Kolko smo vidjeli ti prostori od cetnika nisu nikad ni bili ocisceni(ako su ih uopste i cistili)mr2 wrote:partizanski oficirski kadar je tek 1953-54... [gotovo 10 godina nakon rata]..uspijo ocistiti istocnu bosnu,od cetnickika....naprimjer....visegrad i okolna sela su bili slabo zasticeni od,zloglasnih cetnickih trojki.....toliko o partizanskoj sposobnosti......
Partizanske "pobjede" i revidiranje istorije
- DiplomataSaSela
-
Klesar Tadija Tegoba
Šerloče Holmše,
šta hoćeš da kažeš? Partizani su bila mala grupica medijskih eksperata koja je lažima i medijskim kampanjama pobijedila na teritoriji ex-Yu 45?
Pa ja se čitavo vrijeme slažem sa tobom, a ti me ružiš.
Došao sam do originalnog dokumenta koji je potpisao gen. Weberman u maju 1945
"Achuting, achtung, daje se na znanje da su jedinice NOVJ zvanično pobijedile u medijskom obračunu, te ćemo se mi povući i prepustiti njima kontrolu nad teritorijem."
A evo i izvještaj britanskog dopisnika - John Mayer (maj 1945):
"Pošto su jedinice NOVJ nezaustavljivo marketinški pokrile mrežom tv repetitora prostore ex-Yu, britanskoj vladi ne preostaje ništa drugo nego da prizna postojanje nove komunističke države."
I na kraju zabilješke ruskog obavještajca (Jurij Makušenko, juni 1945):
Jugoslavenske partizanske jedinice su unatoč našim lecima, epp porukama i više nego srdačnom odnosu prema mlađem ženskom svijetu uspjeli osnovati nezavisnu državu i vjerovatno će pokušati sačuvati svoj neutralan odnos prema kako zapadnim saveznicima tako i prema nama.
E ovo je čista istina i to alternativna!
šta hoćeš da kažeš? Partizani su bila mala grupica medijskih eksperata koja je lažima i medijskim kampanjama pobijedila na teritoriji ex-Yu 45?
"Achuting, achtung, daje se na znanje da su jedinice NOVJ zvanično pobijedile u medijskom obračunu, te ćemo se mi povući i prepustiti njima kontrolu nad teritorijem."
"Pošto su jedinice NOVJ nezaustavljivo marketinški pokrile mrežom tv repetitora prostore ex-Yu, britanskoj vladi ne preostaje ništa drugo nego da prizna postojanje nove komunističke države."
Jugoslavenske partizanske jedinice su unatoč našim lecima, epp porukama i više nego srdačnom odnosu prema mlađem ženskom svijetu uspjeli osnovati nezavisnu državu i vjerovatno će pokušati sačuvati svoj neutralan odnos prema kako zapadnim saveznicima tako i prema nama.
-
jusuff
fakat si izabrao nick, svaka cast... em kontas ko klesar, em si tegoba...Klesar Tadija Tegoba wrote:Šerloče Holmše,
-
SherlockHolmes
Klesaru, na osnovu nicka sam mislio da imas smisla za humor, ali izgleda da si ga negdje prepiso.
Tvrdnja je da je uloga partizana bila itekako napuhana, a pitanje je sta se realno dogodilo. De opet sve procitaj pa nam se opet javi.
Tvrdnja je da je uloga partizana bila itekako napuhana, a pitanje je sta se realno dogodilo. De opet sve procitaj pa nam se opet javi.
- karanana
od ove dvije opcije niti jenda. najbolja opcija bi bila da su svabe ostale.A wrote:Jedini ozbiljni akteri u Drugom sjvetskom ratu su: Njemacka, USA, Velika Britanija, SSSR i Japan. Svejedno, svim onim koji su na vrijeme odabrali ispravnu stranu, koji su doprinjeli slabljenju njemacke vojske, treba odati pocast. Njemacka bi pala i bez italijanskih partizana, i bez francuskog pokreta otpora, i bez nasih partizana.
Interesantno bi bilo zamisliti i sam tok rata bez partizana, bez nenacionalnog oslobodilackog pokreta. Ustase su zvanicna vojska NDH, s druge strane su cetnici. Kakav bi bio raspored snaga?
Samo meni je interesantnije ovo - na sta bi licila nasa zemlja iza 1945, da partizana nije bilo? Koja bi to sila i politicka opcija preuzela vlast po padu Njemacke?
Ustase bi nestale, jer su zvanicno bili na strani gubitnicke vojske.
Hajde nagadjajte, ko bi pobjedio - Kraljevska vojska (koju bi vjerovatno pomagali saveznici i koja bi vjerovatno krenula ka zapadu, slijedeci njemacko povlacenje) ili Crvena Armija? Sta mislite da je bila bolja opcija?
-
SherlockHolmes
Ovo samo zbog tebe.A wrote:Jedini ozbiljni akteri u Drugom sjvetskom ratu su: Njemacka, USA, Velika Britanija, SSSR i Japan. Svejedno, svim onim koji su na vrijeme odabrali ispravnu stranu, koji su doprinjeli slabljenju njemacke vojske, treba odati pocast. Njemacka bi pala i bez italijanskih partizana, i bez francuskog pokreta otpora, i bez nasih partizana.
Interesantno bi bilo zamisliti i sam tok rata bez partizana, bez nenacionalnog oslobodilackog pokreta. Ustase su zvanicna vojska NDH, s druge strane su cetnici. Kakav bi bio raspored snaga?
Samo meni je interesantnije ovo - na sta bi licila nasa zemlja iza 1945, da partizana nije bilo? Koja bi to sila i politicka opcija preuzela vlast po padu Njemacke?
Hajde nagadjajte, ko bi pobjedio - Kraljevska vojska (koju bi vjerovatno pomagali saveznici i koja bi vjerovatno krenula ka zapadu, slijedeci njemacko povlacenje) ili Crvena Armija? Sta mislite da je bila bolja opcija?
1.) Ne vjerujem da bi doslo do nekakvih ogromnih okrsaja ustasa i cetnika
2.) Na kraju rata bi se vjerovatno ispostovao dogovor velikih sila, time sto bi Crvena Armija usla i porobila Srbiju, CG i Makedoniju, a Hrvatska (vjerovatno sa BiH, bar vecim dijelom) i Slovenija bi se malo-pomalo vratile u predratni kapitalisticki rano-demokratski sistem.
-
mostarac
SherlockHolmes wrote:Ovo samo zbog tebe.A wrote:Jedini ozbiljni akteri u Drugom sjvetskom ratu su: Njemacka, USA, Velika Britanija, SSSR i Japan. Svejedno, svim onim koji su na vrijeme odabrali ispravnu stranu, koji su doprinjeli slabljenju njemacke vojske, treba odati pocast. Njemacka bi pala i bez italijanskih partizana, i bez francuskog pokreta otpora, i bez nasih partizana.
Hajde nagadjajte, ko bi pobjedio - Kraljevska vojska (koju bi vjerovatno pomagali saveznici i koja bi vjerovatno krenula ka zapadu, slijedeci njemacko povlacenje) ili Crvena Armija? Sta mislite da je bila bolja opcija?![]()
2.) Na kraju rata bi se vjerovatno ispostovao dogovor velikih sila, time sto bi Crvena Armija usla i porobila Srbiju, CG i Makedoniju, a Hrvatska (vjerovatno sa BiH, bar vecim dijelom) i Slovenija bi se malo-pomalo vratile u predratni kapitalisticki rano-demokratski sistem.
djesi kralju. ovo je biser nad biserima.
Sine, CETNICI BI BILI POBJEDNICKA VOJSKA KRALJEVINE JUGOSLAVIJE. - kompletne.
Ostatak sam zamisli
-
_BosanaC
De nam ti reci sta se to realno dogodilo, po tvom misljenju? Mozda partizani uopste nisu ni postojali, i to je sve jedna velika medijska patka? I SS Handzar divizija se borila u stvari za nasu dobrobit i na strani saveznika? A ni domobrani, s tvoje tacke gledista, nisu bili kolaboracionisti, nego su ih partizani mrzili samo zato sto su bili muslimani?SherlockHolmes wrote:Tvrdnja je da je uloga partizana bila itekako napuhana, a pitanje je sta se realno dogodilo.
Tipicna M92 suplja
-
SherlockHolmes
Moke, tjeras me da pomislim da si vrlo glup.
Cetnici bi imali izbor:
a.) da se bore protiv Nijemaca i izgube.
b.) da se pridruze Schvabama i tako postanu sila osovine. Nakon poraza bi im se desilo isto sto i Bugarima i Madjarima, koji su bili na istoj strani.
Izabrali bi ono stu su i ovako izabrali
Cetnici bi imali izbor:
b.) da se pridruze Schvabama i tako postanu sila osovine. Nakon poraza bi im se desilo isto sto i Bugarima i Madjarima, koji su bili na istoj strani.
-
SherlockHolmes
Isprani, procitaj prvi post. I ne kaki previse._BosanaC wrote:De nam ti reci sta se to realno dogodilo, po tvom misljenju? Mozda partizani uopste nisu ni postojali, i to je sve jedna velika medijska patka? I SS Handzar divizija se borila u stvari za nasu dobrobit i na strani saveznika? A ni domobrani, s tvoje tacke gledista, nisu bili kolaboracionisti, nego su ih partizani mrzili samo zato sto su bili muslimani?SherlockHolmes wrote:Tvrdnja je da je uloga partizana bila itekako napuhana, a pitanje je sta se realno dogodilo.
Tipicna M92 suplja
- horns&drums
- Location: Quaff a cup to the dead already and hooray for the next to die
Ne damo druga Tita i partizanske tekovine!!!
-
_BosanaC
Ne znam ko je ispran s ovom pricomSherlockHolmes wrote:Isprani, procitaj prvi post. I ne kaki previse._BosanaC wrote:De nam ti reci sta se to realno dogodilo, po tvom misljenju? Mozda partizani uopste nisu ni postojali, i to je sve jedna velika medijska patka? I SS Handzar divizija se borila u stvari za nasu dobrobit i na strani saveznika? A ni domobrani, s tvoje tacke gledista, nisu bili kolaboracionisti, nego su ih partizani mrzili samo zato sto su bili muslimani?SherlockHolmes wrote:Tvrdnja je da je uloga partizana bila itekako napuhana, a pitanje je sta se realno dogodilo.
Tipicna M92 suplja
A procitao, i prvi i sve ostale... I zato sam ti i postavio ovo pitanje.
Na koje ne moras odgovoriti, naravno.
-
mostarac
Cetnici bi gazili do Austrije, a obzirom da su Hrvati od Jasenovca napravili diznilend i da je kao hrvatsko cvijece u svemu tome ucestvovao veliki broj muslimana ne sumnjam da bi ovi napravili masakr nad svima sto se ne krste sa tri prsta. Kralj bi se garant vratio, a Rusi u jugi? Malo teze, jer ne zaboravi da su Rusi "oslobodili" cesku, poljsku, madjarsku, Rumuniju i Bugarsku od Njemacke, dok to sa Jugoslavijom nisu cinili, a i sasvim bi bilo moguce iskrcavanje saveznika na Balkan jos 1944, a ne na Normandiju.SherlockHolmes wrote:Moke, tjeras me da pomislim da si vrlo glup.
Cetnici bi imali izbor:
Dakle pricas stvari kao da vrijeme pocinje 1945. sa devetim majem. Cetnici nisu bili nimalo naivni i komuniste su smatrali izuzetno ozbiljnim neprijateljem i naravno da bi kao takvi spremno docekali kraj rata i da bi na sve nacine pokusali da spreme teren da se saveznicko iskrcavanje desi bas u Jugoslaviji, a ne u Normandiji, na sto saveznike i ne bi bilo tako tesko nagovoriti, jer su bili jako blizu i jer bi imali mnogo manje gubitke kasnije prilikom iskrcavanja u Normandiji, jer bi Nijemci bili rastegnuti na sve strane.
-
SherlockHolmes
Ne znam, a nisam ni rekao da mi je partizanska opcija "nedraga" (btw sto svaki poziv na realno suocenje sa istinom kod nas znaci da ti nesto nije drago?).A wrote:Znaci, Jugoslavija bi nestala, bila bi prepolovljena, kao Njemacka.SherlockHolmes wrote:Ovo samo zbog tebe.![]()
Mozda sa stanovista nekog ko gleda na proslost iz 2006 to i ne zvuci lose (pa i navikli smo da cijepanje zemlje nazivamo pobjedom i opstankom, te da zahvaljujemo onom ko je potpisao podjelu i da ga zovemo "ocem BiH"), ali to je de facto - ratni poraz. Da li bi ti to bilo draze, posto ti "partizanska opcija" nije draga?
Uzevsi u obzir posljedice krvavog raspada Yu 1991, a pod uslovom da se nesto slicno ne bi desilo u onoj drugoj alternativi, mozda bi mi ova "demokratska" bila draza. I ja i ti bi po rodjenju bili uceni da volimo tu drzavu (kakva god bila), kao sto smo bili uceni da volimo Jugu ili sada BiH.
-
SherlockHolmes
Moke, imas malo previse pijeteta prema cetnicima. Ustase su i ovako napravile Jasenovac i klale gdje su mogli, a Svabe ih pustile. Zasto onda cetnici ne "oslobodise" Zagreb? Partizani ih sprijecili?mostarac wrote:Cetnici bi gazili do Austrije, a obzirom da su Hrvati od Jasenovca napravili diznilend i da je kao hrvatsko cvijece u svemu tome ucestvovao veliki broj muslimana ne sumnjam da bi ovi napravili masakr nad svima sto se ne krste sa tri prsta. Kralj bi se garant vratio, a Rusi u jugi? Malo teze, jer ne zaboravi da su Rusi "oslobodili" cesku, poljsku, madjarsku, Rumuniju i Bugarsku od Njemacke, dok to sa Jugoslavijom nisu cinili, a i sasvim bi bilo moguce iskrcavanje saveznika na Balkan jos 1944, a ne na Normandiju.SherlockHolmes wrote:Moke, tjeras me da pomislim da si vrlo glup.
Cetnici bi imali izbor:
Dakle pricas stvari kao da vrijeme pocinje 1945. sa devetim majem. Cetnici nisu bili nimalo naivni i komuniste su smatrali izuzetno ozbiljnim neprijateljem i naravno da bi kao takvi spremno docekali kraj rata i da bi na sve nacine pokusali da spreme teren da se saveznicko iskrcavanje desi bas u Jugoslaviji, a ne u Normandiji, na sto saveznike i ne bi bilo tako tesko nagovoriti, jer su bili jako blizu i jer bi imali mnogo manje gubitke kasnije prilikom iskrcavanja u Normandiji, jer bi Nijemci bili rastegnuti na sve strane.
CA to sa Jugoslavijom nije cinila jer je ista imala antifasisticki pokret. Sada pricamo o situaciji po pretpostavci koju je iznijela A, u kojoj isti maltene ne bi postojao.
-
_BosanaC
Ne bi se desilo '91., vec bi se desilo jos davne '45.SherlockHolmes wrote:Uzevsi u obzir posljedice krvavog raspada Yu 1991, a pod uslovom da se nesto slicno ne bi desilo u onoj drugoj alternativi, mozda bi mi ova "demokratska" bila draza. I ja i ti bi po rodjenju bili uceni da volimo tu drzavu (kakva god bila), kao sto smo bili uceni da volimo Jugu ili sada BiH.
-
mostarac
Pa ni francuski pokret otpora nije oslobodio pariz, a i ja govorim o pretpostavci da partizanski pokret nije ni postoja. Cetnici bi samo glumili rat sa Njemcima i nekakav pokret otpora, kao sto su to radili do polovine 1943. godine i glumili nekakve gerilce, sto bi bilo dovoljno da ih se proglasi oslobodilackom snagom u slucaju pobjede saveznika i naravno da ih se smatra antifastzima. Kao takvi bi usli zajedno sa saveznicima, koji bi odradili posao umjesto njih, u Zagreb kao oslobodioci i naravno naplatili ratne dugove pavelica i klike. Ne sumnjam ni da bi Sarajevo bolje proslo. Ne mogu vjerovat da to ne kontas.SherlockHolmes wrote:Moke, imas malo previse pijeteta prema cetnicima. Ustase su i ovako napravile Jasenovac i klale gdje su mogli, a Svabe ih pustile. Zasto onda cetnici ne "oslobodise" Zagreb? Partizani ih sprijecili?mostarac wrote:Cetnici bi gazili do Austrije, a obzirom da su Hrvati od Jasenovca napravili diznilend i da je kao hrvatsko cvijece u svemu tome ucestvovao veliki broj muslimana ne sumnjam da bi ovi napravili masakr nad svima sto se ne krste sa tri prsta. Kralj bi se garant vratio, a Rusi u jugi? Malo teze, jer ne zaboravi da su Rusi "oslobodili" cesku, poljsku, madjarsku, Rumuniju i Bugarsku od Njemacke, dok to sa Jugoslavijom nisu cinili, a i sasvim bi bilo moguce iskrcavanje saveznika na Balkan jos 1944, a ne na Normandiju.SherlockHolmes wrote:Moke, tjeras me da pomislim da si vrlo glup.
Cetnici bi imali izbor:
CA to sa Jugoslavijom nije cinila jer je ista imala antifasisticki pokret. Sada pricamo o situaciji po pretpostavci koju je iznijela A, u kojoj isti maltene ne bi postojao.
edit: Naravno zapadnim saveznicima koje bi se na svaki nacin potrudili da dovuku u Jugu prije nego sto Rusi dodju, a ovima bi bilo mrsko cudo jedno
Last edited by mostarac on 31/08/2006 11:54, edited 1 time in total.
-
Klesar Tadija Tegoba
E to je lagano pitanje. Siguran da bi u tom slučaju ti Šerloče bio čuveni alternativni istoričar i pisac humorističkih novela za stoku sitnog zuba.SherlockHolmes wrote: Ovo samo zbog tebe.![]()
Pošto se to nije desilo, moraš se do kraja života samozadovoljavati glupim komentarima.
-
SherlockHolmes
Ne bi Schvabe dugo trpile takvu zajebanciju kao sto je i nisu trpili. Osim toga, francuski pokret otpora koliko znam nije saradjivao sa Svabama. Otpada ti osnovica teze.mostarac wrote:Pa ni francuski pokret otpora nije oslobodio pariz, a i ja govorim o pretpostavci da partizanski pokret nije ni postoja. Cetnici bi samo glumili rat sa Njemcima i nekakav pokret otpora, kao sto su to radili do polovine 1943. godine i glumili nekakve gerilce, sto bi bilo dovoljno da ih se proglasi oslobodilackom snagom u slucaju pobjede saveznika i naravno da ih se smatra antifastzima. Kao takvi bi usli zajedno sa saveznicima, koji bi odradili posao umjesto njih, u Zagreb kao oslobodioci i naravno naplatili ratne dugove pavelica i klike. Ne sumnjam ni da bi Sarajevo bolje proslo. Ne mogu vjerovat da to ne kontas.SherlockHolmes wrote:Moke, imas malo previse pijeteta prema cetnicima. Ustase su i ovako napravile Jasenovac i klale gdje su mogli, a Svabe ih pustile. Zasto onda cetnici ne "oslobodise" Zagreb? Partizani ih sprijecili?mostarac wrote: Cetnici bi gazili do Austrije, a obzirom da su Hrvati od Jasenovca napravili diznilend i da je kao hrvatsko cvijece u svemu tome ucestvovao veliki broj muslimana ne sumnjam da bi ovi napravili masakr nad svima sto se ne krste sa tri prsta. Kralj bi se garant vratio, a Rusi u jugi? Malo teze, jer ne zaboravi da su Rusi "oslobodili" cesku, poljsku, madjarsku, Rumuniju i Bugarsku od Njemacke, dok to sa Jugoslavijom nisu cinili, a i sasvim bi bilo moguce iskrcavanje saveznika na Balkan jos 1944, a ne na Normandiju.
edit: Naravno zapadnim saveznicima koje bi se na svaki nacin potrudili da dovuku u Jugu prije nego sto Rusi dodju, a ovima bi bilo mrsko cudo jedno
Glavni razlog zbog kojeg su zapadni saveznici toliko igrali na kartu cetnika (do tamo 43) nisu sami cetnici nego partizani, kojih u ovoj prici nema.
@Mala, i ja sam bio, stigo cini mi se do opstinskog
Last edited by SherlockHolmes on 31/08/2006 12:01, edited 1 time in total.
-
SherlockHolmes
A, kazem da ne vjerujem da bi ustase smjele "pobiti vecinu pravoslavaca", cinili bi to ovako kako su i cinili. Cetnickih odmazdi bi bilo ovoliko koliko ih je bilo, jer (sada nepostojeci) partizani se svakako nisu pretrgli sprjecavajuci ih.A wrote: "Pod uslovom" - molim te ucini napor i zamisli se tamo u 1944, musliman (ne znam da li si, ovo uzimam pretpostavku, jer mislim da su i tada bili u najvecoj opasnosti, kao u proslom ratu), u Bosni. Zemlja okupirana marionetskom, fasistickom NDH, vecina stanovnika pravoslavne vjere rastjerana, pobijena, u logorima, a sa istoka upadaju cetnicki odredi, koji se svete za zlocine nad Srbima. Cetnici koji su zvanicno Kraljevska vojska, zvanicno protiv Njemaca. Raspad sistema - Njemci oslabili, povlace se, NDH slabi bez njemacke potpore, Rusi jos daleko. Cetnici dobijaju pomoc i podrsku i od Engleza, vec se obavljaju razgovori o buducem povratku kralja... I samo cekaju momenat, koji konacno dolazi negdje 1945-te, da ulete u Bosnu, Hrvatsku, da uspostave kraljevsku vlast i naravno osvete se za ustaske zlocine. A bili bi snazniji, neuporedivo snazniji, da nisu tokom cijelog rata imali i konkurenciju (u regrutovanju) i neprijatelja - partizane. Eh, sad kad si to zamislio, ponovo procitaj ono sto si gore napisao "Uzevsi u obzir posljedice krvavog raspada Yu 1991, a pod uslovom da se nesto slicno ne bi desilo u onoj drugoj alternativi, mozda bi mi ova "demokratska" bila draza."
Cetnici bi se davno prije svrstali onako kao sto su se i svrstali i time izgubili dobar dio onih koji su inace otisli u partizane, a zapad se ne bi bojao "komunisticke opasnosti". Time bi bio otklonjen glavi razlog njihove podrske cetnicima.
-
SherlockHolmes
da je toga bilo i uvijek ce bit i da ne trebamo vazda bit ovce.mala-i wrote:mogu samo nešto pitati,onako iz znatiželje?
kakav zaključak bi trebalo da proistekne iz cijele ove diskusije?da se partizani idealizuju,ili šta već?
mada je, priznajem, vaznije bilo malo napalit ovu djecu iz "foruma mladih"
-
mala-i
to sam si i mislila...SherlockHolmes wrote:da je toga bilo i uvijek ce bit i da ne trebamo vazda bit ovce.mala-i wrote:mogu samo nešto pitati,onako iz znatiželje?
kakav zaključak bi trebalo da proistekne iz cijele ove diskusije?da se partizani idealizuju,ili šta već?
mada je, priznajem, vaznije bilo malo napalit ovu djecu iz "foruma mladih"