Pomoc pri prevodu...

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Hart

Post by Hart »

:-) :-) :D
Helem

Post by Helem »

ovo je jednostavno da jednostavnije ne moze biti,
Saraswati,prevesti cu ti sve ako Bog da veceras, ako ti se ne zuri.
Istom sam stigao s posla.
delightful

Post by delightful »

@Mac Hvala puno! :)
Helem

Post by Helem »

M 10 (d) u slucaju proizvoda pripremljenog poslije 1-og januara 1997,etikete proizvoda ukazuju na ime i,ili, kodnog broja od ovlastene inspekcije ili tijela kojem operator(rukovaoc)(inspektor), pripada.

Drzave ce se odluciti cega ce se pridrzavati, da li naziva,imena, ili odredjenog kodnog broja i obavijestiti ce Komisiju u skladu sa time.

b) Etikete i reklame proizvoda koji je odredjen u Artiklu 1, mozda ce ukazivati na prirodni,organski,nacin,metod proizvodnje u prodajnom opisu proizvoda samo gdje:
A) najmanje 95 sastava poljoprivrednog [porijekla ili koji su nastali od proizvoda dobijenih u sprezi sa pravilima pojasnjenim artiklom,glavom 6 ili uvezeni od trecih zemalja u rasporedu pojasnjenom artiklom 11.

b) svi drugi sastojci proizvoda poljoprivrednog porijekla ukljuceni su u Anex,dodatak,VI,sekcija(odjel) C ili koji su odobreni od jedne drzave,clanice ili u skladu sa svakim,koji god, odgovarajucim zahtjevima prema uskladjenosti sa paragrafom,clanom 7.

c) proizvod koji sadrzi samo supstance objavljene u Anexumdodatku, VI, sekcija,odjel A, kao sastavi koji nisu poljoprivrednog porijekla

d)proizvodi ili njihovi sastavi,sastojci,poljoprivrednog porijekla,preporuceni uz subparagraf,dodatni paragraf, koji nisu bili tretirani,obradjivani i ukljuceni za upotrebu tih supstanci a koje nisu pokazane u Anexu VI,sekcija B.

e) proizvodi ili njihovi sastavi, koji nisu bili predmet ukljucivanja u postupak,tretman, upotrebe jonizirane radijacije.

f) proizvod koji je bio pripremljen i uvezen od jednog rukovaoca(operator) koji pripada inspekcijskim mjerenjima pojasnjenim u artiklu 8 i 9.

nastavice se..
Saraswati

Post by Saraswati »

@Helem

Nemam rijeci... Dusa si od covjeka!

Hvala :)
Helem

Post by Helem »

helem :P
Hvala Tebi Saraswati.
Saraswati

Post by Saraswati »

@Macintosh,

Par pitanja...

'in-conversion feedingstuffs/feed materials'; shall mean feedingstuffs/feed materials
complying with the rules of production laid down in Article 6, except for the conversion
period where those rules apply for at least one year before the harvest;

conventional feedingstuffs/feed materials’ označavat će s stočne proizvode/sirovine za proizvodnju stočne hrane koji nisu navedeni u kategorijama spomenutim u paragrafima 23 i 24.

'preparacija’ će označavati one operacije koje se odnose na očuvanje i/ili obradu poljoprivrednih proizvoda (što uključuje klanje i obradu stočnih proizvoda), kao i pakiranje i/ili promjene vezane za etiketiranje koje se odnosi na prezentaciju metoda organske proizvodnje, svježe, prezervirane i/ili procesirane hrane

'prepackaged foodstuff' - prepakovane namirnice?

'feed additives’

Dozvoljeno je specificirati upotrebu i compositional requirements ovih sastojaka.
danas

Post by danas »

evo da uletim, ako moze biti od pomoci...

ne bih rekla -- prepackaged je ranije zapakovano; re-packaged je prepakovano

'feed additives’ -- to bi bilo kao dodaci (stocnoj) hrani

Dozvoljeno je specificirati upotrebu i compositional requirements ovih sastojaka. -- ovo dodje nesto kao "uslovi sadrzaja/kompozicije ovih sastojaka"...
Saraswati

Post by Saraswati »

Uvazeno, hvala :)
Saraswati

Post by Saraswati »

Provokacija na mjestu :)
Macintosh

Post by Macintosh »

@Saraswati

'in-conversion feedingstuffs/feed materials'; shall mean feedingstuffs/feed materials complying with the rules of production laid down in Article 6, except for the conversion period where those rules apply for at least one year before the harvest;

-- na osnovu samo gore navedenog je tesko dati precizan prevod, ali izgleda da se radi o situaciji gdje se jedan set zakona ili regulativa zemjenjuje drugim pri cemu se odobrava neka vrsta prelaznog perioda za prilagodbu proizvodnih procesa i/ili kapaciteta tokom kojeg se primjenjuju i novi i stari zakoni (paralelno ili po principu ili jedan ili drugi) ovisno o situaciji.

Druga mogucnost je da se gore nevedni tekst odnosni na sam process obrade proizvoda i pravila odnosno zakone koji to reguliraju.

Bilo bi lakse da si postavila duzi izvod (ako vec jesi u ranijem postu, onda se izvinjavam).

----------

‘conventional feedingstuffs/feed materials’ ozna?avat ?e s sto?ne proizvode/sirovine za proizvodnju sto?ne hrane koji nisu navedeni u kategorijama spomenutim u paragrafima 23 i 24.

-- ovaj dio na engleskom bi se mogao prevesti kao neorganska stocna hrana i sirovine za proizvodnju iste odnosno industrijski proizvedena stocna hrana i sirovine za proizvodnju iste.

Dodatna verzija prevoda bi mogla biti - Termin konvencionalne (ili jos bolje neorganske) stocne hrane i sirovina za proizvodnju iste se odnosni na (stocnu) hranu dobivenu industrijskom proizvodnjom odnosno bez koristenja organskih metoda uzgoja i/ili prerade.

Opet, kao i prije, kontekst je jako bitan kao i duzi izvod iz originala.

----------

'preparacija’ ?e ozna?avati one operacije koje se odnose na o?uvanje i/ili obradu poljoprivrednih proizvoda (što uklju?uje klanje i obradu sto?nih proizvoda), kao i pakiranje i/ili promjene vezane za etiketiranje koje se odnosi na prezentaciju metoda organske proizvodnje, svježe, prezervirane i/ili procesirane hrane

-- od preparacije bolji izrazi bi mogli biti priprema i obrada ovisno o sirem kontekstu (na osnovu ostatka tvog prevoda priprema je vjerovatno prikladniji izraz s obzirom da se, izmedju ostalog, pominju i pakiranje proizvoda te izmjene pravmo relevantnog teksta na ambalazi).

----------

-- pakovana stocna hrana. S obizrom da se hrana za stoku najcesce kupuje po "bulk" metodi (ili sto bi se kod nas reklo na veliko odnosno u "rifuzi") ovo se vjerovatno odnosi na stocnu hranu koja se kupuje na veliko ali je na neki nacin upakirana (vrece ili sanduci umjesto vagona i "tamica")

----------

'feed additives’

-- dodatci hrani, najcesce konzervansi, boje, vitamini i minerali. U odredjenim slucajevima moze ukljucivati i lijekove (najcesce antibiotici) te aktivne supstance koje se koriste u proizvodnji lijekova.

----------

Dozvoljeno je specificirati upotrebu i compositional requirements ovih sastojaka.

-- ovo je nesto kao receptura odnosno, vise manje, precizno definirane kolicine/omjeri pojedinih komponenti te njihova namjena u procesu obrade odnosno finalne proizvodnje.

----------

Nadam se da ce ti ovo biti od pomoci.
Saraswati

Post by Saraswati »

Hey @Mac,

Izgleda da ne primas PM :roll:

Pa samo da ti se onda zhavalim ovim putem...

Hvala!

Tvoji su mi inputi mnogo pomogli :)
Helem

Post by Helem »

Znaci li ovo da ti ne treba daljnji prijevod Saraswati.
Saraswati

Post by Saraswati »

Nazalost, ne znaci :)
AZ

Post by AZ »

InfraRedRidinghood wrote:A, da se ti jednostavno ostavis toga i prepustis nekom kom je to posao? Ne prevodis pismenu vjezbu za srednjoskolca, nego ZAKON. Samo da te podsjetim da zbog necijeg trapavog prijevoda NARODNE KUHINJE PLACAJU POREZ, jer je neki pametnjakovic umjesto filantropskih, poreza "oslobodio" filozofska drustva koja u Bosni i Hercegovini uopce ne postoje. Samo nam jos fali da pocnu uvoziti radioaktivnu stocnu hranu, pa da svi imamo "sedam ruka, osam glava, dvije kicme, cetiri noge"... :D
:shock:
:D
o ovom razmisljam od pocetka ove diskusije, ukrao si mi 'ideju iz mozga'
:D :D :D :D
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

Saraswati wrote:
InfraRedRidinghood wrote:Pa, niiiiiiije bezobrazna provokacija, samo opaska.:D I, da, mislim da se prijevodi takvih stvari generalno povjeravaju puuuuuuuno gorim od tebe (ti, cini mi se, mozes dobaciti bar dotle da uvidjas razliku izmedju filozofije i filantropije :D )

Pozz :-D
Uh, hvala na komplimentu.... :lol:

Da, i kad smo kod toga, upravo sam pronasla prevod KRAV standarda kod nas:

http://www.organska.ba/b%20d.htm

Naprosto strasno :shock:
holly crap... sad procitah sve ono... :roll: e to ti je nasa lokalna certifikacijska kuca...
QQ...
Saraswati

Post by Saraswati »

I'm telling ya :-D
mIRCerka

Post by mIRCerka »

Saraswati wrote:I'm telling ya :-D
nekad se prosto zabrinem...da li je moguce da te prijevode koji mogu biti opasni po zivot (ko se sjeca onih problema oko prijevoda neke vakcine krajem devedesetih) vrshe ljudi koji nisu skolovani za to... :roll:
debela

Post by debela »

mIRCerka wrote:nekad se prosto zabrinem...da li je moguce da te prijevode koji mogu biti opasni po zivot (ko se sjeca onih problema oko prijevoda neke vakcine krajem devedesetih) vrshe ljudi koji nisu skolovani za to... :roll:
pa naravno da rade, jao tebe kao da si od jucer :D ko su silni 'prevodioci' sto rade po medjunarodnim organizacijama godinama :roll:
mIRCerka

Post by mIRCerka »

debela wrote:
mIRCerka wrote:nekad se prosto zabrinem...da li je moguce da te prijevode koji mogu biti opasni po zivot (ko se sjeca onih problema oko prijevoda neke vakcine krajem devedesetih) vrshe ljudi koji nisu skolovani za to... :roll:
pa naravno da rade, jao tebe kao da si od jucer :D ko su silni 'prevodioci' sto rade po medjunarodnim organizacijama godinama :roll:
jedan od silnih sam ja...i kad god mi se mijenjala tema prijevoda, krv bih propishala dok ne savladam termine...
7 godina je bilo vezano za obrazovanje i gradjanastvo... uporedo sa gradjevinom pomalo...i predjem prije dvije godine u polje veterine i poljoprivrede i u prvih mjesec dana zamalo dva puta da dam otkaz jer mi je trebalo po 3 sata da prebedem jednu stranicu...
a sada...nije da se hvalim, ali znam uzgajati maline :D
debela

Post by debela »

nije ovo bilo upuceno tebi licno, znam ja sta ti radis i kakvu skolu si zavrsila :D nego mimo toga hocu reci da kod nas godinama taj posao rade ljudi koji niti imaju kvalifikacije niti iskustvo pa onda imamo ovakve situacije o kojima pricas.
mIRCerka

Post by mIRCerka »

debela wrote:nije ovo bilo upuceno tebi licno, znam ja sta ti radis i kakvu skolu si zavrsila :D nego mimo toga hocu reci da kod nas godinama taj posao rade ljudi koji niti imaju kvalifikacije niti iskustvo pa onda imamo ovakve situacije o kojima pricas.
znas da znam da znas.... :-)
meni je ideal prevodioca bio jedan lik iz USAID koji je sve strance u jednoj garnituri nacuio sta znaci BOOKWALLY - bukvalno... :lol:
skontali ljudi da im je najlakse da nauce to...
recenica koju cesto ponovim je
Puno je ljudi u prevodjenju, malo je prevodilaca. Ja sam se jednom usudila prevesti nesto vezano za medicinu, napatila se sa tri stranice dijagnostike preko RTG i rekla NIKAD VISE! Kad ne ide, ne ide...
debela

Post by debela »

eeee da su svi tako savjesni :)
mIRCerka

Post by mIRCerka »

debela wrote:eeee da su svi tako savjesni :)
sestro mila nije u pitanju savjest koliko obraz....
ja sam dobila da prevedem cini mi se dio poglavlja 16 KRAV standarda vezano za ljekobilje, samoniklo....i napatila sam se...ne zbog nepoznavanja termina (koje nakon dvije godine znam napamet) vec zbog cinjenice da su KRAV stanadrdi izvorno napisani na svedskom, a sa svedskog prevedeni na engleski... :roll:
ali dobili smo certifikat... :-)
Post Reply