Ciganin sam al' najveci ?!

Diskusije o bh. i inostranim izvođačima, razmjena pjesama, CD-ova, muzičke oprema...

Moderator: _BataZiv_0809

Mrzim turbo-shit i da mogu zabranio bih ga

Da
50
83%
Ne
10
17%

Total votes: 60

Grom iz vedra neba

Post by Grom iz vedra neba »

spongebob wrote:pitam se samo kojom bi brzinom (vjeravatno onom WARP- kojom leti svemirska posada Enterprise-a ) nestala ova tema da je autor muziku nazvao balijskom.
Jos je obrazlozenje da cigos nije uvreda nego SAMO sinonim za papka :-?

i ne serite svi vi koji napadate ljude koje slusaju narodnu i turbo folk. Jos im onaj gore zeli noz pod grlo a vjerovatno mu i sestra i brat slusaju istu :-? Novokomponovana/turbo folk/turbo zabavna, sve se to kod nas vazda slusalo i slusace se jer je OVO BALKAN i ovdje se slusa takva muzika i vazda ce se slusati
A slusaju je SVI samo seru da je ne slusaju. Ali vazno je ispast faca medju rajom. Sve su to samo kompleksi nize vrijednosti i nista drugo

Uh al si se ti uvredio, bre :D

Bosna jeste na Balkanu, ali u Bosni nije nastalo turbo-sranje, ovdje je nastala sevdalinka.

Turbo-sranje je evolucija "guslarske tradicije" koja nije imala veze s Bosnom, danas na zalost ima.

Za razliku od toga bosanski rock, po kojem smo bili poznati u SFRJ je evolucija muzicke tradicije u Bosni koja je uvijek bila jaka pocevsi od gore pomenute sevdalinke.

Cigosh, ljakse, seljober, papak, paksu, papan, ljober, goshca, sipak, guslar, su termini poznati ljudima kojima smeta sranje koje je preplavilo ovaj grad, a kojima oni nazivaju ljude koji generisu to sranje.

I josh nesto:

Nemojte samo sad onu svako ima svoje ukuse, to je tako smijesno, jer ove pojave koje pune stadione sa retardiranim stihovima pracenima zvucima elektro-gusala, nemaju veze s muzikom. To nije ukus u muzici, nego ukus u sranju, izvinte me na izrazu.
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

Grom iz vedra neba wrote:
Nemojte samo sad onu svako ima svoje ukuse, to je tako smijesno, jer ove pojave koje pune stadione sa retardiranim stihovima pracenima zvucima elektro-gusala, nemaju veze s muzikom. To nije ukus u muzici, nego ukus u sranju, izvinte me na izrazu.
kao sto HORKESHKART kaze MOJE GOVNO MOJA ODGOVORNOST sto se opet vraca na pitanje ukusa...

nekoj nani, koja se reze na Semsu, je neciji rock DJAVOLJA MUZIKA...

al eto...MORAMO SVI BITI ISTOMISLJENICI DA BI MOGLI KOMUNICIRATI BEZ GOVANA... :-)

pa paaa
Jasho

Post by Jasho »

Kad već spominjete urbanu muziku, onda pazite koju vrstu muzike stavljate pod urbanu! Evo vam par primjera urbanih bendova! Sonic Youth, Pixies, Pearl Jam, Mogwai, Dinosaur Jr. itd. House ili slične gluposti nisu uopće urbana muzika ili da spomenem izvođaće tipa Madonna ili bendove tipa Iron Maiden i slično!
spongebob

Post by spongebob »

spongebob wrote:pitam se samo kojom bi brzinom (vjeravatno onom WARP- kojom leti svemirska posada Enterprise-a ) nestala ova tema da je autor muziku nazvao balijskom.

i ne serite svi vi koji napadate ljude koje slusaju narodnu i turbo folk. Jos im onaj gore zeli noz pod grlo a vjerovatno mu i sestra i brat slusaju istu :-? Novokomponovana/turbo folk/turbo zabavna, sve se to kod nas vazda slusalo i slusace se jer je OVO BALKAN i ovdje se slusa takva muzika i vazda ce se slusati
A slusaju je SVI samo seru da je ne slusaju. Ali vazno je ispast faca medju rajom. Sve su to samo kompleksi nize vrijednosti i nista drugo

Uh al si se ti uvredio, bre :D

Bosna jeste na Balkanu, ali u Bosni nije nastalo turbo-sranje, ovdje je nastala sevdalinka.

Turbo-sranje je evolucija "guslarske tradicije" koja nije imala veze s Bosnom, danas na zalost ima.

Za razliku od toga bosanski rock, po kojem smo bili poznati u SFRJ je evolucija muzicke tradicije u Bosni koja je uvijek bila jaka pocevsi od gore pomenute sevdalinke.

Cigosh, ljakse, seljober, papak, paksu, papan, ljober, goshca, sipak, guslar, su termini poznati ljudima kojima smeta sranje koje je preplavilo ovaj grad, a kojima oni nazivaju ljude koji generisu to sranje.

I josh nesto:

Ne razumijem zasto si ti iskljuciv po pitanju muzike. Nek svako slusa sto hoce, muzicki ukus je individualna stvar. Ja kad bih o ljudima sudio samo po njihovom muzickom ukusu sam bih sebe smatrao idiotom
Grom iz vedra neba

mIRCerka wrote:
kao sto HORKESHKART kaze MOJE GOVNO MOJA ODGOVORNOST sto se opet vraca na pitanje ukusa...

nekoj nani, koja se reze na Semsu, je neciji rock DJAVOLJA MUZIKA...

al eto...MORAMO SVI BITI ISTOMISLJENICI DA BI MOGLI KOMUNICIRATI BEZ GOVANA... :-)

pa paaa
Svi smo u skoli ucili skupove. Nadam se.

Evo da ne bih crtao da to kazem u terminima skupova.

Postoji skup Muzika. U taj skup se svrstava sve sto se moze naci u definiciji Muzike: "Muzika je pojam, koji obuhvata zvuk uklopljen u posebnu harmoniju, nastalu po planu ili bez njega."

Dakle, Muzika(Sevdalinka, Rock, Pop, Klasika, Jazz itd.)

Postoji skup koji se zove Sranje.

U taj skup spada sve sto se odnosi na nesto sto nema nikakve harmonije, a pogotovo posebne.

Sranje(Turbo-Folk, Guslanje, Dzigara, Cirilica, pa ako hoces i elektro-musica, to bi s aspekta harmonije trebali jos pojasniti muzikolozi...)

Helem,

Kada govorimo o ukusima u Muzici onda bi trebali govoriti o ukusima iz prvog skupa.

Ja uopste na zagovaram da neko treba preferirati jedan pravac u muzici, nego kazem da se trebamo osloboditi okupacije degenerisanih stihova i zvukova, koja nikada nije bila svojstvena Bosni.
spongebob

Post by spongebob »

Ja uopste na zagovaram da neko treba preferirati jedan pravac u muzici, nego kazem da se trebamo osloboditi okupacije degenerisanih stihova i zvukova, koja nikada nije bila svojstvena Bosni.
kako ti ovo namjeravas izvesti :shock: . Je li tebi jasno da je muzika stvar koja sluzi za relaksaciju a ne za politicko razracunavanje? Uzmimo za primjer blues, muziku koja je pretezno "crnacka": ti stvarno mislis da ljudi blues slusaju jer je nastala u doba ugnjetavanja afro-americke populacije i da tu muziku slusaju kako bi razmisljali o losim bijelcima koji su cinili nepravdu u tijeku stvaranja americke nacije? Svakako da se turbo folk i blues ne smiju porediti sa strane kvaliteta ali ovo je u svakom slucaju karikiranje tvog stava i to je ono sto ti ovdje momacki tvrdis
Stitch__

Post by Stitch__ »

mirci ti si meni tako kul :D ne bi ti bila ti kad ne bi krivu drinu ispravljala :D
Grom iz vedra neba

spongebob wrote:
kako ti ovo namjeravas izvesti :shock: . Je li tebi jasno da je muzika stvar koja sluzi za relaksaciju a ne za politicko razracunavanje? Uzmimo za primjer blues, muziku koja je pretezno "crnacka": ti stvarno mislis da ljudi blues slusaju jer je nastala u doba ugnjetavanja afro-americke populacije i da tu muziku slusaju kako bi razmisljali o losim bijelcima koji su cinili nepravdu u tijeku stvaranja americke nacije? Svakako da se turbo folk i blues ne smiju porediti sa strane kvaliteta ali ovo je u svakom slucaju karikiranje tvog stava i to je ono sto ti ovdje momacki tvrdis
E pa vidis ako neko moze za jedan dan da osvane na svakom cosku u gradu kao sto je bio slucaj s posterom Sinana Sakica, iza kojeg je bila munja :-) k'o da je jebeni Terminator i da nakon toga okupira Skenderiju i plato i dvoranu, valjda mogu i ja javno reci svoje misljenje na forumu o svom gradu o pojavama koje dolaze u njega i koje ga prljaju.
izblajhana

Post by izblajhana »

mIRCerka wrote:
spongebob wrote: A slusaju je SVI samo seru da je ne slusaju. Ali vazno je ispast faca medju rajom. Sve su to samo kompleksi nize vrijednosti i nista drugo
pogodi ko prstom u..teglu dzema :kiss:
Bas glupa izjava...bespotrebno generaliziras!!! :x :x
JA JE NE SLUSAM, kao i more ljudi s kojima provodim vrijeme i meni je takva muzika UZAS.. katastrofa za usi i um...
ali svako ima pravo na svoj izbor, tacno, ali mi je zista tuzno vidjeti kako se djevojcice furaju na neke pjevaljke, djeca od 10 god. pjevaju tekstove koji veze nemaju sa zravim razumom, odrastajuci i sticuci pogresnu sliku o ljubavi i zivotu!!!
Ono sto mogu sa sigurnoscu da kazem, da djeca koja slusaju takvu, nazovimo je "muziku", rijetko da ce procitati neku dobro knjigu, a pogotovo otici u pozoriste :( :( Mozda ima svijetlih primjera, ali budimo realni dijete koje slusa takve "dubokoumne" tekstove, jedva ce cekati i da pogleda kakvu emisiju gdje gostuje njegov omiljeni pjevac i naravno, nista pametno nece cuti!!
Imam par dragih ljudi koji slusaju narodnjake i nikada im nisam prigovarala zbog toga,jer postujem njihov izbor isto kao sto oni postuju moj pa mi nikada nisu u autu odvrnuli neki neartikulisani glas ili jos gore odveli me gdje pjeva isti!
Pricam, iskljucivo o novokomponovanoj muzici...turbo-folku!!
Smijesno mi je da neko i spominje sevdalinku i tu grozu u istoj recenici...
volim slusati savdalinke i lijepe starogradske pjesme...
podrzavam svaku humanitarnu akciju, pa covjeku skidam kapu zbog toga...
Eto, mislim da sam tolerantna, ali sta je sa slucajem kada se vozim u busu 8h i svaki put iznova sam izlozena torturi slusanja jedne te iste kasete sumnjivog kvaliteta, gdje pjevac zavija o ljubavi objasnjavajuci cijelu situaciju u samo dva stiha koja se vrte do iznemoglosti, pa pored migrene naucim i pjesmu...sta je sa mojim pravom??
Sta da ja radim kada poslije 3h, ljubazno zamolim vozaca da malo promijeni kasetu,a on me blijedo pogleda i kaze "sta cu ti ja, kad svi slusaju ovo" :? :? :?
Ali dobro, Spongebob je sam sebi nasao opravdanje...to je bitno :D :D
"svi slusaju, slusam i ja...",ne moras se, covjece, nama pravdati :D :D
Ja sam ispala sada prava faca...
ali ti imas, ipak, vise vrijednosti :D :D :D
DaysleepeR

Post by DaysleepeR »

i ne serite svi vi koji napadate ljude koji slusaju narodnu i turbo folk. Jos im onaj gore zeli noz pod grlo a vjerovatno mu i sestra i brat slusaju istu :-? Novokomponovana/turbo folk/turbo zabavna, sve se to kod nas vazda slusalo i slusace se jer je OVO BALKAN i ovdje se slusa takva muzika i vazda ce se slusati
A slusaju je SVI samo seru da je ne slusaju. Ali vazno je ispast faca medju rajom. Sve su to samo kompleksi nize vrijednosti i nista drugo sto pokazuju i ove podjele na papke i raju...pa nece moci da je bas sve tako jednostavno drugovi
Ostajem pri svojim zeljama.

Svakom ko slusa turbo folk zelim ili noz pod grlo ili metak u celo od pobratima preko Drine, sto istima ionako ni ne gine kako su krenuli.

A moja sestra ne slusa turbo folk, mi smo odrasli u gradu, imali sretno djetinjstvo i nije nam pojam celebrity-a bila Brena nego ljudi koji nisu samo poznati na malenom prostoru ex Yu i pripadajucom dijasporom nego world wide.
spongebob

Post by spongebob »

@izblajhana, procitah samo izmedju redova Vase pisanije, elitizmu na silu nikad kraja a kao i obicno svi oni koji ne slusaju turbo folk su bolji, pametniji i obrazovaniji, blablabla. I meni ne treba nikakvo opravdanje, ja slusam sta hocu i elitiste necu prethodno pitati za dozvolu niti mi je za moj muzicki ukus potrebno opravdanje. Drugim rijecima, jebe mi se sta ti o meni mislis

@daysleeper,
Svakom ko slusa turbo folk zelim ili noz pod grlo ili metak u celo od pobratima preko Drine, sto istima ionako ni ne gine kako su krenuli.
svaki komentar je suvisan.
bAkcILL

Post by bAkcILL »

bezveze se raspravljate oko gluposti

svi vi ( naravno mislim i na ove najurbanije koji poriču da imaju ikakvog kontakta sa turbo folkom ) poslije treće pive dižete ruke u zrak uz pjesme nekog turbo lika

istina je okrutna oni su svuda oko nas
Murat Sabanovic

Post by Murat Sabanovic »

sto bi reko jedan moj poznanik:"vidi ga kako pjeva ,a ne zna se ni potpisati"
mIRCerka

Post by mIRCerka »

izblajhana wrote:
mIRCerka wrote:
spongebob wrote: A slusaju je SVI samo seru da je ne slusaju. Ali vazno je ispast faca medju rajom. Sve su to samo kompleksi nize vrijednosti i nista drugo
pogodi ko prstom u..teglu dzema :kiss:
izblajhana...neki od velikih zagovornika antiturbofolka su vidjeni na Bazenima i slicnim mjestima...za vrijeme velikih turbo koncerata...stoga...generalizacija nije bitna...

BUM CILE BUM!!!
izblajhana

Post by izblajhana »

mIRCerka wrote:
izblajhana wrote:
mIRCerka wrote: pogodi ko prstom u..teglu dzema :kiss:
izblajhana...neki od velikih zagovornika antiturbofolka su vidjeni na Bazenima i slicnim mjestima...za vrijeme velikih turbo koncerata...stoga...generalizacija nije bitna...

BUM CILE BUM!!!
slazem se, masa ljudi prica da ne slusa folk muziku, a onda su vidjeni na bazenima ili negdje drugo kako dizu ruke u zrak poslije trece pive...to samo govori o njima,
ali ja sam iznijela svoj stav prema tvoj muzici, kao i velikog broja ljudi s kojima se druzim...i zato ponavljam, generalizacija bilo koje vrste mi je odvratna i to samo govori o ljudima koji ne vide dalje od svog nosa i koji misle da su samo oni upravu :x :x :x

eh, ja se kao sad i naljuti...ma jok, nego odlucila da cu dalje bez cigara :D :D
mIRCerka

Post by mIRCerka »

izblajhana wrote: slazem se, masa ljudi prica da ne slusa folk muziku, a onda su vidjeni na bazenima ili negdje drugo kako dizu ruke u zrak poslije trece pive...to samo govori o njima,
ali ja sam iznijela svoj stav prema tvoj muzici, kao i velikog broja ljudi s kojima se druzim...i zato ponavljam, generalizacija bilo koje vrste mi je odvratna i to samo govori o ljudima koji ne vide dalje od svog nosa i koji misle da su samo oni upravu :x :x :x

eh, ja se kao sad i naljuti...ma jok, nego odlucila da cu dalje bez cigara :D :D
ma ja sve to posmatram ko Nadrealisti, Minka, Tiho, Reuf i Dinka...
ono svi ce glasat za reformiste, a pobijedise nacionalne stranke....
iskreno, meni je najdraza muzika ona koju sam od malena slusala sa roditeljima, tetkom i dajdzom- Dugme, Bajaga, Corba, Sobic...ali mi nije ni hip hop mrzak...a kad se jave elitisti i oni koje si opisala kao SAMO SAM JA U PRAVU OSTALO SU PAPCI, ja pruzim kontru citirajuci JK ili Cecu...
samo da im nahranim ego...jer iskreno, vecinu raje ovdje zaboli mish sta ce drugi forumashi misliti o njima....
zato...BUM CILE BUM MA GRICNI ME ZA UVCE TU GRM OVDJE ZBUN!!!
:-) :-) :-) :-)
XXL SOUNDS

Post by XXL SOUNDS »

Sta znaci Turbo-Folk??

Turbo - Ono u motoru valjda za sagorjevanje benzina i tako to.
Folk - Narod

Kratko i jasno Turbo-Folk je SAGORJEVANJE NARODA.
silence_is_sexy

Post by silence_is_sexy »

ljubite ga ljubi....

jeb'o vas on.

o ukusim vrijedi raspravljati... svi koji ovde tako gorljivo zagovaraju slobodu izbora, koja je valjda osnova svih demokratskih drustava u kakvom mi zelimo vjerovati da zivimo, zaboravljaju genezu turbo folka i pripadajuce subkulture koja je sredinom osamdesetih bila jedan od motora mozgoispirackog kulturnog puca koji je dolazio sa istoka... mnogima je od tada pa do danas mozak ispran i kod mnogih se zbog pogodnog genetskog potencijala ova, slobodno mozemo reci, mentalna devijacija, jako dobro "primila"... ova NEkultura neartikulisanih zvukova, sisatih pjevaljki, glorificiranja "kafanskih patnji", utapanja tuge u rakiji etc. je osmisljena kao idealan soundtrack desnicarskih orgijanja koja su slijedila...

ta pojava je metastazirala u razne "lokalne" forme koje su u proteklih 20tak godina harale (i haraju) ovim prostorima pa tako se na zapadu pojavljuju kojekakvi thompsoni, vuce i ostali imbecili koji samo adaptiraju ideje istocnih susheda i boje ih vlastitim "etno" melosom... nije ni kod nas mnogo bolje. domacih izdajnika ima na pretek.

i sad se treba miriti sa ovim pojavama zato jer su de facto prisutne?
sve dok kojekakvi folk - show programi imaju prime time mjesto na drzavnim javnim servisima (koje svi finansiramo), a da o privatnim medijim ne govorimo "rokeri" ne mogu napuniti grbavicu zato jer ih nema u medijima, jer ne postoji niti jedan muzicki casopis (cak ni fanzin), jer je ta "druga opcija" jako efikasno eutanazirana... ono malo urbanih radio stanica (televizijske ne postoje) ne moze da "dobaci" do usiju velike vecine stanovnistva pa tako, narocito mladji dio te populacije, zivi u uvjerenju da je upravo taj turbo-folkerski kiceraj jedina prava (ili jedina postojeca - svejedno) mainstream kultura i da tu ne postoji problem.

i onda krenu price o sirokogrudosti zvjezda granda ili nekih drugih iz bogatog sazvjezdja turbo folk "zvezda i zvezdica" i njihovim humanitarnim akcijama... halo... pa gdje ste vi zivjeli sve ovo godine...? zar neko jos vjeruje u to? to bi ih trebalo amnestirati od svih govana kojima smo zasuti na dnevnoj bazi i jos ih promaknuti u ideale humanosti i dobrociniteljstva? sportom protiv droge, sisom protiv siromastva, gologuze pjevaljke protiv tuberkuloze, zene ratnih zlocinaca za spas juznoamericke crvenorepe prepelice? dokle?

da ceca napravi humanitarni koncert za zrtve srebrenice na kosevu to bi mnogima pomoglo da lakse odu na isti... jer zaboga, sve to ide u humanitarne svrhe (+ niko od zlih, sebicnih "rokera" se nije sjetio da uradi nesto slicno)... ako to nije kolektivna sizofrenija onda ne znam sta je.

jedina glupost koju su srbi napravili je sto su bili nestrpljivi i pokusali da svoje ciljeve ostvare ratom. ova "miroljubiva" kampanja na zapad je mnogo efikasnija i ovaj kulturoloski genocid je mnogo efikasniji od onog fizickog.

jos jedna - dvije generacije odrasle na turbo-folku i sve ce otici k vragu...

a vi zatvarajte oci, kupujte karte, uzivajte u oznojenoj masi dok pjeva najsocnije hitove iz ljubinog arsenala i zivite u uvjerenju da je to sve savrseno normalno.

ko vas jebe sve skupa kad ne kontate :x
tempora

Post by tempora »

silence_is_sexy wrote:ljubite ga ljubi....

jeb'o vas on.

o ukusim vrijedi raspravljati... svi koji ovde tako gorljivo zagovaraju slobodu izbora, koja je valjda osnova svih demokratskih drustava u kakvom mi zelimo vjerovati da zivimo, zaboravljaju genezu turbo folka i pripadajuce subkulture koja je sredinom osamdesetih bila jedan od motora mozgoispirackog kulturnog puca koji je dolazio sa istoka... mnogima je od tada pa do danas mozak ispran i kod mnogih se zbog pogodnog genetskog potencijala ova, slobodno mozemo reci, mentalna devijacija, jako dobro "primila"... ova NEkultura neartikulisanih zvukova, sisatih pjevaljki, glorificiranja "kafanskih patnji", utapanja tuge u rakiji etc. je osmisljena kao idealan soundtrack desnicarskih orgijanja koja su slijedila...

ta pojava je metastazirala u razne "lokalne" forme koje su u proteklih 20tak godina harale (i haraju) ovim prostorima pa tako se na zapadu pojavljuju kojekakvi thompsoni, vuce i ostali imbecili koji samo adaptiraju ideje istocnih susheda i boje ih vlastitim "etno" melosom... nije ni kod nas mnogo bolje. domacih izdajnika ima na pretek.

i sad se treba miriti sa ovim pojavama zato jer su de facto prisutne?
sve dok kojekakvi folk - show programi imaju prime time mjesto na drzavnim javnim servisima (koje svi finansiramo), a da o privatnim medijim ne govorimo "rokeri" ne mogu napuniti grbavicu zato jer ih nema u medijima, jer ne postoji niti jedan muzicki casopis (cak ni fanzin), jer je ta "druga opcija" jako efikasno eutanazirana... ono malo urbanih radio stanica (televizijske ne postoje) ne moze da "dobaci" do usiju velike vecine stanovnistva pa tako, narocito mladji dio te populacije, zivi u uvjerenju da je upravo taj turbo-folkerski kiceraj jedina prava (ili jedina postojeca - svejedno) mainstream kultura i da tu ne postoji problem.

i onda krenu price o sirokogrudosti zvjezda granda ili nekih drugih iz bogatog sazvjezdja turbo folk "zvezda i zvezdica" i njihovim humanitarnim akcijama... halo... pa gdje ste vi zivjeli sve ovo godine...? zar neko jos vjeruje u to? to bi ih trebalo amnestirati od svih govana kojima smo zasuti na dnevnoj bazi i jos ih promaknuti u ideale humanosti i dobrociniteljstva? sportom protiv droge, sisom protiv siromastva, gologuze pjevaljke protiv tuberkuloze, zene ratnih zlocinaca za spas juznoamericke crvenorepe prepelice? dokle?

da ceca napravi humanitarni koncert za zrtve srebrenice na kosevu to bi mnogima pomoglo da lakse odu na isti... jer zaboga, sve to ide u humanitarne svrhe (+ niko od zlih, sebicnih "rokera" se nije sjetio da uradi nesto slicno)... ako to nije kolektivna sizofrenija onda ne znam sta je.

jedina glupost koju su srbi napravili je sto su bili nestrpljivi i pokusali da svoje ciljeve ostvare ratom. ova "miroljubiva" kampanja na zapad je mnogo efikasnija i ovaj kulturoloski genocid je mnogo efikasniji od onog fizickog.

jos jedna - dvije generacije odrasle na turbo-folku i sve ce otici k vragu...

a vi zatvarajte oci, kupujte karte, uzivajte u oznojenoj masi dok pjeva najsocnije hitove iz ljubinog arsenala i zivite u uvjerenju da je to sve savrseno normalno.

Melem za dusu.
DaysleepeR

Post by DaysleepeR »

silence_is_sexy wrote:ljubite ga ljubi....

jeb'o vas on.

Da ne citiram opet kompletan tekst.

Bravo legendo.
silence_is_sexy

Post by silence_is_sexy »

pozivanje na zdrav razum i razmisljanje je sada izraz netolerancije?
kada je skupina "rokera" u majicama metallice (kako to samo glupo zvuci) na ulici napala i maltretirala nekog nesretnog "folkera"? to nikada vidio/dozivio nisam... a suprotnih slucajeva je bilo na pretek i sada ih ima.. toliko o netolerantnosti.

to "ima ih 100 puta vise" (najmanje) zvuci kao: suti i ne talasaj...

ko je spomenuo zabranu koncerta? takvo nesto se nece i ne moze desiti (usprkos necijem wishful thinking) i na kraju krajeva i ne treba da se desi... ali me niko nece natjerati da se pridruzim jednoglasnim odusevljenim ovacijama i odobravajucem klimanju glavom na sam spomen "svetog humanitarnog" koncerta... najezim se i na samu spomen humanitarnih akcija koje organiziraju lokalni promoteri turbo folk (ali i svake druge - da se razumijemo) estrade jer mi je vise nego dobro poznato gdje i na kakav volseban nacin prikupljeni novci zavrsavaju u djepovima organizatora... ali nije ni to poenta. nadam se da ce sve pare zavrsiti u fondovima kojima su obecane.. to sa ovom pricom nema previse veze jer je to sve skupa samo nespretan pokusaj face-liftinga cjelokupne scene koja u koferima (bez placanja poreza drzavi BIH) iznosi devize preko "grane" svakog vikenda uz ovacije vladajucih politicara koji su, nazalost, precesti gosti u kojekakvim akvama, bazenima, dzunglama diljem "lijepe nase"...

a posljednja recenica u kojoj si uspio da u 10 rijeci sastavis negodovanje zbog necije homofobije (kakve to veze ima sa ovom pricom - osim ako ljuba nije gay) i fasizma istovremeno smjestajuci neistomisljenike u Burundi gdje valjda po tvom kosmopolitskom, sirokogrudnom i nadasve humanistickom misljenju zive crnacki divljaci, je stvarno za analizirati...??
Bumbar

Post by Bumbar »

mIRCerka wrote: PS bez googlanja, ko mi moze nabrojati 5 pjesama od KINKSa?
:roll:
1. Lola - one of my personal favorit :) :)

2. You really got me

Huh ne merem se sjetiti sad :roll:...ali eto mogu dvije :) :)

"ali mi je zista tuzno vidjeti kako se djevojcice furaju na neke pjevaljke, djeca od 10 god. pjevaju tekstove koji veze nemaju sa zravim razumom, odrastajuci i sticuci pogresnu sliku o ljubavi i zivotu!!!"

Ovdje se slazem...tuzno je vidjeti curicu od 10 godina kako nasminkana na televiziji pjeva: gazi meeeeeee tvoja sammmm...ili kako vec to ide...

:roll: :roll:
ALLMAA

Post by ALLMAA »

TURBO TURBO OD PONOCI PA DO JUTRA...TURBO TURBO SVE OD DANAS. PA DO STUTRA...KOLKO U MENI SNAGE IME NECE ZNATI TA TURBO MASINA.......... :D :D

I LOVE TURBOOOOOOOO :)
edinbug

Post by edinbug »

Šund je zavladao kako u muzici tako u svim sferama naših života. Pošto sam muzičar po profesiji i još sviram harmoniku, mislim da bi trebao nešto reći na ovu temu. Odmah da se ogradim ne sviram turbo folk, i radi toga novčanik mi je dobro tanji, ali princip je princip, jer od "urbane" muzike u Bosni se ne može živjeti. Moj repertoar se zasniva na sviranju sevdalinke, starogradske, makedonske, rumunske i plesne muzike kao što su valceri, tanga ...
Moj vjenčani kum je odličan džezer (Edo Bosnić), i on je morao "pobjeći" vani da ne bi došao u situaciju da porodicu prehranjuje od turbofolka i sl. Siguran sam da se muzika dijeli na dobru i lošu, šta hoću ovim reći ?
Npr. sevdalinka pojedini izvodaci i muzičari su je "unakazili" zavijanjem, ojkanjem, sviranjem fraza koji nemaju veze sa sevdalinkom i još nekvalitetno odsvirano.
Takođe, u rocku, popu i svim muzičkim pravcima ima šunda.
Pjevanje Ljube Aličića nema veze sa ciganskom muzikom, izvrsni izvodaci ciganske muzike su npr. Esma Redžepova, Šaban Bajramović, Verica Šerifović ... pa Mahala gypsy iz Rumunije ....
Mi smo se krajem osamdesetih šprdali sa Džejovim pjesmama, danas su njegove pjesme za ovo što nam se plasira klasika.
Nije samo turbofolk ono što dolazi iz Srbije. Znate li vi da Kemal Malovčić nikada nije snimio album u Bosni. Rahmetli Šerbo mu nije dao ni blizu RTV- e Sarajevo. On ode u Beograd i snimi šta je htio.
Takođe želim istaći da u Srpskoj narodnoj muzici ima odličnih pjesama i instrumentalnih izvedbi. Jedna od njih je i Nizamski rastanak na čiju je melodiju Safet Isović snimio Šehidski rastanak, dakle plagijat.
I na kraju, velika je razlika u riječima: JA VOLIM I JA ZNAM !!! Nadam se da me razumijete šta hoću reći.
spongebob

Post by spongebob »

stochar wrote:lapsus lingua, lapsus calami... helem, i meni je 'zaista tuzno vidjeti kako se djevojcice furaju na neke pjevaljke, djeca od 10 god. pjevaju tekstove koji veze nemaju sa zravim razumom, odrastajuci i sticuci pogresnu sliku o ljubavi i zivotu', ali, ne pada mi na pamet da govorim o zabrani nechega, dok sve svoje velicham i slavim. znash li kakvi su stavovi bili o r'n'r-u u konzervativnim sredinama? znash li koliko je zabrana bilo? evo, u Livnu brane party, je li to u redu? nije! demokratija je, majku mu! nervira me shto isti ljudi koji se bore protiv homofobije, fashizma, rasizma i slichnih pojava, sami postaju fashisti i rasisti i konzervativci kad neshto njima ne odgovara. OK, ako homoseksualci imaju pravo da izraze svoj stav i odrzhe gay paradu, zashto ljubitelji turbo-folka nemaju pravo odrzhati koncert? chemudvosmjerna demokratija?

protiv poshasti turbo-folka treba se boriti edukacijom, poboljshavanjem kvaliteta pop i rock scene (koja je, chast izuzecima, trenutno u totalnom qrtzu) i nudjenjem boljih i kvalitetnijih sadrzhaja uopshte. a, zabraniti koncert ljube alichicha ili zabludjelu generaciju nazivati uvredljivim imenima, je chisti fashizam! i, pitanje iz ankete je loshe postavljeno, ima ljudi koji mrze turbo-folk i sve shto ide uz njega, ali ne bi zabranjivali koncerte i provodili politiku progonjenja neistomisljenika!

nit bi kome nudili noz pod grlo i protjerivanje u Srbiju...I taj lik jos misli da je ovom izjavom ispo faca :-?

sorry...ko je ovdje kompleksas :roll:
Post Reply