Religija i filozofija (tema na istoimenom podforumu)
-
FFK as Lucy01
Nisam jednom rekla da je za mene, vjera u boga ustvari bjezanje od odgovornosti za vlastiti zivot.
Vjernicima je mnogo lakse, jer svoju volju podredjuju tom visem bicu....pogotovo ako ih zadesi tragedija (smrt bliznjeg), jer "to je bila njegova volja".
Ako bog postoji i ako je njegova volja da neko postane lopov ili ubica, zasto onda taj lopov ili ubica da ispasta na ovom i onom svijetu zbog necega na sto nisu imali izbor?
Ili se neko, bez vlastitog zalaganja i odluke, rodi u basnoslovno bogatoj porodici....ili se rodi lijeeeep...ili se rodi pametan i iznad-prosjecno inteligentan? Zasto? Cime su to zasluzili? I cime su oni losi zasluzili da se rode i budu ubice i lopovi?
Ljudska bica su mnogo snaznija i imaju mnogo veci uticaj na vlastitu sudbinu, nego sto to misle neki vjernici....ali religija je linija manjeg otpora prema zivotu.
I jedna mudrost, na kraju moga posta
Ako Bog postoji, ateizam mu je sigurno manja uvreda nego religija.
Vjernicima je mnogo lakse, jer svoju volju podredjuju tom visem bicu....pogotovo ako ih zadesi tragedija (smrt bliznjeg), jer "to je bila njegova volja".
Ako bog postoji i ako je njegova volja da neko postane lopov ili ubica, zasto onda taj lopov ili ubica da ispasta na ovom i onom svijetu zbog necega na sto nisu imali izbor?
Ili se neko, bez vlastitog zalaganja i odluke, rodi u basnoslovno bogatoj porodici....ili se rodi lijeeeep...ili se rodi pametan i iznad-prosjecno inteligentan? Zasto? Cime su to zasluzili? I cime su oni losi zasluzili da se rode i budu ubice i lopovi?
Ljudska bica su mnogo snaznija i imaju mnogo veci uticaj na vlastitu sudbinu, nego sto to misle neki vjernici....ali religija je linija manjeg otpora prema zivotu.
-
Haqqani
Lucy01 wrote:Nisam jednom rekla da je za mene, vjera u boga ustvari bjezanje od odgovornosti za vlastiti zivot.
Bismillah!
Prema islamu, postoji sveopća i neograničena Allahova slobodna volja i unutar nje čovjekova odgovornost u okviru ograničene slobodne volje, koju mu je Allah podario. Za razliku od svih drugih bića, stvorenja i svjetova Allah je čovjeka odlikovao i počastio objavom - u kojoj je sadržana uputa o vjerovanju, pravom i krivom putu - osjetilima, umom i razumom, srcem koje osjeća, i dušom - koja, uz objavu, dobro i zlo, istinu i neistinu, pravdu i nepravdu, svjetlo i tamu razumijeva - i slobodnom voljom kojom se čovjek odlučuje hoče li vjerovati ili ne, hoće li dobar ili zao biti. Čovjek je jedino biće koje se odlikuje i razlikuje od svih ostalih objavom, sviješću, savješću, umom, razumom, srcem, dušom, slobodom i planiranom namjerom. U okviru je toga njegova odgovornost. Izmedu neumitnog determinizma u prirodi i indeterminizma oholih i Bogu nepokornih ljudi musliman se opredjeljuje za srednji i jedino ispravni put - za svjesnu, slobodnu i namjernu predanost Allahu, dž. š.
- vatrogasac
...provjeriš.....spongebob wrote:
a potpisuje???valjda je red napisat ime autora ovih misli?!
ti si zesci plagijator, no nije ti prvi put...
http://www.google.ba/search?hl=bs&q=Boz ... raga&meta=
...pa se izviniš......usput, da li si pročitao....?.....i šta ne valja u komentaru....?.....
-
pravi-put
Pospan sam pa necu sada odgovarati na cijeli post, ali samo na ovaj dio pa onda laku noc!Ako bog postoji i ako je njegova volja da neko postane lopov ili ubica, zasto onda taj lopov ili ubica da ispasta na ovom i onom svijetu zbog necega na sto nisu imali izbor?
Ovo je pogresna konstatacija da je Bozija volja da neko bude zao, pokvaren , neposlusan ,... bilo koji negativni vid emocija ili djela koje covjek moze ispoljiti ili uraditi.
Bog nam je preko Poslanika i Objava pojasnio sta je najbolje za nas, sta je nas PRAVI PUT!
A na covjeku je da ga slijedi ili odbije - NIJE TI BOG KRIV AKO IZABERES NEKI DRUGI PUT!
Bog zna da ce taj covjek biti los, zao , lopov, ... jer on poznaje nase duse, zna sta je u njihovim dubinama, sta krijemo u sebi, a sta i kako se pokazujemo narodu.
Prema tome nije Bog kriv lopovu sto krade ili ubici sto ubija, prije nego to urade naka iskoriste svoj razum i slijede upute Bozije i jedno i drugo ce ih odvratiti od tih zlodjela ako u njima i malo dobra ima. Pomocu prve jer covjekova dusa tacno zna sta smije a sta ne smije, a drudo po Bozijoj uputi jer Allah naredjuje samo ono sto je pravedno, korisno i potrebno covjeku kao slabasnom bicu da bi ustarajao do Dzenneta - Raja.
Vise ovdje:
http://www.bosnjakinja.net/modules.php? ... age&pid=32
Zasto ljudi grijese:
http://www.islamski.net/modules.php?nam ... cle&sid=95
Poucna hikaja:
http://www.umsa.org/modules.php?name=Ne ... le&sid=177
Zasto ti ljudi ne cine dobra djela pa ne kazu vidi sta mi je Bog propisao?
Ne mogu zbog svog grijesenja, zbog svoje zlobe koju kriju ili ne kriju u svojim dusama, kriviti Boga - on im je naredio sta ce raditi, njihovo je slobodan izbor.
ODGAJAJ SEBE I SVOJEU DUSU NA KURANU I PRAKSI BOZIJEG POSLANIKA , PA CES VIDJETI KAO CE SE SE SMANJITI ZLO U TEBI !
PS: GLUPOST GODINE - OVO TREBA U NOVINE STAVITI !
Kako bi se tvoj OTAC osjecao da mu kazes da ti nisi njegova kcerka, sigurno osramoceno, ne zadaovoljno, razocarano, potisteno, kako sve vec ne ...Ako Bog postoji, ateizam mu je sigurno manja uvreda nego religija.
Pa ako je tako kod obicnih ljudi, kako onda moze storitelju svega, Bogu biti drazi onaj ko ga negira, vrijedja, ne postuje, ne obozava... , od onoga ko ga voli, ko ga velica, slavi, slijedi njegove Poslanike , upute , ... , zaista je razum blagodat koja se ne moze kupiti!
Ne oholite se , da vam jednoga dana ne bude zao!
-
blenta
naravno, nije teshko shvatiti da postoje ljudi koji vjeruju i ljudi koji ne vjeruju, a ni razloge za jedno ili drugo.Lucy01 wrote:Nisam jednom rekla da je za mene, vjera u boga ustvari bjezanje od odgovornosti za vlastiti zivot.
ali, stvarno mi je teshko shvatiti da do ljudi koji ne vjeruju ne mozhe da dopre jednostavan koncept poimanja Boga, vjere i drugog svijeta onih koji vjeruju, koji ateisti, naravno, ne moraju prihvatiti i usvojiti kao svoj, niti ga prihvataju. teshko mi je shvatiti kako ne shvate tu prejednostavnu abecedu, nego monoloshki nastavljaju prichati sa sobom, potpuno ignorishuchi odgovore druge strane, vjechno vrachajuchi stvari na pochetak i postavljanje istih odgovorenih pitanja.
sasvim je u redu shvatiti, pa ne prihvatiti.
ali, ne potruditi se shvatiti (dovoljno je jednom prochitati) osnovne koncepte monoteistichkog vjerovanja, a gorljivo ga napadati je, po meni, samo, za svaku diskusiju iritantna, neozbiljnost.
evo, par jednostavnih crtica:
-raj ili pakao su kazna ili nagrada
-kazna i nagrada postoje tamo gdje postoji odgovornost za neshto
-pretpostavka slobodne volje i korishtenja razuma (vrednovanja odabira izmedju postojechih alternativa) je i u svjetovnim zakonima osnov odgovornosti (npr. krivichne, gdje neurachunljive osobe, one koje nisu svjesne svojih postupaka, ne mogu odgovarati. za svako krivichno djelo mora postojati umishljaj, svjesna odluka da se neshto uchini).
-odgovornost se odnosi na pridrzhavanje ili nepridrzhavanje Bozhijih uputa (bash kao i svjetovnih zakona)
-ovaj svijet je samo relativno kratki test, sam je iskushenje, u kom nam nashe ponashanje odredjuje polozhaj u vjechnom svijetu. u ovom svijetu nema konachne pravde, jer ljudska to nije, konachna pravda je pred sudijom koji sve zna i sve ispravno sudi, pred kojim niko neche biti ni za djelich zakinut.
je li ti znash ove postulate? ako ih ne znash, onda ulazish u rasprave u kojim nemash elementarno poznavanje materije, na stranu shto je njihovo poznavanje stvar opshte kulture.
ako ih znash, onda za takvo znanje postavljash potpuno neadekvatna pitanja (Ako bog postoji i ako je njegova volja da neko postane lopov ili ubica, zasto onda taj lopov ili ubica da ispasta na ovom i onom svijetu zbog necega na sto nisu imali izbor?
Ili se neko, bez vlastitog zalaganja i odluke, rodi u basnoslovno bogatoj porodici....ili se rodi lijeeeep...ili se rodi pametan i iznad-prosjecno inteligentan? Zasto? Cime su to zasluzili? I cime su oni losi zasluzili da se rode i budu ubice i lopovi?), da ne koristim neku tezhu rijech.
-
El_Camino
Ve bil Kaderi hajrihi ve šerrihi minallahi teala!Haqqani wrote:Bog nije stvorio zlo.
Suni muslimani vjeruju da Allah dzelle-sanuhu STVARA SVE, I DOBRO I ZLO! Ali On, dzelle-sanuhu, voli i zadovoljan je sa dobrom, a ne voli, i nije zadovoljan, sa zlom!
Haqqani prije nego se upustis u vode u kojima se mnoga ulema utopila ja ti preporucujem da procitas tekst na ovom linku: http://www.praviput.com/knjige/iman_i_islam/14.html
- black
blenta wrote:naravno, nije teshko shvatiti da postoje ljudi koji vjeruju i ljudi koji ne vjeruju, a ni razloge za jedno ili drugo.Lucy01 wrote:Nisam jednom rekla da je za mene, vjera u boga ustvari bjezanje od odgovornosti za vlastiti zivot.
ali, stvarno mi je teshko shvatiti da do ljudi koji ne vjeruju ne mozhe da dopre jednostavan koncept poimanja Boga, vjere i drugog svijeta onih koji vjeruju, koji ateisti, naravno, ne moraju prihvatiti i usvojiti kao svoj, niti ga prihvataju. teshko mi je shvatiti kako ne shvate tu prejednostavnu abecedu, nego monoloshki nastavljaju prichati sa sobom, potpuno ignorishuchi odgovore druge strane, vjechno vrachajuchi stvari na pochetak i postavljanje istih odgovorenih pitanja.
ali, ne potruditi se shvatiti (dovoljno je jednom prochitati) osnovne koncepte monoteistichkog vjerovanja, a gorljivo ga napadati je, po meni, samo, za svaku diskusiju iritantna, neozbiljnost.
-pretpostavka slobodne volje i korishtenja razuma (vrednovanja odabira izmedju postojechih alternativa) je i u svjetovnim zakonima osnov odgovornosti (npr. krivichne, gdje neurachunljive osobe, one koje nisu svjesne svojih postupaka, ne mogu odgovarati. za svako krivichno djelo mora postojati umishljaj, svjesna odluka da se neshto uchini).
-odgovornost se odnosi na pridrzhavanje ili nepridrzhavanje Bozhijih uputa (bash kao i svjetovnih zakona)
-ovaj svijet je samo relativno kratki test, sam je iskushenje, u kom nam nashe ponashanje odredjuje polozhaj u vjechnom svijetu. u ovom svijetu nema konachne pravde, jer ljudska to nije, konachna pravda je pred sudijom koji sve zna i sve ispravno sudi, pred kojim niko neche biti ni za djelich zakinut.
je li ti znash ove postulate? ako ih ne znash, onda ulazish u rasprave u kojim nemash elementarno poznavanje materije, na stranu shto je njihovo poznavanje stvar opshte kulture.
ako ih znash, onda za takvo znanje postavljash potpuno neadekvatna pitanja (Ako bog postoji i ako je njegova volja da neko postane lopov ili ubica, zasto onda taj lopov ili ubica da ispasta na ovom i onom svijetu zbog necega na sto nisu imali izbor?
Ili se neko, bez vlastitog zalaganja i odluke, rodi u basnoslovno bogatoj porodici....ili se rodi lijeeeep...ili se rodi pametan i iznad-prosjecno inteligentan? Zasto? Cime su to zasluzili? I cime su oni losi zasluzili da se rode i budu ubice i lopovi?), da ne koristim neku tezhu rijech.
el-camino Bog jeste stvorio dobro ali ne zlo....
-
Haqqani
Bismillah!El_Camino wrote:Ve bil Kaderi hajrihi ve šerrihi minallahi teala!Haqqani wrote:Bog nije stvorio zlo.
Suni muslimani vjeruju da Allah dzelle-sanuhu STVARA SVE, I DOBRO I ZLO! Ali On, dzelle-sanuhu, voli i zadovoljan je sa dobrom, a ne voli, i nije zadovoljan, sa zlom!
Haqqani prije nego se upustis u vode u kojima se mnoga ulema utopila ja ti preporucujem da procitas tekst na ovom linku: http://www.praviput.com/knjige/iman_i_islam/14.html
Citirao si dio teksta kojeg sam ja postirao sa nijetom da kazem onome pajdi kako bas nije originilan.
To znaci da ja nisam pisao taj tekst.
Tekst sam nasao negdje na internetu.
Ne stojim iza tog teksta.
-
blenta
pa, nije bash da se ne slazhu, te su stvari jasne, samo zavisi na koju kariku u uzrochno-posljedichnom lancu stavljash akcenat.parafin wrote:do sada smo malo diskutovali o logickim zavrzlamama, sto je bila poenta ovog posta. ja sam npr. naucio usput i to da se muslimani medju sobom ne slazu jeli bog stvorio zlo ili ne.
Bog je stvorio chovjeka koji je sklon i dobru i zlu (posjeduje i razum i animalne nagone), a propisao mu da chini dobro i zabranio zlo. u okviru Bozhijeg apsolutnog znanja (a On je svemoguch i sveznajuchi) o svemu shto che biti je ostavljen prostor za slobodu volje i donoshenje odluka i u tome se ogleda chovjekova odgovornost. o znachaju toga da chovjek sebe pobijedi, tj. zlo u sebi, govori to da se ta borba naziva velikim dzihadom, dok se malim dzihadom smatra npr. oruzhana odbrana od agresije.
dakle, ako gledash tako da je Bog stvorio chovjeka chija je dusha sklona i zlu, a ne samo dobru, onda indirektno mozhesh zakljuchiti da sve potiche od Boga, pa i zlo. medjutim, zlo je Bog ljudima zabranio, tako da je ono na odredjen nachin chovjekov izbor da se usprotivi Bozhijoj naredbi.
tom logikom, ako neka zhena rodi dijete i uzmu joj ga na porodjaju i ona vishe nishta ne zna za njeg, a ono postane ubica, onda je kriva zato shto ga je rodila, jer da se to nije desilo, ni ono ne bi postalo ubica. medjutim, nijedan sud tu zhenu neche osuditi, niti smatrati krivom za ubistvo, jer su odluka da ubije i samo ubistvo bili izbor njenog sina, a ne njen.
nadam se da su ti sad jasnija ta prividna "neslaganja".
- Ahmmed
blenta wrote:naravno, nije teshko shvatiti da postoje ljudi koji vjeruju i ljudi koji ne vjeruju, a ni razloge za jedno ili drugo.Lucy01 wrote:Nisam jednom rekla da je za mene, vjera u boga ustvari bjezanje od odgovornosti za vlastiti zivot.