OTCJEPLJENJE RS - jedan drugaciji pristup

Batonus

Post by Batonus »

bosna forever wrote:Otcjepljenje RS = Novi Rat u BiH.

Mislim da je to svima jasno i da niko ozbiljan i zdravog razuma ne razmislja o takvoj soluciji.
U slucaju novog oruzanog sukoba u BiH, situacija bi bila drugacija od one '92 godine. Na jednoj strani hendikepirana vojska sa zastarjelom opremom i bez neophodne logisticke podrske iz druge drzave.
Druga strana motivisana osvetom i za razliku od '92 godine tehnicki opremljenija i spremnija. Treca strana bi vjerovatno bila "neutralna".
Kriticne tacke:
- Brcko, Sjevero-zapadna Bos. Krajna (Prijedor, Bos. Novi), Mrkonjic Grad, Doboj
- Gorazde, Gradacac, Lukavac
Tek sam sada primjetio ovu poruku...

Ako realno sagledamo stvari, novi rat bi bio osvajacki, a ne odbrambeno-oslobodilacki...

Tamo gdje su Srbi vecina VSRS ce samo pokriti sve, Bošnjaci ce ponovo biti "prozvani" kao 1992., a postojala bi upitnost razloga za borbu kod bosnjackog oruzanog odreda OSBIH....

U 1995. cilj osvajanja Banja Luke npr. je bio konacno unistenje centralne vlasti tzv. "RS",te samim tim laksa deblokada okupiranog Sarajeva, Gorazda itd.
belaj22

Post by belaj22 »

pogledaj temu da se nikad ne zaboravi pa ces skontati sto nemoze nikada to biti sto ti mislis da je moguce.. ipak tvorevina RS koja je pocivala na protjerivanju drugih naroda i ubijanju nevinih nemoze tek tako proci nekaznjeno :roll: ja bi vam dao da se ocjepite ali da platite sve i to kesom sto ste usrali do sada radi te RS.. pa bi onda iducih 1000 godina placali dugove..
za pobijene civile i djecu i zene..
kako te samo nije stid.. i strah sutra za tvoju djecu da im bog ne vrati na neki drugi nacin.. a polako Bog sve vidi Bog sve zna.. pa tako ce i vratiti svakom svacije grijehe.. pa tako ce i vasa djeca umirati od predoziranja i u auto nesrecama.. na tim cestama koje ste krvlju nevinih gradili..
belaj22

Post by belaj22 »

branimir_s wrote:Država Bosna i Hercegovina je starija i od Srba i od Hrvata i od Bošnjaka. Prema tome niko nema prava niti da je cijepa niti da je prisvaja nekom drugom. To je ozvaničeno na zasjedanjima ZAVNOBIH-a i AVNOJ-a.
Kome se to ne svidja - SIKTER - kupi krpe, traktor, kalašnjikov i u tri lijepe p.m.
slazem se sa tobom branimire :) SIKTER VISE PAPCI JEDNI SA SVIH STRANA
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

Batonus wrote:Po tom osnovu Sandzak i Hercegovina imaju pravo na neovisnost...

Dalmacija, Dubrovacka republika, Istra, Slavonija, Koruska, Stajerska, Vojvodina...

Zbog historijskih cinjenica?
Sandzak i Kosovo imaju bosnjacko odnosno albansku vecinu i historijsku tradiciju izvan Srbije(tek 1912 usli u njen sastav). Dokle je Hercegovine kao regija(prije Hum) ona je dio Bosne, njeno ime u drzavnom se naslo tek 1878. godine ali i tada kao dio BiH. Plus sto nema nikakvu tradiciju autonomije kao Sandzak i Kosovo.
novel

Post by novel »

Bosna je imala svoj referendum

Crnogorski referendum i tek obnovljena nezavisnost Crne Gore poslužili su izgovor premijeru Republike Srpske, Miloradu Dodiku, da predloži raspisivanje referenduma o osamostaljenju Republike Srpske. Ti posljednji velikosrpski trzaji doveli su do prave eksplozije političkih strasti u Bosni i Hercegovini.
NOVA PRAKSA: „Crnogorski referendum je pokazao način na koji bi trebalo da se promoviše politika dugoročnog demokratskog procesa razdvajanja, što bi svakako moglo da bude poučno u BiH. Mislim da svaki narod u BiH ima pravo da demokratski odluči o svojoj sudbini“, izjavio je Dodik za sarajevsko Oslobođenje. Proročanski predviđajući da „dolazi era referenduma“ Dodik podučava i da sa tom „novom praksom treba nastaviti u čitavom regionu“. Da bi pokazao svoj demokratski kapacitet, Dodik je predložio i red poteza: prvo održati referendum o samostalnosti Kosova, pa tek onda referendum u Republici Srpskoj.
Podržavajući stavove svog premijera, Savez logoraša RS-a i članice nevladinih udruženja Spona predložili su da međunarodna zajednica postavi uslov od 80 posto glasača u Republici Srpskoj, koji bi glasali za otcjepljenje. Takav zahtjev ne čudi: nakon etničkog čišćenja sprovedenog u RS-u, tamo sada živi samo deset posto Bošnjaka.
OČEKIVAN ODGOVOR: Socijaldemokrati Miloradu Dodiku, prvi je odgovorio socijaldemokrata Nijaz Duraković: „Poređenje referenduma u Crnoj Gori s mogućnošću referenduma u RS ne stoji ni s pravnog, ni historijskog, ni političkog, ni nacionalnog aspekta. Dodik bi morao znati da je RS genocidna tvorevina i ratni plijen, pa kao takva ne može imati nikakvu budućnost“.
Član predsjedništva Stranke za BiH, Beriz Belkić, naglašava kako Dodikovi „izleti“ nijesu dio predizborne kampanje, već opasni dugoročni programi i ciljevi: „Jako me čudi, da deset godina nakon rata, počev od ideje velike Srbije pa nadalje, ljudi nijesu izvukli pouku da se okrenu vlastitim državama i okane se zaluđivanja ljudi“.
Upozoravajući na suludost Dodikovih ideja, Sead Avdić, predsjednik BH demokrata, ističe kako njegova stranka „nikada nije imala iluziju da je on istinski socijaldemokrata, već čovjek političkog separatizma i disolucije“.
Oglasio se sličnim stavom i Klub poslanika SDA u Narodnoj skupštini RS. .
I brojne nevladine organizacije iz Federacije BiH ocijenile su Dodikov zahtjev za referendumom kao nastavka etničkog čišćenja i svojevrsni cinizam prema žrtvama u BiH.
OTKUD DUVA: Kada su strasti poprimile zabrinjavajuće razmjere, u Dodikovu referendumsku ujdurmu, umiješao se i svemoćni međunarodni faktor u BiH.
„Međunarodna zajednica neće dozvoliti ugrožavanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH. Republika Srpska, kao jedan od entiteta u okviru države, nema jurisdikciju koja bi joj omogućila da organizuje referendum o otcjepljenju. Tako nešto bi predstavljalo kršenje Ustava BiH i Dejtonskog mirovnog sporazuma“, upozoreno je iz Ureda Visokog predstavnika za BiH.
Pretpostavljajući otkud vjetar duva, visoki predstavnik Kristijan Švarc Šiling uputio se u Beograd. Tokom razgovora sa srpskim predsjednikom Borisom Tadićem, i premijerom Vojislavom Koštunicom, konstatovano je da „Dejtonski sporazum garantuje stabilnost Bosne i Hercegovine“, potencirajući raniji stav zvaničnog Beograda da se zalaže za njegovo „očuvanje i poštovanje“.
Oglasili su se i komesar za proširenje EU, Oli Ren, i Erhard Busek, specijalni koordinator Pakta stabilnosti za jugoistočnu Evropu.
„Referendum u RS nije dobra, ni dobrodošla ideja. Ona nije prihvaćena od međunarodne zajednice koja smatra da se konstituivnost i granice BiH moraju poštovati“, kazali su Ren i Busek. Uputili su i jednu pouku, koja je vjerovatno adresirana na ime premijera Dodika: „Onima koji i dalje pričaju o referendumu treba poručiti da prouče statistike i bruto društveni dohodak po glavi stanovnika u RS, te da se nakon toga pozabave boljim životom ljudi koji žive u tom entitetu“.
REVIDIRANJE: Vidjevši da je đavo odnio šalu, i da visoki predstavnik može sankcionisati Dodikovo podrivačko djelovanje protiv BiH, narednog dana je, Rajko Vasić, sekretar njegovog Saveza nezavisnih socijaldemokrata, pojasnio stvari:
„Priča o referendumu u RS je završena, a stavovi predsjednika stranke i premijera Milorada Dodika o ovoj temi predstavljale su teorijske, demokratske mogućnosti za rješavanje problema u ovom dijelu Evrope i nijesu predstavljale nikakve konkretne planove“.
U međuvremenu je šakom o sto lupio i prvi zamjenik visokog predstavnika, Lorens Batler. On je oštro upozorio premijera Milorada Dodika da će, ukoliko nastavi da zagovara održavanje referenduma u RS, visoki predstavnik posegnuti za svojim Bonskim ovlastima. Shvatajući da tako može biti stavljena tačka na njegovu političku karijeru, Dodik je pokajnički izjavio da se odriče svog avanturističkog poduhvata. Batler je, potom, kazao kako ga je „Dodik uvjerio da kada god je pominjao referendumu nije govorio o BiH, odnosno RS“.
Nezavisna Crna Gora je završni udrac veikosrpskoj ideji. kao što se i očelivalo blef o mogućnosti kompenzacije „Republika Srpska za izgubljenu Crnu Goru“ - nije prošao. Srbija se vraća svojoj kući: a o državi preko Drine može samo da sanja.
Zločin se ne isplati. http://www.monitor.cg.yu/
Goran_35

Post by Goran_35 »

Ja se samo pitam zasto entiteti uopste postoje ovoliko godina poslije rata?
Krajnje je vrijeme da medjunarodna zajednica poradi na tome da se izbrisu tragovi rata,genocida i fasizma u srcu Europe,te da se stvori normalna gradjanska drzava,bez etnickih podjela...

RS je produkt Miloseviceve politike,odnosno agresije na BiH.Da je to tako govori nam podatak da je na referendumu za samostalnost BiH glasalo preko 64% gradjana i izbio je rat,zatim etnicko ciscenje i podjela zemlje,a u Crnoj Gori je glasalo svega 55,4 % i nema rata niti bilo kakvog pokusaja stvaranja "srpskog entiteta" u Crnoj Gori! Zasto? Zato sto "neki" nemaju moc kakvu su imali 1992 godine...

Ako RS ostane,pa jos stekne pravo na nekakav referendum,onda citava medjunarodna zajednica moze priznati poraz,odnosno pobjedu Miloseviceve politike u BiH!
Shoba

Post by Shoba »

Svi problemi pocinju od naslova Republika Srpska. Kao prvo RS nije republika ni po cemu, vec se to nastoji nasilno ugurati u tkivo Bosne. Oni su samo pokrajina, sto je i federacija. Znaci, Bosna po dejtonu ima dvije pokrajine a i od prije Hercegovinu kao region (koju su u ime Bosne ubacili Austrijanci za vrijeme Beckog kongresa da bi preciznije odredili sta zele da osvoje)
nesvrstan

Post by nesvrstan »

Kada sam pokrenuo ovu diskusiju imao sam na umu jedan DRUGACIJI PRISTUP. Tako sam naslovio i mislim da sam dao dovoljno objasnjenje na sta mislim.
Dakle, smatram da ne trebamo trositi vise rijeci na to sto je Republika Srpska i sta je starije RS ili BiH!
To su prevaziđene diskusije i samo se vrtimo u krug. RS je, za razliku od BiH, naravno VJESTACKA tvorevina i tu treba staviti tacku.

A kad se kaze "vjestacka" misli se prvenstveno na okolnosti pod kojima je nastala i njen OBLIK.
Upravo ta dva faktora cine nejno otcjepljenje TEHNICKI NEIZVODIVIM.

Cak sam hipoteticki pretpostavio da bi odvajanje Hercegovine od Bosne bilo logicnije jer izmedju ta dva podrucja postoji neka PRIRODNA GRANICA.

E sad, ovi srpski nacional-separatisti su se dojebali tog nekakvog PRAVA NARODA na otcjepljenje.

To pije vode kada je NAROD i TERITORIJ kompatibilan, a sve skupa opet prirodno.
To u slucaju Republike Srpske, ne da nije, nego je po onome sto danas jesu RS i FBiH zapravo ismijavanje sa historijskim bosanskohercegovackim cinjenicama.
Otkud Drvar sad nije nimalo Srpski a Doboj jeste potpuno ?!

I tako dalje i tako dalje.

Ali ja sam zelio dokazati da, sve da to TEHNICKI jeste moguce, a ponavljam niko mi nije dokazao da jeste, zelim da pitam Srbe gdje je tu njihov interes?
Uvjeravam sve vas da se radi o Dodikovom politickom marketingu i zajebanciji, u cemu je non veoma spretan i nije nimalo glup. On moze biti to sto jeste samo u ovakvoj drzavi.

U svakom slucaju, svi na ovom forumu su ocigledno na jednoj strani ali nije nebitno kakvi su nam argumenti. Meni je argument tipa - Visoki predstavnik je rekao da to ne moze - Amerika to nece dopustiti - Po ustavu tako ne moze itd. to sve su djetinjasti argumenti.
Jedini pravi argument jeste da to TEHNICKI nije izvodivo.
kad kazem TEHNICKI ne mislim samo na tehnickki problem u teritorijalnm smislu, vec i na nesto sto se zove - TEHNICKI NOKAUT!
Shoba

Post by Shoba »

Dokle god ih budemo zvali REPUBLIKA oni ce to i biti...... :roll:
Jastreb35

Post by Jastreb35 »

Ponovo, podjela BiH nije moguca jer ce se Bosnjaci vojno suprotstaviti tom procesu. Diskutovati o tom ima li "Srpska" predispozicije za otcjepljenje ili nema je opravdano onog trenutka kada Bosnjaci dignu ruke od Brckog, Kozarca, Srebrenice itd. Do tada, tjerate vazduh kroz sito. Samo postojanje "Srpske" je prihvaceno pod uslovom da ista ostane u okviru BiH, a posto medjunarodnoj zajednici nije u interesu dodatna radikalizacija Bosnjaka, podjela izgleda nemoguca.

Bosnjacima podjela nije u interesu jer bi bili taoci dobre volje Zagreba odnosno Beograda i njihovih satelita na tlu BiH. Bosnjacki narod bi tako bio doveden u stanje stagnacije, a zatim izumiranja. Aktuelni problemi u pronalazenju funkcionalnog uredjenja drustva su sicusni u poredjenju sa problemima u kojima bi se nasao rezervat stijesnjen izmedju Doboja i Mostara, problemima kako ekonomske tako i politicke naravi. Opstanak Bosnjaka zavisi od opstanka BiH, jer bi bez drzave BiH, postali Amerikanci, Svedjani i ponovo Srbi ili Hrvati. Otud i besmislenost bilo kakvog diskutovanja o podjeli iste.

http://jastreb.blogger.ba/
Batonus

Post by Batonus »

mr__bosnjak wrote:

Dalmacija, Dubrovacka republika, Istra, Slavonija, Koruska, Stajerska, Vojvodina...

Sandzak i Kosovo imaju bosnjacko odnosno albansku vecinu i historijsku tradiciju izvan Srbije(tek 1912 usli u njen sastav). Dokle je Hercegovine kao regija(prije Hum) ona je dio Bosne, njeno ime u drzavnom se naslo tek 1878. godine ali i tada kao dio BiH. Plus sto nema nikakvu tradiciju autonomije kao Sandzak i Kosovo.
A ovi ostlai, sve sam ih ubrojao. Po historijskom osnovu do kojeg ti drzis,kada je u pitanju Kosovo, ono moze imati neovisnost... Onda svi ostali nabroijani mogu dobiti neovisnost...

Hercegovina je imala autonomiju,malo se vrati unazad, znas da se Hercegovina odvojila od Bosanskog ejaleta...

A sto se tice Sandzaka...Kada je on imao autonomiju, mjesec dana u SFRJ i nikad vise...??
Batonus

Post by Batonus »

Mozes li objasniti koje su eventualne "ogromne" posljedice raspada, te sta ce se u privrednom smislu promjeniti sa podjelom...

Cak stavise, dio Bosne i Hercegovine gdje zive uglavnom Hrvati ce ekonomski propasti zato sto zive od uvozništva koje ide na trziste cijele BiH...
boric

Post by boric »

Batonus wrote:
bosna forever wrote:Otcjepljenje RS = Novi Rat u BiH.

Mislim da je to svima jasno i da niko ozbiljan i zdravog razuma ne razmislja o takvoj soluciji.
U slucaju novog oruzanog sukoba u BiH, situacija bi bila drugacija od one '92 godine. Na jednoj strani hendikepirana vojska sa zastarjelom opremom i bez neophodne logisticke podrske iz druge drzave.
Druga strana motivisana osvetom i za razliku od '92 godine tehnicki opremljenija i spremnija. Treca strana bi vjerovatno bila "neutralna".
Kriticne tacke:
- Brcko, Sjevero-zapadna Bos. Krajna (Prijedor, Bos. Novi), Mrkonjic Grad, Doboj
- Gorazde, Gradacac, Lukavac
Tek sam sada primjetio ovu poruku...

Ako realno sagledamo stvari, novi rat bi bio osvajacki, a ne odbrambeno-oslobodilacki...

Tamo gdje su Srbi vecina VSRS ce samo pokriti sve, Bošnjaci ce ponovo biti "prozvani" kao 1992., a postojala bi upitnost razloga za borbu kod bosnjackog oruzanog odreda OSBIH....

U 1995. cilj osvajanja Banja Luke npr. je bio konacno unistenje centralne vlasti tzv. "RS",te samim tim laksa deblokada okupiranog Sarajeva, Gorazda itd.
ma jesi ti pametan,ko prethodni nije bio osvajacki,okupirati pola Bosne i onda nazivati okupacijom ono sto se mora oslobadjati...a stvarno ti pamet curi na nos!
Jastreb35

Post by Jastreb35 »

Ovako genijalac ;

Kiseljak 12.550
Vares 9.016
Busovaca 9.093
Novi Travnik 12.162
Vitez 12.675
Neum 3.792
Kresevo 4.714
Zepce 9.100
sarajevo 34.873
Bihac 5.580
Bugojno 16.031
Fojnica 6.623
gornji vakuf 10.706
stolac 6.188
tesanj 8.929
travnik 26.118
tuzla 20.398
visoko 1.872
zenica 22.510
zivinice 3.976
maglaj 8.365
lukavac 2.159
Kakanj 16.556
Jajce 15.811
Konjic 11.513
Jablanica 2.291
lukavac 2.159
Sanski Most 4.322
Zavidovici 7.576

Istina, ovo je prijeratni popis ali se trenutne brojke po pravilu ne razlikuju drasticno od navedenih. Sa Hrvatima "Srpske", to ti je vecina hrvatskog naroda u BiH. Jesi li kupio sprej kojim ces po kucama Hrvata pisati "ZAUZETO" ? Jer ako vec nisi sebi utefterio neki poslovni prostor u Kiseljaku, pretpostavljam da neces od njih traziti da idu u svoj tor. I sta si dobio ? Preko 300.000 razloga da te napadnu HV i vojska te novopecene hrvatske drzavice na jugu zbog ugrozavanja "osnovnih ljudskih prava hrvatskog naroda u Bosnjakistanu".

Prvo bi ti slomili ekonomiju raznim sankcijama i carinama, a ti odbrani luku u Neumu s onih pet camaca na Modracu. ne bi ti vise bilo Divjaka i Vesovica a zategnuta politicka situacija bi dobila obrise vjerskog sukoba. Onda bi ti slali diverzante da insceniraju nestabilnost u Kaknju, u kojem balije opet poslije sabaha kolju nejaku hrvatsku celjad, a ti koji nisi ni luk jeo ni luk mirisao ne bi mogao objasniti zasto se stvarno puca oko Kaknja.

A onda spektakl. HV bi uzela Kljuc i bihacku regiju diplomatijom pripojila onom dijelu kojeg si dao Hrvatima, a u Kiseljaku bi se preko noci stvorile barikade i punktovi. Na crkvama Busovace i Kreseva bi bili objeseni veliki transparenti "Smrt El Kaidi!!!" a Bosnjaci bi konacno postali Palestinci, bez zemlje, nacije, vjere i velikim dijelom zivota.

Naravno, postoji uvijek mogucnost da Hrvati iz principa nece pokusati ovo uraditi. Ali meni je dovoljno samo otvoriti Slobodnu Dalmaciju i Vecernji List da vidim kako se Bosnjake od milja zove Muslimanima i vrsi zestoka propagandna kampanja o stradalnistvu sarajevskih Hrvata. Ne krivicom Srba, molicu lijepo.

Ja sam jeo zelen hljeb i vadio rukom geler iz svog tijela pa znam kako je osjecati se glup i prevaren. A ti idi komadaj Kanadu ili Boliviju. Ostavi Bosnu na miru.
zavrzlama

Post by zavrzlama »

uvijek vracanje na isto...

neko je postavio pitanje sta je evropi i svijetu trebalo da priznaju rezultate agresije i rata..odnosno da priznaju dva nelogicna entiteta u BIH rs i federaciju...morali su jer jedan od naroda tj. srpski u BIH je pod jakim pritiskom i propagandom iz srbije i ekstremnih snaga u BIH.Nije bio problem reci u dejtonu doboj,bratunac,Visegrad,Foca itd su vecinski bili muslimanski i pripadaju federaciji..problem je sto su srbi(citaj zlocinci iz srpskog naroda) uradili toliko zlocina u tim mjestima ,da bi sa vec njihovom propagandom ,ne moze se zajedno..izazvalo da bi srbi kolektivno napustili ta mjesta,i onda bi nasatao problem gdje sa tim narodom...propagandom zadnjih 15 godina i parolom da srbi nemogu ni sa kim zivjet i dijelit vlast je uzrok ovakvog stanja danas.Svijet je to prokuzio davno ali im se ne zuri nego tim ideolozima oduzimaju dio po dio ovlascenja i nadleznosti.Entiteti nemogu opstati jer je geografski i demografski BIH takva da neprirodna stanja nemaju sanse za opstanak...entiteti ce nestati postepeno kako bude BIH ispunjavala uvjete sto trazi EU.Zbog toga politicari u rs-u se opiru reformama jer znaju da je to u prevodu unistenje entiteta .
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

Batonus wrote:
mr__bosnjak wrote:

A ovi ostlai, sve sam ih ubrojao. Po historijskom osnovu do kojeg ti drzis,kada je u pitanju Kosovo, ono moze imati neovisnost... Onda svi ostali nabroijani mogu dobiti neovisnost...

Hercegovina je imala autonomiju,malo se vrati unazad, znas da se Hercegovina odvojila od Bosanskog ejaleta...

A sto se tice Sandzaka...Kada je on imao autonomiju, mjesec dana u SFRJ i nikad vise...??
Za sve osim "RS" i "HRHB" moze po meni nezavisnost ako na to mislis s "ostalim sto sam nabrojao". Hercegovina se nije nikada odvojila od Bosanskog Ejaleta nego je izdajnik bosnjackog naroda Ali-aga Rizvanbegovic stao na stranu Sultana u borbi protiv Husein-kapetana Gradascevica i tako dobio vezirsku titulu i samoupravu nad Hercegovinom pokusajavajuci od sebe napravit novog Hercega Stjepana ciji je Hum takodze uvijek bio u Bosni. Sandzak je 1580. godine postao vlastita regija sa svojim granicama pod imenom "Novopazarski Sandzak" kao jedan od sest sandzaka(regija) i kao takav je opstao sve do 1912. godine da bi 1944. godine nanovo stekao autonomiju na cijem se celu nalazio Srbin i ta je autonomija bila priznata od svih partizanskih formacija da bi 1945. godine bila ukinuta.
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

@nestvrstan

Tehnicki, vak´o, nak´o bla, bla, bla jednostavno:
NE MOZE
novel

Post by novel »

Rusija za ukidanje bonskih ovlaštenja
SANKT PETERBURG - Rusija je za ukidanje bonskih ovlaštenja visokog predstavnika Kristijana Švarc-Šilinga, izjavio je Milorad Dodik, predsjednik Vlade RS, nakon jučerašnjih razgovora sa Sergejem Lavrovim, ruskim ministrom spoljnih poslova.

On je nakon njihovog sastanka, u okviru međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu, izjavio da mu je Lavrov prenio stav Kremlja o tome kako treba ukinuti bonska ovlaštenja, koja visokom predstavniku daju mogućnost da smjenjuje bh. političare.
"To će bitno omogućiti jačanje domaćih institucija i njihovu odgovornost za sve odluke koje se donose u BiH", rekao je Dodik poslije sastanka, na kojem su, kako je prenio, pored političkih, veliko mjesto zauzele i dominirale ekonomske teme, uključujući neriješena pitanja između BiH i Rusije.

U političkom dijelu razgovora, posvećenom referomi policije u BiH, Lavrov je prenio stav Rusije da ne vide problem u tome da policija RS bude sastavni dio zajedničke policijske strukture.
"Rusija smatra da je to u skladu sa proklamovanim evropskim principima u reformi policije. Prenijeli smo im naš stav po kojem prihvatamo jednu policiju i jedan budžet, ali ne i pokušaje jedne strane, koja jednostranim tumačenjem evropskih principa, reformu policije želi da pretvori u ukidanje policije RS", rekao je Dodik.

S Lavrovim, prema njegovim riječima, nije razmijenio mišljenja o referendumu za otcjepljenje RS, ističući da mu je prenio da su građani RS prihvatili BiH kao svoju državu, ali da ih stalna insistiranja na ukidanju entiteta mogu dovesti u poziciju da razmišljaju o svom putu u budućnost.
Neriješeni dugovi između Rusije i BiH glavna su prepreka snažnijeg ulaska ruskog kapitala, mada je i on sada zainteresovan za velike infrastrukturne i privatizacione projekte u Republici Srpskoj, prenio je Lavrlov. U fokusu razgovora, kako je prenio Dodik, bilo je neriješeno pitanje ruskog duga prema BiH i duga BiH prema Rusima, na osnovu neplaćenog gasa.

"Prenio sam Lavrovu svoje nezadovoljstvo sporošću rješavanja ovog pitanja u Savjetu ministara BiH, s čim se i on složio. Predložio sam da, što se tiče RS, ovaj problem riješimo direktno sa ruskom vladom, jer vjerujum da bismo to mnogo brže uradili", rekao je Dodik i prenio da mu je Lavrov poručio da ovo pitanje ostaje velika prepreka za ruske investitore.

Dodik je rekao da je pozvao Lavrova da animira velike ruske kompanije da se uključe u trku za brodsku Rafineriju nafte, jer, kako je rekao, ova privatizacija nije gotova stvar.
Lavrov je, sa svoje strane, prenio zainteresovanost ruskih kompanija za izgradnju koridora 5c u dijelu koji prolazi kroz RS i rekonstrukciju banjolučkog aerodroma. On je prenio i nezadovoljstvo Rusije zbog spora oko rudnika Sase kod Srebrenice, koji je prepušten na upravljanje ruskoj kompaniji. Lavrov se požalio da problem oko rudnika širi lošu atmosferu među ruskim investitorima. Dodik mu je objasnio da je problem u rudniku nastao zbog dugovanja rudnika prema bankama, na koje Vlada ne može da utiče.

Dodik je juče, u okviru ekonomskog foruma, razgovarao i s Viktorom Kristenkom, ruskim ministrom industrije i energetike. Tema razgovora bila je privatizacija Rafinerije nafte, ulazak u remont termoelektrana i hidroenergetski projekti u RS. Dodik je naveo da je tokom susreta sa Kristenkom bilo riječi i o mogućem obezbjeđivanju opreme za izgradnju druge faze Termoelektrane Ugljevik iz dijela dugova koja Rusija ima prema BiH, a koji se odnose na RS.
:lol: :lol: treba Dodika obavijestiti da se Iran zalaze za ukidanje entiteta :oops: :oops:
Panasonic

Post by Panasonic »

Ma ne treba o ovome uopce pricati, nema otcjepljenja i zdravo. To je nasa teritorija. Zemlja je najvece blago koje mozes imati. A ovo ponasanje Dodika i nekih Srba u "rs" je protivustavno, jer narusavaju teritorijalni integritet BiH (to je VELIKO KRIVICNO DJELO), i mi sada samo trebamo da dovedemo patriote na vlast, i treba podnijeti tuzbu da se svakome koji ne priznaje Ustav BiH (tj. teritorijalni integritet BiH) oduzme bh. drzavljanstvo. Samim tim vise ne bi bio ni konstitutivan u BiH. To je sasvim noramlno da ako neko ne postuje Ustav neke drzave ne moze biti ni njen drzavljanin. Po istom principu se trebaju i SDS, SNSD i HDZ ukinuti. Sve navedeno je moguce izvesti, a sve sto je za to potrebno je patriotska i postena vlada, pa tako glasajte i na izborima u oktobru. ZaBiH, SDU i novoformirana BPS (Bosanska patriotska stranka) Sefera Halilovica su izuzetno dobre opcije.
Jos jednom, mi moramo raditi na ukidanju "rs" na sve nacine. Valuta i pasosi su vec jedinstveni, policija ce aBd biti uskoro jedinstvena, i na kraju ce "rs" postojati samo jos na papiru, i onda cemo je i sa papira izbrisati.
Onaj ko Bosnu i Hercegovinu ne smatra svojom domovinom, njega BiH ne smatra ni svojim gradjaninom i tacka.
Last_one

Post by Last_one »

Ja ne znam vise da li cemo mi ikada prestati da seremo na slicne teme.....
Citav svijet se ujedinjuje u nekakve saveze....te regionalne,ekonomske,ovakve,onakve.....a mi bi samo nesto dijelili...
Ako cemo tako.....hajmo brate svak svoju avliju pa zagospodari.....Jer docemo dotle!!!!!
Umje4sto da raspravljamo kako otvoriti radna mjesta,poboljsati privredu ,izdici obrazovanje iz blata.....mi jednako isto pa isto....
Ako nas rat nije opametio,jer svako je dozivio neku tragediju,onda nista nece.....
De ba ljudi , gledajte kako napraviti pare....a boli me sta provaljuju propali politicaro....
Pa oni primaju platu ( i to kakvu ) da bi tako potpirivali vatru....
A meni je jos tagicnije sto se masa ljudi odmah nalozi na takvo sranje.....IGNORISIMO GLUPOSTI!!!!!!!!!!!!!
Longplay

Post by Longplay »

Panasonic wrote:Ma ne treba o ovome uopce pricati, nema otcjepljenja i zdravo. To je nasa teritorija. Zemlja je najvece blago koje mozes imati. A ovo ponasanje Dodika i nekih Srba u "rs" je protivustavno, jer narusavaju teritorijalni integritet BiH (to je VELIKO KRIVICNO DJELO), i mi sada samo trebamo da dovedemo patriote na vlast, i treba podnijeti tuzbu da se svakome koji ne priznaje Ustav BiH (tj. teritorijalni integritet BiH) oduzme bh. drzavljanstvo. Samim tim vise ne bi bio ni konstitutivan u BiH. To je sasvim noramlno da ako neko ne postuje Ustav neke drzave ne moze biti ni njen drzavljanin. Po istom principu se trebaju i SDS, SNSD i HDZ ukinuti. Sve navedeno je moguce izvesti, a sve sto je za to potrebno je patriotska i postena vlada, pa tako glasajte i na izborima u oktobru. ZaBiH, SDU i novoformirana BPS (Bosanska patriotska stranka) Sefera Halilovica su izuzetno dobre opcije.
Jos jednom, mi moramo raditi na ukidanju "rs" na sve nacine. Valuta i pasosi su vec jedinstveni, policija ce aBd biti uskoro jedinstvena, i na kraju ce "rs" postojati samo jos na papiru, i onda cemo je i sa papira izbrisati.
Onaj ko Bosnu i Hercegovinu ne smatra svojom domovinom, njega BiH ne smatra ni svojim gradjaninom i tacka.
E svaka cast. Ovo potpisujem do zadnje rijeci. Bas me zanima kome bi Dodik prosipao svoju propalu politiku kada bi mu bilo oduzeto drzavljanstvo.
Post Reply