Jesam li rasista?
-
Stitch__
gledaj to ovako. ko ti kaze da sinu nece bit gore sa nekom bjeljkinjom-halapacom? zbog tog tvog stava, moze ostaviti curu sa kojom bi bio sretan, i nacu nekakvu kurvicu/zvjerku/papanku BIJELE BOJE KOZE i bit nesretan do kraja zivota...
-
callmethebreeeze
i ja zivim u svedskoj, s mamom i bratom. moja mama je iz pocetka bila malo, kako da kazem, neraspolozena prema vezama sa svedjankama. (slicna joj je prica bila kao tebi, kako s djecom kad narastu, druga vjera, obicaji, bla bla bla)vesela wrote:@bosanac sa dna kace
ovo je bilo direktno spustanje na zemlju, po kratkom postupku!...svaka ti cast!...i jos sam se morala i nasmijati...pravo u sridu!
ja bih samo da mi neko odgovori ima li ovakva iskustva i KAKO reaguje!...eto, nesto bi mi bilo lakse da neko kaze:moje dijete zivi sa...osobom druge rase, nebitno koje...ili ja zivim sa osobom druge rase...i da nema nikakvih problema...
medjutim sve se promjenilo nakon sto je upoznala bratovu curu, svedjanku, s kojom on zivi vec godinama.
danas kaze da joj draga kao vlastito dijete. ja mislim da treba spustiti loptu na zemlju i pokusati upoznati te "druge". ako je tvom sinu dobra sto ne bi bila i tebi. na kraju krajeva, ako zelis da ti djeca budu sa bosancima onda se vrati u bosnu. tako sam ja mojoj mami govorio
-
vesela
@BigBoss
moj sin ne voli svedjanke!...a muz se udara po glavi i pita 'dje su bile kad je on bio momak!
ne moze se generalizovati, ali moje misljenje je da su svedjanke totalno pogresno shvatile "jednakost medju polovima" i izgubile ono osnovno:svoju zenstvenost!...ipak je u svim kulturama zena majka i domacica!...poznajem dosta sveda koji zene "strance" upravo zbog toga i otvoreno o tome govore...a govorim o visoko-obrazovanim svedima, tolerantnim itd...
sve je to uvidio i moj sin i kaze da bi se tesko odlucio ozeniti svedjanku...
a "ubistvo iz casti" koje spominjes je poznato i djeci...i ne mogu to shvatiti...ali znaju da postoji...
s druge strane, ovdje u svedskoj ima arapa, vjencanih po serijatu, a razvode se haman kol'ko i svedi...nista mi nije jasno!...
moj sin ne voli svedjanke!...a muz se udara po glavi i pita 'dje su bile kad je on bio momak!
ne moze se generalizovati, ali moje misljenje je da su svedjanke totalno pogresno shvatile "jednakost medju polovima" i izgubile ono osnovno:svoju zenstvenost!...ipak je u svim kulturama zena majka i domacica!...poznajem dosta sveda koji zene "strance" upravo zbog toga i otvoreno o tome govore...a govorim o visoko-obrazovanim svedima, tolerantnim itd...
a "ubistvo iz casti" koje spominjes je poznato i djeci...i ne mogu to shvatiti...ali znaju da postoji...
s druge strane, ovdje u svedskoj ima arapa, vjencanih po serijatu, a razvode se haman kol'ko i svedi...nista mi nije jasno!...
-
BigBoss
Svasta ti napisa, ja volim skandinaviju i njihov nacin zivota. Uzdizem njihovu kulturu i napredak isto u seksualnom smislu.bluesky wrote:Wow, koji je ovdje sovinizam i seksizam isplivao na povrsinu.
Mani sada koliko je ova prica suplja i nekonzistentna (spominjati neke koji ne odobravaju seks prije braka u istom dahu sa izbusenim zenama, fuj), ali moram priupitati da li bas ovdje nije niko svjestan toga da je prica o razlicitim ljudskim rasama prevazidjena? Ljudi su jedna rasa i tu je kraj price. Drugacija boja koze ne opravdava pricu o vise ljudskih rasa. To otvara vrata prici o superiornosti jednih nad drugima. Covjek je jedan, od krvi i mesa...
Kad vas ovako citam, bude mi jasno koliko smo daleko od onoga na sta se furamo: nekakvo demokratsko, sekularno drustvo, ljudska prava, sloboda, blahblah... Jedini ispravan covjek po vama je tipicni Bosanac sa svojim predstavama o moralu, vezi, braku, seksu, vjeri... Oni za istoka su previse nazadni, oni sa zapada nisu dovoljno cestiti. Muska djeca smiju da rade sta hoce, na zenska smo eto kao osjetljivi, one imaju da prate vec nesto stroziji kodeks ponasanja. Na istoku se ne seksaju prije braka, grozni su, ali necemo za sina ni izbusenu Skandinavku. Zene uzimaju muzevljevo prezime, oko toga su svi slozni, isto kao i o tome da su zene pod maramama jadne i potlacene.
Uglavnom, aman... I ja se jos naduravam sa mamom kako se bosansko drustvo promijenilo od njene mladosti. Jasta je.
Kazem da su doseljenici na losem glasu sto se tice nekih principa, tradicija koje nisu evropske. Ja sam Evropljanin i nemam nista protiv "izbusenih" samo imaju one malo finije koje nisu bas lude za Arapima ili Turcima.
Navodim ti samo stvari KOJE SU SE DESAVALE. Zato bolje sprijeciti nego lijeciti. Ja isto nemam nista protiv bilo koje rase ali znam da su razvoj i kultura na razlicitim nivoima. Skandinavija je 200 godina ispred balkana a 500 godina ispred bliskog istoka. To su cinjenice. I ovdje ne mislim na pare nego na druge stvari.
Ovo su sve cinjenice nista nisam izmislio. Ja nisam rasista, sigurno bi prije i crnkinju i tajlandjanku nego nasu.
-
vesela
potpuno si u pravu!...i o ovim stvarima se puno prica, ali i djeca puno stvari sami vide i shvataju...Stitch__ wrote:gledaj to ovako. ko ti kaze da sinu nece bit gore sa nekom bjeljkinjom-halapacom? zbog tog tvog stava, moze ostaviti curu sa kojom bi bio sretan, i nacu nekakvu kurvicu/zvjerku/papanku BIJELE BOJE KOZE i bit nesretan do kraja zivota...
ali ne bih sebi oprostila da ostavi nekog koga voli zbog mog stava!...mada mislim da moj muz prica sa sinom kad ja zaspem...i da mu daje "uputstva" kako se to rjesava sa mamom!
-
callmethebreeeze
ja se svaki put iznenadim kada vidim da jedna zena napise nesto kao sto si ti sad napisala. u "svim kulturama su zene majke i domacice" samo zato sto smo mi muskarci to htjeli.vesela wrote:@BigBoss
kada po tom pitanju nastane problem izmedju bosanca i svedjanke obicno je to zbog toga su mame sincine odgajale da im sunce zalazi u dupe, pa se sincima tesko snaci kada otkriju da se ves, sudje i toalet ne peru sami, da se rucka ne kuha sam, da se kosulje ne peglaju same, itd. i onda naravno nastane konflikt kada traze od djevojaka da im budu mame. i zelio bih naglasiti da to ne prolazi ni kod mnogih bosanki. znam iz vlastitog iskustva
-
BigBoss
Ne mora biti nesretan, moze se razvest.Stitch__ wrote:gledaj to ovako. ko ti kaze da sinu nece bit gore sa nekom bjeljkinjom-halapacom? zbog tog tvog stava, moze ostaviti curu sa kojom bi bio sretan, i nacu nekakvu kurvicu/zvjerku/papanku BIJELE BOJE KOZE i bit nesretan do kraja zivota...
-
vesela
mislim da si me pogresno shvatio!...i te kako moj sin zna da zena nije "sluskinja"...kad kazem majka i domacica mislim na toplinu roditeljske kuce, koju "zenska ruka" s ljubavlju i sitnim detaljima pravi...ne mogu ja biti simbol zastite u roditeljskoj kuci!...djecu fizicki moze zastiti samo otac!...iako dogovor kucu gradi, neke razlike ipak mora biti!callmethebreeeze wrote:
ja se svaki put iznenadim kada vidim da jedna zena napise nesto kao sto si ti sad napisala. u "svim kulturama su zene majke i domacice" samo zato sto smo mi muskarci to htjeli.
kada po tom pitanju nastane problem izmedju bosanca i svedjanke obicno je to zbog toga su mame sincine odgajale da im sunce zalazi u dupe, pa se sincima tesko snaci kada otkriju da se ves, sudje i toalet ne peru sami, da se rucka ne kuha sam, da se kosulje ne peglaju same, itd. i onda naravno nastane konflikt kada traze od djevojaka da im budu mame. i zelio bih naglasiti da to ne prolazi ni kod mnogih bosanki. znam iz vlastitog iskustva
-
ztluhcs
- Location: Life isn't fair. It's just fairer than death, that's all.
#59 Re: Jesam li rasista?
Bi li ti bilo dra¾e da si svjesna da je o¾enio neku "propisnu" a da ove druge obilazi po raznim ustanovama?vesela wrote: Pogotovo zbog sina, koji jako naginje nekim tajlandjankama, vijetnamkinjama i irankama.
-
callmethebreeeze
shvatio sam te, ali se ne slazem. doduse, ja slicne rasprave imam i sa mojom mamom. bice da su u pitanju generacijske razlike;)vesela wrote:mislim da si me pogresno shvatio!...i te kako moj sin zna da zena nije "sluskinja"...kad kazem majka i domacica mislim na toplinu roditeljske kuce, koju "zenska ruka" s ljubavlju i sitnim detaljima pravi...ne mogu ja biti simbol zastite u roditeljskoj kuci!...djecu fizicki moze zastiti samo otac!...iako dogovor kucu gradi, neke razlike ipak mora biti!callmethebreeeze wrote:
ja se svaki put iznenadim kada vidim da jedna zena napise nesto kao sto si ti sad napisala. u "svim kulturama su zene majke i domacice" samo zato sto smo mi muskarci to htjeli.
p.s ja znam dosta svedjanki koje i te kako imaju tu "zensku ruku". izmedju ostalih moja "snaha"
-
vesela
komentar ti je potpuno na mjestu!callmethebreeeze wrote:
shvatio sam te, ali se ne slazem. doduse, ja slicne rasprave imam i sa mojom mamom. bice da su u pitanju generacijske razlike;)
p.s ja znam dosta svedjanki koje i te kako imaju tu "zensku ruku". izmedju ostalih moja "snaha"
-
vesela
#63 Re: Jesam li rasista?
ztluhcs wrote:
Bi li ti bilo draže da si svjesna da je oženio neku "propisnu" a da ove druge obilazi po raznim ustanovama?(forma ispunjena, svi sretni)
jako dobro receno!...to bi mi bila najveca greska!
-
gavrilo
vesela kazes da bi ti sin imao nepotrebne probleme kada bi drugu "rasu" (ja licno ne dijelim ljude na rase, jer za mene tako nesto ne postoji) ozenio. pa ja mislim da bi ti bila taj "nepotrebni problem" 
evo ja licno nikada nisam imao "nasu" djevojku, bar nista ozbiljno, a desavalo mi se da upoznam neku djevojku (svajcarku) koja nije mogla da bude sa mnom zbog roditelja (svajcarci nas nazivaju "jugos", a rijec je postala toliko rasisticka da ju je svajcarska vlada stavila na listu uvreda na na rasnoj osnovi). sada mozes da zamislis kako sam se ja osjecao ... k'o poslednje govno. razmisli o tome
evo ja licno nikada nisam imao "nasu" djevojku, bar nista ozbiljno, a desavalo mi se da upoznam neku djevojku (svajcarku) koja nije mogla da bude sa mnom zbog roditelja (svajcarci nas nazivaju "jugos", a rijec je postala toliko rasisticka da ju je svajcarska vlada stavila na listu uvreda na na rasnoj osnovi). sada mozes da zamislis kako sam se ja osjecao ... k'o poslednje govno. razmisli o tome
-
gavrilo
sta ti je bolje? zena koja ce ti sina da postuje i s kojom ce se on da slaze i vodi sretan brak ili neka "nasa" koja ce ti sina da vara i na kraju ostavi?
sta je vaznije? da ti je unuce zdravo, pametno, kulturno ... ili bijelo i nedaj Boze totalno propalo u zivotu?
sjecas se mozda nase stare izreke? nek je on meni ziv i zdrav
sta je vaznije? da ti je unuce zdravo, pametno, kulturno ... ili bijelo i nedaj Boze totalno propalo u zivotu?
sjecas se mozda nase stare izreke? nek je on meni ziv i zdrav
-
BigBoss
Pa naravno one se boje osude okoline, zato i jesu gubljenje vremena.gavrilo wrote:vesela kazes da bi ti sin imao nepotrebne probleme kada bi drugu "rasu" (ja licno ne dijelim ljude na rase, jer za mene tako nesto ne postoji) ozenio. pa ja mislim da bi ti bila taj "nepotrebni problem"
-
vesela
shvatam te gavrilo, 100%!
svajcarci su valjda "bijelci"!...ja govorim o razlicitim rasama...moj sin i crnkinja, kosooka, arapkinja!...vec me panika hvata!
i zamisli mene da dodjem u sarajevo sa "unuce crnce ili arapce"!...pa znas i sam sta bi mi radili!
a ovo o cemu ti pricas moj sin rjesava bez problema!...jako samopuzdanje je vrlo bitno!
svajcarci su valjda "bijelci"!...ja govorim o razlicitim rasama...moj sin i crnkinja, kosooka, arapkinja!...vec me panika hvata!
i zamisli mene da dodjem u sarajevo sa "unuce crnce ili arapce"!...pa znas i sam sta bi mi radili!
a ovo o cemu ti pricas moj sin rjesava bez problema!...jako samopuzdanje je vrlo bitno!
Last edited by vesela on 20/05/2006 19:06, edited 1 time in total.
-
callmethebreeeze
dovoljnoBigBoss wrote:De ti nama reci koliko ta Svedjanka ima kila?![]()
- Bosanac sa dna kace
opet njoj najvaznije sta ce rec Shuhrina jetrva!vesela wrote:shvatam te gavrilo, 100%!
-
callmethebreeeze
ama, nece ti niko nista bona;) pa nije tvoj sin jedini koji ima zenu "druge boje". ako bude kakva iz azije ima djeca da se osjecaju kao kod kuce, obzirom na broj kineza u sarajevuvesela wrote:shvatam te gavrilo, 100%!
-
gavrilo
vesela ba... pa napustila se bosnu zbog te jebene okoline, koja je tebi i tvom muzu zagorcavala zivot zato sto ste "razliciti" i sada se ti osvrces na istu. sada si u svedskoj i boli te briga sta ce neke mahaluse da pricaju o tvojim unucima.
moje iskustvo je da su mjesana djeca pravo lijepa. jebo te zamisli da nije bilo mijesanja na balkanu, pa bili bi ruzni k'o britanci. ovako smo pravo lijep narod
moje iskustvo je da su mjesana djeca pravo lijepa. jebo te zamisli da nije bilo mijesanja na balkanu, pa bili bi ruzni k'o britanci. ovako smo pravo lijep narod
-
ztluhcs
- Location: Life isn't fair. It's just fairer than death, that's all.
#74 Re: Jesam li rasista?
Sama si sebi dala odgovor...vesela wrote: jako dobro receno!...to bi mi bila najveca greska!
A Sarajevo je mjerilo za ¹ta taèno?vesela wrote: ali ja sebe zamislim da dodjem u Sarajevo sa "unuce crnce ili arapce"