U pravu si. Dok si mlad imas sanse da se uklopis i da bar djeca u startu imaju sansu za normalan zivot. Nema veze ko je ko --drago mi je da hrvati brzo reauguju za zeljom za boljim zivotom.vaučer wrote:Imam posao ali planiram odseliti ovo ljeto.
Boli me neka stvar za hrvatstvo, BIH i sve ostalo.
Ne želim da mi dijete odrasta ovdje jer ova zemlja je bolesna.
U protekle dvije godine sam vidio ogroman broj vršnjaka, ljudi s mladim obiteljima kako odlaze i ne namjeravaju se vratiti.
Proces se ubrzava i ovdje će ostati samo kaljuža - zaslužena kaljuža za zaslužne pulene.
Zbog cega se "bosanski" Hrvati i dalje iseljavaju?
-
razonoda
#51 Re: Zbog cega se "bosanski" Hrvati i dalje iseljavaju?
- JohnnyS
#52 Re: Zbog cega se "bosanski" Hrvati i dalje iseljavaju?
vaučer wrote:Imam posao ali planiram odseliti ovo ljeto.
U protekle dvije godine sam vidio ogroman broj vršnjaka, ljudi s mladim obiteljima kako odlaze i ne namjeravaju se vratiti.
Proces se ubrzava i ovdje će ostati samo kaljuža - zaslužena kaljuža za zaslužne pulene.
Meni su ostale još dvije godine što moram odraditi, onda i ja planiram na mrski, neljudski, truli zapad. Ako je Boga i pravde tamo gdje budem živjeti i raditi nisu čuli ni za Hrvate, ni za BiH, a dobar dio ni za Europu da je kontinent.
- vaučer
#53 Re: Zbog cega se "bosanski" Hrvati i dalje iseljavaju?
Samo mi je žao jer sam ikako čekao.
Ovdje nema bolje budućnosti, to je evidentno.
Bez obzira koliko si sposoban ili motiviran - ova zemlja je zatrovana i ne želim je više slušati.
Negdje otići i odmoriti se od sveg ovog.
Ovdje nema bolje budućnosti, to je evidentno.
Bez obzira koliko si sposoban ili motiviran - ova zemlja je zatrovana i ne želim je više slušati.
Negdje otići i odmoriti se od sveg ovog.
- Sanjarko
#54 Re: Zbog cega se "bosanski" Hrvati i dalje iseljavaju?
Hrvati se iseljavaju a mnogi Hrvati i dalje sanjaju da zauzmu Bosansku Krajinu i jug BiH-a. Politicari i takvi ljudi na svim stranama zavadzaju narod a narod se sve vise iseljava.
-
Nomo
#55 Re: Zbog cega se "bosanski" Hrvati i dalje iseljavaju?
Jonny prika , znaci selis se u Burundi .JohnnyS wrote:vaučer wrote:Imam posao ali planiram odseliti ovo ljeto.
Meni su ostale još dvije godine što moram odraditi, onda i ja planiram na mrski, neljudski, truli zapad. Ako je Boga i pravde tamo gdje budem živjeti i raditi.nisu čuli ni za Hrvate, ni za BiH, a dobar dio ni za Europu da je kontinent
- JohnnyS
#56 Re: Zbog cega se "bosanski" Hrvati i dalje iseljavaju?
Mrskoj Americi se nadam, ima onaj jutjub klip kad Amerikanka pita "Is Europe a country?". Premda ću se po svoj prilici zadovoljiti nekoj manje sotonskoj zapadnoj državi 
-
Nomo
#57 Re: Zbog cega se "bosanski" Hrvati i dalje iseljavaju?
pusti bolan video klipove ima u evropi ljudi koji ne znaju da Amerika kontinent . Istina je da veliki broj Amerikanaca nije cuo za Hrvate ali za EvropuJohnnyS wrote:Mrskoj Americi se nadam, ima onaj jutjub klip kad Amerikanka pita "Is Europe a country?". Premda ću se po svoj prilici zadovoljiti nekoj manje sotonskoj zapadnoj državi
jonny jonny znaju oni odlicno gdje je i sta je Evropa . Gdje god da odselis sretno ti bilo
- SaraFina
#58 Re: Zbog cega se "bosanski" Hrvati i dalje iseljavaju?
JohnnyS wrote:Mrskoj Americi se nadam, ima onaj jutjub klip kad Amerikanka pita "Is Europe a country?". Premda ću se po svoj prilici zadovoljiti nekoj manje sotonskoj zapadnoj državi
Što ćeš u poznim godinama u USA? To je zemlja mogućnosti za mlade i obrazovane
-
Nomo
#59 Re: Zbog cega se "bosanski" Hrvati i dalje iseljavaju?
nemoj tako biti okrutna Jonny je mlad duhom i poletomSaraFina wrote:JohnnyS wrote:Mrskoj Americi se nadam, ima onaj jutjub klip kad Amerikanka pita "Is Europe a country?". Premda ću se po svoj prilici zadovoljiti nekoj manje sotonskoj zapadnoj državi
- JohnnyS
#60 Re: Zbog cega se "bosanski" Hrvati i dalje iseljavaju?
Nomo wrote:pusti bolan video klipove ima u evropi ljudi koji ne znaju da Amerika kontinent . Istina je da veliki broj Amerikanaca nije cuo za Hrvate ali za EvropuJohnnyS wrote:Mrskoj Americi se nadam, ima onaj jutjub klip kad Amerikanka pita "Is Europe a country?". Premda ću se po svoj prilici zadovoljiti nekoj manje sotonskoj zapadnoj državi![]()
jonny jonny znaju oni odlicno gdje je i sta je Evropa . Gdje god da odselis sretno ti bilo
Pa čuli su za Europu, samo ne znaju da je kontinent. Ne svi naravno, čak ni značajan broj, to sam uzeo samo kao primjer. Ma za ove naše narode slabo i po Europi znaju, većini Talijana smo svi Jugosi, a samo nas more dijeli
- JohnnyS
#61 Re: Zbog cega se "bosanski" Hrvati i dalje iseljavaju?
SaraFina wrote:JohnnyS wrote:Mrskoj Americi se nadam, ima onaj jutjub klip kad Amerikanka pita "Is Europe a country?". Premda ću se po svoj prilici zadovoljiti nekoj manje sotonskoj zapadnoj državi
Einstein otišao u Ameriku maltene kao penzioner, ima li boljeg uzora za slijediti...
-
Nomo
#62 Re: Zbog cega se "bosanski" Hrvati i dalje iseljavaju?
eeeeee sto se tice talijana to je vec politika . ne nasjedaj tako lako . znaju oni vrlo dobro sta se nalazi preko puta onog malog mora .JohnnyS wrote:Nomo wrote:pusti bolan video klipove ima u evropi ljudi koji ne znaju da Amerika kontinent . Istina je da veliki broj Amerikanaca nije cuo za Hrvate ali za EvropuJohnnyS wrote:Mrskoj Americi se nadam, ima onaj jutjub klip kad Amerikanka pita "Is Europe a country?". Premda ću se po svoj prilici zadovoljiti nekoj manje sotonskoj zapadnoj državi![]()
Pa čuli su za Europu, samo ne znaju da je kontinent. Ne svi naravno, čak ni značajan broj, to sam uzeo samo kao primjer. Ma za ove naše narode slabo i po Europi znaju, većini Talijana smo svi Jugosi, a samo nas more dijeli
kako ono ide dalje
-
Nomo
#63 Re: Zbog cega se "bosanski" Hrvati i dalje iseljavaju?
znam jonny ali on nije bio hrvatJohnnyS wrote:SaraFina wrote:JohnnyS wrote:Mrskoj Americi se nadam, ima onaj jutjub klip kad Amerikanka pita "Is Europe a country?". Premda ću se po svoj prilici zadovoljiti nekoj manje sotonskoj zapadnoj državi
Einstein otišao u Ameriku maltene kao penzioner, ima li boljeg uzora za slijediti...
-
Nomo
#64 Re: Zbog cega se "bosanski" Hrvati i dalje iseljavaju?
doduse prica se da mu je zena bila srpskog porijekla i da je ona u stvari sve te formule napisala a on lopov mazno i tudjim ( srpskim ) perjem se zakitio 
- SaraFina
#65 Re: Zbog cega se "bosanski" Hrvati i dalje iseljavaju?
JohnnyS wrote:SaraFina wrote:JohnnyS wrote:Mrskoj Americi se nadam, ima onaj jutjub klip kad Amerikanka pita "Is Europe a country?". Premda ću se po svoj prilici zadovoljiti nekoj manje sotonskoj zapadnoj državi
Nema fakat! Izvini nisam te prepoznala, a ti vaskrsnuo?
-
razonoda
#66 Re: Zbog cega se "bosanski" Hrvati i dalje iseljavaju?
Ameri vrlo dobro znaju za Hrvatsku. Stariji jevreji (koji izumiru), ih se sjecaju po podrzsci njemackoj, mladji znaju po Dubrovniku. Sve u svemu, bolje poznaju nego BIH.Nomo wrote:pusti bolan video klipove ima u evropi ljudi koji ne znaju da Amerika kontinent . Istina je da veliki broj Amerikanaca nije cuo za Hrvate ali za EvropuJohnnyS wrote:Mrskoj Americi se nadam, ima onaj jutjub klip kad Amerikanka pita "Is Europe a country?". Premda ću se po svoj prilici zadovoljiti nekoj manje sotonskoj zapadnoj državi![]()
-
nocnaptica986
#67 Re: Zbog cega se "bosanski" Hrvati i dalje iseljavaju?
Istina...od 10 amera njih 3-4 zna za cro....cak zanju i tacno gdje se nalazirazonoda wrote:Ameri vrlo dobro znaju za Hrvatsku. Stariji jevreji (koji izumiru), ih se sjecaju po podrzsci njemackoj, mladji znaju po Dubrovniku. Sve u svemu, bolje poznaju nego BIH.Nomo wrote:pusti bolan video klipove ima u evropi ljudi koji ne znaju da Amerika kontinent . Istina je da veliki broj Amerikanaca nije cuo za Hrvate ali za EvropuJohnnyS wrote:Mrskoj Americi se nadam, ima onaj jutjub klip kad Amerikanka pita "Is Europe a country?". Premda ću se po svoj prilici zadovoljiti nekoj manje sotonskoj zapadnoj državi![]()
- seln
#68 Re: Zbog cega se "bosanski" Hrvati i dalje iseljavaju?
A daleko veci procenat Amera zna za Iraknocnaptica986 wrote:Istina...od 10 amera njih 3-4 zna za cro....cak zanju i tacno gdje se nalazirazonoda wrote:Ameri vrlo dobro znaju za Hrvatsku. Stariji jevreji (koji izumiru), ih se sjecaju po podrzsci njemackoj, mladji znaju po Dubrovniku. Sve u svemu, bolje poznaju nego BIH.Nomo wrote:
pusti bolan video klipove ima u evropi ljudi koji ne znaju da Amerika kontinent . Istina je da veliki broj Amerikanaca nije cuo za Hrvate ali za Evropu![]()
jonny jonny znaju oni odlicno gdje je i sta je Evropa . Gdje god da odselis sretno ti bilosto je izuzetno visok prosjek s obzirom na njihovo poznavanje zemljopisa
90% vezu hr za turizam i dubrovnik i sport (pokojni drazen,basketu oi 92 sad-cro itd)
- reis1
#69 Re: Zbog cega se "bosanski" Hrvati i dalje iseljavaju?
Ja mislim da ima vise razloga:
1) ekonomski, oni koji nisu bliski HDZ-jima, nemaju posao, i normalno idu tamo gdje je lakse doci do para
2) politicki, tipa "nece da zivim medju balijama, u balijskoj drzavi"
3) obrazovni, odlazak na studije
4) kompleksaski, mastanje o lepom velikom gradu Zagrebu, i sl.
Medjutim, interesantno je da su prije 100 godina katolici cinili 24% stanovnistva BiH, dok su danas pali na 10-12%. Mislim da je to posljedica asimilacije u hrvatski nacionalni korpus, i to je u sustini kljucni razlog, ovi gore razlozi su uglavnom posljedica ove inicijalne kapisle.
1) ekonomski, oni koji nisu bliski HDZ-jima, nemaju posao, i normalno idu tamo gdje je lakse doci do para
Medjutim, interesantno je da su prije 100 godina katolici cinili 24% stanovnistva BiH, dok su danas pali na 10-12%. Mislim da je to posljedica asimilacije u hrvatski nacionalni korpus, i to je u sustini kljucni razlog, ovi gore razlozi su uglavnom posljedica ove inicijalne kapisle.
-
BAK-eV
#70 Re: Zbog cega se "bosanski" Hrvati i dalje iseljavaju?
2) politicki, tipa "nece da zivim medju balijama, u balijskoj drzavi"reis1 wrote:Ja mislim da ima vise razloga:
Evo ga!
Ovo nije politicki vec cisti rasisticki / sovinisticki kriterij!
---
Posto Bosnjaci nisu ovome skloni, onda se ova dokazana pojava u dijelovima hrvatskog korpusa "pakuje" pod nacionalizam, politiku bla bla.
Ovim se zeli
1) nedostatak sovinizma i time moralni plus kod Bosnjaka utajiti
2) minus kod hrvata utajiti
3) oboje
Providno!
-
sedan
#71 Re: Zbog cega se "bosanski" Hrvati i dalje iseljavaju?
Sva sreća da se ne iseljavaju Bošnjaci. Hrvati bi trebali ići na kurseve kod Bošnjaka da ih ovi nauče kako ostati u BiH. Unatoč svemu, gladi, neimaštini, povoljnim aranžmanima u Danskoj, Švedskoj i tako to.
N takve jednomjesečne školarine treba obratiti pažnju i još jedna stvar. Jako ih oglašavati u novinama. Tko prvi uleti s tijem poslom garantiše mu se velka zrada. Pa bujrum.
N takve jednomjesečne školarine treba obratiti pažnju i još jedna stvar. Jako ih oglašavati u novinama. Tko prvi uleti s tijem poslom garantiše mu se velka zrada. Pa bujrum.
- seln
#72 Re: Zbog cega se "bosanski" Hrvati i dalje iseljavaju?
Objasnjenje za glupe Bosnjake (kao da ima pametnih):sedan wrote:Sva sreća da se ne iseljavaju Bošnjaci. Hrvati bi trebali ići na kurseve kod Bošnjaka da ih ovi nauče kako ostati u BiH. Unatoč svemu, gladi, neimaštini, povoljnim aranžmanima u Danskoj, Švedskoj i tako to.
ovim @sedan hoce da vam kaze kako ste nepismeni, govorite iskvarenu varijantu hrvatskog, kojeg imate drskosti zvati bosanskim i cak ni to niste naucili kako treba.
- reis1
#73 Re: Zbog cega se "bosanski" Hrvati i dalje iseljavaju?
sedan wrote:Sva sreća da se ne iseljavaju Bošnjaci. Hrvati bi trebali ići na kurseve kod Bošnjaka da ih ovi nauče kako ostati u BiH. Unatoč svemu, gladi, neimaštini, povoljnim aranžmanima u Danskoj, Švedskoj i tako to.
Donekle istina.
Bh Hrvati bi zaista trebali ici na kurseve kod Bosnjaka, i uciti kako se vise voli BiH od Hrvatske. Uostalom, da vole BiH, ne bi se zvali Hrvatima, vec Bosnjacima, Hercegovcima, Bosancima, whatever...
Jeben neki kompleks kad zelis pobjec od samog sebe i postat nesto drugo.
-
sedan
#74 Re: Zbog cega se "bosanski" Hrvati i dalje iseljavaju?
reis1 wrote:sedan wrote:Sva sreća da se ne iseljavaju Bošnjaci. Hrvati bi trebali ići na kurseve kod Bošnjaka da ih ovi nauče kako ostati u BiH. Unatoč svemu, gladi, neimaštini, povoljnim aranžmanima u Danskoj, Švedskoj i tako to.
Donekle istina.
Bh Hrvati bi zaista trebali ici na kurseve kod Bosnjaka, i uciti kako se vise voli BiH od Hrvatske. Uostalom, da vole BiH, ne bi se zvali Hrvatima, vec Bosnjacima, Hercegovcima, Bosancima, whatever...
Jeben neki kompleks kad zelis pobjec od samog sebe i postat nesto drugo.
I još da pišu arabicom bili bi Bošnjačine jelda..ma..nejma šta reć..
-
sedan
#75 Re: Zbog cega se "bosanski" Hrvati i dalje iseljavaju?
seln wrote:Objasnjenje za glupe Bosnjake (kao da ima pametnih):sedan wrote:Sva sreća da se ne iseljavaju Bošnjaci. Hrvati bi trebali ići na kurseve kod Bošnjaka da ih ovi nauče kako ostati u BiH. Unatoč svemu, gladi, neimaštini, povoljnim aranžmanima u Danskoj, Švedskoj i tako to.
ovim @sedan hoce da vam kaze kako ste nepismeni, govorite iskvarenu varijantu hrvatskog, kojeg imate drskosti zvati bosanskim i cak ni to niste naucili kako treba.
Jok ba. Nego predlažem tečaj kako Bošnje objasniti Hrvatima..ne se iseljavati iz Baznia. Seminar nek drže Sulejman iz Kopenhagena i Haris iz New JerseY-a