Sta je demokracija?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

_BosanaC

Post by _BosanaC »

Slazem se s @rashidom i @Pearl, a naravno i sa @danas :)

Mislim da je bitno nauciti prihvatiti tudje misljenje kakvo god je ono kao njegovo licno, ali i nauciti ne nametati svoje vlastito nekome ko to ne zeli. Tek onda se moze pricati o nekakvoj demokratiji.

A, ukoliko i dodje do razmjene misljenja, neka ona bude uz argumentaciju u nedostatku koje se neko nece naci i prozvati uvrjedjenim te traziti od sagovornika da ne iznosi svoje misljenje uz zadrzavanje prava da istog bombarduje svojim nebulozama :oops:
danas

Post by danas »

A wrote:Zakacili smo se na pojedince, sto opet nije toliko pitanje demokracije, nego pristojnosti.

A ako pricamo o institucijama, ili grupama, ili strankama: dokle je neka odluka naroda "demokratska", ako svojim sprovodjenjem ogranicava prava neke druge skupine tog istog naroda?
Recimo, vecinska grupa moze odluciti da se recimo katolicima zabrani gradnja zvonika na crkvama - da li je to sprovodjenje demokratskog prava vecine, ili tlacenje manjine?
Vecinska grupa moze odluciti da se zabrane homoseksualne veze - da li je to sprovodjenje demokratskog prava vecine, ili tlacenje manjine?
demokratija nije nista drugo nego vlast vecine, u kojoj svaka osoba ima jednako vazeci glas i koji onda formiraju vlast. nema nista 'demokratsko' u demokratiji; izraz demokratija se u ovom slucaju ne koristi kako treba. demokratija -- u izvornom znacenju, znaci samo 'vlast naroda', i u osnovi oznacava cinjenicu da gradjani prosto imaju pravo glasa. a ne govori nista o prirodi i ideologiji tog 'glasa'. jer sasvim je moguce imati demokratski izabran fasizam recimo -- kao sto smo vidjeli u srbiji za miloseviceve vlade.
horns&drums
Location: Quaff a cup to the dead already and hooray for the next to die

Post by horns&drums »

Demokratija je kada su dva kluba u gradu , a Zeljo je bolji :D
_BosanaC

Post by _BosanaC »

@rashid,

Jel ti to meni pokusavas reci da ne moramo cekati Bajram da odemo na to pivo? :D
rashid

Post by rashid »

Latinica wrote:@rashid

Fino si napisao ( speech ). :)

p.s. Fazon je u tome sta se desi nakon sto Edison kaze :"Ti nemas pojma." :)
Hehe ... ma Edison nije jeo cevape :) Da bi ... vidjeo bi da treba izmjenicna da se dobro sprze :).

A inace da malo prosirimo znanje, evo ovdje su kao tri vrste demokratije ... http://en.wikipedia.org/wiki/Democracy ali pricao mi drug koji se bavio sa tom naukom, da jih je mnogo vise.

Pearl: Lako je tu granicu tolerancije naci ... a tesko ljude koji je uopste imaju.

A: Juh ... stobom necu da pricam :) Kad postavis pitanje i wikipedia ima probleme. De ba nesto lakse.

Ali evo ovo sto se je desilo u Sloveniji:

Bio Janez i Miha (dva muskarca) i po svoj sili hocu da budu bracni par. Dobro neznam ko sad glumi zensko ali ... hocu da se ozene. I sad je naravno bio plan za referendum (demokratski) i nemam pojma kako se je to isteklo ... ali nastao je odmah slijedeci problem .... hoce sad Janez i Miha da imaju djecu ... alo ba ... djecu .... to je sad tolerancija o kojoj Pearl prica ... moja tolerancija je da nek se Miha i Janez kresaju koliko god hoce ... a da imaju djecu (naravno usvojenu :) ) to je neka tolerancija preko koje ja licno nedam!

Pozdrav
danas

Post by danas »

_BosanaC wrote:
A, ukoliko i dodje do razmjene misljenja, neka ona bude uz argumentaciju u nedostatku koje se neko nece naci i prozvati uvrjedjenim te traziti od sagovornika da ne iznosi svoje misljenje uz zadrzavanje prava da istog bombarduje svojim nebulozama :oops:
pa upravo je u tome priroda neslaganja. kakav je to argument -- i kakav protu-argument neko treba da ponudi -- na briljantnu tezu sazetu u recenici "moja mama je najljepsa"? :roll: :roll: :roll: tu nema argumenta. zato se o subjektivnim dozivljajima -- da li je moja mama najljepsa, da li je bolja zeljanica ili burek, da li je u mene mi mali najveci talenat za fudbal :D -- nikada i ne raspravlja. raspravlja se o konkretnim temama, za koje neko -- gle cuda -- moze ponuditi konkretne argumente. :wink:
rashid

Post by rashid »

_BosanaC wrote:@rashid,

Jel ti to meni pokusavas reci da ne moramo cekati Bajram da odemo na to pivo? :D
Ma to je taj rešpekt prema Muslimanima, da nebi ja njima kvario ramazanske praznike ... alo zato ima da se unistimo za Bajram, moram dobiti samo jos dozvulu cure :) Postoji li kakvo ministarstvo za to, gdje mogu poslati molbu? :)
Latina
Location: I'd ratha' be hated 4 who I am, than loved 4 who I'm not.

Post by Latina »

kako znati sta je nekome vrijedjanje a sta ne? ako ja nesto smatram iznosesnjem misljenja a druga osoba to shvati kao uvredu, cemu nas to vodi? kakva je to onda demokratija? kvazi-demokratija? demokratija na papiru? demokratija koja vazi samo u odredjenim slucajevima i za odredjene osobe?
Ako se potrudimo saslusati nekoga saznacemo zbog cega je za tu osobu nesto uvreda.

Zar je to tako tesko ?

Ako iznesem misljenje bez licnih uvreda, a onda to moje misljenje bude izbrisano bez objasnjenja, sta je to ? Manifestacija sile ( na elektronski nacin ) ? Poruka - tvoje misljenje je nebitno, pogresno, nepozeljno ? Ugrozavanje slobode izrazavanja ? :wink:
Saian

Post by Saian »

A wrote:
crna_pantera wrote:Pojedinci su fulili temu :oops: Milostiva je ovo mislila malo provokativno :oops: I pokrenula pitanje o demokratiji, uslijed ponovnih aktuelnih dogadjaja oko karikatura Muhammeda a.s.
Pantera, provokativno - da, ali me potaklo nesto mnogo bezazlenije i beznacajnije od tih karikatura. Nisam ni pomislila na njih.

I meni se cini da su pojedinci poceli govoriti previse opcenito o demokraciji, dok sam ja mislila na slobodu govora, na samokontrolu ili nekontrolu, itd. Samo iskreno - vise mi se svidja ovaj pravac koji su odabrali ucesnici diskusije, nego moj inicijalno predlozeni.
Mislim da sloboda govora ne podrazumijeva samo slobodu da napishes, nacrtash, kazhes sta hoces nego i slobodu izbora da nesto ne napishes, ne kazhes i ne nacrtash. Problem je kako utvrditi tu liniju napisati /ne napisati. Demokratija se kao uredjenje u ovom dijelu previshe oslanja na savjest pojednica koja je u mnogim sluchajevima nazalost upitna. Mislim da je problem u tome sto je teshko utvrditi koji se motivi kriju iza "rubnih" stvari poput karikatura ili predstava u kojima se glave proroka glavnih monoteistichkih religija rolaju po podu (ovo uzimam kao primjer jer su to aktuelne stvari, moze se po potrebi zamijeniti bilo chim sto je po vasem misljenju "rubno"). Da li su te glave samo sredstvo da se ukazhe na nesto drugo i koliko to sredstvo izlazi neokaljano iz tog pokushaja? Mislim da je moguce koristiti te neke "svete" (kome god) stvari bez da se sama njihova shustina uvrijedi, okalja a da se postigne zeljeni uchinak. Stvar je drugachija kada taj uchinak koji se zheli postichi (pravo na razlichito misljenje, pravo na trezvenu i dobronamjernu kritiku koja otvara vrata daljoj konstruktivnoj diskusiji) bude samo izlika da se to sredstvo i ljudi koji ga drzhe za vazhno povrijede i uchine malim sto nas opet vraca na pitanje motiva jer stopostotnu sigurnost u svoje nemjere ima samo autor i njemu moramo vjerovati. :-? :roll: :)
_BosanaC

Post by _BosanaC »

rashid wrote:
_BosanaC wrote:@rashid,

Ma to je taj rešpekt prema Muslimanima, da nebi ja njima kvario ramazanske praznike ... alo zato ima da se unistimo za Bajram, moram dobiti samo jos dozvulu cure :) Postoji li kakvo ministarstvo za to, gdje mogu poslati molbu? :)
:lol: :lol: :lol: :lol:

Ma tu ti je ministarka glavna :-)

Sa jednim glasom za - konstatujem jednoglasno :D - meni se ta ideja svidja i dajem sebi dozvolu 8-) :D
danas

Post by danas »

Latinica wrote:
kako znati sta je nekome vrijedjanje a sta ne? ako ja nesto smatram iznosesnjem misljenja a druga osoba to shvati kao uvredu, cemu nas to vodi? kakva je to onda demokratija? kvazi-demokratija? demokratija na papiru? demokratija koja vazi samo u odredjenim slucajevima i za odredjene osobe?
Ako se potrudimo saslusati nekoga saznacemo zbog cega je za tu osobu nesto uvreda.
ali sta dalje?
ako je moj najbolji prijatelj gay, da li ista mijenja u njegovom zivotu to sto je on intelektualno shvatio zasto njegovo samo bitisanje i postojanje na ovom dunjaluku vrijedja odredjene osobe?
Saian

Post by Saian »

Demokratija je turbo folk!

glasachki listic koji omogucuje svakoj budali da ga ispravno ispuni je turbo folk

by Rambo Amadeus :)
Latina

Post by Latina »

rashid wrote:
Latinica wrote:@rashid

Fino si napisao ( speech ). :)

p.s. Fazon je u tome sta se desi nakon sto Edison kaze :"Ti nemas pojma." :)
Hehe ... ma Edison nije jeo cevape :) Da bi ... vidjeo bi da treba izmjenicna da se dobro sprze :).
Hoces li mi ovo malo pojasniti, posto postoji mogucnost da te pogresno razumijem ? :wink:
Liberalism

Post by Liberalism »

Goran_35 wrote:Demokratija je sloboda ali i obaveza :oops: recimo zastite manjina,religioznih i drugih skupina....Demokratija nudi slobodu ali do ogredjenih granica,jer da nema toga, onda bi prerasla u anarhiju.U demokratiji svako ima pravo da kaze sta hoce,ali ako tim gorovom ugrozava druge (recimo manjine,vjerske skupine,homoseksualce...)onda je demokratija duzna da zastiti te manjine.To je ona "obaveza" o kojoj sam govorio na pocetku sto je cini demokratijom a ne anarhijom.Demokratija je jedna od najvecih civilizacijskih tekovina.Treba je njegovati i cuvati jer u odredjenim uslovima (recimo velike ekonomske krize) moze biti ranjiva.I tada,na vlast dolaze totalitarni rezimi...

Demokratija potice od grckih rijeci demos - kratos ,sto u prevodu znaci vladavina naroda ...

Anarhija je prirodno stanje i ne znam zbog cega je poimas u negativnom kontekstu.

Anarhija je stanje u kojem bi se pokazalo kakvi smo mi ljudi zaista i samim tim govoreci pogrno o anarhiji govoris pogrdno o sebi.

Ako si napravio saobracajni udes i ako veze nemas kako se vozi automobil, ne mozes se vaditi na to da ti je auto krivo sto si udes napravio.
Latina

Post by Latina »

A wrote:Zakacili smo se na pojedince, sto opet nije toliko pitanje demokracije, nego pristojnosti.

A ako pricamo o institucijama, ili grupama, ili strankama: dokle je neka odluka naroda "demokratska", ako svojim sprovodjenjem ogranicava prava neke druge skupine tog istog naroda?
Liberalna demokratija nije ideal jer ideal ne postoji. Ono sto jeste je - spremnost na kompromis.
Recimo, vecinska grupa moze odluciti da se recimo katolicima zabrani gradnja zvonika na crkvama - da li je to sprovodjenje demokratskog prava vecine, ili tlacenje manjine?
Zar nismo ustanovili da je demokratija jos uvijek samo naznaka ili zelja na nasim prostorima ? Nazalost.
Vecinska grupa moze odluciti da se zabrane homoseksualne veze - da li je to sprovodjenje demokratskog prava vecine, ili tlacenje manjine?
Nirvana u ljudskim zajednicama ne postoji. Postoji samo manji ili veci stepen tolerancije drugacijeg.
rashid

Post by rashid »

A wrote:
rashid wrote:Bio Janez i Miha (dva muskarca) i po svoj sili hocu da budu bracni par. Dobro neznam ko sad glumi zensko ali ... hocu da se ozene. I sad je naravno bio plan za referendum (demokratski) i nemam pojma kako se je to isteklo ... ali nastao je odmah slijedeci problem .... hoce sad Janez i Miha da imaju djecu ... alo ba ... djecu .... to je sad tolerancija o kojoj Pearl prica ... moja tolerancija je da nek se Miha i Janez kresaju koliko god hoce ... a da imaju djecu (naravno usvojenu :) ) to je neka tolerancija preko koje ja licno nedam!
Vidis, ovdje zaboravljas da Janez i Miha nisu dva posmatraca demokratskih procesa odlucivanja, vec i dva aktera. Znaci, medju glasacima ima jos parova Janeza i Miha, i oni su ti koji odlucuju, zajedno s tobom. Teoretski se moze desiti (i desice se kad-tad, jer je takva tendencija) da oni tebe preglasaju, te da ti prestanes biti neki faktor koji "licno ne da preko tog praga tolerancije". Hocu reci - svi smo, makar teoretski, i subjekti i objekti tih demokratskih procesa odlucivanja. Eh, tu se vjezba spremnost na demokraciju - koliko je ko od nas, kao pojedinci ili skupine, spremno prihvatiti odluku vecine, koja nam ne odgovara, ili koja ide protiv nasih interesa.
Tacno tako. Ali ... (literally "rule by the people", from the Greek demos, "people," and kratos, "rule") ... znaci svi akteri u toj igri glasanja i tako to stvara okruzenje i nacin ponasanja koji je normalan, jer to ljudi(citaj vecina) to tako izglasa/kaze/iznese stavove. I to se prihvata. A slucaj je bio da se je donjelo do zakljucka, da djece nemogu imati. To je cista demokratija. Primjer ... ja volim piti ... a posto sam sad u Sarajevu, i znam da je ramazan, i znam da je puno Muslimana i da poste, ja moram sacekati i da se idemo ja i _BosanaC muski narokati kad prodze ramazan. A prije me nije bas to toliko zanimalo jer u drzavi nije to niko toliko gledo na tu stvar. Zasto da cekam sa rokanjem? Jer je okruzenje takvo i necu da koga uvrijedim. Al zato necu dati da me za Bajram koce ili zaustavljaju u mojim namjerama. Jedino pitanje je toga ministartva sto gore spomenu :)
horns&drums
Location: Quaff a cup to the dead already and hooray for the next to die

Post by horns&drums »

Long ago in a dusty village
full of hunger, pain and strife
a man came forth with a vision of truth
and the way to a better life
he was convinced he had the answer
and he complelled people to follow along
but the hunger never vansihed
and the man was banished
and the village dried up and died...

Image
rashid

Post by rashid »

A: Nako uzput ... posto sam nov u gradu Sarajevu ... i ucim Bosanski ... da pravo si procitala, Bosanski: Jel demokracija ili demokratija? Nadam se da ovo nece temu odvesti u ...
kEN0

Post by kEN0 »

demokratija je kad te neko posalje u picku materinu, a ti idesh gdje hoces.
rashid

Post by rashid »

kEN0 wrote:demokratija je kad te neko posalje u picku materinu, a ti idesh gdje hoces.
:) Copy/Paste
Latina

Post by Latina »

horns&drums wrote:Long ago in a dusty village
full of hunger, pain and strife
a man came forth with a vision of truth
and the way to a better life
he was convinced he had the answer
and he complelled people to follow along
but the hunger never vansihed
and the man was banished
and the village dried up and died...

Image
But there is something that remained. It is called respect.

The weak can never forgive. Forgiveness is the attribute of the strong.

Whatever you do will be insignificant, but it is very important that you do it.

What difference does it make to the dead, the orphans and the homeless, whether the mad destruction is wrought under the name of totalitarianism or the holy name of liberty or democracy?

Mahatma Gandhi"Non-Violence in Peace and War"
Baghira

Post by Baghira »

Pearl wrote:znam ja na sta ti mislis;)
govorim ti samo o "ozracju" koje vlada (koja glupa rijec :))
u posljednje vrijeme imam osjecaj da vazi - ako ti meni kazes: "moja mama je lijepa, cak i najljepsa, zna najbolje kuhati" to u "mojoj" glavi izgleda kao da si rekla: "hmmm cim je njena mama najljepsa hoce da kaze da je moja ruzna, cim kaze da njena najbolje kuha hoce da kaze da moja ne zna da kuha.. ma majku li joj bezobraznu kako je nije stid da mi vrijedja mamu!?!??! :x "

kontas? ;)

vjernike pominjemo jer vecinom vjernici na ovom forumu kazu da ih negiranje boga vrijedja, dok ateisti niskad nisu taj izraz upotrijebili, oni se samo jos zucnije raspravljaju :) jer im se pravo da budu uvrijedjeni negira... to je za taj konkretan slucaj, ali se lako moze prenijeti i na ostalo.. npr vjecita prepirka: "domaci" i dijaspora.. :D
Kontam. Znaci, ne bi smio subjektivan, jer bi moglo biti protumaceno kao vrijedjanje. Hm, e sad, ja to ne vidim kao takvo, vec kao neko natjecanje, u kojem ne moram nuzno uvrijediti tebe, ako uzdizem svoje. Tebi je tvoje ok, ali meni je moje bolje. I tu si u pravu kad kazes, moglo se je raditi o bilo cemu- domaci i dijaspora, folk i rok, pita i cevap.
Samo da dodam, u onom momentu, kad moje vidjenje stvari uzrokuje manipulaciju sirokim narodnim masama, jer mi je to mozda i bio cilj :wink:, koja bi mogla biti pogubna za ove druge, e tu stvarno svaka tolerancija i demokratija prestaju.

U sustini, tesko je odrediti tu neku granicu i obican covjek to svakako ne moze, zato postoje sudovi, drzavna uredjenja ovo ono, koji ce odluciti o tome. Sto oni sad nisu uvijek pravedni, to je druga stvar. I u pravu je Andja, vecina odlucuje. Samo da li je vecina uvijek i u pravu, je upitno. I mi sad ovdje ubismo se pricajuci, bez da dodjemo do konacnog rijesenja, dok se veliki nasladjuju :oops: :D
danas

Post by danas »

ali ja i dalje ne kontam... smisao tog 'natjecanja' -- sta je bolje, pita ili cevap... :-) :-) :-) mislim, jedno je voljeti cevape a drugo je sad svima trubiti kako su samo i jedino cevapi najbolji... :D a pogotovo onima koje zaboli peta sta ti volis da jedes :oops:

ja licno :D preferiram sogan dolmu i klepe... :oops:
manijak1

Post by manijak1 »

kEN0 wrote:demokratija je kad te neko posalje u picku materinu, a ti idesh gdje hoces.
To je režimska varka :oops: :D zna se da ideš na put bez povratka :D.
A jesi li ti profesor bosanskog ( možeš čitati i maternjeg jezika :D :D ) ili si tu da nas vodiš po temi kako ti se pritisak digne tj. opadne :D ?
debela

Post by debela »

evo, pade mi na pamet. demokratija je sto moram trpiti manijaka na svakoj temi, a rado bih ga poslala na hladjenje :lol: :lol:
Post Reply