Naser Oric, kriv ili ne?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

stranacc

Post by stranacc »

novel wrote:zemljo naruzi ti mene pravo :D

Nurifa Rizvanovića koji je imao najopremljeniju i najnaoružaniju vojsku u ARBiH?
ili pusti sve to nego da te samo pitam za rahmetli Nurifa, zasto?
Lupash i ti u prazno yarane
Nurif i najopremljenija `vojska` u ABIH
Prva stvar malo je medju njima bilo istinskih `boraca`..znam ih puno
Njihovo naoruzanje je bilo ..jedan vojnik jedan kalasnjikov ....poneko je imao tromblon , neko bombu ...jah haman su imali dva -tri RPG i poneku zolju....ako je to NAJ . ....ONDA SMO DOBRO I PROSLI

A STA JE BILO SA NURIFOM... e u sucesku i pitaj Zulfe ..on je imao nerasciscene racune s njim od prije rata ..on bi ti mogo lipo objasniti
novel

Post by novel »

Moj "stranac", o tome ti ja i govorim.....ti pregazio taj put, nas heroj nije mogao ili "nije mu se ginulo"?? Ja samo kazem ako nije mogao helikopterom mogao je pjeske, koordinate vec naveo.

Za rahmetli Nurifove vojnike, kakve su uniforme imali, koja boja? Sta ti znas o ptici zvanoj seva?

Zulfu reba pitati za Kravicu, Nasera za pogibiju rah. Nurifa.

Na kraju da ponovim Hag, vrijeme.....
mr__bosnjak

#55 Re: Naser Oric, kriv ili ne?

Post by mr__bosnjak »

Stelt u Budjanovcima wrote:
Kriv!
Imas li dokaza za to?
stranacc

Post by stranacc »

novel wrote:Moj "stranac", o tome ti ja i govorim.....ti pregazio taj put, nas heroj nije mogao ili "nije mu se ginulo"?? Ja samo kazem ako nije mogao helikopterom mogao je pjeske, koordinate vec naveo.

Za rahmetli Nurifove vojnike, kakve su uniforme imali, koja boja? Sta ti znas o ptici zvanoj seva?

Zulfu reba pitati za Kravicu, Nasera za pogibiju rah. Nurifa.

Na kraju da ponovim Hag, vrijeme.....
Momak
NASER JE SILA ...nije ubica bio... neke stvari je mogao sprijeciti..ali rat je hebi ga
Taj put ja sam presao iduci prema tuzli..naser je trebao ici u drugom smjeru...a ja rekoh vec nije mu se vise ginulo
O nurifovoj ``vojsci`` ..rekoh ti vec malo je tu VOJSKE bilo ..imali su maskirne uniforme :oops:
Ja bih ipak pitao zulfu za nurifa ..a naser ce reci svoje o kravici...
Znash li ti uopste za sta naseru sude?? Za spaljene kuce i `nekoliko civila` ... bullshit

p.s. Care KORIDOR NIJE POSTOJAO...
TO STO TI ZOVES KORIDOR JE KAO KAD BI TI ISHAO IZ SARAJEVA ZA OLOVO PREKO PALA .. ako se to moze zvati koridor ..ok onda bio je ...

to je bio put smrti
iz moje grupe je 1/4 nastradala..pogibija i logor...i mnogooo ranjenih koji su presli ..ja eto bijah sretan
semso poplava

Post by semso poplava »

Zna li se kad' je presuda Naseru??
novel

Post by novel »

imali su maskirne uniforme
....crne boje :oops:
stranacc

Post by stranacc »

novel wrote:
imali su maskirne uniforme
....crne boje :oops:
neko te je slagao
uniforme su bile maskirne (mozda je poneko imao crno prsluce )...pored mene je prosao sve i jedan
dakle ne lupaj
usput nurifova glavna preokupacija je bila da pije i postane KOMANDANT PODRINJSKE DIVIZIJE ..a onda ga je u svoje sake uzeo zulvo s obrvama i to je to :x
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

Okej mozete li nama neobaivijestenima objasniti ko je Nurif, Zulfo, Nurifova Vojska, koridor, kakve veze uniforme imaju...?
Ako nekome nije mrsko?
elviss83

Post by elviss83 »

Smijesno je citati neke od ovih komentara iz ove perspektive. Neki od vas su Srebrenicu vidjeli samo na televiziji, a razmecu se sa pojmovima koridor, Kravica, Nurif, Zulfo .... Nek se stidi onaj ko o Srebrenici pametuje a tamo bio nije!!!!

mr__bosnjak:
U Srebrenici u ratu je postojalo nekoliko "vojski" (ovaj termin se koristio u ratu, Srebrenicani ga koriste i danas) Pa si tako imao Naserovu vojsku, Zulfinu vojsku, Aketovu vojsku, Sosonovu vojsku, Mehinu Vojsku ......
Dakle Zulfo je u Srebrenici bio isto sto i Naser Oric. Imao je svoje ljude, odredjenu liniju koju je drzao...
Nurif Rizvanovic je jedan od oficira ARBiH koji je u ratu sa ljudima iz Podrinja krenuo put Srebrenice iz Tuzle. Ljudi su dosli ali ne i Nurif Rizvanovic.... Ti isti ljudi su u Srebrenicu po prvi put donijeli prave uniforme, amleme sa ljiljanima ....

Dragi moji Bosanci i Hercegovci, ukoliko nekoga niste poznavali i njegovo djelovanje niste osjetili na svojoj kozi NEMOJTE MU NI SUDITI ...

Zaista stid me je zbog nekih ovdje, i evo nakon dvije godine sam se logovao na ovaj forum ....isprovociran napisanim..
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

elviss83 wrote:Smijesno je citati neke od ovih komentara iz ove perspektive. Neki od vas su Srebrenicu vidjeli samo na televiziji, a razmecu se sa pojmovima koridor, Kravica, Nurif, Zulfo .... Nek se stidi onaj ko o Srebrenici pametuje a tamo bio nije!!!!

mr__bosnjak:
U Srebrenici u ratu je postojalo nekoliko "vojski" (ovaj termin se koristio u ratu, Srebrenicani ga koriste i danas) Pa si tako imao Naserovu vojsku, Zulfinu vojsku, Aketovu vojsku, Sosonovu vojsku, Mehinu Vojsku ......
Dakle Zulfo je u Srebrenici bio isto sto i Naser Oric. Imao je svoje ljude, odredjenu liniju koju je drzao...
Nurif Rizvanovic je jedan od oficira ARBiH koji je u ratu sa ljudima iz Podrinja krenuo put Srebrenice iz Tuzle. Ljudi su dosli ali ne i Nurif Rizvanovic.... Ti isti ljudi su u Srebrenicu po prvi put donijeli prave uniforme, amleme sa ljiljanima ....

Dragi moji Bosanci i Hercegovci, ukoliko nekoga niste poznavali i njegovo djelovanje niste osjetili na svojoj kozi NEMOJTE MU NI SUDITI ...

Zaista stid me je zbog nekih ovdje, i evo nakon dvije godine sam se logovao na ovaj forum ....isprovociran napisanim..
Hvala! Zato sam i pitao da ne lupan bezveze. Nego znaci taj je Rizvanovic ostao u Tuzli? I da li su sve te "vojske" pripadale ARBiH ili vise bile paravojne formacije? I opet za novela i onog drugog kakve vam veze imaju crne uniforme i ostalo? :?
Hvala opet... :)
novel

Post by novel »

Fino se zakuhalo....Samo bih da dodam da rah. Nurif nije nikada stigao u Srebrenicu jer je dobio metak u celo od strane nasih....poslije se "istrazivalo"....mislim da do dan danas niko nije odgovarao.....
Nurifa Rizvanovića koji je imao najopremljeniju i najnaoružaniju vojsku u ARBiH?
Lupash i ti u prazno yarane
Nurif i najopremljenija `vojska` u ABIH
Nisam znao da su donijeli nikakve uniforne......ja koliko znam poslije likvidacije rah. Nurifa "njegova" vojska se "razisla"...komandant 206 je "ubacio" Nurifa......"Prvi pokusaj" je bio 23.07.1992 kada su ubacene dvije cete iz sastava Nurifive 16 IB brigade....imali su zadatak da ovladaju Crnim Vrhom...ostatak brigade je imao zadatak (zajedno sa 206) da se spoje sa jedinicama na pravcu Cetino brdo-Perunika-Crni vrh, cime bi se uspostavila stalna veza sa Srebrenicom....nije uspjelo doslo je do povlacenja....u noci 27/28.07 prebaceno je svo ljudstvo iz 16.IB na slobodnu teritoriju Podrinja....koji su kasnije presli u Konjevic Polje i Srebrenicu (nisam znao da su nosili uniforme za "Naserovu vojsku, Zulfinu vojsku, Aketovu vojsku, Sosonovu vojsku, Mehinu Vojsku")

Po meni (general poslije bitke :D ) najveci krivac za ovo podrucje je komandant 2. korpusa Z. Knez.....odma na pocetku 1992. sve karte bacio na Posavinu....samo se ginulo...ravnica....slabo se osvajala teritorija...U operaciji VIHOR1 i VIHOR2 u februaru 93. zdruzenim snagama DK IBK i SRK uz pomoc paravojnih snaga i vojske jugoslavije srbi su zauzeli Cersku...poslije svi znamo sta je dalje bilo :(
kakve vam veze imaju crne uniforme i ostalo?
Svasta se pricalo i prica "crveni 007' kos, udba......."seve" i crne uniforme....razmijena teritorije...sverc duhana.....milioni maraka....interes.....puni magacini hrane..BOG zna :-) ......samo poslije likvidacije Nurifa niko nije nista "ozbiljno" ni pokusavao...nekako se na tome svi pokusaji i zaustavili...Ne znam rebat ce jos vremena...
i evo nakon dvije godine sam se logovao na ovaj forum ....isprovociran napisanim..
Welcom back......"ispravi greske"....
Nek se stidi onaj ko o Srebrenici pametuje a tamo bio nije!!!!
posteno....
Miki1

Post by Miki1 »

Daj ba nelupajte jeli kriv za nesto ili nije, zar nevidite da sa ovim njegovim sudzenjen samo hoce da pokazu da je u Bosni bio gradzanski rat i da nije bilo agresija na Bosnu sa srbske strane..
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

semso poplava wrote:Zna li se kad' je presuda Naseru??
http://www.visoko.co.ba/index.php?subac ... m=&ucat=10&
novel

Post by novel »

Bosnian Muslim faces Hague ruling

Naser Oric is accused of murder and mistreatment of Serbs
The international war crimes tribunal in The Hague will shortly deliver its verdict on a former Bosnian Muslim commander accused of atrocities.
Naser Oric is the highest-ranking Bosnian Muslim officer to be tried in connection with wartime Srebrenica.

The charges relate to the alleged murder and cruel treatment of Serbs by military police under his command.

The incidents took place in 1992-93, before the 1995 Serb massacre of nearly 8,000 Muslims from Srebrenica.

Mr Oric is one of just a few Muslims on trial for atrocities committed against Serbs.

Correspondents say many Bosnian Muslims regard Mr Oric as a hero and they think the trial is politically motivated - to counter complaints by Serbs that the tribunal is biased against them.

The former Bosnian Muslim enclave of Srebrenica, then a UN-declared safe haven, was overrun by Bosnian Serb forces in 1995.

The prosecution has demanded an 18-year prison sentence for Naser Oric.

For Bosnian Serbs, Naser Oric is the man who terrorised Serb villages around Srebrenica.

Prosecutors claim Mr Oric, an ex-bodyguard to the former Yugoslav President Slobodan Milosevic, was a warlord who plundered a starving Serb community that was pleading for help.

http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/5132684.stm
sanda29

#67 naser oric

Post by sanda29 »

ima li neko info kakva je presuda?
T8

#68 Re: naser oric

Post by T8 »

sanda29 wrote:ima li neko info kakva je presuda?
Presuda je izrecena. Tereti se što nije sprijecio okrutno postupanje i ubistva zatvorenika u zatvoru u Srebrenici.
Po ostalim tackama optuznice je oslobodjen odgovornost.

Osudjen je na dvije godine.

Kako je u zatvoru vec proveo tri godine Naser Oric je od danas slobodan covjek

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Sudije Međunarodnog suda danas su proglasile Nasera Orića, bivšeg komandanta snaga bosanskih Muslimana u Srebrenici i njenoj okolini krivim zato što nije preduzeo korake da spriječi ubistva i okrutno postupanje prema više srpskih zatvorenika u bivšoj 'zaštićenoj zoni' UN-a. Sudije su Orića osudile na dvije godine zatvora.

Prilikom odmjeravanja kazne, Pretresno vijeće je posebno razmotrilo opšte okolnosti koje su prevladavale u Srebrenici, kao i one koje su se posebno odnosile na optuženog i na počinjene zločine. Sudije su prilike u Srebrenici u vrijeme zločina u 1992. i 1993. opisale kao užaslne. Konstatovale su da su vojno nadmoćne srpske snage opkolile grad, da se priljev izbjeglica u grad nije mogao kontrolisati, da je vladala krajnja nestašica hrane, i nije bilo reda i zakona. Sudije su takođe konstatovale da je Orić, koji je tada imao 25 godina, u tim okolnostima izabran za komandanta loše obučenih dobrovoljačkih snaga koje nisu imale stvarne veze s vladinim snagama u Sarajevu. Sudije su ocijenile da su neke druge vođe bosanskih Muslimana prezirale njegov autoritet, a njegova situacija se pogoršavala kako su snage bosanskih Srba pojačavale intenzitet opsade.

Sudije su ustanovile da pred Međunarodnim sudom nema nijednog drugog predmeta u kojem je optuženi proglašen krivim zato što nije spriječio ubistva i okrutno postupanje prema zatvorenicima na tako ograničen način i u takvim groznim osobnim i opštim uslovima kao u ovom predmetu. Stoga, izrečena kazna odražava ovu specifično ograničenu krivičnu odgovornost.

Pretresno vijeće II Međunarodnog suda proglasilo je Orića krivim jer je imao razloga da zna za djela ubistva i okrutna postupanja počinjena u Policijskoj stanici Srebrenica i u zgradi iza Opštine Srebrenica, gdje su srpski zatvorenici držani od 27. decembra 1992. do 20. marta 1993., a nije preduzeo nužne i razumne mjere da spriječi počinjenje zločina. Pretresno vijeće je optuženog oslobodilo krivice za više drugih navedenih zločina.

Pretresno vijeće u sastavu: sudija Carmel Agius (predsjedavajući), sudija Hans Henrik Brydensholt i sudija Albin Eser saslušali su 80 svjedoka. U dokazni materijal podneseno je ukupno 1.639 dokaznih predmeta.

Optuženi ima pravo da mu se u kaznu uračuna vrijeme provedeno u pritvoru od 10. aprila 2003. i sudije su stoga naložile da bude pušten na slobodu čim budu obavljene potrebne praktične pripreme.

Sažetak presude kojeg je pročitao sudija Agius možete naći na sljedećoj adresi:
http://www.un.org/icty/pressreal/2006/p ... ummary.htm
Last edited by T8 on 30/06/2006 20:30, edited 1 time in total.
Grom iz vedra neba

Post by Grom iz vedra neba »

Ova je presuda pokazala jos jednom da je propaganda koja je dolazila iz Beograda o 3.500 "pobijenih Srba od strane Nasera Orica" bila samo obicna laz. Dobra je stvar sto je navedeno da su Srbi okruzili Srebrenicu i da su napravili nenormalne uslove u gradu.

U svakom slucaju Naser je za mene heroj! Nasere svaka cast. Armija BiH je osvjetlala obraz, jer niko do sada nije osudjen za ratni zlocin da je naredio, planirao ili izvrsio, sto je za pisanje buduce historije na ovim prostorima izuzetno znacajno.
Grom iz vedra neba

Post by Grom iz vedra neba »

http://www.rtvfbih.ba/loc/news.wbsp?WBF_ID=5682

30.06.2006 - Haag: Ratni komandant Armije BiH u Srebrenici Naser Orić na slobodi
Den Haag • Srna

Pretresno vijeće Haškog tribunala osudilo je danas ratnog komandanta Armije R BiH u Srebrenice Nasera Orića na kaznu od dvije godine zatvora, ali pošto mu je u kaznu uračunato vrijeme provedeno u pritvoru, koje je duže od tri godine, odmah će biti oslobođen iz pritvorske jedinice u Ševeningenu. Tužilaštvo Tribunala tražilo je kaznu od 18 godina zatvora, dok je odbrana smatrala da bi svaka kazna bila neprimjerena. Orić je bio optužen za zločine nad srpskim civilima iz sela u okolini Srebrenice 1992. i 1993. godine. Tužioci su zatražili od sudskog vijeća da Oriću izrekne kaznu od 18 godina zatvora, dok je odbrana predložila da optuženi bude oslobođen.
fukara_tz

Post by fukara_tz »

:) :)
semso poplava

#72 Re: naser oric

Post by semso poplava »

T8 wrote:

sto ispada da je covjek odrobijao godinu viska

mamicu im hostaplersku (a kome---ma svima koji su mu spremili poparu kao i ovim nasim jazavcima koji su ga brze-bolje isporucili a i gospodi iz Seveningena koji mlate masne honorare na nasem jadu i cemeru) :x :x :x
Drvosjeca iz Dejcica

#73 Re: naser oric

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

semso poplava wrote:
T8 wrote:
sto ispada da je covjek odrobijao godinu viska

mamicu im hostaplersku (a kome---ma svima koji su mu spremili poparu kao i ovim nasim jazavcima koji su ga brze-bolje isporucili a i gospodi iz Seveningena koji mlate masne honorare na nasem jadu i cemeru) :x :x :x
Sta je trebao da se krije, da nosimo majice sa likom Nasera Orica i da ga krijemo po tekijama i dzamijama... :angry: Covjek je ovako osvjetlao obraz sebi a boga mi i svom narodu.
edikamedika

Post by edikamedika »

Jadan narod ciji obraz moze uprljati ili osvjetlati Naser Oric.
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

Post Reply