HRVATI U SARAJEVU

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
pape
Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.

Post by pape »

:roll:
Last edited by pape on 03/10/2006 23:24, edited 1 time in total.
dzanum

Post by dzanum »

Liv4 wrote:Dzanum
Evo, da ne bude da ikoga ugrozavam, necu vise davati odgovore nego cu samo citati.
Javio sam se jer ne mislim da ime parka i kolicina prodate svinjetine definise ugrozenost.
Ali dobro, ako sam nekoga uvrjedio, pardon!
ne vjerujem da se iko vrijedja, ali mi sega, ti postavljas pitanje i kad ti daju odgovore - ti tu nesto - ma dobro, pusti to, jeni to shtani
nisam vidjela da se iko tuzio na fizicku ugrozenost / verbalno maltretiranje

ps. nemoj sad ne-davati odgovore, mozes postavljati podpitanja :D
Liv4

Post by Liv4 »

Rajvosa
Ja sam Bosanac i ljude koji imaju misljenje kao ti osjecam kao svoju bracu. I dok god je ljudi kao sto si ti, ja cu vjerovati da ima nade za Bosnu i za ideju koju to ime nosi u mojim mislima.

A ja mislim da nas ima dosta!!!

:bih:
dzanum

Post by dzanum »

Liv4 wrote:Dzanum
Evo, da ne bude da ikoga ugrozavam, necu vise davati odgovore nego cu samo citati.
Javio sam se jer ne mislim da ime parka i kolicina prodate svinjetine definise ugrozenost.
Ali dobro, ako sam nekoga uvrjedio, pardon!

Slazem se Zzzzz!

:thumbup:
ma dobro, nemoj i ti sad se povlaciti
imas pravo postavljati podpitanja :D
Liv4

Post by Liv4 »

Ubi me ovaj server koji "sve ponavlja"...
Hvala Dzanum, javljacu se sa podpitanjima
Last edited by Liv4 on 03/10/2006 22:46, edited 2 times in total.
Teufik iz Los Angelesa

Post by Teufik iz Los Angelesa »

ev ja kao musliman - BOSANAC, se nadam da letimo u istom jatu, koje, cini mi se, sve vise raste :)
Liv4

Post by Liv4 »

Hajd' probaj :run:
pape

Post by pape »

Teufik iz Los Angelesa wrote:ev ja kao musliman - BOSANAC, se nadam da letimo u istom jatu, koje, cini mi se, sve vise raste :)
:D E ne mozes se tako izjasnjavati, ... :-? .... mr_bosnjak ce ti to sada fino rasclaniti, .... od Kulina bana do nasijeh dana, ... :oops:
Ne meres ti taki u jato, ... :zzzz:
cesarica_

Post by cesarica_ »

dakle...
ta prica,"trebamo se svi zvati bosanci" moze proci samo kao suplja prica ( s cim se ja svakako ne slazem),ali je tako...4 godine u gimnaziji smo morali na pocetku svake sk.god. davati licne informacije,bla,bla,ugl,kad je trebalo odrediti nacionalnost,pogodi koje su 3 opcije bile??? Bosanca ni na mapi...i sta cu ja,koja sam iz mijesanog braka staviti??? nidje veze...
ako izuzmem te neke stvari,meni je ok,zivim normalno,nosim krstic oko vrata s ponosom,a ako mi neko nesto i dobaci,apsolutno se ne osvrcem na te komentare...
8-)
zzzzz

Post by zzzzz »

Teufik iz Los Angelesa wrote:ev ja kao musliman - BOSANAC, se nadam da letimo u istom jatu, koje, cini mi se, sve vise raste :)
Evo i jedan Bosnjak - Bosanac ili obratno, sasvim svejedno. Kao sto rekoh, jedno ne iskljucuje drugo.

Samo ne znam u kojem nam smjeru jato leti :D
Liv4

Post by Liv4 »

i bi ozbiljna tema... :roll:
hvala svima. a sad :zzzz:
pape, odkud ti ona humanitarna? da nisi u Torontu? :shock: :oops:
Liv4

Post by Liv4 »

cesarica_ wrote:dakle...
ta prica,"trebamo se svi zvati bosanci" moze proci samo kao suplja prica ( s cim se ja svakako ne slazem),ali je tako...4 godine u gimnaziji smo morali na pocetku svake sk.god. davati licne informacije,bla,bla,ugl,kad je trebalo odrediti nacionalnost,pogodi koje su 3 opcije bile??? Bosanca ni na mapi...i sta cu ja,koja sam iz mijesanog braka staviti??? nidje veze...
ako izuzmem te neke stvari,meni je ok,zivim normalno,nosim krstic oko vrata s ponosom,a ako mi neko nesto i dobaci,apsolutno se ne osvrcem na te komentare...
8-)
Ima jedna istinita prica o jednoj crkinji koja je prije cetrdesetak godina odbila da sjedne u dio autobusa predvidjen za crnce...
I ta zena promjeni Ameriku!!!
Kad je mogla ona promjeniti stvari, sto ne mozemo mi?
:x
mala-i

Post by mala-i »

Liv4 wrote:Hvala Taxi Driveru.
Mene ovo stvarno zanima jer su moja raja (mahom mladji ljudi) Sarajlije i nikad nisam imao osjecaj da se osjecaju ugrozeni niti da o tome razmisljaju, bilo da su u pitanju Srbi ili Hrvati koji su ostali u Sarajevuza vrijeme i poslije rata.
Ali posto cuh ovu tvrdnju iz usta jedne ozbiljne osobe, volio bih da csaznam sta misle sarajevski Hrvati.
uz dužno poštovanje ja mislim da ti ovu temu nisi postavio na najbolji način.pitao si da li se hrvati osjećaju ugroženim.osjećaj je nešto subjektivno i razlikuje se od osobe do osobe,pa tako i od hrvata do hrvata.
drugo je pitanje da li je to ugroženost po nekim objektivnim parametrima.spomenuo si primjerice preživljavanje.
zato se odluči da li želiš da ti ljudi kažu kako se osjećaju u raznim situacijama,svoj doživljaj istih i da li smatraju da im činjenica da su eto hrvati u tim situacijama stvara određene probleme ili pak da li su im uskraćena elementarna ljudska prava tipa prava na život.
mada,uzimajući u obzir ekonomsku situaciju,preživljavanje postaje upitno za većinu u ovoj nam zemlji
danas

Post by danas »

Liv4 wrote:
8-)
Ima jedna istinita prica o jednoj crkinji koja je prije cetrdesetak godina odbila da sjedne u dio autobusa predvidjen za crnce...
jer lakse je bilo crncima protiv klu klux klana nego nama protiv... ovih... :roll: :roll: :roll:
Edin H.

Post by Edin H. »

Ma nema govora da su Hrvati ugrozeni, dzamije mi :wink:
Liv4

Post by Liv4 »

mala-i wrote:
Mene ovo stvarno zanima jer su moja raja (mahom mladji ljudi) Sarajlije i nikad nisam imao osjecaj da se osjecaju ugrozeni niti da o tome razmisljaju, bilo da su u pitanju Srbi ili Hrvati koji su ostali u Sarajevuza vrijeme i poslije rata.
Ali posto cuh ovu tvrdnju iz usta jedne ozbiljne osobe, volio bih da csaznam sta misle sarajevski Hrvati.
uz dužno poštovanje ja mislim da ti ovu temu nisi postavio na najbolji način.pitao si da li se hrvati osjećaju ugroženim.osjećaj je nešto subjektivno i razlikuje se od osobe do osobe,pa tako i od hrvata do hrvata.
drugo je pitanje da li je to ugroženost po nekim objektivnim parametrima.spomenuo si primjerice preživljavanje.
zato se odluči da li želiš da ti ljudi kažu kako se osjećaju u raznim situacijama,svoj doživljaj istih i da li smatraju da im činjenica da su eto hrvati u tim situacijama stvara određene probleme ili pak da li su im uskraćena elementarna ljudska prava tipa prava na život.
mada,uzimajući u obzir ekonomsku situaciju,preživljavanje postaje upitno za većinu u ovoj nam zemlji
Osjecaj jeste nesto subjektivno, ali mene zanima odakle taj osjecaj. I kad dobijem odgovor poput onoga "nije bilo svinjetine poslije rata", onda ja mogu da iskonstruisem moje subjektivno misljenje o tom subjektivnom odgovoru.
Kada dobijem odgovor tipa "nisam dobio posao jer se zovem..." onda mi i to pomaze da stvorim svoj subjektivni dozivljaj sarajevske objektivnosti.
Objektivni parametri u ovom slucaju ne postoje.
Objektivan je Bog (ako vjerujes u njegovo postojanje) mi smo nazalost svedeni na nase subjektivnosti.
:shock:
cesarica_

Post by cesarica_ »

danas wrote:
Liv4 wrote:
8-)
jer lakse je bilo crncima protiv klu klux klana nego nama protiv... ovih... :roll: :roll: :roll:
upravo :-) :-) :-)
pape

Post by pape »

Liv4 wrote:i bi ozbiljna tema... :roll:
hvala svima. a sad :zzzz:
pape, odkud ti ona humanitarna? da nisi u Torontu? :shock: :oops:
Toronto? Ne, .... tamo se skupljaju oni iz drugog, onog "njihovog" jata, .... :oops: :D
"Moje", ... :zzzz: .... su rastrkali po cijelom svijetu, a cini mi se da ih ugrozavaju i da ce im dohakati i u Sarajevu, .... :-) :D
(humanitarnu sam slucajno nasao na netu), ... :)
Last edited by pape on 03/10/2006 23:24, edited 1 time in total.
pape

Post by pape »

Šeha wrote:Pape majka mu stara. Koliko smo puta rekli da necemo pijani na forum :D :)
:lol: Seha, ... trijezan sam k`o novorodjence, a plus Ramazan je, ne bih ja to sebi dozvolio, ... :oops:
Nego, .... ja to samo malo `nako, .... da se Vlasi ne dosjete, ... :lol: :wink:
mala-i

Post by mala-i »

Liv4 wrote:
mala-i wrote:
Osjecaj jeste nesto subjektivno, ali mene zanima odakle taj osjecaj. I kad dobijem odgovor poput onoga "nije bilo svinjetine poslije rata", onda ja mogu da iskonstruisem moje subjektivno misljenje o tom subjektivnom odgovoru.
Kada dobijem odgovor tipa "nisam dobio posao jer se zovem..." onda mi i to pomaze da stvorim svoj subjektivni dozivljaj sarajevske objektivnosti.
Objektivni parametri u ovom slucaju ne postoje.
Objektivan je Bog (ako vjerujes u njegovo postojanje) mi smo nazalost svedeni na nase subjektivnosti.
:shock:
ne bih ja to nazvala ugroženošću taj mi je izraz izlizan,nekako je od njega sve počelo.ali,da ima neprijatnosti,ima.ali one nisu ekskluzivno vezane za jedan narod.
što se svinjetine tiče,kad se počelo o njoj evo jednog događaja za koji sam čula iz prve ruke prije desetak dana.žena je kupila rama namaz sa šunkom u jednom hipermarketu.mislim da se slažemo da je svinjski asortiman vidljivo odijeljen od ostatka robe sa jasnom oznakom o čemu se radi.tako da i ovaj namaz nije stajao pored ostalih u frižideru.
helem,dodje žena na kasu da plati kad će ti blagajnica:al gospođo,ovo vam je sa svinjetinom.
e sad na ženi je da li da ovo shvati kao
a.dokaz svoje ugroženosti kao potrošača svinjetine
b.osporavanje prava na izbor
c.drskost i i miješanje u intimu"neobrazovane kasirke"
d.dobru namjeru i želju da pomogne ljubazne radnice na kasi.

o takvoj vrsti subjektivnosti pričam.načinu na koji će različite osobe doživjeti istu stvar.

ps.usput,ateista sam pa mi kategorija boga i ne zbnači baš...
danas

Post by danas »

fali ti opcija e: dokaz gluposti ... haj' nije bitno cije :D :D :D
pape

Post by pape »

..... e sad na ženi je da li da ovo shvati kao:

a. dokaz svoje ugroženosti kao potrošača svinjetine ..... nema razloga za ovo
b. osporavanje prava na izbor ..... ne
c. drskost i i miješanje u intimu "neobrazovane kasirke" da, ... plus da je kasirka malo teza glupaca
d. dobru namjeru i želju da pomogne ljubazne radnice na kasi. sta ona koju pm ima "pomagati", ... njeno je da skenira i naplati robu
Liv4

Post by Liv4 »

Ja jos zelim da vjerujem da su ljudi dobronamjerni, iako su ponekad glupi.
Ta zena trebala je da joj odgovori: "znam", to sam i trazila" i time bi zavrsila pricu. Ovako, ostane gorak ukus, bez razloga.
mala-i

Post by mala-i »

nisam ni rekla šta joj je žena odgovorila.odgovor je bio:pa?
da,@pape i ja bih to shvatila kao ti.ali,možda ne bi svi.
ljudi često vide ono što žele vidjeti...
Locked