Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Svemirski_Jebach wrote:svaki grad (i gradić) na svijetu je pun kriminala...takve stvari su sasvim normalne...
Malo pogledaj stopu nasilnog kriminala u Sarajevu i u ostalim gradovima europe i svijeta...pa ćeš se iznenaditi kako je sarajevo sigurno. A ako se baš toliko bojiš - onda brate, stavi se u stakleno zvono i polako,..
Ovo je totalna glupost! Pa naravno da svugdje ima kriminala ali glupo je sada izjednačavati sve to i reći, eh ma tako je svuda, kad nije.
Niko me ne može ubjediti da je normalno da se u centru grada pljačka banka svakih par mjeseci!!
Niko me ne može ubjediti da je normalno da čovjek koji bude osuđen za ubistvo dobije uslovnu kaznu!
Niko me ne može ubjediti da je normalno da čovjek osuđen za pedofiliju, silovanje ili neko drugo teško djelo dobije 6 mjeseci kazne!
Niko me ne može ubjediti da je normalno da maloljetni prijestupnici sa par stotina krivičnih djela slobodno hodaju kao svi ostali!
Niko me ne može ubjediti da je normalno da se zatvorenici puštaju vikendom na dopust da se malo prošetaju gradom pa se onda čuvari nadaju da će se vratiti!
Niko me ne može ubjediti da je normalno da se svakih par mjeseci dešavaju bobaški napadi na objekte čiji vlasnici odbiju plaćati reket!
Pustite tu priču kako je to normalno. Kad nije.
zašto se pališ? Niko te i ne pokušava ubijediti u neke teorije
Samo ti želim reći: welcome to the real world...u kome je sve ovo i još i gore normalno. Nažalost ili ako nije normalno onda je uobičajeno...
Pa ja kažem da ne možeš reći da je normalno ili da je uobičajeno svuda u svijetu. Kod nas jeste ali sad ispade da još ljudi pravdaju ovakve stvari jer je to eto normalno.
A najgluplje mi je kad neki zvaničnik, ministar sigurnosti ili neko drugi u svom izvještaju kaže kako je stanje jako dobro po pitanju sigurnosti i da možemo biti zadovoljni. Smiješno.
ja mislim da generalno možemo biti zadovoljni sigurnošću, posebno kada u obzir uzmeš nasilna krivična djela. uporedi broj ubistava u sarajevu tokom godine 2005 npr. i broj ubistava u gradu sličnog broja stanovnika u europi ili SAD
Meni definitivno nije jasno zašto banke uopšte plaćaju zaštitare?Da pomognu pljačkašima?Znam par ljudi iz srednje škole koji inteligencijom nisu odmakli od majmuna koji su sada po raznim "agencijama", pa kad dođe na kafu jao,ko da James Bond lično dolazi,to uniforma,to motorole,ozbiljan pogled u daljinu sa naznakom opasnosti, pa onda ona smiješna kola na kojima piše "Intervencija" Kakva ba intervencija,možda sudijska?
Nemam ništa protiv ljudi koji tamo rade jer moraju egzistenciju omogućiti sebi,ali brate kad se počnu dizati onda je stvarno smiješno.
Nije samo broj ubistava mjera jel dobra sigurnost ili ne. Kod nas istina nema puno ubistava ali zato smo sigurno u svim drugim poljima daleko daleko ispod nekog prosjeka. Nemam tačne podatke ako neko ima fino bi bilo da i zvanične podatke uporedimo ali opet kako radi naša policija nema ni puno koristi od njihovih dokumenata.
davis.ba wrote:Nije samo broj ubistava mjera jel dobra sigurnost ili ne. Kod nas istina nema puno ubistava ali zato smo sigurno u svim drugim poljima daleko daleko ispod nekog prosjeka. Nemam tačne podatke ako neko ima fino bi bilo da i zvanične podatke uporedimo ali opet kako radi naša policija nema ni puno koristi od njihovih dokumenata.
predlažem to kao najobjektivniju mjesru naše sigurnosti...sve ostalo je subjektivno,.
Haj nemoj mi samo reći da ti još nisi imao problema pa sad tako govoriš?
pošto sam malo sujevjeran, ne smijem reći ali stvarno do sada hvala bogu nisam nikada imao problema u sarajevu, a često se vraćam kasno, sam, taksijem, pješke, vrlo često sam po kafanama i slično...
prema tome, ja se stvarno sigurno osjećam u sarajevu što se tiče moje licne tjelesne sigurnosti...iako mi je stan obijen ali se tu radi o imovinskim zlocinima, koji nisu toliko opasni.
2M € nisu vrijedna da ih prate 2 policijska auta naprijed, 2 nazad?
Ali ne, milioni se voze bez znanja policije...
Za 2 miliona eura se podmiti citava banka da ne trazi policijsku pratnju, da ne stavljaju gps u torbe da ne stavljaju one zamke sa bojom koje se rasprse po novcu pa postane neupotrebljiv.... podmiti se policija da "ne bude obavijestena" o prevozu tolikog novca, podmiti se zastitarska agencija da odglume pljacku, i jos ostane 1,5 milion onome ko je narucio pljacku.
Svaka od navedenih pozicija u ovakvoj "pljacki" zaradi godisnju platu, pa to bi svako pametan uradio.
Zasto se nikad ne opljackaju pare iz budzeta? Nego uvijek se neka banka pljacka, a zna se da Centralna banka prevozi najvise love... naravno sve je stvar dogovora.
Last edited by JD on 30/06/2006 17:21, edited 1 time in total.
Čudno je da se velike količine novca u praksi iz banaka voze bez ikakve pratnje i znanja policije
Još jednom su kriminalci u BiH uspjeli oteti veliku sumu novca. Ovaj put u Sarajevu.Usred bijela dana, u prilično prometnoj ulici koja vodi ka Sarajevskom aerodromu, iz blindiranog vozila koje je bilo pod pratnjom zaštitara ukradeno je više od dva miliona eura. Na izvedenoj pljački zasigurno bi im pozavidjeli i autori filmskih scenarija.
Sličnih primjera bilo je i, što je zabrinjavajuće, svakim danom ih je sve više širom Bosne i Hercegovine. Banke, prodavnice i kladionice postale su mjesta za "samoposluživanje" kriminalaca.
Čudna je praksa da policija nije upoznata s transportom velike sume novca, bez obzira na to što je on pod pratnjom zaštitara. I prije ovog sarajevskog slučaja bilo je dovoljno povoda da se ovo očito nakaradno pravilo promijeni.
Neshvatljivo je da vozilo s ogromnom količinom novca prolazi gradom, a da niko iz policije za to ne zna. Tek su obaviješteni kada je ukraden novac i nakon što su zaštitari pronađeni vezani u blindiranom kombiju.
Dakle, i ova pljačka je dokazala svu slabost postojećeg sistema osiguranja. Razbojnici su dobro upoznati sa svime što se dešava i odgovara im što nema koordinacije između banaka, zaštitarskih firmi i policije.
Ovakvi slučajevi samo idu naruku kriminalcima, jer ni policija, ni banke, a ni zaštitarske firme nisu izvukle pouke. Pitanje je dokle će sve to trajati. Policiji sada ostaje da traga za novcem i pljačkašima. Ona sama ne može promijeniti postojeća pravila. To je ipak zadatak političara. Bar bi oni morali voditi više računa o novcu koji ovako lako završava u rukama kriminalaca.
Procitao sam ove diskusije na forumu oko pljacke kao i text ovog avazovog novinara. Prosto ne mogu da vijerujem kako su ljudi naivni,ne informisami i zbunjei u svojim diskusijama.Kao i svaku temu okrenete na licno prepucavanje i negiranje.Pogotovo je naivan text ovog "novinara".
Ovo pljacka kao i masa drugih u BiH nema nikakve veze sa "spontanom " pljackom zlobnih i oholih kriminalaca! To je preferktno isplanirana i u detalje dogovorena akcija izmedu te sigurnoste kuce koja je prevozila novac i ljudi koje ce "ukrasti" novac. To tvrdim zato sato i ovde na zapadu se prevozi novac i poznajem ljude koji rade u tim firmam,tj voze blindirana vozila.
a) U slucaju paljecke, zaustavljana vozila ili bilo kakve smetnje na putu, vozaci i osoblje u posebnom,bllindiranom kombiju ( koji uvijek ima GPRS navigaciju i za kog uvijek i policija i centrala njegove zastitarske firme zna gdje se nalazi).Ta vozila imaju i dvije ili vise kamera tako da se vidi ko je iza i sastrane vozila. Taj snimak vidi i centrala !
Vozac NE SMIJE otvarati vrata dok ne dode policija i sprecijalna jedinica. To je tako u praki u svim zemljama ! Provjerno.
Gdje to policija zaustavlja,jos u ovom slucaju u civilnom auto,takav transport ! Zasto su ih pokusali zastaviti ? Da vide imaju li svu zimsku opremu ili da nisu sta pili pa da malo pusu balon ?! Ili tek onako bosanka rutinska kontrola da ti napalti mandatnu za pojas pa da dobije cenera za kafu !
b) Vidim da je transport isao na sarajevski aerodrom,sto znaci da su taj novac( ako je uopste bio novac i uposte bila ta navedena suma od 2 miliona) treba da ide negdje iskljucivo van granica BiH.
Banke u BiH ( 90 % banaka u BiH su vecinsko ili kompletno vlasnistvo austriskih banaka ) salju novac u svoje centrale ovde u Austriji ne preko kombija i raznih vrsta prevoza nego direktno sa racuna na racun.Potpuno siguran transport.
Ovo je kao i u par slucaja u drugim zemljama cisti "reket" za vlasnike tih para, tj dogovorena pljacka na visem nivou.
Policija u BiH nece nista rijesiti, niti ce moci nesto zakljuciti i pomoci u ovom slucaju. Ovo ce na kraju ostati probelm vlasnika novca i ludi koju su uzeli taj novac.
Haha koji glupan od novinara, i ja sam maloprije to citao i kontam gledaj ti idiota on se nesto iscudjava, zaboga zabrinut je kako se to desava. Nevjerovatno... ja mislim da su ovce manje naivnije od ljudi...
Jos je i novinar Avaza sigurno imao prvo zabrinut pogled,ustvaru vise zbunjen i glup pogled i onda kada je na kraju procitao svoj text imao je pogled blazene djevice Marije, sav sokiran i u cudu
Ja znam Sarajevo kad ste mogli na prste jedne ruke prebrojati sve kriminalce u gradu a sad nema toliko poštenih.
Znam kad se nije čitao avaz a glas se brzo širio o nekom ko nije bio ispravan.
Kad su nekog stavili u Oslobođenje, kako se kaže na mavi čage, svjet je okretao glvu od njega i bio je izolovan, a sad kad avaz piše, postanete umjesto omraženog kriminalca, zvjezda i uzor za mlade naraštaje.
Sve vrijednosti su potisnute pred najezdom primitivizma, koji je uvezen u ovaj grad u vidu glasačke mašine. Ovo je najgori vid primitivizma sa kojim smo suočeni, primitivac koji se ne stidi, u svom selu ili njegovoj okolici bio je skrušen i fini komšija, a ovdje je dobio mogučnost da se iskaže a da ga komšije ne vide. Uz sve to dobio je i prečutnu saglasnost vlasti za svoje ponašenje uz ono " pa naši smo zaboga ".
Što jest, jest nisam čitao avaz, jer mi neko poodavno reče da se izgubi abdest, ovaj što mi to reće znam da je ispravan čovo.
Ja nebih nagađao ko kako se angažuje u pratnji, to bi trebala biti stvar vlasnika i tužilaštva a našu pažnju treba da zaokupljaju stvari o kojima sam predhodno govorio.
*EBES vise te pljacke i kojekakva sranja *bes i pratnju kojekakvih delegacija vi visokih predstavnikai drzavnih funkcionera...
Molim vas lijepo ko je jos pogledao u truhlog Yugu ili kakvog starog stojadina...zasto ovo pitam ?
iz prostog razloga sto se niko i ne okrece za starim i iznemoglim automobilima a kamoli za vozacima u njima.
U tim istim auticima mozete bez problema prevoziti i Atomsku bombu, niko vas nece ni pogledati,pa cak i ogromne kolicine novca...
Stvar je tako jednostavna i kaze se Danas ce se kretati marsutom blindirano vozilo puno novca meni dvadeset posto vama ostalo !!! i svrsen cin
posaoi sklopljen, niti zakona niti drzave....niti naoruzane policije, koja u prosjeku ima placu oko 1500 km,
i koja ima pravo prosuti mozak bilo kome ko se usprotivi zakonu, kad se prvi put to desi, sve ce krenuti drugim putem...
do tada zabite se use i u svoje kljuse...
ne gledajte nikog poprijeko, i klonite se guzve...
a ako su u stanju neka i obiju Narodnu Banku jer normalni ionako nemaju to sto oni imaju...