SAVA GUME

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

taxi_driver

Post by taxi_driver »

i ja preporucujem hugu.kupovao sam kod njega par puta.
Zlatan M

Post by Zlatan M »

Ja preporučujem Savu na Stupu
http://www.sava.ba
BECHO1

Post by BECHO1 »

Samo Sana, tece prema nama! :D
vier_ringe

Post by vier_ringe »

evo i ja moram ovih dana kupiti sve 4 zimske, 205 55 16

gledao sam dunlop 3d, izadju me 1200 km..stvarno mi se ne daju tolike pare za gume.sta mislite.sava?evo gledam na adac testu, fulda kristall montero 2, nisu lose???
nineac

Post by nineac »

Ma vier idi kupi UG7, ali nemoj GY UG Eagle GW3. Ja samo najbolje o UG7 imam reci. Da se razumijemo, sva je dobra guma, ali ipak...
Zlatan M

Post by Zlatan M »

Ja imam Vredestein WinTrac Xtreme i prezadovoljan sam.
Image
vier_ringe

Post by vier_ringe »

Ma znam nineac, imao sam gy, samo najbolje o njima.doduse bila je eagle gw3, ali mi je daleko bolja od starog dunlopa m3.
citam po ovim forumima, kazu raja pirelli su dobre u pocetku, a navodno cim se malo istrose, gube svojstva.(govorili su o 210 snowsport)
sta mislis koja ima bolju trakciju na snijegu, ug7 ili ova nova ug performance.BTW, gledao sam ja ug7, ali i ona je 304 km komad u mojoj dimenziji u savi..
nineac

Post by nineac »

304km za 205/55 R16 je malo preskupo. Ja mislim da je UG7 i to sa indexom brzine do 190km/h (T) ono najbolja za bosANSKOHERCEGOVACKE ZIMSKE USLOVE. pERFORMANCE ZIMSKA GUMA IMA PUNO KOMPROMISA, JER POENTA ZIMSKE GUME JESTE STO BOLJA TRAKCIJA PO SNIJEGU I LEDU I STO BOLJE KOCENJE PO ISTIM USLOVIMA. s OBZIROM DA PERFORMANCE GUMA MORA ZADOVOLJITI I USLOVE VISOKIH BRZINA njena mjesavina je drugacija, te tvrdja, cime se ripne teze prilagodjavaju snjegom ili ledom prekrivenoj podlozi. E sad da mi imamo ceste ko u njemackoj i sluzbe odrzavanja ko u njemackoj onda OK (ako je auto za takve gume predvidjeno) ali ta guma jeste i pravljena za zapadnoevropske uslove a ne nase.
Pogledaj kod HUGE u kiseljaku, on je odmjeren u cijenama. Znam da i SKORO u kiseljaka sada ima u ponudi Bridgestone LM 20 i LM 25 Blizzak, one su isto dobre gume, iako po testovima su slabije od GY UG
dr.iver

Post by dr.iver »

nineac wrote:JER POENTA ZIMSKE GUME JESTE STO BOLJA TRAKCIJA PO SNIJEGU I LEDU I STO BOLJE KOCENJE PO ISTIM USLOVIMA.

Nastranu sve ostalo, ali po snijegu i ledu se vozi dan-dva i to u slucaju zestokih snjeznih padavina, naravno govorim o gradskim sredinama i vaznijim putevima, tako da ne bi se slozio sa tom poentom. Poenta je da gume se dobro ponasaju na niskim temperaturama i mokroj cesti/bljuzgavici.
nineac

Post by nineac »

Izvinjavam se sta je bljuzgavica? Pjesak mozda? Ili mokra cesta? Sta kada temperatura padne na npr. 5 stepeni, tada je temperatura asfalta niza od temperature zraka sto stvara poledicu.
Prednost zimskih guma na niskim temperaturama je u tome sto zbog elasticnosti sare skoro uopce netrebaju zagrijavanje u gradskim uslovima. Medjutim testovi Michelina,Good Yeara i ostalih svjetskih kompanija su pokazali da najnovije ljetne gume po suhom, bez obzira na temperaturu imaju bolje kocenje od zimskih guma. Takodje, ljetne gume su specijalisti u akvaplaningu jer se sare dizajniraju u 3D tehnologiji ciljano za kisu, a ne suh snijeg, bljuzgavicu i led jer se sa tim nedacama ljetna guma nesusrece. Zbog toga ljetne gume imaju bolja svojstva po kisi od zimskih, ali samo po kisi, jer vrlo lako mokra cesta moze preci u poledicu. onda sta je sa mostovima? Oni vrlo cesto imaju poledicu kada je sve suho zbog vlage i strujanja zraka preko istih. Tako da ta konstatacija kako je poenta po niskim temperaturama i mokrom ne stoji, jer onda tu u obzir dolaze cjelogodisnje gume koje su napravljene kao kompromis izmedju ljetnih i zimskih guma, i nisu ni tamo ni vamo.
Stoga ako ti kupujes gumu racunajuci da ces voziti dva dana godisnje po snijegu i ledu, onda sretno jarane!
dr.iver

Post by dr.iver »

Bljuzgavica nije snijeg - to sam htio reci.
A i druga stvar od poledice ili leda ne spasava te nista, pa ni najbolje zimske gume, stvar je srece ili auta sa svom sigurnosnom opremom(ABS, TCS itd.).
Ali opet snijega nema na vaznijim cestama vise od 10 dana godisnje, cak i nasi nesposobnajkovici ociste.
nineac

Post by nineac »

OK, Dokttore, vidis ABS i TC su stvari koje funkcionisu onoliko dobro koliko su ti dobre tvoje gume!!! Konkretno TC moze biti zadnja generacija sa 5 kanalnim ABS-om, ali ako su gume lose, tj. ako njihova povrsina nije prilagodjena biljuzgavici (koja je vidi cuda mokri snijeg) ili ledu, tj. ako povrsina nema veliki razmak medju ripnama (koje samo zimeske gume imaju, ali zato imaju i do 25% manju gaznu povrsinu od ljetnih guma) te ako su gume istrosene, tada jaro mozes sva ta elektronska pomagala baciti u vodu!
Gume su osnov svega, mozes imati najbolje kocnice na svom autu, ali ako nemas dobre gume tada ti to nista ne vrijedi, jer su gume te koje prenose silu kocenja na cestu. npr. Continental je razvio experimentalnu gumu sa posebnom mjesavinom koja psotize na konkretno Golfu 4 6 metara bolje kocenje sa istim komponentama na autu. Jedina razlika su gume.
Znaci taj tvoj argument kako su ceste ciste ilise eto dobro ciste ne stoji, jer sol djeluje do -7, a ako je vanjska temperatura -3, tada je vec upitna djelotvornost soli, jer jer temperatura asfalta niza i za 5 stepeni.
E sada ako se ti pouzdas u srecu to je vec neka druga stvar!
Post Reply