Eto dijaspore

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

taxi_driver

Post by taxi_driver »

ej,eto i mene da se malo kurcim. :D :D :D :D :D :D :D
ps.dosta je bilo pastete argete,sad cu malo i pecenja i cevapa :-D :-D :-D
Pearl

Post by Pearl »

nemoj u zelji, pokvarili su se skroz.. skokni do Zmaja ;)
Mahalac

Post by Mahalac »

Tema:eto djaspore

:roll: vrijeme je da i nasa saobracajna policija promjeni namjestaj a malo i da predju s cevapa na janjetinu :D
semso poplava

Post by semso poplava »

Pearl wrote:nemoj u zelji, pokvarili su se skroz.. skokni do Zmaja ;)

odoh sad do zmaja..... :D

@mahalac sta se ti tolko' nasekiro???
edvin

Post by edvin »

Posto vidim da je moj post izazvo burne reakcije mogu samo da kazem da na osnovu postova koji su dosli poslije mog stojim jos cvrsce pri odluci da "cevabdzijama" ne ostavljam pare.
A onaj sto napisa da skoknem do "Bazena" da mi "on" copi trebu, e moj jadnice...
Jedino "Santos" napisa par mudrih rijeci.

Da se razumijemo: mada licno zaradjujem vise od tih spominjanih 3600 EUR (rezultat marljivog rada, ucenja i velikog ulaganja u sebe a i srece pri zaposlenju), godinama sam dolazio u Bosnu i trosio nemilosrdno, na familiju, raju i "rajicu" (iz Bosne sam otisao 1995, dakle poslije rata u kojem sam upoznao sve cari naseg lijepog brda Zuc).
I bilo je lijepo, sve dok me moja kompanija nije poslala projektom u Bosnu (dolazim 10-12 puta godisnje poslom). Sto sam vise dolazio i imao vremena da se druzim sa ljudima to sam vise spoznavao dvolicnost, zavisnost prema dijaspori itd. Cak i unutar familije (doduse dalje) cesta ogovaranja o ovom eller onom. Niko nema hrabrosti da kaze u lice jedan drugom stvari, ali kad odes nekom na kafu, "jao sramote kod onog, kod ovog" itd. A onda i prema dijaspori, kao onaj ili ovaj se ispalili u ratu, dodju ovdje da se k.... itd.
A niko od tih ljudi ne shvata da je prosjecna plata na zapadu ca 1700 EUR netto, samo dvosoban stan kosta oko 600 EUR mjesecno, kila teletine 25 EUR, espresso 2 EUR, itd. Samo kukaju kako je u Bosni lose, tesko se zivi itd. A niko od njih (cast izuzecima) prstom ne mrda da popravi svoju situaciju, glasa za novu politiku, mlade i obrazovane ljude koji ce nasu nam dragu BiH povesti ka prosperitetu...
I sto je vise vrijeme prolazilo i sto sam vise spoznavao svu dvolicnost mnogih "nasih" i prije mi "dragih" ljudi te svaki put imao osjecaj da mi je odmor ustvari bio umor to je vise sazrijevala moja odluka da odmor u mojoj dragoj Bosni svedem na par dana a da ostatak provedem na Jadranu. A i suzio sam krug na najuzu familiju i par ljudi s kojima sam odrasto (35 mi je godina inace) i oni uvijek u zivotu mogu da racunaju na moju pomoc, znaci pare idu u Bosnu svejedno. Ali ni govora da ostavljam pare "sirokim" narodnim masama i ratnim profiterima i da me onda neko handri iza ledja. A naravno i da cu uvijek pomoci ljudima u nevolji, bili oni u Bosni ili negdje drugo.
Eto, toliko od mene za sad...
taxi_driver

Post by taxi_driver »

ok poslusat cu te.a gdje je zmaj? :D :D :D :D
spongebob

Post by spongebob »

A niko od tih ljudi ne shvata da je prosjecna plata na zapadu ca 1700 EUR netto...

O kakvom zapadu vi govorite? Ovdje u Njemackoj je prosjecna placa izmedju 1.200 i 1. 300 EUR
spongebob

Post by spongebob »

mada licno zaradjujem vise od tih spominjanih 3600 EUR (rezultat marljivog rada, ucenja i velikog ulaganja u sebe a i srece pri zaposlenju)

al se tip provaljuje
:lol: :lol: :lol:
edvin

Post by edvin »

A zasto mislis da se provaljujem "Spångebob"?

Na tvoju veliku zalost, ja ovdje ne radim na "bausteli"...
taxi_driver

Post by taxi_driver »

edvin wrote:A zasto mislis da se provaljujem "Spångebob"?

Na tvoju veliku zalost, ja ovdje ne radim na "bausteli"...
jarane ne radis na bausteli,ali nikog ne zanima kolika je tvoja plata.ono ,ako si vec na zapadu znas da ovdje velicinu plate kriju ko zmija noge.i na kraju ,u kojoj si ti evropskoj drzavi ako je prosjecna plata 1700.u holandiji je 1300.
edvin

Post by edvin »

U Svedskoj, a to da nikoga ne zanima moja plata slazem se, to je bilo povodom ranijih diskusija o platama. I ovo je jedan od rijetkih puta da to iznosim javno. A to da na zapadu se ne prica o platama, pa i ne znam bas,
mozda je tako u Holandiji, mada mi jedan od najboljih havera zivi u Amsterdamu i ne cini mi se bas da je tako kao sto kazes.

A ako te bas zanima, lijecnik sam po profesiji pa nije ni tajna da dobro zaradjujem...
pirmin

Post by pirmin »

Papanluk par excellence :D
Moj milokliz je veci. :D :oops:
edvin

Post by edvin »

Papanluk ili ne moj prijatelju, tako ti je to...
murti439

Post by murti439 »

Jebite se, vala, i jedni i drugi...

Svake godine mi svi skupa ogadite odmor za vrijeme kojeg posjetim rodbinu i prijatelje u domovini koji mi nedostaju, a koje viđam jednom ili nijednom godišnje. Vidim ni ove godine niste propustili priliku da se poserete u sve to skupa...

O liječenju dijasporskih frustracija neću ništa - o tome je sve rečeno... Meni ti tipovi, koje bih k'o trebao razumjeti malo bolje od "matice", neopisivo idu na nerve, a ljudima koji žive u Bosni - ne mogu ni zamisliti... Ali ima valjda neko, majku mu jebem, ko dođe sa iskrenim namjerama da vidi one koje voli, da posjeti domovinu i pomogne koliko može...

Meni se, s druge strane, dvije sedmice posjete domovini svedu na to da paziš da se neko ne uvrijedi. Mislim da je suština problema u tome što se ne razumijemo: nikoga, ni dijasporu ni maticu, ustvari, ne interesuje kako je onim drugima. Svi imaju unaprijed formirane stavove na osnovu kojih nastavljaju jesti ("matična" ili dijasporska, sasvim je nebitno) govna...

A SVAKI život uvijek ima dvije strane...

Ako kažeš da na zapadu nešto ne valja (a ne valja masa toga, kako god vam zvučalo, jer se kvalitet života ne mjeri kurčevim eurima i krpicama iz H&M-a???) - kuka (k'o da tvrdim da je u Bosni bolje ako hoću da s nekim za koga mislim da ga interesuje prokomentarišem nešto što ne smatram idealnim - ljudi imaju masu nekih vizija o Zapadu i bilo bi mi drago kad bih nekima mogao ispričati istinu o cijelom feMomenu), ako kažeš da je sve u redu, onda se kurčiš i iživljavaš... Ako dođem autom - iznajmio auto ili kupio na kredit (k'o da je kredit kriminalno djelo), pa se kurči, ako dođem autobusom - aaa, fukara, živi na Zapadu (svijetlom, bajkovitom), a ne može auto da kupi...

I svaki je put sve gore, svaki put je sve manji krug ljudi koji konta... I u dijaspori i u matici...

Stoga, kao što rekoh, jebite se svi skupa... Najbolje bi bilo uzeti i jedan i drugi pasoš, obrisati s njima guzicu i otići na Svallbard - tamo nit' ima dijaspore, nit' matice....

A sad odoh slušati Baku kako spika engleski... :D
Last edited by murti439 on 06/07/2006 00:33, edited 1 time in total.
edvin

Post by edvin »

Potpuno se slazem s tobom "Murti". To sam ustvari i sam htjeo da kazem, mozda se nisam dobro izrazio kao ti :D
Zato sam i rekao: posjeta starcima i par dragih prijatelja, sve u par dana i to je to, poucen dugogodisnjim iskustvima.
Starce za ruku i sa sobom na lijepi Jadran(ali nikako u isti apartman :-) ). A "cevabdzije" neka i dalje trljaju ruke s nekim drugim, neki od njih nas iz dijaspore ionako zovu "kurbanima", to znam vjeruj mi...
murti439

Post by murti439 »

edvin wrote:Potpuno se slazem s tobom "Murti". To sam ustvari i sam htjeo da kazem, mozda se nisam dobro izrazio kao ti :D
Zato sam i rekao: posjeta starcima i par dragih prijatelja, sve u par dana i to je to, poucen dugogodisnjim iskustvima.
Starce za ruku i sa sobom na lijepi Jadran(ali nikako u isti apartman :-) ). A "cevabdzije" neka i dalje trljaju ruke s nekim drugim, neki od njih nas iz dijaspore ionako zovu "kurbanima", to znam vjeruj mi...
Pa, možda se ni ja nisam najbolje izrazio... ono o Svallbardu sam rek'o u afektu :-)

Ali ja ne mislim da je rješenje da iz dana u dan samo jedni druge odjebavamo... Mi se samo nešto dijelimo: da sad dijaspora prestane dolaziti i da nestanu "oni drugi" već bi se nešto našlo... The best of Nadrealisti...

Ja neću prestati ići u svoju domovinu, ne pada mi na pamet, ali mislim da bi nam svima skupa bilo puno bolje i korisnije kad bi za početak malo uključili mozak i prestali generalizovati... Nisu svi Bosanci i Hercegovci u dijaspori primitivni kompleksaši, niti ih svi oni koji još uvijek žive u matici dočekuju "na nož"...

Grehota je, bolan, kad generalizovanje proguta one dobre i iskrene među nama, a ima takvih i zbog njih se vrijedi potruditi... Jedan takav vrijedi više nego brigada ovih mazluma...
Santos

Post by Santos »

Reko sam da sa mindzicama nema razgovora jer oni probaju nesto pa se pokupe.Cesto dolazim sjedim u jednoj basti non stop imam ekipu ubija i dosta mi.Problem je u kurcenju a to mindzice boli.Kaze jedan o vidi stomaka.Ja odgovorim pa znas da ja nisam imo sta jest dok sam bio u Sarajvu.Vidi maje obukla dijaspora i takve gluposti ali to su mindzice i prema tome odjebat u startu a prava ekipa sjedi cuga i zajebaje se ostali ispred ulaza tracaju ko stare babuskare.Edvine uzivaj u zivotu boli te kurac sta ce ko rec zivis za sebe a ne za druge.Nemoj starce zaboravit bracu sestre ostalog ce bit vazda.Nemoj manje dolazit radi nekih tamo dolazi vise radi sebe.
Celicna_saka

Post by Celicna_saka »

Od ove generacije dijasporaca ocekujem nista, i oni su karine na zapadu (cast izuzecima) tako da od njihove "pomoci" Bosni mala fajda, osim ako ne smtarate tih milju maraka sto ostave ovdje znacajnom investicijom. Bosna ce vidjeti nekakve fajde tek od druge a vrlo vjerovatnije tek od trece generacije neku znacajniju pomoc u vidu investicija, mada ako gledamo realno kako smo kao narod podlozan asimilaciji, od toga tesko da ce biti ista.
Ova rasprava edvin, santos na jednoj i ostali na drugoj strani je samo obicni odraz naseg ciganluka.
Pearl

Post by Pearl »

taxi_driver wrote:

ok poslusat cu te.a gdje je zmaj? :D :D :D :D
iza robota u hrasnom, prema miljacki, gdje imaju 2 reda niskih nastambi:)

ili pitaj nekog, uputit ce te...
car-x

Post by car-x »

zivim u dijaspori, a svake dvije hefte idem kuci.. nit se ja osjecam da sam kod kuce "kurban", nit dijasporas, nit me raja tako vidi.. cesce sam kuci nego neki koji studiraju ili rade van srebrenika (npr. u sarajevu ili u tz)..

naravno, uvijek ima papaka, koji se misle "ogrebati" za pivu ili kutiju cigara, ali toga uvijek ima i njih jednostavno ignorisem, koliko god u njihovim ocima bio supak..

raja je uvijek bila ta koja se broji.. a ne neki tamo koji trljaju ruke i raduju se "kurbanima" (koje li grozne i nesretne formulacije)..

pocetkom jula svake godine na ovom forumu nikne najmanje 10 ovakvkih tema.. papci likuju zato sto tako privlace paznju..
maccarona

Post by maccarona »

eto me sa mjesalicom za beton da se igramo lopte :D :D :D :D
Santos

Post by Santos »

Sta bi ti da na uvrede se samo suti jest al znas gdje.Sta si to ti bolji od mene naprimjer ako sad zivis u Sarajevu.Nista.Bolje bit rinaka na zapadu nego lokalnim hapcima u Sarajevu.Rinaka na zapadu dobije stan poso djeca se skoluju gdje hoce neovisno ko mu je otac ili amidza.A ja sam rinaka posto kad sam ko invalid ratni osto i bez posla i bez para i bez icega.Uvjek cu iskezit zube misevima koji veze nemaju o nekim stvarima a beljezgaju neke gluposti.
Pearl

Post by Pearl »

eeerrrr... ako sam ja dobro shvatila, maccarona je isto dijasporas i dolazi da nam pravi betonske nogometne lopte .. :D :D

zato Santos, ne moras skakati na svaku, nije tebi upucena... i shvati vec jednom da se ovdje govori o "primjercima" koji svakoga nerviraju jer se qu*ce (exccuse my french :) ) a ne o normalnim ljudima... isto kao sto imas definiciju sarajevskog, tuzlanskog i sl papaka, tako imas i definiciju usa-papka, njemacka-papka i sl koji dolaze u BIH da lijece svoje komplekse... papak je papak, bez obzira jel maticni ili dijasporas:) murti, svaka cast za komentar, to i jeste realno stanje- kakav god da si, ljudi su zavidni.. nama (generalizujem bosance) ni nobelovac ni oskarovac nisu dovoljno dobri, zasto bi bio neko ko zivi vani....

maccarona, cekamo te.. :) de bogati da medju mafijozerima i papcima organizujemo neko takmicenje, ne bi li se unakazili....:)
BHG

Post by BHG »

mene interesuje sljedece...zasto se dijaspora, kad dodje ovdje u BiH, izivljava u saobracaju i nepostuje nase domace saobracajne propise i zakone , barem one koje se odnose na sigurnost drugih ucesnika u saobracaju (pogotovo pjesaka). Ako treba navescu i primjere: furanje kroz crveno, nestajanje pjesacima na pjesackom prelazu (pogotovo invalidima u kolicima, koji su vjerovatno i ostali invalidi u periodu kad su se ovi ispalili), voznja u pijanom stanju, nepostivanja ogranicenja brzine, itd itd.
Znam sta ce sad neki reci, pa zakoni nam nevaljaju, pa policija neradi svoj posao, pa to i domaci vozaci rade.
Ali, uvjek postoji ali, ako vec toliko dugo voze po stranim zemljama gdje sve ovo moraju postovati kako to da im nije preslo u naviku da se ponasaju normalno na cestama i kad su ovdje? Zasto se nisu malo emancipovali za ovo vrijeme koje su proveli tamo, malo se civilizirali. A ne pricati o patriotizmu i kako oni Bosnu vole a pljuju po svemu Bosanskom pa cak i po tako maloj i banalnoj stvari kao sto je postivanje Bosnanskih zakona u saobracaju. Mozda ih je zapad jos vise unazadio a mozda primitivac ostaje primitivac ma gdje zivio koji ce jedino paziti na svoje ponasanje samo ako ga dobro i redovno udaris po novcaniku. Mozda bi se i mi trebali ugledati na takav sistem!!!
car-x

Post by car-x »

BHG wrote:mene interesuje sljedece...zasto se dijaspora, kad dodje ovdje u BiH, izivljava u saobracaju i nepostuje nase domace saobracajne propise i zakone , barem one koje se odnose na sigurnost drugih ucesnika u saobracaju (pogotovo pjesaka). Ako treba navescu i primjere: furanje kroz crveno, nestajanje pjesacima na pjesackom prelazu (pogotovo invalidima u kolicima, koji su vjerovatno i ostali invalidi u periodu kad su se ovi ispalili), voznja u pijanom stanju, nepostivanja ogranicenja brzine, itd itd.
Znam sta ce sad neki reci, pa zakoni nam nevaljaju, pa policija neradi svoj posao, pa to i domaci vozaci rade.
Ali, uvjek postoji ali, ako vec toliko dugo voze po stranim zemljama gdje sve ovo moraju postovati kako to da im nije preslo u naviku da se ponasaju normalno na cestama i kad su ovdje? Zasto se nisu malo emancipovali za ovo vrijeme koje su proveli tamo, malo se civilizirali. A ne pricati o patriotizmu i kako oni Bosnu vole a pljuju po svemu Bosanskom pa cak i po tako maloj i banalnoj stvari kao sto je postivanje Bosnanskih zakona u saobracaju. Mozda ih je zapad jos vise unazadio a mozda primitivac ostaje primitivac ma gdje zivio koji ce jedino paziti na svoje ponasanje samo ako ga dobro i redovno udaris po novcaniku. Mozda bi se i mi trebali ugledati na takav sistem!!!
u austriji je obicaj da prilikom skretanja najprije propustis pjesake.. i to je manje-vise obaveza.. (i tako bi svugdje trebalo biti)..

u maju sam bio na majorci.. tamo to nije obicaj.. ako je zeleno, furaj, a pjesaci nek se snalaze.. a ja naviko da najprije propustim pjesake.. i onda se svaki put neko iza mene zaleti i svaki put se zamalo zapuca u mene, jer sam ko ja iznenada stao (a ja stao da propustim pjesake).. i poslije par puta tako, ne propusti ja vise nikog.. jebo zajebanciju..

kad si vidio nekog vozaca da propusti pjesake kod skretanja u desno ili u lijevo (neovisno od toga je li im zeleno ili nije)..

najbolji ti je primjer raskrsnica kod skenderije.. zeleno poprilicno kratko traje, a ulica siroka, pa ti stavi glavu u torbu i zaleti se preko.. pa ako prezivis dobro i jeste.. a i ako vidis da neko propusti pjesake, bude neki "dijasporas"..
Post Reply