Kotromanići danas?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

IBM

#51 Re: Kotromanići danas?

Post by IBM »

Pietje_Bel wrote:Nije manje vrijedno ali nacionalno Bosnjastvo se ne moze graditi na Osmanskoj okupaciji. Isto kao sto je se Albanstvo gradilo na Ilirskim mitovima i uzdiglo iznad vjere i kao sto je se Iranski preporod gradio na Perzijskoj a ne Ilsamskoj istoriji tako ce se i Bosnjastvo, ukoliko zeli da postane istinska nacionalna nacija, trebati graditi na Bosanskoj istoriji. Znaci nacija i vjera moraju biti odvojene inace nemozemo pricati o naciji. Turci su to uradili, Albanci, Perzi i svi ti preporodi su bili cisto nacionalni. Iranci su odrzavali parade Perzijske vojske u sred Teherana prije samo 50 godina. A taj vojska nije postojala 2500 godina. Turci su za svoju zastavu uzeli mjesec i zvijedu koja se pojavljuje na pred-Ilsamskim Turskim grbovima, Albanci su svoj preporod poceli sa rijecima: Vjera ALbanaca je Albanstvo.. itd. itd.

:D
Pietje_Bel

#52 Re: Kotromanići danas?

Post by Pietje_Bel »

oldplague wrote:Pietje, od Albanaca se nisu oformila tri naroda, oni su iz turske okupacije izišli kao jedan narod. Mi nismo. Proces gotov.
Ne moze vjera formirati narod. Formiralo je se tri naroda zato sto su postojale 3 vjere. Sve je to jedan narod Bosanski.
oldplague

#53 Re: Kotromanići danas?

Post by oldplague »

Pietje_Bel wrote:
oldplague wrote:Pietje, od Albanaca se nisu oformila tri naroda, oni su iz turske okupacije izišli kao jedan narod. Mi nismo. Proces gotov.
Ne moze vjera formirati narod. Formiralo je se tri naroda zato sto su postojale 3 vjere. Sve je to jedan narod Bosanski.
Može. Bilo šta može formirati narod, pod uslovom da se svi u toj zajednici identifikuju s time.
Pietje_Bel

#54 Re: Kotromanići danas?

Post by Pietje_Bel »

Ali se ne identifikuju vec ta vjera vise sluzi u politicke svrhe i nema vise veze sa vjerom. Znaci ostavimo da vjera bude nesto privatno a da naciju i politiku ne mjesamo u isto. ;)
oldplague

#55 Re: Kotromanići danas?

Post by oldplague »

Pietje_Bel wrote:Ali se ne identifikuju vec ta vjera vise sluzi u politicke svrhe i nema vise veze sa vjerom. Znaci ostavimo da vjera bude nesto privatno a da naciju i politiku ne mjesamo u isto. ;)
Ko da ostavi? Kome se obraćaš? Ko će te poslušati? Zašto bi? Identifikuju se s vjerom i samo s njom. Ni jedan jedini pokušaj ujedinjenja po bilo kojem osnovu na ovom prostoru nije uspio zbog vjerskih razlika.
Upitaj najprije Bošnjake: ako bi se pravoslavci i katolici ujedinili s njima u bošnjački korpus, da li bi pristali da im se kćeri za njih udaju? Postavi isto pitanje Srbima ili Hrvatima. E to je karakteristika naroda, oni postaju jedinstven genski pul. Ovdje to nije slučaj.
bosna123

#56 Re: Kotromanići danas?

Post by bosna123 »

oldplague wrote:
Pietje_Bel wrote:Ali se ne identifikuju vec ta vjera vise sluzi u politicke svrhe i nema vise veze sa vjerom. Znaci ostavimo da vjera bude nesto privatno a da naciju i politiku ne mjesamo u isto. ;)
Ko da ostavi? Kome se obraćaš? Ko će te poslušati? Zašto bi? Identifikuju se s vjerom i samo s njom. Ni jedan jedini pokušaj ujedinjenja po bilo kojem osnovu na ovom prostoru nije uspio zbog vjerskih razlika.
Upitaj najprije Bošnjake: ako bi se pravoslavci i katolici ujedinili s njima u bošnjački korpus, da li bi pristali da im se kćeri za njih udaju? Postavi isto pitanje Srbima ili Hrvatima. E to je karakteristika naroda, oni postaju jedinstven genski pul. Ovdje to nije slučaj.
Odlicno receno. Radi ovoga ni ideja jugoslavenstva nije zazivjela.

Inace da se osvrnem na temu. Vjerovatno je danas gotovo nemoguce naci potomke znacajnijih srednjovjekovnih porodica, radi toga sto su Turci imali obicaj, da kada osvoje novu zemlju, znacajnije porodice jednostavno rasele i daju im posjede u nekom udaljenom dijelu carstva. To im je kao bila neka zastita od eventualnih pobuna.
Mobile_Disco

#57 Re: Kotromanići danas?

Post by Mobile_Disco »

Ako su Kakanjci.. Ja ih ne podrzavam :D
in33sa

#58 Re: Kotromanići danas?

Post by in33sa »

Mozda zato sto su u okupaciju "usli" kao jedan narod. Gdje ste vi i u kakve fantazije otisli pod dirigentskom palicnom osobe koja se nacitala traktata po webu, nevjerovatno.
Najbolje mi je kad Muhamed Filipovic (vezano za pricu) kao intelektualna gromada izjavi da su Srbi i Hrvati zapravo Bosnjaci :-) isti onaj Muhamed koji je valjda dozivio pomracenje uma pa je zaboravio da je samo prije nekoliko godina izjavio da njegova loza Filipovica muslimana vuce porijeklo od Hrvata, stanovitog svecenika koji je presao na islam. On ispit`o :-)

Inace, na temu, mozda su Kotromanovici iz Sinja potomci Kotromanica.
bach

#59 Re: Kotromanići danas?

Post by bach »

Možda nema direktnih potomaka Kotromanića kraljeva, ali ima i drugih potomaka plave krvi, koji su bili u rodu sa bivšom vladajućom dinastijom.

Evo jednog od njih:

Image

Uvaženi profesor imamović je u emisiji prikaznoj na TVSa rekao da je jedna od princeza iz dinastije Nemanjića bila iz porodice Brankovića. Nemanjići su bili rodbina Kotromanića. Jedan sumnjiv tip plave krvi već caruje ovom nesretnom zemljom. Ne zaboravimo da je njegova supruga za neke trač novine izjavila da je porodica njenog muža imala poslugu.

Nećka za kralja.

Dvore već ima, kupio ih je za 900 KM, riznice je već napunio.

Telekom, kraljevstvo za telekom.
Last edited by bach on 22/03/2009 18:47, edited 1 time in total.
Luke Perry

#60 Re: Kotromanići danas?

Post by Luke Perry »

U kuci cak i ima nekakve grbove tih Brankovica.
Pietje Bel eto kralja :D a i konjokardica
in33sa

#61 Re: Kotromanići danas?

Post by in33sa »

A fora je, primjecujem zadnjih godina, pripadnici te nekakve nove elite javno govore da su plemickog, makar begovskog porijekla, uz obavezno "moja familija je imala sluge".

Djeci daju obavezno neka izmisljena imena recimo Anur Akim (jedno ime), Negra i slicno, hrane se po skupocjenim restoranima, kafu piju na Ciglanama kod Goge ili bankarska elita dole nize kod nove dzamije, pomozite mi kako se zove onaj objekat sto je zatvoren, prodavnica i kafic u sklopu...

Kome trebaju Kotromanici uz novopecene plemice.
bach

#62 Re: Kotromanići danas?

Post by bach »

in33sa wrote:A fora je, primjecujem zadnjih godina, pripadnici te nekakve nove elite javno govore da su plemickog, makar begovskog porijekla, uz obavezno "moja familija je imala sluge".

Djeci daju obavezno neka izmisljena imena recimo Anur Akim (jedno ime), Negra i slicno, hrane se po skupocjenim restoranima, kafu piju na Ciglanama kod Goge ili bankarska elita dole nize kod nove dzamije, pomozite mi kako se zove onaj objekat sto je zatvoren, prodavnica i kafic u sklopu...

Nećko "the King" se i ponaša kao osobe sličnog soja. Diže poreze za punjenje vlastitih bisaga i nije ga briga za narod. Što se tiče zemlje ponaša sa koe da je sve njegovo, te da može uzeti šta hoće. Još samo da uvede pravilo prve bračne noći. :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
bach

#63 Re: Kotromanići danas?

Post by bach »

manfred wrote:Meni se cini da Brankovici poticu iz sela Kukavice kod Rogatice, a nas necko se rodio u obliznjem Visegradu. E sad meni nije jasno ako je on toliko uglednog i plemenitog soja, zasto se ta selendra odakle je ponikao ne zove Junacine ili nesto tako, nego Kukavice :? :D
Ne zaboravi da se selo odakle je otac Zlatak Lagumdžije zove Stragačina, gluho bilo. :lol: :lol: :lol: :lol:

A kukavna nam majka sa našim plemićima kao što je Branković. On mi nekako dođe kao Šerif od Notingema.
bosna123

#64 Re: Kotromanići danas?

Post by bosna123 »

in33sa wrote:A fora je, primjecujem zadnjih godina, pripadnici te nekakve nove elite javno govore da su plemickog, makar begovskog porijekla, uz obavezno "moja familija je imala sluge".

Nije to fora zadnjih godina samo, ne znam zivis li u Bosni i da li pripadas bosnjackom korpusu, ali s tom pricom utusise. To je jedan od uzroka stagnacije Bosnjaka te nebeske begovske porodice... To i ne bi bio problem da imaju neke uzvisene ideale, ali sve se uglavnom svodi na "u se, na se...". A onda i ovi bez porijekla kada dodju gore, imitiraju ih u tome...
in33sa

#65 Re: Kotromanići danas?

Post by in33sa »

bach wrote:
manfred wrote:Meni se cini da Brankovici poticu iz sela Kukavice kod Rogatice, a nas necko se rodio u obliznjem Visegradu. E sad meni nije jasno ako je on toliko uglednog i plemenitog soja, zasto se ta selendra odakle je ponikao ne zove Junacine ili nesto tako, nego Kukavice :? :D
Ne zaboravi da se selo odakle je otac Zlatak Lagumdžije zove Stragačina, gluho bilo. :lol: :lol: :lol: :lol:

A kukavna nam majka sa našim plemićima kao što je Branković. On mi nekako dođe kao Šerif od Notingema.
Ima i Bosna svog Serifa, Serif od Sanice Gornje 8)
Bosanac sa dna kace

#66 Re: Kotromanići danas?

Post by Bosanac sa dna kace »

parmezan wrote:E hajmo malo o njima.

Ima li iko ikakvih informacija o njihovim današnjim potomcima.Gdje žive, šta rade, ko su šta su,kakvi su i sl.
Da li neko od današnjih bosanskih muslimana možda potiče od njih i ima li kakve dokaze o tome.
procitah na islambosni nekad davno neki tip s Kosova porijeklom kaze da ima dokumente koji potvrdjuju da su porijeklom Kotromanici :run: sto bi bilo otkrice da je istina :P
Bosanac sa dna kace

#67 Re: Kotromanići danas?

in33sa wrote:
Mozda zato sto su u okupaciju "usli" kao jedan narod. Gdje ste vi i u kakve fantazije otisli pod dirigentskom palicnom osobe koja se nacitala traktata po webu, nevjerovatno.
Najbolje mi je kad Muhamed Filipovic (vezano za pricu) kao intelektualna gromada izjavi da su Srbi i Hrvati zapravo Bosnjaci :-) isti onaj Muhamed koji je valjda dozivio pomracenje uma pa je zaboravio da je samo prije nekoliko godina izjavio da njegova loza Filipovica muslimana vuce porijeklo od Hrvata, stanovitog svecenika koji je presao na islam. On ispit`o :-)

to je isto ko kad anam naki srpski i 'rvatski intelektoalci izjave da su Bosnjaci i 'Rvati zapravon Srbi, tj. 'Rvati
pa kolko se ja sjecam i jesu nekog porijekla iz Dalmacije, nakav men se cini Josip, sin Filipov prisho na islam....
Bosanac sa dna kace

#68 Re: Kotromanići danas?

Pietje_Bel wrote:Nije manje vrijedno ali nacionalno Bosnjastvo se ne moze graditi na Osmanskoj okupaciji. Isto kao sto je se Albanstvo gradilo na Ilirskim mitovima i uzdiglo iznad vjere i kao sto je se Iranski preporod gradio na Perzijskoj a ne Ilsamskoj istoriji tako ce se i Bosnjastvo, ukoliko zeli da postane istinska nacionalna nacija, trebati graditi na Bosanskoj istoriji. Znaci nacija i vjera moraju biti odvojene inace nemozemo pricati o naciji. Turci su to uradili, Albanci, Perzi i svi ti preporodi su bili cisto nacionalni. Iranci su odrzavali parade Perzijske vojske u sred Teherana prije samo 50 godina. A taj vojska nije postojala 2500 godina. Turci su za svoju zastavu uzeli mjesec i zvijedu koja se pojavljuje na pred-Ilsamskim Turskim grbovima, Albanci su svoj preporod poceli sa rijecima: Vjera ALbanaca je Albanstvo.. itd. itd.
što ga ti umiješ talast :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Bosanac sa dna kace

#69 Re: Kotromanići danas?

Luke Perry wrote:
Pietje_Bel wrote: Kakvih konjokradioca? Je li ti znas ista o zivotima i o nacinu zivljenja Bosanskih, Hrvatskih i Srpskih ili evropskih kraljeva i kraljica uopste?

Znam, zato i kazem -konjokradice :wink:
To su bili ljudi od kojih bi mnogi, a ti svakako, mogli mnogo nauciti od nacina ponsasanja do moralnih vrijednosti pa nadalje. Oni su tada vec jeli viljuskom i nozem dok ti garant jos uvijek jedes rukama. Oni su prije 600, 700 godina znali da pisu i da citaju dok tvoja pranana tada nije ni znala da postoji uopste nesto sto se zove "pismenost".
Ne, najcesce su bili nepismeni
Ti ljudi su tada za sebe znali da su Bosnjani i imali su kakvu takvu narodnu svijest dok danas mnogo ljudi u Bosni (muslimana) nema pojma sta je i ko je.
Oni su znali samo za svoje posjede kakvi Bosnjani kakva Bosna.

Zao mi je :oops:
13. vijek:
"....nije kulturno piti iz posuđa..."
"....oni koji nasrću na posuđe poput svinja..."
"...oni ljudi koji očiste svoje grlo dok jedu i onaj koji očisti svoj nos o stolnjak su zasigurno bolesni..."

15.vijek
"...kašika i viljuška su tu da bi se njima jelo..."
"...ne jedi priljavim rukama..."
"...ne briši ruke o stolnjak..."..............
.................................
.........................
ovo je samo djelić citata iz "Porces civilizovanja", poglavlje "Historija manira" od Norberta Elijasa koji citira upute vitezima, groforvima, kraljevim itd.....kako da se ponašaju za stolom....
a baška savjeti o tome da ne ja nekulturno hrokćat poput krmeta, mokriti na ulici itd....
kakvi maniri kakvi bakrači
nineinchnails

#70 Re: Kotromanići danas?

Post by nineinchnails »

Pa rekao je Pietje i koju dobru, nemojte pretjerivati.

Jugoslovenstvo nije uspjelo jer je ocito bilo premalo vremena za njegovu realizaciju. No, nepobitno je da je jugoslovenstvo dobilo svoj procvat, pocetak i imalo bi svijetlu buducnost i progres da se nije desio raspad Jugoslavije.

Bosanstvo (bosnjastvo) je takodje jedan proces koji je ubijen u zacetku prihvatanjem tri nacije unutar jedne drzave. Samim tim, bosanstvo kao nacija ostaje negdje u zapecku da ceka bolje vrijeme kada se sa politicke scene uklone nacionalizmi.

Tek sada, nakon decenija dominacije nad bosanskim nebom, Hrvatska i Srbija su se odrekle profita i predali ga Bosni. Tek sad!
Koliko ce jos trebati da shvate da ni narod u Bosni nije njihov, vec bosanski? Izgleda da je ovo potpomognuto sa obje strane. Npr. Trebinje je "ideal" kakvom tezi svaka drzava koja u drugoj (drzavi) zeli da ima "petu kolonu". Tzv hercegovacki Srbi su ustvari bili Bosnjani pravoslavne vjeroispovijesti. Iz tadasnjeg klana potice slavni Tvrtkov vojskovodja Vukovic. Grob mu je i danas dole u tim krajevima. Ali, trebinjcima je draze da su velikosrbi. Za Bosnu nece ni da cuju, ni pod razno. Dakle, pleme (plemena), koje je prvenstveno bilo "bosansko", i u okviru Bosne od pamtivjeka, koje se nije izjasnjavalo nikako drugacije nego Bosnjanima, danas se pojavljuje kao zagovarac srpstva u Bosni.
Zasto? Unistenjem bosanske crkve i proklamacijom pravoslavne crkve u srpsku, svi pravoslavci postaju i Srbi u isto vrijeme. Ta Garasaninova teorija je postala i praksa u 19-om vijeku.
nineinchnails

#71 Re: Kotromanići danas?

Post by nineinchnails »

Image
Luke Perry

#72 Re: Kotromanići danas?

Post by Luke Perry »

sjetih se one skitnice sto se crnogorcima prodao za kralja. moglo bi to i kod nas proci :cry:
nineinchnails

#73 Re: Kotromanići danas?

Post by nineinchnails »

Luke Perry wrote:sjetih se one skitnice sto se crnogorcima prodao za kralja. moglo bi to i kod nas proci :cry:
Koja skitnica?
nemam pojma
in33sa

#74 Re: Kotromanići danas?

Post by in33sa »

Scepan Mali
in33sa

#75 Re: Kotromanići danas?

Post by in33sa »

Bosanac sa dna kace wrote:
in33sa wrote:

to je isto ko kad anam naki srpski i 'rvatski intelektoalci izjave da su Bosnjaci i 'Rvati zapravon Srbi, tj. 'Rvati
pa kolko se ja sjecam i jesu nekog porijekla iz Dalmacije, nakav men se cini Josip, sin Filipov prisho na islam....
Pa to je ista matrica, ko kaze da nije.

Velikosrpski intelektualci idu i dalje, kao recimo onaj jezikoslovac iz Beograda, neki Seseljev istomisljenik, svjedok u haskoj sudnici... po njemu u BiH ne zive samo Srbi katolici, Srbi pravoslavci i Srbi muslimani vec i Srbi Mojsijeve vjere.

Srbi svi i svuda, licno ne vidim razliku izmedju te suplje retorike i price o bosnjacima katolicima i pravoslavcima, ili Hrvatima muslimanima odnosno hrvatskom cvijecu. Meni je to isti idiotizam.
Post Reply