Najkvalitetniji život u Cirihu, Sarajevo na 164. mjestu

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

novalic

Post by novalic »

ostro i na prvu wrote:
gavrilo wrote:becho ne vrijedi ba :)

bleka ja studiram u cirihu, zaradjujem nesto malo za zajebanciju i zivim sasvim solidno (naravno uz finansijsku podrsku roditelja). cirih ti nudi toliko mogucnosti da zivis onako kako ti zelis. to sto je reijetko ko od nasih svjestan toga, je prica za sebe...

Kad stanes na noge odnosno sam budes finansirao kredit za stan,auto,djecije vrtice,djecija ljetovanja odnodsno odmore itd...
Javni nam kakav je Zurich.
da i ja tebi kazem, ostala udovica sa djetetom (tada nisam ni radila)... imala uvijek auto, najmanje 2 puta godisnje odlazila na odmor, jedanput u domovinu, jedanput puno dalje, uvijek se oblacila tip-top.. ne markama, nego kvalitetnom, novom odjecom solidnih cijena, ne pusim, pijem koliko mogu :D kupila stan...

reci mi, koliko je to zena uspilo u bih..

(da jos napomenem da imam samo sss.. i dvije godine oko fakulteta)
Prenj

Post by Prenj »

Sta ono bjese tema?
novalic

Post by novalic »

becho, kod nas je cijena vrtica bruto placa od oba roditelja, ako oba rade, i onda 11 ili 12% od toga..
novalic

Post by novalic »

mi se zapricali prenj.. pokusavamo uporediti standard zivota u npr. svici naspram sarajeva.. ali.. priznajem, ne znam kolike su tamo place.. kaze onaj blekan.. 6 puta ili 8 puta vece u zh..
BECHO

Post by BECHO »

bleka wrote:
BECHO wrote:
ostro i na prvu wrote:

Kad stanes na noge odnosno sam budes finansirao kredit za stan,auto,djecije vrtice,djecija ljetovanja odnodsno odmore itd...
Javni nam kakav je Zurich.
Kakav kredit za stan? Ovdje u Cirihu, mozda 1% ljudi ima vlastite stanove a ovi ostali zive pod kirijom. Kupljene stanove, kuce i vile koje se u prosjeku krecu izmedju min. 400'000 pa do par miliona, imaju samo babini sinovi, generalni direktori u bankama, cokoladni i satni bosovi, direktori firmi i tako ti malo veci stalezi. Djecji vrtici su priblizno jeftini pa stoga ne predstavljaju neki financijski problem, na ljetne i zimske odmore ide skoro svaki prosjecni Svicarac sto uopste nije skupo s obzirom na sve vecu konkurenciju a i cijene za odmore i putovanja su iz godine u godinu sve manje...cijena polovnih auta je skoro niza nego u Bosni a osigaranja su izmedju 1000-2000 fr. godisnje, zavisno od auta, tako da i to ne predstavlja neki veliki financijski problem. Treba napomenuti, da je svicarski platni rezim tako kalkulisan, da svaki obicni covjek od svoje plate moze priustiti sve sto mu treba za zivot, zajedno sa odmorom pa i luksuzom. Samo treba racionalno raspolagati sredstvima jer ko zna zna a ko ne zna i ko nije naucio, njemu nemoze biti ni milion. ;)
Ovo je sustina ni svicarci (prosjecni) ne mogu zaraditi za svojo stan ili kucu. OVejk moras iznajmljivat, zajebavat se sa depozitom. Ja kazem kad odem u BOsnu u startu stedim 2000 CHF :-) .

Vjerovatno primas penziju ili neku invalidninu, cim mozes u Bosni ustedit 2000.00 Fr. :-) I zar nije malo licemjerno pljuvati po svicarskom sistemu a primati pare od njih i ziviti u Bosni k'o hadzija? :zzzz: :D
BECHO

Post by BECHO »

cHupjahalic@ wrote:
BECHO wrote:Sto se tice luksuza, Svica je u zlatnoj sredini s obzirom na standard, za razliku od Svedske i Australije, gdje jedna kutija Dunhilla kosta otprilike izmedju 10 i 12 Fr. (Fair i Vodenjak, ispravite me ako grijesim)! Sto se tice cijena stanova i imobilija, tu smo u samom svjetskom vrhu! Prosjecna stanarina za 4-soban stan u gradu Cirihu je oko 1500 franaka, bolesnicko osiguranje za jednu osobu izmedju 25-50 godina izmedju 200 i 300 fr. (bez naknadnih osiguranja) a jedan cas auto-voznje u voznoj skoli 80-90 Fr. tj. ca. 45 Fr.)
Nisam ni jedan od njih ali da te ispravim: :D
- u Svedskoj kosta kutija cigara oko 6-7 CFR, tako da tu pravo grijesis (znam, posto idem do Svedske svaki mjesec da kupimo :oops: cigara :D ).
Ovdje (Oslo - Norveska) moja jaranica iznajmljuje 2 - soban stan pa placa negdje oko 1500 franaka. :-?
I da... auto - voznja je isto skuplja (selim se odavde :D ).
I jos nesto... ovdje sva mlada raja kupuje stanove, cijene stanova u Oslu samo rastu i rastu.... veliki krediti. :-? :D
Znaci.... dobar vam je zivot u Svici! :D

P.S. Imamo i mi jedan plus :D a to je da su avionske karte pojeftinile iz Osla zadnjih godina. :lol: :lol:
E onda je do mene. Znam da je u Australiji (konkretno u Melburnu) kutija cigara preko 10 fr. a u Svedskoj je izgleda alkohol skup pa je moguce da sam zamijenio ta dva luksuza. Nemogu da vjerujem da je u Oslu dvosoban stan oko 1500 fr. ! :shock: Nista, seli se u Holandiju jer tamo je stambeni problem jako dobro rijesen a i socijala te moze financirat pola zivota bez da te tjera da radis! :)
novalic

Post by novalic »

ja bih cigare prodavala po 50 Eur po kutiji.. pa ko voli nek izvoli
cHupjahalic@

Post by cHupjahalic@ »

BECHO wrote:E onda je do mene. Znam da je u Australiji (konkretno u Melburnu) kutija cigara preko 10 fr. a u Svedskoj je izgleda alkohol skup pa je moguce da sam zamijenio ta dva luksuza. Nemogu da vjerujem da je u Oslu dvosoban stan oko 1500 fr. ! :shock: Nista, seli se u Holandiju jer tamo je stambeni problem jako dobro rijesen a i socijala te moze financirat pola zivota bez da te tjera da radis! :)
Ma u Svedskoj je i alkohol jeftiniji. :sad: :D I alkohol kupujemo preko granice. :sad: :-? :D
4-soban stan koji smo mi kupili kosta oko 2400 CHF za iznajmljivanje (zato se vise isplati kupiti). :)
P.S. Ako su cijene visoke ne znaci da stambeni problem nije dobro rijesen (plate su prilagodjene standardu kao i svugdje) a i socijali mogu pokucati na vrata ako zapne :D (ne do Bog 8-) ).

@novalic U potpunosti se slazem sa tobom u vezi cigara. Ovdje svake godine sve vise i vise kostaju, a radi mene bi moglo komotno zaplijeniti sve tvornice duhana (zesci sam protivnik :) ).
bleka

Post by bleka »

BECHO wrote:
bleka wrote:
BECHO wrote: Kakav kredit za stan? Ovdje u Cirihu, mozda 1% ljudi ima vlastite stanove a ovi ostali zive pod kirijom. Kupljene stanove, kuce i vile koje se u prosjeku krecu izmedju min. 400'000 pa do par miliona, imaju samo babini sinovi, generalni direktori u bankama, cokoladni i satni bosovi, direktori firmi i tako ti malo veci stalezi. Djecji vrtici su priblizno jeftini pa stoga ne predstavljaju neki financijski problem, na ljetne i zimske odmore ide skoro svaki prosjecni Svicarac sto uopste nije skupo s obzirom na sve vecu konkurenciju a i cijene za odmore i putovanja su iz godine u godinu sve manje...cijena polovnih auta je skoro niza nego u Bosni a osigaranja su izmedju 1000-2000 fr. godisnje, zavisno od auta, tako da i to ne predstavlja neki veliki financijski problem. Treba napomenuti, da je svicarski platni rezim tako kalkulisan, da svaki obicni covjek od svoje plate moze priustiti sve sto mu treba za zivot, zajedno sa odmorom pa i luksuzom. Samo treba racionalno raspolagati sredstvima jer ko zna zna a ko ne zna i ko nije naucio, njemu nemoze biti ni milion. ;)
Ovo je sustina ni svicarci (prosjecni) ne mogu zaraditi za svojo stan ili kucu. OVejk moras iznajmljivat, zajebavat se sa depozitom. Ja kazem kad odem u BOsnu u startu stedim 2000 CHF :-) .

Vjerovatno primas penziju ili neku invalidninu, cim mozes u Bosni ustedit 2000.00 Fr. :-) I zar nije malo licemjerno pljuvati po svicarskom sistemu a primati pare od njih i ziviti u Bosni k'o hadzija? :zzzz: :D
Jako si pametan :lol: . Ja govorim ako imas stan u Bosni u startu stedis 2000CHF koje bi morao platiti u SVici.
davis.ba

Post by davis.ba »

Ah što su mi pametni ovi dijasporci. Oni valjda sve uzimaju zdravo za gotovo što imaju tamo pa kvalitet života ocjenjuju po tome koliko košta kutija cigareta. Ma bravo. :lol:
cHupjahalic@

Post by cHupjahalic@ »

davis.ba wrote:Ah što su mi pametni ovi dijasporci. Oni valjda sve uzimaju zdravo za gotovo što imaju tamo pa kvalitet života ocjenjuju po tome koliko košta kutija cigareta. Ma bravo. :lol:
Ah "ti tamo" :D :
- deder nam ubaci koji bolji primjer (ako ga imas :? :D :D ) pa da imamo sta bolje diskutovati. :D :lol: :lol:

Ustvari, sta je za tebe standard :? :D :lol: :lol:

P.S. Dijasporci motaju duhan (nix kutija cigara :D :lol: ), ima nas koji smo da se svaki truncic duhana zaplijeni pa znaci da ima nade za nas. :D Sutra bi mozda diskutovali :? jaja. :D :lol: :lol:
davis.ba

Post by davis.ba »

Da malo razbijemo propagandu kako se u Cirihu loše živi a u Bosni tako dobro.

BiH

Unemployment rate:

45.5% official rate; grey economy may reduce klix unemployment to 25-30% (31 December 2004 est.)

Swiss

Unemployment rate:

3.8% (2005 est.)

BiH

Population below poverty line:

25% (2004 est.)

Swiss

Population below poverty line:

NA% <<<<<<<<<<< Haha :lol:

Ali jebo ti sve to kad su cigare skupe. :-)
cHupjahalic@

Post by cHupjahalic@ »

davis.ba wrote:Da malo razbijemo propagandu kako se u Cirihu loše živi a u Bosni tako dobro.
Ja mislim da se oni boje da i mi dodjemo u Cirih ili Svicu pa da im budemo koMkurencija. :lol: :lol: :lol:

Ma u Svici je dobro, nemaju sta kukati k`o ni ja u Skandinaviji. 8-)
Ko hoce i zeli moze da ima, ko voli da sjedi ispred TV-a i kuka i ne moze nista vise ocekivati kao ni ljudi u Bosni. 8-)
winetou

Post by winetou »

A onda u novina oglasi oboljelih od raka koji bi da idu u Švicarsku na liječenje.

Ćevapi i cigare prije svega :lol: 8-)
tuhaj27

Post by tuhaj27 »

Prije 10 godina Sarajevo je bilo na zadnjem mjestu. Eto prestigli smo 40 gradova. :)

"Svoje je uvijek najlepse pa kako da je."
tatoo

Post by tatoo »

bleka wrote:
BECHO wrote:
bleka wrote: Ovo je sustina ni svicarci (prosjecni) ne mogu zaraditi za svojo stan ili kucu. OVejk moras iznajmljivat, zajebavat se sa depozitom. Ja kazem kad odem u BOsnu u startu stedim 2000 CHF :-) .

Jako si pametan :lol: . Ja govorim ako imas stan u Bosni u startu stedis 2000CHF koje bi morao platiti u SVici.
A gdje ces u Bosni zaraditi tih 2000 CHF a ih ustedis?
Fair Life

Post by Fair Life »

Da... da. On u startu stedi 2000 svicarskih franaka koje nece ni moci zaraditi.

On ce ustediti ono sto nece ni imati...

PS. . .Samim tim sto nisam kupio pola grada ja sam u startu ustedio... vrijednost te polovine grada.
senada

Post by senada »

...bome jos malo pa sam pocela zaliti vise dijasporce nego ovdje nase borce za goli zivot... ne samo ratne nego ove danasnje mirnodopske...

...korisnije, pametnije, humanije mi je ciniti dobra djela trosenjem energije na bolesne, nemocne, siromasne, obespravljene, nepokretne, i na osobe kojima je ovdje stvarno potrebna svaka tudja pomoc, nego na nadmudrivanja sa nasim bivsim seljanima, ratarima, zemljoradnicima...sad inteligentnoj, urbanoj populaciji...tastatura je ocito lijepa kompenzacija za lopatu i krampu ...

...cast izuzecima ali evo da i ja prvi puta 'iskoristim' termin - sve su to frustracije sukoba 'civilizacije'...

...izgleda da na ovome forumu ima najmanje onih koji zive ovdje... po nekoj mojoj procjeni oko deset-petnaest... razlog ovakvome zakljucku je taj sto velika vecina nije pokazala interes za prave, sustinske probleme koji se ticu ove zemlje...u vecini slucajeva nisam prepoznala ni obicnu ljudsku dobronamjernost, naprotiv....... daleko od oka - daleko od srca...
Post Reply