Edit wrote:car-x wrote: a danas to ko nemas jabuka, sljiva, tresanja i svega ostalog??! daj ba..
Care, nemas ti pojma kako se danas ovdje zivi... imam ja za voca, ali mnogi nemaju. Ti onda nisi imao bananu ne zato sto ti roditelji nisu mogli priustiti voce, nego zato sto nije bilo olaksica za uvoz takvih proizvoda. "Kupujmo domace" nije bila samo krilatica nego i ekonomska politika.
Shavacas li ti da danas, pored prepunih polica u supermarketima, i ogromnog izbora uvoznog smeca u lijepim sarenim kutijicama, masa ljudi ne moze svojoj djeci priustiti najsonovnije?
a ti haman nemas pojma kako se u onom sistemu zivjelo..
i roditelji mi nisu mogli priustiti nista.. npr. vozili smo se u neregistrovanom wartburgu iz 1972., jer nisu mogli ustediti jednu platu, koliko je uvijek registracija kostala.. i tako 3 godine.. kad se neko razboli, trazili smo po komsiluku auto, da nas prebaci do bolnice, jer nasim nismo mogli, a hitna je uvijek bila "na terenu"..
danas voze solidan ford iz 99. godine i hajd sto je registrovan nego jos ima i klimu.. mos mislit.. od nastavnicke plate..
gledali smo crno bijeli tv, na kome je slika skakutala gore dole dok se ne zagrije.. bezveze mi je da pricam o tome, ali sad svako ima svoj tv.. itd..
i mogu ti vako nabrajati primjere do prekosutra..
ima ljudi koji stvarno nemaju.. penzioneri su pravo ugrozena kategorija, jer su ulagali u sistem koji se raspo i sad su ostali da vise.. drzavna industrija je skoro skroz pa unistena i to ce sigurno jos duuuuuugo trajati..
ali opet, nikad se ne bih vratio u onaj sistem.. i tu me nikakve tresnje, sljive i jabuke ne mogu ubijediti da je bilo bolje nekad nego sad..