Bosnian Air-Force?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

ak-47

Post by ak-47 »

shin wrote:Imamo UH1H iz Vijetnamskog rata par modela ima rupe sa strane koje su nitnama zacepljene. I par MI8 modela kojim je resurs potrosen (vremenski i radni).
Armija BiH tacnije ARFBiH ima 22 UH1H americka helikoptera modifikacije helikoptera UH1 iz vijetnamskog rata razlika je u tome sto im je produzen resurs i ugradjene neke sitnice uglavnom moderniji sistem navigacije.Takodje imamo i nekoliko mi8 visenamjenskihruskih helikoptera kojima je istekao vremenski resurs a za produzivanje tog resursa prije rata se koristio remontni zavod u Srbiji al nevjerujem da bi nasi sad suradjivali sa Agresorima tako da je drugi najblizi remontni zavod osposobljen za takvu vrstu radova u Madjarskoj a nasa vojska nit ima para nit volje da prebacuje te helikoptere tamo na remont jer bi ih morali prebacivati vozom il na neki drugi nacin sto je skupo i komplikovano al ti su helikopteri ispravni uglavnom i u slucaju nedaj boze rata oni ce letjeti zasigurno.dalje posjedujemo i 3-4 mi24 jurisna helikoptera za koje vrijedi isti problem kao i za ove MI8ice a od borbene mlazne avijacije kolko ja znam nemamo nista il je u havarisanom stanju,a nije nam ni potrebna zbog vise razloga neki od njih su: finansijsko stanje zemlje,dimenzija-povrsina zemlje,geografska konfiguracija zemljista,izgled eventualnih buducih ratova u BiH itd. i td.

tako da od nabavki f-16 i ah-64 nema nista bar ne u skorije vrijeme mnogo bi bolje bilo potrosit pare u neke sisteme protivvazdusne odbrane i u modernizaciju postojecih kopnenih snaga nego velike pare bacati na nabavljanje nekih f-16 koji se nece moci primjeniti u eventualnim buducim ratovima.
Alfons Kauders

Post by Alfons Kauders »

ak-47 wrote:
shin wrote:Imamo UH1H iz Vijetnamskog rata par modela ima rupe sa strane koje su nitnama zacepljene. I par MI8 modela kojim je resurs potrosen (vremenski i radni).
Armija BiH tacnije ARFBiH ima 22 UH1H americka helikoptera modifikacije helikoptera UH1 iz vijetnamskog rata razlika je u tome sto im je produzen resurs i ugradjene neke sitnice uglavnom moderniji sistem navigacije.Takodje imamo i nekoliko mi8 visenamjenskihruskih helikoptera kojima je istekao vremenski resurs a za produzivanje tog resursa prije rata se koristio remontni zavod u Srbiji al nevjerujem da bi nasi sad suradjivali sa Agresorima tako da je drugi najblizi remontni zavod osposobljen za takvu vrstu radova u Madjarskoj a nasa vojska nit ima para nit volje da prebacuje te helikoptere tamo na remont jer bi ih morali prebacivati vozom il na neki drugi nacin sto je skupo i komplikovano al ti su helikopteri ispravni uglavnom i u slucaju nedaj boze rata oni ce letjeti zasigurno.dalje posjedujemo i 3-4 mi24 jurisna helikoptera za koje vrijedi isti problem kao i za ove MI8ice a od borbene mlazne avijacije kolko ja znam nemamo nista il je u havarisanom stanju,a nije nam ni potrebna zbog vise razloga neki od njih su: finansijsko stanje zemlje,dimenzija-povrsina zemlje,geografska konfiguracija zemljista,izgled eventualnih buducih ratova u BiH itd. i td.

tako da od nabavki f-16 i ah-64 nema nista bar ne u skorije vrijeme mnogo bi bolje bilo potrosit pare u neke sisteme protivvazdusne odbrane i u modernizaciju postojecih kopnenih snaga nego velike pare bacati na nabavljanje nekih f-16 koji se nece moci primjeniti u eventualnim buducim ratovima.
od kojih lete 3 :D
shin

Post by shin »

Kupiti A-10 i kakvih helikoptera, i dobar PVO sistem.
kriticarka_nikova

Post by kriticarka_nikova »

ak-47 wrote:
shin wrote: tako da od nabavki f-16 i ah-64 nema nista bar ne u skorije vrijeme mnogo bi bolje bilo potrosit pare u neke sisteme protivvazdusne odbrane i u modernizaciju postojecih kopnenih snaga nego velike pare bacati na nabavljanje nekih f-16 koji se nece moci primjeniti u eventualnim buducim ratovima.
A sto ne bi bilo ovako.........
Moj stari je 30 godina od svoje plate odvajao za JNA i njihovo oruzje... moja stara je takodjer 30 godina od svoje palte odvajala za JNA i njihovo oruzje (kojim su nas gadjali :D )....
Moj djed je od svoje penzije odvajao (sad ne znam kolko godina,jer je umro,pa nemam koga pitat) za JNA i logistiku.......
itd..........da ne pominjem,dajdze,amidze,tetke...........
Posto je svo to oruzje i svi ti avioni bili u sastavu nekadasnje Jugoslavije,a kupovani su parama nasih roditelja,tetaka,dajdzi,amidzi....to znaci da su ti avioni i to oruzje i nasi......imamo li mi prava da trazimo par komada borbenih f-16???? :D Il,makar jednog fantoma :-)
ak-47

Post by ak-47 »

Alfons Kauders wrote:
ak-47 wrote:

od kojih lete 3 :D
ja mislim da je ispravno oko 5 il 6 komada trenutno al to nije bitno jer je ovo mirnodobski period al da nedo bog pocne rat letilo bi njih svih 22 vjeruj mi zakrpili bi oni njih nekako jer sad nemamo para i nema potrebe da ti helikopteri lete i trose rezervne dijelove kontas jer da nije tako oni bi njih davno rastavili i djelove poredali u skladista nebi ih odrzavali ovako kao sad
ak-47

Post by ak-47 »

kriticarka_nikova wrote:
ak-47 wrote:
shin wrote: tako da od nabavki f-16 i ah-64 nema nista bar ne u skorije vrijeme mnogo bi bolje bilo potrosit pare u neke sisteme protivvazdusne odbrane i u modernizaciju postojecih kopnenih snaga nego velike pare bacati na nabavljanje nekih f-16 koji se nece moci primjeniti u eventualnim buducim ratovima.
A sto ne bi bilo ovako.........
Moj stari je 30 godina od svoje plate odvajao za JNA i njihovo oruzje... moja stara je takodjer 30 godina od svoje palte odvajala za JNA i njihovo oruzje (kojim su nas gadjali :D )....
Moj djed je od svoje penzije odvajao (sad ne znam kolko godina,jer je umro,pa nemam koga pitat) za JNA i logistiku.......
itd..........da ne pominjem,dajdze,amidze,tetke...........
Posto je svo to oruzje i svi ti avioni bili u sastavu nekadasnje Jugoslavije,a kupovani su parama nasih roditelja,tetaka,dajdzi,amidzi....to znaci da su ti avioni i to oruzje i nasi......imamo li mi prava da trazimo par komada borbenih f-16???? :D Il,makar jednog fantoma :-)
hehe bivsa JNA nije posjedovala niti jednog f-16 niti fantoma najbolje sto su oni posjadovali bilo je 19 mig-29 aviona koji su po mom misljenju dosta bolji od f-16 al dio toga je onistio NATO u bombardovanju Srbije dio je havarisan tako da nemamo bog zna sta trazit al svejedno ti je ideja dobra pokreni neku inicijativu pa da nam ih daju makar ih i u staro gvozdje prodali :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

a stari galebovi,jastrebovi,orlovi nam ne trebaju jer su oni vec staro gvozdje :-D :-D
Alfons Kauders

Post by Alfons Kauders »

ma jebo to, ja sam cuo da imamo NLO ispod visocke piramide... :D :D :D
kriticarka_nikova

Pa dobro imaju migove....i to je nashe :D
imaju tenkove........i to je nashe :D
..................
ak-47

Post by ak-47 »

kriticarka_nikova wrote:Pa dobro imaju migove....i to je nashe :D
..................
Slazem se ti pokreni kampanju ja cu te sa zadovoljstvom podrzat 8-) 8-) 8-) 8-) pa da ih oderemo :lol: :lol: :lol: :lol:
ak-47

Post by ak-47 »

Alfons Kauders wrote:ma jebo to, ja sam cuo da imamo NLO ispod visocke piramide... :D :D :D
ma pusti NLO ja sam cuo da Iran planira u slucaju rata sa Amerikom da nama da atomsku da je pricuvamo dok rat prodje da je ameri nebi unistili ko vele Bosanci evropljani a nasi pa Amerika nece posumnjati na nas i ako izgube rat osta atomska nama pa da vidis onda meraka :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Alfons Kauders

Post by Alfons Kauders »

ak-47 wrote:
Alfons Kauders wrote:ma jebo to, ja sam cuo da imamo NLO ispod visocke piramide... :D :D :D
ma pusti NLO ja sam cuo da Iran planira u slucaju rata sa Amerikom da nama da atomsku da je pricuvamo dok rat prodje da je ameri nebi unistili ko vele Bosanci evropljani a nasi pa Amerika nece posumnjati na nas i ako izgube rat osta atomska nama pa da vidis onda meraka :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
jesu i oni naivni, pa mi bi je prodali na e-bayu al odma... :D :D :D
kriticarka_nikova

e hebiga sad......
trebaju mi svi dokazi....platne liste nasih oceva,djedova,amidza,tetki.....da smo odvajali za migove :D ili da ih tuzimo sudu za kradju nashih migova ....+ sto su nas gadjali nasim migovima :x :x :x
...........
i nashim raketama zemlja zrak.... :x
i nasim raketama zemlja-zemlja..... :x
i nasim tenkovima.............. :x

:D
Alfons Kauders

Post by Alfons Kauders »

kriticarka_nikova wrote:e hebiga sad......
trebaju mi svi dokazi....platne liste nasih oceva,djedova,amidza,tetki.....da smo odvajali za migove :D ili da ih tuzimo sudu za kradju nashih migova ....+ sto su nas gadjali nasim migovima :x :x :x
...........
i nashim raketama zemlja zrak.... :x
i nasim raketama zemlja-zemlja..... :x
i nasim tenkovima.............. :x

:D
eto vidis da uvijek treba sacuvati racun... :D
Den

Post by Den »

ak-47 wrote:

Neslazem se sa tobom.Ali prvo da te zamolim da nam stavis tu sliku m24 jurisina kojeg imamo na post,posto ja nemogu da copiram sada... :oops:

Neslazem se sto se tice aviona.Nama to treba svakako da bi zacuvali suverinitet ove drzave samostalno i na jedan kvalitetan nacin.Mi sada nemamo para za to,tu se slazem.I naravno da bi sada bilo idiotluk kupovati to a ljudi nemaju maltene sra da jedu...Ali trebamo znati da Nato cuva neba iznad Bosne a ne mi.Kada budemo zeljeli da "ustanemo na svoje noge" onda ce nam trebati to svakako.

Evo primjer jedne druge drzave:Holandija.Povtrsinki je manja od BiH ali ima vise od 100 f-16 borbenih letjelica i jos bog zna kolko nekakvih drugih aviona....Avion moze letjeti 1000 km/h ali moze i 50 ako je potrebni,uopste nije vazna njegova maksimalna brzina,vazno je da moze podrzati snage na zemlji i da bez njega bilo kakva vojska je jednostavno slaba.Jer ako si porazen u zraku onda si porazen svugdje i preostaje ti samo gerijela rat... :-)

Eto toliko od mene...

PS.Mislim da te aviona svakako trebamo kupiti kada budemo usli u nato,mislim da je to cak i jedan od USLOVA za ulazak,a i bez NATO-pakta nama to treba,bar po meni..

Pozdrav!
Den

Post by Den »

I jos nesto...Sta mislis da nam je opremiti podzemlju vojnu bazu Bihac... :-) Gdje bi nam bio kraj? :D

Fakat bi onda mogli planirati stvaranje velike Bosne.... :D :D :D :D :roll:
nineac

Post by nineac »

Po meni je logicnije da kupimo F 16 A koji izraelci modifikuju tj. zamjene staru avioniku sa avionikom zadnje generacije. Takvi avioni su naravno polovni, ali su dosta jeftiniji. Takodje, nebi bilo lose razmisliti i o AV 8 Harrieru, koji moze da vertikalno uzlece i slijece.
Nama treba u vrh glave 10 aviona, i te aviona koji imaju izuzetne manevarske mogucnosti (F16,AV8,SAAB, Mirage) a ne Joint Strike Fighter koji kosta 75 miliona dolara ili F22 koji kosta 120-150 miliona $ u zavisnosti cime ga opremite.
Nama je potrebnije imati dobre jurisne helikoptere sa zadnjom generacijom ptorivtenkovskih raketa, te par transportnih aviona tipa C130 radi humanitarnih misija nebil malo obraz osvjetlali u svijetu.
Takodje napredni protivavionski sistemi tip Patriot su nam daleko vazniji nego zadnja generacija F16, a da ne govorim o JSF ili F22.
Danas izraelske firme kupuju MIGo-ove 29 koje je rusija koristila (i koji je jedan od najboljih aviona ikad prozivedenih) i opremaju ga zapadnom avionikom, radarima zadnje generacije, a u stanju su nositi Sidewinder i AMRAAM rakete zrak-zrak te MAVERICK IC te laserski navodjene rakete zrak-zemlja. Cijena im je dosta pristupacnija od novog F16, a mogucnosti malo bolje!
revolver amidza

Post by revolver amidza »

koje crno RV?
pa ova država nema loveni da obezbjedi plate standardnoj,čitaj kopnenoj vojsci,svjež primjer deminera iz iraka,..ljudi moji,nabavka,održavanje,školovanje pilota,za bilo koji fighter je za nas nemoguće,..tačno je da OSBiH imaju nešto aviona,ali ni oni ne lete(to ima jedino RV RS-a),FBiH nema niti jednog aviona,ima onih UH-1 i Mi-8/17(FBiH),te i gazele i Mi-8-RS i to je jedino što se može koristiti,..veličina BiH je takva da jedan F-16 ne može izvesti ni pošten manevar zaokreta a da ne povredi zračni prostor druge države.
nije tačno da se mora imati RV za ulazak u NATO,svjež primjer je slovenija,čijim nebom patroliraju talijanski f-16 i eurofighteri,..
u zemlji gdje narodbukvalno stenje pod neimaštinom,to je čistaglupost,..dalje glavni mentori ovog svega,ameri zagovaraju jediono helikoptere za bih,s obzirom na ukupnu situaciju a i konfiguraciju zemlje kao bih,i u pravu su,....onako čisto da maštamo moj jedini izborza bih,s obzirom na veoma loše uslove sleti/poleti,itd. je britanski "harrier",avion sa tzv. vertikalnim uzlijetenjem i slijetanjem,praktički piste u i areodromi mu u klasičnom smislu i ne trebaju,..a inače ništa od svega toga!
Den

Post by Den »

Cuo sam od jednog Turcina da oni takodjer prave f-16.Tako da kad nam zatreba mozemo od njih kupiti posto je jeftino tamo...A pilote cemo slati na skolovanje u Izrael,tamo su najbolji..

Dali Nato-pakt daje novac novim clanicama Nato-a za kupovinu potrebne vojn opreme?
Den

Post by Den »

revolver amidza wrote:koje crno RV?
pa ova država nema loveni da obezbjedi plate standardnoj,čitaj kopnenoj vojsci,svjež primjer deminera iz iraka,..ljudi moji,nabavka,održavanje,školovanje pilota,za bilo koji fighter je za nas nemoguće,..tačno je da OSBiH imaju nešto aviona,ali ni oni ne lete(to ima jedino RV RS-a),FBiH nema niti jednog aviona,ima onih UH-1 i Mi-8/17(FBiH),te i gazele i Mi-8-RS i to je jedino što se može koristiti,..veličina BiH je takva da jedan F-16 ne može izvesti ni pošten manevar zaokreta a da ne povredi zračni prostor druge države.
nije tačno da se mora imati RV za ulazak u NATO,svjež primjer je slovenija,čijim nebom patroliraju talijanski f-16 i eurofighteri,..
u zemlji gdje narodbukvalno stenje pod neimaštinom,to je čistaglupost,..dalje glavni mentori ovog svega,ameri zagovaraju jediono helikoptere za bih,s obzirom na ukupnu situaciju a i konfiguraciju zemlje kao bih,i u pravu su,....onako čisto da maštamo moj jedini izborza bih,s obzirom na veoma loše uslove sleti/poleti,itd. je britanski "harrier",avion sa tzv. vertikalnim uzlijetenjem i slijetanjem,praktički piste u i areodromi mu u klasičnom smislu i ne trebaju,..a inače ništa od svega toga!
Pa dali ti znas kolko je skup Harrier? :-) :-)
Qler

Post by Qler »

a ovi drugi nisu skupi :D u pravu je amidza :D
revolver amidza

Post by revolver amidza »

Den wrote:
revolver amidza wrote:koje crno RV?
Pa dali ti znas kolko je skup Harrier? :-) :-)

ne znam,a vala i ne zanima me(nama je svaki preskup!),kao što napisah,radi se o hipotetici, čisto onako da seremo,realnost je dami nemamo love ni za kurtza,a kamoli za moderan RV,kužiš, a na kraju krajeva koji će nam?
ako si dobar sa amerima i ne treba ti,ako nisi džaba ti sve,..nažalost!
winetou

Post by winetou »

NATO države i ne trebaju imati vlastito RV. Estonija i Slovenija nemaju.
Last edited by winetou on 13/04/2006 19:07, edited 1 time in total.
Brega

Post by Brega »

kriticarka_nikova wrote:Pa dobro imaju migove....i to je nashe :D
..................

Ali kada vojska namaze tvog kajmaka nema veze sta drugi imaju , oni pobjedjuju svakoga :lol: :lol:
Den

Post by Den »

Mislim da nam treba i jedan nosioc aviona kada nampravimo luku u Neumu,taman fino. :lol: :lol: :lol:
8)

[/url]
nineac

Post by nineac »

Ja sam spominjao sta bi bilo dobro da imamo.
Inace sto se tice sadasnjeg stanja, prvo bi trebali krenuti od odjece za vojsku i cipela, te hrane.
Ovo o cemu mi diskutujemo je neka buducnost!
Post Reply