznati. Mozda su pametniji od nas, mozda nisu, mozda izgledaju isto kao mi, mozda ne. Uglavnom, kakvi god da su i gdje god da su, postoje
Nadam se da cemo se jednog dana druziti
Iako za vrijeme naseg zivota...tesko hehehe 
- Jazz_Junkie
#61 Re: Postojanje vanzemaljskog života
Ja ne vjerujem u Evoluciju nego je dozivljavam kao cinjenicu. Ona je znanstvena cinjenica, svidjelo se to tebi ili ne. Jest da se ruse svjetovi mnogih i istina boli. Evolucija nam ne govori sto bi trebali a sto ne. Nije ona moralni koncept nego rekonstrukcija jedne cinjenice i covjekove proslosti. No, mi se nalazimo sada tu u sadasnjosti kada smo odbacili mnoge obicaje, smatrajuci ih barbarskim. Danas kada smo daleko razvijeni i najnaprednije zivotivnje na ovoj planeti, mislim da je barbarski klati i ubijati druge zivotinje, misleci da na to imamo pravo. Mi imamo tu mogucnost, ali se postavlja pitanje koliko je to u redu. Meso nije osnovna potreba za prezivljavanje covjeka, pa ga ipak i sam ja jedem, jer sam tako naucio, tako odrastao.kaubojstina wrote:Sta si htio reci time sto je boldirano? Ti vjerujes u evoluciju...ali ne vjerujes da bi trebali ubijati druge vrste zivota da bi prezivjeli?
Znaci ne vidis relaciju izmedju "Gospodara svih svjetova" sa mogucnosti da Kur'an govori o mogucnosti postojanja drugih dimezija koje ljudski rod jos treba da otkrije. Mislim nacitan tip poput tebe sa otvorenim mislima bi treb'o vidjet' relaciju.[/quote]
Sve neki trivijalni "argumenti" bez sadrzaja. Bas kako rece jedan kolega ovdje: "alternativna tumacenja". Da dodam: alternativna tumacenja da nebi izasli iz mode.
A sad da se nadovezem...
Nisi Musliman, I ne ocekujem od tebe da vidis relaciju jer si odgojen u pogresnoj religiji gdje zechevi raznose ofarbana kokosija jaja. Mislim, svak normalan bi treb'o vidjeti da tu nesto ne stima, te ukoliko je to izvor tvoje religijske kolebljivosti, u potpunosti vas razumijem.
Niti sam musliman, niti sam krscanin nego ateist. Sto se tice zeceva koji raznose kokosija jaja, to je besmisleno kao i ridikulozni ritual slican vodoo kultovima ili onim obicajima drevnih Maja i Asteka koji vi muslimani zovete kurban(-bajram). Ili mozda obozavanje ostatak obicnog kamena, ostatka meteorita, u Meki, nekada hramu sljedbenika predislamske vjere u Arabiji koji su ovi drugi jednostavno inkorporirali u svoju novu halicunaciju.
Sto se dice sedam nebesa, to dolazi iz Kur'ana, (At-Talaq 65: 12).
Prvo cu citirati prevod na bosanski jezik: "Allah je sedam nebesa i isto toliko zemalja stvorio; Njegovo naređenje na sve se njih odnosi, a nek znate da je Allah kadar sve i da Allah znanjem Svojim sve obuhvata!"
I u krscanstvu vlada ta prica o 7 nebesa. Sto uopce zelis determinirati s ovom frazom? Sve sto s njom porucujes je autoritarni karakter tvog boga sto nema pojma sa ovom temom. Znao sam da ce je netko usrat. Ovaj forum ne moze bez toga.
Zasto sam naveo engleski prevod? Zato sto ima jako zanimljiva rijec, koja je kod nas prevedena na neki prost nacin: Firmaments.
Definicija: vidljiva povrsina zamisljene sfere na koju se nebeska tijela (vidno) projektuju.
To uopce nije defnicija tog termina u smislu starog zavjeta, ku´rana itd. Izvorno je ta rijec znacila "oblak" i "nebesa", preuzeta odatle i dobila novu i dodatnu definicju.
- _veleposlanik
#62 Re: Postojanje vanzemaljskog života
ljudi, mozemo li se ikako kaniti religije?
pa valjda ima svrha razdvajanja dvije kategorije: filozofija i religija, koje na ovom forumu do skora bijase zajedno...
DISCLOSURE PROJECT, pogledajte! sumnja je davno otklonjena. radi se o tome da li su medju nama ili ne!
pa valjda ima svrha razdvajanja dvije kategorije: filozofija i religija, koje na ovom forumu do skora bijase zajedno...
DISCLOSURE PROJECT, pogledajte! sumnja je davno otklonjena. radi se o tome da li su medju nama ili ne!
- TheGodfather
#63 Re: Postojanje vanzemaljskog života
E bas...dosta religije ljudi. Bar na ovoj temi._veleposlanik wrote:ljudi, mozemo li se ikako kaniti religije?
- Skyfox
#64 Re: Postojanje vanzemaljskog života
Bas me zanima kakva bi bila prva reakcija Zemljana da nam se sutra ukazu mali zeleni?kaubojstina wrote:Jazz_Junkie wrote: Umjesto da postujemo zivot i nase porijeklo, jer smo i mi zivotinje, covjek si daje za pravo da ubija druga bica da bi se hranio ili da bi si poklonio osjecaj superiornosti.
Vjerovatno bi bilo panike pa onda i nasilnih akcija, cak iako se ustanovi da "dolaze u miru"...
-
emra_a
#65 Re: Postojanje vanzemaljskog života
Oni dovoljno razvili civilizaciju da imaju mogucnost da obilaze daleke planete i galaksije koje mi ne mozemo ni vidjeti a mi da poduzimamo nasilne akcije protiv takvih ?Skyfox wrote:Bas me zanima kakva bi bila prva reakcija Zemljana da nam se sutra ukazu mali zeleni?kaubojstina wrote:Jazz_Junkie wrote: Umjesto da postujemo zivot i nase porijeklo, jer smo i mi zivotinje, covjek si daje za pravo da ubija druga bica da bi se hranio ili da bi si poklonio osjecaj superiornosti.
Vjerovatno bi bilo panike pa onda i nasilnih akcija, cak iako se ustanovi da "dolaze u miru"...
Last edited by emra_a on 13/08/2008 18:49, edited 1 time in total.
- Skyfox
#66 Re: Postojanje vanzemaljskog života
palo mi na pamet situacija dode vanzemaljac zemaljcu i kaze evo mene kod vas... zamisljam jednog amera iz Texasa kako povlaci svoj kolt.emra_a wrote:Skyfox wrote:
Oni dovoljno razvili civilizaciju da imaju mogucnost da obilaze daleke planete koje mi ne mozemo ni vidjeti a mi da poduzimamo nasilne akcije?![]()
![]()
Al dobro dosta banaliziram
-
emra_a
#67 Re: Postojanje vanzemaljskog života

- Skyfox
#68 Re: Postojanje vanzemaljskog života
Zato i kazem republikanci bi podivljali 
- armin_tz
#69 Re: Postojanje vanzemaljskog života
Ehhh...... šta da kažem na ovu temu. Ja vjerujem da postoje, ali to je sve teorija. Mene jako zanimaju prostor i vrijeme. Zamislite, kada pogledate zvijezde, svjetlost sa nekih zvijezda je poslana u vrijeme Ledenog doba, a neke su poslane kada Zemlje i nije bilo. Šta da kažem.
- aNTropocentrio
#70 Re: Postojanje vanzemaljskog života
Japanski naučnici planiraju da "naprave" jedan "mali" svemir:
http://www.casavaria.com/sentido/scienc ... iverse.htm
Možda i nije baš strogo povezano s ovom temom, ali daje jedan zanimljiv uvid u shvatanje "vanzemaljaca"
http://www.casavaria.com/sentido/scienc ... iverse.htm
Možda i nije baš strogo povezano s ovom temom, ali daje jedan zanimljiv uvid u shvatanje "vanzemaljaca"
- metal_rules_cura
#71 Re: Postojanje vanzemaljskog života
Sve sto bi se moglo reci na ovu temu bilo bi nagadjanje. Ali ako krenem od licnog vjerovanja onda svakako postoje neki oblici zivota za koje jos uvijek ne znamo, jer previse bi bilo da smo najnapredniji i najpametniji 
-
Kjajević Majko
#72 Re: Postojanje vanzemaljskog života
Nismo sami, rekli su mi glasovi u glavi... 
- _veleposlanik
#73 Re: Postojanje vanzemaljskog života
DISCLOSURE PROJECT, DISCLOSURE PROJECT, DISCLOSURE PROJECT, DISCLOSURE PROJECT...............................
mozda vam hipnotizmom udje u glavu: nismo sami, dokazano!!!!!
DISCLOSURE PROJECT (velika steta sto nema prevoda na nasim jezicima...)
- Dixon
#74 Re: Postojanje vanzemaljskog života
Kjajević Majko wrote:Nismo sami, rekli su mi glasovi u glavi...
znao sam ja odmah...
- _veleposlanik
#75 Re: Postojanje vanzemaljskog života
_veleposlanik wrote:DISCLOSURE PROJECT, DISCLOSURE PROJECT, DISCLOSURE PROJECT, DISCLOSURE PROJECT...............................
zasto ne pogledate???