Pred prosle izbore Stranka ZAgraBIH je izasla sa parolom "ukidanja entiteta" i vidjeli smo da su u RS biraci masovno pozdravili gradjanski koncept Harisa Silajdzica i ostalih "boraca protiv nacionalizma". Cetiri godine kasnije, entiteti postoje i postojace sve dok su najglasniji zagovornici njihovog ukidanja lopovi iz Stranke ZAGraBIH.iami wrote:1. RS vec sada ima mogucnost uspostavljanja paralelnih odnosa sa Srbijom.Američka posla su u ovome ispala mutna do bola, nekome je nešto gadno obećano; ameri se žele pozicionirati u pregovorima sa srbijom oko kosova. Srbi će tražiti ustupak za kosovo, a ustupak je RS jer u amandmanima piše da rs može uspostavljati paralelne odnose sa srbijom. I PUUUUUUUUUUUF, 2-3 godine referendum i ode BiH u 3 fine. Bez amandmana, malo teže. Ashdown je RS-u ukinuo pravo na suverenitet i samoopredjeljenje, a ove ustavne promjene su ga vraćale nazad.
2. Ashdown nije ukinuo nikakvo pravo na samoopredjeljenje, zapravo nista nije uradio po ovom pitanju. A, htjeli mi to priznati ili ne, jedini garant cjelovitosti BiH je medjunarodna zajednica. Zato se povlacenjem medjunarodne zajednice koja je bila "sponzor" pregovora o ustavnim promjenama otvara prostor RS-u za referendum o otcjepljenju.
Jos jedna laz! Sada je za bilo kakvu odluku potreban konsenzus, da 2 od 3 srpska ministra glasaju 'ZA' (66%). Po novom prijedlogu, Vlada se siri preuzimanjem ovlasti od entiteta pa ce u njoj od ukupno 12 ministara biti 4 Srbina. A za konsenzus je potreban samo jedan glas (25%). U matematici je 66>25, znaci da je po postojecem ustavu lakse blokirati odluke. I da se podsjetimo onog najljepseg: propast pregovora znaci da jos cetiri godine svaku odluku moraju aminovati dva srpska ministra (iskljucivo birana iz RS) umjesto 1 od 4 (sa mogucnoscu da taj jedan bude iz Federacije)drugo, vlada ili vijeće ministara. svejedno kako se zove bitno je šta radi i kako odlučuje. po novom bi odlučivalo na isti način kao i do sada. znači konsenzusom i(li) da najmanje 2 od 3 iz svakog naroda budu za. u svim svjetskim vladama se glasa većinom (ukupnom). btw, u americi se ministar odbrane (ili bilo čega drugog) ne zove ministar već secretary of defence zar ne?!?!? znači nije bitno kako se šta zove već šta radi....
nego, moja je preporuka da svi izađu na izbore i da glasaju za opciju koja je za ukidanje entiteta... sa 80% odziva na izbore nacionalisti padaju... skontaj
Debili nisu prihvatili promjene...
-
sudnjidan
Evo tipicnog primjera osobe koja pada na Silajdziceve ublehe, ne znam samo da li zato sto ne zna ili se pravi da ne zna. Uglavnom, lik ne govori istinu, preciznije LAZE!
-
hamza1
sudnjidan wrote:Evo tipicnog primjera osobe koja pada na Silajdziceve ublehe, ne znam samo da li zato sto ne zna ili se pravi da ne zna. Uglavnom, lik ne govori istinu, preciznije LAZE!
iami wrote:1. RS vec sada ima mogucnost uspostavljanja paralelnih odnosa sa Srbijom.Američka posla su u ovome ispala mutna do bola, nekome je nešto gadno obećano; ameri se žele pozicionirati u pregovorima sa srbijom oko kosova. Srbi će tražiti ustupak za kosovo, a ustupak je RS jer u amandmanima piše da rs može uspostavljati paralelne odnose sa srbijom. I PUUUUUUUUUUUF, 2-3 godine referendum i ode BiH u 3 fine. Bez amandmana, malo teže. Ashdown je RS-u ukinuo pravo na suverenitet i samoopredjeljenje, a ove ustavne promjene su ga vraćale nazad.
2. Ashdown nije ukinuo nikakvo pravo na samoopredjeljenje, zapravo nista nije uradio po ovom pitanju. A, htjeli mi to priznati ili ne, jedini garant cjelovitosti BiH je medjunarodna zajednica. Zato se povlacenjem medjunarodne zajednice koja je bila "sponzor" pregovora o ustavnim promjenama otvara prostor RS-u za referendum o otcjepljenju.
Jos jedna laz! Sada je za bilo kakvu odluku potreban konsenzus, da 2 od 3 srpska ministra glasaju 'ZA' (66%). Po novom prijedlogu, Vlada se siri preuzimanjem ovlasti od entiteta pa ce u njoj od ukupno 12 ministara biti 4 Srbina. A za konsenzus je potreban samo jedan glas (25%). U matematici je 66>25, znaci da je po postojecem ustavu lakse blokirati odluke. I da se podsjetimo onog najljepseg: propast pregovora znaci da jos cetiri godine svaku odluku moraju aminovati dva srpska ministra (iskljucivo birana iz RS) umjesto 1 od 4 (sa mogucnoscu da taj jedan bude iz Federacije)drugo, vlada ili vijeće ministara. svejedno kako se zove bitno je šta radi i kako odlučuje. po novom bi odlučivalo na isti način kao i do sada. znači konsenzusom i(li) da najmanje 2 od 3 iz svakog naroda budu za. u svim svjetskim vladama se glasa većinom (ukupnom). btw, u americi se ministar odbrane (ili bilo čega drugog) ne zove ministar već secretary of defence zar ne?!?!? znači nije bitno kako se šta zove već šta radi....
Pred prosle izbore Stranka ZAgraBIH je izasla sa parolom "ukidanja entiteta" i vidjeli smo da su u RS biraci masovno pozdravili gradjanski koncept Harisa Silajdzica i ostalih "boraca protiv nacionalizma". Cetiri godine kasnije, entiteti postoje i postojace sve dok su najglasniji zagovornici njihovog ukidanja lopovi iz Stranke ZAGraBIH.nego, moja je preporuka da svi izađu na izbore i da glasaju za opciju koja je za ukidanje entiteta... sa 80% odziva na izbore nacionalisti padaju... skontaj
Ovo je najveca glupost sto sam ikada cuo. Cuj Srbi imaju sansu za samoopredjeljenje ali oni su ipak u BiH!!
To maajstoree!
-
hamza1
Upravo zbog takvih komleksasa poput tebe ce mo uvijek biti donji!mIRCerka wrote:sine, gledas mapu vijek staru...trenutno je 2006.godina, ne 1906.hamza1 wrote:Mi smo Evropljani! Centar Evrope. Ne trebamo se prodavati!
Ima li i trun dostojanstva u tebi.
Znaci sutra ti svi oko tebe pocnu govoriti da si ti musko, ti ces reci ok, ja sam musko, ono sto sam juce bila je stari rodni list!
-
mIRCerka
- Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.
po tebi ja mogu reci MI SMO AMERIKA i tako ce i biti, ali u stvarnosti kad dodjes na granicu, vecina dozivi rektalni pregled jer dolazi iz bosne...hamza1 wrote:Upravo zbog takvih komleksasa poput tebe ce mo uvijek biti donji!mIRCerka wrote:sine, gledas mapu vijek staru...trenutno je 2006.godina, ne 1906.hamza1 wrote:Mi smo Evropljani! Centar Evrope. Ne trebamo se prodavati!![]()
Znaci sutra ti svi oko tebe pocnu govoriti da si ti musko, ti ces reci ok, ja sam musko, ono sto sam juce bila je stari rodni list!
DANAS je pokusala poslati paketic hrane za male Rome iz Nedjarica, i vrate joj paketic jer je radi dvije konzerve bebi hrane bio sumnjiv, a adresa je BiH....
toliko o tvojim snovima... mi smo fizicki tako blizu a politicki tako daleko od evrope da je to tuga...
al eto, sanjaj da smo Evropa, nije frka, ja ne volim ljudima rushiti snove...
-
the_stick
e nek si ti usla u dodikovu glavu i mimo svih ljudi skontala njegove lukave namjere...mIRCerka wrote:IAMI, pomiri se da ce na izbore izaci 40% glasackog tijela....
dalje, sto se viejca ministara tice, koliko znam trebalo se glasati i donositi odluke prostom vecinom, plus bio bi PREMIJER vlade, ne predsjedavajuci...
trece, zbog lingvistickih problema medju predstavnicima TRI naroda se zakuhalo do te mjere da se prijetilo i regrutacijom...
Dodik je rekao DA, a u stvari se nadao da ce ostali reci NE zbog njegovog DA, i dobio je RS onakvu kakva je jos uvijek...jaka ko beton...
to se zove NAVLAKUSHA...al et...
sta ja pricam vise, dobila sam i cetvrtu titulu na forumu...aman...odo ja na visocicu...
dovidjenja...
-
sudnjidan
Ti si izgleda ko Haris, malo sta procitao u zivotu, ali ti to nje smeta da diskutujes o stvarima o kojima pojma nemas. Da ti pojasnim jer ne mogu nacrtati: jedini garant cjelovitosti BiH je medjunarodna zajednica, nije to ni Parlament, ni Predsjednistvo, ni Armija...Ovo je najveca glupost sto sam ikada cuo. Cuj Srbi imaju sansu za samoopredjeljenje ali oni su ipak u BiH!!
To maajstoree!
E, ako neko izvana odluci (zbog bosnjacke nekoperativnosti) da Srbi imaju pravo na referendum (ili Hrvati na entitet) oni ce to i dobiti jer ih ne mozemo sprijeciti ni ti ni ja ni Suljo Tihic, ni Lagumdzija, ni Silajdzic. A ako se slucajno nadju patriote da ih oruzjem pokusaju sprijeciti, tu je SFOR koji ce ovdje ostati iz predostroznosti da neko ne zapocne novi rat. Zato treba igrati po notama "medjunarodne zajednice" ma koliko bila licemjerna i odvratna, ali su tako radili Albanci sa Kosova i dosli na korak od nezavisnosti iako za to nisu imali ni pravnih ni istorijskih preduslova.
-
hamza1
Ogromna je razlika izmedju Evrope i Evropske Unije!!mIRCerka wrote:po tebi ja mogu reci MI SMO AMERIKA i tako ce i biti, ali u stvarnosti kad dodjes na granicu, vecina dozivi rektalni pregled jer dolazi iz bosne...hamza1 wrote:Upravo zbog takvih komleksasa poput tebe ce mo uvijek biti donji!mIRCerka wrote: sine, gledas mapu vijek staru...trenutno je 2006.godina, ne 1906.![]()
DANAS je pokusala poslati paketic hrane za male Rome iz Nedjarica, i vrate joj paketic jer je radi dvije konzerve bebi hrane bio sumnjiv, a adresa je BiH....
toliko o tvojim snovima... mi smo fizicki tako blizu a politicki tako daleko od evrope da je to tuga...
al eto, sanjaj da smo Evropa, nije frka, ja ne volim ljudima rushiti snove...
Nauci se izrazavati pa nece biti nesuglasica!
-
hamza1
Tooo nacitani majstoreeee!sudnjidan wrote:Ti si izgleda ko Haris, malo sta procitao u zivotu, ali ti to nje smeta da diskutujes o stvarima o kojima pojma nemas. Da ti pojasnim jer ne mogu nacrtati: jedini garant cjelovitosti BiH je medjunarodna zajednica, nije to ni Parlament, ni Predsjednistvo, ni Armija...Ovo je najveca glupost sto sam ikada cuo. Cuj Srbi imaju sansu za samoopredjeljenje ali oni su ipak u BiH!!
To maajstoree!
E, ako neko izvana odluci (zbog bosnjacke nekoperativnosti) da Srbi imaju pravo na referendum (ili Hrvati na entitet) oni ce to i dobiti jer ih ne mozemo sprijeciti ni ti ni ja ni Suljo Tihic, ni Lagumdzija, ni Silajdzic. A ako se slucajno nadju patriote da ih oruzjem pokusaju sprijeciti, tu je SFOR koji ce ovdje ostati iz predostroznosti da neko ne zapocne novi rat. Zato treba igrati po notama "medjunarodne zajednice" ma koliko bila licemjerna i odvratna, ali su tako radili Albanci sa Kosova i dosli na korak od nezavisnosti iako za to nisu imali ni pravnih ni istorijskih preduslova.
Nek si mi objasnio!!!1
-
bornheim
Bilo kako bilo zivijeti se mora dalje(stara posl.)Iza svakog sranja moze se izvuci i nesto pozitivno.Al´sad nesto kontam-sta ako je ovo sve bilo ciljano?-Ja kao "umrli"patriota boricu se za jednu jedinu zemlju svih naroda (zvuci kao fraza al´je tako) i naravno narodnosti.Citajuci ovaj forum dosao sam do zakljucka da ima dovoljno Bosanaca i Hercegovaca koji vode racuna o nasem rejtingu.
-
Titov_pionir
Jaoo, bijedo. Evo nam jos 4 godine godine tame,... jos samo da nam i stranci okrenu ledja (a hoce, ako ovo ne usvojimo), pa cemo vidit gdje smo, nema se vise sta rec....
HAJMO IH RUSIT!!!
HAJMO IH RUSIT!!!
-
bornheim
Jos nesto dok nisam osó spavati : Zilicu jebem sve po spisku a pijanduri Durakovicu preporucujem da sa svojim karektaristikama notornog alkoholicara potrazi neku ustanovu za ovikavanje od alkohola nego da bulazni i sve nas ukopava ko´sto nas je sad nazalost ukopo´´ mater im jebem glupu!
-
pisko
Šta je, šta ste utrtili vi što hoćete nazor u Evropu – nije vam drago što umal' ne odosmo u P.M.
Da mi prvo vidimo ono sa agresorima u Hagu, jer je sljedeći korak ovih ''gubitnika'' - osporavanje nadležnosti Suda.
Pardon što idem malo unaprijed...
Svi ste vjerovatno čuli, iako ih dosta od navijanja nije stiglo da skonta, kako
u Parlamentu izvjesni legalista Z.L. u maniru mafija-bosa vrišti:
''Nemojte se ljudi zavaravati – kada je jedna presuda nešto ukinula ?!''
O kako volim debile !, tim više što oni - ko god im jebe mater i familiju, njemu jebu kompletno pokvareno antibosansko genetsko stablo.
Da mi prvo vidimo ono sa agresorima u Hagu, jer je sljedeći korak ovih ''gubitnika'' - osporavanje nadležnosti Suda.
Pardon što idem malo unaprijed...
Svi ste vjerovatno čuli, iako ih dosta od navijanja nije stiglo da skonta, kako
u Parlamentu izvjesni legalista Z.L. u maniru mafija-bosa vrišti:
''Nemojte se ljudi zavaravati – kada je jedna presuda nešto ukinula ?!''
O kako volim debile !, tim više što oni - ko god im jebe mater i familiju, njemu jebu kompletno pokvareno antibosansko genetsko stablo.
- Bosanac_21
Mi smo navikli birati politicare koji nam svasta obecaju, a kad sjednu na stolicu j*** se njima za nama. Da bi bilo jos cudo vece, mi kao gradjani, navikli smo kukati a nista protiv toga raditi. Kad je najteze u ratu bilo izlazilo se na ulice za bolje sutra, a sad je nasem narodu i to tesko iako nemamo boljeg drugog posla
Izadji narode na ulice pa pokazi svoj stav prema nepravdi i lopovluku!
Izadji narode na ulice pa pokazi svoj stav prema nepravdi i lopovluku!
- libertyBiH
Bravo Harise patrioto.............
Sacekajmo ishod tuzbe pa cemo posle o amandmanima prichat,jos jednom......... Bosna je spasena
Sacekajmo ishod tuzbe pa cemo posle o amandmanima prichat,jos jednom......... Bosna je spasena
-
emmiirr
Ako su u Daytonu morali potpisati da bi se zaustavio rat, zasto bi morali danas potpisivati istu stvar, samo na mnogo vaznijem mjestu , a to je skupstina?
Svako potpisivanje ustava koji u sebi sadrzi republiku srpsku(a pogotovo ovako jaku kakva je predvidjena u ovom novom ustavu) je u najmanju ruku nemoralan cin.
Cega to treba da se plasimo, nije nam glava u pitanju ko 1995. imamo drzavu i uredjivat cemo je onako kako mi mislimo da je najbolje i ne treba pristajati ni na kakve komprimise koji predvidjaju opstanak i jacaju poziciju republike srpske.
Moramo imati jasan i principjelan stav, ne mozemo vise zatvarati oci nad nepravdama koje se cine na stetu jedine nam domovine, kad smo se odbranili 1992., odbranicemo se i u godinama koje slijede.
Zar iko svjestan moze vjerovati obecanjima stranaca, pa ljudi dragi zar nakon svega sto smo prezivjeli?
Svako potpisivanje ustava koji u sebi sadrzi republiku srpsku(a pogotovo ovako jaku kakva je predvidjena u ovom novom ustavu) je u najmanju ruku nemoralan cin.
Cega to treba da se plasimo, nije nam glava u pitanju ko 1995. imamo drzavu i uredjivat cemo je onako kako mi mislimo da je najbolje i ne treba pristajati ni na kakve komprimise koji predvidjaju opstanak i jacaju poziciju republike srpske.
Moramo imati jasan i principjelan stav, ne mozemo vise zatvarati oci nad nepravdama koje se cine na stetu jedine nam domovine, kad smo se odbranili 1992., odbranicemo se i u godinama koje slijede.
Zar iko svjestan moze vjerovati obecanjima stranaca, pa ljudi dragi zar nakon svega sto smo prezivjeli?
-
Izzoni
jok...nego je nijaz lopov i izdajnikmIRCerka wrote:nemoj tako , Haris je patriota....ostali su izdajnici...sudnjidan wrote:E, da su Ameri i EU pametni sada bi kolektivno digli ruke od ove bagre, povukli OHR, visokog predstavnika, suspendovali sve moguce pregovore o EU, NATO-u. Trebaju tako napraviti, pustiti Harisa Silajdzica i njegove havere da u "dogovoru" sa Srbima ukinu entitetsko glasanje, ukinu entitete, uspostave "gradjansku" drzavu po mjeri lopova iz Stranke ZAgraBIH.
Za utjehu, bice bolje valjda 2010. kada ce ustavne promjene ponovo biti na dnevnom redu.
P.S. Savjet ministara EU do jula treba donijeti Zakon o viznim olaksicama za gradjane SCG, a dok se to ne desi na njih se najvjerovatnije nece odnositi odluka o poskupljenju viza. Znaci, uskoro mozemo ocekivati da Srbi iz BiH, poput Hrvata, imaju pasose "matica" sa kojima ce moci slobodno putovati, a vi bagro slusajte Harisa i Jatu koji "spasavaju drzavu".
-
Izzoni
vazili ovo i za rs u blizem futurusudnjidan wrote:Zato treba igrati po notama "medjunarodne zajednice" ma koliko bila licemjerna i odvratna, ali su tako radili Albanci sa Kosova i dosli na korak od nezavisnosti iako za to nisu imali ni pravnih ni istorijskih preduslova.Ovo je najveca glupost sto sam ikada cuo. Cuj Srbi imaju sansu za samoopredjeljenje ali oni su ipak u BiH!!
To maajstoree!
svaka cast za m.zilica...koji se nije povinovo tihicevoj fetwi...respect
-
bornheim
Treba malo i logicki misliti.Naravno da sto izlaze stranka za BiH ima smisla
ali radi interesa naroda potrebno je ponekad (uvjek,Gledaj Jevreje)strateski i sa ciljem graditi svoju zajednicu.Iskorsti jaceg ako mozes (Kuvajt) i ne seri ako nemas sacim pametovanje ne vodi nicem.Lukavost principijelnost tek onda bezobzirnost.
ali radi interesa naroda potrebno je ponekad (uvjek,Gledaj Jevreje)strateski i sa ciljem graditi svoju zajednicu.Iskorsti jaceg ako mozes (Kuvajt) i ne seri ako nemas sacim pametovanje ne vodi nicem.Lukavost principijelnost tek onda bezobzirnost.
- jeza u ledja
26 poslanika je glasalo ZA
16 je glasalo PROTIV
Protiv su glasali SBiH, 'Klub hrvatskih poslanika (mahom HDZ 1990)', te Mehmed Zilic (SDA).
ZA su glasali SDA, SDS, HDZ, SDP, SNSD i PDP.
Lose....
Prema zadnjem istrazivanje UNDP-a ustavne promjene u BiH podrzava ukupno 40.1% gradjana, dok 10% ih odbacuje. 33.5% je ravnodusno prem istim, a 16.4% nije odgovorilo na pitanje.

Zakljucke izvlacite sami.
16 je glasalo PROTIV
Protiv su glasali SBiH, 'Klub hrvatskih poslanika (mahom HDZ 1990)', te Mehmed Zilic (SDA).
ZA su glasali SDA, SDS, HDZ, SDP, SNSD i PDP.
Lose....
Prema zadnjem istrazivanje UNDP-a ustavne promjene u BiH podrzava ukupno 40.1% gradjana, dok 10% ih odbacuje. 33.5% je ravnodusno prem istim, a 16.4% nije odgovorilo na pitanje.

Zakljucke izvlacite sami.