GROZD

Post Reply
Stolac92

Post by Stolac92 »

.------
Last edited by Stolac92 on 07/06/2006 15:42, edited 4 times in total.
perke

Post by perke »

Goa wrote:GROZD ima među svojim prioritetnim ciljevima pomoć ovim građanima, čiji životi su ugroženi nemarom vladinih službenika:

Okupljeni ispred zgrade Parlamenta FBiH nose transparenata na kojima su uglavnom ispisane poruke o kršenju njihovih prava i traže da im se obrati neko iz Vlade i Parlamenta. Uzvikuju:"Izlazite napolje!", "Izlazite, lopovi!". U okupljenoj grupi ima i mladih ljudi obučenih u majice na kojima je odštampan znak pokreta "Dosta".

Vignjević je kazao da se neće obratiti okupljenima.[/i]
nisam vidio da je bio neko iz grozda..... ili ne idete tamo gdje se ne dijele dnevnice :x :x a mozda vam izlasci na ulice ne stoje u visemilionskim projektima :x :oops:
Goa

Post by Goa »

perke wrote:
Goa wrote:GROZD ima među svojim prioritetnim ciljevima pomoć ovim građanima, čiji životi su ugroženi nemarom vladinih službenika:

Okupljeni ispred zgrade Parlamenta FBiH nose transparenata na kojima su uglavnom ispisane poruke o kršenju njihovih prava i traže da im se obrati neko iz Vlade i Parlamenta. Uzvikuju:"Izlazite napolje!", "Izlazite, lopovi!". U okupljenoj grupi ima i mladih ljudi obučenih u majice na kojima je odštampan znak pokreta "Dosta".

Vignjević je kazao da se neće obratiti okupljenima.[/i]
nisam vidio da je bio neko iz grozda..... ili ne idete tamo gdje se ne dijele dnevnice :x :x a mozda vam izlasci na ulice ne stoje u visemilionskim projektima :x :oops:
Perke, stvarno nema razloga za negativnu energiju.

Moj citirani post je dio vijesti sa sa-x kako si i sam mogao viditi. Ovo sto sam ja napisao odnosi se na Građansku platformu GROZD-a. Niko nije rekao da je juce presudan dan i da ce se juce (utorak zasjedanje parlamenta F BiH) riješiti sudbina neratnih invalida.

Prvo, nerati invalidi su samo dio osoba sa fizickim i mentalnim oboljenjima za koje se GROZD zalaze da imaju jednaka prfava i da se nad njima ne vrši diskriminacija. Za tvoj INFO na ovome zajedno radi veliki broj organizacija i vecina njih okuplja invalidna lica. Samo jedan mali korak u ostvarivanju konkretne pomoci je jucerasnji zakon koji je donesen u donjem domu F BiH.

Drugo, nemoras se nista ljutiti na GROZD bar po ovom pitanju, jer je ovaj zakon ishitren (i mozda po drugi put) nece biti nista od njega, jer su zakon donijeli bez da su izracunali koliko ce kostati para i opet su prebacili lopticu kantoniuma. Za tvoj info pogleda budzet F BiH bice ti jasnije. Ovo sto su uradili moze prije biti predizborna (referendumska) patka, jer su samo prolongirali stvari do septembra (citaj izbora).

Treće, ja nisam napisao da je neko direktno zasluzan (pogotvo ne GROZD) za jucerasnji događaj. Dio razloga sam ti vec objasnio, ali evo iskreno nemojte ni vi sad govoriti da ste i vi za usvajanje tog zakona zasluzni, jer treba biti iskren predstavnici organizacija koje okupljaju invalidna lica vec pet godina nastoje ovaj zakon progurati u parlamentu.

Četvrto neznam sto se meni obracas u jednini kad govorimo o GROZD-u? Kao da mi impliciras da ja idem tamo gdje su dnevnice a neidem tamo gdje ih nema. Ja nekazem da nema takvih ljudi (svugdje) al bi te zamolio da to ne koristis kad se obracas meni, jer nije fer u najmanju ruku.

I na kraju peto, citam tvoj i predhodni post stolca i vidim kako svi upadamo u jednu veliku rupu bez dna. Umjesto da tragamo za nacinima kako da se sarađuje, mi jos malo pa cemo poceti pljuvati jedni po drugima.

A zna se kome ide na korist ovakvo raspolozenje.
Nex

#54 Grozd projekat

Post by Nex »

Grozd kao NVO je fino zamisljen projekat ali i to vam je fina obmana jer projekat postoji samo da bi postojali i ljudi zaposleni na tom projektu. Pitajte se samo ko to finansira? Oni su finansirani od stranaca, sva prica im je OK ali to nista nece promijeniti, mozda malo svijest kod ljudi ali ce projekat postojati onoliko dugo dok bude donatora. Sve ostalo se svodi na cistu pricu.

Kod nas je to tako, jer ako donator zeli da sebi produzi posao finansira nesto sto zna da ce postojati nekoliko godina ali sa namjerom samo da sebi produzi posao, dok ce u isto vrijeme finansirati druge projekte i politicku platformu koja nece zazivjeti.

Suplja prica, jer koje to mi politicke opcije imamo u zemlji koje bi zaista trebalo podrzavati i koje bi mogle promijeniti stanje u korist gradjana, njihove egzistencije, boljeg standarda, zivota uopste. Gradjani sami to ocigledno ne mogu jer su gradjani prevareni vec deceniju a i biti ce jos onoliko koliko je potrebno onima koji nam kroje zivote.

Utopija.
Stolac92

Post by Stolac92 »

-----
Last edited by Stolac92 on 07/06/2006 15:46, edited 1 time in total.
edu

Post by edu »

ne raspravljaj se s njimmmmm izbodi gaaaaaaaaaaaaaaa..izbodi gaaaaaaaaa..izbodi gaaaaaaaaaa.. :D :D :D
Goa

Post by Goa »

Stolac92 wrote:GROZD je već počeo pljuvati po nama. O tome se radi. Jedno pričaju direktno nama u oči a drugo rade nama iza leđa. Nije bitno ko će na koga pljuvati nego šta su principi. Ono što je većina DOSTA!-ša i ranije mislila da je GROZD se počelo polako pokazivati kao istina.

GROZD ima budžet od oko $3.5 miliona i listu sponzora koja bi se mogla kandidovati za svjetske rekorde. Zašto u Građanskoj platformi GROZDA ne piše "ZAHTJEVAMO" a ne "OČEKUJEMO"? Zato jer vam je USAID rekao da ne možete ZAHTJEVATI. E, jarane, DOSTA! ZAHTJEVA i niko nam ne može reći šta možemo a šta ne možemo.

Ne bi bio nikakav problem da vi radite svoje (kako ste i plaćeni) a da mi radimo ono što želimo (jer nismo plaćeni) da vi (GROZD) niste počeli hinjsku taktiku diskreditovanja i prisvajanja (preko medija) Pokret DOSTA!.
Ako je to istina, za pljuvanje i sl, mislis da se ja slazem sa tim? Sto se mene tice ja sam jasno rekao sta mislim o DOSTA! i iz toga nevidim nikakvog razloga sto nebi DOSTA! i GROZD iskoristili mogcnosti jednih i drugih za interese i jednih i drugih. Svejedno bolje je da se i nikako ne dovode u kontakt nego da se pojavljuju zajedno i da se suprostavljaju jedni drugima. Sto se tice tog USAID isl. nije za tgo kriv USAID nego ljudi koji su u GROZD-u a koji su prihvatili takve formulacije, sto po meni i nije nesta strasno (s obzirom sa kakvom se političko/birokratskom aždahom borimo).
Lady_Incognitoo

Post by Lady_Incognitoo »

Stolac92 wrote:GROZD je već počeo pljuvati po nama. O tome se radi. Jedno pričaju direktno nama u oči a drugo rade nama iza leđa. Nije bitno ko će na koga pljuvati nego šta su principi. Ono što je većina DOSTA!-ša i ranije mislila da je GROZD se počelo polako pokazivati kao istina.

GROZD ima budžet od oko $3.5 miliona i listu sponzora koja bi se mogla kandidovati za svjetske rekorde. Zašto u Građanskoj platformi GROZDA ne piše "ZAHTJEVAMO" a ne "OČEKUJEMO"? Zato jer vam je USAID rekao da ne možete ZAHTJEVATI. E, jarane, DOSTA! ZAHTJEVA i niko nam ne može reći šta možemo a šta ne možemo.

Ne bi bio nikakav problem da vi radite svoje (kako ste i plaćeni) a da mi radimo ono što želimo (jer nismo plaćeni) da vi (GROZD) niste počeli hinjsku taktiku diskreditovanja i prisvajanja (preko medija) Pokret DOSTA!.
Izvini, al ono sto sadrzi Gradjanska platforma GROZD-a je lista 12 ZAHTJEVA (a ne 12 OCEKIVANJA), a ocekuje se da oni budu ispunjeni do 2010. godine.

Ne shvatam samo pa sta i ako GROZD ima pare, pa sta i ako to finansiraju stranci, ako je to nesto za dobrobit gradjana, a sigurno je neko imao jako dobru ideju (kao sto je formiranje GROZD-ova), kad je dobio pare od USAID-a.

Ne kontam tu toliku odbojnost prema GROZD-u od strane DOSTA-sa...Sta vam toliko smeta, osim para naravno?? Nekako mi sva ona energija koju ste pokazivali na pocetku pade u vodu kad vidim oko kakvih gluposti se kacite, ko se kome petlja u posao i iznosenje nekakvog prljavog vesa po forumu od tebe Stolac92 me bas iznenadjuje.
Stolac92

Post by Stolac92 »

-----
Last edited by Stolac92 on 07/06/2006 15:48, edited 1 time in total.
Reina

Post by Reina »

Stolac92 sve najbolje :thumbup:
Drvosjeca iz Dejcica

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Lady_Incognitoo wrote:

Izvini, al ono sto sadrzi Gradjanska platforma GROZD-a je lista 12 ZAHTJEVA (a ne 12 OCEKIVANJA), a ocekuje se da oni budu ispunjeni do 2010. godine.

Ne shvatam samo pa sta i ako GROZD ima pare, pa sta i ako to finansiraju stranci, ako je to nesto za dobrobit gradjana, a sigurno je neko imao jako dobru ideju (kao sto je formiranje GROZD-ova), kad je dobio pare od USAID-a.

Ne kontam tu toliku odbojnost prema GROZD-u od strane DOSTA-sa...Sta vam toliko smeta, osim para naravno?? Nekako mi sva ona energija koju ste pokazivali na pocetku pade u vodu kad vidim oko kakvih gluposti se kacite, ko se kome petlja u posao i iznosenje nekakvog prljavog vesa po forumu od tebe Stolac92 me bas iznenadjuje.

Clanovi pokreta DOSTA svojim malogradjanskim manirima i mahalskim poimanjima sami sebe diskredituju kao ozbiljan pokret. Cuj sta on zamjera GROZD-u, oni imaju para, oni imaju budzet... :roll: :angry:
Drvosjeca iz Dejcica

Stolac92 wrote:Fazon je što ovo nisu gluposti, nego vrlo važne stvari... Naše društvo i ljudi su toliko puta prevareni, izlagani i izmanipulisani da je neophodno direktno (po meni), bez obzira na posljedice, ukazati na sve sumnjive, mutne, da nekažem lopovske, organizacije i inicijative, upravo da se ne bi dozvolio nastavak kolektivnog ispiranja mozga...
Cekaj ti tvrdis bez dokaza da je GROZD lopovska ogranizacija???
Evo ja tvrdim da si ti najveci hostapler, prevarant i lopov u citavoj drzavi i da pokret DOSTA koristis iskljucivo zbog svojih privatnih interesa. Eto sta cemo sada?
Reina

Post by Reina »

:?

aj ko je sad u pravu :roll:

p.s. steta bar ovakve organizacije bi trebale normalno da
suradjuju :)
Last edited by Reina on 07/06/2006 11:22, edited 1 time in total.
Stolac92

Post by Stolac92 »

Potpisujem, stochar i isključujem se iz ove rasprave (previše sam ljut za racionalnu raspravu)
suncica24

Post by suncica24 »

Samo sam se pitala kada ce se ovo desiti.
I jos ne znam zasto nam to treba.
Dajte ljudi, i vi iz DOSTA! i GROZD-a, uozbiljite se. Vi ste ti koji ste uspjeli prodrmati ovu ucmalu populaciju. I umjesto da se i dalje okrenete pravom neprijatelju, vi ste se, kako to kod nas obicno ide, poceli krviti izmedju sebe.
Kome to treba?
Gradjanima sigurno ne.

UOZBILJITE SE! :x
privremeni

Post by privremeni »

Ponesto zaista ne razumijem. Grozd postoji mnogo duze nego dostasi, ima sredstva, a samim tim i podrsku donatora, ima svoju stranicu, a "vise" na ovom forumu i kace se uz vas i vase aktivnosti :shock:
Jel to kompleks provincije ili ono na sto sam vas vec jednom upozorio, podmetanje klipova po zadatku.
Nazalost, u nasoj zemlji ima dovoljno problema, a samim tim i mjesta za jos mnogo organizacija ovakvog tipa. Pa bujrum! Da ne budem mnogo eksplicitniji i grublji. :D
Lady_Incognitoo

Stolac92 wrote:Fazon je što ovo nisu gluposti, nego vrlo važne stvari... Naše društvo i ljudi su toliko puta prevareni, izlagani i izmanipulisani da je neophodno direktno (po meni), bez obzira na posljedice, ukazati na sve sumnjive, mutne, da nekažem lopovske, organizacije i inicijative, upravo da se ne bi dozvolio nastavak kolektivnog ispiranja mozga...

Ja sam uvijek bio skeptik po pitanju GROZDA, ali sam se sad i uvjerio da sam u pravu. Naravno, ovo što sam danas napisao je moj lični stav a ne službeni stav Pokreta DOSTA! i izvinjavam se što sam na par trenutaka napisao "mi". A što se tiče iznošenja prljavog veša... nije ovo pitanje prljavog veša nego činjenica i istine... Je li misliš da se mi držimo one "Ne diraj moj prljavi veš pa neću ni ja tvoj!" Fazon je što DOSTA! ništa ne krije, ne igra u rukavicama, i nema skrivene namjere...

A koliko sam ja upoznat piše OČEKIVANJA...
Htio to ti skontati ili ne GROZD radi za dobrobit gradjana, i DA mozda radi slicne stvari kao pokret DOSTA! (sto je po meni bilo idealno za neki vid saradnje), al Boze moj, ne moze DOSTA! drzati monopol nad tim vidom gradjanskog organizovanja ili aktivizma, daj Boze da bude jos 10 ovakvih pokreta/organizacija i sta ti ja znam, bolje bi nam bilo sigurno, a kod nas se narod tek poceo buditi, 2 pokreta se formirala i odmah nekakvo prepucavanje, necemo mi s vama, necete vi s nama, vratite nam nase lutkice :zzzz: :zzzz:

PS. Ne moras mi vise objasnjavati, objasnio si mi u prvom pasusu tvog posta da su ovo tebi krupne stvari itd, al ja jednostavno ne mogu cudom da se nacudim, pa ponovih, ne zamjeri.
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

stochar wrote:
Pokret Dosta! je iskren. građanski pokret a ne projekat nekoga u neke svrhe!
dovoljno je reci da je DOSTA! pokret a GROZD projekat...
kome treba prijevod recenog nek uzme rjecnik dr. Klajic i nek se snadje...

Stolac, ne sekiraj se, sve ce doci na svoje....

narod nije ni blesav ni corav...

VSE KE BIDNE U REDU :faraon1:
Drvosjeca iz Dejcica

suncica24 wrote:Samo sam se pitala kada ce se ovo desiti.
I jos ne znam zasto nam to treba.
Dajte ljudi, i vi iz DOSTA! i GROZD-a, uozbiljite se. Vi ste ti koji ste uspjeli prodrmati ovu ucmalu populaciju. I umjesto da se i dalje okrenete pravom neprijatelju, vi ste se, kako to kod nas obicno ide, poceli krviti izmedju sebe.
Kome to treba?
Gradjanima sigurno ne.

UOZBILJITE SE!
:x
Kamo puste srece da te poslusaju...avaj :(
mIRCerka

Post by mIRCerka »

Lady_Incognitoo wrote:
Htio to ti skontati ili ne GROZD radi za dobrobit gradjana, i DA mozda radi slicne stvari kao pokret DOSTA! (sto je po meni bilo idealno za neki vid saradnje), al Boze moj, ne moze DOSTA! drzati monopol nad tim vidom gradjanskog organizovanja ili aktivizma, daj Boze da bude jos 10 ovakvih pokreta/organizacija i sta ti ja znam, bolje bi nam bilo sigurno, a kod nas se narod tek poceo buditi, 2 pokreta se formirala i odmah nekakvo prepucavanje, necemo mi s vama, necete vi s nama, vratite nam nase lutkice :zzzz: :zzzz:

.
lady, sve si ti u pravu, ali DOSTA ne drzi monopol...radi se o tome da ispadosmo mi cedo GROZDA a za njih nismo ni znali dok nam nisu dosli na plato 8.aprila....
hepok

Post by hepok »

laz izmislja opake sne
slatka umorna laz
i dok nemoc pretvara u snagu bola
gluperde lutaju daleko

sto zelis time da kazes
prodani skote bez casti
na obzorju se vide stare parole
ali ne vidim boju

i dok trazim u tvjoj sijeni
izgubljene godine
i dok trazim u tvojoj rijeci
ono sto ne postoji

na obzorju iskrsavaju stare parole
ali ne vidim boju
Mikula Mali

Post by Mikula Mali »

E, puste zemlje nesretne. Mogu do Sudnjeg dana slusati kojekakve politicke manipulante i lakrdijase i opet durati i lajati na njih, mogu gledati mizeriju svakodnevnu i imati snage da odrezem svakom njegovo, i jos se uz to sve mogu i smijati.

Ali vas kad ovakve vidim, posvadjane i zapjenjene i gluhe jedne za druge, zanijemim. I pomislim kako smo mi jedan abortiran istorijsko-politicki projekat, ovako svi zajedno.

Sram i stid da vas bude! Niste ni poceli a vec ste neodgovorni spram nas.
Lady_Incognitoo

mIRCerka wrote:
Lady_Incognitoo wrote:

.
lady, sve si ti u pravu, ali DOSTA ne drzi monopol...radi se o tome da ispadosmo mi cedo GROZDA a za njih nismo ni znali dok nam nisu dosli na plato 8.aprila....
Ne znam sada sta je kome bitno, iz moje perspektive sada vise uopste nije bitno kada se ko pojavio (a GROZD je formiran mnogo prije aprila, al ljudi su imali neku drugu putanju, skroz drugi pristup gradjanima od DOSTA, obisli su 122 opstine i slusali zahtjeve gradjana, nakon cega su napravili finalnu listi koja se sadrzi 12 zahtjeva, a zove se GRADJANSKA PLATFORMA, sto je po meni odlicno smisljen projekat). Vjerujem da ti to vec znas, nego samo napomenem da je recimo DOSTA stajao danima, mjesecima na platou ispred skupstine, setnje kroz grad, koncert, a GROZD je isao od opstine do opstine po BiH, sto je po meni jako pohvalno i za DOSTA i GROZD. Sada kada izrastaju u dva prepoznatljiva pokreta u BiH (koja su uradili odlicne stavari, odlicno startali), najmanji problem po meni sada je ko je tu bio prije koga.
mIRCerka

Post by mIRCerka »

Lady_Incognitoo wrote:
Ne znam sada sta je kome bitno, iz moje perspektive sada vise uopste nije bitno kada se ko pojavio (a GROZD je formiran mnogo prije aprila, al ljudi su imali neku drugu putanju, skroz drugi pristup gradjanima od DOSTA, obisli su 122 opstine i slusali zahtjeve gradjana, nakon cega su napravili finalnu listi koja se sadrzi 12 zahtjeva, a zove se GRADJANSKA PLATFORMA, sto je po meni odlicno smisljen projekat). Vjerujem da ti to vec znas, nego samo napomenem da je recimo DOSTA stajao danima, mjesecima na platou ispred skupstine, setnje kroz grad, koncert, a GROZD je isao od opstine do opstine po BiH, sto je po meni jako pohvalno i za DOSTA i GROZD. Sada kada izrastaju u dva prepoznatljiva pokreta u BiH (koja su uradili odlicne stavari, odlicno startali), najmanji problem po meni sada je ko je tu bio prije koga.
nije u pitanju KO JE STARIJI vec pokusaj prisvajanja nasih akcija...
pohvalno je sto jedni rade jedno, drugi drugo, ali zamisli sad da ja kazem JA SAM OBISLA 122 OPCINE bla bla prikupila zahtjeve blabla...
u tome je caka...
pohvalno je to sto ne dupliramo rad ovih drugih...kontas...
Mikula, tebe nisam vidjela na platou a nesto mi ne djelujes kao grozd...
dizi se il se prestani zaliti :D:D:D:D
Vingo

Post by Vingo »

Da li je ikad bilo nekih sastanaka izmedju G i D? Da li je bilo inicijative?
Ili je sve forumsko-medijsko mjerenje "ciji je veci"?
Post Reply