Komunisticki zlocin nad Bosnjacima

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

danas wrote:
induendo wrote:Prvo potpomognu rušenje istih tih "režima" skupa sa Vojtilom pa se onda ujedine i pljuju po istim.Vrlo licemjerno. :roll:
ali to su komunisti... zaboga, pa nema vecih zlocinaca... ali zato su spanija pod frankom, kipar, grcka... primjeri istinskih evropskih vrijednosti te kao takvi zasluzuju clanstvo u EU... a po ulicama te spanije su donedavno patrolirale falange naoruzane mitraljezima, a frankov moto je bio 'mi vladamo preko bajoneta, a ne preko izbora'... ali zaboga, pa uvijek su bolji fasisti od komunista... :roll:

PS a jedno mi ni najmanje nije jasno -- ako su komunisti bili takvi zlikovci i imali tako represivnu drzavu koja vas je nemilosrdno ugnjetavala, ubijala, i progonila... pa kako iko od vas izvuce zivu glavu od tih ubica poslije 50 godina terora, majka mu stara? :?
Cim se spomenu komunisticki zlocini vi mjenjate temu i pricate "pa i demokracija je to cinila..." i samo prebacujete na druge. Uzmite odgovornost i za to sto je vasa ideologija ucinila vec jednom! Ili znate bolje od Vijeca Europe? Ili mozda su i oni ko i svi protiv komunista? Stvarno sto neko rece pocinjete liciti na veliko-srbe sto samo govore kako "su svi protiv njih". Kad vas je ova tema mogla toliko uznemiriti sta li bi bilo dalje :roll:

I za vasu informaciju rezolucija se nije ticala samo Jugoslavije nego svih komunistickih rezima, a mozemo se slozit da je jugoslavenski bio jedan od onih koji su cinili najmanje zlocina, ali i to sto je pocinjeno mora se istrazit i kaznit!
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

mala-i wrote:možeš li mi mr Bošnjak objasniti šta je to pravilan način glasanja po islamu?
unaprijed zahvalna...
by the wayi.primjetila sam da u svojim postovima često spominješ Sandžak.pa rekoh kad već o istom raspravljamo nekako mi je prirodnije da pričamo o onome što se dešava danas,u vremenu u kojem živimo nego o onom u koje se većina nas nije ni ispilila...
Mislim da je dr. Latic to objasnio bolje od mene. U kratko, ne za one koji zele stetu Islamu i muslimanima i tvojoj domovini i narodu ili onima koji bi takvima mogli pomoc nego onima sto ce unaprijedit tvoju drzavu i njene gradjane a tako ujedno i Islam i druge vjere... :)

Inace ne znam da sam nesto puno spominjao Sandzak ali kad god jesam dolazili su komentari(ne samo kad sam ja postavljao) u stilu "nemaju oni nista s nama, oni su kriminalci ovo ono..." pa takve teme vise ne postavljam. A eno postavio sam bio temu o Crnoj Gori i njenoj ucescu u agresiji i kako se odnosi prema Bosnjacima i Albancima ali izgleda nije bila interesantna... :roll:
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

@Becho

Oprosti ako ispadam glup ali ne razumijem sta si mislio?
sarlo

Post by sarlo »

Kad sam procitao naslov teme mislio sam da ce se rasprava voditi o periodu 1945-1990 god. i stanju Bosnjaka i Bosne (to je naravno povezano "pupcanom vrpcom") u tom periodu.
U uvodnim postovima je dato stanje Bosnjaka u Sandzaku tijekom WWII. Ocito da su dali dosta partizanskom pokretu a evidentno bili su zapostavljeni u YU. 1942. Sandzak i gornji tok Vrbasa su jedina podrucja gdje su Bosnjaci masovno podrzavali partizanski pokret. 1943. ta podrska je bila relativno jaka i u Tuzlanskom bazenu te i Caznskoj Krajini. Ukupno 2%? Partizana su bili Bosnjaci (to je tvrdio Franjo, partizanski general) Sve ostalo su bili kvinslizi :)
Poslije Ustasa (Jasenovac) Partizani su pocinili najvece zlocine u tadasnjoj YU. O zlocinima nad Bosnjacima govorili su i sami partizani Milovan Djilas, V. Dedijer, V. Segrt, R Colakovic.
Na pocetku rata Bosnjaci su bili indiferentni u odnosi na NDH, gotovo da ih nije ni bilo u civilnoj vlasti,....
Auu dobise nas Jevreji. Steta dobro smo startovali. Bilo je bitno i simbolicki a i zbog kvalifikacija.
sarlo

Post by sarlo »

induendo wrote:
sarlo wrote:Kad sam procitao naslov teme mislio sam da ce se rasprava voditi o periodu 1945-1990 god. i stanju Bosnjaka i Bosne (to je naravno povezano "pupcanom vrpcom") u tom periodu.
U uvodnim postovima je dato stanje Bosnjaka u Sandzaku tijekom WWII. Ocito da su dali dosta partizanskom pokretu a evidentno bili su zapostavljeni u YU. 1942. Sandzak i gornji tok Vrbasa su jedina podrucja gdje su Bosnjaci masovno podrzavali partizanski pokret. 1943. ta podrska je bila relativno jaka i u Tuzlanskom bazenu te i Caznskoj Krajini. Ukupno 2%? Partizana su bili Bosnjaci (to je tvrdio Franjo, partizanski general) Sve ostalo su bili kvinslizi :)
Poslije Ustasa (Jasenovac) Partizani su pocinili najvece zlocine u tadasnjoj YU. O zlocinima nad Bosnjacima govorili su i sami partizani Milovan Djilas, V. Dedijer, V. Segrt, R Colakovic.
Na pocetku rata Bosnjaci su bili indiferentni u odnosi na NDH, gotovo da ih nije ni bilo u civilnoj vlasti,....
Auu dobise nas Jevreji. Steta dobro smo startovali. Bilo je bitno i simbolicki a i zbog kvalifikacija.
Hoćeš da kažeš po tvom nadasve skromnom mišljenju da su partizani počinili veća zlodjela i veće zločine od četnika? :-) :-) :-) :-) :-)
Da. Brojnije, sa mnogo vise zrtava, i na nacionalnoj (Nijemci, Italijani, Bosnjaci, Hrvati) i na ideoloskoj osnovi (prema svima). Pola milona Nijemaca, Trista hiljada Italijana je nestalo na kraju rata iz Yugoslavije. Mnogi su pobijeni, ostali su pobjegli ili protjerani. Po gradovima gdje su uspostavili vlast su ubijali bez suda: bogate (jer su bili bogati, drzavne cinovnike, glumce jer su glumili u ratu ("vec vidjeno"), I gdje se sudilo to je bilo pred publikom koja je uzvikivala "na smrt" (ucitelj), Jos 1941. su ubijali bogate seljake, rusili najvece kuce po selima.... ("Gluvi barut"). Da ne spominjem Blaiburg i "Marseve smrti"... Dva puta sam cuo da su poslije rata u Sarajevu za 3 mjeseca ubili 1800 ljudi, velikim dijelom Hrvata koji su se eksponirali u NDH-a vlasti. Masakr nad Bosnjacima civilima u okolini Bilece. Skoro pa masovna ubistva u Beogradu 1944-45...
Klon

Post by Klon »

mr__bosnjak wrote:
induendo wrote:To su bile ustaše,zeleni kadar i balisti.Dobili su što su zaslužili jer su okrvarili ruke.
Prestanite više otvarati imbecilne teme na osnovu baljezganja havaza,saffa i Bosnjaci.net stranice.

SMRT FAŠIZMU-SLOBODA NARODU!!!
Kako te nije stid? Da nema ovih medija svi bi mi razmisljali i gore od tebe!

kako tebe nije stid.
kao prvo, da nije partizana bilo, nebi ni bilo Bosne i Hercegovine, jer daje bilo ko drugi pobjedio u tom ratu nebi stvorio SR Bosnu i Hercegovinu.
drugo: zlocini partizana nisu bili sistematski, vec su neke zlocine pojedinci uradili.
isto kao sto su u ovom zadnjem ratu pojedinici Armije RBIH pocinili zlocine.

DRUZE TITO MI TI SE KUNEMO
_BosanaC

Post by _BosanaC »

sarlo wrote:
induendo wrote:
sarlo wrote:Kad sam procitao naslov teme mislio sam da ce se rasprava voditi o periodu 1945-1990 god. i stanju Bosnjaka i Bosne (to je naravno povezano "pupcanom vrpcom") u tom periodu.
Hoćeš da kažeš po tvom nadasve skromnom mišljenju da su partizani počinili veća zlodjela i veće zločine od četnika? :-) :-) :-) :-) :-)
Da. Brojnije, sa mnogo vise zrtava, i na nacionalnoj (Nijemci, Italijani, Bosnjaci, Hrvati) i na ideoloskoj osnovi (prema svima). Pola milona Nijemaca, Trista hiljada Italijana je nestalo na kraju rata iz Yugoslavije. Mnogi su pobijeni, ostali su pobjegli ili protjerani. Po gradovima gdje su uspostavili vlast su ubijali bez suda: bogate (jer su bili bogati, drzavne cinovnike, glumce jer su glumili u ratu ("vec vidjeno"), I gdje se sudilo to je bilo pred publikom koja je uzvikivala "na smrt" (ucitelj), Jos 1941. su ubijali bogate seljake, rusili najvece kuce po selima.... ("Gluvi barut"). Da ne spominjem Blaiburg i "Marseve smrti"... Dva puta sam cuo da su poslije rata u Sarajevu za 3 mjeseca ubili 1800 ljudi, velikim dijelom Hrvata koji su se eksponirali u NDH-a vlasti. Masakr nad Bosnjacima civilima u okolini Bilece. Skoro pa masovna ubistva u Beogradu 1944-45...
A trebali su fino zamoliti iste te Njemce, Talijane, Hrvate, Bosnjake i Srbe da se late corava posla. Cuj ubijati neprijatelja i izdajnika u ratu? Garant su, po gore navedenom redu (nacisti, fasisti, ustase, domobrani i cetnici) isto tako radili... Sram te i stid bilo.

A te filmove koje navodis kao reference zna se i ko je i kada snimio.
sarlo

Post by sarlo »

Vec vidjeno-Goran Markovic, cini mi se. Jedan od najboljih EX-Yugoslovenskih filmova.
Gluvi Barut- Fahrudin-Bata Cengic. Prema romana Branka Copica, koji je bio zabranjen. Knjiga je dosta upecatljivija, govori o tzv lijevim skretanjima.
U Banatu su pobijena citava Njemacka sela, karakteristicno je da su mnoge zrtve djeca. O zlocinima Slovenskih partizana nad Italijanima 1944. skoro je snimiljen film. U prevodu se zove Jama-skarpa. Vjerovatno najobrazovaniji Bosnjak tog vremena Mustafa Buisuladzic je bio profesor na Visoj skoli, nije bio vojnik, takodje i direktor te skole, pa su ipak osudjen na smrt i strijeljani. Gradovi su jako mnogo stradali, poslije WWII struktura Sarajeva se u potpunosti promjenila. Povlacenje iz Bosne i Hrvatske je bilo masovno, mnogi vojnici su vodili svoje porodice. U koloni je bilo oko milion ljudi i bila je duga 50 km, doduse bilo je 400000 Nijemaca iz grupe armija E. O predaji na Blajburgu i likvidacijama govore knjige "Operacija klaonica", "Titovi logori smrti", "JB i marsevi smrti". Nijedna knjiga se danas ne moze naci u Sarajevu, mozda samo u Bosnjackom institutu....
mr2

Post by mr2 »

induendo wrote:
sarlo wrote:Vec vidjeno-Goran Markovic, cini mi se. Jedan od najboljih EX-Yugoslovenskih filmova.
Gluvi Barut- Fahrudin-Bata Cengic. Prema romana Branka Copica, koji je bio zabranjen. Knjiga je dosta upecatljivija, govori o tzv lijevim skretanjima.
U Banatu su pobijena citava Njemacka sela, karakteristicno je da su mnoge zrtve djeca. O zlocinima Slovenskih partizana nad Italijanima 1944. skoro je snimiljen film. U prevodu se zove Jama-skarpa. Vjerovatno najobrazovaniji Bosnjak tog vremena Mustafa Buisuladzic je bio profesor na Visoj skoli, nije bio vojnik, takodje i direktor te skole, pa su ipak osudjen na smrt i strijeljani. Gradovi su jako mnogo stradali, poslije WWII struktura Sarajeva se u potpunosti promjenila. Povlacenje iz Bosne i Hrvatske je bilo masovno, mnogi vojnici su vodili svoje porodice. U koloni je bilo oko milion ljudi i bila je duga 50 km, doduse bilo je 400000 Nijemaca iz grupe armija E. O predaji na Blajburgu i likvidacijama govore knjige "Operacija klaonica", "Titovi logori smrti", "JB i marsevi smrti". Nijedna knjiga se danas ne moze naci u Sarajevu, mozda samo u Bosnjackom institutu....
Gdje iskopa nazive tih ustaških knjiga? :-)
Italijani kao velike kukavice su nakon svakog poraza iskaljivali bijes na civilima.Pa je baš čudno da neko kome pobiju cijelu porodicu ubije nekoliko Italijanskih vojnika.
Znači trebali su bombonama častiti ustaše iz Jasenovca,četnike i ostalu gamad koja je bježala u Austriju?
:-) :-) :-) jesi ti ikad cuo za pojam ....sudenje.....sto li su sudili naprimjer heraku...milosevicu...oricu?????????
Edin H.

Post by Edin H. »

GAZI GAZI GAZI USTASE :D
_BosanaC

Post by _BosanaC »

mr2 wrote:
induendo wrote:
sarlo wrote:Vec vidjeno-Goran Markovic, cini mi se. Jedan od najboljih EX-Yugoslovenskih filmova.
Gdje iskopa nazive tih ustaških knjiga? :-)
Italijani kao velike kukavice su nakon svakog poraza iskaljivali bijes na civilima.Pa je baš čudno da neko kome pobiju cijelu porodicu ubije nekoliko Italijanskih vojnika.
Znači trebali su bombonama častiti ustaše iz Jasenovca,četnike i ostalu gamad koja je bježala u Austriju?
:-) :-) :-) jesi ti ikad cuo za pojam ....sudenje.....sto li su sudili naprimjer heraku...milosevicu...oricu?????????
Svabe, Talijani i ostatak klape su takodje sudili tim istim partizanima...
sarlo

Post by sarlo »

[quote="induendo"]
Folksdojčeri u Vojvodini su bili gori od SS-ovaca kojima se ti klanjaš.[quote="induendo"]

Ne klanjam se nikom na ovom svijetu. Respektujem hrabrost. Mrzim zlocin. Ponosan sam na ono sto jesam. Trudim se da nemam predrasude.

[quote="induendo"] I Maksa Luburića koji je u svojoj vili na Skenderiji 4 godine mučio i ubijao ljude radi svog čistog zadovoljstva.[quote="induendo"]

Maks Luburic je imao vilu u Aleji 2-3 sa desne strane. Zapravo nije bila njegova. U Sarajevo je dosao 1944. god i organizovao ubistva 300 ljudi. U Jasenovac je poslao vise od hiljadu.

[quote="induendo"] Za Bileću se zna koliko je partizana dala skoro pa i ko Odžak. [quote="induendo"]

U Bileci su 1941. godine ustanici-partizani pobili zbjeg od 600 ljudi (zene, djeca,..) tako sto su ih bacili i jamu. "Incident koji pominje Vlado Segrt, Vuk Draskovic u nekoj od svojih knjiga, Prije rata je jedan Bilecanin napisao knjigu o tome. Jednu od pomenutih knjiga je napisao grof Tolstoj, britanski oficir koji je predao zarobljenike Partizanima na Blajburgu.
Last edited by sarlo on 31/08/2006 23:32, edited 1 time in total.
mr2

Post by mr2 »

_BosanaC wrote:
mr2 wrote:
induendo wrote: Gdje iskopa nazive tih ustaških knjiga? :-)
znaci isti su po tom pitanju....zlocini na obadvije strane...
_BosanaC

Post by _BosanaC »

mr2 wrote:
_BosanaC wrote:
mr2 wrote: :-) :-) :-) jesi ti ikad cuo za pojam ....sudenje.....sto li su sudili naprimjer heraku...milosevicu...oricu?????????
Ja bih se zapitao na tvom mjestu...
mr2

Post by mr2 »

_BosanaC wrote:
mr2 wrote:
_BosanaC wrote: Svabe, Talijani i ostatak klape su takodje sudili tim istim partizanima...

vidi nakon oslobadanja amsterdama[samo je oko 100 000 zidova pobijeno,a gdje su ostali],bilo je ubistava silovanja...saradnika nacista....ali su te pocinijoce kasnije sudili i osudili....vidis o tome ti pricam
_BosanaC

Post by _BosanaC »

mr2 wrote:
_BosanaC wrote:
mr2 wrote: znaci isti su po tom pitanju....zlocini na obadvije strane...

vidi nakon oslobadanja amsterdama[samo je oko 100 000 zidova pobijeno,a gdje su ostali],bilo ubistava silovanja...saradnika nacista....ali su te pocinijoce kasnije sudili i osudili....vidis o tome ti pricam
Cisto licemjerje, po mom misljenju. Svaki saradnik okupatora i ratni profiter i ne zasluzuje nista bolje.
sarlo

Post by sarlo »

Sest hiljada sarajevskih Jevreja je ubijeno u WWII. Niko nije osudjen, kuce i imovina im je mrtvima nacionalizovana. Od Sinagoga su napravili domove kulture Djuro Djakovic. Nigdje nema nikakvog spomenika, obiljezja da su ti ljudi zivjeli ovdje. Prezivjeli su maltene protjerani u Izrael.
I nije ni cudo sto su nas dobili veceras....
3/4 je odlucila.
Neno se malo izgubio.
Stalo nas..
mala-i

Post by mala-i »

mr__bosnjak wrote:
mala-i wrote:možeš li mi mr Bošnjak objasniti šta je to pravilan način glasanja po islamu?
unaprijed zahvalna...
by the wayi.primjetila sam da u svojim postovima često spominješ Sandžak.pa rekoh kad već o istom raspravljamo nekako mi je prirodnije da pričamo o onome što se dešava danas,u vremenu u kojem živimo nego o onom u koje se većina nas nije ni ispilila...
Mislim da je dr. Latic to objasnio bolje od mene. U kratko, ne za one koji zele stetu Islamu i muslimanima i tvojoj domovini i narodu ili onima koji bi takvima mogli pomoc nego onima sto ce unaprijedit tvoju drzavu i njene gradjane a tako ujedno i Islam i druge vjere... :)

ja se eto unaprijed izvinjavam ostalima zbog off-a ali opet mi nije jasno.u tekstu o kojem govorimo otvoreno Latić na prvo mjesto stavlja bratovu mu stranku.Objektivno?po islamu?meni se ipak prije čini da je po babu i stričevima...
dalje,nisi mi odgovorio šta misliš da li je to miješanje politike u religiju i da li joj je (politici) mjesto u džamijama i crkvama?
naposljetku,u vlasti ove zemlje bili su brojni proklamovani vjernici koji pokraše i državu i narod,ničim je ne unaprijediše.a nešto ne vidim da je pod njihovom vladavinom i vjera unaprijeđena.Naprotiv...
danas

Post by danas »

induendo wrote:
sarlo wrote:Sest hiljada sarajevskih Jevreja je ubijeno u WWII. Niko nije osudjen, kuce i imovina im je mrtvima nacionalizovana. Od Sinagoga su napravili domove kulture Djuro Djakovic. Nigdje nema nikakvog spomenika, obiljezja da su ti ljudi zivjeli ovdje. Prezivjeli su maltene protjerani u Izrael.
I nije ni cudo sto su nas dobili veceras....
3/4 je odlucila.
Neno se malo izgubio.
Stalo nas..
Pa s obzirom da su nacisti temeljito odradili posao,znači od djeteta u koljevci pa do starca,po pitanju sarajevskih Jevreja nije se imala kome ni vratiti ta imovina.Suđeno je onima koje si oplakivao u prethodnim postovima.
Niko nije protjeran u Izrael.Sami su išli u Izrael i kupovali zemlju tamo.To su radili Jevreji iz cijelog svijeta.
ispade sada da su komunisti ugnjetavali jevreje... jadna majko svoja, sta covjek nece vidjeti na ovom forumu -- samo cekam da mi otvore oci i kazu kako su zapravo partizani drzali jasenovac, kako je maks luburic bio partizan, da su vasojevici bili partizanska jedinica, i da je tito klao zubima goloruke i neduzne cetnike. sto se tice templa, tacno je -- napravljen je tu dom djuro djakovic a sa visine se i dalje moze vidjeti kupola. imovina je oduzeta svim vjerskim zajednicama, kako pravoslavnoj i katolickoj crkvi, tako i rijasetu a tako i jevrejima. od svih zdanja su nacinjeni objekti drustvene prirode koliko ja znam; recimo -- zgrada ekonomskog fakulteta je pripadala pravoslavnoj crkvi.
zavrzlama

Post by zavrzlama »

Jedna zanimljiv test......

Posto neki uvijek usporeduju partizane,cetnike i ustase i brane i velicaju jedne ili druge..danas sam dosao na ideju da izvrsim test na mojoj sestogodisnjoj kcerkici koja je rodena van BIH i nema pojma ko su ti ljudi.

Uzmem sa kompa po tri slike(slucajnim odabirom) od cetnika,partizana i ustasa i pitam nju....ko su po tebi ovdje "bad Boys" i na moje zaprepascenje curica pokaza rukom na cetnike i ustase,a za partizane rece a ovi su good boys. :D :D sta dalje da pricam :D
danas

Post by danas »

mr__bosnjak wrote:
danas wrote:
induendo wrote:Prvo potpomognu rušenje istih tih "režima" skupa sa Vojtilom pa se onda ujedine i pljuju po istim.Vrlo licemjerno. :roll:
ali to su komunisti... zaboga, pa nema vecih zlocinaca... ali zato su spanija pod frankom, kipar, grcka... primjeri istinskih evropskih vrijednosti te kao takvi zasluzuju clanstvo u EU... a po ulicama te spanije su donedavno patrolirale falange naoruzane mitraljezima, a frankov moto je bio 'mi vladamo preko bajoneta, a ne preko izbora'... ali zaboga, pa uvijek su bolji fasisti od komunista... :roll:

PS a jedno mi ni najmanje nije jasno -- ako su komunisti bili takvi zlikovci i imali tako represivnu drzavu koja vas je nemilosrdno ugnjetavala, ubijala, i progonila... pa kako iko od vas izvuce zivu glavu od tih ubica poslije 50 godina terora, majka mu stara? :?
Cim se spomenu komunisticki zlocini vi mjenjate temu i pricate "pa i demokracija je to cinila..." i samo prebacujete na druge. Uzmite odgovornost i za to sto je vasa ideologija ucinila vec jednom! Ili znate bolje od Vijeca Europe? Ili mozda su i oni ko i svi protiv komunista? Stvarno sto neko rece pocinjete liciti na veliko-srbe sto samo govore kako "su svi protiv njih". Kad vas je ova tema mogla toliko uznemiriti sta li bi bilo dalje :roll:

I za vasu informaciju rezolucija se nije ticala samo Jugoslavije nego svih komunistickih rezima, a mozemo se slozit da je jugoslavenski bio jedan od onih koji su cinili najmanje zlocina, ali i to sto je pocinjeno mora se istrazit i kaznit!
posto si dijete, hajde se malo obrazuj... svako malo obrazovaniji sa nasih terena zna da bez partizana ne bi bilo muslimana ni bosnjaka na teritoriju ex-YU. ono sto cetnici ne bi poklali, hrvati bi posadili kao cvijece. ne bi bilo ni bosne, koja bi bila 'bratski' podijeljena izmedju susjeda i komsija. to je cinjenica. mozete vi sada laprdati on-line koliko hocete, ali ne bi vas bilo danas da se*ete da je ijedna druga vlast -- cetnicka ili ustaska -- zasjela 1945-e. mozda bi vas i bilo, ali biste se zvali franjo i jovan kako je krenulo '41-e.

posto tebe izgleda ne zanima uloga KP prije WWII, a ne zanimaju te ni radnicka ni klasna pitanja, ne zanimaju te pitanja zenskih prava i prava manjina... ukratko, ne zanima te nista osim muslimana/bosnjaka, evo onda par sugestija... odakle da pocnes svoje obrazovanje... glede partizana i muslimana...

procitaj o narodnim herojima i muslimanima partizanima: hasanu kikicu, jusufu cevri, mustafi dovadziji, rifatu burdzovicu, skenderu kulenovicu, hasanu brkicu, avdi humi... procitaj ko je dzemal bijedic, ko su bili braca pozderac, ko je bio raif dizdarevic i sta bi bosna bila bez njih... procitaj pjesmu skendara kulenovica "na pravi put sam ti, majko izasao" pa ce ti mozda napokon biti jasno da je za muslimane bosne i sandzaka (oko kojih se toliko brines vidim) partizanski pokret bio jedina moralna opcija. pa onda pocni kukati kako su partizani zlocinci jer su protjerali kvislinge i pobili ustase.

a kad zavrsis sa tim, dodji i reci nam ponovo kako je tito bio nepravedan prema muslimanima jer nije do kraja pobio cetniciju po istocnoj bosni... jer vama nikad ugoditi -- kad strijelja, onda je zlocinac; kad ne strijelja, onda se nije obracunao sa neprijateljima. pa sta bi vi? sta bi vam bilo potaman?
SherlockHolmes

Post by SherlockHolmes »

danas wrote:posto si dijete, hajde se malo obrazuj... svako malo obrazovaniji sa nasih terena zna da bez partizana ne bi bilo muslimana ni bosnjaka na teritoriju ex-YU. ono sto cetnici ne bi poklali, hrvati bi posadili kao cvijece. ne bi bilo ni bosne, koja bi bila podjeljena izmedju susjeda i komsija. to je cinjenica. mozete vi sada palrdati koliko hocete, ali ne bi vas bilo danas da se*ete da je ijedna druga vlast -- cetnicka ili ustaska -- zasjela 1945-e. mozda bi vas i bilo, ali biste se zvali franjo i jovan kako je krenulo '41-e.
Eeeee, "obrazovana" :D o tome smo razglabali na onoj "partizanskoj" temi i slozili se da ustase nikako ne bi mogle izaci kao pobjednici '45. Ja se ne slazem da su i cetalji mogli (Moke bi se slozio s tobom, al nek on to objasni... kad se vrati sa sluzbenog puta :D ). DakleM, to je jos jedna floskula onog sistema.

Istina je da BiH najvjerovatnije ne bi bilo.
danas wrote:a kad zavrsis sa tim, dodji i reci nam ponovo kako je tito bio nepravedan prema muslimanima jer nije do kraja pobio cetniciju po istocnoj bosni... jer vama nikad ugoditi -- kad strijelja, onda je zlocinac; kad ne strijelja, onda se nije obracunao sa neprijateljima. pa sta bi vi? sta bi vam bilo potaman?
Bilo je jos alternativa, osim "odokolnog" strijeljanja i primanja u partizane i dovodjenja u Vrhovni stab. Recimo, izvodjenje pred sud i adekvatno kaznjavanje bi vjerovatno zadovoljilo svakog normalnog. Steta sto se to nije i desilo.
danas

Post by danas »

SherlockHolmes wrote:
danas wrote:posto si dijete, hajde se malo obrazuj... svako malo obrazovaniji sa nasih terena zna da bez partizana ne bi bilo muslimana ni bosnjaka na teritoriju ex-YU. ono sto cetnici ne bi poklali, hrvati bi posadili kao cvijece. ne bi bilo ni bosne, koja bi bila podjeljena izmedju susjeda i komsija. to je cinjenica. mozete vi sada palrdati koliko hocete, ali ne bi vas bilo danas da se*ete da je ijedna druga vlast -- cetnicka ili ustaska -- zasjela 1945-e. mozda bi vas i bilo, ali biste se zvali franjo i jovan kako je krenulo '41-e.
Eeeee, "obrazovana" :D o tome smo razglabali na onoj "partizanskoj" temi i slozili se da ustase nikako ne bi mogle izaci kao pobjednici '45. Ja se ne slazem da su i cetalji mogli (Moke bi se slozio s tobom, al nek on to objasni... kad se vrati sa sluzbenog puta :D ). DakleM, to je jos jedna floskula onog sistema.

Istina je da BiH najvjerovatnije ne bi bilo.
danas wrote:a kad zavrsis sa tim, dodji i reci nam ponovo kako je tito bio nepravedan prema muslimanima jer nije do kraja pobio cetniciju po istocnoj bosni... jer vama nikad ugoditi -- kad strijelja, onda je zlocinac; kad ne strijelja, onda se nije obracunao sa neprijateljima. pa sta bi vi? sta bi vam bilo potaman?
Bilo je jos alternativa, osim "odokolnog" strijeljanja i primanja u partizane i dovodjenja u Vrhovni stab. Recimo, izvodjenje pred sud i adekvatno kaznjavanje bi vjerovatno zadovoljilo svakog normalnog. Steta sto se to nije i desilo.
zasto ustase nisu mogli izaci kao pobjednici? govorimo o drasticno drugacijem toku istorije... a mozda su i mogli, bas kao sto su fasisti ostali na vlasti u spaniji :wink: cetnici i slicna gamad su bili donekle zvanicna vojska kraljevine jugoslavije, i da je taj drustveni ustroj prevladao (tj. da se vratilo na prijeratno stanje, sa kraljem) pitala bih te ja danas ko si i sta si.

a ovo zadnje -- pa to se najvise i desavalo. sud. ali se to izgleda zaboravlja u zaru trenutne 'ugrozenosti', kada je najvazije naci jednog zvizdica agu i mahati sa njime. sa ovom nesretnom praksom se prestalo cim se istinski uspostavila pravna drzava i ovakva djela su najslicnija cacinom djelovanju po sarajevu. pojedinci, zelja za osvetom, i slicno. prestalo je vrlo brzo, cim se uspostavila vlast. a moja dvojica najstarijih amidza su do pocetka 50-ih ganjali cetnike po vrletima istocne bosne i svima koje su pohvatali je sudjeno, kao i njihovim jatacima. sad ce mr_bosnjak reci, a sto su dobili samo po 10 godina, malo je brate -- vidis kako nas je tito ugnjetavao... :roll:
SherlockHolmes

Post by SherlockHolmes »

danas wrote:zasto ustase nisu mogli izaci kao pobjednici? govorimo o drasticno drugacijem toku istorije... a mozda su i mogli, bas kao sto su fasisti ostali na vlasti u spaniji :wink: cetnici i slicna gamad su bili donekle zvanicna vojska kraljevine jugoslavije, i da je taj drustveni ustroj prevladao (tj. da se vratilo na prijeratno stanje, sa kraljem) pitala bih te ja danas ko si i sta si.
Franko je, po njegovu srecu, ostao izvan desavanja. Kao sto tamo napisah, cetalji bi se morali odluciti izmedju:
a.) rata protiv Nijemaca, koji bi izgubili
b.) rata na strani sila osovine, sto bi ih u konacnici osudilo na propast.
Odlucili bi se za a.), kao sto su se i ovako odlucili.

Zapadni saveznici im to ne bi mogli progutati, a ne bi ni morali jer vise nije bilo "komunisticke opsanosti" kao alternative.
danas

Post by danas »

SherlockHolmes wrote:
danas wrote:zasto ustase nisu mogli izaci kao pobjednici? govorimo o drasticno drugacijem toku istorije... a mozda su i mogli, bas kao sto su fasisti ostali na vlasti u spaniji :wink: cetnici i slicna gamad su bili donekle zvanicna vojska kraljevine jugoslavije, i da je taj drustveni ustroj prevladao (tj. da se vratilo na prijeratno stanje, sa kraljem) pitala bih te ja danas ko si i sta si.
Franko je, po njegovu srecu, ostao izvan desavanja. Kao sto tamo napisah, cetalji bi se morali odluciti izmedju:
a.) rata protiv Nijemaca, koji bi izgubili
b.) rata na strani sila osovine, sto bi ih u konacnici osudilo na propast.
Odlucili bi se za a.), kao sto su se i ovako odlucili.

Zapadni saveznici im to ne bi mogli progutati, a ne bi ni morali jer vise nije bilo "komunisticke opsanosti" kao alternative.
da ne skrecemo sa teme.. ne mora da znaci, a ionako je nezahvalno ici u sta bi bilo kad bi bilo. mogao je biti gradjanski rat kao u grckoj recimo. ali manje-vise je jasno da BH ne bi opstala u ponudjenim joj alternativama od strane komsija i susjeda.
Post Reply