Reis Ceric izjavljuje da smo mi Bosanci i Hercegovci Turci
- JBT
Sve sto se do sada o reisu reklo moze se strpati u jednu recenicu:
"Covjek koji iskoristava svoju poziciju u hijerarhiji IZ da bi se licno okoristio kako materijalno tako i kolicinom vlasti u regionu gdje djeluje i usput prlja ono najvrijednije u religiji za koju tvrdi da je propagira."
"Covjek koji iskoristava svoju poziciju u hijerarhiji IZ da bi se licno okoristio kako materijalno tako i kolicinom vlasti u regionu gdje djeluje i usput prlja ono najvrijednije u religiji za koju tvrdi da je propagira."
-
BECHO
Ma rek'o bi taj licemjer i da je Austrijanac, samo da dobije pare za izgradnju dzamije. A da je budaletina jeste, i to teska! Meni je samo zao sto ovdje ima ovakvih k'o sto je Bahadzic, koji bi umjesto supljiranja mogli procitati i koju knjigu, po mogucnosti o Genezi i Historiji Bosnjaka od dr. F. Novalica i Zlatka Lukica. Jer mali je ocigledno izgubljen u univerzumu kojekakvih nebuloznih i propagandnih stranica (u deminutivu), koje ga ocigledno filuju raznoraznim pamfletima, kad je definicija naroda, nacije, drzave i etnosa u pitanju!
-
zavrzlama
JBT wrote:Sve sto se do sada o reisu reklo moze se strpati u jednu recenicu:
Podapisujem.....uz dodatak...Muki je zaboravio da je najvece stradanje,satanizacija i sramota na srpski narod u bivsoj Jugi dosla bas od par srpskih politicara koji su hodali zagrljeni sa kojekakvim popovima...ovako slicno kao sto sad hoda i izjavljuje Ceric...u pamet se Muki....
-
BECHO
Frajer nas odlicno opisa a reis Turcin potvrdi!O, Turci!
"Evo, došli smo u Carigrad! Pošto su nas 500 godina držali u ropstvu, sada ćemo im mi pokazati kako se na njihovoj teritoriji osvaja Evropa", izjavio je uoči ovogodišnjeg Eurosonga održanog u Istanbulu, predstavnik Srbije i Crne Gore na tom takmičenju. Željko Joksimović, kako se već zove dotični pjevač porijeklom iz manje, a poslom iz veće republike negdašnje SR Jugoslavije, tim je samoreklamerskim istupom, uokvirenim mitologijom i protkanim samouvjerenošću, uzdrmao Tursku, ali i Bosnu i Hercegovinu!
Sasvim je logična ljutnja žitelja današnje Republike Turske zbog poređenja sa Osmanskom carevinom, s kojom sedamdesetmilionska sekularna država ima veze koliko i dejtonska BiH sa Kotromanićevom kraljevinom. Nejasna je, međutim, histerija ovdje: izdanja bošnjačke medijske imperije već sumnjaju u buduća Joksimovićeva gostovanja u BiH, Senad Hadžifejzović je zvijezdi s najbližeg istoka dao lijep prostor u Centralnom dnevniku, a čak su posjetitelji internet portala Sarajevo-X, dubinski pogođeni pričom o "vekovima ropstva", stali u odbranu Carigrada, naoružani tastaturama i motivirani jedom što je "naš narod" u televotingu dao 12 bodova "srpčadi".
Uoči godina pokolja, megafoni Srpske demokratske stranke plašili su tadašnje biračko i kasnije ratničko tijelo namjerama SDA i muslimana da ovdje prave Tursku. Sa druge strane, stizalo je ili histerično pozivanje na bosanstvo ili, u jako rijetkim slučajevima, čuđenje: Turska je, moglo se tada ponekad čuti, decenijama građena moderna država sa jakim institucijama, istina suviše militarizirana, ali sa učvršćenim sekularnim uređenjem, članstvom u NATO-u, ozbiljnom diplomacijom…
Skoro petnaest godina kasnije, jednako su utihli i bosanskopatriotski krici i glasovi politički obrazovane manjine. Među Bošnjacima, na čiju se krizu identiteta sjajno nakalemila gomila frustracija (politički i ostali porazi, vezanost bosanskih Srba i Hrvata sa Beogradom i Zagrebom, iritirajući političko-nacionalistički folklor iz okoline, trijumfalističko samopromoviranje…), sada se kao epidemija proširila potreba za identifikacijom sa "svojim" i "jakim". Iz tog kompleksa, kao i iz svega što dolazi iz pomiješanih osjećaja vlastite neodređenosti i zavisti, proizilazi i navijanje za "naše" (Turke, dakle) na Svjetskom prvenstvu u fudbalu, ili skandiranje "Turkie, Turkie!" na stadionu Koševo uoči utakmice Sarajeva i Bešiktaša (kada su "braća" iz Stambola bosanskom timu uvalila peticu)… Na kraju, odatle dolazi i nacionalna povrijeđenost izjavom koja, eto, jeste inspirirala komentatore milionskih turskih dnevnika i bogatih televizija ali koja ne samo da neće ozbiljnije uticati na odnose dviju zemalja kojih se, kao, tiče (SiCG i Turske), već neće inicirati ni mrvu neprijatnosti bilo kojem srpskom turisti na godišnjem odmoru u Bodrumu, novoomiljenom beogradskom ljetovalištu na turskoj obali.
U otužnoj želji da budu ono što nisu, kada već ne znaju biti ni ono što jesu, Bošnjaci, odnosno bosanski muslimani, nesvjesno i kolektivno sada i vlastitu prošlost tumače u skladu sa novoprobuđenom potragom za maticom, prepoznatom u Republici Turskoj, poredeći je, baš kao i Joksimović, sa davnašnjom imperijom. A ta imperija je i teritorij na kojem je današnja BiH, kao i dobar komad Evrope, okupirala, nametnula svoje zakone, provodila svoju pravdu, puno gradila, malo manje opismenjavala i kroz vijekove za glavu skraćivala ili progonila svakog ko bi zasmetao porti, zvao se on Miloš, Husein ili Ivo.
Još će, na kraju, zahvaljujući "pevaču", ispasti kako su bili u pravu i onaj hodža iz Podrinja što je, tumačeći džematlijama prošlost, rekao: "Onda su došli Turci i nama donijeli našu kulturu" i srpski nacionalisti koji Bošnjake zovu ili Turcima ili poturicama. A, naravno, nisu. Jer, niti se islam i islamska kultura mogu nosati k'o ratni plijen, niti Muhamed rođen u BiH, Muhamed rođen u Turskoj i Muhamed rođen u SR Njemačkoj moraju imati nešto zajedničko. Osim što, možda, sva trojica vole orijentalni melos, a samo jedan sigurno razumije i srpski i zna šta znači Lane moje ovih dana…
Emir Imamovic
Svaka cast
-
klif
#55 Re: Reis Ceric izjavljuje da smo mi Bosanci i Hercegovci Tur
Ispoljavanje i odrzavanje podanickog mentaliteta, prekrajanje istorije, bitno prekoracenje kompetencija, zloupotreba religije u politicke svrhe, svjestan napad na suzivot u BiH, ponizavanje svih onih koji nisu religiozni i kojima Islam ne odredjuje nacionalnu pripadnost, nedostatak svijesti o sebi i svome bicu...Novi_Nick wrote:
http://www.avaz.ba/absolutenm/anmviewer ... z=7&isasp=
Hrabrost vjere
Inicijativa da prijatelji iz Turske pomognu obnovu jedne džamije u Bosni potekla je prije oko tri godine, prilikom posjete predsjedavajućeg Predsjedništva BiH džamiji "Alija Izetbegović" u Istanbulu.
- Rogatica je jedan od najznačajnijih gradova u povijesti Bosne i Turske. Ovo mjesto bilo je najveći regrutni centar Osmanske imperije. Odavde su u Istanbul išli najbolji studenti, ovdje su se rađali najbriljantniji i najhrabriji Bosanci. Jedan od njih zvao se Šedžaudin i po njemu je ova džamija dobila ime. A Šedžaudin znači "hrabrost vjere" - kazao je jučer reis Turci i Bošnjaci
- Ovako kad vas vidim, ne mogu da prepoznam koji je Bošnjak, a koji Turčin, jer svi ste isti kao da vas je jedna majka rodila. Ovdje moramo biti jedno, ne možemo dvoje i zato predlažem da svi mi ovdje budemo Turci. Nas ovdje zovu Turcima, mi vičemo da nismo i sve što više vičemo da nismo, oni sve više viču da jesmo. I mi jesmo Turci, po našem povijesnom sjećanju, povijesnom određenju, identitetu islama koji su nam Turci donijeli. Ali mi smo i Bošnjaci - kazao je jučer prof. dr. Cerić.
U mojim ocima sramotno.
- Murat Sabanovic
gosp.cericu ,ja nisam turcin.ja sam kurd!
- supersonic
nakon onolikih rasprava sa pojedincima sa foruma koji tvrde da su bosnjaci autohton narod na ovom prostoru, i da smo mi svi bosnjaci, a ne bosanci, sad odjednom brane reisa koji bosnjake pretvori u turke. pa ok sad, koji je autohton narod na ovim prostorima i sta ste vi? bosnjaci-turci(kako ceric kaze, a pojedinci ga brane) ili bosanci?? a ceric je, zajedno sa vama, podebljao karadjicevu, milosevicevu i tudjanovu tezu! ovako se bori 100% za bih?
-
BECHO
A ko smo mi a ko si ti? Autohoni narod u Bosni su Bosanci (tj. oni koji se tako smatraju iliti oni koji ovu drzavu smatraju svojom domovinom). Bosnjaci su arhaizam ili stara rijec za danasnje Bosance (svih boja i razlika) koja je danas nazalost drugacije politicki definisana. E sad, pored sve te ljubavi koje uglavnom Bosnjaci gaje prema BiH, nazalost ima nas i ovakvih kao sto je proturski orijentisani Ceric, koji me podsjeca na Ali-Pasu-Rizvanbegovica sa svojim stavovima. Dakle Ceric i saka jada i simpatizera koje okuplja pokraj sebe su kratko i jasno izdajnici ili neprijatelji Bosne kao i onomad Ali-Pasa of Stolac koji se javno stavio na stranu Sultana a protiv poretka Slobodne Bosne i Huseina Kapetana Gradascevica. I u pravu si da Ceric ovim samo produbljuje srpsko-hrvatsku nacionalisticku spiku o turcima i poturicama i zato bi bio red da ga jednom za sva vremena skinemo s qrca (metaforicki govoreci) jer meni je pun kofer vise, i njega i njegovog politikanstva.supersonic wrote:nakon onolikih rasprava sa pojedincima sa foruma koji tvrde da su bosnjaci autohton narod na ovom prostoru, i da smo mi svi bosnjaci, a ne bosanci, sad odjednom brane reisa koji bosnjake pretvori u turke. pa ok sad, koji je autohton narod na ovim prostorima i sta ste vi? bosnjaci-turci(kako ceric kaze, a pojedinci ga brane) ili bosanci?? a ceric je, zajedno sa vama, podebljao karadjicevu, milosevicevu i tudjanovu tezu! ovako se bori 100% za bih?
Da je imalo sposoban, poradio bi na eliminisanju vehabizma u Bosni i Hercegovini a ne bi tur'o svoji licemjerni nosic, tamo gdje mu nije mjesto!
- supersonic
ja ne znam ko si ti, ja sam bosanac! mozda je nekad izraz bosnjak bio koristen za narode sa ovog prostora, tj prostora bosne(bez obzira na vjeru). sada izraz bosnjak se koristi iskljucivo za muslimane, mada ih pojedinci pokusavaju "progurati" i medju "ostale".
a ceric:"La illahe hiljada, more i pet stotina..."
-
BAHadzic
E budi i cigan ako hoces ja sam Bosnjak i tacka! to sto hlupas to i ja znam Bosanski HRVATI i Bosanski SRBI su u 19 Stoljecu odlucili biti HRVATI i SRBI posto su imali istu vjeru otom potom, nemozes ocekivat od Hrvata iz BiH da kaze da je Bosnjak ne on to nije on je samo BOSANAC ili Hrvat zavisi sta mu godi...BECHO wrote:Ma rek'o bi taj licemjer i da je Austrijanac, samo da dobije pare za izgradnju dzamije. A da je budaletina jeste, i to teska! Meni je samo zao sto ovdje ima ovakvih k'o sto je Bahadzic, koji bi umjesto supljiranja mogli procitati i koju knjigu, po mogucnosti o Genezi i Historiji Bosnjaka od dr. F. Novalica i Zlatka Lukica. Jer mali je ocigledno izgubljen u univerzumu kojekakvih nebuloznih i propagandnih stranica (u deminutivu), koje ga ocigledno filuju raznoraznim pamfletima, kad je definicija naroda, nacije, drzave i etnosa u pitanju!
ti si balavac i nista drugo tipican SDP glasac...
-
_BosanaC
Gdje si ti hlupo ranijeBAHadzic wrote:E budi i cigan ako hoces ja sam Bosnjak i tacka! to sto hlupas to i ja znam Bosanski HRVATI i Bosanski SRBI su u 19 Stoljecu odlucili biti HRVATI i SRBI posto su imali istu vjeru otom potom, nemozes ocekivat od Hrvata iz BiH da kaze da je Bosnjak ne on to nije on je samo BOSANAC ili Hrvat zavisi sta mu godi...BECHO wrote:Ma rek'o bi taj licemjer i da je Austrijanac, samo da dobije pare za izgradnju dzamije. A da je budaletina jeste, i to teska! Meni je samo zao sto ovdje ima ovakvih k'o sto je Bahadzic, koji bi umjesto supljiranja mogli procitati i koju knjigu, po mogucnosti o Genezi i Historiji Bosnjaka od dr. F. Novalica i Zlatka Lukica. Jer mali je ocigledno izgubljen u univerzumu kojekakvih nebuloznih i propagandnih stranica (u deminutivu), koje ga ocigledno filuju raznoraznim pamfletima, kad je definicija naroda, nacije, drzave i etnosa u pitanju!
-
BAHadzic
Vehabije nepale BiH zastavu cak je neki ponosno nose, a RSovci i HBovciBECHO wrote:supersonic wrote:
Da je imalo sposoban, poradio bi na eliminisanju vehabizma u Bosni i Hercegovini a ne bi tur'o svoji licemjerni nosic, tamo gdje mu nije mjesto!
-
BAHadzic
BECHO wrote:A ko smo mi a ko si ti? Autohoni narod u Bosni su Bosanci (tj. oni koji se tako smatraju iliti oni koji ovu drzavu smatraju svojom domovinom). Bosnjaci su arhaizam ili stara rijec za danasnje Bosance (svih boja i razlika) koja je danas nazalost drugacije politicki definisana. E sad, pored sve te ljubavi koje uglavnom Bosnjaci gaje prema BiH, nazalost ima nas i ovakvih kao sto je proturski orijentisani Ceric, koji me podsjeca na Ali-Pasu-Rizvanbegovica sa svojim stavovima. Dakle Ceric i saka jada i simpatizera koje okuplja pokraj sebe su kratko i jasno izdajnici ili neprijatelji Bosne kao i onomad Ali-Pasa of Stolac koji se javno stavio na stranu Sultana a protiv poretka Slobodne Bosne i Huseina Kapetana Gradascevica. I u pravu si da Ceric ovim samo produbljuje srpsko-hrvatsku nacionalisticku spiku o turcima i poturicama i zato bi bio red da ga jednom za sva vremena skinemo s qrca (metaforicki govoreci) jer meni je pun kofer vise, i njega i njegovog politikanstva.supersonic wrote:nakon onolikih rasprava sa pojedincima sa foruma koji tvrde da su bosnjaci autohton narod na ovom prostoru, i da smo mi svi bosnjaci, a ne bosanci, sad odjednom brane reisa koji bosnjake pretvori u turke. pa ok sad, koji je autohton narod na ovim prostorima i sta ste vi? bosnjaci-turci(kako ceric kaze, a pojedinci ga brane) ili bosanci?? a ceric je, zajedno sa vama, podebljao karadjicevu, milosevicevu i tudjanovu tezu! ovako se bori 100% za bih?
A Hercegovci nisu autohoni Narod u BiH?
-
BECHO
I ja sam takodje Bosanac u nacionalnom smislu. Bosnjak je ime naroda a narod definira njegova kultura. Bosnjak moze biti i ateista i vjernik (musliman), ukoliko to njegova kulturna matrica podrzava i ukoliko je on njeguje kao takvu. Svodjenje Bosnjaka, kao naroda, samo na vjersku komponentu i samo na vjerski suverenitet je veoma opasno bilo gdje, ne samo u BiH (sto se vec 12 godina cini) nego i u Crnoj Gori, itd.supersonic wrote:ja ne znam ko si ti, ja sam bosanac! mozda je nekad izraz bosnjak bio koristen za narode sa ovog prostora, tj prostora bosne(bez obzira na vjeru). sada izraz bosnjak se koristi iskljucivo za muslimane, mada ih pojedinci pokusavaju "progurati" i medju "ostale".
Da se vratimo na Reisa i danasnju IZ BiH...
IZ BiH je mnoge Bosnjake 'tjerala' ili svojim ponasanjem i stavovima silila da prihvate Islam na nacin koji ga tumaci izvjesni Mustafa ef. Ceric(od danas poznat kao Turcin tj. petokolonas) i njegova kamarila. Da ne govorim o tome koliko je solidnih Bosnjaka jos od 1990. godine istjerala i dezavuirala u historijskom kobnom periodu, kada nam je zajednistvo bilo najpotrebnije, po cijenu nasih glava i glava nasih ljudi. Zato sam veliki protivnik da se vjera i narod poistovjecuju, jer je i po vjerskim i po socioloskim kategorijama to nepravilno, sa dalekoseznim negativnim i ponekad katastrofalnim posljedicama i po vjeru i po narod. Danas Bosnjaci svakako nisu oni koji su pravoslavci ili katolici, ali ima Bosnjaka koji su ateisti ili gnostici/agnostici a pogotovo Bosnjaka koji su vjernici a koji ne prihvataju politiku danasnjeg vodstva Islamske Zajednice BiH. Zasto? Jer te sve efendije, imam i hodze Allah dz. s. NIJE postavio da nam tumace Kur'an ili da nam namecu sta jeste a sto nije Islam. Jedini tumac Kur'ana je svaki covjek ponaosob, vjernik, koji Kur'an i Islam shvata onako kako to moze i umije. Stoga, misljenja sam da se citava struktura danasnje institucije Islamske Zajednice mora smijeniti i dovesti nove ljude kao sto su ef. Rasidovic i sl., koji bi doveli vjeru, tamo gdje joj je mjesto - u dzamiju, u prvi saff ili u svoja cetiri zida a nikako u politiku, kao sto to radi Ceric.
-
BECHO
Ja se iskreno nadam da ti nisi balavac, jer da jesi, ne bi pisao ovako pristojne i argumentovane komentare!BAHadzic wrote:E budi i cigan ako hoces ja sam Bosnjak i tacka! to sto hlupas to i ja znam Bosanski HRVATI i Bosanski SRBI su u 19 Stoljecu odlucili biti HRVATI i SRBI posto su imali istu vjeru otom potom, nemozes ocekivat od Hrvata iz BiH da kaze da je Bosnjak ne on to nije on je samo BOSANAC ili Hrvat zavisi sta mu godi...BECHO wrote:Ma rek'o bi taj licemjer i da je Austrijanac, samo da dobije pare za izgradnju dzamije. A da je budaletina jeste, i to teska! Meni je samo zao sto ovdje ima ovakvih k'o sto je Bahadzic, koji bi umjesto supljiranja mogli procitati i koju knjigu, po mogucnosti o Genezi i Historiji Bosnjaka od dr. F. Novalica i Zlatka Lukica. Jer mali je ocigledno izgubljen u univerzumu kojekakvih nebuloznih i propagandnih stranica (u deminutivu), koje ga ocigledno filuju raznoraznim pamfletima, kad je definicija naroda, nacije, drzave i etnosa u pitanju!
-
Falsh Gordon
#73 Ko je ...
Uopste, ko je taj reis ...
I koga on predstavlja?
I koga on predstavlja?
- danas
#74 Re: Ko je ...
odlicno pitanje...Falsh Gordon wrote:Uopste, ko je taj reis ...
I koga on predstavlja?
izgleda, predstavlja turke osmanlije...
Last edited by danas on 03/09/2006 20:08, edited 1 time in total.