SDA - branitelj ili egzekutor u cijepanju cjelovite BiH

De Bonne

Post by De Bonne »

Ja mislim da većina našeg naroda nisu fašisti. Nemam argumente jer niko nije pravio tu vrstu ispitivanja. Mala digresija- mislim da će sljedeće izbore riješiti oni koji nisu glasali na prošlim, ako se naravno odluče da izađu na izbore.
morti

Post by morti »

De Bonne wrote:Ja mislim da većina našeg naroda nisu fašisti. Nemam argumente jer niko nije pravio tu vrstu ispitivanja. Mala digresija- mislim da će sljedeće izbore riješiti oni koji nisu glasali na prošlim, ako se naravno odluče da izađu na izbore.
većina naroda i nisu fašisti...tu si u pravu...ali vidi za koga glasaju...valjda ćemo se opametiti na sljedećim izborima kako ti kažeš...
JBT

Post by JBT »

Ima ljudi u RS koji nisu fasisti i koji se ne pronaleze u RS i uslovima zivota u istoj. Ali nije bas tako jednostavno biti heroj. Hajd` u B. Luku ili u Trebinje pa reci nesto (ili bilo gdje u RS) protiv rezima i fasista. Sta je bilo sa Z. Kopanjom kad je samo htjeo javno prepricati i osuditi genocid?
Tim ljudima u RS treba pomoc, podrska. SDA ni tome nije dorasla a niti bi je takvi ljudi prihvatili. Ne samo zbog toga sto je nacionalisticka stranka nego i zbog toga SDA i ne zeli pruziti podrsku tim ljudima. Kako da podrzi nekoga ko joj napada koalicionog partnera u vlasti? Nekoga ko je garant SDA-u za ostanak na vlasti.
De Bonne

Post by De Bonne »

Slažem se da je praktično nemoguće da su svi ljudi u RS-u fašisti. I vrlo je vjerovatno da su oni koji to nisu u groznoj poziciji. (i tamo i ovdje) Upitno je koliko stranke prošlosti afirmiraju bilo kakva pozitivna stremljenja u cijeloj BiH.
Engram

Post by Engram »

morti wrote:
Engram wrote:fasizam podrazumjeva zlocin ili sire okupljanje ljudi u svrhu organizovanog zlocina

mi mozemo govoriti o lopovima i pljacki..ali sda (kojoj nisam potparol i ovo je moj zadnji odgovor tebi o sda) nije zlocinacka i ne podrzava klasicni fasizam poput sds/hdz politike

ako to ne vidis ili ne zelis vidjeti onda si ti zapravo fasista koji izmislja stvari povezujuci nespojivo

da,rata je bilo...da,zna se ko je počinio najveće zločine...ali zločine su činili SVI,mada se veličina zločina ne može upoređivati...pojedini pripadnici ARBIH misleći da brane domovinu ubijali su NEDUŽAN narod zato što su se zvali momo ili ivo...to je fašizam,bolan,FAŠIZAM
prvo bila je agresija sa potporom domacih izdajnika koji su rusili koncept i institucije vlastite drzave

zlocini koje je eventualno pocinila armija bih nisu bili dio politickog koncepta, dio plana, i svakako nisu bili podrzani od 99,9% bosnjaka /povlacim paralelu sa odzivom hrvata fasistickom projektu hr hb ili srba srpskoj bih/

I to malo zlocina procesuirani su i danas nema tabu tema niti glorificiranja zlocinaca...

ko je ubijao neduzan narod jer se zvao momo ili ivo???

uporedujuci koncept politickog vodstva sda sa sdsom ili hadzeom za mene se svrstavas u isti politicki kos sa hr hb ili srpskom bih...
Engram

Post by Engram »

JBT wrote: Tim ljudima u RS treba pomoc, podrska. SDA ni tome nije dorasla a niti bi je takvi ljudi prihvatili. Ne samo zbog toga sto je nacionalisticka stranka nego i zbog toga SDA i ne zeli pruziti podrsku tim ljudima. Kako da podrzi nekoga ko joj napada koalicionog partnera u vlasti? Nekoga ko je garant SDA-u za ostanak na vlasti.
gluposti

sda je ucinila ono sto joj nikada niko nece moci osporiti

formirala je armiju bih, naoruzala bosnjake i sve druge kojima je bih na srcu u kratkom vremenu i nemogucim uslovima i konacno politicki sacuvala bih ali i bh narod potpisom dejtona

sto se tice podrske stranci od gradana-o tome govori najbolje broj glasackih listica..sa SDA zaokruzenjem

koalicioni partner...jbt ne pravi se blentav..vlast se moze formirati ISKLJUCIVO KOALIRANJEM ..nije problem sto ce bosnjaci morati koalirati sa hdz ili sdsom vec sto srbi i hrvati ne daju drugu opciju ..vec ih preko 10 godina predstavljaju okorjeli fasisti...svoju kritiku uputi dakle njima ali i sdpu u zvorniku il podrinju gdje su pravili iste kompromisne koalicije..

a prica kako su jedni drugima garant opstanka prodaji nekome ko je u dijaspori 30 godina a ne sarajlijama

srbima je garant "nacionalne svijesti" da zakuju ikonu & sliku karadzica jednu pored druge...u tom mentalnom sklopu je problem

a bosnjaci su vec imali eksperiment sa sdpom i "glasajmo za promjene"..katastrofalan
RAZVLAČENJE BOŠNJAČKE PAMETI
Kada bi prelistali arhivu SDA Srednje Podrinje, našli bi za posljednje dvije-tri godine stotinjak reagiranja na različite oblike ugnjetavanja povratnika.

Kada bi listali arhivu SDP-a, teško da bi mogli naći jedva nekoliko uhoparnih reagiranja na ovu temu. SDP, kao tzv. nosilac demokratske alternative, svoj antinacionalizam gradi tako što je spreman štititi Srbe i Hrvate od Bošnjačkih ekstremista, ali ne baš i Bošnjake od srpskih i hrvatskih palikuća.
Idu linijom nezamjeranja sa Srbima, čak su se javno ogradili od bilo kakvih kontakata sa "nacionalistima" (čitaj SDA), zato stupaju u postizborne koalicije sa SDS-om (Zvornik, Vlasenica...). Ovo sve više liči na organizovano razvlačenje bošnjačke pameti.

Bošnjaci se opet dovode u situaciju da o njihovoj sudbini odlučuju drugi.

Ali, ipak, najmoćniji politički faktor u BiH, koji kroji sudbine prognanika i Bosne i Hercegovine je međunarodna zajednica, čija je priroda i rezultat djelovanja odveć zaslužuju javnu raspravu.
Ljudi su skloni tumačiti podatak da je u Uredu OHR-a u Brčkom od 60 zaposlenih 57 Srba, iako su 56 % predratnog stanovništva činili bošnjaci.
U Zvorniku najveći dušman tamošnjeg bošnjačkog naroda i pljačkaš bošnjačke imovine Dragan Spasojević je stanodavac OHR-u.
Naš Bošnjak ako se malo više izkezi na nekog od međunarodnih zvaničnika završio je sve moguće karijere u Bosni (poslovne, političke...) a njihov može da radi šta hoće uz blagoslov međunarodnih zvaničnika, valjda se boje da neće ostati bez krova nad glavom.

Nasuprot tome, ovdje imamo euforiju najnovije vlasti zbog uspješnih deložacija bošnjačkih izbjeglica, koja time krči svjetlije putanje svoje servilne budućnosti. Bošnjaci povratnici su razapeli više šatora u Bosni nego nekada indijanska plemena diljem divljeg zapada.

Međunarodna zajednica ima malo argumenata da zaustavi talas bošnjačkog nepovjerenja koje seže do mišljenja o "kršćanskom svijetu koji će drugim sredstvima dokrajčiti etničko čišćenje Bošnjaka-muslimana".

Ako je ta slutnja opravdana, onda je ovo što se dešava Bošnjacima zastrašujuće. A ako nije, onda to treba djelima i dokazati.
:-)
manijak1

Post by manijak1 »

Pa ja se iskreno nadam da će se pojaviti partija koja će objediniti sve ono što BiH treba :D iskreno rečeno SDA to nije SDS isto tako HDZ isto slično :D ali kažem svrstavati je u istu kvalifikacijsku grupu sa ove jošte 1 + 1 jer da ne bi HDZ -a ne bi ni referendum o nezavisnosti dobio pečat za početak agresije :D ( ograničavam ovo na vrijeme prije za i jedan period poslije agresije - do 1999 :D ) je gubljenje vremena.
Međutim danas je istina i činjenica da SDA ne mere da se suprotstavi sastavljanju BiH koliko druga dva magneta :D rastavljaju BiH.
Jedino u čemu se bespogovorno vole je otimačina para od poreskih obveznika za život tipa sve je guzovača - tu su zajebali i komuniste i to žešće :D .
Dakle SDA danas pleše po akrobatskoj žici za i protiv jedne nam jedine BiH kao jedinstvene cjeline.
Ne mogu vjerovati da nisam pokušao uništiti temu ? :D
Shoba

Post by Shoba »

problem sa sda je da ce zauvijek ostati stranka jednog naroda.....sa jako ogranicenim brojem glasova. Ako Bosna krene putem stabilizacije i normalizacije stanja medju narodima , sda ce biti gubitnik na kraju......kao i sds i hdz.....
dariosa

Post by dariosa »

manijak1 wrote:Pa ja se iskreno nadam da će se pojaviti partija koja će objediniti sve ono što BiH treba :D iskreno rečeno SDA to nije SDS isto tako HDZ isto slično :D ali kažem svrstavati je u istu kvalifikacijsku grupu sa ove jošte 1 + 1 jer da ne bi HDZ -a ne bi ni referendum o nezavisnosti dobio pečat za početak agresije :D ( ograničavam ovo na vrijeme prije za i jedan period poslije agresije - do 1999 :D ) je gubljenje vremena.
Međutim danas je istina i činjenica da SDA ne mere da se suprotstavi sastavljanju BiH koliko druga dva magneta :D rastavljaju BiH.
Jedino u čemu se bespogovorno vole je otimačina para od poreskih obveznika za život tipa sve je guzovača - tu su zajebali i komuniste i to žešće :D .
Dakle SDA danas pleše po akrobatskoj žici za i protiv jedne nam jedine BiH kao jedinstvene cjeline.
Ne mogu vjerovati da nisam pokušao uništiti temu ? :D
Lijepo receno Manijak...
JBT

Post by JBT »

"gluposti

sda je ucinila ono sto joj nikada niko nece moci osporiti

formirala je armiju bih, naoruzala bosnjake i sve druge kojima je bih na srcu u kratkom vremenu i nemogucim uslovima i konacno politicki sacuvala bih ali i bh narod potpisom dejtona "

-Mene Jeko nije SDA naoruzala. Ja platio moje oruzje. I ne samo ja. Koliko Jeko Bosnjaka nije bilo naoruzano u BiH? Pitaj Skljocu i F. Life zasto nisu bili naoruzani i zasto su zavrsili po logorima. Koliko bi ljudi uslo u ABiH ali to nije uradilo zato sto je SDA preuzela monopol nad istom? Ko je dozvolio da se kriminalci docepaju visokih cinova?
Sve u svemu, mislim da se SDA prihvatila posla kojeg nije bila kadra.
Dejtonski sporazum je morao biti potpisan i neka je. Prestao je rat. Ali zasto se doslo u polozaj da se takvo sta mora potpisati?

"koalicioni partner...jbt ne pravi se blentav..vlast se moze formirati ISKLJUCIVO KOALIRANJEM ..nije problem sto ce bosnjaci morati koalirati sa hdz ili sdsom vec sto srbi i hrvati ne daju drugu opciju ..vec ih preko 10 godina predstavljaju okorjeli fasisti...svoju kritiku uputi dakle njima ali i sdpu u zvorniku il podrinju gdje su pravili iste kompromisne koalicije.. "

-Da, koaliranjem. Pa zasto se ne koaliraju sa probosanskim strankama u FBiH i manje extremnim u RS-u? Zasto se SDA ne koalira sa SDP? Znaci li to da ti opravdavas tu SDS-HDZ-SDA koaliciju.? Mislis li da je u redu da zbog zadrzavnja fotelja pravi koalicija sa onima koji rade o glavi BiH. Koaliranjem sa takvima dajes kredibilitet i njima i njihovoj borbi za cijepanje BiH. Da si u vrhu SDA, s kim bi ti usao u koaliciju?

"a prica kako su jedni drugima garant opstanka prodaji nekome ko je u dijaspori 30 godina a ne sarajlijama "

-Ne prodajem ja nista nikome. To je tako i samo se svakodnevno prica svima Bosancima. Pazi sta ti kazem. Za par dana ce poceti uzajamno prepadanje naroda. Vec je pocelo. U Stocu.
Cime bi SDS i HDZ prepadali svoje glasace da u SA pobjedi nenacionalisticka probosanska struja? Sa Hrvatom ili Srbinom na celu kome BiH znaci nista manje nego meni ili tebi. Koji nije nista manje Bosanac nego tvoja ili moja nena.
Sto vise HDZ i SDS prepadaju Bosnjake to SDA vise glasova dobija. I obratno.

"srbima je garant "nacionalne svijesti" da zakuju ikonu & sliku karadzica jednu pored druge...u tom mentalnom sklopu je problem "

-Reci to Zeljki Kopanji i njemu slicnima. Ali taj Zeljko i takvi kao on nikad nece glasati ili uci u koaliciju sa SDA. Ali ce uci u koaliciju sa nenacionalistickim stranka. A ako ikad dodje do toga da danasnja opozicija formira vladu u FBiH, vjeruj mi, tad ce joj se na nivou drzave prikljuciti pozitivne snage iz RS. Pozitivne za BiH. A tad i SDS i HDZ puse na nivou drzave. I tad ce na povrsinu izaci sve ono zbog cega ne da se nikad nece vratiti u politicki zivot nego ce se i zatvori napuniti.

"bosnjaci su vec imali eksperiment sa sdpom i "glasajmo za promjene"..katastrofalan "

-Koliko godina je SDA na vlasti i sta se za to vrijeme uradilo? Koliko je SDP bila na vlasti i sta se uradilo?
Ne mora SDP pobjediti. Ne. Neka se prave koalicije od nenacionalistickih probosanskih stranaka. SDA-u tu nije mjesto. Dok se ne prihvati onoga cime bi se mogla nositi. Brigom za kulturno i nacionalno nasljedje u Bosnjaka.
Engram

Post by Engram »

dijelom si u pravu jbt

ali ja jednostavno ne vidim bolju opciju

do daljnjeg te mogu u nacelu podrzati ali to nece ciniti nista boljega bosni...
Realista

Post by Realista »

Da li je u interesu SDA rukovodstva da se Bosnjaci vrate u RS, pitam ja vas. a povratak izbjeglica je kljucan za opstanak Bosne?
Slicno kao i HDZ, oni hoce da izbjeglice u zemlji glasaju gdje su trenutno smjesteni, a NE u izvornim mjestima. TO je zato sto je u interesu, recimo SDA, da dobije vecinu u recimo Vogosci, Bugojnu, Maglaju i sta ja znam, nego da ima recimo 10% u Prijedoru, Trebinju i tako to.
Ne kazem da se lako vratiti, ali saberite dva i dva i vidjet cete da je interes svake nacionnalne stranke da koncentrira svoj narod na teritoriju koji smatra svojim.
Samo gradjanske stranke imaju interes za povratak izbjeglica.
Eto, toliko.
Da me ne bi optuzivali da sve izjednacavam, zna se da je za alo najodgovorniji SDS, onda ispod HDZ (izjednacavat se ne mogu), i onda ispod SDA. Svi jesu krivi, i cim prije odu s vlasti, tim bolje.
mrmot

Post by mrmot »

A oprosti zašto ti misliš da baš sve izbjeglice zaista žele da se vrate. Zanimljiva mi je ideja da neko crkava od želje da napusti Sarajevo, Berlin, London, Boston, etc. i vrati se u neku porušenu vukojebinu.
JBT

Post by JBT »

Jeko, zrno po zrno pogaca.... gradjanin po gradjanin drzava.
JBT

Post by JBT »

Mrmot, imas pravo kada se radi o jednom dijelu protjeranih. Danas je manje njih koji bi se vratili nego prije, recimo, 2, 5, 9 godina. Ali bi se ipak dobar dio njih, onih koji su imali preko 20 ili 25 godina kad je rat poceo a i njihova djeca ako su mladja od 20 godina, sad vratio ili za 2-3 godine ako bi se ovaj hebeni balans izmedju SDS-HDZ-SDA poremetio. A to je brojka koja nije za zanemariti. Jos nije kasno.
A i sa drasticnim promjenama nam ni EU ne bi bila daleka kao sto je sad. Tamo negdje iza sedam gora, iza sedam mora.
manijak1

Post by manijak1 »

Da sam iz Kalinovika a ono preko neke štele doš'o kopat kanale :D od Ilidže do Katedrale :D u Rajvosa.I tu ost'o :D Naš'o useljivu :D ne bih se vratio ni pod razno.U Kalinovik.
JBT

Post by JBT »

Logicno. Jer si iz Sarajeva. Dakle, ne mozes se postaviti u polozaj, recimo, covjeka sa kamena. Ti to nikad neces skontat (kao ni ja) ali taj covjek vise voli sjediti na svom kamenu nego na klupi u Parkusi.
mrmot

Post by mrmot »

To nije tačno, jer vidim npr. ko sjedi po klupama u Sa, ili Mostaru, ili Tuzli, etc. etc. Stvarno žele da se vrate veoma stari ljudi. ( A to ti je više potreba da umreš tamo gdje si se rodio.)

Druga stvar, za povratak nije dovoljno da se poremeti koalicija, i da voliš kamen, ja bi tražio da mi garantuju barem duuuugoročni kredit, sa maaaaalom kamatom, šta god htio da radim, i da me prvih 10 godina oslobode poreza i drugih dažbina, dok malo ne stanem na noge, i pridignem se sa kamena.
manijak1

Post by manijak1 »

Kad najbolje razmislim :D da mi neko ovo što kaže Mrmot - uz moj elaborat :D o proizvodnji hrane da kredit :D ja bih iz grada na selo pa šta bude. :D
I ovo bez kamate bez poreza ma hajde :D opet bih djecu dole :D spustio u čaršiju.
winetou

Post by winetou »

SDA se ne zalaze ni za kakvo cijepanje Bosne, a niti je plaho sposobna stati u odbranu bosnjackog naroda i bosanske cjelovitosti.
Na ovim opstinskim izborima nece pobjediti SDA i steta je sto ljudi nece da izlaze na izbore inace bi nase stranke mogle osvojiti vlast u velikom dijelu RS :( SDA nije kao SDS niti kao HDZ koji je odustao od RS iz zna se kojih razloga :D
Znaci porediti SDA sa separatistima je bogohulno.
mrmot

Post by mrmot »

Ali zašto samo mi i albanci u albaniji ne možemo da dobijemo te fine kredite. Što su svi bolji od nas. (More bit da je tome malo kriva i SDA, bar malkice.)
ADNAN_FERI

Post by ADNAN_FERI »

Samo da odgovorim,da Bosnjaci drze 33% teritorija BIH a ne 24 ili 25 kao sto neki pisu.
Ljudi malo vise se informirajte,a imate i google(ima mapa malo more)
Danguba

Post by Danguba »

ADNAN_FERI wrote:Samo da odgovorim,da Bosnjaci drze 33% teritorija BIH a ne 24 ili 25 kao sto neki pisu.
Ljudi malo vise se informirajte,a imate i google(ima mapa malo more)
o cemu ti Adnane,

Bosnjaci drze 100 % teritorije isto kao i Srbi isto kao i Hrvati isto kao i svi BH drzavljani,samo sto su pojedini dijelovi teritorije van potpune kontrole BH vlasti ,sto naravno ne moze potrajati vjecnost.
Fair Life

Post by Fair Life »

Ona je Danguba u ocima mnogih vec "pukla k'o seoska mlada". Veliki broj njih je i ne pamti kao jednu pametnu cijelinu. Njihova sjecanja su samo ovo sto sada imamo, pa ko vele da ocepimo sto veci komad somuna.

Sto se tice njihove politicke svijesti, ona je vise nego upitna ? Kao da je to napamet naucena lekcija u jednoj te istoj skoli.

Sve mi to izgleda na zaustavljanje vodopada u njegovom slapu - zamrzavanjem. Zimi ako oci dovoljno dugo gledaju priviknu se na taj zamrznuti pejzaz i u proljece se ne raduju njegovom ponovnom ozivljavanju, vec sa strahom i uznemirenoscu slusaju njegovu huku.
Danguba

Post by Danguba »

Ona je Danguba u ocima mnogih vec "pukla k'o seoska mlada". Veliki broj njih je i ne pamti kao jednu pametnu cijelinu. Njihova sjecanja su samo ovo sto sada imamo, pa ko vele da ocepimo sto veci komad somuna.
Fair Life,

izgleda da sam ja vec "pukao" kod mnogih zbog takvih stavova ali bih stvarno zelio da znam gdje ja to grijesim :?

Svako dobro moj Fair :wink:
Post Reply