hrvatski mediji i poticanje mrznje

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

dalmatinka

Post by dalmatinka »

bedrudin wrote:
mala-i wrote:
navedi mi primjer.sama znam donositi zaključke ima li nešto smisla ili ne...ne treba mi niko ko će ih za mene donositi...
Nisi me shvatila, pitam se ima li smisla da ti navodim primjer, ali kad vec insistiras, evo recimo ovaj

http://www.jutarnji.hr/clanak/art-2006, ... l,38908.jl
Postoje primjeri i primjeri. Evo ti rezultati jedne ankete:

http://www.vecernji-list.hr/newsroom/ne ... 0/index.do
kicky

Post by kicky »

Mrmak wrote:
Povremeno pratim internet portale i stampane medije iz Hrvatske...
Izgleda da je sva stvar u tome sto bas upravo povremeno pratis internet portale i stampane medije.
Budalastine svakodnevno mozes procitati na bilo kojem portalu (ne samo na hrvatskim) iz jednostavnog razloga sto oni koji upravljaju tim portalima jednostavno nemaju dovoljno vremena da bi svakog idiota zbog njegovih bisera udarali po usima. Ne mo's tome stati u kraj a ti ako ne vjerujes probaj i sam. Diskutovati o sadrzajima foruma nema smisla posto je prakticno nemoguce uvesti reda, pogotovo na onim vecim i posjecenijim. Sizifov posao.

Procitaj koji Feral Tribune za promjenu i ono sto oni pisu pa ce se rejting hrvatskog novinarstva garantovano popraviti u tvojim ocima.
Apsulutno se slažem s tobom.
A sad vi koji povremeno čitate:
Da čitate jutarnji svaki dan uvjerili bi se da se zavaravate. Vaši argumenti su komentari nepoznatih ljudi koji su si našli za shodno da pod krinkom tobožnjeg branjena Židova baljezgaju gluposti. Ipak bi se složio da kad govorimo o nedavnom ratu u Libanonu i takvi ''objektivni'' i ''liberalni'' hrvatski štampani mediji su bili očito na starni Izraela i na svaki način su to očito prezentirali. Ali ne da mi se sad o tome, Jergović je to puno boje objasnio i analizirao u nedavnoj kolumni u istom ''huškačkom'' i ''antimuslimanskom'' jutarnjem listu.
Nemam priliku kupovati riječki Novi list koji je uz Feral ipak glas one druge Hrvatske pa sad zasad jutranji zadovoljava moje intelektualne poglede pogotovo što obiluje prilozima iz kulture, politiku manje više preskačem. Na ostale hrvatke štampane medije (čitaj Večernjak) ne želim troštit riječi jer nije toga vrijedan.
mala-i

Post by mala-i »

dalmatinka wrote:
bedrudin wrote: Nisi me shvatila, pitam se ima li smisla da ti navodim primjer, ali kad vec insistiras, evo recimo ovaj

http://www.jutarnji.hr/clanak/art-2006, ... l,38908.jl
Postoje primjeri i primjeri. Evo ti rezultati jedne ankete:

http://www.vecernji-list.hr/newsroom/ne ... 0/index.do
molim vas čitajte moje postove.govorim o jutarnjem listu.ne o večernjem o kojem sam svoje mišljenje rekla na temi o istom.ne o javnosti koja je anketirana.o jutarnjem listu.
SherlockHolmes

Post by SherlockHolmes »

kicky wrote:Apsulutno se slažem s tobom.
Da čitate jutarnji svaki dan uvjerili bi se da se zavaravate. Vaši argumenti su komentari nepoznatih ljudi koji su si našli za shodno da pod krinkom tobožnjeg branjena Židova baljezgaju gluposti. Ipak bi se složio da kad govorimo o nedavnom ratu u Libanonu i takvi ''objektivni'' i ''liberalni'' hrvatski štampani mediji su bili očito na starni Izraela i na svaki način su to očito prezentirali. Ali ne da mi se sad o tome, Jergović je to puno boje objasnio i analizirao u nedavnoj kolumni u istom ''huškačkom'' i ''antimuslimanskom'' jutarnjem listu.
Nemam priliku kupovati riječki Novi list koji je uz Feral ipak glas one druge Hrvatske pa sad zasad jutranji zadovoljava moje intelektualne poglede pogotovo što obiluje prilozima iz kulture, politiku manje više preskačem. Na ostale hrvatke štampane medije (čitaj Večernjak) ne želim troštit riječi jer nije toga vrijedan.
Glas te "druge Hrvatske" je vrlo slab. Dovoljno je uporediti tiraze Vecernjaka pa i Slobodne Dalmacije sa onim Novog Lista i vidjeti sta je dominantno.

Sto se tice situacije ok Izraela i Palestine koja bas i nije najmjerodavnija, po dalmatinkinom linku 41% Hrvata vjeruje da je Izrael zapoceo sukobe a 18% obratno.
mala-i

Post by mala-i »

SherlockHolmes wrote:
kicky wrote:Apsulutno se slažem s tobom.
Glas te "druge Hrvatske" je vrlo slab. Dovoljno je uporediti tiraze Vecernjaka pa i Slobodne Dalmacije sa onim Novog Lista i vidjeti sta je dominantno.

Sto se tice situacije ok Izraela i Palestine koja bas i nije najmjerodavnija, po dalmatinkinom linku 41% Hrvata vjeruje da je Izrael zapoceo sukobe a 18% obratno.
evo ti šera podataka o čitanosti koji su kod mene na grafovima:
istraživanje je sprovedeno u martu prošle godine,radila ga je agencija puls.
u čitavoj hrvatskoj najčitaniji je jutarnji-17,50%,večernji 17,40%,24 sata-13,20%,slobodna 6,8%,novi list 4,10%,glas istre 2,80%.
a najzanimljiviji podatak je da na području rijeke,istre i gorskog kotara čak 30,70 njih čita novi list,23 % glas istre,14,20 % jutarnji a tek 4 % večernji.
u svakom slučaju,veliki je procenat onih koji uopšte ne čitaju dnevne novine-56,30%.
Grom iz vedra neba

Post by Grom iz vedra neba »

Mediji u hrvatskoj zaista su fenomen generisanja mrznje. Cast izuzecima, ali ako hocemo objektivno pogledati kakva propaganda je dolazila za vrijeme rata, a onda i poslije Dejtona iz Hrvatske, cinjenica je da su mediji podjednako odgovorni za agresiju hrvatske na bih kao i sami izvrsioci na celu sa tudjmanom.

Ko se jos ne sjeca Sagolja, Slikom na sliku, Vecernjeg lista, Slobodne Dalmacije, hrvatskog radija i njihovih SS metoda u obracunu ne samo sa Bosancima, nego generalno sa politickim neistomisljenicima koji su bili zdraviji dio hrvatske (HSP 1861, HNS, IDS itd.).

Jedina razlika izmedju stanja u hr medijima u odnosu na sr medije, je ta sto medju hrvatima postoji zdravo tkivo koje se bori protiv SS-ovaca, za razliku od sr medija koji su jos daleko daleko u 15. vijeku, da ne kazem 1389-oj.

Ova zadnja kampanja koja je povedena na celu s Vecernjim, HRT i Novom TV sa medijskim sudjenjem Dudakovicu, sve govori o karakteru medija u hrvatskoj. Zlocine koje su Hrvati pocinili nad Srbima u Oluji, hrvatski mediji pokusavaju smjestiti u kontekst Armije BiH kako bi skinuli ili skrenuli paznju sa svoje odgovornosti. Sud treba da ocjenjuje relevantnost dokaza i da procesuira zlocine, a mediji treba da izvjestavaju o toku sudjenja, a ne da sire propagadnu, montiranjem, titlovanjem, popratnim komentarima i sl.

Samo o SS Vecernjem listu bi se trebala uraditi doktorska disertacija o huskanju i propagandi, da sada ne navodim pojedinacne primjere, svih onih lazi koje su se kasnije jasno ukazale.
mala-i

Post by mala-i »

grome,
hsp 1860 zdravo tkivo hrvatske?znaš li šta pričaš?
SherlockHolmes

Post by SherlockHolmes »

mala-i wrote: evo ti šera podataka o čitanosti koji su kod mene na grafovima:
u čitavoj hrvatskoj najčitaniji je jutarnji-17,50%,večernji 17,40%,24 sata-13,20%,slobodna 6,8%,novi list 4,10%,glas istre 2,80%.
a najzanimljiviji podatak je da na području rijeke,istre i gorskog kotara čak 30,70 njih čita novi list,23 % glas istre,14,20 % jutarnji a tek 4 % večernji.
u svakom slučaju,veliki je procenat onih koji uopšte ne čitaju dnevne novine-56,30%.
Ovo ko da je radjeno za Jutarnji :D Dobro, oni i ne cude, ali me cudi da tu nikako nema npr Vjesnika. To za Istru nije upitno. Velik je i broj onih koji ne citaju dnevne, a tu bih uracunao i ove sto citaju 24 sata, oni samo gledaju slike :D

Vjerovatno ih dio ipak cita nedjeljne novine, koje su, izuzevsi Feral, po meni puno gore od dnevnih.
mala-i

Post by mala-i »

SherlockHolmes wrote:
mala-i wrote: evo ti šera podataka o čitanosti koji su kod mene na grafovima:
Ovo ko da je radjeno za Jutarnji :D Dobro, oni i ne cude, ali me cudi da tu nikako nema npr Vjesnika. To za Istru nije upitno. Velik je i broj onih koji ne citaju dnevne, a tu bih uracunao i ove sto citaju 24 sata, oni samo gledaju slike :D

Vjerovatno ih dio ipak cita nedjeljne novine, koje su, izuzevsi Feral, po meni puno gore od dnevnih.
ima vjesnika.cijelih 1 % na području Hrvatske :D zato ga i ne navedoh.
a od nedjeljnjih je ubjedljivo najčitanija jedna i jedina Gloria,pa story :D
inače sjećam se jednog istraživanja možda ga i nadjem o slobodi medija gdje smo bili ispred hrvatske.baš sam bila ponosna...
manijak1

Post by manijak1 »

:oops: 56,30 posto susjedstva znači nije potaknuto mržnjom iz dnevnih novina .......prema :D :D objektu mržnje ? .
Čija je agencija Bilo :D Saznajte ovdje
Kako i vi tako i ja :oops: skrećem na pogrešan kolosjek podstaknute mržnje :oops: :D
Koja je nova nagradna igra Jutarnjeg ? :D :D Kupiš sedam dobiješ šest ? :D :D
I da ne zaboravim ......Jutarnji list ne podstiče ......mržnju :D :D
bedrudin

Post by bedrudin »

kicky wrote:
Apsulutno se slažem s tobom.
.
U tom istom Jutarnjem listu komotno prodje jedan ovakav tekst. Malo prije toga se dogodio stravicni masakr u Quani u kome su stradala uglavnom djeca. Ako ste zaboravili, da napomenem da su djeca i civili su svakodnevno ginuli u izraelskoj agresiji na Liban i bili su glavne mete izraleskog vazduhoplovstva i artiljerije (iste artiljerije koju ode sav sretan junak "ljudske", "nesvakidasnje", "zanimljive" price, ovaj "ispovijesti").

http://www.jutarnji.hr/clanak/art-2006, ... n,38991.jl

samo jedan isjecak...

Hrvatska u planovima

Kako valja o svemu ovome govoriti u hrvatskoj javnosti? Hrvatska je demokratska zemlja i svatko može, naravno, pisati što želi. No, valja voditi računa da pripadamo svijetu liberalno-demokratske kulture s kojim je fundamentalizam Hezbolaha i Irana nespojiv. Nedopustivo je, poput Feral Tribunea, pisati o “izraelskim potpaljivačima svijeta”, a s druge, tek o “budalašima i destruktivcima”.

Hrvatska javnost se o ovim događanjima mora informirati i ne smije ih zanemarivati. Devedesete, u kojima smo bili zaokupljeni vlastitim ratom te bili gurnuti u tuđmanovski izolacionizam i samodostatnost, nepovratno su iza nas. Plovimo prema članstvu u EU i valja svijet gledati s puno širih horizonata. Ako ni zbog čega drugoga, onda zbog toga što nas u ovaj sukob uvlače drugi: naime, ako vjerski fundamentalisti, kako vehementno najavljuju, žele stvarati islamsku državu od Španjolske do Iraka, Hrvatska je svakako u njihovim planovima.
mala-i

Post by mala-i »

bedrudine,ironija ti nije jača strana te bih preporučila da istu ne koristiš jedno vrijeme.rekao si da te ne zanimaju pojmovi kojima se barata u novinarstvu pa ih nemoj onda ni koristiti.a sopstvena mržnja će te jednog dana udušiti...
Sve neuvjerljivije djeluju izraelska opravdanja da vojska napada isključivo Hezbolah, pa se logično postavlja pitanje - protiv koga to Izrael uistinu vodi rat? Neselektivna bombardiranja i strašne civilne žrtve očigledno nisu pravi način za obračun s Hezbolahom.

izraelska vojska i izraelska politika nose tešku odgovornost za stotine ubijenih civila u napadima
želiš reći da ovo nije istina?
ccc kakav si ti to...
Grom iz vedra neba

mala-i wrote:grome,
1861. :D

http://www.hsp1861.hr/vijesti8/09082006-3.html

Politicki neistomisljenici i zdarviji dio, apsolutno. To nije djapicev HSP, nego Paragin HSP 1861. koji se suprotstavio Tudjmanu kada je krenuo u svoju bosansku avanturu. A mnogi njegovi clanovi su platili glavom. Mi, Bosnjaci smo im itekako duznici. Treba istini pogledati u oci.
bedrudin

Post by bedrudin »

Iako si vjerovatno mamina i tatina pametnica, ja zaista nemam namjeru da se upustam u polemiku s tobom. Bilo je dovoljno prvih nekoliko postova, tako da ni tvoje opaske o nekoj "mrznji" :shock: ne mogu da uzimam za ozbiljno. Molio bi da oni koje zanima, procitaju cijeli tekst, pa da donesu zakljucke, jer na osnovu ovih iscupanih recenica moze da se stvori kriv dojam.
mala-i

Post by mala-i »

bedrudin wrote:Iako si vjerovatno mamina i tatina pametnica, ja zaista nemam namjeru da se upustam u polemiku s tobom. Bilo je dovoljno prvih nekoliko postova, tako da ni tvoje opaske o nekoj "mrznji" :shock: ne mogu da uzimam za ozbiljno. Molio bi da oni koje zanima, procitaju cijeli tekst, pa da donesu zakljucke, jer na osnovu ovih iscupanih recenica moze da se stvori kriv dojam.
...isto kao i na osnovu onog jednog pasusa koji si ti citirao...razlike nema.
a mislim da nema potrebe da prozivaš moje roditelje....
mala-i

Post by mala-i »

Grom iz vedra neba wrote:

Politicki neistomisljenici i zdarviji dio, apsolutno. To nije djapicev HSP, nego Paragin HSP 1861. koji se suprotstavio Tudjmanu kada je krenuo u svoju bosansku avanturu. A mnogi njegovi clanovi su platili glavom. Mi, Bosnjaci smo im itekako duznici. Treba istini pogledati u oci.
znam ja ko je HSP 1861(zaboravih ovu jedinicu u prvom postu).znam i kakav je bio HOS.zasigurno to znaju i Bošnjaci recimo iz Ljubuškog,a bome i Srbi...
ovako po tebi razmišlja zdravo tkivo?
http://www.hsp1861.hr/vijesti8/17082006-1.html
bošnjački jezik?prevod s istog?
a da zaboravih.za tebe je Blaž Kraljević bio lojalni građanin Republike BiH.
sorry.
Grom iz vedra neba

mala-i wrote:

znam ja ko je HSP 1861(zaboravih ovu jedinicu u prvom postu).znam i kakav je bio HOS.zasigurno to znaju i Bošnjaci recimo iz Ljubuškog,a bome i Srbi...
sorry.
U cemu je onda problem?
mala-i

Post by mala-i »

mala-i wrote:
Grom iz vedra neba wrote: 1861. :D

sorry.
U cemu je onda problem?
ko je bio Blaž Kraljević objašnjeno ti je na jednoj drugoj temi od neke druge osobe.a zašto je plemeniti HOS bio na teritoriji opštine Vareš upravo kad je počinjen zločin u stupnom dolu?to piše i u optužnici Ivici Rajiću.pripadnici HVO-a sa pripadnicima HOS-a.
bila je i neka frka sa zapovjednikom HOS-a u Kaknju čini mi se da je ubijen...
a nisi mi odgovorio da li onako razmišlja zdravo tkivo...
Grom iz vedra neba

mala-i wrote:
mala-i wrote: znam ja ko je HSP 1861(zaboravih ovu jedinicu u prvom postu).znam i kakav je bio HOS.zasigurno to znaju i Bošnjaci recimo iz Ljubuškog,a bome i Srbi...
sorry.
U cemu je onda problem?
ko je bio Blaž Kraljević objašnjeno ti je na jednoj drugoj temi od neke druge osobe.a zašto je plemeniti HOS bio na teritoriji opštine Vareš upravo kad je počinjen zločin u stupnom dolu?to piše i u optužnici Ivici Rajiću.pripadnici HVO-a sa pripadnicima HOS-a.
Kojoj temi? Od koje osobe? I kakav je to bio Kraljevic?

Stupni Do se desio oktobra 93. a Kraljevica su ubili augusta 92. nakon cega je i HOS prestao da postoji.

Kraljevic je platio glavom zato sto je stajao na putu Tudjmanove i Miloseviceve politike iz Kradjordjeva. Sto se mene tice, on je bio itekako zdravo tkivo hrvatskog naroda.
mala-i

Post by mala-i »

mala-i wrote:
Grom iz vedra neba wrote: U cemu je onda problem?

Stupni Do se desio oktobra 93. a Kraljevica su ubili augusta 92. nakon cega je i HOS prestao da postoji.

Kraljevic je platio glavom zato sto je stajao na putu Tudjmanove i Miloseviceve politike iz Kradjordjeva. Sto se mene tice, on je bio itekako zdravo tkivo hrvatskog naroda.
onda Hag laže...
http://www.un.org/icty/bhs/cases/rajic/ ... 60913b.htm
nisam te pitala da li je kraljević bio zdravo tkivo nego da li je stranka HSP 1861 po onome šta se može pročitati na zvaničnoj joj web stranici to zdravo tkivo ili huška na mržnju prema onima koji misle drugačije.
za mene je Blaž K. bio kriminalac i švercer(krupni diler) droge,i kao takav nezdravo tkivo ne hrvatskog naroda,nego ljudskog roda...
Grom iz vedra neba

mala-i wrote:
mala-i wrote: ko je bio Blaž Kraljević objašnjeno ti je na jednoj drugoj temi od neke druge osobe.a zašto je plemeniti HOS bio na teritoriji opštine Vareš upravo kad je počinjen zločin u stupnom dolu?to piše i u optužnici Ivici Rajiću.pripadnici HVO-a sa pripadnicima HOS-a.

onda Hag laže...
http://www.un.org/icty/bhs/cases/rajic/ ... 60913b.htm
nisam te pitala da li je kraljević bio zdravo tkivo nego da li je stranka HSP 1861 po onome šta se može pročitati na zvaničnoj joj web stranici to zdravo tkivo ili huška na mržnju prema onima koji misle drugačije.
za mene je Blaž K. bio kriminalac i švercer(krupni diler) droge,i kao takav nezdravo tkivo ne hrvatskog naroda,nego ljudskog roda...
HOS je prestao postojati nakon likvidacije Kraljevica (zvanicno 23. augusta 92.) a njihovi pripadnici su djelom otisli u HVO, a djelom u Armiju. Postojala je i struja HOS-a koja je bila za Herceg-Bosnu na celu sa Prkacinom, jedinim prezivjelim zapovjednikom koji nije likvidiran od strane HVO-a, a koji se priklonio idejama Herceg Bosne i Tudjmana. Vjerovatno se tuzilastvo Haga referencira na Prkacinove bojovnike.

HSP 1861. je konzervativna hr stranka, pa su im takvi i stavovi. Ja govorim kakav im je odnos prema Bosni, ostalo me ne interesuje. A odnos im je bio takav da im je nekoliko ljudi likvidirano zbog suprotstavljanja Tudjmanovoj bosanskoj politici.

Sto se tice Kraljevica, koji je platio glavom zbog proglasa u kojem poziva na nepostivanje Boban-Karadzic zakljucaka iz Gratza, sto se mene tice mogao je biti i najveci svercer, jer je svojim postupkom stao u odbranu ustava BiH i tolerancije izmedju Bosnjaka i Hrvata.

Naravno, relativiziraju ga oni koji se boje pogledati istini u oci, i nazivaju ga imenima svercer, sada i diler :-) . Navedi mi presudu suda koja dokazuje da je svercer ili diler? Naravno, takvo nesto ne postoji. Niti je to uostalom relevatno. Klinton je imao aferu sa Monikom, ali je bio odlican drzavnik. A relativizacija je uvijek pokusaj bjezanja od istine.
mala-i

Post by mala-i »

e moj grome,opet ti po svome!
čak se i rimuje.
a podvući paralelu između clintona i kraljevića he he he...
ma jah isto je biti preljubnik i diler nečega što ubija.a ubija sve,bez obzira na vjeru i naciju...
Grom iz vedra neba

mala-i wrote:e moj grome,opet ti po svome!
čak se i rimuje.
ma jah isto je biti preljubnik i diler nečega što ubija.a ubija sve,bez obzira na vjeru i naciju...
To nije bila paralela, nego analogija, a u cilju da odvoji ono sto je bitno u kontekstu o kojem smo govorili od irelevantnih stvari za pomenuti kontekst.
mala-i

Post by mala-i »

čak se i rimuje.
To nije bila paralela, nego analogija, a u cilju da odvoji ono sto je bitno u kontekstu o kojem smo govorili od irelevantnih stvari za pomenuti kontekst.
ja se neću više prepirati.ti slavi kraljevića,ja neću i to je to.meni je to što je bio kriminalac bitna činjenica,tebi nije.poštujem.
ali ti svakako preporučujem da se raspitaš malo više po hercegovini.
pozdrav.
Grom iz vedra neba

mala-i wrote:
čak se i rimuje.
ja se neću više prepirati.ti slavi kraljevića,ja neću i to je to.meni je to što je bio kriminalac bitna činjenica,tebi nije.poštujem.
ali ti svakako preporučujem da se raspitaš malo više po hercegovini.
pozdrav.
ok, poz. :D
Post Reply