usudjujem se recipape wrote: Kako li su prolazili oni koji su im se suprotstavili?
Francuski zakon o negiranje turskog genocida nad Armenima
-
spongebob
pa negiranje holokausta nad jevrejima je isto pod zabranom u njemackom i ja ne znam gdje je tu problem. jer se on nije desio?danas wrote:malo si kontradiktoran.spongebob wrote: a u duhu teme da zakljucim: u Evropi nema progona i hapsenja radi razlicitog misljenja. Sistem ljude zatvara jer pricaju o genocidu nad milion ljudi, halo?!
evo -- sad ce biti hapsenja i progona zbog razlicitog misljenjaako kazes da nije bilo genocida -- fasuje ti bajbokana u francuskoj
![]()
i sta sad?
isto ko u turskojsamo tamo ides u 'apsanu ako kazes da da je bilo genocida
volEm demokraCiju
i ti mi onda kazes nisu turska i francuska slicne
negiranje holokausta nad armenima se u francuskoj kaznjava zakonom. Je l se nije desio?
To sto ti izvodis kao amoralnu logicku vratolomiju je bezobrazna zamjena teza.
-
Grom iz vedra neba
Bolje nego oni koji su se suprotstavljali Evropljanima. Da ne spominjem da je u Carigradu bilo i jeste sjediste Istocne crkve...pored svih ostalih vjera, ahdnama, manastira, crkava, samostana...sto se tice Evrope, nakon njih je zemlja ostajala pusta.pape wrote:Malo mi para usi taj termin "liberalna imperija", ....Grom iz vedra neba wrote: Otomani su imali najliberalniju imperiju ikad poznatu. U vrijeme dok je evropa przila ljude na lomaci zato sto su bili jevreji, heretici ili muslimani, ili sto su tvrdili da je zemlja okrugla, Otomani su dali utociste Jevrejima, "nevjernicima"...
Sto se tice poente, htio sam reci da se Turska ponizava, i da bi se trebala okrenuti sebi prije svega, a ne EU koja je ne zeli.![]()
Ne zelim reci da nisu bili mudri imperijalisti, ... dali su oni povlastice svima onima od kojih su znali da ce imati korist.
Jevreji, ... od pamtivijeka bili dobri i sposobni trgovci. Dubrovacka republika imala samostalnost, ... sta mislis zbog cega? Etc, ... etc, ...
Kako li su prolazili oni koji su im se suprotstavili?
- danas
ne...spongebob wrote:pa negiranje holokausta nad jevrejima je isto pod zabranom u njemackom i ja ne znam gdje je tu problem. jer se on nije desio?danas wrote:malo si kontradiktoran.spongebob wrote: a u duhu teme da zakljucim: u Evropi nema progona i hapsenja radi razlicitog misljenja. Sistem ljude zatvara jer pricaju o genocidu nad milion ljudi, halo?!
evo -- sad ce biti hapsenja i progona zbog razlicitog misljenjaako kazes da nije bilo genocida -- fasuje ti bajbokana u francuskoj
![]()
i sta sad?
volEm demokraCiju
negiranje holokausta nad armenima se u francuskoj kaznjava zakonom. Je l se nije desio?
ovo sto ja govorim je direktna replika na tvoju tvrdnju, gore pomascenu
-
Grom iz vedra neba
To je tacno, kao i to da je Ataturk zabranio nosenje fesa, odjece, pisma i sl. a naradio nosenje kravate. Zbog cega? Zbog zapadne naklonosti, a kasnije je to prirodno evoluiralo u zelju za ulaskom u EU kada se ona pojavila.danas wrote:ovaj zakon u turskoj je dosao na snagu sa ataturkom ako me sjecanje ne vara i nema nista sa turskim teznjama da udje u EU.Grom iz vedra neba wrote:Znam. Nemam se sta raspitivat. Upravo sam o tome i rekao. Turksa se ponizava na sve nacine kako bi postala dio EU.pitt wrote:Pa munjo, ni u turskoj ne dozvoljavaju mahrameraspitaj se malo.....
-
Grom iz vedra neba
Onda je i negiranje genocida nad Bosnjacima zlocin? Jelte?spongebob wrote:pa negiranje holokausta nad jevrejima je isto pod zabranom u njemackom i ja ne znam gdje je tu problem. jer se on nije desio?danas wrote:malo si kontradiktoran.spongebob wrote: a u duhu teme da zakljucim: u Evropi nema progona i hapsenja radi razlicitog misljenja. Sistem ljude zatvara jer pricaju o genocidu nad milion ljudi, halo?!
![]()
i sta sad?
volEm demokraCiju
-
spongebob
rekoh vec, ovo gore sto ti tvrdis je bezobrazna zamjena teza. Porediti zakonsko sankcionisanje negiranja genocida (nad milion ljudi) u jednom nedemokratskom rezimu sa zabranom negiranja istog u demokratskom sistemu je amoralno. I logicka vratolomija pride.danas wrote:ne...spongebob wrote:pa negiranje holokausta nad jevrejima je isto pod zabranom u njemackom i ja ne znam gdje je tu problem. jer se on nije desio?danas wrote: malo si kontradiktoran.
![]()
i sta sad?
volEm demokraCiju
ovo sto ja govorim je direktna replika na tvoju tvrdnju, gore pomascenu
-
zzzzz
Ma ovo je sviranje nekoj stvari, da je ta zemlja demokratska kao sto je ti predstavljas, osudio bi se i zlocin nad Alzircima, "lako po tudjoj i sto siba".spongebob wrote:
rekoh vec, ovo gore sto ti tvrdis je bezobrazna zamjena teza. Porediti zakonsko sankcionisanje negiranja genocida (nad milion ljudi) u jednom nedemokratskom rezimu sa zabranom negiranja istog u demokratskom sistemu je amoralno. I logicka vratolomija pride.
- danas
ne znam na sta ciljas. ja uopste ne negiram cinjenicu da je milion ljudi pobijeno u turskoj, i da su je plan bio da ih se progna (ali su na tom putu umrli i pobijeni). takodje je cinjenica da su to bila mutna vremena, sa puno previranja i na unutrasnjem i vanjskom planu. a cinjenica je i to da 99% ovih armenaca nisu htjeli da ostanu pod turskom drzavom i uzurpirali su je svako malo na sve moguce nacine.spongebob wrote:pa vjerujem da ce se i danas s ovim sloziti. zato se vjerovatno i ne razumijemozzzzz wrote:Ja samo znam, da Turci nisu napravili sto su napravili, danas bi i oni imali svoj "manji entitet"
sta se desilo -- po mom vidjenju -- je najslicnije hrvatskoj operaciji oluja. turska -- kao i hrvatska -- je odlucila da se kutarise dijela populacije koji joj je isao na zivce neposlusnoscu (a i ostalim faktorima, nije da nije). samo sto je put od osijeka do novog sada kraci nego put od burse do jerevena. ne opravdavam ni jedno, ni drugo, ni trece, ni cetvrto.
ali ovdje govorimo o necemu drugom. o tome da se francuska cese tamo gdje je ne svrbi. jer sad oni sole pamet turcima a u svoje ogledalo jos nisu pogledali.
-
spongebob
ne, ne...ovdje govorimo o cinjenici o kojoj niti jedna clanica EU-a ne smije otvoreno da govori da se ne bi zamjerila Turskoj. Niti u jednoj evropskoj zemlji nije pozeljno govoriti o ovom holokaustu upravo iz tog razloga. Negiranje price o holokaustu se predstavlja kao turski nacionalni interes.danas wrote:ne znam na sta ciljas. ja uopste ne negiram cinjenicu da je milion ljudi pobijeno u turskoj, i da su je plan bio da ih se progna (ali su na tom putu umrli i pobijeni). takodje je cinjenica da su to bila mutna vremena, sa puno previranja i na unutrasnjem i vanjskom planu. a cinjenica je i to da 99% ovih armenaca nisu htjeli da ostanu pod turskom drzavom i uzurpirali su je svako malo na sve moguce nacine.spongebob wrote:pa vjerujem da ce se i danas s ovim sloziti. zato se vjerovatno i ne razumijemozzzzz wrote:Ja samo znam, da Turci nisu napravili sto su napravili, danas bi i oni imali svoj "manji entitet"
sta se desilo -- po mom vidjenju -- je najslicnije hrvatskoj operaciji oluja. turska -- kao i hrvatska -- je odlucila da se kutarise dijela populacije koji joj je isao na zivce neposlusnoscu (a i ostalim faktorima, nije da nije). samo sto je put od osijeka do novog sada kraci nego put od burse do jerevena. ne opravdavam ni jedno, ni drugo, ni trece, ni cetvrto.
ali ovdje govorimo o necemu drugom. o tome da se francuska cese tamo gdje je ne svrbi. jer sad oni sole pamet turcima a u svoje ogledalo jos nisu pogledali.
- danas
spongebob wrote:ne, ne...ovdje govorimo o cinjenici o kojoj niti jedna clanica EU-a ne smije otvoreno da govori da se ne bi zamjerila Turskoj. Niti u jednoj evropskoj zemlji nije pozeljno govoriti o ovom holokaustu upravo iz tog razloga.danas wrote:ne znam na sta ciljas. ja uopste ne negiram cinjenicu da je milion ljudi pobijeno u turskoj, i da su je plan bio da ih se progna (ali su na tom putu umrli i pobijeni). takodje je cinjenica da su to bila mutna vremena, sa puno previranja i na unutrasnjem i vanjskom planu. a cinjenica je i to da 99% ovih armenaca nisu htjeli da ostanu pod turskom drzavom i uzurpirali su je svako malo na sve moguce nacine.spongebob wrote: pa vjerujem da ce se i danas s ovim sloziti. zato se vjerovatno i ne razumijemo
i sta ce im turska titati? da joj se ne bi zamjerile
pa ovo je maltene jedina stvar koja se turskoj sprocitava oko tog jebenog ulaza u EU. kad ne znaju sta ce od sebe -- jer jedna bijedna rumunija je u EU -- onda turcima kazu vi ste genocidni
sto ti iz EU ne traze od hrvata da 'priznaju' etnicko ciscenje u krajini kao preduslov ulaska ili zabrane negiranje srpskog egzodusa iz hrvatske? koliko je ljudi otislo iz krajine? hoce, al' kad na vrbi zasvrbi. a nije da se NIJE DESILO!
e, moj care, zelen si ti...
-
zzzzz
Ma jedno u klin drugo u plocu, ne znam spongen zare je tako tesko objasniti i dotaci se teme zasto Francuska ne vodi slicnu brigu o Alzircima, Palestincima, Bosnjacima....bilo kome. Jasan cilj je Turska u svemu ovome.
Sto se moje teze o "manjem entitetu" tice, Armenci su je dokazali u Azerbejdzanu a i Evropa se pokazala, do sad jedina zemlja gdje je priznato mjenjanje drzavnih granica silom
Sto se moje teze o "manjem entitetu" tice, Armenci su je dokazali u Azerbejdzanu a i Evropa se pokazala, do sad jedina zemlja gdje je priznato mjenjanje drzavnih granica silom
-
spongebob
ovdje opet pricamo o kruskama i jabukama a rijec je o milion pobijenih ljudi za koje se ni dan danas ne snosi krivica. Ne govorim ja o politickim igrama Turska-EU nego o moralnoj odgovornosti ove i ovakve Turske. Zivim usred Evrope i svakodnevno pratim politicka desavanja.Mozda sam ja idealista i naivan, ali ne zelen, prije da si ti ocito slabo informisana pa mene pokusavas diskvalifikovati sheretskom filozofijom namigivanja seljackog lole. a nije da se nije desilo, je li.danas wrote:spongebob wrote:ne, ne...ovdje govorimo o cinjenici o kojoj niti jedna clanica EU-a ne smije otvoreno da govori da se ne bi zamjerila Turskoj. Niti u jednoj evropskoj zemlji nije pozeljno govoriti o ovom holokaustu upravo iz tog razloga.danas wrote: ne znam na sta ciljas. ja uopste ne negiram cinjenicu da je milion ljudi pobijeno u turskoj, i da su je plan bio da ih se progna (ali su na tom putu umrli i pobijeni). takodje je cinjenica da su to bila mutna vremena, sa puno previranja i na unutrasnjem i vanjskom planu. a cinjenica je i to da 99% ovih armenaca nisu htjeli da ostanu pod turskom drzavom i uzurpirali su je svako malo na sve moguce nacine.
ali ovdje govorimo o necemu drugom. o tome da se francuska cese tamo gdje je ne svrbi. jer sad oni sole pamet turcima a u svoje ogledalo jos nisu pogledali.![]()
![]()
![]()
i sta ce im turska titati? da joj se ne bi zamjerilejaooooo...
pa ovo je maltene jedina stvar koja se turskoj sprocitava oko tog jebenog ulaza u EU. kad ne znaju sta ce od sebe -- jer jedna bijedna rumunija je u EU -- onda turcima kazu vi ste genocidnipa jesu i sta sad -- kao sto na pocetku rekoh -- BAS TO ih i kvalifikuje za evropsko bratstvo
![]()
sto ti iz EU ne traze od hrvata da 'priznaju' etnicko ciscenje u krajini kao preduslov ulaska ili zabrane negiranje srpskog egzodusa iz hrvatske? koliko je ljudi otislo iz krajine? hoce, al' kad na vrbi zasvrbi. a nije da se NIJE DESILO!
e, moj care, zelen si ti...![]()
- danas
spongebob wrote: ovdje opet pricamo o kruskama i jabukama a rijec je o milion pobijenih ljudi za koje se ni dan danas ne snosi krivica. Ne govorim ja o politickim igrama Turska-EU nego o moralnoj odgovornosti ove i ovakve Turske. Zivim usred Evrope i svakodnevno pratim politicka desavanja.Nego si ti ocito slabo informisana pa mene pokusavas diskvalifikovati sheretskom filozofijom namigivanja seljackog lole. a nije da se nije desilo, je li.
u jasenovcu je pobijeno na hiljade ljudi -- pa ko je snosio krivicu? dodji sebi covjece.
zasto je na francuskoj da bas oni sole pamet turcima? ok, ako su doslijedni -- onda neka donesu slicne doklaracije i zakone glede svih genocida koji su se ikada desili... i prva cu biti na njihovoj strani. a ovo ovako -- nije nista drugo negoli politicka igra EU-turska, samo izgleda ti to jedini ne shvatas, te ce biti da si ti taj koji nije informisan. da nije u pitanju politicko prepucavanje ove prirode, imala bi francuska isti ovakav zakon glede hrvatske ili jasenovca ili pinocheta ili palestinaca ili jevreja ili alziraca ili kambodijaca ili bosnjaka ... ali se zalomi -- gle cuda ! -- zakon o jermenima i turskoj...
-
EI Presidente
Potpisujem. Pa ne reci da je Europa najveca kurvetina u svjetskoj historiji, s Francuzima na celu.danas wrote:spongebob wrote: ovdje opet pricamo o kruskama i jabukama a rijec je o milion pobijenih ljudi za koje se ni dan danas ne snosi krivica. Ne govorim ja o politickim igrama Turska-EU nego o moralnoj odgovornosti ove i ovakve Turske. Zivim usred Evrope i svakodnevno pratim politicka desavanja.Nego si ti ocito slabo informisana pa mene pokusavas diskvalifikovati sheretskom filozofijom namigivanja seljackog lole. a nije da se nije desilo, je li.
u jasenovcu je pobijeno na hiljade ljudi -- pa ko je snosio krivicu? dodji sebi covjece.![]()
zasto je na francuskoj da bas oni sole pamet turcima? ok, ako su doslijedni -- onda neka donesu slicne doklaracije i zakone glede svih genocida koji su se ikada desili... i prva cu biti na njihovoj strani. a ovo ovako -- nije nista drugo negoli politicka igra EU-turska, samo izgleda ti to jedini ne shvatas, te ce biti da si ti taj koji nije informisan. da nije u pitanju politicko prepucavanje ove prirode, imala bi francuska isti ovakav zakon glede hrvatske ili jasenovca ili pinocheta ili palestinaca ili jevreja ili alziraca ili kambodijaca ili bosnjaka ... ali se zalomi -- gle cuda ! -- zakon o jermenima i turskoj...
- danas
da, nije da se nije desilo. i to ne 1915, nego 80 i kusur godina kasnije.spongebob wrote: a nije da se nije desilo, je li.
i da vidim tu EU koja ce nesto uslovljavati hrvatskoj, trazeci da prihvati 'moralnu odgovornost' ili da prizna svoju 'genocidnu' proslost, kao uvjet EU clanstva. pa bilo proslost iz 1941, bilo onu iz 1990-ih. jer kad se srbi ufate noge iz krajine -- to onda nije etnicko ciscenje. a tek logori po bosni? ma dajte.
a za srbiju da i ne spominjem. ko njih pritiska sa genocidom i moralnom odgovornoscu? a uci ce u EU prije turske.
-
faer
inace nemam vremena da se javim ali vidim tema izuzetno zanimljiva.
Pomalo znam o ovoj temi pa evo da dam doprinos...
prvo, francuzi nisu usvojili ovaj zakon. treba da prodje i u gornjem domu gdje sigurno pada. Cak i sirak prepadnut reakcijom turske zvao erdoana da se izvine itd.
drugo, zakon je rezultat lobiranja jermenske manjine, koja broji oko pola miliona, i cisto je usmjeren na izbore koji se odrzavaju iduce godine. stoga, partije i predstavnici koji su glasali su uradili isto iz cistog pragmatizma.
trece, ono sto se desilo u anadoliji te godine je izuzetno kompleksno i na nekin nacin se moze uporediti sa onim sto se desilo u hrvatskoj tokom ovog rata. pocetkom prvog svjetskog rata su jermeni dobili silno naoruzanje od ruske imperije i etnicki ocistili dva dijela turske (tadasnje osmanske imperije) oko gradova samsun i trabzon (ako se ne varam). Tu su uspostavili svoje ponovo vaskrslo kraljevstvo Pontus i cekali da Rusi prodru s istoka od grada karsa i spoje se sa njim.
Elem, tokom ovog citavog ciganluka jermeni su, kao i drugi nemuslimani, bili dio vojske osmanskog carstva iz koje su masovno dezertirali pa cak i oformili jedinice koje su te iste godine uzele grad Kars i tamo pobile preko 40 hiljada stanovnika koji su se zadesili tokom "oslobodjenja". Prije samog progona i pokoravanja jermenskih pobunjenika, regularne trupe osmanske vojske, zajedno sa Kurdskim milicijama (kurdi su tu u vecini) su uspjeli da vrate grad Kars i naravno napravili su slicne zlocine nad jermenskim civilima koje su stigli da zarobe.
za to vrijeme, jermeni su vrlo temeljito cistili dijelove koje su kontrolisali duz obala crnog mora, pa cak su i sve dzamije i groblja uspjeli sravniti sa zemljom. mora se napomenuti da je njihova istinska domovina taj dio anadolije i da sadasnja jermenija je neka vrsta zamjenske domovine.
na kraju, osmanske trupe, bez jermenskih dezertera, se potpomognute dobrovoljcima (treba imati u vidu da se u to doba desavaju najvece bitke prvog svj rata oko galipolja i dole oko danasnjeg iraka) obracunavaju sa jermenskim milicijama. Osmanski premijer (zaboravio ime ali mislim da je damat pasa) nakon toga izdaje dekret po kojem se svi jermeni "premjestaju" na istok prema danasnjoj jermeniji.
E tu, dakle, se desava ono sto turci ne daju reci da je genocid, tj. masovna ubistva ljudi u tim kolonama. Treba napomenuti da je dobar dio ljudi u kolonama umro od bolesti i nepovoljnih vremenskih prilika.
na kraju, for the record, broj od preko milion mrtvih je broj koji je nepouzdan, medjutim bitno je napomenuti da je broj mrtvih nejermena u anadoliji u tom period tri do cetiri puta veci. Dakle preko tri miliona!
istini za volju muslimansko stanovnistvo (turci, lazovi, abhazidi, kurdi, pa i bosnjaci koji su izbjegli iz bosne nakon 78 i balk ratova) je ubijano od strane svih tadasnjih agresora na osmansku imperiju. Npr. Grci su ubili nepoznat broj u frisko osvojenom izmiru nakon pomorske invazije. Cetiri dana i noci su vojnici imali "dozvolu" da uzivaju. Tokom tih nekoliko dana je citav grad spaljen i omiljena tehnika ubijanja je bila paljenje dzamija punih civila.
Mislim da sam vam prvise oteo prostora ali mislim da sam dao mali doprinos diskusiji.
prvo, francuzi nisu usvojili ovaj zakon. treba da prodje i u gornjem domu gdje sigurno pada. Cak i sirak prepadnut reakcijom turske zvao erdoana da se izvine itd.
drugo, zakon je rezultat lobiranja jermenske manjine, koja broji oko pola miliona, i cisto je usmjeren na izbore koji se odrzavaju iduce godine. stoga, partije i predstavnici koji su glasali su uradili isto iz cistog pragmatizma.
trece, ono sto se desilo u anadoliji te godine je izuzetno kompleksno i na nekin nacin se moze uporediti sa onim sto se desilo u hrvatskoj tokom ovog rata. pocetkom prvog svjetskog rata su jermeni dobili silno naoruzanje od ruske imperije i etnicki ocistili dva dijela turske (tadasnje osmanske imperije) oko gradova samsun i trabzon (ako se ne varam). Tu su uspostavili svoje ponovo vaskrslo kraljevstvo Pontus i cekali da Rusi prodru s istoka od grada karsa i spoje se sa njim.
Elem, tokom ovog citavog ciganluka jermeni su, kao i drugi nemuslimani, bili dio vojske osmanskog carstva iz koje su masovno dezertirali pa cak i oformili jedinice koje su te iste godine uzele grad Kars i tamo pobile preko 40 hiljada stanovnika koji su se zadesili tokom "oslobodjenja". Prije samog progona i pokoravanja jermenskih pobunjenika, regularne trupe osmanske vojske, zajedno sa Kurdskim milicijama (kurdi su tu u vecini) su uspjeli da vrate grad Kars i naravno napravili su slicne zlocine nad jermenskim civilima koje su stigli da zarobe.
za to vrijeme, jermeni su vrlo temeljito cistili dijelove koje su kontrolisali duz obala crnog mora, pa cak su i sve dzamije i groblja uspjeli sravniti sa zemljom. mora se napomenuti da je njihova istinska domovina taj dio anadolije i da sadasnja jermenija je neka vrsta zamjenske domovine.
na kraju, osmanske trupe, bez jermenskih dezertera, se potpomognute dobrovoljcima (treba imati u vidu da se u to doba desavaju najvece bitke prvog svj rata oko galipolja i dole oko danasnjeg iraka) obracunavaju sa jermenskim milicijama. Osmanski premijer (zaboravio ime ali mislim da je damat pasa) nakon toga izdaje dekret po kojem se svi jermeni "premjestaju" na istok prema danasnjoj jermeniji.
E tu, dakle, se desava ono sto turci ne daju reci da je genocid, tj. masovna ubistva ljudi u tim kolonama. Treba napomenuti da je dobar dio ljudi u kolonama umro od bolesti i nepovoljnih vremenskih prilika.
na kraju, for the record, broj od preko milion mrtvih je broj koji je nepouzdan, medjutim bitno je napomenuti da je broj mrtvih nejermena u anadoliji u tom period tri do cetiri puta veci. Dakle preko tri miliona!
istini za volju muslimansko stanovnistvo (turci, lazovi, abhazidi, kurdi, pa i bosnjaci koji su izbjegli iz bosne nakon 78 i balk ratova) je ubijano od strane svih tadasnjih agresora na osmansku imperiju. Npr. Grci su ubili nepoznat broj u frisko osvojenom izmiru nakon pomorske invazije. Cetiri dana i noci su vojnici imali "dozvolu" da uzivaju. Tokom tih nekoliko dana je citav grad spaljen i omiljena tehnika ubijanja je bila paljenje dzamija punih civila.
Mislim da sam vam prvise oteo prostora ali mislim da sam dao mali doprinos diskusiji.
-
faer
inace nemam vremena da se javim ali vidim tema izuzetno zanimljiva.
- danas
nije daleko od istine...kekec wrote:Mozda DVA. Ne zaboravite Kurde.zzzzz wrote:Ja samo znam, da Turci nisu napravili sto su napravili, danas bi i oni imali svoj "manji entitet"
Turska niti ih je milovala, niti ih danas miluje, ...![]()
Prica se o genocidu i nad ovim narodom.
sekularna turska pati mnogo vise od nacionalizma negli otomanska imperija. turska nacija se velica mnogo vise nego za vrijeme otomana, a druge nacije se maltene ukidaju sa ataturkom. sve je potcinjeno 'turcima' -- sta ja znam, mozda tako i treba da bude u nacionalnoj drzavi? a kurde *ebe sto nikada nisu imali svoju nacionalnu drzavu. a od turaka je sigurno nece dobiti.
- kekec
Kurda u Turskoj ima oko 26 miliona, u Iraku oko 9 miliona.a kurde *ebe sto nikada nisu imali svoju nacionalnu drzavu. a od turaka je sigurno nece dobiti.
Kurdi u Iraku su blizu svoje nezavisnosti, moguce i svojoj
drzavi. To ce zapaliti ostale u cijelom Kurdistanu. Iako turska
vojska povremeno reaguje na razne "akcije" Kurda, uz ljudske
zrtve, pitanje je kako ce se razvijati situacija. Mozda ce Turska
"pametno" prepustiti Kurdima dio teritorije, zbog mira u kuci.
A vezano za temu, predlozeni zakon u Francuskoj je samo jedan
odbrambeni pokusaj sprijecavanja uticaja USA u Evropskoj uniji.
EU ima ambicije da postane "sila", da moze ravnopravno konkurisati
Americi, Kini, pa i Rusiji (danas slaba, ali...). Turska je pod americkom
"sapom" i ulazak Turske u EU bi u stvari bio ulazak USA u EU, na "mala
Vrata". Kroz Tursku govorila bi Amerika, normalno za americke interese.
Predlozeni zakon, situacija oko Cipra i jos mnogo "sitnica" ce biti ono
sto ce sprijecavati ulazak Turske u EU, a prava istine je u tome sto
"stara kurva Evropa", odnosno EU ne smije jasno i glasno da se suprostavi
Americi. Mozda kada dovoljno ojaca.