bosnjacko/hrvatski sukob 93-94

Post Reply
Vodenjak

Post by Vodenjak »

Jos jedna u nizu rasprava nastalih nakon, u ratu prihvacene definicije od strane legalnih i legitimnih organa Republike BiH, o "tri zaracene strane"...

:roll:
Efekt

Post by Efekt »

Vodenjak wrote:Jos jedna u nizu rasprava nastalih nakon, u ratu prihvacene definicije od strane legalnih i legitimnih organa Republike BiH, o "tri zaracene strane"...

Mozes li mi reci ko je i koji legalni organ RBiH je plasirao tu definiciju i posebno ko ju je prihvatio ?
Efekt

Post by Efekt »

zico wrote:Nisam imao vremena odgovarati i za sada samo kratko ...
Nosferatu pazi ovaj primjer...1991 godine dosta velik broj muslimana,posebno iz Kozarca,je sudjelovao sa postrojbama JNA u napadima na zapadnu Slavoniju...Niti godinu kasnije znate što se desilo sa Kozarcom...Mućni malo glavom,a sada kada sam doznao da si iz Bihaća posebno si mi smiješan...

Efekt ne provaljuj se..Hrvatska je razorenija izišla iz rata nego BiH...
U BiH je bio veći broj ljudskih žrtav što ne znači i veći intenzitet ratovanja...A sem toga gdin Tokača je i tu brojku sveo na 100 000 što čini
maksimalno trostruko veću brojku nego u Hrvatskoj...
No moj Efekt...ti a i svi vi na forumu zante da Vam je masa naroda pobijena bez ikakve borbe...čitava bos.krajina,veliki dio istočne Bosne
(Banjalučki kraj,Prijedor,Bijeljina itd...itd)

U Hrvatskoj su najebali mnogi gradovi...Kolika je god bila granica tzv RSK tolika je bila i linija fronte...
Nabrojati ću ti gradove koji su doživjeli totalku...Lipik,Pakrac skroz razoreni,Gospič totalka,Karlovac apsolutno sva predgrađa do temelja razorena..Jesi prošao kroz Turanj 1995...sam Karlovac velikim dijelom,Sisak,Sunja 100% razrušena...područlje N,Gradiške,Okučani,a tek sada slijede Sl.Brod,Vinkovci koji su 20km od Vukovara,Osijek 30ak km od Vukovara...nabrajam ti samo gradove,da ne govorim o mali milion slavonskih sela(koja su dosta velika) i koja su bila spaljena do temelja...Tovarnik,Lovas,Šarengrad,Aljmaš,Dalj,Ilok...da ne spominjem
cijelu Baranju...
Onda da ti još nadodam cijelo sjeverno dalmatinsko područje,Sinj,Drniš,
i gradove Šibenik i Zadar koji su dugotrajno granatirani...ne da mi se više
Odgovorno tvrdim da je Hrvatska u zadnjem ratu doživjela veća materijlna razaranja..U BiH dosta veće ljudske žrtve kao i broj raseljneih
Drži se ti svoje avlije jer ovdje ispadaš presmiješan,no moram Vam priznati da ste se malo ufurali u vlastitu bezgriješnost i apsolutnu čast koju ste jedino Vi demonstrirali u prošlom ratu...
Da ne govorim da mi se čini da u BiH vjeruju u bajke jer kako drugačije objasniti tvrdnju da je 1,8 milion Bošnjaka pružilo otpor 4,5 milion Hrvata i 8,5 milion Srba od kojih ovi zadnji uzimaju cijeli arsenal Jna a oni porvi kontroliraju sve puteve za naoružanje za ABiH...s druge strane Bošnjaci bivaju prisiljeni mahom napuniti postrojbe HVOa i HOSa zbog praktički nepostojanja bilo kakve obrane...
Ne negiram uopće djelovanje Hrvatske na odvajanju dijelova BiH u određenom trenutku ,no to Vam nema veze s eventualnim dogovorom sa Srbima već evntualno s njihovim uspjesima u smislu da je postalo izgledno da će se njihova osvajanja priznati...treba naglasiti da je u hrvaskoj politici uvijek postojao dio vodstva koji se zalago za podjelu od početka,no do pokušaja podjele je najviše dovelo činjenično stanje 1992 i 1993...nema nikakave reakcije na srpska osvajanja i čini se izglednim da će biti priznata...
Za poletak bi predložio mnogima da pročitaju Bilandžića i Manolića do kraja...ali stvarno mislim do kraja..
Daj bolan zico samo se javljas kada vidis slovo "H " i pokusavas da uljepsas sliku a ogledalo nije slagalo ni okrutnoj vjestici koja na silu hoce da bude ljepsa od Snjegulice ili Snjezane , davno sam ja slusao bajke .
Tema Ivica Osim , eto tebe .Teme bugojanska grupa 1972 , eto tebe iza coska vrebas i hoces da ih uljepsas i napudras po svaku cijenu.Budi objektivan .Ako je Stipe Mesic neprijatelj hrvatske onda sam i ja.Ali nije .Ja sam prijatelj istine( tezim , stremim tome istini i pravdi , dozvoljavam da pogrijesim ispravi me dokazi ....) Hrvatski narod je prevaren .Ma svaki je ali tema Hrvatska i HVO i HDZ .....itsl.Istina je jedini put da dodje dolje do normalnog zivota.Cijelo vrijeme rata u BiH nafta za srpske tenkove je isla iz HR preko teritorija koje kontrolira HDZ I HVO.Evo reci mi gdje su u Bosni Hercegovini ratovali HVO I VRS .Gdje je HV vojska napala srpsku vojsku.Gdje je Bobetko , Roso , Praljak , Tuta ....i ostaloi zapovednici gdje su ratovali protiv cetnika .Gdje? i koliki su gubici na obadvije strane ? Hajde reci ?
emac

Post by emac »

ŠETAM SAD PO HRVATSKOM PRIMORJU I VIDIM POSTER STAROG MOSTA. ISPOD PISALO BOSNA I HERCEGOVINA I ONI FINO ODSJEKLI BOSNA I I SAMO U ĆOŠKU OSTAVILI OFIRNO HERCEGOVINA. PA HRVATI JEBEM VAM SVE PURGERICE I ŠKUDORICE ZABORAVILI STE DA STE GA SRUŠILI. KAKO KAŽE ONAJ GENERAL NAPRAVIĆEMO GA JOŠ STARIJEG. HVO ZLOČINCI. ZNA SE IZ KOJE ARMIJE GENERALI NISU BJEŽALI PRED HAGOM. A ČIM DOBIJEMO SPOR PROTIV SRJ I UKINEMO OVU "ISTOČNU REPUBLIKU" TUŽIMO RH. JEBO VAS ONAJ TUĐMANOV UNUK ONO SRPČE.
ŽIVJELA REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA POZDRAV ZA SVE KOJIMA SRCE KUCA ZA NAŠU DOMOVINU.
SiSaJuMe

Post by SiSaJuMe »

Grom iz vedra neba wrote:
7. muslimanska nema nikakve veze s mudzahedinima, to je brigada koja se nalazila u sklopu Armije RBiH (Armija je na kraju rata brojala 200.000 vojnika). 7. muslimanska nije nista novo kao sto to nije bila ni 16. muslimanska u sklopu Partizana za vrijeme Drugog svjetskog rata. Nije optuzena niti osudjena ni za jedan ratni zlocin.

Bravo momak, 7 muslimanska je za vrijeme rata sadila cvijece.

Posto sam stanovo pokraj njihove jedne baze (istjerali djecu iz vrtica i tu se uvalili, da bi ih murija nakon 3-4 mjeseca otjerala) vidio sam ja jutarnju gimnastiku i jutarnje pjesmice. Potom se desi Dusina, pa Bilivode, pa muzicka skola,
Doduse bilo je svakakvih pripadnika 7 muslimanske ko moj komsija kad je nakon varesa dotjero 16 auta, i 3 kamiona.

Svi posteni????

Iskreno se nadam da ce svi ama bas svi u cijeloj BIH odgovarati za svoja nedjela i da ce ovom nasem narodu svanuti dan u kojem ce mo gledati u bolju buducnost.

pozdrav,.
emac

Post by emac »

Raja ozbiljno zasto samo Bosanci govore da je bilo zločina u njihovim redovima a fakti su takvi da je bilo zločina kod nas ali daleko manje Primjerice nije bilo organizovanog ubijanja, logora čime smo čašćeni redovno od naših komšija. Ja još nisam čuo Srbina ili Hrvata da pošteno kaže jebali smo vam majku i to je tako, može nam se boli nas kurac. budite iskreni ovdje možete bez posljedica.
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

Tkz. "Bosnjacko-hrvatski sukob" jeste zapravo bila agresija suverene drzave Republike Hrvatske na suverenu drzavu Republiku Bosnu i Hercegovinu uz pomoc lokalnih izdajica koji su na osnovi nacije se prikljucili vojsci koja je slijedila ustasku ideologiju, dakle ustasama.

Tokom ove agresije ustaska armija je na okupiranim teritorijama BiH(ARBiH nije kontrolisala ijedan dio Hrvatske) sprovela genocid nad neduznim bosnjackim civilnim zivljem i ostalim ne-Hrvatima kao i nad Hrvatima koji se nisu slagali s njima. A takodje su cinili zlocine nad zarobljenim vojnicima A-BiH i krsili sva ratna pravila u svojim nemilosrdnim granatiranjima.

Armija Republike Bosne i Hercegovine(ARBiH ili A-BiH) nije bila vojska Bosnjaka nego gradjana BiH medju kojima su vecina bili Bosnjaci. Dakle sukob nije "bosnjacko-hrvatski" nego "bosansko-hrvatski" jer se zna ko je tu nosio ljiljane(bosanski simbol) a ko sahovnicu(hrvatsko-ustaski simbol). Ali tacnije to je bila ustaska agresija na BiH.

Dokaza je mnogo, od presuda Haaga pa do svjedocenja sve do stengrafa Sranje Tudzmana. U toj agresiji oni su otvoreno suradjivali s cetnicima cemu sam i ja licno svjedok. (Visocko-ilijasko-kiseljacko ratiste).

A-BiH jeste pocinila neke zlocine nad hrvatskim civilima i ustaskim vojnicima ali to su bili pojedinacni slucajevi van kontrole i minimalni u odnosu na sistematski ustaski genocid.

Ustase su bili pred nestankon i totalnim oslobodjenjem BiH da nije doslo do Washingtonskog sporazuma u proljece 1994. godine kada je stvorena Federacija Bosne i Hercegovine izmedju slobodnih BH. teritorija pod kontrolom ARBiH i ustasko-okupiranih BH. teritorija pod kontrolom HV-a i HVO-a ali koji su ostali u sastavu BiH. Tada je strateski bilo bolje hrvatskom vodstvu pomagat BiH da bi se rijesili cetnika ali odmah nakon postizanja ciljeva(oslobadjanje Hrvatske od cetnickog agresora) oni su prisli Daytonu i zaustavljanju oslobodjenja BiH od cetnickog agresora.

Sve tvrdnje da bi se Bosanci udruzili s cetnicima u borbi protiv ustasa su notorne lazi jer su cetnici cak cinili vise zlocina nad Bosnjacima od ustasa i njihov genocid u Srebrenici je medjunarodno potvrdjen(uskoro ce ako Bog da i cjelokupni njihov genocid kao i ustaski biti potvrdjen i kaznjen).

A 7. muslimanska brdska brigada 3-eg korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine je bila legalna formacija bas kao i 16. muslimanska brigada u Partizana. A El-Muzdahid je predstavljao jedno 0.0001% ARBiH pa je malo cudno cijelu Armiju postovjecivat s njima, a dokle god nisu cinili zlocine, i oni su branili BiH. Sve ostale brigade nisu bile rezervisane za jednu vjeru ili narod nego za gradjane BiH!
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

Grom iz vedra neba wrote: A pogotovo za Malcolma, jer to nije "najsveobuhvatnije djelo na tu temu". Ne provaljuj se svega ti.
Nego to je?
ero_sa_onog_svijeta

Post by ero_sa_onog_svijeta »

da nije bilo HVO-a nebi bilo BiH.
To je činjenica.
Sjeam se kad su rezervisti tzv. JNA dolazili u Mostar, tada su ih muslimani dočekivali sa cvjećem dok su hrvati postavljali barikade i spriječili opkoljenje tog grada.
Kad je rat u BiH počeo? Napadom na Sarajevo? jašta je! Mnogo prije je bio napad na hrvatsko selo Ravno u Hercegovini, a tad je po meni počeo rat u BiH, a tada su neki govorili ''nije to naš rat"".
Uloga Hvo-a je ogrmna, jer da se tada hrvati nisu organizirali sumnjam da bi danas išta danas od ove države bilo.
A što se tiče muslimansko-hrvatskog sukoba, po meni on se jednostavno morao dogoditi. ja znam kad je Mostar oslobođen od četnika da je već tada formirana linija u Mostaru između ABiH i HVO-a, ibilo je samo pitanje dana kad će ''puknuti''.
A što se tiče dijeljenja BiH , pa svi su je dijelili :-? od Alije koji je govorio ''uzmite zap. Hercegovinu i dajte nam more'' pa do Franje i Slobe, pa i stranaca tzv. mirotvoraca.
to su činjenice
Efekt

Post by Efekt »

ero_sa_onog_svijeta wrote:da nije bilo HVO-a nebi bilo BiH.
To je činjenica.
Sjeam se kad su rezervisti tzv. JNA dolazili u Mostar, tada su ih muslimani dočekivali sa cvjećem dok su hrvati postavljali barikade i spriječili opkoljenje tog grada.
Kad je rat u BiH počeo? Napadom na Sarajevo? jašta je! Mnogo prije je bio napad na hrvatsko selo Ravno u Hercegovini, a tad je po meni počeo rat u BiH, a tada su neki govorili ''nije to naš rat"".
Uloga Hvo-a je ogrmna, jer da se tada hrvati nisu organizirali sumnjam da bi danas išta danas od ove države bilo.
A što se tiče muslimansko-hrvatskog sukoba, po meni on se jednostavno morao dogoditi. ja znam kad je Mostar oslobođen od četnika da je već tada formirana linija u Mostaru između ABiH i HVO-a, ibilo je samo pitanje dana kad će ''puknuti''.
A što se tiče dijeljenja BiH , pa svi su je dijelili :-? od Alije koji je govorio ''uzmite zap. Hercegovinu i dajte nam more'' pa do Franje i Slobe, pa i stranaca tzv. mirotvoraca.
to su činjenice
Vidi se da nisi sa ovoga svijeta
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

ero_sa_onog_svijeta wrote:da nije bilo HVO-a nebi bilo BiH.
To je činjenica.
to su činjenice
Ne seri! :x
ero_sa_onog_svijeta

što sam slagao?
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

ero_sa_onog_svijeta wrote:što sam slagao?
HVO je bio totalno bezpotreban Hrvatima BiH. Postojala je Patriotska Liga, TO, Zelene Beretke, HOS i kasnije A-BiH koji su svi bili legalne postrojbe drzave BiH i svaki covjek bez obxira na nacionalnost da je htio branit BiH isao je u njih. HVO jeste imao zasluga u odbrani od cetnika ali onda se prikljucio Hrvatskoj i krenuo u agresiju i genocid. SVaki HRvat sto je bio za BiH nije nakon toga bio u HVO-u!
Efekt

Post by Efekt »

Kada je bila formirana ta linija u Mostaru o koj govoris izmedju ABiH I HVO ? Ko ju je formirao ? I Zasto ? Zasto je moralo puknuti , samo je bilo pitanje dana kada ? Zasto ?
ero_sa_onog_svijeta

Efekt wrote:
Kada je bila formirana ta linija u Mostaru o koj govoris izmedju ABiH I HVO ? Ko ju je formirao ? I Zasto ? Zasto je moralo puknuti , samo je bilo pitanje dana kada ? Zasto ?
ne znam zašto, samo znam da je postojala, i što bi narod rekao '' osjetilo se u zraku ''.
svak ko je bio tih dana u Mostaru zna o čemu pričam.
Usput, u vezi muslimansko-hrvatskog sukoba, mogu samo reći da se se kojim slučajem taj sukob izbjegao, hrvati bi prošli ''neokrznuto'' u ovom ratu i bili bi apsolutni pobjednici.
Efekt

Post by Efekt »

ero_sa_onog_svijeta wrote:
Efekt wrote:
ne znam zašto, samo znam da je postojala, i što bi narod rekao '' osjetilo se u zraku ''.
Usput, u vezi muslimansko-hrvatskog sukoba, mogu samo reći da se se kojim slučajem taj sukob izbjegao, hrvati bi prošli ''neokrznuto'' u ovom ratu i bili bi apsolutni pobjednici.
Od 5 upitnika nisi odgovorio niti na jedan a pitas sta si slagao . Ok , odgovori mi samo na jedno pitanje . Kada je formirana ta linija ? To moras znati , ja znam sta sam jeo 1993 , tako mi se urezalo u pamcenje sve ama bas sve .
ero_sa_onog_svijeta

mr__bosnjak wrote:
HVO je bio totalno bezpotreban Hrvatima BiH. Postojala je Patriotska Liga, TO, Zelene Beretke, HOS i kasnije A-BiH koji su svi bili legalne postrojbe drzave BiH i svaki covjek bez obxira na nacionalnost da je htio branit BiH isao je u njih. HVO jeste imao zasluga u odbrani od cetnika ali onda se prikljucio Hrvatskoj i krenuo u agresiju i genocid. SVaki HRvat sto je bio za BiH nije nakon toga bio u HVO-u!
:lol: :lol: :lol:
te postrojbe koje nazivaš, u Hercegovini nisu imali nikakav značaj.
Prva oganizirana vojska koja se oduprijele četnicam je bio HVO u kojoj su se zajedno borili hrvati i muslimani.
ero_sa_onog_svijeta

Efekt wrote:
Efekt wrote: Kada je bila formirana ta linija u Mostaru o koj govoris izmedju ABiH I HVO ? Ko ju je formirao ? I Zasto ? Zasto je moralo puknuti , samo je bilo pitanje dana kada ? Zasto ?
Od 5 upitnika nisi odgovorio niti na jedan a pitas sta si slagao . Ok , odgovori mi samo na jedno pitanje . Kada je formirana ta linija ? To moras znati , ja znam sta sam jeo 1993 , tako mi se urezalo u pamcenje sve ama bas sve .
ono što sam ja vidio, da su neposredno nakon oslobođenja grada od srba, bili punktovi u gradu HVO i ABiH , znači ne u doslovnom smislu linija, ali što je bilo zanimljivo da su cijevi ABiH bile okrenute prema punktovima HVO-a i obrnuto. Konkretno , punkt HVO kod bivše robne kuće HIT s tim da su cijevi bile okrenute prema punktu ABiH kod hotela Bristol. i obrnuto. i na više mjesta u gradu identično kod Hotela Ere.....

Zašto? Ne znam. Politika?
Efekt

Post by Efekt »

Efekt wrote:
ero_sa_onog_svijeta wrote: ne znam zašto, samo znam da je postojala, i što bi narod rekao '' osjetilo se u zraku ''.
ono što sam ja vidio, da su neposredno nakon oslobođenja grada od srba, bili punktovi u gradu HVO i ABiH , znači ne u doslovnom smislu linija, ali što je bilo zanimljivo da su cijevi ABiH bile okrenute prema punktovima HVO-a i obrnuto. Konkretno , punkt HVO kod bivše robne kuće HIT s tim da su cijevi bile okrenute prema punktu ABiH kod hotela Bristol. i obrnuto. i na više mjesta u gradu identično kod Hotela Ere.....

Po treci put , prvo na bosanskom KADA ? ????????a sad na hrvatskom KADA ????
el maffo

Post by el maffo »

ero_sa_onog_svijeta wrote: te postrojbe koje nazivaš, u Hercegovini nisu imali nikakav značaj.
Prva oganizirana vojska koja se oduprijele četnicam je bio HVO u kojoj su se zajedno borili hrvati i muslimani.

.... greska !!!!! .... prve jedinice koje su sacinjavali hrvati i muslimani koje ti nazivas HVO su bile jedinice TO i u svakom slucaju nisu bile HVO jer je HVO nastao poslije i Ravnog i Kupresa. Cak sta vise napad na kupresku visoravan je insceniran od strane hrvatske a podpomognut hercegovackim patriotizmom iz razloga sto je Zadru gorilo pod nogama a samim tim i cijeloj dalmaciji a sve zbog rasterecenja ratista. Tog istog dana su srbi preuzeli kontrolu nad Bijeljinom a bilanca toga svega je poznata. I sve se desi 04-04-1992 i pukim slucajem bi bajram tog dana !!!!!!
Vodenjak

Post by Vodenjak »

Efekt wrote:
Vodenjak wrote:Jos jedna u nizu rasprava nastalih nakon, u ratu prihvacene definicije od strane legalnih i legitimnih organa Republike BiH, o "tri zaracene strane"...

Mozes li mi reci ko je i koji legalni organ RBiH je plasirao tu definiciju i posebno ko ju je prihvatio ?
Molim???

Govorimo li mi o istom filmu? :roll: :zzzz:
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

mr__bosnjak wrote:
:lol: :lol: :lol:
te postrojbe koje nazivaš, u Hercegovini nisu imali nikakav značaj.
Koje nacije? I gdje su u svemu tome Srbi iz BiH?

Malo lupas ero, ne negiram da je HVO branio Hercegovinu ali kasnije se priklonio agresoru i to je fakat. A da je tamo bila slaba A-BiH, sto vas onda naguzismo sve do Mostara pa na dalje da ne dodje washingtonski?
ero_sa_onog_svijeta

el maffo wrote:
ero_sa_onog_svijeta wrote: te postrojbe koje nazivaš, u Hercegovini nisu imali nikakav značaj.

.... greska !!!!! .... prve jedinice koje su sacinjavali hrvati i muslimani koje ti nazivas HVO su bile jedinice TO i u svakom slucaju nisu bile HVO jer je HVO nastao poslije i Ravnog i Kupresa. Cak sta vise napad na kupresku visoravan je insceniran od strane hrvatske a podpomognut hercegovackim patriotizmom iz razloga sto je Zadru gorilo pod nogama a samim tim i cijeloj dalmaciji a sve zbog rasterecenja ratista. Tog istog dana su srbi preuzeli kontrolu nad Bijeljinom a bilanca toga svega je poznata. I sve se desi 04-04-1992 i pukim slucajem bi bajram tog dana !!!!!!
Što se tiče jedinica TO , oni su također imali minornu ulogu. Vjerovatnu bi sudbina Mostara i Hercegovine bila identična sudbini istične Bosne i gradova kao što su Zvornik , Bijeljina...da smo se uzdali u TO.
Ponavljam, uloga HVO-a, u očuvanju BiH je OGROMNA. To su bile prve vojne jedinice koje su se suprostavili tzv. JNA.
Za kasniji sukob muslimana i hrvata mogu samo reći da se nije mogao izbijeći ako uzmemo u obzir vruće glave koje su nas vodile.
Efekt

Post by Efekt »

Efekt wrote:
ero_sa_onog_svijeta wrote: ne znam zašto, samo znam da je postojala, i što bi narod rekao '' osjetilo se u zraku ''.

Po cetvrti put te pitam KADA ?????
Grom iz vedra neba

Post by Grom iz vedra neba »

el maffo wrote:

Što se tiče jedinica TO , oni su također imali minornu ulogu. Vjerovatnu bi sudbina Mostara i Hercegovine bila identična sudbini istične Bosne i gradova kao što su Zvornik , Bijeljina...da smo se uzdali u TO.
Ponavljam, uloga HVO-a, u očuvanju BiH je OGROMNA. To su bile prve vojne jedinice koje su se suprostavili tzv. JNA.
Za kasniji sukob muslimana i hrvata mogu samo reći da se nije mogao izbijeći ako uzmemo u obzir vruće glave koje su nas vodile.
Uloga HVO je iskljucivo agresorska i secesionisticka, a sve dalje aktivnosti nakon sukoba sa HOS-om su bile etnicko ciscenje teritorija pod kontrolom HVO-a prema planu Mate Bobana i njegovog mentora Tudjmana. Ivo Komsic je upravo zbog toga, nakon sto mu je Boban rekao da muslimane treba ukloniti sa teritorija pod kontrolom HVO-a dosao u Sarajevo, osnovao HNV kako bi spasio obraz Hrvata.

S druge strane HOS je taj koji je je imao ogromnu zaslugu i suprotstavljanje JNA pocetkom rata zajedno sa Zelenim beretkama, Patriotskom ligom i TO.
Pogledaj ovo:
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/h ... roglas.jpg
Post Reply