HRVATI U SARAJEVU
-
dzanum
ne vjerujem da se iko vrijedja, ali mi sega, ti postavljas pitanje i kad ti daju odgovore - ti tu nesto - ma dobro, pusti to, jeni to shtaniLiv4 wrote:Dzanum
Evo, da ne bude da ikoga ugrozavam, necu vise davati odgovore nego cu samo citati.
Javio sam se jer ne mislim da ime parka i kolicina prodate svinjetine definise ugrozenost.
Ali dobro, ako sam nekoga uvrjedio, pardon!
nisam vidjela da se iko tuzio na fizicku ugrozenost / verbalno maltretiranje
ps. nemoj sad ne-davati odgovore, mozes postavljati podpitanja
-
dzanum
ma dobro, nemoj i ti sad se povlacitiLiv4 wrote:Dzanum
Evo, da ne bude da ikoga ugrozavam, necu vise davati odgovore nego cu samo citati.
Javio sam se jer ne mislim da ime parka i kolicina prodate svinjetine definise ugrozenost.
Ali dobro, ako sam nekoga uvrjedio, pardon!
Slazem se Zzzzz!
imas pravo postavljati podpitanja
-
Teufik iz Los Angelesa
ev ja kao musliman - BOSANAC, se nadam da letimo u istom jatu, koje, cini mi se, sve vise raste 
- pape
- Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.
Teufik iz Los Angelesa wrote:ev ja kao musliman - BOSANAC, se nadam da letimo u istom jatu, koje, cini mi se, sve vise raste
Ne meres ti taki u jato, ...
-
cesarica_
dakle...
ta prica,"trebamo se svi zvati bosanci" moze proci samo kao suplja prica ( s cim se ja svakako ne slazem),ali je tako...4 godine u gimnaziji smo morali na pocetku svake sk.god. davati licne informacije,bla,bla,ugl,kad je trebalo odrediti nacionalnost,pogodi koje su 3 opcije bile??? Bosanca ni na mapi...i sta cu ja,koja sam iz mijesanog braka staviti??? nidje veze...
ako izuzmem te neke stvari,meni je ok,zivim normalno,nosim krstic oko vrata s ponosom,a ako mi neko nesto i dobaci,apsolutno se ne osvrcem na te komentare...

ta prica,"trebamo se svi zvati bosanci" moze proci samo kao suplja prica ( s cim se ja svakako ne slazem),ali je tako...4 godine u gimnaziji smo morali na pocetku svake sk.god. davati licne informacije,bla,bla,ugl,kad je trebalo odrediti nacionalnost,pogodi koje su 3 opcije bile??? Bosanca ni na mapi...i sta cu ja,koja sam iz mijesanog braka staviti??? nidje veze...
ako izuzmem te neke stvari,meni je ok,zivim normalno,nosim krstic oko vrata s ponosom,a ako mi neko nesto i dobaci,apsolutno se ne osvrcem na te komentare...
-
zzzzz
Evo i jedan Bosnjak - Bosanac ili obratno, sasvim svejedno. Kao sto rekoh, jedno ne iskljucuje drugo.Teufik iz Los Angelesa wrote:ev ja kao musliman - BOSANAC, se nadam da letimo u istom jatu, koje, cini mi se, sve vise raste
Samo ne znam u kojem nam smjeru jato leti
-
Liv4
Ima jedna istinita prica o jednoj crkinji koja je prije cetrdesetak godina odbila da sjedne u dio autobusa predvidjen za crnce...cesarica_ wrote:dakle...
I ta zena promjeni Ameriku!!!
Kad je mogla ona promjeniti stvari, sto ne mozemo mi?
-
mala-i
uz dužno poštovanje ja mislim da ti ovu temu nisi postavio na najbolji način.pitao si da li se hrvati osjećaju ugroženim.osjećaj je nešto subjektivno i razlikuje se od osobe do osobe,pa tako i od hrvata do hrvata.Liv4 wrote:Hvala Taxi Driveru.
Mene ovo stvarno zanima jer su moja raja (mahom mladji ljudi) Sarajlije i nikad nisam imao osjecaj da se osjecaju ugrozeni niti da o tome razmisljaju, bilo da su u pitanju Srbi ili Hrvati koji su ostali u Sarajevuza vrijeme i poslije rata.
Ali posto cuh ovu tvrdnju iz usta jedne ozbiljne osobe, volio bih da csaznam sta misle sarajevski Hrvati.
drugo je pitanje da li je to ugroženost po nekim objektivnim parametrima.spomenuo si primjerice preživljavanje.
zato se odluči da li želiš da ti ljudi kažu kako se osjećaju u raznim situacijama,svoj doživljaj istih i da li smatraju da im činjenica da su eto hrvati u tim situacijama stvara određene probleme ili pak da li su im uskraćena elementarna ljudska prava tipa prava na život.
mada,uzimajući u obzir ekonomsku situaciju,preživljavanje postaje upitno za većinu u ovoj nam zemlji
- danas
jer lakse je bilo crncima protiv klu klux klana nego nama protiv... ovih...Liv4 wrote:Ima jedna istinita prica o jednoj crkinji koja je prije cetrdesetak godina odbila da sjedne u dio autobusa predvidjen za crnce...cesarica_ wrote:dakle...
-
Liv4
Osjecaj jeste nesto subjektivno, ali mene zanima odakle taj osjecaj. I kad dobijem odgovor poput onoga "nije bilo svinjetine poslije rata", onda ja mogu da iskonstruisem moje subjektivno misljenje o tom subjektivnom odgovoru.mala-i wrote:uz dužno poštovanje ja mislim da ti ovu temu nisi postavio na najbolji način.pitao si da li se hrvati osjećaju ugroženim.osjećaj je nešto subjektivno i razlikuje se od osobe do osobe,pa tako i od hrvata do hrvata.Liv4 wrote:Hvala Taxi Driveru.
Mene ovo stvarno zanima jer su moja raja (mahom mladji ljudi) Sarajlije i nikad nisam imao osjecaj da se osjecaju ugrozeni niti da o tome razmisljaju, bilo da su u pitanju Srbi ili Hrvati koji su ostali u Sarajevuza vrijeme i poslije rata.
Ali posto cuh ovu tvrdnju iz usta jedne ozbiljne osobe, volio bih da csaznam sta misle sarajevski Hrvati.
drugo je pitanje da li je to ugroženost po nekim objektivnim parametrima.spomenuo si primjerice preživljavanje.
zato se odluči da li želiš da ti ljudi kažu kako se osjećaju u raznim situacijama,svoj doživljaj istih i da li smatraju da im činjenica da su eto hrvati u tim situacijama stvara određene probleme ili pak da li su im uskraćena elementarna ljudska prava tipa prava na život.
mada,uzimajući u obzir ekonomsku situaciju,preživljavanje postaje upitno za većinu u ovoj nam zemlji
Kada dobijem odgovor tipa "nisam dobio posao jer se zovem..." onda mi i to pomaze da stvorim svoj subjektivni dozivljaj sarajevske objektivnosti.
Objektivni parametri u ovom slucaju ne postoje.
Objektivan je Bog (ako vjerujes u njegovo postojanje) mi smo nazalost svedeni na nase subjektivnosti.
-
cesarica_
upravodanas wrote:jer lakse je bilo crncima protiv klu klux klana nego nama protiv... ovih...Liv4 wrote:Ima jedna istinita prica o jednoj crkinji koja je prije cetrdesetak godina odbila da sjedne u dio autobusa predvidjen za crnce...cesarica_ wrote:dakle...
![]()
![]()
- pape
Toronto? Ne, .... tamo se skupljaju oni iz drugog, onog "njihovog" jata, ....Liv4 wrote:i bi ozbiljna tema...![]()
hvala svima. a sad![]()
pape, odkud ti ona humanitarna? da nisi u Torontu?![]()
"Moje", ...
(humanitarnu sam slucajno nasao na netu), ...
Last edited by pape on 03/10/2006 23:24, edited 1 time in total.
- pape
Šeha wrote:Pape majka mu stara. Koliko smo puta rekli da necemo pijani na forum![]()
Nego, .... ja to samo malo `nako, .... da se Vlasi ne dosjete, ...
-
mala-i
ne bih ja to nazvala ugroženošću taj mi je izraz izlizan,nekako je od njega sve počelo.ali,da ima neprijatnosti,ima.ali one nisu ekskluzivno vezane za jedan narod.Liv4 wrote:Osjecaj jeste nesto subjektivno, ali mene zanima odakle taj osjecaj. I kad dobijem odgovor poput onoga "nije bilo svinjetine poslije rata", onda ja mogu da iskonstruisem moje subjektivno misljenje o tom subjektivnom odgovoru.mala-i wrote:uz dužno poštovanje ja mislim da ti ovu temu nisi postavio na najbolji način.pitao si da li se hrvati osjećaju ugroženim.osjećaj je nešto subjektivno i razlikuje se od osobe do osobe,pa tako i od hrvata do hrvata.Liv4 wrote:Hvala Taxi Driveru.
Kada dobijem odgovor tipa "nisam dobio posao jer se zovem..." onda mi i to pomaze da stvorim svoj subjektivni dozivljaj sarajevske objektivnosti.
Objektivni parametri u ovom slucaju ne postoje.
Objektivan je Bog (ako vjerujes u njegovo postojanje) mi smo nazalost svedeni na nase subjektivnosti.
što se svinjetine tiče,kad se počelo o njoj evo jednog događaja za koji sam čula iz prve ruke prije desetak dana.žena je kupila rama namaz sa šunkom u jednom hipermarketu.mislim da se slažemo da je svinjski asortiman vidljivo odijeljen od ostatka robe sa jasnom oznakom o čemu se radi.tako da i ovaj namaz nije stajao pored ostalih u frižideru.
helem,dodje žena na kasu da plati kad će ti blagajnica:al gospođo,ovo vam je sa svinjetinom.
e sad na ženi je da li da ovo shvati kao
a.dokaz svoje ugroženosti kao potrošača svinjetine
b.osporavanje prava na izbor
c.drskost i i miješanje u intimu"neobrazovane kasirke"
d.dobru namjeru i želju da pomogne ljubazne radnice na kasi.
o takvoj vrsti subjektivnosti pričam.načinu na koji će različite osobe doživjeti istu stvar.
ps.usput,ateista sam pa mi kategorija boga i ne zbnači baš...
- pape
..... e sad na ženi je da li da ovo shvati kao:
a. dokaz svoje ugroženosti kao potrošača svinjetine ..... nema razloga za ovo
b. osporavanje prava na izbor ..... ne
c. drskost i i miješanje u intimu "neobrazovane kasirke" da, ... plus da je kasirka malo teza glupaca
d. dobru namjeru i želju da pomogne ljubazne radnice na kasi. sta ona koju pm ima "pomagati", ... njeno je da skenira i naplati robu
a. dokaz svoje ugroženosti kao potrošača svinjetine ..... nema razloga za ovo
b. osporavanje prava na izbor ..... ne
c. drskost i i miješanje u intimu "neobrazovane kasirke" da, ... plus da je kasirka malo teza glupaca
d. dobru namjeru i želju da pomogne ljubazne radnice na kasi. sta ona koju pm ima "pomagati", ... njeno je da skenira i naplati robu