Helem-novo cudo u bosanskoj literaturi
Moderator: Chloe
- Jimmy_The_Saint
Ima ba pisaca nego čitaocima broj opada.
- Orhanowski
Jimmy_The_Saint wrote:Ima ba pisaca nego čitaocima broj opada.
- Jimmy_The_Saint
Ti k'o i ja... Al' što znamo pripovjedat u kafani, čudo jedno....

-
Helem
U tvojoj jednoj recenici,prostoj i prosirenoj,a sta da pises vise, dva uredno slozena felera, ti nisi ko i ja,to nas je budala Lenjin ucio da smo svi isti a drugi je da ja ne idem u kafanu, u Americi sam.
Ako si u Americi, nemas vise potrebu nigdje da ides a u kafanu se ne vracaj.
Onaj treci feler o kojem nismo pisali je uvrijezenost predrasude, pisac i kafana, nema pisca koji ide u kafanu, to je lokadzija, nikakv pisac ne mozes biti u kafani, samo obicna kafanska budala a vjerovatno je ovo sve nastalo radi onoga :" oj pjesnice s dugom kosom".
Dakle izvlacimo zakljucak da ja nisam takav pisac a ne pisem ni o kafani ni ono sto izlazi iz kafane, rekoh Bajram ce skoro.
Uglavnom sam dobar pisac, bolji sam i od Ferida Muhica.
ali jos nisam priznat....
i obicno se citaoci javljaju kada nesto trebaju, kada budu trebali pisca, doci ce red i na mene, ovako citaju ono sto im pisu primjerice Hemon i raja, to se tako navikne, ljude se najlakse naviku na sebe sami pa sve ostalo uzimaju kao mjerilo svih stvari, to je plafon, ne mogu jace....
Navika postane jaca od potrebe i ubija potrebu, unistava nas.
Ako si u Americi, nemas vise potrebu nigdje da ides a u kafanu se ne vracaj.
Onaj treci feler o kojem nismo pisali je uvrijezenost predrasude, pisac i kafana, nema pisca koji ide u kafanu, to je lokadzija, nikakv pisac ne mozes biti u kafani, samo obicna kafanska budala a vjerovatno je ovo sve nastalo radi onoga :" oj pjesnice s dugom kosom".
Dakle izvlacimo zakljucak da ja nisam takav pisac a ne pisem ni o kafani ni ono sto izlazi iz kafane, rekoh Bajram ce skoro.
Uglavnom sam dobar pisac, bolji sam i od Ferida Muhica.
ali jos nisam priznat....
i obicno se citaoci javljaju kada nesto trebaju, kada budu trebali pisca, doci ce red i na mene, ovako citaju ono sto im pisu primjerice Hemon i raja, to se tako navikne, ljude se najlakse naviku na sebe sami pa sve ostalo uzimaju kao mjerilo svih stvari, to je plafon, ne mogu jace....
Navika postane jaca od potrebe i ubija potrebu, unistava nas.
- Jimmy_The_Saint
Mojne tako, dobar je Hemon... Možda bolji od tebe, šta misliš?
Dobar je i Faruk Šehić, a iz kafane ne izlazi...
A prokleta je Amerika, i zlato što sja... Jel' de?
Dobar je i Faruk Šehić, a iz kafane ne izlazi...
A prokleta je Amerika, i zlato što sja... Jel' de?
- Orhanowski
Sta to prozivas pisce koji ulaze u kafanu? Pa zar nisi rekao da ces nastaviti tamo gdje je Dzamonja stao 
-
Helem
Da znam da je Hemon bolji od mene ja bih prestao pisati, ustvari ne bih ni pocinjao.
Nije mi do pisanja.
Dakle zakljucak opet da prije svega jako sam skroman i da pocinjem pisati radi neskromnosti drugih pisaca, previse su ufatili furset pa ja moram cage i divit, da se masim olovke.
Slican sam Vajat Erpu, on je bio, Vajat, gonic krava i vise je ljubio krave nego pistolj ali se pojavilo previse kradljivaca hajvana,marve, i onda Vajat opase balantajn specijal, tako je postao Marsall Sjedinjenih Drzava.
Dok, Dzon Henri Holidej, iako je imao tuberkuluozu, iz Bostona, pridruzio se Vajatu kao prijatelj, znas onaj dvoboj kod OK corala.
A Dzon Henri zubar i kockar te pijanac..
Prijateljstvo se javlja po cestitosti a ne po ideologiji i sistemu i ja mislim tako.....po ovom potonjem se rasipaju,lazna su.
U nas se poslije rata pojavilo previse pisaca, do sada sam samo citao a poslije ih pustio da pisu a sada mi je dokundisalo. meni je bilo dovoljno da sam citalac a da sebe smatram kako ono ja hocu, ali...moja greska.
Skanaturio sam da je ipak bolje da ja budem ono sto drugi hoce, pa zato cekam citaoce a ima jako dobrih....mozda i ovdje, siguran sam.
Nije mi do pisanja.
Dakle zakljucak opet da prije svega jako sam skroman i da pocinjem pisati radi neskromnosti drugih pisaca, previse su ufatili furset pa ja moram cage i divit, da se masim olovke.
Slican sam Vajat Erpu, on je bio, Vajat, gonic krava i vise je ljubio krave nego pistolj ali se pojavilo previse kradljivaca hajvana,marve, i onda Vajat opase balantajn specijal, tako je postao Marsall Sjedinjenih Drzava.
Dok, Dzon Henri Holidej, iako je imao tuberkuluozu, iz Bostona, pridruzio se Vajatu kao prijatelj, znas onaj dvoboj kod OK corala.
Prijateljstvo se javlja po cestitosti a ne po ideologiji i sistemu i ja mislim tako.....po ovom potonjem se rasipaju,lazna su.
U nas se poslije rata pojavilo previse pisaca, do sada sam samo citao a poslije ih pustio da pisu a sada mi je dokundisalo. meni je bilo dovoljno da sam citalac a da sebe smatram kako ono ja hocu, ali...moja greska.
Skanaturio sam da je ipak bolje da ja budem ono sto drugi hoce, pa zato cekam citaoce a ima jako dobrih....mozda i ovdje, siguran sam.
Last edited by Helem on 13/10/2006 18:09, edited 4 times in total.
- Orhanowski
A sto se pisanja tice, ne sumnjam ja u tebe, i tvoje vrijeme ce doci, samo sabur.
I ispravno ti je to sto ne das da te uporedjuju sa Hemonom i Sehicem, ti si ipak kategorija za sebe
I ispravno ti je to sto ne das da te uporedjuju sa Hemonom i Sehicem, ti si ipak kategorija za sebe
- Jimmy_The_Saint
Ne diraj lava Dok Holidej In.
E pa svaka sreća, javi se iza bajrama da vidimo to književno čudo, kakav uzorak... Uvijek sam cijenio revolveraše u književnosti
E pa svaka sreća, javi se iza bajrama da vidimo to književno čudo, kakav uzorak... Uvijek sam cijenio revolveraše u književnosti
-
Helem
Ima indikacija sa Dzamonjom, njegove price sam ucio napamet, prve price koje sam ucio napamet ali ne zelim da se uporedjujem sa njim, pokoj mu dusi, nemamo nikakve slicnosti osim bogastva izrazaja.
Dario je iz Sarajeva a ja nisam i to nam je znatna razlika u pisanju, u obostranu korist, i Njegova i mojega pisanja.
Nosimo drugacije slike a stvari vidimo jednako. Primjer starinske pjesme :" Mila majko svatovi su blizu, siri noge nek' ulete u....."., pjevao je ludi Alija-Ale Ferhatovic i ovakav opis bosanskih ljudi ja unosim u svoja pisanja direktno, dok je Dario pisao drugacijim jezikom.....
Ja opisujem sva bosanska ludila s nadom da ih vise nece biti, imam poruku, ludila naravno nece prestati, nisu ni nastala sa mnom ali dijelo ostaje trajno a iz pisanja treba izvlaciti pouke..
Ilustracije radi, jos prije rata, moja komsinica Rasema se sredi kao vila Ravijojla inace je bila rasna crnka i izadje u hotel na muziku,kako sam vec i pisao, naruci pivo, naspe u casu, nazdravi svim gostima u hotelu, onda vrisne da se zaustavi muzika i kada muzicari utihnu digne casu sa pivom, zagrize je, staklo rasijece Rasemine usne i i sa suzama u ocima, da je svi cuju kaze:" Ne dam picke Vlahu, ne dam Sokcu, samo bratu Muslimanu"."
Kompleksno, trazi se odgovor a tada nije bilo ni pojma o ratu.
Darija je ubio zivot, kako je neko postuhumno, prevelika doza zivota i Dario je bio slizan u pisanju sa svojim zivotom, ja to nisam, dakle ja sam kao pisac u pisanju razlicit od onoga ili od ostalih pisaca, nemam dugu kosu,bradu,ni umjetnicku maramu ne nosim siminke i nisam ni Miljenko Jergovic, ustvari nisam uopste ruzan ni na kakav nacin.
i......U Vranju sam jedared na Veceri Poezije citao jednu svoju pjesmu gdje je bio prisutan i jedan poznati srpski pisac za djecu,kada sam procitao pjesmu on mi je mimikom pokazao da je pjesma dobra, ufatio sam mu gest i onda sam se okrenuo publici i rekao:"Ja nisam ovoliko star...", i pokazao na srpskog pisca.
Izmamio sam ogroman aplauz....
Ne radim stvari koje me se ne ticu pa ni pisanje, to vec napisah,i operisan sam od bilo kakvog sticanja slave ili para, nema tu ni para ni slave a i da ima, ne treba mi, nego ne mogu podnijeti, priznajem, da stvari bar u pisanju idu ovako kilavo...
posebno mediji, izraziti sam protivnik Bosnjaka.net i ne podnosim Sabah...
U pisanju je dat prostor onima koji taj prostor ne zasluzuju a oni koji zasluzuju ili su pomrli ili nece da se jave, ili nisu ni zasluzili, zato sto se nece da jave,o mrtvima sve najbolje.
Pisci su slicni imeli na hrastu, paraziti.
Dario je iz Sarajeva a ja nisam i to nam je znatna razlika u pisanju, u obostranu korist, i Njegova i mojega pisanja.
Nosimo drugacije slike a stvari vidimo jednako. Primjer starinske pjesme :" Mila majko svatovi su blizu, siri noge nek' ulete u....."., pjevao je ludi Alija-Ale Ferhatovic i ovakav opis bosanskih ljudi ja unosim u svoja pisanja direktno, dok je Dario pisao drugacijim jezikom.....
Ja opisujem sva bosanska ludila s nadom da ih vise nece biti, imam poruku, ludila naravno nece prestati, nisu ni nastala sa mnom ali dijelo ostaje trajno a iz pisanja treba izvlaciti pouke..
Ilustracije radi, jos prije rata, moja komsinica Rasema se sredi kao vila Ravijojla inace je bila rasna crnka i izadje u hotel na muziku,kako sam vec i pisao, naruci pivo, naspe u casu, nazdravi svim gostima u hotelu, onda vrisne da se zaustavi muzika i kada muzicari utihnu digne casu sa pivom, zagrize je, staklo rasijece Rasemine usne i i sa suzama u ocima, da je svi cuju kaze:" Ne dam picke Vlahu, ne dam Sokcu, samo bratu Muslimanu"."
Kompleksno, trazi se odgovor a tada nije bilo ni pojma o ratu.
Darija je ubio zivot, kako je neko postuhumno, prevelika doza zivota i Dario je bio slizan u pisanju sa svojim zivotom, ja to nisam, dakle ja sam kao pisac u pisanju razlicit od onoga ili od ostalih pisaca, nemam dugu kosu,bradu,ni umjetnicku maramu ne nosim siminke i nisam ni Miljenko Jergovic, ustvari nisam uopste ruzan ni na kakav nacin.
i......U Vranju sam jedared na Veceri Poezije citao jednu svoju pjesmu gdje je bio prisutan i jedan poznati srpski pisac za djecu,kada sam procitao pjesmu on mi je mimikom pokazao da je pjesma dobra, ufatio sam mu gest i onda sam se okrenuo publici i rekao:"Ja nisam ovoliko star...", i pokazao na srpskog pisca.
Izmamio sam ogroman aplauz....
Ne radim stvari koje me se ne ticu pa ni pisanje, to vec napisah,i operisan sam od bilo kakvog sticanja slave ili para, nema tu ni para ni slave a i da ima, ne treba mi, nego ne mogu podnijeti, priznajem, da stvari bar u pisanju idu ovako kilavo...
posebno mediji, izraziti sam protivnik Bosnjaka.net i ne podnosim Sabah...
U pisanju je dat prostor onima koji taj prostor ne zasluzuju a oni koji zasluzuju ili su pomrli ili nece da se jave, ili nisu ni zasluzili, zato sto se nece da jave,o mrtvima sve najbolje.
Pisci su slicni imeli na hrastu, paraziti.
-
Helem
Aman hani Azra------ Pusti me jos samo minut da vidim kako sabah svice,
pusti me bona barem dok horoz kukurice.
Eno mahala se polahko na noge dize,
ah vid tamo vec neko drva rize.
Cekaj da vidim kako zajedno na njivu odose,
neku su pjesmu razvukle al tiho da niko necuje.
Aman hani, evo hodja podne uci
a i skolarci se vracaju kuci.
Iza svakog coska po kauboj sa drvenim pistoljima u rukama,
na trznu curce razvukle lastis a ni papuca na nogama..
Ne diraj me sad da cujem jos ovaj put
kako ih majke kuci zovu da ponesu prut..
Ah sto im fino vecera mirise
zar i aksam brze stize..
Evo jos samo malo da koju naninu sljivu uberem,
ne budi me mama, da se barem u snu hladnog sela napijem.....
pusti me bona barem dok horoz kukurice.
Eno mahala se polahko na noge dize,
ah vid tamo vec neko drva rize.
Cekaj da vidim kako zajedno na njivu odose,
neku su pjesmu razvukle al tiho da niko necuje.
Aman hani, evo hodja podne uci
a i skolarci se vracaju kuci.
Iza svakog coska po kauboj sa drvenim pistoljima u rukama,
na trznu curce razvukle lastis a ni papuca na nogama..
Ne diraj me sad da cujem jos ovaj put
kako ih majke kuci zovu da ponesu prut..
Ah sto im fino vecera mirise
zar i aksam brze stize..
Evo jos samo malo da koju naninu sljivu uberem,
ne budi me mama, da se barem u snu hladnog sela napijem.....
-
Dado dijasporitus
- Grijem se na: Trčanje oko zgrade
Hemon je dobio McArthur Fellowship nagradu koji mnogi zovu "Genius award" (Nagrada za genije). Da si ga jos slusao kako govori mozda nebi vise htio pisati ni slova.Helem wrote:Da znam da je Hemon bolji od mene ja bih prestao pisati, ustvari ne bih ni pocinjao.
Nije mi do pisanja.
-
Helem
I u Bosni jos postoji kaldrma nazvana po gospodinu MCAdamu, pa je vabe i makadam.
Ti se naucio slusati jedno a za jedno se dobijaju i dirigovane ili zasluzno dirigovane nagrade iako ne osporavam sve nagrade Aleksandra Hemona, ja hocu i svoje..Moja nagrada je Bozija Volja i Boziji Put na kojemu niste ni ti ni Hemon..
Hemon ne zna i ne umije pisati kao ja, ne treba se patiti s pisanjem, u slucaju Hemona, on moze oduseviti tebe ali mene ne moze, te klisee sam prolazio kao dijete a 'ostalom citao sam Dacu, Dario Dzamonju prije Hemona, pa mi Hemon dodje kao sapunica,sve mi obatali.
Ovo pisem za se, ne osporavajuci Hemonu ni mrvu pisanja.
Ima jedna dobra caka kod Safeta Klove, mog izrazitog neprijatelja i neprijatelja Muslimana, a sam je Musliman, iz Gorazda je ,koji cim mu zaustis sta pricati, bilo ko da prica, i spomenes ime bilo koje osobe, Sajo te upita:" A je li Musliman?"
Ako mu bilo sta odgovoris, a nastane smijeh, Sajo odgovori:"E znao sam da je dobar covjek".
Uzeti cu neku parabolu, ne drzite me zdravo za gotovo ili ne uzimajte me bukvalno ali upotrijebiti cu parabolu, nekakvu misaonu parabolu i reci cu ili bez toga da izreknem bilo kakvu konstataciju, postavicu je istovjetno kao Sajo drugima, a Sajo to podrugljivo a kod mene nije :"Je li Aleksandar Hemon Musliman?"
Ne treba davati odgovor na pitanje.
Dakle A.Hemon jeste pisac, a i ja sam, a ti ovo shvati kako god da ti pase ili odgovara....
Ja znam ko sam.
Poselami mi i ostale pisce, osim Hemona, pozdrav uputi i do Andreja.....
a ja malo u vijugama cu onu....Ne zavodi me modri svode, ne igram.
ti si svod zednih nepaca nad mojom glavom......
Imaju glavne bosanske premise.....
Bismilah i rahman i rahim....
Ocitujem se da nema drugog Boga....
i
ja sam pisac.
Sve ostale pisce objesite macki o rep....
Da se postane pisac poslije rata mora se imati razlog a ja cackam razloge....
Ovo u Bosni sve nakrivo ide zahvaljujuci Alijinoij politickoj gresci koji kao predsjednik nije zabranio pisanje medijima, isao je onom merhametli logikom :"Necemo zabraniti SDS pa se od toga ispilio i Senad Avdic sa Slobodnom Bosnom....inace dobar covjek."
Da nije Ramazan jebob t' Aleksandra Hemona, ali ne ide uz Ramazan.
Hej Orhanowski, nije li ovo Dacin stil????
Ti se naucio slusati jedno a za jedno se dobijaju i dirigovane ili zasluzno dirigovane nagrade iako ne osporavam sve nagrade Aleksandra Hemona, ja hocu i svoje..Moja nagrada je Bozija Volja i Boziji Put na kojemu niste ni ti ni Hemon..
Hemon ne zna i ne umije pisati kao ja, ne treba se patiti s pisanjem, u slucaju Hemona, on moze oduseviti tebe ali mene ne moze, te klisee sam prolazio kao dijete a 'ostalom citao sam Dacu, Dario Dzamonju prije Hemona, pa mi Hemon dodje kao sapunica,sve mi obatali.
Ovo pisem za se, ne osporavajuci Hemonu ni mrvu pisanja.
Ima jedna dobra caka kod Safeta Klove, mog izrazitog neprijatelja i neprijatelja Muslimana, a sam je Musliman, iz Gorazda je ,koji cim mu zaustis sta pricati, bilo ko da prica, i spomenes ime bilo koje osobe, Sajo te upita:" A je li Musliman?"
Ako mu bilo sta odgovoris, a nastane smijeh, Sajo odgovori:"E znao sam da je dobar covjek".
Uzeti cu neku parabolu, ne drzite me zdravo za gotovo ili ne uzimajte me bukvalno ali upotrijebiti cu parabolu, nekakvu misaonu parabolu i reci cu ili bez toga da izreknem bilo kakvu konstataciju, postavicu je istovjetno kao Sajo drugima, a Sajo to podrugljivo a kod mene nije :"Je li Aleksandar Hemon Musliman?"
Ne treba davati odgovor na pitanje.
Dakle A.Hemon jeste pisac, a i ja sam, a ti ovo shvati kako god da ti pase ili odgovara....
Ja znam ko sam.
Poselami mi i ostale pisce, osim Hemona, pozdrav uputi i do Andreja.....
a ja malo u vijugama cu onu....Ne zavodi me modri svode, ne igram.
ti si svod zednih nepaca nad mojom glavom......
Imaju glavne bosanske premise.....
Bismilah i rahman i rahim....
Ocitujem se da nema drugog Boga....
i
ja sam pisac.
Sve ostale pisce objesite macki o rep....
Da se postane pisac poslije rata mora se imati razlog a ja cackam razloge....
Ovo u Bosni sve nakrivo ide zahvaljujuci Alijinoij politickoj gresci koji kao predsjednik nije zabranio pisanje medijima, isao je onom merhametli logikom :"Necemo zabraniti SDS pa se od toga ispilio i Senad Avdic sa Slobodnom Bosnom....inace dobar covjek."
Da nije Ramazan jebob t' Aleksandra Hemona, ali ne ide uz Ramazan.
Hej Orhanowski, nije li ovo Dacin stil????
-
Helem
sta mozes ocekivati od bivseg fudbalera. Nista protiv fudbalera ali po Nihadovoj kvaliteti knjizevnosti I misaone rijeci trebali da se drze svog zanata. Pokusao sam da procitam tu jednu knjigu sto je Nihad napisao ali mi se cinila kao lektira prosjecnog ucenika 6. razreda osnovne. Kakav pisac, takva knjiga. Nego ti mora da si negdje u mom komsiluku kad znas ove face
...face ko kace,da ti ne pricam.
Bio sam u Dubici, igrali smo kosarku protiv Une,....KK "Mladost",KV.
Bio je Nihad na promociji knjige Ram za moju Bosnu, 5 minuta voznje od moje kuce, ovdje u Americi, donijeli su dvije zake knjiga,tako sam cuo....a mene nisu smjeli pozvati..tek kada su otisli, bio je Erol Avdovic....duga prica, strasno,uzasno....
Zazmirim ponekad,fino me muka oko pupka ufati u ovom nasem mentalitetu....
...face ko kace,da ti ne pricam.
Bio sam u Dubici, igrali smo kosarku protiv Une,....KK "Mladost",KV.
Bio je Nihad na promociji knjige Ram za moju Bosnu, 5 minuta voznje od moje kuce, ovdje u Americi, donijeli su dvije zake knjiga,tako sam cuo....a mene nisu smjeli pozvati..tek kada su otisli, bio je Erol Avdovic....duga prica, strasno,uzasno....
Zazmirim ponekad,fino me muka oko pupka ufati u ovom nasem mentalitetu....
-
Dado dijasporitus
- Grijem se na: Trčanje oko zgrade
Imam utisak da se radi o razici u stilu. Mene naprimjer Dario Dzamonja dovede do toga da bi najradije skocio sa 13-tog sprata, mada nebi rekao da je los pisac. Neznam na kojem si jeziku citao Hemona pa da imas tako ostre stavove prema piscu koji je ponajmanje sporan u svojoj kvaliteti. Valjda je to stvar do pojedinca jer svakom te razlike drugacije pasu.
Da smo u komsiluku sigurno je da jesmo. Erola mi ne spominji. On i njegova podmornica
Da smo u komsiluku sigurno je da jesmo. Erola mi ne spominji. On i njegova podmornica
-
Helem
Ljudi imaju dvije bolesti, znanje i neznanje a jednako boluju.
Bol se zove strah i nesigurnost.
Nerado se upustaju u rizik, oni koji ne znaju u veci a oni koji znaju u manji,ovi sa manjim rizikom gube oblicje i svojstvo covjeka, ovi sa manje znanja obicno gube zivot.
Inteligencija se sakupi i konstatuje smrt ovog malog neznalca.
Interesantna je to prica.
O Hemonu mozda kasnije, imamo mi jos dobrih pisaca, to su Selim Arnaut i Hadzem Hajdarevic.
Bol se zove strah i nesigurnost.
Nerado se upustaju u rizik, oni koji ne znaju u veci a oni koji znaju u manji,ovi sa manjim rizikom gube oblicje i svojstvo covjeka, ovi sa manje znanja obicno gube zivot.
Inteligencija se sakupi i konstatuje smrt ovog malog neznalca.
Interesantna je to prica.
O Hemonu mozda kasnije, imamo mi jos dobrih pisaca, to su Selim Arnaut i Hadzem Hajdarevic.