Bog i Bošnjaci
-
Shoshana
Nece moci Becho, ja sam Bosanka, nemuslimanka, koja se nicega nije odrekla (i molim te da se ubuduce ne odrices nicega u tudje ime!). I pricam srpskohrvatski - hrvatsko-srpski (i, cini mi se - odlicno se razumijemo!)
Otac mi je sahranjen na Lavu, a braca bili prvoborci u BiH Armiji, i to od prije nego sto je raspisana opsta mobilizacija.
Jedan sam od rijetkih ljudi koji se nikad nisu vratili samo da bi otkupili svoje stanove. Ja sam otisla jednom, vidjela izbjeglice u mom stanu i halalila!
I sad ti meni, nije meni stalo do Bosne... Ma nemoj me vuci za jezik!
Otac mi je sahranjen na Lavu, a braca bili prvoborci u BiH Armiji, i to od prije nego sto je raspisana opsta mobilizacija.
Jedan sam od rijetkih ljudi koji se nikad nisu vratili samo da bi otkupili svoje stanove. Ja sam otisla jednom, vidjela izbjeglice u mom stanu i halalila!
-
Bosanski Zmaj
Iako Bosansko-hercegovačka nacija, nije etnička skupina, svako ima pravo na izjašnjavanje, te se isto može ravnati i sa Jugoslavenima.
U Jugoslaviji su živjeli Srbi,Hrvati,Crnogorci, Makedonci, "Muslimani",Albanci i drugi, ali svi su bili državljani Jugoslavije i stoga su automatski bili Jugoslaveni po nacionalnosti...
U Bosni i Hercegovini žive Bošnjaci,Srbi,Hrvati i drugi,ali svi koji su državljani Bosne i Hercegovine su bosansko-hercegovačke nacije...
Problem se stvara između mješanja Hrvata u nacionalnom i Hrvata u etničkom smislu, zato što je isto ime za oba važi, te stoga dolazi do mješanja na mnogim mjestima ta dva termina...
Bošnjaci Sandžaka, su po nacionalosti Srbijanci/Crnogorci,ali u etničkom smislu oni se izjašnjavaju kao Bošnjaci...
Isto važi za Mađare u Vojvodini, isto važi za Srbe u Hrvatskoj...
U Jugoslaviji su živjeli Srbi,Hrvati,Crnogorci, Makedonci, "Muslimani",Albanci i drugi, ali svi su bili državljani Jugoslavije i stoga su automatski bili Jugoslaveni po nacionalnosti...
U Bosni i Hercegovini žive Bošnjaci,Srbi,Hrvati i drugi,ali svi koji su državljani Bosne i Hercegovine su bosansko-hercegovačke nacije...
Problem se stvara između mješanja Hrvata u nacionalnom i Hrvata u etničkom smislu, zato što je isto ime za oba važi, te stoga dolazi do mješanja na mnogim mjestima ta dva termina...
Bošnjaci Sandžaka, su po nacionalosti Srbijanci/Crnogorci,ali u etničkom smislu oni se izjašnjavaju kao Bošnjaci...
Isto važi za Mađare u Vojvodini, isto važi za Srbe u Hrvatskoj...
- SiSaJuMe
Povjesno historisanje BIH istorije je poznato vec svima. Svako pise i tumaci onako kako njemu Cejif. Pozivaju se na ovo i ono i handre time i mene i tebe. Kao on ce da mi kaze ko sam i sta sam. Kao da ja to neznam. Ko je redjen u okviru BIH nemoze nista drugo biti osim Bosanac i Hercegovac. I tocka. Naziv Bosnjak = Musliman htjeo to priznat ili ne. Naziv koji je 15-tak godina unazad prihvacen samo od bih muslimana. Katolici su Hrvati, Pravoslavci su Srbi a Muslimani su sebe proglasili Bosnjacima. Tumecenja da su Bosnjaci nekad bili svi narodi sa podrucja danasnje BIH okaci macku o rep. Udaranje u bogatu povjest Bosnjaka i dicit se dugogodisnjam tradicijom Bosnjaka je ??????? 15 godisnja.
Pozdrav od BOSANCA.
Pozdrav od BOSANCA.
-
Hadzi-Murat
Joj al vi hrvati mozete "povijesnu" propagandu prosipat...SiSaJuMe wrote:Povjesno historisanje BIH istorije je poznato vec svima. Svako pise i tumaci onako kako njemu Cejif. Pozivaju se na ovo i ono i handre time i mene i tebe. Kao on ce da mi kaze ko sam i sta sam. Kao da ja to neznam. Ko je redjen u okviru BIH nemoze nista drugo biti osim Bosanac i Hercegovac. I tocka. Naziv Bosnjak = Musliman htjeo to priznat ili ne. Naziv koji je 15-tak godina unazad prihvacen samo od bih muslimana. Katolici su Hrvati, Pravoslavci su Srbi a Muslimani su sebe proglasili Bosnjacima. Tumecenja da su Bosnjaci nekad bili svi narodi sa podrucja danasnje BIH okaci macku o rep. Udaranje u bogatu povjest Bosnjaka i dicit se dugogodisnjam tradicijom Bosnjaka je ??????? 15 godisnja.
Pozdrav od BOSANCA.
-
ztluhcs
- Location: Life isn't fair. It's just fairer than death, that's all.
Kviz pitanje:Bosanski Zmaj wrote:Nacija - pravila definicija nacije je zapravo ono kako mi definiramo drzavljanina
Nacije:
HRVAT - Graðanin/dr¾avljanin Hrvatske
SRBIJANAC - Graðanin/dr¾avljanin Srbije
BOSANSKO-HERCEGOVAC - Graðanin/dr¾avljanin Bosne i Hercegovine
Etnièke skupine
HRVAT - Hrvat u etnièkom smislu ne mora biti dr¾avljanin Hrvatske
SRBIN - Srbin u etnièkom smislu ne mora biti dr¾avljanin Srbije
BO©NJAK - Bo¹njak u etnièkom smislu ne mora biti dr¾avljanin Bosne i Hercegovine
©ta je etnièka skupina?
To je odreðena skupina ljudi koja se poistvojeæuje zbog zajednièkog jezika,kulture,tradicije,religije i ne mora ¾ivjeti iskljuèivo na jednoj teritoriji...
U Bosni:
Franjo predje na pravosljavlje postaje _____
Alija preðe na katolièanstvo postaje ________
Slobodan preuzme islam i postaje __________
Zanimaju me odgovori od strane 99% ljudi u BiH. A kad odgovori¹ dobiæe¹ dosta glupe kategorije i skontaæe¹ za¹to u Bosni nema vi¹e od 1% ljudi koji ka¾u da su Bosanci/Bo¹njani/Bo¹njaci X- te vjeroispovjesti... Te da je to tako i planirano lijevo i desno...
Last edited by ztluhcs on 22/05/2006 22:42, edited 2 times in total.
- SiSaJuMe
hebo te mis kako ofula . Otkud ti to da sam ja Hrvat. jesil corav jesam ti ljepo napiso da sam Bosanac. A misu hebo te tudjman u mjesto di sam izaberes. Nema ljutis al nevolim etikiranje.Hadzi-Murat wrote:Joj al vi hrvati mozete "povijesnu" propagandu prosipat...SiSaJuMe wrote:Povjesno historisanje BIH istorije je poznato vec svima. Svako pise i tumaci onako kako njemu Cejif. Pozivaju se na ovo i ono i handre time i mene i tebe. Kao on ce da mi kaze ko sam i sta sam. Kao da ja to neznam. Ko je redjen u okviru BIH nemoze nista drugo biti osim Bosanac i Hercegovac. I tocka. Naziv Bosnjak = Musliman htjeo to priznat ili ne. Naziv koji je 15-tak godina unazad prihvacen samo od bih muslimana. Katolici su Hrvati, Pravoslavci su Srbi a Muslimani su sebe proglasili Bosnjacima. Tumecenja da su Bosnjaci nekad bili svi narodi sa podrucja danasnje BIH okaci macku o rep. Udaranje u bogatu povjest Bosnjaka i dicit se dugogodisnjam tradicijom Bosnjaka je ??????? 15 godisnja.
Pozdrav od BOSANCA.nemoj tako ti Tudjmana, i on je slicno govorio...
-
Bosanski Zmaj
Niko nije rekao da su se "Bosanci" nečega odrekli, odrekli su se Srbi i Hrvati koji su prilazenjem drugoj etničkoj skupini prihvatili i drugu historiju.Shoshana wrote:ja sam Bosanka,nemuslimanka
!
Moras da shvatiš da su Bošnjaci najmanje insistirali na razdvajanjima jezika, ali moraš i da pročitaš naziv jezika pa da shvatiš u čemu je problem...Da se jezik zvao ilirski,jugoslavenski ili nešto slično, držim da bi i dan danas Bošnjaci priznavali taj jezik,te bosanski jezik u okviru njega,ali je u tom nazivu diskriminiran bosanski,kao da nikada nije postojao,a samim tim i Bošnjaci, te stoga ne može dalje postojati...Shoshana wrote:I pricam srpskohrvatski
Smatram, moje skromno mišljenje, da neko ko trenutno ne živi u Bosni i to 10 godina nakon rata, najmanje ima pravo da govori o patriotizmu, lažnoj ljubavi prema zemlji,a kamoli o nekim novim idejama koje će unijeti nove podjele tipa ovog bosanstva....Shoshana wrote:Jedan sam od rijetkih ljudi koji se nikad nisu vratili samo da bi otkupili svoje stanove. Ja sam otisla jednom, vidjela izbjeglice u mom stanu i halalila!
Ponoviću još jednom svi državljani Bosne i Hercegovine su Bosanci/Hercegovci odnosno bosanskohercegovačke nacionalnosti, a etničke skupine su druga stvar...
Jedno je biti Hrvat u etničkom,a drugo u nacionalnom smislu...
I stalno velika većina griješi u tome, pogotovo namecuci nesto sto nevjerovatno lici na prikriveno "bratstvo jedinstvo", koje ce ponovo sirokog srca prihvatiti Bosnjaci,a ostali licemjerno prihvatiti, ali uvijek pamtiti sta su i ko su...
Narodi koji zaborave svoju historiju,ona im se ponavlja...
-
BECHO
Pazi, kao prvo, striktno sam podebljao terminologiju iskljucivo Bosnjaci a ne samo Bosnjaci. Drugo, pisao sam da katolici i pravoslavci skoro nicim nisu pokazali da im je stalo do Bosne i Hercegovine, sto u prevodu na bosanski znaci da nisam mislio na citavu nebosnjacku populaciju. Dakle, uopste ne vidim u cemu je problem? Ako mislis da su ove moje konstatacije netacne, onda me slobodno ispravi!Shoshana wrote:Nece moci Becho, ja sam Bosanka, nemuslimanka, koja se nicega nije odrekla (i molim te da se ubuduce ne odrices nicega u tudje ime!). I pricam srpskohrvatski - hrvatsko-srpski (i, cini mi se - odlicno se razumijemo!)
Pozdrav
-
forUMASH
....mozemo mi do prekosutra ovdje raspravljati sta je pojam "Bosnjak" znacio kroz istoriju i ko ga je sve koristio kao licnu identifikaciju......
.....sa druge strane, jako se dobro zna ko i zasto je '93. ponovo uveo pojam Bosnjak i zna se zasto se preskocio ujednujuci naziv Bosanac....
....kada je u pitanju istorija i tradicija Bosne, danasnji Bosnjaci se ne razlikuju od BH Srba i BH Hrvata......uzmu ono sto im odgovara, a ostatag gurnu pod tepih.....
.....sa druge strane, jako se dobro zna ko i zasto je '93. ponovo uveo pojam Bosnjak i zna se zasto se preskocio ujednujuci naziv Bosanac....
....kada je u pitanju istorija i tradicija Bosne, danasnji Bosnjaci se ne razlikuju od BH Srba i BH Hrvata......uzmu ono sto im odgovara, a ostatag gurnu pod tepih.....
-
BECHO
Evo jos jednog povijesnicara poput Dubravka Lovrenovica!Tumecenja da su Bosnjaci nekad bili svi narodi sa podrucja danasnje BIH okaci macku o rep. Udaranje u bogatu povjest Bosnjaka i dicit se dugogodisnjam tradicijom Bosnjaka je ??????? 15 godisnja.
Pjesma Bosnjaku
Safvet Beg Basagic (2.7.1891)
Znaš Bošnjace, nije davno bilo,
Sveg' mi sv'jeta nema petnaest ljeta,
Kad u našoj Bosni ponositoj,
I junackoj zemlji Hercegovoj,
Od Trebinja do Brodskijeh vrata,
Nije bilo Srba ni Hrvata.
A danas se kroz svoje hire,
Oba stranca ko u svome šire. [...]
Oba su nas gosta saletila, Da nam otmu najsvetije blago,
Naše ime ponosno i drago.
Last edited by BECHO on 22/05/2006 22:50, edited 2 times in total.
-
Hadzi-Murat
Safvet-beg Basagic, u listu "BOSNJAK" 02.07.1891 objavi "Pjesmu Bosnjaku"SiSaJuMe wrote: Tumecenja da su Bosnjaci nekad bili svi narodi sa podrucja danasnje BIH okaci macku o rep. Udaranje u bogatu povjest Bosnjaka i dicit se dugogodisnjam tradicijom Bosnjaka je ??????? 15 godisnja.
Znas Bosnjace, nije davno bilo,
Sveg mi svijeta nema petnaest ljeta,
Kad u nasoj Bosni ponositoj,
I junackoj zemlji Hercegovoj,
Od Trebinja do Brodskijeh vrata,
Nije bilo Srba ni Hrvata,
A danas se kroz svoje hire
Oba stranca ko u svome sire. (...)
Oba su nas gosta saletila,
Da nam otmu najsvetije blago,
Nase ime ponosno i drago.
...evo konacno malo i logike: posto je ova pjesma objavljena prije 105 godina, "15 godisnja historija" kako rece Sisach je tako glupa tvrdnja da ni najvecem povjesnicaru medju hrvatima, dr. tudjmanu ne bi bilo maHane u konstrukcijama...
...podsjecanja radi slicne stvari je objavljivao i bosanski ban Stjepan Kotromanic u svojim poveljama iz 1322. godine...s tim da je koristio termin Bosnjani...
-
Hadzi-Murat
Pa jeboga ti mogo si bit malo orginalniji u svojim nebulozama...SiSaJuMe wrote:hebo te mis kako ofula . Otkud ti to da sam ja Hrvat. jesil corav jesam ti ljepo napiso da sam Bosanac. A misu hebo te tudjman u mjesto di sam izaberes. Nema ljutis al nevolim etikiranje.Hadzi-Murat wrote:Joj al vi hrvati mozete "povijesnu" propagandu prosipat...SiSaJuMe wrote:Povjesno historisanje BIH istorije je poznato vec svima. Svako pise i tumaci onako kako njemu Cejif. Pozivaju se na ovo i ono i handre time i mene i tebe. Kao on ce da mi kaze ko sam i sta sam. Kao da ja to neznam. Ko je redjen u okviru BIH nemoze nista drugo biti osim Bosanac i Hercegovac. I tocka. Naziv Bosnjak = Musliman htjeo to priznat ili ne. Naziv koji je 15-tak godina unazad prihvacen samo od bih muslimana. Katolici su Hrvati, Pravoslavci su Srbi a Muslimani su sebe proglasili Bosnjacima. Tumecenja da su Bosnjaci nekad bili svi narodi sa podrucja danasnje BIH okaci macku o rep. Udaranje u bogatu povjest Bosnjaka i dicit se dugogodisnjam tradicijom Bosnjaka je ??????? 15 godisnja.
Pozdrav od BOSANCA.nemoj tako ti Tudjmana, i on je slicno govorio...
-
Bosanski Zmaj
Zbog velike slicnosti u jezickom i kulturnom pogledu, etničke zajednice u Bosni i Hercegovini i susjednim zemljama,osim u ranoj historiji (Bosna u 10. stoljeću...) one su se definirale kroz religiju...ztluhcs wrote: Kviz pitanje:
U Bosni:
Alija pređe na katoličanstvo postaje ________
Zanimaju me odgovori od strane 99% ljudi u BiH. A kad odgovoriš dobićeš dosta glupe kategorije i skontaćeš zašto u Bosni nema više od 1% ljudi koji kažu da su Bosanci/Bošnjani/Bošnjaci X- te vjeroispovjesti... Te da je to tako i planirano lijevo i desno...
Zašto?
Kada je doslo do pojave nacionalizma,koji je nekada vazio za buđenje nacionalne samosvijesti, pod nacijom se mislilo na: u Italiji se ujedinjuju sve drzave u kojima zivi italijanska etnička skupina (Firenca,Lombardija...), u Njemačkoj sve drzave u kojima zivi njemacka etnicka skupina (Bavarska...).. Stvaraju se konacno nacije njemačka i italijanska..
To je početak stvaranja nacija.. kako zemlje Balkana nisu bile neovisne, one su se počele na pogrešan način ujedinjavati... dakle oni su neformalno proglasile "svoje" zemlje, te tu počinje greška u nacionalnom samosvještenju Hrvata,Srba i Bošnjaka... kako nije bilo velike razlike između njih...
Mogli smo ih porediti kao narode 3 različite njemačke države,možda bi čak bilo normalno da se ujedine u jednu naciju, ali tu dolazi zastoj... s vremenom su se religijski razdjelile i to ih spriječava da postanu jedna nacija... Slavonija,Dalmacija,Zagorje, jedna vjera, jedna drzava...
To je analiza, razlika u vjeri je spriječila Bošnjake,Hrvate i Srbe da se ujedine kao što su se ujedinili Lombardijci,Sicilijanci, Firentinci...
-
ztluhcs
Haj popuni polja bez filozofiranja onako kako bi ih popunilo 99% ljudi u BiHBosanski Zmaj wrote:Zbog velike slicnosti u jezickom i kulturnom pogledu, etnièke zajednice u Bosni i Hercegovini i susjednim zemljama,osim u ranoj historiji (Bosna u 10. stoljeæu...) one su se definirale kroz religiju...ztluhcs wrote: Kviz pitanje:
U Bosni:
Alija preðe na katolièanstvo postaje ________
Zanimaju me odgovori od strane 99% ljudi u BiH. A kad odgovori¹ dobiæe¹ dosta glupe kategorije i skontaæe¹ za¹to u Bosni nema vi¹e od 1% ljudi koji ka¾u da su Bosanci/Bo¹njani/Bo¹njaci X- te vjeroispovjesti... Te da je to tako i planirano lijevo i desno...
Za¹to?
Kada je doslo do pojave nacionalizma,koji je nekada vazio za buðenje nacionalne samosvijesti, pod nacijom se mislilo na: u Italiji se ujedinjuju sve drzave u kojima zivi italijanska etnièka skupina (Firenca,Lombardija...), u Njemaèkoj sve drzave u kojima zivi njemacka etnicka skupina (Bavarska...).. Stvaraju se konacno nacije njemaèka i italijanska..
To je poèetak stvaranja nacija.. kako zemlje Balkana nisu bile neovisne, one su se poèele na pogre¹an naèin ujedinjavati... dakle oni su neformalno proglasile "svoje" zemlje, te tu poèinje gre¹ka u nacionalnom samosvje¹tenju Hrvata,Srba i Bo¹njaka... kako nije bilo velike razlike izmeðu njih...
Mogli smo ih porediti kao narode 3 razlièite njemaèke dr¾ave,mo¾da bi èak bilo normalno da se ujedine u jednu naciju, ali tu dolazi zastoj... s vremenom su se religijski razdjelile i to ih sprijeèava da postanu jedna nacija... Slavonija,Dalmacija,Zagorje, jedna vjera, jedna drzava...
To je analiza, razlika u vjeri je sprijeèila Bo¹njake,Hrvate i Srbe da se ujedine kao ¹to su se ujedinili Lombardijci,Sicilijanci, Firentinci...
- addem
Po tebi su Madjari u Vojvodini pripadnici srbijanske nacije.Bosanski Zmaj wrote:Zbog velike slicnosti u jezickom i kulturnom pogledu, etničke zajednice u Bosni i Hercegovini i susjednim zemljama,osim u ranoj historiji (Bosna u 10. stoljeću...) one su se definirale kroz religiju...ztluhcs wrote: Kviz pitanje:
U Bosni:
Alija pređe na katoličanstvo postaje ________
Zanimaju me odgovori od strane 99% ljudi u BiH. A kad odgovoriš dobićeš dosta glupe kategorije i skontaćeš zašto u Bosni nema više od 1% ljudi koji kažu da su Bosanci/Bošnjani/Bošnjaci X- te vjeroispovjesti... Te da je to tako i planirano lijevo i desno...
Zašto?
Kada je doslo do pojave nacionalizma,koji je nekada vazio za buđenje nacionalne samosvijesti, pod nacijom se mislilo na: u Italiji se ujedinjuju sve drzave u kojima zivi italijanska etnička skupina (Firenca,Lombardija...), u Njemačkoj sve drzave u kojima zivi njemacka etnicka skupina (Bavarska...).. Stvaraju se konacno nacije njemačka i italijanska..
To je početak stvaranja nacija.. kako zemlje Balkana nisu bile neovisne, one su se počele na pogrešan način ujedinjavati... dakle oni su neformalno proglasile "svoje" zemlje, te tu počinje greška u nacionalnom samosvještenju Hrvata,Srba i Bošnjaka... kako nije bilo velike razlike između njih...
Mogli smo ih porediti kao narode 3 različite njemačke države,možda bi čak bilo normalno da se ujedine u jednu naciju, ali tu dolazi zastoj... s vremenom su se religijski razdjelile i to ih spriječava da postanu jedna nacija... Slavonija,Dalmacija,Zagorje, jedna vjera, jedna drzava...
To je analiza, razlika u vjeri je spriječila Bošnjake,Hrvate i Srbe da se ujedine kao što su se ujedinili Lombardijci,Sicilijanci, Firentinci...
-
ztluhcs
Na isti naèin na koji je sprijeèila Nijemce katolike i Nijemce protestante?Bosanski Zmaj wrote:u Njemaèkoj sve drzave u kojima zivi njemacka etnicka skupina (Bavarska...)..
To je analiza, razlika u vjeri je sprijeèila Bo¹njake,Hrvate i Srbe da se ujedine
-
Hadzi-Murat
Kako tumaciti? Kao i sljedecu naslovnicu BHDANA:Prenj wrote:Kako tumaciti ovaj reisov govor?BH Dani wrote:Na svečanosti povodom obilježavanja 469 godina Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu reisul-ulema Islamske zajednice u BiH dr. Mustafa ef. Cerić je istaknuo da su bosanskohercegovačku državu obilježile tri ličnosti i tri datuma kojih se "uvijek treba sjećati: To su 1463. godina, kada je Mehmed el Fatih donio islam u Bosnu. Drugi je 8. januar 1537. godine, kada je Gazi Husrev-beg ustanovio medresu, a treći je 1992. kada je Alija Izetbegović zajedno s nama i s dobitnikom nagrade (dr. Harisom Silajdžićem) ustanovio nezavisnu državu BiH".

-
zavrzlama
ako neki narod hoce da ima problema u buducnosti .i nesuglasica i sukoba sa drugim narodima najbolji nacin je non-stop raspravljat o istoriji/historiji.vjerama ,i porijeklu..... srbi su u bivsoj jugoslaviji se puno bavili ovim stvarima i znamo gdje su dosli...cini mi se da sad bosanski muslimani rade istu stvar....pa u pamet se dragi ljudi
- SiSaJuMe
Nije valjda da si se naljutio. Reko sam ti vec da svi pisu kako je njima Cejif. Sto bi sa tvrdnjom da su danasnji Muslimani nekad bili Srbi. Il pak da su bili Hrvati. Ako ovaj piramidu otkrije mozda saznamo nesto vise.Hadzi-Murat wrote:Pa jeboga ti mogo si bit malo orginalniji u svojim nebulozama...SiSaJuMe wrote:hebo te mis kako ofula . Otkud ti to da sam ja Hrvat. jesil corav jesam ti ljepo napiso da sam Bosanac. A misu hebo te tudjman u mjesto di sam izaberes. Nema ljutis al nevolim etikiranje.Hadzi-Murat wrote: Joj al vi hrvati mozete "povijesnu" propagandu prosipat...nemoj tako ti Tudjmana, i on je slicno govorio...
Vidis svi svojataju kako im padne napamet. Zemlja u kojoj sad zivis se zove BOSNA I HERCEGOVINA i netrudi se da stvaras jos neku verziju mimo cinjenice da mozes biti samo BOSANAC ili HERCEGOVAC....
- addem
Hadzi-Murat wrote:Kako tumaciti? Kao i sljedecu naslovnicu BHDANA:Prenj wrote:Kako tumaciti ovaj reisov govor?BH Dani wrote:Na svečanosti povodom obilježavanja 469 godina Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu reisul-ulema Islamske zajednice u BiH dr. Mustafa ef. Cerić je istaknuo da su bosanskohercegovačku državu obilježile tri ličnosti i tri datuma kojih se "uvijek treba sjećati: To su 1463. godina, kada je Mehmed el Fatih donio islam u Bosnu. Drugi je 8. januar 1537. godine, kada je Gazi Husrev-beg ustanovio medresu, a treći je 1992. kada je Alija Izetbegović zajedno s nama i s dobitnikom nagrade (dr. Harisom Silajdžićem) ustanovio nezavisnu državu BiH".
-
Shoshana
@Zmaju, evo, ovako...
Nemoj da prevodis Engleske termine na nas jezik (pa bio on Bosanski ili Srpskohrvatski), u nasem jeziku nacija = narod. Ne postoji (na zalost) bosansko-hercegovacka nacija.
Sto se tice mog patriotizma i moje lazne ljubavi prema Bosni, odje.. - i to u skokovima!
@Becho, iskljucivo znaci isto sto i jedino.
Nemoj da prevodis Engleske termine na nas jezik (pa bio on Bosanski ili Srpskohrvatski), u nasem jeziku nacija = narod. Ne postoji (na zalost) bosansko-hercegovacka nacija.
Sto se tice mog patriotizma i moje lazne ljubavi prema Bosni, odje.. - i to u skokovima!
@Becho, iskljucivo znaci isto sto i jedino.
-
Prenj
?Hadzi-Murat wrote:Kako tumaciti? Kao i sljedecu naslovnicu BHDANA:Prenj wrote:Kako tumaciti ovaj reisov govor?BH Dani wrote:Na svečanosti povodom obilježavanja 469 godina Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu reisul-ulema Islamske zajednice u BiH dr. Mustafa ef. Cerić je istaknuo da su bosanskohercegovačku državu obilježile tri ličnosti i tri datuma kojih se "uvijek treba sjećati: To su 1463. godina, kada je Mehmed el Fatih donio islam u Bosnu. Drugi je 8. januar 1537. godine, kada je Gazi Husrev-beg ustanovio medresu, a treći je 1992. kada je Alija Izetbegović zajedno s nama i s dobitnikom nagrade (dr. Harisom Silajdžićem) ustanovio nezavisnu državu BiH".
...
Reisova gore navedena izjava je citirana u skoro svoj dnevnoj i sedmicnoj stampi, od Avaza do Slobodne Bosne ...
Last edited by Prenj on 22/05/2006 23:15, edited 1 time in total.
-
Bosanski Zmaj
Ne...Shoshana wrote:@Zmaju, evo, ovako...
Nacija i narod jesu isto,ali se kod nas narod/nacija upotrebljava pogresno.....
Narodi su istina postojali u Jugoslaviji zasto - zato sto je svaki narod (te samim tim zbog toga se nije dalo Bošnjacima njihovo ime) imao svoju SR... Slovenci Sloveniju, Hrvati Hrvatsku...svako je imao svoj suveren teritorij u okviru Jugoslavije, a suveren teritorij je ono što definira narod/naciju...
-
Prenj
Ko ne vjeruje Danima, mozda povjeruje Islamskoj zajednici Bosnjaka u Njemackoj ...
http://www.vigb.de/?page=14
Čestitajući Silajdžiću i profesoru Fikretu Karčiću, koji je također dobio nagradu za afirmaciju ove najstarije obrazovne ustanove na Balkanu, reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Mustafa ef. Cerić poručio je da su našu državu bitno obilježile tri ličnosti i datuma i da ih se "uvijek trebamo sjećati".
- To je 1463. godina, kada je Mehmed el Fatih donio islam u Bosnu. Drugi je 8. januar 1537. godine, kada je Gazi Husrev-beg ustanovio medresu, a treći 1992. kada je Alija Izetbegović zajedno s nama i s dobitnikom nagrade ustanovio nezavisnu državu BiH - kazao je reisu-l-ulema.