Rak pluća: godišnje 600 umrlih
KOBNI DIM
U KB-u Split godišnje se registrira oko 800 novih pacijenata oboljelih od raka pluća, od kojih na žalost umre 80 posto. Cigarete ne ugrožavaju samo pušače
nego 17 posto oboljelih rak pluća dobije zbog pasivnog pušenja, upozorava prof. dr. Eduard Vrdoljak, voditelj Centra za onkologiju i radioterapiju, u povodu Svjetskog dana nepušenja
Godišnje se u Kliničkoj bolnici Split registrira oko 800 novih pacijenata oboljelih od raka pluća, od kojih na žalost umre više od 600, odnosno 80 posto. Još je šokantnije što, prema tvrdnjama stručnjaka, isti postotak tih tumora bez pušenja ne bi ni nastao.
Prof. dr. Eduard Vrdoljak, voditelj Centra za onkologiju i radioterapiju KB-a i predsjednik Županijske lige za borbu protiv raka, upozorava, nadalje, kako ugroženi nisu samo pušači nego statistike potvrđuju da je 17 posto oboljelih rak pluća dobilo zbog pasivnog pušenja, što znači da je gotovo svaki peti bolesnik nevina žrtva boravka u zadimljenim kafićima i noćnim klubovima.
- Pušenje je najveće zlo današnjice koje graniči s nečim što se zove samoubojstvo iz zasjede. Zbog eksplozije učestalosti pušenja u populaciji, rak pluća je postao najčešća vrsta tumora u Hrvatskoj i, jednako tako, u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Pušenje, uz to, uzrokuje i tumore usne šupljine, gušterače, mokraćnog mjehura, bubrega, želuca, te rak vrata maternice, kao i bolesti srca i krvnih žila - ističe prof. dr. Vrdoljak, s kojim smo razgovarali u povodu Svjetskog dana nepušenja.
Kada bi se, dodaje, u populaciji smanjilo pušenje za 15 posto, i smrtnost u odrasloj populaciji bi pala za taj postotak. Istodobno, navodi prof. dr. Vrdoljak, modernim načinima liječenja smrtnost se smanjuje za 10 do 26 posto.
- To znači da ako bismo sav novac ovog svijeta usmjerili u zdravstvo, jedva da bismo uspjeli ispraviti štetu koju uzrokuju cigarete. Stoga Liga za borbu protiv raka predlaže da se i u Hrvatskoj, po uzoru na SAD, Italiju, Irsku i još neke europske zemlje, posve zabrani pušenje na javnim mjestima. Nužno je također spriječiti podmuklo reklamiranje cigareta zato što su proizvođači lukavo zaobišli hrvatski zakon pa se, primjerice, pozdravima iz Rovinja, reklamiraju više nego prije - naglašava prof. dr. Vrdoljak.
Liga će, dodaje, nastavljati podučavati mlade da je pušenje siguran skok k smrti, ali im u tome treba šira potpora Vlade, Sabora i medija, a valjalo bi, kako ističe, za nepušače uvesti i popuste u sustavu zdravstvenog osiguranja kako bi se oni ostali potaknuli da prestanu pušiti.
www.monitor.hr
Ja sam pusac koji pati zbog pusenja i koji se odvratno osjeca zbog pusenja, koji je svjestan da je ovisnik i koji je svjestan stetnosti pusenja. Ne pusim u kuci. A i na poslu je zabranjeno.
Ne izlazim vise u klubove, pa se nadam i da ne ugrozavam ljude oko sebe....ok ugrozim ih malo po bastama...
Jednom sam razgovarala sa profesorom psihologije sa UCLA....i zalila mu se kakav sam hipohondar.
On me pitao sta cinim da olaksam sebi stvar....a ja ga gledala sumanuto...."Mislis, uzimam li neke bobe"? "Ne, mislim...jesi prestala pusiti? Rizik manje"
I onda se stvarno osjetis kao debil.....sve znas....i i dalje pusis.
Bljak!
Pitanje je dana....mozda sata....kada cu prestati.
Jer mogu.
Ljudi puse ne zato sto im je ceif vec sto ne mogu da prestanu.
Amen!